Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Minden téma, ami nem kapcsolódik szorosan a kemencézéshez (politizálás nélkül persze)
Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2013. szeptember 20., péntek 17:21

Belefogtam én is ebbe a gyönyörű dologba,mármint a pálinka készítésbe. Körtéből. Mivel semmiféle daráló eszközöm nem rendelkezem ezért elég rendhagyó módon őröltem meg a cefrének valót. Betonkeverőbe tettem az árut, rá jó pár súlyos szépen megmosott gránit darabot dobtam és egy fél órát pörgettem a kedvest. Így nézett ki a végére :)
Csatolmányok
P1170991.JPG
P1170991.JPG (56.81 KiB) Megtekintve 3799 alkalommal
P1170989.JPG
P1170989.JPG (55.32 KiB) Megtekintve 3799 alkalommal

Gabibá
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1067
Csatlakozott: 2011. május 8., vasárnap 10:20

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Gabibá » 2013. szeptember 20., péntek 18:21

Ötletes!Ezután már a keverőszár szépen összetöri. :k

Avatar
Illés Ferenc
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 761
Csatlakozott: 2012. február 13., hétfő 20:47

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Illés Ferenc » 2013. szeptember 20., péntek 19:02

Tengelic! nekem nagyon bevált a komposztáló, amit beledobálok, abbol egy pillanat alatt lekvárállag lesz!

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2013. szeptember 20., péntek 20:19

Sajnos nekem nincs komposztáló berendezésem,de ami késik nem múlik :)

Avatar
Illés Ferenc
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 761
Csatlakozott: 2012. február 13., hétfő 20:47

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Illés Ferenc » 2013. szeptember 20., péntek 20:30

lomisoktól olcson lehet venni!

Avatar
panda965
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1398
Csatlakozott: 2012. február 12., vasárnap 20:45

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: panda965 » 2013. október 10., csütörtök 23:16

:j
Csatolmányok
1378343_125051350998754_1510041323_n.jpg
1378343_125051350998754_1510041323_n.jpg (8.14 KiB) Megtekintve 3726 alkalommal
K.B.Ü. : panda965

A hibákat úgy kerülheted el, ha tapasztalatot szerzel.
Tapasztalatot úgy szerzel, ha hibákat követsz el.


Az az ember ,aki nem csinál hibát az semmit sem csinál ..

Avatar
Szentpet
Kemence mester
Hozzászólások: 282
Csatlakozott: 2012. szeptember 12., szerda 12:08

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Szentpet » 2013. október 11., péntek 7:04

Kaszti Imre írta:Szia Szentpet!

Az üst mely részére kerültek a réz lemezek? Mivel nekem szimpla falú az üstöm, így tervezem,hogy a rozsdamentes leégés gátlót vörösrézre cserélem. Azon pedig már rég én is elgondolkodtam, hogy a sapka belsejét réz csíkokkal látom el.

K.B.Ü: Imi
Szia Imi!

Rég jártam ezen a fórumon. A sisakba mindenféleképpen kerüljön réz ha nem abból van az nem baj csak legyen benne! Ha sűrű az anyag akkor nem teszek az üstbe (szimplafalúm van) mert könnyebben leragad, de a tisztázásnál minden réz játszik.

sector99
Regisztrált tag
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2013. augusztus 28., szerda 16:38

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: sector99 » 2013. október 14., hétfő 6:57

Sziasztok !

Kezdő vagyok a pálinkafőzés terén. Teljes szőlőpálinkát szeretnék készíteni - ledarál, aztán mindenestül hadd forrjon meg.
A kérdésem, hogy ha 16 fokos a mustja, akkok kell-e hozzá cukrot tenni és mennyit ? Másrészt: hogyan történjen az erjesztés, meddig nyitva mikortól lefedve ?

Köszönöm előre is ! meg::)

Avatar
Pedrobácsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1261
Csatlakozott: 2010. április 25., vasárnap 22:32

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Pedrobácsi » 2013. október 14., hétfő 8:29

Kedves sector 99!

