Pontos idő: 2017. december 15., péntek 8:11

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 601 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Következő
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2011. augusztus 10., szerda 7:00 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2009. január 18., vasárnap 22:45
Hozzászólások: 2404
Tartózkodási hely: BŐ,Degec
Adott Köszönöm: 34 alkalom
Kapott Köszönöm: 32 alkalom
Pálinka és a cefrekészítés fortélyai........no ezt a topicot azért nyitom mert ezerrel érnek a finomabbnál,finomabb gyümölcsök.. :D :D :D .az idén legalábbis felénk dömping van a pálesznak valósi gyümölcsökből. ;) ;) ;) És nem mindenki tudja (többek közt én sem)hogyan lehet a legtöbbet, legjobbat kihozni az alapanyagokból.Úgyhogy minden tippet, fortélyt, hasznos tudást szívesen vennénk :idea: :idea: :idea: :i :i :i

Én már meg is kezdtem...............

Csatolmány:
Dobzócska.....jpg
Dobzócska.....jpg [ 46.16 KiB | Megtekintve 19987 alkalommal. ]


Csatolmány:
Körtécske.......jpg
Körtécske.......jpg [ 46.57 KiB | Megtekintve 19987 alkalommal. ]

_________________
Kemencebaráti üdvözlettel.......

Kép


Kemence nélkül?????? Minek?????

Babóca & Csigaszeg A'lias Brigan-Tibi


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. augusztus 10., szerda 10:45 
Offline
Kemence mester
Avatar

Csatlakozott: 2009. november 26., csütörtök 12:19
Hozzászólások: 267
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Szia Csiga!

Bölcs döntést hoztál. A legjobb ami a gyümölccsel törnéthet, hogy pálinka lesz belőle.

Néhány dolog amit mindig tarts észben mikor ezeket a nemes anyagokat kezeled.

-Föld ne legyen benne. Ha koszos mosd le.
-Gyümölcsszár nem kell bele, pl. körte mert annak nincs jó íze, ne oldódjanak ki az anyagok.
-A hordó mindig legyen mosott, ha műanyag akkor sósavval mossuk ki, öblitsük.
-A gyümölcsöt mindig összetörjük mielőtt beletennénk, vagy benne törjük össze.
-Naponta minimum egyszer megkerverjük, nehogy ecetesedjen, illetve rohadjon.
-Rohadt gyümölcsöt nem cefrébe, hanem komposztba.
-Moniliás gyümölcsöt komposztra.
-Zöld gyümölcsnek nem nagyon van cukortartalma, csak keveset bele.
-A kukac elfér nem okoz gondot.
-Gyümölcsöket külön. Ami kész, azaz nem pezseg, hanem leállt a forrás, akkor ideje kifőzni. Sokáig ne tároljuk,mert nem tesz jót neki.
-Az elejétől kezdve mindig zárjuk le jól. A muslinca nem jó benne tömegesen.

Továbbiak és főzés később.

_________________
Üdv. Szassz

A Mátyásföldi füstöllér
www.kemencemania.hu - Akit a KemenceMánia megcsapott


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. augusztus 10., szerda 23:15 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2011. március 28., hétfő 21:30
Hozzászólások: 1450
Tartózkodási hely: Pomáz Pest megye
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Szia Csiga mester!
Érdeklődéssel figyelem a topicot, aminek a nyitása szerintem nagyon jó ötlet volt.
Épp a napokban hívta fel egyik ismerősöm a figyelmemet arra , hogy annak ellenére , hogy a köztudatba az terjedt el , hogy házilag is engedélyezett a pálinka főzés, hivatalosan naplót kell vezetni róla és bejelentési kötelezettség is vonatkozik rá fal:) fal:) fal:) . Remélem 4 vagy 8 év múlva senki nem fogja visszamenőlegesen megadóztatni a jóhiszeműen eljáró embereket akik bejelentik a pálinka készítést. :!: :?: :!: :?:

_________________
Kép
"Egy ismeretlen barát is barát."-Lessing
https://picasaweb.google.com/1077772856 ... directlink


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. augusztus 11., csütörtök 8:16 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2009. január 18., vasárnap 22:45
Hozzászólások: 2404
Tartózkodási hely: BŐ,Degec
Adott Köszönöm: 34 alkalom
Kapott Köszönöm: 32 alkalom
Sziasztok.......

