Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Minden téma, ami nem kapcsolódik szorosan a kemencézéshez (politizálás nélkül persze)
Avatar
tepertő
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1695
Csatlakozott: 2009. október 8., csütörtök 20:19

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: tepertő » 2014. július 21., hétfő 16:50

:sor
Csatolmányok
img001.jpg
img001.jpg (23.54 KiB) Megtekintve 4355 alkalommal
Kép

Kép
Üdv :t tepertő

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2014. július 21., hétfő 18:19

Szia Tepi!

Gratulálok az eredményért! :)

Üdv: Gábor
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

Avatar
takijoci
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 789
Csatlakozott: 2010. február 21., vasárnap 21:59

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: takijoci » 2014. július 21., hétfő 18:51

Azé emmá nem sömmi!!
Nagy gratula!! meg::) meg::)
Kemence Baráti Üdvözlettel:
takijoci
A bort tisztán szeretem, a pálinkát pedig piszkosul!

Kemencém építése: https://plus.google.com/photos/10764661 ... JCT56PIuAE

Avatar
Vizipoc
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1155
Csatlakozott: 2008. október 14., kedd 10:36

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Vizipoc » 2014. július 21., hétfő 19:24

Hajrá Tepi!!!!!!
Megkostoljuk a dijnyertest!!!!
:cs :cs :cs
K.B üdvözlettel      Vizipoc

Avatar
zotya
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 821
Csatlakozott: 2012. február 17., péntek 21:25

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: zotya » 2014. július 21., hétfő 19:36

Tepi!

Gratula az eredményhez! :bol :bol :bol :bol :iiii :iiii :iiii :iiii
A munka a kemencével mennyire fárasztó, de az eredmény utáni vágyakozás mindent legyőz. Ha kész a munka gyümölcse minden fáradozást kárpótol.

Kemencém építési folyamata.

https://plus.google.com/photos/10731869 ... 6069996881

Avatar
Jana 49
Kemence mester
Hozzászólások: 257
Csatlakozott: 2013. február 20., szerda 22:48

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Jana 49 » 2014. július 21., hétfő 21:24

Tepi!

Gratulálok! :bol :bol :bol :bol :bol

Jana

Avatar
tepertő
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1695
Csatlakozott: 2009. október 8., csütörtök 20:19

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: tepertő » 2014. július 22., kedd 18:48

Kép

Kép
Üdv :t tepertő

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2014. augusztus 16., szombat 22:33

Sárgabarack lepárlásával hogy álltok? Kinek hogy adott?
Felénk a csúcs hozamot a boldogkőváraljai barack produkálta 12 litert 100 liter cefréből.
Követte az általam is képviseltetett mezőkövesdi barack 10 literrel és dobogó 3. fokán holtversenyben a kecskeméti és gönci barackok osztoznak a maguk 7-8 literjével.
:cry: :cry: :cry:
Jobbat vártam, sokkal jobbat... na de a természettel szemben nemigazán sikerül felvenni a harcot.
Örüljünk annak ami van! ;)
:iiii
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
horaciopepi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1033
Csatlakozott: 2010. július 31., szombat 1:29

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: horaciopepi » 2014. augusztus 17., vasárnap 17:36

cibatapapa írta:
s@muk@ írta:Sziasztok

Itt az idő betározni a zöld diót a finom diopáleszhez ismertebb nevén itt a fórumon a Tinkerikumhoz :)
Én mar megszedtem magam, hehe.
És egy adaggal elkezdtem a diókat fürdetni.

Kép
Alsóbodokon az éjfélt elütötte már az óra, fal:)
Kemencés S@munknak érik a diója :mrgreen:
Vajon érik majd... rendesen, mikorra?
Mert kóstolná már, a sok sóvár, bencés, :nya
Öntené, magába, s dugná belé nyelvét!
Az nem is kevés, érdeklődő kemencés. :bo
Erre még várni kell, legalább is ennyit!
Kíváncsi vagy...,megtudod itt mennyit! :idea:

Kattints, hogy még menyi idő van hátra :?: Kép
A visszaszámláló S@muk@ és cibata közös alkotása.