Az alábbi honlapon biztos találsz néhány hasznos szakszerű tanácsot. Izgalmas elfoglaltság a cefre készítés. Gondosan kell eljárni, ügyelni kell a tisztaságra. A ledarált, szárától megtisztított szép egészséges szőlőből finom pálinkát lehet készíteni. A cukor hozzáadásával, már csak szeszes ital lesz.
Jó munkát kívánok. :hej :hej :hej

http://www.acsaiszeszfozde.wlap.hu/hu/a ... -keszites/
Pedrobácsi

A boldog élethez szükség van egészségre, pénzre, szép családra, de egy jó kemence nélkülözhetetlen.

https://picasaweb.google.com/1147813610 ... directlink

Avatar
panda965
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1398
Csatlakozott: 2012. február 12., vasárnap 20:45

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: panda965 » 2013. október 14., hétfő 19:31

:j
Csatolmányok
1384125_538610362875100_1328895423_n.jpg
1384125_538610362875100_1328895423_n.jpg (49.45 KiB) Megtekintve 3627 alkalommal
K.B.Ü. : panda965

A hibákat úgy kerülheted el, ha tapasztalatot szerzel.
Tapasztalatot úgy szerzel, ha hibákat követsz el.


Az az ember ,aki nem csinál hibát az semmit sem csinál ..

Avatar
zotya
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 821
Csatlakozott: 2012. február 17., péntek 21:25

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: zotya » 2013. november 4., hétfő 18:35

A munka a kemencével mennyire fárasztó, de az eredmény utáni vágyakozás mindent legyőz. Ha kész a munka gyümölcse minden fáradozást kárpótol.

Kemencém építési folyamata.

https://plus.google.com/photos/10731869 ... 6069996881

Avatar
betonos
Kemencefűtő
Hozzászólások: 236
Csatlakozott: 2010. január 28., csütörtök 15:35

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: betonos » 2013. december 4., szerda 16:17

Üdv Kemencések és mindenki


A tanácsotaikat kővetve belevágtam az őszibarack pálesz készitésbe.
Elvittem hivatalos főzőbe /idő és gyakorlat valamint készülék hiánya/ amit nem bántam meg.
90 liter cefre 10 liter 47 fokos páleszt eredményezet állitolag nem is rossz arány.


Kőszi a jo tanácsokat :hej :hej :hej :hej :hej :hej :hej :ty
K.B.Ü. BETONOS

TOROK NE MARADJON SZÁRAZON, HAS ÜRESEN

Avatar
Pedrobácsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1261
Csatlakozott: 2010. április 25., vasárnap 22:32

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Pedrobácsi » 2013. december 4., szerda 16:38

Kedves Betonos!

Azér azt meséld már el, hogy legalább őszibarack pálinka íze is lett ?

:k
Pedrobácsi

A boldog élethez szükség van egészségre, pénzre, szép családra, de egy jó kemence nélkülözhetetlen.

https://picasaweb.google.com/1147813610 ... directlink

Avatar
betonos
Kemencefűtő
Hozzászólások: 236
Csatlakozott: 2010. január 28., csütörtök 15:35

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: betonos » 2013. december 4., szerda 16:46

Üdv Pedrobácsi

Jó izü pálesz lett. Aszt mondta a főző mester hogy 2-3 honap amig előjőnnek az izek rendesen. Még szerencse hogy camionozom igy keveset vagyok a pálesz kőzelében.igy talán megéri a 2-3 honapot.
K.B.Ü. BETONOS

TOROK NE MARADJON SZÁRAZON, HAS ÜRESEN

Avatar
tepertő
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1695
Csatlakozott: 2009. október 8., csütörtök 20:19

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: tepertő » 2013. december 12., csütörtök 20:37

Kép

Kép
Üdv :t tepertő

Avatar
PyTom
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1238
Csatlakozott: 2009. március 11., szerda 13:35

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: PyTom » 2013. december 13., péntek 20:19

Most már én is tudom :!: :!:

meg::) meg::) meg::) meg::) meg::) meg::)
:ty :ty :ty :ty :ty :ty :ty :ty
KEMENCEBARÁTI üdvözlet: ****** :shock: ********

Avatar
savgerinc
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1782
Csatlakozott: 2009. december 23., szerda 9:59

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: savgerinc » 2014. január 26., vasárnap 12:35

Sziasztok !