Bár már hivatalosan is lehet,de én nem főzigélnék itthon páleszt(q r v a drágák ezek a holmik) :idea: :idea: :idea: Nem igazán vannak még ezek a cuccok amiket lehet kapni,kiforrva.......... :lol: :lol: :lol: Egy jól működő, fain felszereltségű pálinkafőzdében szerintem mást hoznak ki a cuccodból( má' azért a szó jó értelmében legyen mondva)mint amit te otthon tudnál összehozni. :idea: Ahol meg nem jó anyagot főznek az úgyis becsukhat a francba. :D :D :D Én nem akarok tömegesen páleszt főzni, vagy főzetni inkább, de ami lesz az legyen minőség :!: :!: :!: Ha már az ember iszik, igyon jót.... :!: :!: :!: Csak az előkészítésnek is vannak fortélyai, nos ezért nyitottam inkább hogy azok a régi technikák, praktikák ne menjenek feledésbe.meg hát aki akar beszámolni a többieknek, mennyiből mennyi lett,ja és milyen s t b... ;) ;) ;)

De hát.................Ízlések és pofonok.............

_________________
Kemencebaráti üdvözlettel.......

Kép


Kemence nélkül?????? Minek?????

Babóca & Csigaszeg A'lias Brigan-Tibi


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. augusztus 12., péntek 11:15 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2010. július 31., szombat 1:29
Hozzászólások: 1032
Tartózkodási hely: Kiskunfélegyháza
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 5 alkalom
Ciba neked is igazad van.
Mi régebben nagypapival föztünk pálesz 180l -es üstben na az volt az igazi.
Tavaly összeszedtem a gyümit és vittem a főző mesterhez (200l) mondja ezt nem tudja nekem külön kifőzni mert kevés, ezért összekeveri a többivel. Mondanom sem kell az enyémben nem volt sem cukor sem semmi más, csak tiszta gyümi. Ezért az idén külön főzünk kis adagban.

_________________
Üdv: horaciopepi

Ha azt hiszed, hogy a jó Istenek nincs humorérzéke.
Hát tervezz előre, majd meglátod.


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. augusztus 13., szombat 22:22 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2010. január 21., csütörtök 18:02
Hozzászólások: 2021
Tartózkodási hely: Szeghalom, Halásztelek
Adott Köszönöm: 9 alkalom
Kapott Köszönöm: 202 alkalom
Csiga mester!! meg::) :hej
Nagyon jó ötlet volt ez a topic!
Jómagam immár 10 éve főzöm itthon a nedűt... mára már egészen jól megy.
Amit Szassz leírt az mind úgy van! meg::) meg::)
Amúgy mindegy mikor hogyan adóztatnak a fináncok, aki eddig főzte ezután is fogja.
Nem kell hozzá csillivilli cájg, (bár én is kinéztem egyet) csak némi leleményesség.

_________________
...kitalálni öröm, létrehozni boldogság, használni élvezet...


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. augusztus 14., vasárnap 19:51 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2011. március 28., hétfő 21:30
Hozzászólások: 1450
Tartózkodási hely: Pomáz Pest megye
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Sziasztok!
Megköszönném ha tudnátok feltenni képeket az otthon elkészíthető pálesz főzőről, az elkészítéséhez szükséges kiegészítő infókkal, szívesen kipróbálnám én is. Édesapám gyerekkoromban egy átalakított fazékkal a gáztűzhelyen készítette a párlatot több napon keresztűl.
Metro áruházban 120000.- ft körül láttam, aminek gondolom töredékéért eltudnánk készíteni itthon.
Előre is köszönöm :ty :ty :ty

_________________
Kép
"Egy ismeretlen barát is barát."-Lessing
https://picasaweb.google.com/1077772856 ... directlink


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. augusztus 30., kedd 11:17 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2009. október 8., csütörtök 20:19
Hozzászólások: 1695
Tartózkodási hely: Mezőtúr
Adott Köszönöm: 11 alkalom
Kapott Köszönöm: 2 alkalom
http://www.scribd.com/doc/61735218/A-palinkarol-PPS

_________________
Kép

Kép
Üdv :t tepertő


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. augusztus 30., kedd 23:11 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2011. március 28., hétfő 21:30
Hozzászólások: 1450
Tartózkodási hely: Pomáz Pest megye
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Tepi!
Köszönöm a linket, meg::) nagyon tanulságos volt, sajnos magáról a lepárló készülék készítéséről elég kevés szó esett. :ty :ty :ty

_________________
Kép
"Egy ismeretlen barát is barát."-Lessing
https://picasaweb.google.com/1077772856 ... directlink


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. augusztus 31., szerda 0:12 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53
Hozzászólások: 5226
Tartózkodási hely: Budapest (Zugló, Alsórákos)
Adott Köszönöm: 416 alkalom
Kapott Köszönöm: 106 alkalom
Itt nézelődjél TIS fijam! :!: :idea:

viewtopic.php?f=14&t=208&p=32096&hilit=+kuktusz#p32096

Majd jelkezem ez ügyben :!: :idea:

