Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Minden téma, ami nem kapcsolódik szorosan a kemencézéshez (politizálás nélkül persze)
Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2013. augusztus 27., kedd 12:03

Kaszti Imre írta:Szia Faterosz!

A főző felőli hollandi fix, így ez nem fog működni. A hűtő felőli oldal szilikon csővel van összetoldva.
Mindenképp át akarom alakíttatni, mert a "sikertelenségemet" én több ponton is lassan kezdem észrevenni, ami nagyrészt a konstrukciónak tudható be.
Majd beszámolok, ha elkészültem. Addig szüneteltetem a főzőcskét, meglévő cefre lezárva.
HA már átalakítás: Mindenképp vörösrézből kell lennie a sisaknak? Ismerősöm főzője söröshordó, a teteje és a kúpja is rozsdamentes lemez, csak az összekötő cső és a hűtője vörösréz és teljesen hibátlan páleszt készít.

Üdv: Imi
Secko-jedno mondja a művelt Francia :lol: Szerintem lehet abból is! A főzöd is rozsdamentes, ha jól látom.
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
Kaszti Imre
Kemencefűtő
Hozzászólások: 172
Csatlakozott: 2011. augusztus 24., szerda 14:24

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Kaszti Imre » 2013. augusztus 28., szerda 7:41

Igen, jól látod, rozsdamentes a teljes főzőüstöm. Ezért gondoltam, hogy vörösréz lemezből kéne tán megcsináltatni a kúpot.

A meggyből már 5 litert átszűrtem vattakorongon, tényleg lassú folyamat. A végeredménye látszatra viszont tényleg tiszta pálinka. Ma remélem megjön a műgyantám, aztán megcsinálom t töltetes tornyomat és ismét szűrés.
"Ez a világ mi vóna, ha egy kis bor nem vóna"

Kép

Avatar
Jana 49
Kemence mester
Hozzászólások: 257
Csatlakozott: 2013. február 20., szerda 22:48

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Jana 49 » 2013. augusztus 28., szerda 18:52

Imi!

Ha már ilyen nagy átalakításban vagy,feltétlenül fordítsd meg a páracsöved emelkedését!
A hűtő felé emelkedjen.

Üdv:Jana

Avatar
Kaszti Imre
Kemencefűtő
Hozzászólások: 172
Csatlakozott: 2011. augusztus 24., szerda 14:24

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Kaszti Imre » 2013. augusztus 28., szerda 19:02

Szia Jana!

Nekem a hűtő felé emelkedik, az a kép Faterosz műve.
főző.jpg
főző.jpg (39.39 KiB) Megtekintve 3598 alkalommal
Így néz ki. Ma kicsit utána érdeklődtem a vörösréz lemez áraknak, majd szívrohamot kaptam.
Nagyon úgy fest, marad a rozsdamentes verzsön. Majd ha találok valahol jó áron vörösréz lemezt, akkor megcsináltatom rézből.

Üdv: Imi
"Ez a világ mi vóna, ha egy kis bor nem vóna"

Kép

Avatar
Jana 49
Kemence mester
Hozzászólások: 257
Csatlakozott: 2013. február 20., szerda 22:48

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Jana 49 » 2013. augusztus 28., szerda 19:09

Imi!
Bocs ,mikor elküldtem akkor néztem meg jobban de már késő volt.

Üdv:Jana

Avatar
Jana 49
Kemence mester
Hozzászólások: 257
Csatlakozott: 2013. február 20., szerda 22:48

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Jana 49 » 2013. augusztus 28., szerda 19:29

Kaszti Imre írta:Szia Jana!

Nekem a hűtő felé emelkedik, az a kép Faterosz műve.
főző.jpg
Így néz ki. Ma kicsit utána érdeklődtem a vörösréz lemez áraknak, majd szívrohamot kaptam.
Nagyon úgy fest, marad a rozsdamentes verzsön. Majd ha találok valahol jó áron vörösréz lemezt, akkor megcsináltatom rézből.

Üdv: Imi
Imi!
Nem szükséges új fedelet is csinálni.A régi kúpnak le kell vágni a csúcsát,hogy kb átmérő 100 mm-es nyílás legyen rajta.
Erre kell hegeszteni ugyanilyen saválló anyagból egy karimát amin furatok vannak.Innen fölfelé kell réz sisakot készíteni,
aminek a karimája megegyezik a fedéllel.