Lefőtt az idei törköly. A feleségem meglepett valamivel. Tinker barátunk ötlete alapján titokban lefagyasztott fél kiló zöld diót.
Azonnal felolvasztottam, nyolc felé vágtam és zsupsz 4 liter páleszba. Két nap múlva mély sötét barna lett az anyag.
Gondolom azért ilyen hamar,mert a dióban lévő víz megkristályosodott és szétroncsolta a diót. Így hamarabb kioldódott belőle a szín és egyéb anyag.
Ha valaki mohó / és ki nem az ?/, ezt nyáron is lehetne alkalmazni és akkor hamarabb elkészülne a dió likőr / mert ugye megbeszéltük, hogy ez nem pálinka /.
Most kíváncsiságból csak 40 dkg cukrot teszek bele az ajánlott 50 dkg helyett. Valamint a fahéj és szegfűszeg mellé teszek egy rúd vaníliát is.
Majd beszámolok az eredményről.
A Ti variációitokat is szívesen meghallgatom. Minden egyéb ötlet érdekel.
Baráti üdvözlettel: savgerinc
Ha tele a pince és füstöl a kemence, az se baj, ha vékony a szelence.

Avatar
Pedrobácsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1261
Csatlakozott: 2010. április 25., vasárnap 22:32

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Pedrobácsi » 2014. január 26., vasárnap 13:00

Drága Csabikám!

Nagy bajban vagyunk, ha csak beszámolsz a fejleményekről.
Mert ez valóban nem pálinka, hanem egy világhírű nemes ital, aminek TINKERIUM a neve, amit csak azon szerencsések emberek tudnak elkészíteni, akinek a kedves és figyelmes feleségük lefagyasztja a dióit.

:hej puszillak benneteket
Pedrobácsi

A boldog élethez szükség van egészségre, pénzre, szép családra, de egy jó kemence nélkülözhetetlen.

https://picasaweb.google.com/1147813610 ... directlink

Gabibá
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1067
Csatlakozott: 2011. május 8., vasárnap 10:20

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Gabibá » 2014. január 26., vasárnap 13:03

Szia Csaba!
Én is készítettem fagyasztott dióval,de nekem nagyon sokáig zöld színű volt a Tinkerikum.
Eltelt vagy egy hónap is mire bebarnult.Nem tudom mi oka ,nem e a nap hiánya,mert keveset sütött akkortájt.

Avatar
savgerinc
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1782
Csatlakozott: 2009. december 23., szerda 9:59

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: savgerinc » 2014. január 26., vasárnap 16:38

Szia Gabibá !

Nem tudom, mi lehet az oka, nálunk sem sokat sütött a nap.
Hátha valaki tudja. :?:
ui.: én 50 fokos törkölyt öntöttem rá
Baráti üdvözlettel: savgerinc
Ha tele a pince és füstöl a kemence, az se baj, ha vékony a szelence.

Avatar
Hidas
Kemencefűtő
Hozzászólások: 149
Csatlakozott: 2012. január 7., szombat 18:56

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Hidas » 2014. január 28., kedd 22:00

Szia betonos meg::)
Egy kérdés a 90l őszibarack cefréhez ugye tettél 4-5kg cukrot is hogy 10l pálesz lett :o
Régóta űzöm ezt a mesterséget,de az őszibarack elég keveset ad/100l cefre 6-7l az már kiváló!
Jó egészséget kívánok a fogyasztáshoz ;)
Üdv hidas meg::)
ISTEN áldja a tisztes ipart!
ISTEN áldja a tisztes ipart!

Avatar
Hidas
Kemencefűtő
Hozzászólások: 149
Csatlakozott: 2012. január 7., szombat 18:56

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Hidas » 2014. január 28., kedd 22:18

savgerinc!
Szia Csaba meg::) előtted,hogy ennyi finom törkölyt feláldozol a diólikőrért!
Egy javaslat ha 40dkg cukrot teszel hozzá,akkor 38-40 fokosnál ne csináld erősebbre mert nem adja ki a dió ízét!
csínyján bánj a szegfűszeggel meg a fahéjjal,mert nem borhoz öntöd!
A 38-40 %-ot desztvízzel tudod beállítani.
Majd ha személyesen találkozunk,adok egy jó receptet a dió likőr készítésről meg::)
Üdv hidas!
ISTEN áldja a tisztes ipart!





4
ISTEN áldja a tisztes ipart!

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2014. január 28., kedd 22:37

Pedrobácsi írta:Drága Csabikám!