_________________
K.B.Ü. cibatapapa


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. augusztus 31., szerda 23:43 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2011. március 28., hétfő 21:30
Hozzászólások: 1450
Tartózkodási hely: Pomáz Pest megye
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Köszönöm a segítséget , a képek önmagukért beszélnek, egyszerű és nagyszerű, javasolnám , hogy másold át ebbe a topicba is. :ty :ty :ty meg::) meg::) meg::)

_________________
Kép
"Egy ismeretlen barát is barát."-Lessing
https://picasaweb.google.com/1077772856 ... directlink


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. szeptember 2., péntek 12:32 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2010. február 24., szerda 10:08
Hozzászólások: 241
Tartózkodási hely: Berekfürdő
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Sziasztok
Nállunk ezen rotyog.


Csatolmányok:
Fozo.jpg
Fozo.jpg [ 32.45 KiB | Megtekintve 19560 alkalommal. ]
Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. szeptember 4., vasárnap 15:26 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53
Hozzászólások: 5226
Tartózkodási hely: Budapest (Zugló, Alsórákos)
Adott Köszönöm: 416 alkalom
Kapott Köszönöm: 106 alkalom
Imikém ezt már a múltkor is lájkoltam. :D :lol: :mrgreen: Vagyis querwára teccett :!: nagyon :k

_________________
K.B.Ü. cibatapapa


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. szeptember 5., hétfő 10:10 
Offline
Kemence mester
Avatar

Csatlakozott: 2009. november 26., csütörtök 12:19
Hozzászólások: 267
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Faterosz!

Engedd meg, hogy egy javaslatot tegyek. Szegény zsiráfod nyaka meg fog fázni ebben az időben, nem ártana sálat adni reája. Magyarán érdemes lenne leszigetelned némi filccel vagy csőhéjazattal, hogy a hosszú úton ne csapódjon ki a nedü a falán és fojjon vissza a kuktába, hanem a kicsapódás már csak a lepárlócsőben történjen meg.
Úgy jobb és finomabb lesz.

_________________
Üdv. Szassz

A Mátyásföldi füstöllér
www.kemencemania.hu - Akit a KemenceMánia megcsapott


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. szeptember 5., hétfő 11:09 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53
Hozzászólások: 5226
Tartózkodási hely: Budapest (Zugló, Alsórákos)
Adott Köszönöm: 416 alkalom
Kapott Köszönöm: 106 alkalom
szassz írta:
Faterosz!

Engedd meg, hogy egy javaslatot tegyek. Szegény zsiráfod nyaka meg fog fázni ebben az időben, nem ártana sálat adni reája. Magyarán érdemes lenne leszigetelned némi filccel vagy csőhéjazattal, hogy a hosszú úton ne csapódjon ki a nedü a falán és fojjon vissza a kuktába, hanem a kicsapódás már csak a lepárlócsőben történjen meg.
Úgy jobb és finomabb lesz.


Elmondom neked a tutit. Az direkt ilyen hosszú és direkt nincs leszigetelve azért, hogy a vodka visszafolyjon és ne menjen bele a párlatba. Ezt nem én találtam ki, hanem az ősök tapasztalata. Én még sehol nem láttam leszigetelt csövet ilyen helyen, úgy, hogy ez így marad barátom!

_________________
K.B.Ü. cibatapapa


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. szeptember 5., hétfő 12:42 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2010. január 21., csütörtök 18:02
Hozzászólások: 2021
Tartózkodási hely: Szeghalom, Halásztelek
Adott Köszönöm: 9 alkalom
Kapott Köszönöm: 202 alkalom
A Faternak ismét igaza van!
Az általam eddig látott (nem kevés) lepárló mindegyikének függőlegesen fölfelé indul a páracsöve, és lehet az kis főző, vagy ipari, egyik sem volt szigetelve.

_________________
...kitalálni öröm, létrehozni boldogság, használni élvezet...


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. szeptember 5., hétfő 12:57 
Offline
Kemence mester
Avatar

Csatlakozott: 2009. november 26., csütörtök 12:19
Hozzászólások: 267
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
cibatapapa írta:
szassz írta:
Faterosz!