Jelentem alássan jól sikerült cuccról beszéltek :nya :nya
szerencsénk volt megkóstolni meg::)
Üdv: horaciopepi

Ha azt hiszed, hogy a jó Istenek nincs humorérzéke.
Hát tervezz előre, majd meglátod.

s@muk@
Kemence mester
Hozzászólások: 587
Csatlakozott: 2011. január 21., péntek 17:26

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: s@muk@ » 2014. szeptember 1., hétfő 13:54

Sziasztok!

Elfogyott!!! :(
Aminek nagyon örültem, mert tetszett a diópálesz annak aki megkóstolhatta.
Előszedve a mélyhűtőben tárolt dió és előkészítve az idei 2. verzió :)
Ha minden jól sikerül 5 liternyi nedű lesz hat hét múlva

Kép

Avatar
tepertő
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1695
Csatlakozott: 2009. október 8., csütörtök 20:19

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: tepertő » 2014. szeptember 2., kedd 16:28

Csak a miheztartás végett, hogy tudjuk, hogy melyik pálinkának hol a hazája!
http://m.cdn.blog.hu/pa/palinkabarat/im ... terkep.jpg
Csatolmányok
p1.jpg
p1.jpg (34.31 KiB) Megtekintve 4110 alkalommal
Kép

Kép
Üdv :t tepertő

s@muk@
Kemence mester
Hozzászólások: 587
Csatlakozott: 2011. január 21., péntek 17:26

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: s@muk@ » 2014. szeptember 3., szerda 12:44

tepertő írta:Csak a miheztartás végett, hogy tudjuk, hogy melyik pálinkának hol a hazája!
http://m.cdn.blog.hu/pa/palinkabarat/im ... terkep.jpg
Akkor rajzolj be oda engemet is a diopalesszal :)))

Avatar
savgerinc
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1782
Csatlakozott: 2009. december 23., szerda 9:59

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: savgerinc » 2014. szeptember 3., szerda 13:15

Diópálesz szakértők !

Van egy tiszteletteljes kérdésem.
Mit lehet tenni az ázott dióval ?
Csokiba mártást említett Cibatapapa.
Baráti üdvözlettel: savgerinc
Ha tele a pince és füstöl a kemence, az se baj, ha vékony a szelence.

Avatar
yoda52
Kemence mester
Hozzászólások: 379
Csatlakozott: 2014. január 28., kedd 14:13

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: yoda52 » 2014. szeptember 3., szerda 13:34

Ki kell tenni a napra :mrgreen: :mrgreen:
üdvözlettel:yoda52

A láng legyen veletek!

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2014. szeptember 3., szerda 14:24

savgerinc írta:Diópálesz szakértők !

Van egy tiszteletteljes kérdésem.
Mit lehet tenni az ázott dióval ?
Csokiba mártást említett Cibatapapa.
Nem csak említettem, hanem a Gurigánál ehettél is belőle.
Itt pedig a technikai megvalósítás.

http://kemencebence.hu/distribution/vie ... 651#p85651
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
savgerinc
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1782
Csatlakozott: 2009. december 23., szerda 9:59

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: savgerinc » 2014. szeptember 3., szerda 14:34

Köszönöm, Fatersz, hogy felfrissítetted az emlékezetemet ! meg::) meg::) meg::)
:nya :nya :nya
Baráti üdvözlettel: savgerinc
Ha tele a pince és füstöl a kemence, az se baj, ha vékony a szelence.

tinker
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2158
Csatlakozott: 2010. január 21., csütörtök 18:02

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: tinker » 2014. szeptember 3., szerda 14:44

:hej Csaba :hej
Önts rá még egy adag pálinkát, és fűszerezd újra! Egy más ízvilágú italt kapsz, ami nagyon finom. Panda hozott is a találkozóra, lehet még kóstoltad is...

Avatar
savgerinc
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1782
Csatlakozott: 2009. december 23., szerda 9:59

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: savgerinc » 2014. szeptember 3., szerda 14:49

Köszi, Zoli !

Csak a pálesz van fogyóban, de valahogy megoldom. ;)
Baráti üdvözlettel: savgerinc
Ha tele a pince és füstöl a kemence, az se baj, ha vékony a szelence.

Avatar
yoda52
Kemence mester
Hozzászólások: 379
Csatlakozott: 2014. január 28., kedd 14:13

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: yoda52 » 2014. szeptember 7., vasárnap 16:56

Akkor én félre értettem a dolgot meg::) meg::) mert savgerinc ÁZOTT és nem ÁZTATOTT dióról írt :!: :?:
üdvözlettel:yoda52

A láng legyen veletek!

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2014. szeptember 7., vasárnap 17:43

savgerinc írta:Köszönöm, Fatersz, hogy felfrissítetted az emlékezetemet ! meg::) meg::) meg::)
:nya :nya :nya
Nincs mit és köszi az új nevet is alijas az Első FATERSZ :bol :))) :k
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2015. június 25., csütörtök 12:22

Egy elégé elhanyagolt Topic lévén ezt találtam a szezon kezdetén :!: :roll: Kazal Laci bácsi tanácsait fogadjátok nagyon sok szeretettel akit érdekel..
:bo

K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2015. június 25., csütörtök 14:28

Kedves Lili századunk egyik anyja :hej meg::) már nem vagyok moderátor de partizánkodni még tudok és az úttörő ahol tud segít, ezért áthoztam ide ezt a tsodálatos receptet. Köszönjük hogy megismerhettük a fortélyokat :ty :ty :ty
lili írta:
Lehet nem jó helyre írom, akkor nyugodtan szóljatok, törlöm, vagy átrakom. Többen kérték tőlem a csoki likőr receptet. ide beírom. Amit Sástóra vittem az kicsit turbós volt, mert a kakaó kicsit több került bele, azért volt annyira sürű.

5 liter sör
1 liter pálinka
0,5 dl rum , vagy /+ fél liter pálinka és két rum aroma/
5 kg porcukor /én 4 kg porcukrot használtam meg lehet kapni a metróba 1 kg-os kiszerelésbe vaníliás cukrot, pár forinttal több, de megéri/
0,5 kg jó minőségű /én hollandot használtam/ kakaópor
2 db mandula aroma, vagy/ 2 dl mandula olaj/
1 db vanília aroma/ abban az esetben, ha nem vaníliás cukrot használunk/
Ebből a mennyiségből kb 9 - 9,5 liter likőr lesz. természetesen arányaiba csökkentett mennyiségben is elkészíthető. Én általában felezem a mennyiségeket és úgy készítem el. Most először Sástóra csináltam meg az egész mennyiséget.
Érdemes előkeríteni egy 5 literes üres műanyag ballont, vagy jó az 5 literes ion cserélvizes palack is. Mivel a zárható nagyobb flakonba könnyű bekeverni a hozzávalókat.
2 liter sört bele kell önteni a falkonba és hozzá tenni a kakaós cukros keveréket/A kakaót érdemes összekeverni 1 kiló porcukorral, meg a vaníliás cukorra/l. kb 5-6 részletbe a 2 liter sörhöz és kb 5-10 percig folyamatosan rázni kell. Ezzel a módszerrel kell az egész sör mennyiséget összekeverni a cukorral meg a kakaóval. amit már jól összeráztuk, akkor egy nagy edénybe kell önteni, és újabb adagot keverni és rázni. Mikor minden sört és cukrot összeráztuk, akkor a nagy edénybe kevergetjük még a cukros sör elegyet és hozzáadjuk még a maradék hozzávalókat / aromák, pálinka, rum/. egy darabig még kevergessük, amíg jól el nem olvad a cukor.
Érdemes addig kavargatni amíg a sörből az összes buborék ki nem megy, és már nem habzik. Aztán végül üvegekbe tölteni, kóstolgatni, iszogatni stb. jó ha áll 2-3 napot, ennyi összeérés jót tesz neki. Többet nem érdemes várni vele, mert finom és úgyis elfogy.
Kedves egészségetekre!!!!!!!

:iii :iii :iii
K.B.Ü. cibatapapa

lili
Kemence mester
Hozzászólások: 610
Csatlakozott: 2010. április 3., szombat 23:13

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: lili » 2015. június 25., csütörtök 20:19

Köszönöm a segítséget. Hááát, eddig ezt nem is tudtam hogy van ilyen topik is. Vagy többet kell olvasnom a fórumot,vagy rá kell szoknom a pálinkára.
:ty meg::) :P :lol:
cibatapapa írta:Kedves Lili századunk egyik anyja :hej meg::) már nem vagyok moderátor de partizánkodni még tudok és az úttörő ahol tud segít, ezért áthoztam ide ezt a tsodálatos receptet. Köszönjük hogy megismerhettük a fortélyokat :ty :ty :ty
lili írta:
Lehet nem jó helyre írom, akkor nyugodtan szóljatok, törlöm, vagy átrakom. Többen kérték tőlem a csoki likőr receptet. ide beírom. Amit Sástóra vittem az kicsit turbós volt, mert a kakaó kicsit több került bele, azért volt annyira sürű.

5 liter sör
1 liter pálinka
0,5 dl rum , vagy /+ fél liter pálinka és két rum aroma/
5 kg porcukor /én 4 kg porcukrot használtam meg lehet kapni a metróba 1 kg-os kiszerelésbe vaníliás cukrot, pár forinttal több, de megéri/
0,5 kg jó minőségű /én hollandot használtam/ kakaópor
2 db mandula aroma, vagy/ 2 dl mandula olaj/
1 db vanília aroma/ abban az esetben, ha nem vaníliás cukrot használunk/
Ebből a mennyiségből kb 9 - 9,5 liter likőr lesz. természetesen arányaiba csökkentett mennyiségben is elkészíthető. Én általában felezem a mennyiségeket és úgy készítem el. Most először Sástóra csináltam meg az egész mennyiséget.
Érdemes előkeríteni egy 5 literes üres műanyag ballont, vagy jó az 5 literes ion cserélvizes palack is. Mivel a zárható nagyobb flakonba könnyű bekeverni a hozzávalókat.
2 liter sört bele kell önteni a falkonba és hozzá tenni a kakaós cukros keveréket/A kakaót érdemes összekeverni 1 kiló porcukorral, meg a vaníliás cukorra/l. kb 5-6 részletbe a 2 liter sörhöz és kb 5-10 percig folyamatosan rázni kell. Ezzel a módszerrel kell az egész sör mennyiséget összekeverni a cukorral meg a kakaóval. amit már jól összeráztuk, akkor egy nagy edénybe kell önteni, és újabb adagot keverni és rázni. Mikor minden sört és cukrot összeráztuk, akkor a nagy edénybe kevergetjük még a cukros sör elegyet és hozzáadjuk még a maradék hozzávalókat / aromák, pálinka, rum/. egy darabig még kevergessük, amíg jól el nem olvad a cukor.
Érdemes addig kavargatni amíg a sörből az összes buborék ki nem megy, és már nem habzik. Aztán végül üvegekbe tölteni, kóstolgatni, iszogatni stb. jó ha áll 2-3 napot, ennyi összeérés jót tesz neki. Többet nem érdemes várni vele, mert finom és úgyis elfogy.
Kedves egészségetekre!!!!!!!

:iii :iii :iii
Mottó nélkül is forog a föld!

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2015. június 25., csütörtök 20:27

Na ugyi :))) Mindíg van új a nap alatt :j :))) :iii Rá kell szokni :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen:
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2015. június 28., vasárnap 21:33

A zöld dióból készíthető italok és hatásai, most találta Mamóca, élvezettel olvastam, a Jó pap is mindig tanul alapon... :mrgreen: :lol: Az egyéni receptek is jöhetnek, ha nem titkos. Még lehet szedni Szent Iván napja, környékén italok készítéséhez, erre a célra, ameddig nem akad meg a csonttárban a kés amikor felvágjuk a bogyót... :bo :bo :bo http://kertlap.hu/zold-dio/
Amúgy a fene se gondolta amikor régen csak a bájgliba raktam tölteléknek... :mrgreen:
A dió felnyíló csonthéjas termés, fellevelekkel összenőtt, zárt kupacsú makk. :lol: A termés kőmagja(csontár), amelyet húsos termésfal (kopács) fal:) vesz körül. A dió termés jellegzetessége, hogy éréskor a húsos termésfal felnyílik és a csontár kihullik belőle.
:j
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
yoda52
Kemence mester
Hozzászólások: 379
Csatlakozott: 2014. január 28., kedd 14:13

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: yoda52 » 2015. július 2., csütörtök 12:09

Köszönjük :!: Mindig okosodunk egy kicsit meg::)
üdvözlettel:yoda52

A láng legyen veletek!

Avatar
laca55
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2730
Csatlakozott: 2009. november 9., hétfő 22:51

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: laca55 » 2016. június 16., csütörtök 22:07

Kedves Tinkerikum-kedvelő kemencések!

Egy fontos időpont közeleg , hiszen hagyományok szerint a zöld diót Szent Iván éjjelén,
június 23-án és másnap hajnalban kell leszedni, akkor, amikor az még harmatos !
Emiatt még nem kell kapkodni... De... a legendák szerint annak idején csak akkor sikerült jól a diólikőr,
ha a diót szűzlányok mezítláb szedték le a fáról!
Ez utóbbi feltételt kielégítő lányok megkeresése már több időt és tapasztalatot igényel !
Csatolmányok
Tinkerikum.jpg
Tinkerikum.jpg (76.39 KiB) Megtekintve 2976 alkalommal
Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni !
K.B.Üdv: laca

Avatar
Jaradi
Kemencefűtő
Hozzászólások: 87
Csatlakozott: 2016. május 19., csütörtök 18:08

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Jaradi » 2016. június 21., kedd 9:49

A Tinkerium kedvelőknek szeretnék én is segítni, no nem jótanáccsal, hanem zöld dióval.
d1.jpg
d1.jpg (81.81 KiB) Megtekintve 2951 alkalommal
d2.jpg
d2.jpg (75.6 KiB) Megtekintve 2951 alkalommal
Aki szeretne belőle szedni azt 23-án este várom szeretettel, és a siker érdekében feltétlenül hozza a szűzlányokat is. :P
Arra majd külön odafigyelünk, hogy diószedéskor mezítláb legyenek.

Kereskedelmi mennyiség nincs, mert még csak 6 éve, hogy termőre fordult a fa, de szívesen odaadom annak akinek kell.
Én sajnos még a tavalyit sem pucoltam meg. :(
K.B.Üdv,
Jana
"Aki érti a humort, mindent tud, aki nem, mindenre képes."
https://rezsimentor.hu/

Avatar
jupiszi
Kemencefűtő
Hozzászólások: 132
Csatlakozott: 2016. március 21., hétfő 12:52

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: jupiszi » 2016. szeptember 3., szombat 12:15

Szia Gaby és Többiek!

Szeretnék tőletek tanácsot kérni. Most találtam meg ezt a teljesen zárt rendszerű cefrézős leírást, mire a nagyobb mennyiségeket már a megszokott módon lefőzettük.
Mindenképpen ki akarom próbálni.

Azért összekotortam még egy fél hordó szilvát. Le is zártam kotyogóval.
Az a kérdésem, hogy mi alapján döntitek el, hogy tutira elforr, így hogy nem nézünk bele?
A másik, hogy másfél hónapos időpontot kaptam a főzőtől, de azt mondta, hogy kell is nek annyi idő, hogy tutirendesen kiforrjon. 20 fok alatt tudom tartani a cefrét, talán így tényleg lassabban forr, ami akár jót is tehet neki.
Ebben az esetben szerintetek hagyhatom végig, a főzésig a cefrét a félig tültött hordóba?
Nem árt neki a felette lévő levegő?
Vagy mikor leáll a kotyogó, töltsem át egy 60 literesbe, amibe csurig lenne, viszont akkor meg az átöntéskor megint telemegy oxigénnnel. Az még talán rosszabb?.
Úgy értelmeztem, hogy a főzésig nem kell kinyitni a hordót. Ilyen hosszú ideig, másfél hónapig is érvényes ez?

Avatar
yoda52
Kemence mester
Hozzászólások: 379
Csatlakozott: 2014. január 28., kedd 14:13

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: yoda52 » 2016. szeptember 12., hétfő 15:55

A nagybátyámék a leszedett szilvát kamrába állított 200l-es hordóba rakták,10kg cukorral egyetemben s csá . Márciusban főzették le . Nagyon baró volt!!
üdvözlettel:yoda52

A láng legyen veletek!

Avatar
jupiszi
Kemencefűtő
Hozzászólások: 132
Csatlakozott: 2016. március 21., hétfő 12:52

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: jupiszi » 2016. szeptember 12., hétfő 17:15

Az én nagybátyám a noha bort csinálta így, csak nem főzette le. :D

Avatar
jupiszi
Kemencefűtő
Hozzászólások: 132
Csatlakozott: 2016. március 21., hétfő 12:52

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: jupiszi » 2016. november 18., péntek 11:26

Köszi Gaby, f@sza lett a pálinka. meg::)

Avatar
jupiszi
Kemencefűtő
Hozzászólások: 132
Csatlakozott: 2016. március 21., hétfő 12:52

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: jupiszi » 2017. június 15., csütörtök 11:45

Sziasztok.

Szabadkai pálinkafőző vásárláson gondolkodom.
Áraik elég jók. A minőségükkel van valakinek tapasztalata?
És főleg milyenk most ott a vám viszonyok? Úgy olvastam 300euro felett kell vámot fizetni, ez így van?
Mennyire buknak a pálinkafőzőre a vámosok?
Gondolom a népvándorlás miatt szigorúbb a határellenőrzés.

Avatar
Jana 49
Kemence mester
Hozzászólások: 257
Csatlakozott: 2013. február 20., szerda 22:48

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Jana 49 » 2017. június 15., csütörtök 21:07

Szerbiából fejenként 1 liter tömény szeszt lehet behozni.
Nem a szerbek hanem a magyarok korlátozzák.
Ha jól emlékszem pálinkafőzőt csak vám megfizetésével hozhatsz be.
A legegyszerűbb ha elolvasod az aktuális vám rendelkezéseket a neten.

Üdv:Jana

Avatar
jupiszi
Kemencefűtő
Hozzászólások: 132
Csatlakozott: 2016. március 21., hétfő 12:52

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: jupiszi » 2017. július 5., szerda 9:15

jupiszi írta:Sziasztok.

Szabadkai pálinkafőző vásárláson gondolkodom.
Áraik elég jók. A minőségükkel van valakinek tapasztalata?
És főleg milyenk most ott a vám viszonyok? Úgy olvastam 300euro felett kell vámot fizetni, ez így van?
Mennyire buknak a pálinkafőzőre a vámosok?
Gondolom a népvándorlás miatt szigorúbb a határellenőrzés.
Megoldódott.

