Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Minden téma, ami nem kapcsolódik szorosan a kemencézéshez (politizálás nélkül persze)
Avatar
csigaszeg
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2406
Csatlakozott: 2009. január 18., vasárnap 22:45

Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: csigaszeg » 2011. augusztus 10., szerda 7:00

Pálinka és a cefrekészítés fortélyai........no ezt a topicot azért nyitom mert ezerrel érnek a finomabbnál,finomabb gyümölcsök.. :D :D :D .az idén legalábbis felénk dömping van a pálesznak valósi gyümölcsökből. ;) ;) ;) És nem mindenki tudja (többek közt én sem)hogyan lehet a legtöbbet, legjobbat kihozni az alapanyagokból.Úgyhogy minden tippet, fortélyt, hasznos tudást szívesen vennénk :idea: :idea: :idea: :i :i :i

Én már meg is kezdtem...............
Dobzócska.....jpg
Dobzócska.....jpg (46.16 KiB) Megtekintve 21866 alkalommal
Körtécske.......jpg
Körtécske.......jpg (46.57 KiB) Megtekintve 21866 alkalommal
Kemencebaráti üdvözlettel.......

Kép


Kemence nélkül?????? Minek?????

Babóca & Csigaszeg A'lias Brigan-Tibi

Avatar
szassz
Kemence mester
Hozzászólások: 267
Csatlakozott: 2009. november 26., csütörtök 12:19

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: szassz » 2011. augusztus 10., szerda 10:45

Szia Csiga!

Bölcs döntést hoztál. A legjobb ami a gyümölccsel törnéthet, hogy pálinka lesz belőle.

Néhány dolog amit mindig tarts észben mikor ezeket a nemes anyagokat kezeled.

-Föld ne legyen benne. Ha koszos mosd le.
-Gyümölcsszár nem kell bele, pl. körte mert annak nincs jó íze, ne oldódjanak ki az anyagok.
-A hordó mindig legyen mosott, ha műanyag akkor sósavval mossuk ki, öblitsük.
-A gyümölcsöt mindig összetörjük mielőtt beletennénk, vagy benne törjük össze.
-Naponta minimum egyszer megkerverjük, nehogy ecetesedjen, illetve rohadjon.
-Rohadt gyümölcsöt nem cefrébe, hanem komposztba.
-Moniliás gyümölcsöt komposztra.
-Zöld gyümölcsnek nem nagyon van cukortartalma, csak keveset bele.
-A kukac elfér nem okoz gondot.
-Gyümölcsöket külön. Ami kész, azaz nem pezseg, hanem leállt a forrás, akkor ideje kifőzni. Sokáig ne tároljuk,mert nem tesz jót neki.
-Az elejétől kezdve mindig zárjuk le jól. A muslinca nem jó benne tömegesen.

Továbbiak és főzés később.
Üdv. Szassz

A Mátyásföldi füstöllér
www.kemencemania.hu - Akit a KemenceMánia megcsapott

Avatar
TIS
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1450
Csatlakozott: 2011. március 28., hétfő 21:30

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: TIS » 2011. augusztus 10., szerda 23:15

Szia Csiga mester!
Érdeklődéssel figyelem a topicot, aminek a nyitása szerintem nagyon jó ötlet volt.
Épp a napokban hívta fel egyik ismerősöm a figyelmemet arra , hogy annak ellenére , hogy a köztudatba az terjedt el , hogy házilag is engedélyezett a pálinka főzés, hivatalosan naplót kell vezetni róla és bejelentési kötelezettség is vonatkozik rá fal:) fal:) fal:) . Remélem 4 vagy 8 év múlva senki nem fogja visszamenőlegesen megadóztatni a jóhiszeműen eljáró embereket akik bejelentik a pálinka készítést. :!: :?: :!: :?:
Kép
"Egy ismeretlen barát is barát."-Lessing
https://picasaweb.google.com/1077772856 ... directlink

Avatar
csigaszeg
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2406
Csatlakozott: 2009. január 18., vasárnap 22:45

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: csigaszeg » 2011. augusztus 11., csütörtök 8:16

Sziasztok.......