Engedd meg, hogy egy javaslatot tegyek. Szegény zsiráfod nyaka meg fog fázni ebben az időben, nem ártana sálat adni reája. Magyarán érdemes lenne leszigetelned némi filccel vagy csőhéjazattal, hogy a hosszú úton ne csapódjon ki a nedü a falán és fojjon vissza a kuktába, hanem a kicsapódás már csak a lepárlócsőben történjen meg.
Úgy jobb és finomabb lesz.


Elmondom neked a tutit. Az direkt ilyen hosszú és direkt nincs leszigetelve azért, hogy a vodka visszafolyjon és ne menjen bele a párlatba. Ezt nem én találtam ki, hanem az ősök tapasztalata. Én még sehol nem láttam leszigetelt csövet ilyen helyen, úgy, hogy ez így marad barátom!


Most a vodka alatt vizet értesz? Akkor az annyiban sántít, hogy mire a vízpára oda jut, addigra az alkohol már régen elillant. Az alacsony forráspontú anyagoknak pedig az a jó, ha még gázállapotban át tudnak illanni a lepárlóba, hogy ott csapódjanak ki.

De ha van részletesebb leírásod erre a visszafolyási dologra, csak ismeretbővítés képpen elküldheted.

_________________
Üdv. Szassz

A Mátyásföldi füstöllér
www.kemencemania.hu - Akit a KemenceMánia megcsapott


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. szeptember 5., hétfő 14:25 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53
Hozzászólások: 5226
Tartózkodási hely: Budapest (Zugló, Alsórákos)
Adott Köszönöm: 416 alkalom
Kapott Köszönöm: 106 alkalom
szassz írta:
Most a vodka alatt vizet értesz? Akkor az annyiban sántít, hogy mire a vízpára oda jut, addigra az alkohol már régen elillant. Az alacsony forráspontú anyagoknak pedig az a jó, ha még gázállapotban át tudnak illanni a lepárlóba, hogy ott csapódjanak ki.

De ha van részletesebb leírásod erre a visszafolyási dologra, csak ismeretbővítés képpen elküldheted.


Mifelénk így hívják, de az ha tiszta víz lenne akkor nem kellene vele pecselni, de a szak neve kozmaalkohol. Ez csak neked sántít mert a duzsimi profi desztilátuszán és a profi főzőkön a tetején szaknevén a sisak pont azért van, amit itt nem én, hanem a szakirodalom is leír! Vagyis ahogy én is tudom előszőr a nehezebb dolgok csapódnak le és pont az a cél, hogy ezek ne érjék el a ***, hanem maradjanak az üstben.

És ha ide kattintasz akkor ezeket fogod olvasni :!: :?:

http://www.4cent.hu/index.php?option=co ... a&Itemid=6


SISAK
Az üstöt zárja le, alakja többféle lehet. Nagy felülete a külső hőmérséklettel érintkezve előhűtő funkciót lát el. A sisak belső felületén először a legmagasabb forráspontú anyagok és a magasabb szénatomláncú alkoholok csapódnak le, majd visszacsorognak a cefrébe. A sisak a szeszpára csőbe torkollik.
SZESZPÁRA CSŐ
Az alkoholos gőzöket vezeti a hűtőbe. Felszálló csőnek is nevezik, mert a sisakot és a hűtőt úgy köti össze, hogy felfelé emelkedik, éppen azért, hogy az itt kicsapódó víz és kozmaalkoholok visszafolyjanak a sisakba, illetve az üstbe. Anyaga többnyire réz.

A házi gyártású főzőkön legtöbbször, nincs sisak csak szeszpára cső ami ha rögtön balra el és úgy van hütve akkor nagyon jó kis guggolós, három emberes, gatya és kerítés szaggatókat lehet vele desztilálni :mrgreen: :lol:

_________________
K.B.Ü. cibatapapa


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. szeptember 5., hétfő 15:13 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2010. február 24., szerda 10:08
Hozzászólások: 241
Tartózkodási hely: Berekfürdő
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Egy kis szakirodalom , aki esetleg nem ismerné .
Jelen pillanatban szerintem a legteljesebb online szakirodalom: http://snapszmester.uw.hu/


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. szeptember 5., hétfő 15:28 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2010. február 24., szerda 10:08
Hozzászólások: 241
Tartózkodási hely: Berekfürdő
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Mitfőztél az idén Fater?