Nagy bajban vagyunk, ha csak beszámolsz a fejleményekről.
Mert ez valóban nem pálinka, hanem egy világhírű nemes ital, aminek TINKERIKUM a neve, amit csak azon szerencsés emberek tudnak elkészíteni, akinek a kedves és figyelmes feleségük lefagyasztja a dióit.

:hej puszillak benneteket
Van egy másik ennél egyszerűbb, de igaz hosszadalmasabb, lassabb módszer is :D :idea: aminek az a titka, hogy nem fogy el az összes jófajta törköly pálesz (vagy nem lopják el :!: ) mire zöldül majd idén is a dió. Most én erre hajtok :idea: A tavalyin pedig végeztem most, hogy feszegetve van a tréma, egy minőség ellenőrzést :k :iii :iiii
K.B.Ü. cibatapapa

tinker
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2157
Csatlakozott: 2010. január 21., csütörtök 18:02

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: tinker » 2014. január 28., kedd 22:49

Üdvözlet a pálinkafőzőknek :hej
Gabibá írta:Szia Csaba!
Én is készítettem fagyasztott dióval,de nekem nagyon sokáig zöld színű volt a Tinkerikum.
Eltelt vagy egy hónap is mire bebarnult.Nem tudom mi oka ,nem e a nap hiánya,mert keveset sütött akkortájt.


Arra jöttem rá, hogy dió, és dió között is nagy különbség van, van ami hamarabb , van ami később feketedik.
A végeredményben nem sok eltérés tapasztalható.

Avatar
savgerinc
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1782
Csatlakozott: 2009. december 23., szerda 9:59

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: savgerinc » 2014. január 28., kedd 22:53

Sziasztok !

A törkölyből remélem marad. A fok beállítás nehezebb, most már számolni kellene, mert a cukor hozzáadása miatt nem tudom nézni a fokolóval. Lehet, hogy kóstolgatással állítom be a megfelelő erősséget. Gondoltam minden évben variálok vele, amíg a legízletesebbet megtalálom. Persze az csak az én számomra lesz a legjobb. Mert ugye ízlések és pofonok....
Baráti üdvözlettel: savgerinc
Ha tele a pince és füstöl a kemence, az se baj, ha vékony a szelence.

tinker
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2157
Csatlakozott: 2010. január 21., csütörtök 18:02

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: tinker » 2014. január 28., kedd 22:54

Hidas írta:
Majd ha személyesen találkozunk,adok egy jó receptet a dió likőr készítésről
Hidas Mester!
Csak egymás között vagyunk,akár ide is felrakhatod azt a receptet... :)

tinker
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2157
Csatlakozott: 2010. január 21., csütörtök 18:02

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: tinker » 2014. január 28., kedd 23:03

savgerinc írta:Sziasztok !

A törkölyből remélem marad. A fok beállítás nehezebb, most már számolni kellene, mert a cukor hozzáadása miatt nem tudom nézni a fokolóval. Lehet, hogy kóstolgatással állítom be a megfelelő erősséget. Gondoltam minden évben variálok vele, amíg a legízletesebbet megtalálom. Persze az csak az én számomra lesz a legjobb. Mert ugye ízlések és pofonok....
Csaba Testvér!
Úgy tanultam 1kg cukor 1 l folyadéknak felel meg durván...
Tehát, ha 4 l 50 fokos páleszhoz teszel 40 deka cukrot kapsz 4,4 l nagyjából 45.5 fokos nedűt
én picit több cukrot teszek bele így olyan 43 fokos szokott lenni.
Kóstoltad..., szerintem iható.... :)

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2014. január 28., kedd 23:41

tinker írta:
Hidas írta:
Majd ha személyesen találkozunk,adok egy jó receptet a dió likőr készítésről
Hidas Mester!
Csak egymás között vagyunk,akár ide is felrakhatod azt a receptet... :)
Erre gondoltam én is röhögni fogtok :))) :))) :))) :))) :ty
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
savgerinc
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1782
Csatlakozott: 2009. december 23., szerda 9:59

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: savgerinc » 2014. január 29., szerda 0:15

Tinker Barátom !