Bár már hivatalosan is lehet,de én nem főzigélnék itthon páleszt(q r v a drágák ezek a holmik) :idea: :idea: :idea: Nem igazán vannak még ezek a cuccok amiket lehet kapni,kiforrva.......... :lol: :lol: :lol: Egy jól működő, fain felszereltségű pálinkafőzdében szerintem mást hoznak ki a cuccodból( má' azért a szó jó értelmében legyen mondva)mint amit te otthon tudnál összehozni. :idea: Ahol meg nem jó anyagot főznek az úgyis becsukhat a francba. :D :D :D Én nem akarok tömegesen páleszt főzni, vagy főzetni inkább, de ami lesz az legyen minőség :!: :!: :!: Ha már az ember iszik, igyon jót.... :!: :!: :!: Csak az előkészítésnek is vannak fortélyai, nos ezért nyitottam inkább hogy azok a régi technikák, praktikák ne menjenek feledésbe.meg hát aki akar beszámolni a többieknek, mennyiből mennyi lett,ja és milyen s t b... ;) ;) ;)

De hát.................Ízlések és pofonok.............
Kemencebaráti üdvözlettel.......

Kép


Kemence nélkül?????? Minek?????

Babóca & Csigaszeg A'lias Brigan-Tibi

Avatar
horaciopepi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1033
Csatlakozott: 2010. július 31., szombat 1:29

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: horaciopepi » 2011. augusztus 12., péntek 11:15

Ciba neked is igazad van.
Mi régebben nagypapival föztünk pálesz 180l -es üstben na az volt az igazi.
Tavaly összeszedtem a gyümit és vittem a főző mesterhez (200l) mondja ezt nem tudja nekem külön kifőzni mert kevés, ezért összekeveri a többivel. Mondanom sem kell az enyémben nem volt sem cukor sem semmi más, csak tiszta gyümi. Ezért az idén külön főzünk kis adagban.
Üdv: horaciopepi

Ha azt hiszed, hogy a jó Istenek nincs humorérzéke.
Hát tervezz előre, majd meglátod.

tinker
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2157
Csatlakozott: 2010. január 21., csütörtök 18:02

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: tinker » 2011. augusztus 13., szombat 22:22

Csiga mester!! meg::) :hej
Nagyon jó ötlet volt ez a topic!
Jómagam immár 10 éve főzöm itthon a nedűt... mára már egészen jól megy.
Amit Szassz leírt az mind úgy van! meg::) meg::)
Amúgy mindegy mikor hogyan adóztatnak a fináncok, aki eddig főzte ezután is fogja.
Nem kell hozzá csillivilli cájg, (bár én is kinéztem egyet) csak némi leleményesség.

Avatar
TIS
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1450
Csatlakozott: 2011. március 28., hétfő 21:30

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: TIS » 2011. augusztus 14., vasárnap 19:51

Sziasztok!
Megköszönném ha tudnátok feltenni képeket az otthon elkészíthető pálesz főzőről, az elkészítéséhez szükséges kiegészítő infókkal, szívesen kipróbálnám én is. Édesapám gyerekkoromban egy átalakított fazékkal a gáztűzhelyen készítette a párlatot több napon keresztűl.
Metro áruházban 120000.- ft körül láttam, aminek gondolom töredékéért eltudnánk készíteni itthon.
Előre is köszönöm :ty :ty :ty
Kép
"Egy ismeretlen barát is barát."-Lessing
https://picasaweb.google.com/1077772856 ... directlink

Avatar
tepertő
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1695
Csatlakozott: 2009. október 8., csütörtök 20:19

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: tepertő » 2011. augusztus 30., kedd 11:17

Kép

Kép
Üdv :t tepertő

Avatar
TIS
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1450
Csatlakozott: 2011. március 28., hétfő 21:30

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: TIS » 2011. augusztus 30., kedd 23:11

Tepi!
Köszönöm a linket, meg::) nagyon tanulságos volt, sajnos magáról a lepárló készülék készítéséről elég kevés szó esett. :ty :ty :ty
Kép
"Egy ismeretlen barát is barát."-Lessing
https://picasaweb.google.com/1077772856 ... directlink