Én már a körtén túlvagyok , jövőhéten jön a szilva,

Ma pedig préseltük a mustot, remélem lessz vagy 50 liter vörösbor :ii


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. szeptember 5., hétfő 15:40 
Offline
Kemence mester
Avatar

Csatlakozott: 2009. november 26., csütörtök 12:19
Hozzászólások: 267
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
cibatapapa írta:
szassz írta:
Most a vodka alatt vizet értesz? Akkor az annyiban sántít, hogy mire a vízpára oda jut, addigra az alkohol már régen elillant. Az alacsony forráspontú anyagoknak pedig az a jó, ha még gázállapotban át tudnak illanni a lepárlóba, hogy ott csapódjanak ki.

De ha van részletesebb leírásod erre a visszafolyási dologra, csak ismeretbővítés képpen elküldheted.


Mifelénk így hívják, de az ha tiszta víz lenne akkor nem kellene vele pecselni, de a szak neve kozmaalkohol. Ez csak neked sántít mert a duzsimi profi desztilátuszán és a profi főzőkön a tetején szaknevén a sisak pont azért van, amit itt nem én, hanem a szakirodalom is leír! Vagyis ahogy én is tudom előszőr a nehezebb dolgok csapódnak le és pont az a cél, hogy ezek ne érjék el a ***, hanem maradjanak az üstben.

És ha ide kattintasz akkor ezeket fogod olvasni :!: :?:

http://www.4cent.hu/index.php?option=co ... a&Itemid=6


SISAK
Az üstöt zárja le, alakja többféle lehet. Nagy felülete a külső hőmérséklettel érintkezve előhűtő funkciót lát el. A sisak belső felületén először a legmagasabb forráspontú anyagok és a magasabb szénatomláncú alkoholok csapódnak le, majd visszacsorognak a cefrébe. A sisak a szeszpára csőbe torkollik.
SZESZPÁRA CSŐ
Az alkoholos gőzöket vezeti a hűtőbe. Felszálló csőnek is nevezik, mert a sisakot és a hűtőt úgy köti össze, hogy felfelé emelkedik, éppen azért, hogy az itt kicsapódó víz és kozmaalkoholok visszafolyjanak a sisakba, illetve az üstbe. Anyaga többnyire réz.

A házi gyártású főzőkön legtöbbször, nincs sisak csak szeszpára cső ami ha rögtön balra el és úgy van hütve akkor nagyon jó kis guggolós, három emberes, gatya és kerítés szaggatókat lehet vele desztilálni :mrgreen: :lol:


Hát megcáfolni mindenben nem tudlak, de nem is célom. A jó izlelőbimbó sokat segít a desztillálásnál is. Azt, hogy az elejének mekkora részét mikor dobjuk ki, és hogy a végén hol hagyjuk abba, az kóstolással állapítható meg a legjobban.

A kerítésszagattó, guggolós akkor jön létre, ha valaki sajnálja kidobni. Ellenben a ma tapasztalható trend, miszerint minimális illóolaj tartalmú löttyöket főzünk az sem az igazi. A duzsimi által hivatkozott szakirodalmat is megnézem majd otthon.

De hidd el Faterosz, hogy az elmúlt 30 évben még nem volt panasz az eredményre. És nagyon finom aromás lett mindig, de majd megnézem, hogy ezek milyen hosszú szénlánccal vannak (eg: hosszú, nem hűtött csövön kicsapódnának-e, vagy benne maradnak).

további info: http://vam.gov.hu/displayDoc.do?docId=2028
idézet:
A szeszpáracső rendeltetése, hogy a szeszes párákat a sisakból a hűtőkészülékbe vezesse. Hossza és átmérője a főzőkapacitás nagyságától függően változó lehet. A szeszpáracső mérete befolyásolja az előállított párlat minőségét, mert a hosszabb és nagyobb átmérőjű szeszpáracsőben értelemszerűen nagyobb a külső levegő hatására történő előhűtés. A szeszpáracsövet nem vízszintesen, hanem a hűtőkészülék felé emelkedő irányba építik be, így azok a szeszben szegény párák, amelyek a szeszpáracsőben csapódnak ki, visszafolynak a főzőüstbe.

A lepárlás alatt az üstben levő cefre alkoholtartalma folyamatosan csökken, ennek megfelelően csökken a kinyert párlat szesztartalma is. A szeszben szegény, a szeszpáracsőben kicsapódott és a főzőüstbe visszafolyt párák is hígítják a cefrét.

