Kerti füstölő

Kérdések és válaszok, hogy jó kemencét építs.
Avatar
zotya
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 821
Csatlakozott: 2012. február 17., péntek 21:25

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: zotya » 2016. január 7., csütörtök 15:05

Nagyon szép szine van. :k :k :k :k meg::) meg::) meg::)
A munka a kemencével mennyire fárasztó, de az eredmény utáni vágyakozás mindent legyőz. Ha kész a munka gyümölcse minden fáradozást kárpótol.

Kemencém építési folyamata.

https://plus.google.com/photos/10731869 ... 6069996881

Avatar
laca55
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2730
Csatlakozott: 2009. november 9., hétfő 22:51

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: laca55 » 2016. január 7., csütörtök 16:53

mint egy festmény !
lágy ecsetkezelés... :nya

meg::) :eh :eh meg::)
Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni !
K.B.Üdv: laca

sligo85
Regisztrált tag
Hozzászólások: 8
Csatlakozott: 2015. május 9., szombat 18:31

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: sligo85 » 2016. január 9., szombat 18:56

Eletem első füstölese. Nincs is ennel jobb!! Pont egy eve hataroztam el ,hogy epítek egy füstölőt.
Nagyon hasznos kis forum ez nagyon sokat tanultam.
Egyszoval nagyn koszonom mindenkinek!!! :ty
Csatolmányok
2016-01-03 15.45.17.jpg
2016-01-03 15.45.17.jpg (58.6 KiB) Megtekintve 6526 alkalommal
2016-01-08 10.53.08.jpg
2016-01-08 10.53.08.jpg (48.39 KiB) Megtekintve 6526 alkalommal
2016-01-08 10.59.10.jpg
2016-01-08 10.59.10.jpg (66.34 KiB) Megtekintve 6526 alkalommal

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2016. január 10., vasárnap 12:20

sligo85 írta:Eletem első füstölese. Nincs is ennel jobb!! Pont egy eve hataroztam el ,hogy epítek egy füstölőt.
Nagyon hasznos kis forum ez nagyon sokat tanultam.
Egyszoval nagyn koszonom mindenkinek!!!
Gratulálok, szép lett és biztos finom is.. nagyon guszta. Most, pácolok két lapockát és két kiló erdélyi szalonnát. Valamint 13 kiló kolbász majd most megy a füstölőbe az erdélyi szalonnákkal. A pácolással kapcsolatos kérdésedre az a válaszom, hogy a pácolás időtartama és nálam a só mennyisége több dologtól is függ.
1./ milyen súlyú és méretű az árú.. nagy sonkák akár 3-4 hét. A csülök, kisebb szalonnák 2-hét
2./ meddig kell eltartani, mikor fogjuk fogyasztani? Az erdélyi szalonnát két napig tartom sóban, majd megabálom, kiszedve még forrón befűszerezem, a fokhagyma granus pác-sóval. Utána ha kihűlt, füstölőm friss (azonnali) fogyasztásra rövid és melegebb füstölés is elégséges.
3./ A só mennyiségét is variálom, attól függően, hogy mikor lesz elfogyasztva, meddig kell eltartani. Az ajánlott só menyiségét, mármint a 20-16/kg ... dekát én nagyon soknak tartom (nagyon sós lesz a hús!) én 10dkg/kiló-nál soha sem teszek több sót a pácokba..
4./ A húsokat 3-4 napig szapulom a saját levével locsolgatva és forgatva, amit az első fél adag fűszeres sóval jól bedörzsölve kiad magából. A másik felét a fűszeres sónak felfőzöm páclének, amikor kihűlt felöntőm vele a pácolmányt.
A szapuláskor keletkező véres sós levet előtte még leöntöm róla.
5./ Az a lényeg a páclé mindig lepje el a húsokat, szalonnát, az ideális hőmérséklet 8-10C° Így is forgatom naponta ha lehet kétszer is a húsokat. A nagy húsokat én néha injektálom is a vastag részeket a páclével. Eddig bejött és jobban átérik a sonka.
6./ Füstölés előtt a húsokat hideg vízben kiáztatom, ez megint a méretektől függ, hogy mennyi ideig. Utána megtörlöm és megszikkasztom majdnem szárazra jó szellős helyen. A kolbászt is két napig szikkasztom!
Jó füstölést!! :bo :bo :bo
102_4033.JPG
A szapulás
102_4033.JPG (36.21 KiB) Megtekintve 6531 alkalommal
102_4036.JPG
Füstölés előtt!
102_4036.JPG (35.98 KiB) Megtekintve 6531 alkalommal
102_4029.JPG
A kolbász
102_4029.JPG (38.66 KiB) Megtekintve 6531 alkalommal
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
zotya
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 821
Csatlakozott: 2012. február 17., péntek 21:25

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: zotya » 2016. január 10., vasárnap 14:04

Faterosz!