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2011. augusztus 31., szerda 0:12

Itt nézelődjél TIS fijam! :!: :idea:

http://kemencebence.hu/distribution/vie ... usz#p32096

Majd jelkezem ez ügyben :!: :idea:
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
TIS
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1450
Csatlakozott: 2011. március 28., hétfő 21:30

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: TIS » 2011. augusztus 31., szerda 23:43

Köszönöm a segítséget , a képek önmagukért beszélnek, egyszerű és nagyszerű, javasolnám , hogy másold át ebbe a topicba is. :ty :ty :ty meg::) meg::) meg::)
Kép
"Egy ismeretlen barát is barát."-Lessing
https://picasaweb.google.com/1077772856 ... directlink

Avatar
duzsimi
Kemencefűtő
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2010. február 24., szerda 10:08

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: duzsimi » 2011. szeptember 2., péntek 12:32

Sziasztok
Nállunk ezen rotyog.
Csatolmányok
Fozo.jpg
Fozo.jpg (32.45 KiB) Megtekintve 21439 alkalommal

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2011. szeptember 4., vasárnap 15:26

Imikém ezt már a múltkor is lájkoltam. :D :lol: :mrgreen: Vagyis querwára teccett :!: nagyon :k
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
szassz
Kemence mester
Hozzászólások: 267
Csatlakozott: 2009. november 26., csütörtök 12:19

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: szassz » 2011. szeptember 5., hétfő 10:10

Faterosz!

Engedd meg, hogy egy javaslatot tegyek. Szegény zsiráfod nyaka meg fog fázni ebben az időben, nem ártana sálat adni reája. Magyarán érdemes lenne leszigetelned némi filccel vagy csőhéjazattal, hogy a hosszú úton ne csapódjon ki a nedü a falán és fojjon vissza a kuktába, hanem a kicsapódás már csak a lepárlócsőben történjen meg.
Úgy jobb és finomabb lesz.
Üdv. Szassz

A Mátyásföldi füstöllér
www.kemencemania.hu - Akit a KemenceMánia megcsapott

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2011. szeptember 5., hétfő 11:09

szassz írta:Faterosz!

Engedd meg, hogy egy javaslatot tegyek. Szegény zsiráfod nyaka meg fog fázni ebben az időben, nem ártana sálat adni reája. Magyarán érdemes lenne leszigetelned némi filccel vagy csőhéjazattal, hogy a hosszú úton ne csapódjon ki a nedü a falán és fojjon vissza a kuktába, hanem a kicsapódás már csak a lepárlócsőben történjen meg.
Úgy jobb és finomabb lesz.
Elmondom neked a tutit. Az direkt ilyen hosszú és direkt nincs leszigetelve azért, hogy a vodka visszafolyjon és ne menjen bele a párlatba. Ezt nem én találtam ki, hanem az ősök tapasztalata. Én még sehol nem láttam leszigetelt csövet ilyen helyen, úgy, hogy ez így marad barátom!
K.B.Ü. cibatapapa

tinker
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2157
Csatlakozott: 2010. január 21., csütörtök 18:02

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: tinker » 2011. szeptember 5., hétfő 12:42

A Faternak ismét igaza van!
Az általam eddig látott (nem kevés) lepárló mindegyikének függőlegesen fölfelé indul a páracsöve, és lehet az kis főző, vagy ipari, egyik sem volt szigetelve.

Avatar
szassz
Kemence mester
Hozzászólások: 267
Csatlakozott: 2009. november 26., csütörtök 12:19

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: szassz » 2011. szeptember 5., hétfő 12:57

cibatapapa írta:
szassz írta:Faterosz!