Őszinte leszek. Sokat kóstoltam és mind ízlett. Talán egyszerre kellene kóstolni többet.
Annyi maradt meg bennem, hogy egy kicsit kevésbé édesre csinálom. Aztán majd meglátjuk.
A fokolásra régebben tudtam egy képletet, csak hát az régen volt. Mostanában lustulok. :oops:

Hidas Barátom !

Tudod, a kemencebarátok szívesen megosztanak minden tapasztalatot. ;)

Köszönöm a segítségeteket ! meg::)
Baráti üdvözlettel: savgerinc
Ha tele a pince és füstöl a kemence, az se baj, ha vékony a szelence.

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2014. január 29., szerda 14:33

Azt a bizonyos pálinka mustrát az idén is össze lehetne hozni, csak kicsit szervezetebben és lassabb tempóban mint tavaly..... ;-)
Az elmúlt évi nagyon gyorsan sok-sok pálinkával zajlott, nem mindenkire volt jó hatással a végére.... :lol: :))) :j
Én megbíznék Tinker és Hidas "pálinkamesterekben", hogy szépen kulturáltan levezetnének egy pálinkamustrát beszámozott üvegekkel, poharakkal.
Kategóriákat kellene létrehozni, amelyik fajtából kettőnél több pálinka lesz, mint pl. szilva, birs, barack, dió, törköly, akkor kategóriánként lehetne javaslatot tenni, hogy melyik a legízletesebb. :D :D :D

No mesterek! Lenne egy kérdésem....
Az idén is, pontosabban tavaly is ugyanúgy jártam el a cefrekezeléssel, mint az évek során.
De! A 48%v/v-os kajszim és a 48,2%v/v-os szilvám a hidegbe (mit tom én, kb 6-8°C alatt) kissé beopálosodik, míg a 47,7%v/v-os birsnek semmi baja.
Kérdem én: MIÉRT???
Ki volt rendesen forrva mindegyik, saját alszeszével lett gyengítve, minden úgy történt ahogy a nagykönyvben meg van írva. Megmondom őszintén én a magas kozmaolaj tartalomra fogom, mivel hidegben szinte aprócska kis részecskék úszkálnak benne, amit ha papíron átszűrök akkor nyoma sincs, éppen úgy mint 10-12°C felett érintetlenül. De mitől magas a kozmaolaj tartalom???
Na, erre varjatok gombot! Magyarázatot követelek.....!!!! :D :lol: :j
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
yoda52
Kemence mester
Hozzászólások: 379
Csatlakozott: 2014. január 28., kedd 14:13

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: yoda52 » 2014. január 29., szerda 15:30

Elnézést,hogy kezdőként hozzászólok.A zavarosodást majnem minden esetben a kozmaolaj okozza! Kivéve,ha csapvízzel van higítva.
üdvözlettel:yoda52

A láng legyen veletek!

Avatar
savgerinc
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1782
Csatlakozott: 2009. december 23., szerda 9:59

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: savgerinc » 2014. január 29., szerda 15:53

Nekem is azt mondta a pálinkafőző maeter, hogy a kozmaolaj okozza az opálosodást.
Hogy milyen pálinkánál, hány foknál, az ez igen kemény kérdés lehet még a szakembereknek is.
Baráti üdvözlettel: savgerinc
Ha tele a pince és füstöl a kemence, az se baj, ha vékony a szelence.

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2014. január 29., szerda 17:01

Értem, hogy gőzgép, de mi hajtja?!?!?! :lol:
Mitől magas a kozmaolaj tartalma??? Lepárlási hiba, vagy a gyümölcsnek a hibája, valamilyen tartalma okozza?
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
zotya
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 821
Csatlakozott: 2012. február 17., péntek 21:25

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: zotya » 2014. január 29., szerda 17:08

DacaGaby írta:Az elmúlt évi nagyon gyorsan sok-sok pálinkával zajlott, nem mindenkire volt jó hatással a végére....
Én megbíznék Tinker és Hidas "pálinkamesterekben", hogy szépen kulturáltan levezetnének egy pálinkamustrát beszámozott üvegekkel, poharakkal.
Kategóriákat kellene létrehozni, amelyik fajtából kettőnél több pálinka lesz, mint pl. szilva, birs, barack, dió, törköly, akkor kategóriánként lehetne javaslatot tenni, hogy melyik a legízletesebb.
A mustrába Én is vinnék kóstolni valót (körte). :) :) :)
A pálinka versenyekről hallottam, hogy nem nyelik le hanem csak ízlelik és szagolják fal:) fal:) fal:) fal:) , és zsemlét valamint semleges ízű sajtot adnak a kóstolóknak. :o :o :o :o :o :o

üdv:zotya
A munka a kemencével mennyire fárasztó, de az eredmény utáni vágyakozás mindent legyőz. Ha kész a munka gyümölcse minden fáradozást kárpótol.