Te már megint odatetted magad ennek a füstölésnek. meg::) meg::) :k :k :nya :nya :nya
A munka a kemencével mennyire fárasztó, de az eredmény utáni vágyakozás mindent legyőz. Ha kész a munka gyümölcse minden fáradozást kárpótol.

Kemencém építési folyamata.

https://plus.google.com/photos/10731869 ... 6069996881

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2016. január 10., vasárnap 15:14

zotya írta:Faterosz!

Te már megint odatetted magad ennek a füstölésnek. meg::) meg::) :k :k :nya :nya :nya
Köszi még nem, csak most pakolok beléje. De tudod zotya ha lehet gyakorolok, mert a gyakorlás a dugás és a füstölés anyja is .... :mrgreen: :lol: :ty Fatresz
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2016. január 10., vasárnap 18:11

Begyújtottam de a mostani idő nem alkalmas a füstölésre ventilátoros keringetéssel is borzalmas fal:) fal:) fal:) alacsony a légnyomás, nincs semmi légmozgás, megint három kiló kolbász a szomszédoknak hogy ne nyomjanak fel a füstölés miatt. :mrgreen: borzasztó! Alsórákos füstbe borult a huha életben... Fatresz..
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
yoda52
Kemence mester
Hozzászólások: 379
Csatlakozott: 2014. január 28., kedd 14:13

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: yoda52 » 2016. január 10., vasárnap 18:23

Nagy kár , hogy nem melletted lakom :!: :nya
üdvözlettel:yoda52

A láng legyen veletek!

Avatar
laca55
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2730
Csatlakozott: 2009. november 9., hétfő 22:51

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: laca55 » 2016. január 10., vasárnap 18:44

:bo meg::) Fater !

Kiszimatoltam.... és úgy érzem, hogy az enyhe lágáramlat erre hozta azt a qerva füstöt !!!

Ráérsz lassú királyi postával is elküldeni a hallgatásom díját ! ;)

:lol: :lol: :lol:

nehogy körkörös légáramlat alakuljon ki és a füst beterítse az országot .....
egy darabka kalbászt vágj le magadnak, hogy legalább egy kis kóstolásra maradjon :lol:
Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni !
K.B.Üdv: laca

Avatar
Jana 49
Kemence mester
Hozzászólások: 257
Csatlakozott: 2013. február 20., szerda 22:48

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: Jana 49 » 2016. január 10., vasárnap 19:06

Fater!

Most már tudom honnan ered ez a füst ami felénk is terjed!
Az én részemet is lassan postázhatod. :lol: :lol: :lol:

Avatar
Illés Ferenc
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 761
Csatlakozott: 2012. február 13., hétfő 20:47

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: Illés Ferenc » 2016. január 11., hétfő 19:53

Én is hallgatok!

Avatar
BBQ
Kemencefűtő
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2015. december 2., szerda 21:00

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: BBQ » 2016. január 13., szerda 12:32

SZIASZTOK!

Holnaptól hús akció az Auchanban!
Üdv :hej

Kép

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2016. január 13., szerda 20:30

BBQ írta:SZIASZTOK!

Holnaptól hús akció az Auchanban!
Nagyon jók az árak a húsvét idén nagyon korán lesz Márc.27-28 érdemes megvenni már most a füstölni való húsvéti sonkát :idea: 669Ft/kilója.. Nekem már két lapocka pácolódik és egy kis kolbász is betöltődött. Már meg is van füstölve, hasonló jó áron vettem egy másik multiban. A piacon, viszont itt nálunk alig változtak az árak. Sőt dobtam egy hátast mert van ahol a comb 1180Ft/kg a lapocka meg egy százassal drágább fal:) Normális, hát nem normális..
102_4033.JPG
102_4033.JPG (36.21 KiB) Megtekintve 6453 alkalommal
102_4028.JPG
102_4028.JPG (36 KiB) Megtekintve 6453 alkalommal
Hogy hülyülök, ezeket már feltettem. :mrgreen: fal:)
K.B.Ü. cibatapapa

zot
Regisztrált tag
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2015. november 23., hétfő 16:03

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: zot » 2016. január 18., hétfő 10:34

Üdvözlök mindenkit!
Két éves tervezgetés után idén (naptárilag tavaly) belevágtam én is. Sajnos akitől elleshettem volna a füstölés, szalonna, kolbász és sonka készítés trükkjeit, már nincs közöttünk, de a "szakirodalom" és ez a fórum megadta a végső lökést.
Elkészült a füstölőm prototípusa - polcokból és egyéb "maradékokból", majd jött az első próba. Ők vannak a fotón. Sajnos a kész terméket nem tudtam lefotózni, mert annyira jó lett, hogy mire kattintottam volna elfogyott...

Azóta a harmadik menet megy a füstölőben, ezúttal egy szép lapocka, toka, kolbász, valamint disznósajt lógnak.
Viszont van egy nagy problémám, amire elvileg nincs megoldás, de talán ti tudtok valamit javasolni:
Úgy tűnik a második szériát elrontottam. Annyira nem akart jönni a színe a szalonnának, hogy a végén enyhén szólva túlfüstöltem mindent. Kicsit hűvösebb volt akkoriban és arra gondoltam, hogy talán ez lehet az oka, ezért hagytam még egy napot bent és a vége az lett, hogy majdnem ehetetlen. Sajnálnám kidobni, ha esetleg valaki tudna javasolni valami megoldásfélét, szerintem megérne egy próbát.

Ezúttal természetesen óvatosabb vagyok...
Köszönöm előre is!
Csatolmányok
IMAG0928.jpg
Az első néhány darab a füstölés kezdetekor
IMAG0928.jpg (26.56 KiB) Megtekintve 6423 alkalommal

Avatar
danono
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1230
Csatlakozott: 2011. augusztus 13., szombat 9:15

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: danono » 2016. január 18., hétfő 14:19

Mi az amit "túl füstöltél"?
"Az élet szép, tenéked magyarázzam?"(Heltai Jenő)

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2016. január 18., hétfő 14:43

Nos ez amit a facen is tárgyaltunk, hogy hideg füst... valamennyi meleg kell mert különben nem fogja... csak a kátrány rakódik rá. Jàrtam olyan füstölőnél (30 éve hivatàsosan füstölő) aki elmondta, hogy amíg rövidújjúba be nem tud menni a füstölőbe addig be sem akasztja a füstölni valót... tehát kb 20-25 C... a füstölőtérbe...És az még bőven hidegfüstnek számít.
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

zot
Regisztrált tag
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2015. november 23., hétfő 16:03

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: zot » 2016. január 18., hétfő 16:57

danono írta:Mi az amit "túl füstöltél"?
Tokát, hasaalját, császárt.

zot
Regisztrált tag
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2015. november 23., hétfő 16:03

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: zot » 2016. január 18., hétfő 17:00

Siógabi írta:Nos ez amit a facen is tárgyaltunk, hogy hideg füst... valamennyi meleg kell mert különben nem fogja... csak a kátrány rakódik rá. Jàrtam olyan füstölőnél (30 éve hivatàsosan füstölő) aki elmondta, hogy amíg rövidújjúba be nem tud menni a füstölőbe addig be sem akasztja a füstölni valót... tehát kb 20-25 C... a füstölőtérbe...És az még bőven hidegfüstnek számít.
Hát én is erre gondoltam, ezért kapott egy harmadik napot. Sok lett. Csak a színén nem látszott szegénynek, pedig jó volt már.

Avatar
BBQ
Kemencefűtő
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2015. december 2., szerda 21:00

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: BBQ » 2016. január 19., kedd 12:02

Így igaz, hiszen a régi álmoskönyvek szerint is:

.." Miután egypár napot a levegőn volt, először enyhe, majd erősebb füsttel megfüstölik. A hús igen ízletes lesz, ha a füsttel együtt egy kis levegő is éri. Ha kezdettől fogva túl erős füsttel járatjuk meg, akkor a hús megbüdösödik." ...

"A füstölésnek három alapvető feladata van. A füstölni való kezelése hővel, melynek célja, hogy a nedvességtartalom lehetőleg egyenletesen csökkenjen miközben a termék megfüstölődik. A hús ízletesebbé, étvágygerjesztőbbé tétele, valamint a konzerválás. A füstöléssel oly módon gátoljuk meg a baktériumok szaporodását, hogy közben a hús ízesebbé válik és nem veszít tápértékéből sem. "

..."A hideg füstölés 12 és 24 (max 30) C fok közötti hőmérsékleten megy végbe. Ennek egyik legfontosabb feltétele, hogy a füstölni való - sonka, kolbász leszárított formában kerüljön a füstölőkamrába."

A "tudomány" szerint:

4.4. Füstölés
A füstölés célja szín és íz kialakítása valamint tartósítás. A füstölés minőségét befolyásoló tényezők:

A felhasznált fa fajtájának a gyakorlatban nagy jelentőséget tulajdonítanak. Általában a keményfákat részesítik előnyben. Legtöményebb a tűlevelűek füstje, de nagy gyantatartalmuk miatt sokan alkalmatlannak találják a füstölésre. A lombos fákat tekintve legtöményebb füstje a gyertyánfáknak van. Az általános füstölésre használt fafajták, csökkenő füstsűrűségi sorrendben, a következők: tölgyfa, cserfa, bükkfa, akácfa.
A fa égése alkotórészeinek szén-dioxiddá és vízzé való oxidációját jelenti. Ehhez elegendő mennyiségű oxigén és a fa meghatározott hőmérsékletre való izzítása szükséges. Oxigén nélküli égés esetében a fa termikus bomlása, pirolízise következik be, aminek eredményeként szén, gázok, víz és illó szerves anyagok keletkeznek. Az izzítás kezdetén a fából elpárolog a víz. A továbbiakban alkotórészeinek termikus bomlása következik be. Az illóanyagok képződése 160 oC körül kezdődik. Bonyolult oxidációs és redukciós folyamatok következtében a fa elsődleges bomlástermékei gőznemű halmazállapotba mennek át, melyben az oxigénmolekulákkal könnyen összekeverednek és így meghatározott feltételek mellett (oxigénfelesleg, elég magas hőmérséklet) lángra lobbanó, égő keverék keletkezik. Tökéletes égésnél az illó anyagok teljes mértékben szén-dioxiddá és vízgőzzé égnek el (oxidálódnak), füstkomponenseket nem tartalmaznak, és így ez a füstölés szempontjából értéktelen. Füstölésre alkalmas füst előállítása érdekében a fa tökéletlen égéséhez szükséges feltételeket kell létrehozni, amire a füstgenerátorok hivatottak.
A füstben előforduló vegyületek: Alapvetően 10 féle vegyület illetve vegyületcsoport különböztethető meg, melyeket a füstből izoláltak. Ezek a következők: fenol, formaldehid, acetaldehid, aceton, furfurol, monokarbonilok, oxi- és dikarbonilok, redukáló anyagok, savak, észterek. A vegyületcsoportokon belül azonban számos vegyület, molekula van, melyek számát még ma nem ismerjük.
A magas füstképződési hőmérséklet hátrányosan befolyásolja a füst minőségét, mivel kevesebb illó- és szerves anyag található benne, mert a magasabb hőfok hatására ezek oxidálódnak (elégnek).
Füst a füstölőtérben: a füstölőtérben már nem mennek végbe reakciók, számottevő változásokkal nem kell számolni a füst minőségét tekintve. Azonban a füstölőtérhez érkező füstöt úgy kell kezelnünk, hogy a füstölés szempontjából illetve a füstölendő árut tekintve kedvező legyen. A vörösáru füstölésére általában 60 - 70 oC-os térhőmérsékletet ajánlanak. A 90 oC-os térhőmérsékletet semmiképpen sem ajánlatos túllépni, mivel a masszában lévő zsír kiválhat.

A vörösáruk füstölésére az 50 - 70 % relatív páratartalmú füst felel meg a legjobban. A jelenleg alkalmazott füstölő berendezések többsége azonban nem alkalmas a füst páratartalmának szabályozására. A nagyobb légsebesség kedvez a gyorsabb füstölésnek, mivel időegység alatt több füstrészecske találkozik a termékkel illetve több részecske jut a termék felületére.

4.4.1. Füstölési módok
Az alkalmazott füst hőfokának függvényében megkülönböztetünk hideg, meleg és forró füstöt. Hideg füsttel, melynek hőfoka általában 20 oC alatt van, a nyers pácolt hústermékeket, száraz és nyers kolbászokat, nyers sonkákat és egyéb szalonnaféléket füstölik. A hidegfüstölés tartalmának megfelelően megkülönböztetnek hagyományos hosszú hidegfüstölést, melynek során a terméket hosszabb ideig — sokszor hónapokig — szakaszosan egész vékony, híg füsttel füstölik. A másik a rövid füstölési eljárás, melynek során a terméknek — megfelelő átpirosodás után — sűrű hideg füstöt adagolunk. Ez a rövid füstölés, csak néhány napig tart. A melegfüstölés 65 - 70 oC fokig terjedő hőfokon megy végbe. Leginkább főtt töltelékes készítményeknél és egyes szalonnaféléknél alkalmazzák. Forrón füstölik elsősorban azokat a termékeket, amelyek a füst hatására viszonylag rövid idő alatt jellegzetes füstölt színűek és ízűek lesznek, a folyamat alatt ezek átpirosodása is végbemegy. A forró füstölés hőfoka 74 - 85 oC között van. A lángolás tulajdonképpen hosszú ideig tartó forró füstölés és szárítás kombinációja, amikor is főzés nélkül megtörténik a termék hőkezelése ( 69 - 70 oC maghőmérséklet elérése )."

Meg sok egyéb okosság, amit általában a "táltosoktól" lehet megtudni..de nagy úr a tapasztalat is. A páralecsapódást viszont feltétlenül kerülni kell. (taknyos időben nem igazán jó füstölni.)

De nem hiszem, hogy sok újat mondtam. :)
Nekem most ázik páclében az "akcióban" vett sonka.


füst.jpg
füst.jpg (42.83 KiB) Megtekintve 6392 alkalommal
Üdv :hej

Kép

zot
Regisztrált tag
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2015. november 23., hétfő 16:03

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: zot » 2016. január 19., kedd 13:09

Hát ez az! Sem az akciókat, sem az ember munkaidejét nem tudjuk ahhoz alakítani, hogy vajon mikor lesz, vagy van a füstölésre megfelelő idő. De biztos vagyok benne, hogy az időjárás nem minden. A képen látható kolbász és szalonna 3 napja jött ki a füstből. Igen hideg időben füstölődött, de szerintem nagyon finom lett minden. (Kolbászt most először készítettünk.) Viszont ezekkel óvatos voltam!
De az előzőekkel nem tudom mit csináljak.

Az biztos, hogy most már tudni fogom, hogy készüljek az őszre és a télre, de ha novemberben kezdi az ember, az első sikerélmény után nincs megállás! Ha hideg van, ha nem folytatódik a próbálkozás.
Csatolmányok
IMAG0999.jpg
IMAG0999.jpg (32.42 KiB) Megtekintve 6388 alkalommal

Avatar
BBQ
Kemencefűtő
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2015. december 2., szerda 21:00

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: BBQ » 2016. január 19., kedd 22:10

zot írta:Hát ez az! Sem az akciókat, sem az ember munkaidejét nem tudjuk ahhoz alakítani, hogy vajon mikor lesz, vagy van a füstölésre megfelelő idő. De biztos vagyok benne, hogy az időjárás nem minden. A képen látható kolbász és szalonna 3 napja jött ki a füstből. Igen hideg időben füstölődött, de szerintem nagyon finom lett minden. (Kolbászt most először készítettünk.) Viszont ezekkel óvatos voltam!
De az előzőekkel nem tudom mit csináljak.

Az biztos, hogy most már tudni fogom, hogy készüljek az őszre és a télre, de ha novemberben kezdi az ember, az első sikerélmény után nincs megállás! Ha hideg van, ha nem folytatódik a próbálkozás.
Szia!

A taknyos idő nem a hideget, hanem a ködös, csepergő, borús, szélcsendes, telített párás időjárást jelenti az én olvadatomban. Az 'elszúrt' cuccot próbáld langyos vízzel lemosni, töröld meg, majd szellős helye tartsd pár hétig.
Üdv :hej

Kép

zot
Regisztrált tag
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2015. november 23., hétfő 16:03

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: zot » 2016. január 20., szerda 9:33

BBQ írta:
zot írta:Hát ez az! Sem az akciókat, sem az ember munkaidejét nem tudjuk ahhoz alakítani, hogy vajon mikor lesz, vagy van a füstölésre megfelelő idő. De biztos vagyok benne, hogy az időjárás nem minden. A képen látható kolbász és szalonna 3 napja jött ki a füstből. Igen hideg időben füstölődött, de szerintem nagyon finom lett minden. (Kolbászt most először készítettünk.) Viszont ezekkel óvatos voltam!
De az előzőekkel nem tudom mit csináljak.

Az biztos, hogy most már tudni fogom, hogy készüljek az őszre és a télre, de ha novemberben kezdi az ember, az első sikerélmény után nincs megállás! Ha hideg van, ha nem folytatódik a próbálkozás.
Szia!

A taknyos idő nem a hideget, hanem a ködös, csepergő, borús, szélcsendes, telített párás időjárást jelenti az én olvadatomban. Az 'elszúrt' cuccot próbáld langyos vízzel lemosni, töröld meg, majd szellős helye tartsd pár hétig.
Köszönöm a tippet, megpróbálom.
A taknyos idő világos, de ugye a nagy hideg sem barát ilyenkor. Szerintem nálam ez okozott nagyobb problémát. Sem párásodást, sem semmi csöpögést nem tapasztaltam.
Megpróbálom a mosást -aztán ha van eredmény beszámolok. Köszönöm még egyszer!

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2016. január 28., csütörtök 10:04

Most találtam...Hátha érdekel valakit, most van itt van a szezon..
K.B.Ü. cibatapapa

Ferike81
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 19
Csatlakozott: 2014. augusztus 12., kedd 11:24

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: Ferike81 » 2016. január 28., csütörtök 12:55

IMG_20160126_135009.jpg
IMG_20160126_135009.jpg (39.65 KiB) Megtekintve 6290 alkalommal
IMG_20160121_162648.jpg
IMG_20160121_162648.jpg (27.8 KiB) Megtekintve 6290 alkalommal
Itt volt a füstölés ideje, hát füstöltem.
Nem mindegy, hogy az okos hülyéskedik, vagy a H.Ü.L.Y.E. okoskodik.

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2016. február 25., csütörtök 14:27

Elkészült a pet palackos disznófő sajt ilyen lett!
102_4093.JPG
102_4093.JPG (56.11 KiB) Megtekintve 6186 alkalommal
102_4076.JPG
102_4076.JPG (54.5 KiB) Megtekintve 6186 alkalommal
102_4083.JPG
102_4083.JPG (43.95 KiB) Megtekintve 6186 alkalommal
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2016. február 25., csütörtök 17:07

Szörnyű! :)

Az sok rákkeltő cucc! ;)
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

Avatar
savgerinc
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1782
Csatlakozott: 2009. december 23., szerda 9:59

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: savgerinc » 2016. február 25., csütörtök 19:05

Gyönyörű a felhozatal !

meg::) meg::) meg::) meg::) meg::) meg::)
Baráti üdvözlettel: savgerinc
Ha tele a pince és füstöl a kemence, az se baj, ha vékony a szelence.

Avatar
Illés Ferenc
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 761
Csatlakozott: 2012. február 13., hétfő 20:47

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: Illés Ferenc » 2016. február 25., csütörtök 19:18

Nem rossz, csak rossz helyen van!

Avatar
csácsó2
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1128
Csatlakozott: 2011. május 19., csütörtök 11:34

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: csácsó2 » 2016. február 25., csütörtök 19:26

Illés Ferenc írta:Nem rossz, csak rossz helyen van!

Miért :?: Tán az "In Memorian..." topikban jobban mutatna :?: :oops: :lol:
K.b.üdvözlettel csácsó2

Ami jó az életben az hízlal, vagy erkölcstelen.