Engedd meg, hogy egy javaslatot tegyek. Szegény zsiráfod nyaka meg fog fázni ebben az időben, nem ártana sálat adni reája. Magyarán érdemes lenne leszigetelned némi filccel vagy csőhéjazattal, hogy a hosszú úton ne csapódjon ki a nedü a falán és fojjon vissza a kuktába, hanem a kicsapódás már csak a lepárlócsőben történjen meg.
Úgy jobb és finomabb lesz.
Elmondom neked a tutit. Az direkt ilyen hosszú és direkt nincs leszigetelve azért, hogy a vodka visszafolyjon és ne menjen bele a párlatba. Ezt nem én találtam ki, hanem az ősök tapasztalata. Én még sehol nem láttam leszigetelt csövet ilyen helyen, úgy, hogy ez így marad barátom!
Most a vodka alatt vizet értesz? Akkor az annyiban sántít, hogy mire a vízpára oda jut, addigra az alkohol már régen elillant. Az alacsony forráspontú anyagoknak pedig az a jó, ha még gázállapotban át tudnak illanni a lepárlóba, hogy ott csapódjanak ki.

De ha van részletesebb leírásod erre a visszafolyási dologra, csak ismeretbővítés képpen elküldheted.
Üdv. Szassz

A Mátyásföldi füstöllér
www.kemencemania.hu - Akit a KemenceMánia megcsapott

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2011. szeptember 5., hétfő 14:25

szassz írta:Most a vodka alatt vizet értesz? Akkor az annyiban sántít, hogy mire a vízpára oda jut, addigra az alkohol már régen elillant. Az alacsony forráspontú anyagoknak pedig az a jó, ha még gázállapotban át tudnak illanni a lepárlóba, hogy ott csapódjanak ki.

De ha van részletesebb leírásod erre a visszafolyási dologra, csak ismeretbővítés képpen elküldheted.
Mifelénk így hívják, de az ha tiszta víz lenne akkor nem kellene vele pecselni, de a szak neve kozmaalkohol. Ez csak neked sántít mert a duzsimi profi desztilátuszán és a profi főzőkön a tetején szaknevén a sisak pont azért van, amit itt nem én, hanem a szakirodalom is leír! Vagyis ahogy én is tudom előszőr a nehezebb dolgok csapódnak le és pont az a cél, hogy ezek ne érjék el a ***, hanem maradjanak az üstben.

És ha ide kattintasz akkor ezeket fogod olvasni :!: :?:

http://www.4cent.hu/index.php?option=co ... a&Itemid=6


SISAK
Az üstöt zárja le, alakja többféle lehet. Nagy felülete a külső hőmérséklettel érintkezve előhűtő funkciót lát el. A sisak belső felületén először a legmagasabb forráspontú anyagok és a magasabb szénatomláncú alkoholok csapódnak le, majd visszacsorognak a cefrébe. A sisak a szeszpára csőbe torkollik.
SZESZPÁRA CSŐ
Az alkoholos gőzöket vezeti a hűtőbe. Felszálló csőnek is nevezik, mert a sisakot és a hűtőt úgy köti össze, hogy felfelé emelkedik, éppen azért, hogy az itt kicsapódó víz és kozmaalkoholok visszafolyjanak a sisakba, illetve az üstbe. Anyaga többnyire réz.

A házi gyártású főzőkön legtöbbször, nincs sisak csak szeszpára cső ami ha rögtön balra el és úgy van hütve akkor nagyon jó kis guggolós, három emberes, gatya és kerítés szaggatókat lehet vele desztilálni :mrgreen: :lol:
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
duzsimi
Kemencefűtő
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2010. február 24., szerda 10:08

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: duzsimi » 2011. szeptember 5., hétfő 15:13

Egy kis szakirodalom , aki esetleg nem ismerné .
Jelen pillanatban szerintem a legteljesebb online szakirodalom: http://snapszmester.uw.hu/

Avatar
duzsimi
Kemencefűtő
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2010. február 24., szerda 10:08

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: duzsimi » 2011. szeptember 5., hétfő 15:28

Mitfőztél az idén Fater?

Én már a körtén túlvagyok , jövőhéten jön a szilva,

Ma pedig préseltük a mustot, remélem lessz vagy 50 liter vörösbor :ii

Avatar
szassz
Kemence mester
Hozzászólások: 267
Csatlakozott: 2009. november 26., csütörtök 12:19

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: szassz » 2011. szeptember 5., hétfő 15:40

cibatapapa írta:
szassz írta:Most a vodka alatt vizet értesz? Akkor az annyiban sántít, hogy mire a vízpára oda jut, addigra az alkohol már régen elillant. Az alacsony forráspontú anyagoknak pedig az a jó, ha még gázállapotban át tudnak illanni a lepárlóba, hogy ott csapódjanak ki.