Kemencém építési folyamata.

https://plus.google.com/photos/10731869 ... 6069996881

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2014. január 29., szerda 19:11

zotya írta:
DacaGaby írta:Az elmúlt évi nagyon gyorsan sok-sok pálinkával zajlott, nem mindenkire volt jó hatással a végére....
Én megbíznék Tinker és Hidas "pálinkamesterekben", hogy szépen kulturáltan levezetnének egy pálinkamustrát beszámozott üvegekkel, poharakkal.
Kategóriákat kellene létrehozni, amelyik fajtából kettőnél több pálinka lesz, mint pl. szilva, birs, barack, dió, törköly, akkor kategóriánként lehetne javaslatot tenni, hogy melyik a legízletesebb.
A mustrába Én is vinnék kóstolni valót (körte). :) :) :)
A pálinka versenyekről hallottam, hogy nem nyelik le hanem csak ízlelik és szagolják fal:) fal:) fal:) fal:) , és zsemlét valamint semleges ízű sajtot adnak a kóstolóknak. :o :o :o :o :o :o

üdv:zotya
Na ez az zotya és még aki tudja, de nem merte leírni :!: Nálam az volt a fő baj tavaj, hogy mindet lenyeltem fal:) fal:) fal:) :k az ötlet.
Érdeklődék fügéből főzött már valaki :?: Nekem idén sikerült, úgyhogy indítanék ebből is egy palackkal az idei mustrán.
A szesz fokoló kalkulátor pedig, innen letölthető egy darabig!

Faterosz
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
Jana 49
Kemence mester
Hozzászólások: 257
Csatlakozott: 2013. február 20., szerda 22:48

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Jana 49 » 2014. január 29., szerda 19:21

Szia Daca Gabi!
Minden cefrének más a kozmaolaj tartalma.Egyikben több van másikban kevesebb.
Pálinkafőzdékben ezt szűrni szokták.Lehet,hogy nem volt elég hatásos a szűrés,ezért lett az
amelyikben több volt a kozmaolaj opálos.
Ez azonban magasabb hőmérsékleten oldódik a pálinkában,tehát eltűnik.
Az élvezeti értékét egyébként nem rontja,csak esztétikai hiba.

Üdv:Jana

Avatar
panda965
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1398
Csatlakozott: 2012. február 12., vasárnap 20:45

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: panda965 » 2014. január 29., szerda 20:26

DacaGaby írta:Azt a bizonyos pálinka mustrát az idén is össze lehetne hozni, csak kicsit szervezetebben és lassabb tempóban mint tavaly..... ;-)
Az elmúlt évi nagyon gyorsan sok-sok pálinkával zajlott, nem mindenkire volt jó hatással a végére.... :lol: :))) :j
Én megbíznék Tinker és Hidas "pálinkamesterekben", hogy szépen kulturáltan levezetnének egy pálinkamustrát beszámozott üvegekkel, poharakkal.
Kategóriákat kellene létrehozni, amelyik fajtából kettőnél több pálinka lesz, mint pl. szilva, birs, barack, dió, törköly, akkor kategóriánként lehetne javaslatot tenni, hogy melyik a legízletesebb. :D :lol: :j
Csatolmányok
7736_429110147220490_558895515_n.jpg
7736_429110147220490_558895515_n.jpg (42.13 KiB) Megtekintve 3736 alkalommal
K.B.Ü. : panda965

A hibákat úgy kerülheted el, ha tapasztalatot szerzel.
Tapasztalatot úgy szerzel, ha hibákat követsz el.


Az az ember ,aki nem csinál hibát az semmit sem csinál ..

Avatar
Hidas
Kemencefűtő
Hozzászólások: 149
Csatlakozott: 2012. január 7., szombat 18:56

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Hidas » 2014. január 29., szerda 20:41

Drága Barátaim!
Mivel többen is érdeklődtetek,hogy miért opálosodik meg a pálinka /vagy is én be szürkülésnek nevezem/
Annak a kozma olaj a legfőbb oka!
Miért is :?: ,erre szeretnék válaszolni ;)
Mikor lefőzzük a cefrét és megfokoljuk, azt mindenki tudja remélem,hogy 20 fokon kell mérni a pontos alkohol fokát!
Már akkor kiderül,hogy milyen tisztázást kell csinálni :!:
Itt leírom melyik gyümölcs a legérzékenyebb arra,hogy a pálinka ami lejön belőle opálos lesz!
A kajszi barack ezek közül is a magyar gönci, a rózsa barack,kevésbé a mandula kajszi!!!
Az őszi barack redhóven kevésbé a sampion!
A ringló szilva, kevésbé a fosóka szilva,a besztercei,a hosszú szilva,és a duránszki!
A körték közül a clap kedveltje!
Látjátok ezek a gyümölcsök mind savszegények és ha megforrnak,főleg ha még ráadásul meleg helyen is tároljátok akkor még több kozma olajat fognak tartalmazni!
Drága savgerenc barátom azért választotta a SAVGERINC nevet,mert ő már tudta,hogy a bor gerincét a savtartalom határozza meg! Azért ne gondoljátok,hogy ezekből a gyömölcsökből nem lehet tiszta fényes páleszt készíteni!!!
Vigyázni kell még a savszegény szőlőkre is pl rizling szilváni!
A többi gyümölcs nem hajlamos a szürkülésre!!!
Ezeknél amelyeket felsoroltam,az alszesz tetejéről le kell vékonyan merni a kozma olajat!
Úgy kell feltenni tisztázni!És ami a leglényegesebb 55 fokon meg kell szakítani és ezeknél ajánlatos desztvízzel másnap beállítani!
Tu-Ja barátom ha legközelebb főzöl 55 foknál állítsd le az apparátot,és másnap egyforma hőmérsékleten/pálinka-desztvíz/keverd a pálinkához a desztvízet!
20fokos legyen a pálesz is a víz is meg a hőmérséklet is!
Ezeknél 50 fok alá sose menjetek!
Nem lesz sose szürke a mennyei ital!
A kis üsti pálinka sosincs 50 foknál kevesebb,még a pálinka házaknál főzötteknél sem!
Amelyik erős savtartalmú azt lelehet engedni 50 fok alá is a saját desztilált alszeszéből is!
De felhívom a figyelmeteket,hogy a KISÜSTI PÁLINKA sosincs 50 fok alatt!
Ha bárkinek van kérdése szívesen válaszolok :bo
ISTEN áldja tisztes ipart!





4
ISTEN áldja a tisztes ipart!

Avatar
Hidas
Kemencefűtő
Hozzászólások: 149
Csatlakozott: 2012. január 7., szombat 18:56

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Hidas » 2014. január 29., szerda 20:56

Drága pálinka fogyasztó barátaim!
Folytatnám a desztilációs folyamatot!
Érdemes beszerezni aktív szenet és csinálni egy szűrőt amit csak tisztázáshoz kell használni!!!
A pálinka házban is van be van építve a tisztázó üst páracsövébe!
Ha valakit érdekel az enyémet lefényképezem!
Katalizátorként működik és sokkal tisztább és fényesebb lesz a párlat!
Átmérő 133mm savállócső benne 5réteg saválló finom drótszövet közte 4réteg aktív szén!!!
Én már a 80-as évektől használom most már bemerem vallani,de csak nektek,azóta 2-szer cseréltem a szenet!
ISTEN áldja a tisztes ipart!
ISTEN áldja a tisztes ipart!

Avatar
Hidas
Kemencefűtő
Hozzászólások: 149
Csatlakozott: 2012. január 7., szombat 18:56

Re: Pálinka és a cefrekészítés fortélyai......

Hozzászólás Szerző: Hidas » 2014. január 29., szerda 21:02

Bocsánat nem Tu-Ja nagymesternek akartam írni,hanem Daca Gabinak!
Elnézést a név eltévesztésért!
ISTEN áldja a tisztes ipart!

Válasz küldése