A szeszpáracső általában vörösrézből, ritkábban sárgarézből készül. Mindkét vége hajlított, a sisak és a hűtőkészülék nyúlványához való tökéletes csatlakozás érdekében.
idézet vége:

:bol

Bár, ahog az induló is mondja: mindenki másképp csinálja. Leírt nem kritika akart lenni, csak "food for discussion", mint más irányú tapasztalat. :cs :iiii

_________________
Üdv. Szassz

A Mátyásföldi füstöllér
www.kemencemania.hu - Akit a KemenceMánia megcsapott


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. szeptember 5., hétfő 18:52 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2010. január 21., csütörtök 18:02
Hozzászólások: 2021
Tartózkodási hely: Szeghalom, Halásztelek
Adott Köszönöm: 9 alkalom
Kapott Köszönöm: 202 alkalom
Háát... én nem szoktam mérni a szénlánc hosszúságát :oops:
Azért sikerült már a szezonban lefőznöm a meggyet,a bodzavirágot, a barackot.
Hordóban fortyog a körte, a vörösszilva. Erre a sorsra fog jutni a pár tőke othello-szőlőm, és a végre elég jól kinéző birsalmám is.
Mivel az kis barkács-főzőmön nincs sisak, így merülőfalas kozmaolaj- szűrőt fabrikáltam, ami nekem nagyon jól bevált.
A Duzsimi kolléga által ajánlott http://snapszmester.uw.hu/ alapmű a pálinkafőzéssel próbálkozóknak, mindenképp olvassátok el. :bo
No, iszom is egy kupicával... :iiii

_________________
...kitalálni öröm, létrehozni boldogság, használni élvezet...


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. szeptember 5., hétfő 21:54 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2010. február 24., szerda 10:08
Hozzászólások: 241
Tartózkodási hely: Berekfürdő
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Fater itt a megoldás a problémádra :
http://hazaipalinka.hu/palinka-otthon/leeges-gatlo

Ez egy leégésgátó amin keresztül csak a lé tud az edény aljával érintkezni így nem ég le
nekünk is ilyen van.ez egy sima rézlemez 1 cm peremmel apró furatokkal.


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. szeptember 13., kedd 5:59 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2009. október 8., csütörtök 20:19
Hozzászólások: 1695
Tartózkodási hely: Mezőtúr
Adott Köszönöm: 11 alkalom
Kapott Köszönöm: 2 alkalom

_________________
Kép

Kép
Üdv :t tepertő


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. szeptember 13., kedd 7:11 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2009. április 24., péntek 15:55
Hozzászólások: 703
Tartózkodási hely: esztergom
Adott Köszönöm: 32 alkalom
Kapott Köszönöm: 43 alkalom
Tepi!!

Nagyon idevágó nóta!!!! :k :k :k :k :k :k

_________________
Hellosziaszevasztok!

leando


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. szeptember 13., kedd 8:30 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2010. február 23., kedd 18:25
Hozzászólások: 1904
Tartózkodási hely: Budapest, Rózsadomb-Zugló(Cibatapapánál)
Adott Köszönöm: 5 alkalom
Kapott Köszönöm: 48 alkalom
Tepertő kedves!

Ez a pálinka dal... :))) !!!
Mindig lenyűgöz, hogy férfiemberek milyen mély érzésekre képesek... :j :j :j
:ty a férfilélek rejtelmeibe való beavatást! :ty
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
::i ::i ::i ::i ::i ::i
Lehet,hogy megírom az ellen-ásványvizes nótát házisárkányilag :j
:bo :bo :bo

LÉGY jó!!!


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. szeptember 13., kedd 8:36 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53
Hozzászólások: 5226
Tartózkodási hely: Budapest (Zugló, Alsórákos)
Adott Köszönöm: 416 alkalom
Kapott Köszönöm: 106 alkalom
Mamóca írta:
Tepertő kedves!

Ez a pálinka dal... :))) !!!
Mindig lenyűgöz, hogy férfiemberek milyen mély érzésekre képesek... :j :j :j
:ty a férfilélek rejtelmeibe való beavatást! :ty
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
::i ::i ::i ::i ::i ::i
Lehet,hogy megírom az ellen-ásványvizes nótát házisárkányilag :j
:bo :bo :bo

LÉGY jó!!!



NA ÉN MEG ETTŐL FÉLTEM ARANY BOGARAM :!: ! DE NAGYON VÁROM :bo :)))

MÁR VAN ÁM "MIÉRT JOBB A SÖRNÉL A NŐ" SZERZEMÉNY IS, ITT LÓG NEKEM A FALON OKULÁSILAG :mrgreen: :lol:

_________________
K.B.Ü. cibatapapa


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. szeptember 13., kedd 9:34 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2009. január 18., vasárnap 22:45
Hozzászólások: 2404
Tartózkodási hely: BŐ,Degec
Adott Köszönöm: 34 alkalom
Kapott Köszönöm: 32 alkalom
fal:) fal:) fal:) fal:) fal:) fal:) fal:) fal:) fal:) fal:) fal:)

_________________
Kemencebaráti üdvözlettel.......

Kép


Kemence nélkül?????? Minek?????