Egyébként 90ezer Forint felett kell vámot fizetni. +Áfa, +egyéb.
Azt viszont nem tudom, hogyan váltják a Forintot. Jobb inkább biztonságosan alá menni.

A vámos eléggé kötekedő volt.

Avatar
jupiszi
Kemencefűtő
Hozzászólások: 132
Csatlakozott: 2016. március 21., hétfő 12:52

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: jupiszi » 2017. július 5., szerda 9:20

Zölddió szakértők!

Letelt az első 3 hét.
Beleteszem a cukrot, fűszereket, Ezzel is a napon kell tovább érlelni?

Avatar
zotya
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 821
Csatlakozott: 2012. február 17., péntek 21:25

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: zotya » 2017. július 5., szerda 14:31

tinker írta:Mivel többen kértétek, íme újra a recept:
Ötvenkét fokos, nem túl karakteres pálinkából vegyünk két litert, öntsük egy ötliteres széles szájú befőttesüvegbe, majd adjunk hozzá harmincöt deka egyenként négyfelé vágott zöld diót (amikor a zölddió még lágy). Zárjuk le az üveg tetejét és hagyjuk állni napon három hétig. Ezután tegyünk bele harmincöt deka kristálycukrot, „fél lat” (0,85 dkg) egész fahéjat, „negyed lat” szegfűszeget. Ezt újra hagyjuk három hétig állni, naponta rázzuk fel, kavarjuk meg. Ha a cukor elolvadt papíron szűrjük át és tegyük jól ledugaszolt üvegekbe. A negyedbe vágott diókat kiválogatva tegyük befőttesüvegbe és engedjük fel diópálinkával. A vendégeket, egy-egy negyed diót a pálinkába téve kínáljuk.
Ez a két liter csak alapegység, érdemes többszörözve készíteni, mert nagyon gyorsan fogy!
Nagyobb mennyiség esetén fehér vödör, vagy hordó alkalmazható, lényeg hogy atjárja a napfény.
Cukor helyett lehet mézet is tenni, sőt folyékony édesítővel is készítettem már, hogy a cukorbetegek se maradjanak ki a jóból... :D

Jupiszi! Kérdésedre ezt az egyszerű választ adom. Ezt a receptet a diópálinka "NAGY MESTERE" meg::) meg::) meg::) írta le. Kiskőrösön a találkozón ismét kóstoltam, nagyon finom!
A munka a kemencével mennyire fárasztó, de az eredmény utáni vágyakozás mindent legyőz. Ha kész a munka gyümölcse minden fáradozást kárpótol.

Kemencém építési folyamata.

https://plus.google.com/photos/10731869 ... 6069996881

Avatar
laca55
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2730
Csatlakozott: 2009. november 9., hétfő 22:51

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: laca55 » 2017. július 5., szerda 15:36

:bo Jupiszi !
Csatolmányok
zölddió.jpg
zölddió.jpg (42.56 KiB) Megtekintve 1580 alkalommal
Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni !
K.B.Üdv: laca

tinker
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2158
Csatlakozott: 2010. január 21., csütörtök 18:02

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: tinker » 2017. július 5., szerda 18:30

Igen kollégák... tovább kell érlelni legalább 6 hetes koráig... :)

Avatar
jupiszi
Kemencefűtő
Hozzászólások: 132
Csatlakozott: 2016. március 21., hétfő 12:52

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: jupiszi » 2017. július 6., csütörtök 9:10

Kedves Kollégák!
Köszönöm a gyors segítséget meg::)
A recept szerin készítem én is.
Csak félreértettétek a kérdést. "Zárjuk le az üveg tetejét és hagyjuk állni napon három hétig."
A 3 hét letelte után, a fűszerekkel is a NAPOS helyen kell érlelni?

Válasz küldése