De ha van részletesebb leírásod erre a visszafolyási dologra, csak ismeretbővítés képpen elküldheted.
Mifelénk így hívják, de az ha tiszta víz lenne akkor nem kellene vele pecselni, de a szak neve kozmaalkohol. Ez csak neked sántít mert a duzsimi profi desztilátuszán és a profi főzőkön a tetején szaknevén a sisak pont azért van, amit itt nem én, hanem a szakirodalom is leír! Vagyis ahogy én is tudom előszőr a nehezebb dolgok csapódnak le és pont az a cél, hogy ezek ne érjék el a ***, hanem maradjanak az üstben.

És ha ide kattintasz akkor ezeket fogod olvasni :!: :?:

http://www.4cent.hu/index.php?option=co ... a&Itemid=6


SISAK
Az üstöt zárja le, alakja többféle lehet. Nagy felülete a külső hőmérséklettel érintkezve előhűtő funkciót lát el. A sisak belső felületén először a legmagasabb forráspontú anyagok és a magasabb szénatomláncú alkoholok csapódnak le, majd visszacsorognak a cefrébe. A sisak a szeszpára csőbe torkollik.
SZESZPÁRA CSŐ
Az alkoholos gőzöket vezeti a hűtőbe. Felszálló csőnek is nevezik, mert a sisakot és a hűtőt úgy köti össze, hogy felfelé emelkedik, éppen azért, hogy az itt kicsapódó víz és kozmaalkoholok visszafolyjanak a sisakba, illetve az üstbe. Anyaga többnyire réz.

A házi gyártású főzőkön legtöbbször, nincs sisak csak szeszpára cső ami ha rögtön balra el és úgy van hütve akkor nagyon jó kis guggolós, három emberes, gatya és kerítés szaggatókat lehet vele desztilálni :mrgreen: :lol:
Hát megcáfolni mindenben nem tudlak, de nem is célom. A jó izlelőbimbó sokat segít a desztillálásnál is. Azt, hogy az elejének mekkora részét mikor dobjuk ki, és hogy a végén hol hagyjuk abba, az kóstolással állapítható meg a legjobban.

A kerítésszagattó, guggolós akkor jön létre, ha valaki sajnálja kidobni. Ellenben a ma tapasztalható trend, miszerint minimális illóolaj tartalmú löttyöket főzünk az sem az igazi. A duzsimi által hivatkozott szakirodalmat is megnézem majd otthon.

De hidd el Faterosz, hogy az elmúlt 30 évben még nem volt panasz az eredményre. És nagyon finom aromás lett mindig, de majd megnézem, hogy ezek milyen hosszú szénlánccal vannak (eg: hosszú, nem hűtött csövön kicsapódnának-e, vagy benne maradnak).

további info: http://vam.gov.hu/displayDoc.do?docId=2028
idézet:
A szeszpáracső rendeltetése, hogy a szeszes párákat a sisakból a hűtőkészülékbe vezesse. Hossza és átmérője a főzőkapacitás nagyságától függően változó lehet. A szeszpáracső mérete befolyásolja az előállított párlat minőségét, mert a hosszabb és nagyobb átmérőjű szeszpáracsőben értelemszerűen nagyobb a külső levegő hatására történő előhűtés. A szeszpáracsövet nem vízszintesen, hanem a hűtőkészülék felé emelkedő irányba építik be, így azok a szeszben szegény párák, amelyek a szeszpáracsőben csapódnak ki, visszafolynak a főzőüstbe.

A lepárlás alatt az üstben levő cefre alkoholtartalma folyamatosan csökken, ennek megfelelően csökken a kinyert párlat szesztartalma is. A szeszben szegény, a szeszpáracsőben kicsapódott és a főzőüstbe visszafolyt párák is hígítják a cefrét.