Babóca & Csigaszeg A'lias Brigan-Tibi


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. szeptember 13., kedd 16:53 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2010. február 23., kedd 18:25
Hozzászólások: 1904
Tartózkodási hely: Budapest, Rózsadomb-Zugló(Cibatapapánál)
Adott Köszönöm: 5 alkalom
Kapott Köszönöm: 48 alkalom
Csigus koma! :bo

Azé' ennyire nem súlyos a helyzet!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Puszi: Mamóca :bo


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. szeptember 13., kedd 19:47 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53
Hozzászólások: 5226
Tartózkodási hely: Budapest (Zugló, Alsórákos)
Adott Köszönöm: 416 alkalom
Kapott Köszönöm: 106 alkalom
Mamóca írta:
Csigus koma! :bo

Azé' ennyire nem súlyos a helyzet!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Puszi: Mamóca :bo



Nem hát, csak merünk mi :))) -ni :?: Igaz, BriganTi-bi :?:

_________________
K.B.Ü. cibatapapa


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. szeptember 13., kedd 21:23 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2009. január 18., vasárnap 22:45
Hozzászólások: 2404
Tartózkodási hely: BŐ,Degec
Adott Köszönöm: 34 alkalom
Kapott Köszönöm: 32 alkalom
Van itt még pályinkadal ám......... :hej :hej :hej


_________________
Kemencebaráti üdvözlettel.......

Kép


Kemence nélkül?????? Minek?????

Babóca & Csigaszeg A'lias Brigan-Tibi


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. szeptember 13., kedd 21:31 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2009. november 16., hétfő 12:56
Hozzászólások: 861
Tartózkodási hely: Békés
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 1 alkalom
Sziasztok!

Ki mit főzött, főz az idén :?:

_________________
Üdvözlettel:
Barat67


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. szeptember 14., szerda 12:38 
Offline
Kemencefűtő

Csatlakozott: 2011. január 10., hétfő 8:57
Hozzászólások: 99
Tartózkodási hely: Mándok
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Sziasztok cimborák!

Én minden évben hasznosítom a lehullott gyümölcsöket amiket a kertben gyűjtök össze. Van ott minden. Őszibarack, körte, cseresznye, szilva, stb. Ezekből főzetem főzdében, a vegyes gyümölcs páleszt. Már van 650 liter cefrém. 400 literből, 24.-én főzök páleszt. A maradék 250 liter a fiaimé lesz, az később kb. egy hónap múlva megy a főzdébe.

Esetleg akik kedvet kapnak a pálinkafőzéshez, kezdőknek:
-Ajánlom a gyümölcsök gyűjtéshez, a műanyag hordókat. A hordók jól zárhatóak legyenek.
-A gyümölcsök legyenek érettek, esetleg fáról lehullottak, de lehet éretten szedett is. Az érett gyümölcsnek magas a cukorfoka, ezáltal több szesz lesz belőle és a minősége is jobb lesz.
-Az összegyűjtött csonthéjas gyümölcsöket előbb vagy utóbb, illik kimagvalni pl.:szilva, barack, a nem csonthéjasokat összezúzni, vagdalni.(körte, alma.)
-A hordóba került gyümölcsöket meg kell kavarni időközönként a savanyodás, penészedés végett.
-A venni kell egy cefrefokolót, ami kb.:800 forint és amikor a cefre a levét feladja, meg kell fokolni. (a lé feladása, gyümölcsönként változó idejű) A fokolás, 20 fokról indul a 0 felé. (cukorfokot mérünk)
Amikor elérjük a 0 fokot, a cefre főzhető.
Röviden ennyi.

_________________
A tudás, cselekvés nélkül semmit nem ér.

K.B.Ü.:mate18


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. szeptember 16., péntek 13:29 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2010. február 24., szerda 10:08
Hozzászólások: 241
Tartózkodási hely: Berekfürdő
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
cibatapapa írta:
duzsimi írta:
Fater itt a megoldás a problémádra :
http://hazaipalinka.hu/palinka-otthon/leeges-gatlo

Ez egy leégésgátó amin keresztül csak a lé tud az edény aljával érintkezni így nem ég le
nekünk is ilyen van.ez egy sima rézlemez 1 cm peremmel apró furatokkal.


Szia Imi, köszi a tanácsot, megvalósítva, mükszik meg::) :bol

Csatolmány:
DSCF5774.JPG


Szevasz Fater

Faca lett a Kuktusz!
Örülök ,hogy segíteni tudtam.