Üdv:Jana

Avatar
Kaszti Imre
Kemencefűtő
Hozzászólások: 172
Csatlakozott: 2011. augusztus 24., szerda 14:24

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Kaszti Imre » 2013. augusztus 28., szerda 20:11

Én ezt így képzeltem el:
Alsó átmérő: 150 mm
Felső átmérő: 220mm
Magasság: 220 mm
+ erre jön a lapos kúp, ami + ca 40-50 mm.
Első körben rozsdamentes lemezből, aztán ha találok olcsóbban vörösréz lemezt, akkor abból is megcsináltatom.

Imi
"Ez a világ mi vóna, ha egy kis bor nem vóna"

Kép

Avatar
Jana 49
Kemence mester
Hozzászólások: 257
Csatlakozott: 2013. február 20., szerda 22:48

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Jana 49 » 2013. augusztus 28., szerda 23:01

Ez így elég jónak tűnik.Szerintem csináld meg.

Üdv:Jana

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2013. augusztus 30., péntek 14:56

Közhírré tétetik :hej :hej :hej :hej
Ma a nagy Tesóban dobtam három hátast.
449 Ft-ért vettem szeszfokolót, valamint
499 Ft-ért bor-sör cukorfok mérőt, mérőedénnyel. Pontosan mérnek.
Az üveg pálesz hűtőspirál-lepárló is csak 2490 Ft volt!

Akit érdekel, remélem nem csak a házi, zuglóji Tesómban van csak fal:) :?:
Negyed áron vannak :bol :bo
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
tibi76
Kemencefűtő
Hozzászólások: 40
Csatlakozott: 2013. január 24., csütörtök 18:24

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: tibi76 » 2013. szeptember 2., hétfő 21:28

szeretnék tanácsot kérni töletek egy jó mézes pálinkát hogyan kel csinálni. van hozzá való házi főzésö pálinkám. tegnap let le finomitva. szeretnék egy jó receftet kérni a mézeshez.

tinker
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2157
Csatlakozott: 2010. január 21., csütörtök 18:02

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: tinker » 2013. szeptember 2., hétfő 21:49

Szia! :hej
Igazándiból nem szoktam mézet adni a jó pálinkához (a rosszat se javítja fel)
De lányok miatt azért néha el kell követni pár litert, akkor így készítem:

Kimérek 1l pálinkát ( szinte mindig körtét), ízlés szerint 20-30 deka mézet (inkább virágmézet mint akácot)
Egy nagy lábasba teszek vizet melegedni, ebbe beleteszem a kimért cuccokat edényestől.
45-50 fokra melegítem őket, majd összeöntöm
kb egy hét múlva szűrőpapíron átszűröm, így egész szépen letisztul, és mégis mézes ízű lesz

Az átlagnál hidegebben fogyasztjuk (8-10 fokosan)

Egészségedre :bo

Avatar
Szentpet
Kemence mester
Hozzászólások: 282
Csatlakozott: 2012. szeptember 12., szerda 12:08

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Szentpet » 2013. szeptember 3., kedd 21:16

Kaszti Imre írta:Én ezt így képzeltem el:
Alsó átmérő: 150 mm
Felső átmérő: 220mm
Magasság: 220 mm
+ erre jön a lapos kúp, ami + ca 40-50 mm.
Első körben rozsdamentes lemezből, aztán ha találok olcsóbban vörösréz lemezt, akkor abból is megcsináltatom.

Imi
Én mindenféleképpen ajánlanám, hogy a sisakot vörösrézből készítsd el még ha többe kerül akkor is, mert a pálinkáid minőségét elég drasztikusan meg tudja változtatni pozitív irányba! Nekem is rozsdamentes főzőm van réz lepárlóval, de nagyon sokáig karcosak voltak a pálinkáim, még évek után is :!: Aztán elkezdtem tetőfelújításból kimaradt vörösréz csíkokat tenni a főzőüstbe, és a végeredmény:gyümölcsösebb, gazdagabb ízű párlatok amik néhány hónap után nagyon lesimultak, egyáltalán nem uralkodott benne az alkohol!