A szeszpáracső általában vörösrézből, ritkábban sárgarézből készül. Mindkét vége hajlított, a sisak és a hűtőkészülék nyúlványához való tökéletes csatlakozás érdekében.
idézet vége:

:bol

Bár, ahog az induló is mondja: mindenki másképp csinálja. Leírt nem kritika akart lenni, csak "food for discussion", mint más irányú tapasztalat. :cs :iiii
Üdv. Szassz

A Mátyásföldi füstöllér
www.kemencemania.hu - Akit a KemenceMánia megcsapott

tinker
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2157
Csatlakozott: 2010. január 21., csütörtök 18:02

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: tinker » 2011. szeptember 5., hétfő 18:52

Háát... én nem szoktam mérni a szénlánc hosszúságát :oops:
Azért sikerült már a szezonban lefőznöm a meggyet,a bodzavirágot, a barackot.
Hordóban fortyog a körte, a vörösszilva. Erre a sorsra fog jutni a pár tőke othello-szőlőm, és a végre elég jól kinéző birsalmám is.
Mivel az kis barkács-főzőmön nincs sisak, így merülőfalas kozmaolaj- szűrőt fabrikáltam, ami nekem nagyon jól bevált.
A Duzsimi kolléga által ajánlott http://snapszmester.uw.hu/ alapmű a pálinkafőzéssel próbálkozóknak, mindenképp olvassátok el. :bo
No, iszom is egy kupicával... :iiii

Avatar
duzsimi
Kemencefűtő
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2010. február 24., szerda 10:08

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: duzsimi » 2011. szeptember 5., hétfő 21:54

Fater itt a megoldás a problémádra :
http://hazaipalinka.hu/palinka-otthon/leeges-gatlo

Ez egy leégésgátó amin keresztül csak a lé tud az edény aljával érintkezni így nem ég le
nekünk is ilyen van.ez egy sima rézlemez 1 cm peremmel apró furatokkal.

Avatar
tepertő
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1695
Csatlakozott: 2009. október 8., csütörtök 20:19

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: tepertő » 2011. szeptember 13., kedd 5:59

Kép

Kép
Üdv :t tepertő

Avatar
leando
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 714
Csatlakozott: 2009. április 24., péntek 15:55

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: leando » 2011. szeptember 13., kedd 7:11

Tepi!!

Nagyon idevágó nóta!!!! :k :k :k :k :k :k
Hellosziaszevasztok!

leando

Avatar
Mamóca
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1922
Csatlakozott: 2010. február 23., kedd 18:25

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Mamóca » 2011. szeptember 13., kedd 8:30

Tepertő kedves!

Ez a pálinka dal... :))) !!!
Mindig lenyűgöz, hogy férfiemberek milyen mély érzésekre képesek... :j :j :j
:ty a férfilélek rejtelmeibe való beavatást! :ty
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
::i ::i ::i ::i ::i ::i
Lehet,hogy megírom az ellen-ásványvizes nótát házisárkányilag :j
:bo :bo :bo

LÉGY jó!!!

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2011. szeptember 13., kedd 8:36

Mamóca írta:Tepertő kedves!

Ez a pálinka dal... :))) !!!
Mindig lenyűgöz, hogy férfiemberek milyen mély érzésekre képesek... :j :j :j
:ty a férfilélek rejtelmeibe való beavatást! :ty
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
::i ::i ::i ::i ::i ::i
Lehet,hogy megírom az ellen-ásványvizes nótát házisárkányilag :j
:bo :bo :bo

LÉGY jó!!!

NA ÉN MEG ETTŐL FÉLTEM ARANY BOGARAM :!: ! DE NAGYON VÁROM :bo :)))

MÁR VAN ÁM "MIÉRT JOBB A SÖRNÉL A NŐ" SZERZEMÉNY IS, ITT LÓG NEKEM A FALON OKULÁSILAG :mrgreen: :lol:
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
csigaszeg
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2406
Csatlakozott: 2009. január 18., vasárnap 22:45

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: csigaszeg » 2011. szeptember 13., kedd 9:34

fal:) fal:) fal:) fal:) fal:) fal:) fal:) fal:) fal:) fal:) fal:)
Kemencebaráti üdvözlettel.......