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. szeptember 18., vasárnap 12:33 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2009. március 11., szerda 13:35
Hozzászólások: 1206
Tartózkodási hely: Pápa
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 23 alkalom
cibatapapa írta:


Sorstársak!
Elkészült a 14literes kuktusz desztillátusz pálesz zsiráfusz házilagossan.
(Közkívánatra!)



:idea: Szóval, veszek egy MÉRETES kuktát, réz csövet, spiráluszt hűtőnek (gondolom ez van állandó hideg vízben). Minek az üveg borlopó? Milyen hosszan legyen egyenes a függőleges cső? A pocsékot honnantudom, meddig kell kiengedni az elején? :roll:

_________________
KEMENCEBARÁTI üdvözlet: TOMi és Éva


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. szeptember 18., vasárnap 21:08 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2010. február 24., szerda 10:08
Hozzászólások: 241
Tartózkodási hely: Berekfürdő
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
PyTom írta:
cibatapapa írta:


Sorstársak!
Elkészült a 14literes kuktusz desztillátusz pálesz zsiráfusz házilagossan.
(Közkívánatra!)



:idea: Szóval, veszek egy MÉRETES kuktát, réz csövet, spiráluszt hűtőnek (gondolom ez van állandó hideg vízben). Minek az üveg borlopó? Milyen hosszan legyen egyenes a függőleges cső? A pocsékot honnantudom, meddig kell kiengedni az elején? :roll:


Innen mindent megtudsz pontosan .
Biblia: http://snapszmester.uw.hu/


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. szeptember 19., hétfő 19:22 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2009. március 11., szerda 13:35
Hozzászólások: 1206
Tartózkodási hely: Pápa
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 23 alkalom
:hej :hej

:ty :ty :ty

:cs

_________________
KEMENCEBARÁTI üdvözlet: TOMi és Éva


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. szeptember 19., hétfő 19:31 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53
Hozzászólások: 5226
Tartózkodási hely: Budapest (Zugló, Alsórákos)
Adott Köszönöm: 416 alkalom
Kapott Köszönöm: 106 alkalom
A hűtő üvegspirál, még az átkosból való 220 Ft, van ráírva!
Lehet most is kapni, de álítólag már 5000.Ft.
Egy üveg bor lopó is 3500Ft, mert az jóval egyszerűbb!
Bocsi nem jól fogalmaztam!

JJJÚÚÚÚJJJ TOMIKÁM! fal:) fal:) fal:)

Csak az árak miatt írtam a borlopót, az nicht zsiráfusz alkatrész, hűtő üvegspirál, vagy rézcső hűtő!

Bocs cibatapapa meg::) meg::) meg::)

_________________
K.B.Ü. cibatapapa


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. szeptember 30., péntek 10:58 
Offline
Kemencefűtő

Csatlakozott: 2011. január 10., hétfő 8:57
Hozzászólások: 99
Tartózkodási hely: Mándok
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Először is üdvözlöm a jövedékiseket!

Megint csak irigyellek Titeket Főző Mesterek. Na, már megint itt van egy időrabló tevékenység, amit eddig nem ismertem. Meg kell ezt is tanulnom, de nem tudom, hogy hány fele szakadjak?

Na de a lényeg: az elmult hétvégén lefőzettem bérfőzésbe a cefrét. 400 liter cefre, 23,6 litert adott. 50 fokosra hagytuk. Nagyon finom nedü. Lehetett volna több is. Most mondaná almuska Barátom, hiszem ha kóstolom. A cefre vegyes volt, ahogyan már korábban leírtam. Október végén, még lesz egy főzésem, 250 literből.
Megdolgoztam a cefrével. Főzés előtti napon, műanyag rekeszen át dolgoztam, kimagvaltam.

_________________
A tudás, cselekvés nélkül semmit nem ér.

K.B.Ü.:mate18


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
HozzászólásElküldve: 2011. október 1., szombat 20:33 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2010. február 24., szerda 10:08
Hozzászólások: 241
Tartózkodási hely: Berekfürdő
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
[quote="mate18"]Először is üdvözlöm a jövedékiseket

Na de a lényeg: az elmult hétvégén lefőzettem bérfőzésbe a cefrét. 400 liter cefre, 23,6 litert adott.

Kedves Mate18

Már meg ne haragudj érte ,de az bitang rosszul adott, persze ettől még lehet jó (de nem szokott).

Üdv : Imi


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 601 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
www.fotozasitippek.hu
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség