Édesszájú kemencések.

Minden téma, ami nem kapcsolódik szorosan a kemencézéshez (politizálás nélkül persze)
Avatar
Mamóca
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1922
Csatlakozott: 2010. február 23., kedd 18:25

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: Mamóca » 2013. március 24., vasárnap 9:23

Háááát, igazatok van meg::) , amikor mindig azt mondjátok, hogy a fotóapparátnak állandóan csőre töltve a kezünk ügyében kell lenni...
Gyönyörűséges és nagyon finomra sikeredett almás pitémből csak a porcukros süteményes tál maradt :shock: , naffiam és nagylány unokám vállvetve, egy emberként addig "meózták" :mrgreen: ..., mire észbe kaptam... fal:)
Ezért a képi dokumentálás helyett :oops: becsukott szemmel képzeljetek el egy fahéj-és citromhéj-sült alma-dió illatú-ízű, szaftos-édes , kivételesen szépre is sikeredett finomságot... Tudom, messziről jött ember azt mond, amit akar..., de higgyetek nekem... :oops:
A Gáboroknak akartam föltenni... fal:) fal:) fal:) fal:)

Avatar
almuska
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1624
Csatlakozott: 2010. március 31., szerda 19:47

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: almuska » 2013. március 24., vasárnap 13:14

Pedig főzés sütés kemencézésközben alapvető dolog hogy a kezünk ügyében legyen:Fényképezőgép,dugóhúzó,és sörbontó. :ty :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
A célokat nem azért tűzzük ki hogy elérjük őket,hanem hogy irányt mutassanak!
http://www.youtube.com/watch?v=bXJF0HlK82Y
http://www.youtube.com/watch?v=dUdGqjxGWKc

Üdv:almuska

Gabibá
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1067
Csatlakozott: 2011. május 8., vasárnap 10:20

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: Gabibá » 2013. március 25., hétfő 22:01

Mamóca írta:Háááát, igazatok van meg::) , amikor mindig azt mondjátok, hogy a fotóapparátnak állandóan csőre töltve a kezünk ügyében kell lenni...
Gyönyörűséges és nagyon finomra sikeredett almás pitémből csak a porcukros süteményes tál maradt :shock: , naffiam és nagylány unokám vállvetve, egy emberként addig "meózták" :mrgreen: ..., mire észbe kaptam... fal:)
Ezért a képi dokumentálás helyett :oops: becsukott szemmel képzeljetek el egy fahéj-és citromhéj-sült alma-dió illatú-ízű, szaftos-édes , kivételesen szépre is sikeredett finomságot... Tudom, messziről jött ember azt mond, amit akar..., de higgyetek nekem... :oops:
A Gáboroknak akartam föltenni... fal:) fal:) fal:) fal:)



Drága Mamóca!
Becsuktam a szemem és :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya fal:)

Avatar
Mamóca
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1922
Csatlakozott: 2010. február 23., kedd 18:25

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: Mamóca » 2013. március 26., kedd 13:27

Igenis, almuska, megértettem...legközelebb jó leszek.... fal:) :lol:

Gabibá, nagyon aranyos vagy.... meg::) :bo

Avatar
laca55
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2730
Csatlakozott: 2009. november 9., hétfő 22:51

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: laca55 » 2013. március 28., csütörtök 11:21

Fánk ügyben találtam egy kis kiegészítés a régmúltból !

"A fánk kedvelt, a főúri asztalokon gyakran előforduló ételfajta volt.
Ennek elkészítéséhez nyújtottak segítséget a következő eszközök:
fánknyomtató,fánksütővas,fánknak való pléh,réz fánkforma és folyó fánk forma.
Az erdélyi fejedelem főszakácsa külön fejezetet szentel a különböző fánkoknak,
még a fánkforma elkészítésének módját is megadja:
Az formának az nyelét csináld vagy vasból, vagy fából, mert az kezeddel az formához nem nyulhatsz,
annak az hév vajban meg kell állani, miképen sütni akarod, az vaj mellett ez darab ruhád is legyen, de oly helyen, hogy meg ne égjen.
Az forma penig az vajban álljon, mikor az vajból kiveszed az formát, az ruhához megkend, mert ha meg nem kened, nem ragad hozzá az radócz.
"
Tehát az biztos, hogy a fánkformának nyele kellett, hogy legyen, bármilyen anyagból való is volt.
A tojófánkhoz tojófára is szükség volt.
A szakácskönyvek számos receptet kínálnak különféle fánkok készítéséhez. az erdélyi fejedelmi szakácskönyv több mint huszat, a csáktornyai hármat, a kolozsvári hetet.
Ezek nem említenek különleges eszközöket az elkészítéshez, ami azt jelenti, hogy az ilyen eszközök nem voltak feltétlenül szükségesek, meglétük viszont fejlett konyhatechnikára utal. "

Azt a tojófánkot azért szívesen megnézném + :eh
Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni !
K.B.Üdv: laca

Avatar
Mamóca
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1922
Csatlakozott: 2010. február 23., kedd 18:25

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: Mamóca » 2013. március 28., csütörtök 13:03

Bornemissza Anna szakácskönyvét idézem 1680-ból:

" Meleg édes téjbűl s tyúkmonybúl csinálj tésztát. Tégy élesztőt s vajat belé, hadd keljen. Nyújtsd ki, hintsd bé aprószőlővel, kend meg vajjal, hajtogasd egymásra az tésztát. Kösd öszve egy szál cérnával, tedd a tűzhöz. Fordítsd, hadd piruljon lassan. Kend meg vajjal az fánkot, s mikor levonod, dugd bé kétfelől a lyukat tiszta ruhával, hogy az melege benne legyen."

"Végy mondolát, törd meg, s keverd el nádmézzel, rózsavízzel és aprószőlővel. Csinálj tésztát ahhoz meleg vízzel, vajjal. Nyújtsd ki, s csinálj mondolát belé. Darabonként kerekítsd el, hánd forró vajba, s ha megsül, add fel. Hintsd meg nádmézzel."

"Végy tejet s fejérlisztet, serélesztővel együtt csinálj tésztát belőle.Tedd a tűzhöz, hadd keljen meg. Végy ki benne, s nyújtsd vékonyan az kezeddel, s rakd egyenként forró vajba. Süsd meg hamar, s add fel melegen avagy hidegen, s nádmézzel is meghintheted."

"Végy vajat és tejet egy serpenyőbe. Forrald meg. Keverj lisztet belé, amig sűrű lészen. Tartsd a tűz fölé, hadd száradjon meg jól. Tedd az tésztát egy tiszta edénybe. Üss tyúkmonyakat belé, keverd el a kezeddel. Se ne igen hígan, se ne igen vastagon csináld. Az olyan tésztát vízipuska által ereszd vajba, avagy lyukaszd meg egy fazéknak az fenekét, s által ereszd. Az vajban rántsd meg."

A fejezet címe: "Mindenféle tésztamíveket mint kell csinálni" :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Avatar
almuska
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1624
Csatlakozott: 2010. március 31., szerda 19:47

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: almuska » 2013. március 29., péntek 14:38

Sacher tortácska. :D
Csatolmányok
543520_553262018038058_282945407_n.jpg
543520_553262018038058_282945407_n.jpg (45.2 KiB) Megtekintve 3525 alkalommal
A célokat nem azért tűzzük ki hogy elérjük őket,hanem hogy irányt mutassanak!
http://www.youtube.com/watch?v=bXJF0HlK82Y
http://www.youtube.com/watch?v=dUdGqjxGWKc

Üdv:almuska

Gabibá
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1067
Csatlakozott: 2011. május 8., vasárnap 10:20

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: Gabibá » 2013. március 29., péntek 18:33

Ezt meg én kóstolnám meg!!!!!!! :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya meg::) meg::) meg::) meg::) meg::) :eh :eh :eh :eh :eh :eh
Nagyon guszta!!

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2013. március 29., péntek 21:29

Almuska!

Azokkal a gyári bonbonokkal vétek elrontani ezt a gyönyörűséget! :)
Gratula, hozod a formád!

Üdv: Gábor
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

Avatar
almuska
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1624
Csatlakozott: 2010. március 31., szerda 19:47

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: almuska » 2013. március 29., péntek 21:31

A fiataloknak volt a kívánsága ;) :ty
A célokat nem azért tűzzük ki hogy elérjük őket,hanem hogy irányt mutassanak!
http://www.youtube.com/watch?v=bXJF0HlK82Y
http://www.youtube.com/watch?v=dUdGqjxGWKc

Üdv:almuska

Avatar
Jana 49
Kemence mester
Hozzászólások: 257
Csatlakozott: 2013. február 20., szerda 22:48

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: Jana 49 » 2013. március 29., péntek 22:59

Almuska!

Ez valami gyönyörű! :nya :nya :nya

Gratulálok
üdv:Jana

s@muk@
Kemence mester
Hozzászólások: 587
Csatlakozott: 2011. január 21., péntek 17:26

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: s@muk@ » 2013. március 30., szombat 18:51

Sziasztok!
valahogy így ünnepek előtt híg ez a téma.
ezt hoztuk össze a kedvesemmel ma, na meg kalács is volt.
hazteto.JPG

Avatar
almuska
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1624
Csatlakozott: 2010. március 31., szerda 19:47

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: almuska » 2013. március 30., szombat 23:16

Nem híg,hanem finom! :nya :nya :nya
A célokat nem azért tűzzük ki hogy elérjük őket,hanem hogy irányt mutassanak!
http://www.youtube.com/watch?v=bXJF0HlK82Y
http://www.youtube.com/watch?v=dUdGqjxGWKc

Üdv:almuska

Avatar
almuska
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1624
Csatlakozott: 2010. március 31., szerda 19:47

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: almuska » 2013. március 30., szombat 23:27

Tejbegrizes süti.
Csatolmányok
58583_553673314663595_573243870_n.jpg
58583_553673314663595_573243870_n.jpg (31.6 KiB) Megtekintve 3507 alkalommal
A célokat nem azért tűzzük ki hogy elérjük őket,hanem hogy irányt mutassanak!
http://www.youtube.com/watch?v=bXJF0HlK82Y
http://www.youtube.com/watch?v=dUdGqjxGWKc

Üdv:almuska

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2013. március 31., vasárnap 1:24

almuska írta:Tejbegrizes süti.
Kellett nekem rongybicikli fal:) :nya :nya :nya :nya Nem vagyok nórmális éjjel ide benézni fal:)
Rádadásul a grízes-mézes a kedvenc sütim meg::) Hogy foglaljon imájába a bői kántor :lol: :nya :nya :nya
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
almuska
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1624
Csatlakozott: 2010. március 31., szerda 19:47

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: almuska » 2013. március 31., vasárnap 7:00

Mi is belepocsékoltunk este fal:) fal:) fal:)
:nya
A célokat nem azért tűzzük ki hogy elérjük őket,hanem hogy irányt mutassanak!
http://www.youtube.com/watch?v=bXJF0HlK82Y
http://www.youtube.com/watch?v=dUdGqjxGWKc

Üdv:almuska

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2013. június 30., vasárnap 10:44

Egy elmés szerkezet!
Tudom Almuskának már ilyenre nincs szüksége...
Csatolmányok
piskótaforma.jpg
piskótaforma.jpg (30.36 KiB) Megtekintve 3370 alkalommal
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

Avatar
almuska
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1624
Csatlakozott: 2010. március 31., szerda 19:47

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: almuska » 2013. június 30., vasárnap 16:43

Ötletes :D :lol:
A célokat nem azért tűzzük ki hogy elérjük őket,hanem hogy irányt mutassanak!
http://www.youtube.com/watch?v=bXJF0HlK82Y
http://www.youtube.com/watch?v=dUdGqjxGWKc

Üdv:almuska

Avatar
Barat67
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 863
Csatlakozott: 2009. november 16., hétfő 12:56

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: Barat67 » 2013. június 30., vasárnap 21:53

A hétvégi munka levezetése képen ma du. fölfűtöttük a mi kis kemencénket és sütöttünk három tepsi házi lekvárral megtöltött papucsot.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/687 ... C_1115.JPG
https://dl.dropboxusercontent.com/u/687 ... C_1117.JPG
https://dl.dropboxusercontent.com/u/687 ... C_1118.JPG

Avatar
almuska
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1624
Csatlakozott: 2010. március 31., szerda 19:47

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: almuska » 2013. június 30., vasárnap 21:58

Nagyon kivánatosak! meg::) meg::) meg::) Így vacsora után képes lennék felfalni őket! :nya :nya :nya :eh :eh :eh
A célokat nem azért tűzzük ki hogy elérjük őket,hanem hogy irányt mutassanak!
http://www.youtube.com/watch?v=bXJF0HlK82Y
http://www.youtube.com/watch?v=dUdGqjxGWKc

Üdv:almuska

s@muk@
Kemence mester
Hozzászólások: 587
Csatlakozott: 2011. január 21., péntek 17:26

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: s@muk@ » 2013. június 30., vasárnap 22:16

szeva barat67!

huu ez a kedvencem, de megkóstolnám :eh

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2013. július 29., hétfő 11:15

Sziasztok :hej

Én is tartozom egy recepttel Tengelic fijamnak. A Tinkerikumokban érlelt zöld diók továbbhasznosításárol. Úgy láttam többen készítetünk, vánnyasztottunk diót likőrnek, ki ne dobjátok! :idea: :!: fal:) :idea: :idea: :idea:

K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2013. július 29., hétfő 11:27

Köszi Fatre !
Bátran állíthatom,hogy életem egyik legfinomabb édességével volt dolgom,mikor elibem tetted ezt a csodát! :nya :nya :nya :nya meg::) Egyszerűen fenséges ! :ty meg::) meg::) meg::) meg::) meg::) A kandírozott narancshélyat hogyan csinálod? Meggyőződésem,hogy ezt a valamit ,amit most hívjunk Fatrenikumnak, valami esztétikusabb formába gyártanád, ebből igen nagy pénzt csinálhatnál ! Most is el vagyok szálva az ízétől. Gondoljátok azt,hogy most hangzatos szavakat használok,de engem kevés dolog tud kajában így elápráztatni. Ez maga a csúcs. Csinálni kellene hozzá egy fém prés bombon formát és valami fényezett csoki mázat a végére,hogy ne csak finom legyen,de szép is,mert valjuk be,a szépsége az közel volt a kutyaxaréhoz :)

Ezt el fogom mesélni Tanden kemencés barátomnak is,aki egy kisérletező kedvő cukrász,szerintem ha megkapja a licenc engedélyt ebből világra szóló édesség lesz !

Tanden
Kemence mester
Hozzászólások: 451
Csatlakozott: 2012. április 15., vasárnap 14:08

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: Tanden » 2013. július 29., hétfő 11:55

Köszönöm Tengelic komám, hogy gondoltál rám.
Pont jókor, mert éppen leszűrés előtt áll a z.dió likőröm.
Bevallom töredelmesen, hogy én csak kidobni szoktam az ebből származó diókat.
Most viszont a videótól megérintve, beindítottátok a fantáziámat.
Ha nem lesz belőle harag, hogy hivatásos cukrászként megpróbálom elkészíteni, esetleg továbbgondolni ezt a remek ötletet akkor belevágok.
Cibatapappa remélem rábólint a dologra! /ha nem, kénytelen leszek hazudni :twisted: /
Mégegyszer, köszönöm hogy hívtál Tengelic!
Cibata mesternek pedig annyit, hogy megemelem a kalapomat az ötlet előtt!!!!!!!!!!!!!
T.

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2013. július 29., hétfő 14:24

Drága Arany Bogaraim :hej :bol vagyok, hogy megint sikerült kitalálni valamit, ami hizlal, nagyon ronda és finom :)))
Cukrász mesterek és házi asszonyok és házi emberek :hej Lehet koppintani, másolni és tova fejleszteni, azért van közzétéve :) :bo :bo :bo
Amikor le van öntve a dióról a Liquör utána még édesíteni kell. Rászórtam cukrot az üvegben és néha rázogattam amikor eszembe jutott. Ez elég hosszadalmas művelet, de ha Tandem mester is áldását adja hozzá akkor szerintem sűrű cukorszirupban megfőzve hamarabb lehet eredményt elérni.
A kandírozásról ezt dobta ki a gép!
http://www.origo.hu/tafelspicc/technolo ... zilag.html

Azért elmondom az én variációmat is a narancshéjra amit a diós, mákos, gesztenyés bájglijaimba készítek és a maradékba lettek most hempergetve a szörnyellák :mrgreen: :lol:
Erre a célra a narancsokat egy napra hideg vízben áztatom, és körömkefével átsikálom, hogy a tartósító vegyszert eltávolítsam a felületről.
A lefejtett héjakat kb. 3X3 mm-es kockákra aprítom. Kevés vízzel, kristály cukorral nagyon sűrű szirupot főzők, belé szórom a felkockázott narancs héjat, a szirup félig lepje el a narancsot. Addig főzöm, kevergetem, lassú tűzön ameddig meg nem üvegesednek a narancshéjak és jól rátapad ez a máz. A tűzről levéve amikor kezd kihűlni de még meleg, megszórom bőven kristálycukorral és többször megkeverem ameddig bevonja a kockákat a cukheró. Ha kell még adok hozzá cukrot, arra kell vigyázni, hogy ilyenkor már ne legyen túl meleg az állomány, a cukor csak rátapadjon de ne olvadjon meg. A szárítás nálam is sütőpapíron, radiátoron egy tepsiben történik!
tengelic írta:Ezt el fogom mesélni Tanden kemencés barátomnak is,aki egy kisérletező kedvő cukrász,szerintem ha megkapja a licenc engedélyt ebből világra szóló édesség lesz !
Tandem írta:Ha nem lesz belőle harag, hogy hivatásos cukrászként megpróbálom elkészíteni, esetleg továbbgondolni ezt a remek ötletet akkor belevágok.
Cibatapappa remélem rábólint a dologra! /ha nem, kénytelen leszek hazudni :twisted: /
Mégegyszer, köszönöm hogy hívtál Tengelic!
Cibata mesternek pedig annyit, hogy megemelem a kalapomat az ötlet előtt!!!!!!!!!!!!!
T.
Erre mondják, azt hogy nem esik messze a fija az apjátol :mrgreen: :lol:
Mivel nincs bólogatós szmajli :ty :bo :bol de vedd úgy, rá van bólintva.
Látod a sütiket, amiket vadkertre küldtél nekem, még meg sem köszöntem :ty Úgy vettem az volt a licenc díj előlege :)))
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
Tu-Ja
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 677
Csatlakozott: 2008. július 21., hétfő 13:35

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: Tu-Ja » 2013. július 29., hétfő 15:13

Szia Nagyfater!

Megnéztem a legújabb vidinyódat. Bakker te nem semmi fazon vagy! Király ez az "ütős" bon-bon.
F A T E R I K U M.
Jól hangzik. :ii Ja, és gratula!
Kemence Baráti Üdv.
Tu-Ja
http://www.kemencesmezeskalacs.hu

Tanden
Kemence mester
Hozzászólások: 451
Csatlakozott: 2012. április 15., vasárnap 14:08

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: Tanden » 2013. július 30., kedd 11:33

Köszönöm Cibatapapa a lehetőséget, majd a képeket közzéteszem idővel.
Jó ötletnek tartom a cukorszirup használatát, de a méz is lesz olyan jó.
Tehát a kísérletezés indul ;)
A sütiket pedig szívesen küldtem, remélem ízlettek :shock:
Köszönet Almuskának, hogy elvitte.
Minden jót Nektek :!:
T.

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2013. augusztus 13., kedd 20:35

Aki szereti annak ajánlom figyelmébe:
desszert.eu/hazi_nutella_recept
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

Avatar
tepertő
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1695
Csatlakozott: 2009. október 8., csütörtök 20:19

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: tepertő » 2013. augusztus 13., kedd 21:54

Siógabi írta:Aki szereti annak ajánlom figyelmébe:
desszert.eu/hazi_nutella_recept
http://desszert.eu/hazi_nutella_recept
Kép

Kép
Üdv :t tepertő

Avatar
Barat67
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 863
Csatlakozott: 2009. november 16., hétfő 12:56

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: Barat67 » 2013. október 9., szerda 20:56

Sziasztok!

Elérkezett az ősz, vele együtt a birsek időszaka is. Igaz nem gyűlt össze egy kemencére való hullott gyümölcs, ezért a gáztűzhely sütőjében landoltak a megtisztított, felszeletelt gyümölcsök. De ettől függetlenül finom lett.
DSC_1195.jpg
DSC_1195.jpg (58.92 KiB) Megtekintve 3091 alkalommal

s@muk@
Kemence mester
Hozzászólások: 587
Csatlakozott: 2011. január 21., péntek 17:26

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: s@muk@ » 2014. január 6., hétfő 10:09

Sziasztok!

AZ elmúlt ünnepekhez ismét elkészítettem a "s@muk@ golyói" 2. verzióját. :)))
Most a dió, méz keverékéhez hozzáadtam egy harmadikat a gesztenyepürét.
Negyedik hozzávaló nélkül ez nem készülhetett volna el az meg a szeretet.
Ilyenre sikeredtek:

teki
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 864
Csatlakozott: 2010. február 7., vasárnap 12:21

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: teki » 2014. január 6., hétfő 11:29

Jocó! :hej

Jól néznek ki a golyóid. meg::) Kóstoltam már, vagy fogom? :D
"A hagyomány nem a hamu őrzése,
hanem a láng továbbadása"

Avatar
horaciopepi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1033
Csatlakozott: 2010. július 31., szombat 1:29

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: horaciopepi » 2014. január 6., hétfő 11:36

Ezek a golyók nagyon finomak lehetnek . meg::) meg::) meg::)

Lőtek a Bodoki habcsóknak :(
Üdv: horaciopepi

Ha azt hiszed, hogy a jó Istenek nincs humorérzéke.
Hát tervezz előre, majd meglátod.

s@muk@
Kemence mester
Hozzászólások: 587
Csatlakozott: 2011. január 21., péntek 17:26

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: s@muk@ » 2014. január 6., hétfő 11:37

ajjaj, mar elkóstoltak, de elkészítem a következő adagot egy jó alkalomra :k

teki
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 864
Csatlakozott: 2010. február 7., vasárnap 12:21

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: teki » 2014. január 6., hétfő 11:38

Mi sem tétlenkedtünk a karácsonyvárón a szeretet megvendégelésen nem csak lángosokat sütöttünk. Perec és sült szaloncukor volt a repertoárban.
perec.JPG
perec.JPG (59.07 KiB) Megtekintve 2928 alkalommal
szaloncukor.JPG
szaloncukor.JPG (51.55 KiB) Megtekintve 2928 alkalommal
süti sütés.JPG
süti sütés.JPG (50.63 KiB) Megtekintve 2928 alkalommal
"A hagyomány nem a hamu őrzése,
hanem a láng továbbadása"

Avatar
danono
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1230
Csatlakozott: 2011. augusztus 13., szombat 9:15

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: danono » 2014. január 6., hétfő 19:08

s@muk@ :!: :!: :!: :!:

Imádnám a golyóidat :))) :))) :))) :))) :))) :))) :))) :))) :)))
"Az élet szép, tenéked magyarázzam?"(Heltai Jenő)

Avatar
danono
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1230
Csatlakozott: 2011. augusztus 13., szombat 9:15

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: danono » 2014. január 6., hétfő 19:11

Teki mester :!: :!: :!:

ehhez a perechez bíztos nem kell kalapács :lol: :lol: :lol: :lol:
remekül néznek ki :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya
"Az élet szép, tenéked magyarázzam?"(Heltai Jenő)

Avatar
tepertő
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1695
Csatlakozott: 2009. október 8., csütörtök 20:19

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: tepertő » 2014. január 6., hétfő 19:40

Igaz más tollával nem szabad ékeskedni de a receptek itt is megtalálhatóak.
Minden esetre köszönet Turbó Menyecske( Ildikó ) Teki kemencés társunknak és mindenkinek aki segíti a receptgyűjteményemnek a szaporodását :D .

Kalács recept, nekünk nagyon ízlik.