Kép


Kemence nélkül?????? Minek?????

Babóca & Csigaszeg A'lias Brigan-Tibi

Avatar
Mamóca
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1922
Csatlakozott: 2010. február 23., kedd 18:25

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Mamóca » 2011. szeptember 13., kedd 16:53

Csigus koma! :bo

Azé' ennyire nem súlyos a helyzet!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Puszi: Mamóca :bo

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2011. szeptember 13., kedd 19:47

Mamóca írta:Csigus koma! :bo

Azé' ennyire nem súlyos a helyzet!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Puszi: Mamóca :bo

Nem hát, csak merünk mi :))) -ni :?: Igaz, BriganTi-bi :?:
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
csigaszeg
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2406
Csatlakozott: 2009. január 18., vasárnap 22:45

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: csigaszeg » 2011. szeptember 13., kedd 21:23

Van itt még pályinkadal ám......... :hej :hej :hej

Kemencebaráti üdvözlettel.......

Kép


Kemence nélkül?????? Minek?????

Babóca & Csigaszeg A'lias Brigan-Tibi

Avatar
Barat67
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 863
Csatlakozott: 2009. november 16., hétfő 12:56

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Barat67 » 2011. szeptember 13., kedd 21:31

Sziasztok!

Ki mit főzött, főz az idén :?:
Üdvözlettel:
Barat67

mate18
Kemencefűtő
Hozzászólások: 99
Csatlakozott: 2011. január 10., hétfő 8:57

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: mate18 » 2011. szeptember 14., szerda 12:38

Sziasztok cimborák!

Én minden évben hasznosítom a lehullott gyümölcsöket amiket a kertben gyűjtök össze. Van ott minden. Őszibarack, körte, cseresznye, szilva, stb. Ezekből főzetem főzdében, a vegyes gyümölcs páleszt. Már van 650 liter cefrém. 400 literből, 24.-én főzök páleszt. A maradék 250 liter a fiaimé lesz, az később kb. egy hónap múlva megy a főzdébe.

Esetleg akik kedvet kapnak a pálinkafőzéshez, kezdőknek:
-Ajánlom a gyümölcsök gyűjtéshez, a műanyag hordókat. A hordók jól zárhatóak legyenek.
-A gyümölcsök legyenek érettek, esetleg fáról lehullottak, de lehet éretten szedett is. Az érett gyümölcsnek magas a cukorfoka, ezáltal több szesz lesz belőle és a minősége is jobb lesz.
-Az összegyűjtött csonthéjas gyümölcsöket előbb vagy utóbb, illik kimagvalni pl.:szilva, barack, a nem csonthéjasokat összezúzni, vagdalni.(körte, alma.)
-A hordóba került gyümölcsöket meg kell kavarni időközönként a savanyodás, penészedés végett.
-A venni kell egy cefrefokolót, ami kb.:800 forint és amikor a cefre a levét feladja, meg kell fokolni. (a lé feladása, gyümölcsönként változó idejű) A fokolás, 20 fokról indul a 0 felé. (cukorfokot mérünk)
Amikor elérjük a 0 fokot, a cefre főzhető.
Röviden ennyi.
A tudás, cselekvés nélkül semmit nem ér.

K.B.Ü.:mate18

Avatar
duzsimi
Kemencefűtő
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2010. február 24., szerda 10:08

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: duzsimi » 2011. szeptember 16., péntek 13:29

cibatapapa írta:
duzsimi írta:Fater itt a megoldás a problémádra :
http://hazaipalinka.hu/palinka-otthon/leeges-gatlo

Ez egy leégésgátó amin keresztül csak a lé tud az edény aljával érintkezni így nem ég le
nekünk is ilyen van.ez egy sima rézlemez 1 cm peremmel apró furatokkal.
Szia Imi, köszi a tanácsot, megvalósítva, mükszik meg::) :bol
DSCF5774.JPG
Szevasz Fater

Faca lett a Kuktusz!
Örülök ,hogy segíteni tudtam.

Avatar
PyTom
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1238
Csatlakozott: 2009. március 11., szerda 13:35

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: PyTom » 2011. szeptember 18., vasárnap 12:33

cibatapapa írta:

Sorstársak!
Elkészült a 14literes kuktusz desztillátusz pálesz zsiráfusz házilagossan.
(Közkívánatra!)
:idea: Szóval, veszek egy MÉRETES kuktát, réz csövet, spiráluszt hűtőnek (gondolom ez van állandó hideg vízben). Minek az üveg borlopó? Milyen hosszan legyen egyenes a függőleges cső? A pocsékot honnantudom, meddig kell kiengedni az elején? :roll:
KEMENCEBARÁTI üdvözlet: ****** :shock: ********

Avatar
duzsimi
Kemencefűtő
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2010. február 24., szerda 10:08

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: duzsimi » 2011. szeptember 18., vasárnap 21:08

PyTom írta:
cibatapapa írta:

Sorstársak!
Elkészült a 14literes kuktusz desztillátusz pálesz zsiráfusz házilagossan.
(Közkívánatra!)
:idea: Szóval, veszek egy MÉRETES kuktát, réz csövet, spiráluszt hűtőnek (gondolom ez van állandó hideg vízben). Minek az üveg borlopó? Milyen hosszan legyen egyenes a függőleges cső? A pocsékot honnantudom, meddig kell kiengedni az elején? :roll:
Innen mindent megtudsz pontosan .
Biblia: http://snapszmester.uw.hu/

Avatar
PyTom
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1238
Csatlakozott: 2009. március 11., szerda 13:35

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: PyTom » 2011. szeptember 19., hétfő 19:22

:hej :hej

:ty :ty :ty

:cs
KEMENCEBARÁTI üdvözlet: ****** :shock: ********

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2011. szeptember 19., hétfő 19:31

A hűtő üvegspirál, még az átkosból való 220 Ft, van ráírva!
Lehet most is kapni, de álítólag már 5000.Ft.
Egy üveg bor lopó is 3500Ft, mert az jóval egyszerűbb!
Bocsi nem jól fogalmaztam!

JJJÚÚÚÚJJJ TOMIKÁM! fal:) fal:) fal:)

Csak az árak miatt írtam a borlopót, az nicht zsiráfusz alkatrész, hűtő üvegspirál, vagy rézcső hűtő!

Bocs cibatapapa meg::) meg::) meg::)
K.B.Ü. cibatapapa

mate18
Kemencefűtő
Hozzászólások: 99
Csatlakozott: 2011. január 10., hétfő 8:57

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: mate18 » 2011. szeptember 30., péntek 10:58

Először is üdvözlöm a jövedékiseket!

Megint csak irigyellek Titeket Főző Mesterek. Na, már megint itt van egy időrabló tevékenység, amit eddig nem ismertem. Meg kell ezt is tanulnom, de nem tudom, hogy hány fele szakadjak?

Na de a lényeg: az elmult hétvégén lefőzettem bérfőzésbe a cefrét. 400 liter cefre, 23,6 litert adott. 50 fokosra hagytuk. Nagyon finom nedü. Lehetett volna több is. Most mondaná almuska Barátom, hiszem ha kóstolom. A cefre vegyes volt, ahogyan már korábban leírtam. Október végén, még lesz egy főzésem, 250 literből.
Megdolgoztam a cefrével. Főzés előtti napon, műanyag rekeszen át dolgoztam, kimagvaltam.
A tudás, cselekvés nélkül semmit nem ér.

K.B.Ü.:mate18

Avatar
duzsimi
Kemencefűtő
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2010. február 24., szerda 10:08

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: duzsimi » 2011. október 1., szombat 20:33

[quote="mate18"]Először is üdvözlöm a jövedékiseket

Na de a lényeg: az elmult hétvégén lefőzettem bérfőzésbe a cefrét. 400 liter cefre, 23,6 litert adott.

Kedves Mate18

Már meg ne haragudj érte ,de az bitang rosszul adott, persze ettől még lehet jó (de nem szokott).

Üdv : Imi

Válasz küldése