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2013. szeptember 4., szerda 21:09

Sziasztok! Új bájital készült Alasórákoson :idea:
ÁFONYIKUM
A békás szoros üzleteiben rám sóztak egy liter áfonya likőrt (nem kellett sokat győzködni fal:) )
Nagyon kellemes, finom és zamatos nedű volt, kifaggattam a góbét, hogy készítik. Megpróbáltam és közreadom a receptet.
(amúgy most van a szezonja, a bosin már 800-1000Ft-ig lehet kapni kilóját.)
Egy kiló áfonyát jól megmosunk több vízben és belé öntjük egy öt literes dunsztos üvegbe,
Rája öntünk egy kiló kristály cukherót, majd felöntjük 5/4 részig valami jófajta kevésbé karakteres alkohollal, a Góbé azt mondta gabona pálinkával :idea: Nálunk ezt Vodkának nevezik, de aki tud szerezni a felére felhígított tiszta szeszt az főleg megtenné fal:) Merülő mixerrel jól összeturmixoljuk a löttyöt. neki lehet menni többször is. Félárnyékos helyen érleljük, közben naponta többször rázogatjuk, forgatjuk, hogy a cukor feloldódjon. Egy hét múlva leszűrjük. Én egy lábasra tett háromrétegű tüll anyagon tettem ezt. A maradék gyümölcsvelőt ismét felöntöttem kb fél lityi vodkával, és pár óra múlva átszűrtem. Ez majd egy ágyas likőr lesz amihez az ágyat a kiló fonyából pár szemet, beáztattam vodkába egy kisebb üvegben az exsün kezdetén, majd ebből teszek az üvegekbe. Még kétszer kell majd megszűrni a lila löttyöt, akkor lehet palackozni. Nem olyan macerás ám, mint a leírás, érdemes kipróbálni nagyon finya! Kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság! :iiii
áf1.JPG
áf1.JPG (49.07 KiB) Megtekintve 3516 alkalommal
áf2.JPG
áf2.JPG (39.14 KiB) Megtekintve 3516 alkalommal
K.B.Ü. cibatapapa

tinker
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2157
Csatlakozott: 2010. január 21., csütörtök 18:02

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: tinker » 2013. szeptember 4., szerda 21:52

A napokban kóstoltam egy komám mákpálinkáját... (tudom Paposz, likőr)
Rögtön le is írtam a receptjét
A hétvégén összekotyvasztom, és ha ízlett a végeredmény, közreadom az elkészítési módot.
A kóstoló nagyon ízlett belőle.... :nya :nya

Avatar
Kaszti Imre
Kemencefűtő
Hozzászólások: 172
Csatlakozott: 2011. augusztus 24., szerda 14:24

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Kaszti Imre » 2013. szeptember 11., szerda 6:37

Szia Szentpet!

Az üst mely részére kerültek a réz lemezek? Mivel nekem szimpla falú az üstöm, így tervezem,hogy a rozsdamentes leégés gátlót vörösrézre cserélem. Azon pedig már rég én is elgondolkodtam, hogy a sapka belsejét réz csíkokkal látom el.

K.B.Ü: Imi
"Ez a világ mi vóna, ha egy kis bor nem vóna"

Kép

Avatar
Kaszti Imre
Kemencefűtő
Hozzászólások: 172
Csatlakozott: 2011. augusztus 24., szerda 14:24

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Kaszti Imre » 2013. szeptember 11., szerda 6:37

Szia Szentpet!

Az üst mely részére kerültek a réz lemezek? Mivel nekem szimpla falú az üstöm, így tervezem,hogy a rozsdamentes leégés gátlót vörösrézre cserélem. Azon pedig már rég én is elgondolkodtam, hogy a sapka belsejét réz csíkokkal látom el.

K.B.Ü: Imi
"Ez a világ mi vóna, ha egy kis bor nem vóna"

Kép

Avatar
tibi76
Kemencefűtő
Hozzászólások: 40
Csatlakozott: 2013. január 24., csütörtök 18:24

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: tibi76 » 2013. szeptember 11., szerda 17:08

tisztelt kemence tagok tudnátok segiteni kérnék töletek egy jó ágyas pálinka receptet hogy kell elkésziteni.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára tibi76 2013. szeptember 11., szerda 20:13-kor.