75 dkg liszt (50 dkg BL55, 25 dkg rétes)
2 dl kefir
2 dl tej
2 db egész tojás
5 dkg margarin
1/2 kávés kanál só
12 dkg cukor
16 dkg élesztő
1 evő kanál ecet

Az élesztőt fel futtatom, megdagasztom a tésztát.
Megfonom a kalácsot
kb 3/4 órát kelesztem, tojással megkenem, kb 40 perc sütés.
Én a felét kakaós cukorral keverem és ettől tarka :D



Kakaós csiga:

Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg kakaó
5 dkg vaj
5 dkg cukor
4 dl tej
2 dkg élesztő
2 tojás
olaj

A tojássárgákat a cukorral keverd habosra,
majd önts hozzá három deci tejet.
A maradék tejet langyosítsd meg,
morzsold bele az élesztőt, és egy kiskanál cukorral futtasd fel.

A lisztbe öntsd bele a tojássárgás és élesztős masszát,
és kicsit keverd össze. Majd add hozzá az olvasztott vajat,
és gyúrd össze az egészet. Keleszd egy órán keresztül.
Ha megkelt, szedd kétfelé a tésztát.




Diós mákos kalács /zebrakalács/

3 dl tej,
20 dkg cukor,
3 dkg élesztő,
2 tojássárgája,
0,5 kg liszt, csipet só,
10 dkg olvasztott margarin
A tésztát nyújtás után kend meg olvasztott
margarinnal szórd meg áztatott mazsolával
amit cukorral fahéjjal kavard össze ezután
szórd meg a dióval, amit cukorral citromhéjjal ízesítettem,a másik felét meg mákkos töltelékkel.
Ja elfelejtettem pár evőkanál tejjel kell a diót vagy a mákot elkeverni
Tekerd fel mint a bejglit kört formálunk és a két végét jól össze illesztjük kivajazott tepsibe rakjuk és éles késsel megvagdossuk majd megkenjük mézzel 175 fokos sütőbe sütjük sülés közben még egyszer megkenjük .



Ildikó féle Ízes Bukta
Ízes Bukta

Hozzávalók:
50 dkg liszt.
2 db tojássárgája,
2 dkg élesztő,
3dl tej,
6 dkg margarin,
5 dkg cukor,
csipetnyi só, lekvár.

Az élesztőt felfuttatjuk kevés tejben 1 kiskanál cukorral.
A tojássárgákat a cukorral elkeverjük,
s ezt a masszát, valamint a tejet, a sót,
a kovászt hozzáadjuk a liszthez, majd jól összedolgozzuk.
Amikor a tészta hólyagos, beleöntjük a langyosra olvasztott margarint,
és 1 óráig kelesztjük.Ezután lisztezett deszkára kiborítjuk,
ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, négyzet alakúra szeljük, közepébe lekvárt teszünk,
és összecsavarjuk. Kikent tepsibe egymás mellé helyezzük,
tetejét megkenjük margarinnal, 30 percig kelesztjük, majd forró sütőben/ kemencében megsütjük.
Cukorral meghintve tálaljuk.
Csatolmányok
188626_158249860900186_7703537_n.jpg
188626_158249860900186_7703537_n.jpg (26.9 KiB) Megtekintve 2902 alkalommal
1526325_619370788121422_2124170361_n.jpg
1526325_619370788121422_2124170361_n.jpg (18.4 KiB) Megtekintve 2902 alkalommal
1554451_619361841455650_1175636071_n.jpg
1554451_619361841455650_1175636071_n.jpg (22.16 KiB) Megtekintve 2902 alkalommal
Kép

Kép
Üdv :t tepertő

Avatar
horaciopepi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1033
Csatlakozott: 2010. július 31., szombat 1:29

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: horaciopepi » 2014. január 6., hétfő 22:20

Tepi
ezek nagyon jol néznek ki megjegyzem ez az oldalt
Üdv: horaciopepi

Ha azt hiszed, hogy a jó Istenek nincs humorérzéke.
Hát tervezz előre, majd meglátod.

Avatar
Ildikó
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1037
Csatlakozott: 2010. július 22., csütörtök 19:01

Re: Édesszájú kemencések.

Hozzászólás Szerző: Ildikó » 2014. január 6., hétfő 22:27

Pepi!
Ne az oldalt jegyezd hanem a receptet!!!!!!!!!!!!!! :lol:
Baráti üdv:Ildikó Turbómenyecske

búboskemencém: https://picasaweb.google.com/116411959600431281788#
Kép

Válasz küldése