Avatar
betonos
Kemencefűtő
Hozzászólások: 236
Csatlakozott: 2010. január 28., csütörtök 15:35

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: betonos » 2013. szeptember 11., szerda 18:01

Szerbusztok kemencések

Az lenne a kérdésem hogy szerintetek őszibarackbol lehet páleszt főzni?
Előre is kőszőnőm a válaszokat

:hej :hej :hej :hej :hej :hej :hej :hej :hej
K.B.Ü. BETONOS

TOROK NE MARADJON SZÁRAZON, HAS ÜRESEN

Avatar
Pedrobácsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1261
Csatlakozott: 2010. április 25., vasárnap 22:32

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Pedrobácsi » 2013. szeptember 11., szerda 18:20

Szia Betonos !

Méghozzá nagyon finomat.
Pedrobácsi

A boldog élethez szükség van egészségre, pénzre, szép családra, de egy jó kemence nélkülözhetetlen.

https://picasaweb.google.com/1147813610 ... directlink

Avatar
betonos
Kemencefűtő
Hozzászólások: 236
Csatlakozott: 2010. január 28., csütörtök 15:35

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: betonos » 2013. szeptember 11., szerda 18:23

Szerbusz Pedro bácsi

Egy kicsit bővebben ha tudnál segiteni
K.B.Ü. BETONOS

TOROK NE MARADJON SZÁRAZON, HAS ÜRESEN

Avatar
Jana 49
Kemence mester
Hozzászólások: 257
Csatlakozott: 2013. február 20., szerda 22:48

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Jana 49 » 2013. szeptember 11., szerda 19:08

betonos írta:Szerbusztok kemencések

Az lenne a kérdésem hogy szerintetek őszibarackbol lehet páleszt főzni?
Előre is kőszőnőm a válaszokat

:hej :hej :hej :hej :hej :hej :hej :hej :hej
Szia Betonos!

Őszibarackból is úgy kell főzni mint minden más gyümölcsből.
Arra kell vigyázni,hogy ne tartogasd évekig mert elmegy az aromája.

Jana

Avatar
betonos
Kemencefűtő
Hozzászólások: 236
Csatlakozott: 2010. január 28., csütörtök 15:35

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: betonos » 2013. szeptember 11., szerda 19:16

Azt megigérem ha sikerül nem fogom sokáig tartogatni :iii :iiii :iii ugy megiszom hogy csak na
K.B.Ü. BETONOS

TOROK NE MARADJON SZÁRAZON, HAS ÜRESEN

Avatar
Kaszti Imre
Kemencefűtő
Hozzászólások: 172
Csatlakozott: 2011. augusztus 24., szerda 14:24

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Kaszti Imre » 2013. szeptember 11., szerda 19:18

betonos írta:Szerbusztok kemencések

Az lenne a kérdésem hogy szerintetek őszibarackbol lehet páleszt főzni?
Előre is kőszőnőm a válaszokat

:hej :hej :hej :hej :hej :hej :hej :hej :hej
Szia Betonos!

Ahogy azt Pedróbácsi is elmondta, nagyon finom pálesz lesz belőle, ha odafigyelsz a cefrézésre. Ahogy minden gyümölcsnél, itt is elengedhetetlen, hogy érett, tiszta gyümölcsből készíts cefrét. Először a szedett gyümölcsöt mosd meg ha kell, majd magozd ki. A barackokat mag nélkül kell cefrézni. Ha készen vagy, akkor pépesíteni kell a gyümölcsöt(festékkeverő), majd pektinbontó(ám barackoknál elhagyható), borélesztő, savazás. Én erre a célra citromsavat használok. A jó ph: 2,8 és 3,2 között van. Ezt ne hagyd ki, mert a barack savszegény, így könnyen elkap betegségeket. Pl: tejsav baktérium, ecetsav baktérium. Ha mindhárom anyagot használod, akkor az előbb említett sorrendben tedd. Senki nem fog szerintem megkövezni, ha teszel bele kevés (max 3%) cukrot szirup formájában. Én már egyik gyümölcsbe sem teszek. Ha teszel, akkor azt csak a forrás megindulását követő második nap tedd meg. Naponta le kell nyomkodni a gázképződés miatt felszínre került gyümölcsöket, mert ez a bunda kapja el a nem kívánatos betegségeket és hamar rohadásnak indul.
Ha leforrt, mihamarabb főzőbe vele, mert a leghamarabb romló cefrék közé sorolható.

Remélem érthető voltam és ha segítség kell, kérdezz csak bátran.

Más:

Jana!

Így néz ki a sapka:
IMAG0373.jpg
IMAG0373.jpg (27.2 KiB) Megtekintve 3474 alkalommal
Mivel eddig csak saccoltam a főzőm térfogatás, így inkább megmértem. Hát az állam kicsit leesett. Én úgy max 60 literre saccoltam, de mint kiderült, 86 liter. Így ennek tudatában a sapka utáni teljes rendszer át lett építve. Eddig a pára és hűtőcső is 15x1-es volt, most a hűtő cső 22x1-es, az összekötő cső pedig 28x1-es.
Nos kellett nekem a karrier. De a főzés majd eldönti, hogy megérte-e az átépítés.

K.B.Ü.: Imi
"Ez a világ mi vóna, ha egy kis bor nem vóna"

Kép

Avatar
Pedrobácsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1261
Csatlakozott: 2010. április 25., vasárnap 22:32

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Pedrobácsi » 2013. szeptember 11., szerda 19:47

betonos írta:Szerbusz Pedro bácsi

Egy kicsit bővebben ha tudnál segiteni
Én csak az ivásig jutottam el, de a profik mint látod nálam mélyebbre furtak a témában.
Pedrobácsi

A boldog élethez szükség van egészségre, pénzre, szép családra, de egy jó kemence nélkülözhetetlen.

https://picasaweb.google.com/1147813610 ... directlink

Avatar
Jana 49
Kemence mester
Hozzászólások: 257
Csatlakozott: 2013. február 20., szerda 22:48

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Jana 49 » 2013. szeptember 11., szerda 21:20

Imi!

Tökéletes lett! Olyan mint a nagy főzdékben van.

Üdv:Jana

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2013. szeptember 11., szerda 21:53

Kaszti Imre írta:
betonos írta:Szerbusztok kemencések

Az lenne a kérdésem hogy szerintetek őszibarackbol lehet páleszt főzni?
Előre is kőszőnőm a válaszokat

:hej :hej :hej :hej :hej :hej :hej :hej :hej
Szia Betonos!

Ahogy azt Pedróbácsi is elmondta, nagyon finom pálesz lesz belőle, ha odafigyelsz a cefrézésre. Ahogy minden gyümölcsnél, itt is elengedhetetlen, hogy érett, tiszta gyümölcsből készíts cefrét. Először a szedett gyümölcsöt mosd meg ha kell, majd magozd ki. A barackokat mag nélkül kell cefrézni. Ha készen vagy, akkor pépesíteni kell a gyümölcsöt(festékkeverő), majd pektinbontó(ám barackoknál elhagyható), borélesztő, savazás. Én erre a célra citromsavat használok. A jó ph: 2,8 és 3,2 között van. Ezt ne hagyd ki, mert a barack savszegény, így könnyen elkap betegségeket. Pl: tejsav baktérium, ecetsav baktérium. Ha mindhárom anyagot használod, akkor az előbb említett sorrendben tedd. Senki nem fog szerintem megkövezni, ha teszel bele kevés (max 3%) cukrot szirup formájában. Én már egyik gyümölcsbe sem teszek. Ha teszel, akkor azt csak a forrás megindulását követő második nap tedd meg. Naponta le kell nyomkodni a gázképződés miatt felszínre került gyümölcsöket, mert ez a bunda kapja el a nem kívánatos betegségeket és hamar rohadásnak indul.
Ha leforrt, mihamarabb főzőbe vele, mert a leghamarabb romló cefrék közé sorolható.

Remélem érthető voltam és ha segítség kell, kérdezz csak bátran.

Más:

Jana!

Így néz ki a sapka:
IMAG0373.jpg
Mivel eddig csak saccoltam a főzőm térfogatás, így inkább megmértem. Hát az állam kicsit leesett. Én úgy max 60 literre saccoltam, de mint kiderült, 86 liter. Így ennek tudatában a sapka utáni teljes rendszer át lett építve. Eddig a pára és hűtőcső is 15x1-es volt, most a hűtő cső 22x1-es, az összekötő cső pedig 28x1-es.
Nos kellett nekem a karrier. De a főzés majd eldönti, hogy megérte-e az átépítés.

K.B.Ü.: Imi
Kedves Imre Biztos megérte :hej :hej Szerintem tökéletes, mind a sisak gyakorlati, mind a főzési elméleti, tanácsadó disszertációd gratulálok és :ty :ty :ty
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2013. szeptember 11., szerda 21:58

betonos írta:Szerbusztok kemencések

Az lenne a kérdésem hogy szerintetek őszibarackbol lehet páleszt főzni?
Előre is kőszőnőm a válaszokat

:hej :hej :hej :hej :hej :hej :hej :hej :hej
Kedves betonos :hej Nincs olyan amiből nem lehet pálinkát főzni :lol: Predáúl kőből is lehet :idea: csak kell hozzá tenni kb. 98% gyümölcsöt :k :))) :evil:
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2013. szeptember 11., szerda 22:14

tibi76 írta:tisztelt kemence tagok tudnátok segíteni kérnék tőletek egy jó ágyas pálinka receptet hogy kell elkészíteni.
Kedves tibi76 :hej

Az ágyas pálinkát úgy kell készíteni, hogy kell hozzá jófajta pálinka és az-az aszalt gyümölcs amiből a pálinka is készült. Akkor a legjobb ha tavalyi öreg pálinkát használunk. Még érdekesebb a dolog, ha beléje növesszük a gyümölcsöt az üvegbe (siheder korában, ágastúl, amikor még befér a likon) pl. körtét és ilyenkor leszakítjuk az üveggel és jól megmossuk majd ráöntjük a tavalyi jófajta körte pálinkát. Az ágyas pálinkának is csak a képzelet szab határokat, hogy minek és mivel ágyazunk meg és mit öntünk rá az üvegbe. Kell egy kis idő amíg összeérik Ez a recept :idea:
Ennél többet itt találsz róla :idea:
https://www.google.hu/#q=%C3%A1gyas+p%C3%A1linka+recept
üdv.: cibatapapa
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
betonos
Kemencefűtő
Hozzászólások: 236
Csatlakozott: 2010. január 28., csütörtök 15:35

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: betonos » 2013. szeptember 12., csütörtök 4:52

Kőszőnőmaz infokat belevágok az őszibarack pálesz készitésébe
K.B.Ü. BETONOS

TOROK NE MARADJON SZÁRAZON, HAS ÜRESEN

Avatar
csácsó2
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1128
Csatlakozott: 2011. május 19., csütörtök 11:34

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: csácsó2 » 2013. szeptember 14., szombat 8:03

Szia Betonos!
Csak bátran, én úgy jártam vagy 30 évvel ezelőtt, hogy béreltünk egy barackost és amit nem
tudtunk eladni az ment a cefrébe természetesen kimagozva. Majd kiforrt és mindig csak halasztódott
a kifőzés majd szépen lelepte a hó. Jött a tavasz már szépen sütögetett a nap aztán megkaptam mikor tüntetem már el azokat a hordókat az udvarról jól van akkor most gondoltam kiöntöm a cefert
és kimosom és elteszem. Jött a meglepetés belenyúlok a felső 10cm. megbarnulva de alatta ugyan-
olyan sárga színű és finom illatú barack volt benne mint mikor belekerült!!! :o :roll: Elhívtam a szeszfőzdést mitévő legyek megnézte és azt mondta tegyem a futóra és vigyem hozzá! Szerintem elég
finom anyag lett belőle minden hókusz-pókusz nélkül is igaz nem volt zsűriztetve de aki kapott belőle
a mái napig köszönő viszonyba van velem. A sógoromnál pedig ittam 15 éves őszibarack páleszt
no az már volt valami!!!
K.b.üdvözlettel csácsó2

Ami jó az életben az hízlal, vagy erkölcstelen.

tinker
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2157
Csatlakozott: 2010. január 21., csütörtök 18:02

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: tinker » 2013. szeptember 15., vasárnap 21:26

Gaby!
Több barátom szavát tolmácsolva: "Isten Áldjon"
Tegnapra főztem ki a barackpálinkámat, amit el nem ítélhető módon ma jól megkóstoltunk a barátokkal...

A kotyogós módszer miatt 15-20 %- kal jobb a kihozatal (Gaby meg::) ), és az íze is kiváló.. :k

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2013. szeptember 18., szerda 19:14

:oops: :oops: :oops:
Nehogy már én legyek az okozója annak, hogy 15-20%-al több pálinkát kell meginnod!!! :lol: :lol: :lol:
Nem is tudom mikor voltatok itt, volt már akkor idei barackpálinkám? :?
Az elmúlt 5 év legjobbika lett az idei barack, ízletességében, aromájában és kihozatalában egyaránt (15l 48%V/V párlat 100 liter cefréből!!!) :k
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

tinker
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2157
Csatlakozott: 2010. január 21., csütörtök 18:02

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: tinker » 2013. szeptember 18., szerda 19:29

Gaby :hej

Nem volt még ez évi barackod akkor, így be kell pótolnunk... ;) :lol:

Mindenesetre mindenkinek javaslom ezt a cefrézési módszert :bo

sector99
Regisztrált tag
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2013. augusztus 28., szerda 16:38

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: sector99 » 2013. szeptember 18., szerda 21:24

Sziasztok !

Előrebocsátom, hogy - MÉG - nem olvastam végig a fórumot....de meg fogom tenni.
De mégis kérdeznék: Meg lehet-e mérni valamilyen műszerrel a cefre alkoholtartalmát ?
Arra gondolok,hogy ismerős hozott már olyan anyagot, amire kár volt pazarolni a gázt....szinte csak pár deci jött ki belőle. Szóval az a lényeg, hogy meg lehet-e állapítani, hogy van-e benne "nedű" ? (Brix méter....vagy akármi más)

Előre is nagyon köszönöm !!!

Avatar
Jana 49
Kemence mester
Hozzászólások: 257
Csatlakozott: 2013. február 20., szerda 22:48

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Jana 49 » 2013. szeptember 18., szerda 21:50

sector99 írta:Sziasztok !

Előrebocsátom, hogy - MÉG - nem olvastam végig a fórumot....de meg fogom tenni.
De mégis kérdeznék: Meg lehet-e mérni valamilyen műszerrel a cefre alkoholtartalmát ?
Arra gondolok,hogy ismerős hozott már olyan anyagot, amire kár volt pazarolni a gázt....szinte csak pár deci jött ki belőle. Szóval az a lényeg, hogy meg lehet-e állapítani, hogy van-e benne "nedű" ? (Brix méter....vagy akármi más)

Előre is nagyon köszönöm !!!
A cefre alkohol tartalmát Malligand készülékkel lehet mérni.Minden más eljárás csak saccolás.

Jana

Avatar
danono
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1230
Csatlakozott: 2011. augusztus 13., szombat 9:15

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: danono » 2013. szeptember 19., csütörtök 8:10

A borászathoz hasonlóan a maligán fokolóval meg lehetne mérni, ami hiteles, de a cefrének a 60% sűrű, nem úgy, mint a bor. Tehát, ha a levet leveszem, és a fokolóval megállapítom a fokát, az még nem biztos, hogy az az egészre érvényes.

Bocs a hitelességről én ennyit tudok.De valóban lehet mérni Malligand készülékkel.
"Az élet szép, tenéked magyarázzam?"(Heltai Jenő)

sector99
Regisztrált tag
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2013. augusztus 28., szerda 16:38

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: sector99 » 2013. szeptember 20., péntek 11:32

Nagyon szépen köszönöm az infókat ! Akkor marad az a lehetőség, hogy odateszem főni és majd lesz valami..... :roll:

Avatar
Illés Ferenc
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 761
Csatlakozott: 2012. február 13., hétfő 20:47

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Illés Ferenc » 2013. szeptember 20., péntek 12:01

Sector! h gyanus az anyag, akkor csak egy keveset teszek fel főni, és az megmutatja magát.

sector99
Regisztrált tag
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2013. augusztus 28., szerda 16:38

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: sector99 » 2013. szeptember 20., péntek 12:51

Illés Ferenc írta:Sector! h gyanus az anyag, akkor csak egy keveset teszek fel főni, és az megmutatja magát.
Köszi ! Mennyi legyen az a kevés ? 1-2 liter (kg) ?

Avatar
Illés Ferenc
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 761
Csatlakozott: 2012. február 13., hétfő 20:47

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Illés Ferenc » 2013. szeptember 20., péntek 13:10

a fözőt negyedig rakni kb igy kevés gáz fogy, és megmutatja, mennyi jöhet le egy teljes adagból

Válasz küldése