Avatar
zotya
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 821
Csatlakozott: 2012. február 17., péntek 21:25

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: zotya » 2016. február 25., csütörtök 19:44

Én is elkezdtem a húsvéti sonka füstölését!
Csatolmányok
IMG_20160225_134537.jpg
5 órás bükkfafűrészporos bükkfa hasábos, szilvafa hasábos füstölés után.
IMG_20160225_134537.jpg (36.09 KiB) Megtekintve 6166 alkalommal
IMG_20160225_095229.jpg
IMG_20160225_095229.jpg (30.17 KiB) Megtekintve 6166 alkalommal
IMG_20160225_095046.jpg
1 napos szikkasztás után füstölés előtt.
IMG_20160225_095046.jpg (30.05 KiB) Megtekintve 6166 alkalommal
A munka a kemencével mennyire fárasztó, de az eredmény utáni vágyakozás mindent legyőz. Ha kész a munka gyümölcse minden fáradozást kárpótol.

Kemencém építési folyamata.

https://plus.google.com/photos/10731869 ... 6069996881

Avatar
savgerinc
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1782
Csatlakozott: 2009. december 23., szerda 9:59

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: savgerinc » 2016. február 25., csütörtök 20:08

meg::) meg::) meg::) meg::) meg::) meg::) meg::) meg::)
:nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya
:eh :eh :eh :eh :eh :eh :eh :eh
:bo :bo :bo :bo :bo
Baráti üdvözlettel: savgerinc
Ha tele a pince és füstöl a kemence, az se baj, ha vékony a szelence.

Avatar
Illés Ferenc
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 761
Csatlakozott: 2012. február 13., hétfő 20:47

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: Illés Ferenc » 2016. február 27., szombat 4:08

Csacsó! A rossz helyre ugy gondoltam, hogy nálam parkolhatna!

Avatar
csácsó2
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1128
Csatlakozott: 2011. május 19., csütörtök 11:34

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: csácsó2 » 2016. február 28., vasárnap 20:35

Illés Ferenc írta:Csacsó! A rossz helyre ugy gondoltam, hogy nálam parkolhatna!
Ferikém gondolod, hogy én nem tudnék egy kis helyet szorítani valahol ennek a portékának :?: :lol:
K.b.üdvözlettel csácsó2

Ami jó az életben az hízlal, vagy erkölcstelen.

Paszulyka
Regisztrált tag
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2016. február 19., péntek 17:18

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: Paszulyka » 2016. március 4., péntek 18:55

Lehet hogy idén az utolsók között, én is elkészültem a füstölésemmel.
Életem első füstölése volt, de biztos hogy nem az utolsó. Még alig szikkadt egy kicsit, máris van, amit másként csinálnék. Nagyon sok okos dolgot olvastam itt, köszönöm!
Kicsit fordítva készítettem a dolgokat, először sóztam a sonkát, szalonnát, aztán készült csak a szekrény :-) A sonka előkészítésénél is óvatos duhaj voltam, mivel első próbálkozás, nem szerettem volna tönkre tenni. Így több közepes darabra vágtam, ami szerintem nem túl nagy gond, mivel úgyis ez történne vele főzés előtt. A húsos szalonnát is könnyebb lesz így nyársra húzni :-)
Szóval, nálam minden apró, de azért remélem, gusztusos :-)
A szekrény valószínűleg nem marad meg végső megoldásként, mert közben láttam pár téglából készült füstölőt, ami jobban tetszik. Füstgenerátort is "alkottam", még működött is, csak kevésnek találtam hozzá az ajánlott akvárium pumpát. Esetleg kisebb mennyiség füstölése esetén nem tartanám rossznak, de ahhoz még szerintem kellene tennem belülre vagy egy hosszabb spirális valamit, vagy egy kisebb átmérőjű lukacsos henger félét, mert szerintem több levegőre lenne ott szükség az égéshez. Ráadásul még egy kisebb kompresszor is jól jönne. Szóval ezt át kell még gondolnom :-)
És a lényegről két fotó. Kérem amatőr szemmel nézni, hiszen így lett készítve :-)
Kép
és készen :-)
Kép
K.B.Ü. Paszulyka

Avatar
zotya
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 821
Csatlakozott: 2012. február 17., péntek 21:25

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: zotya » 2016. március 4., péntek 19:51

Paszulyka írta:És a lényegről két fotó. Kérem amatőr szemmel nézni, hiszen így lett készítve
Nem jutok szavakhoz, el se hiszem, hogy első próbálkozásod. Gratulálok. meg::) meg::) meg::) meg::) meg::) :k :k :k :k :k :nya :nya :nya :nya :nya :eh :eh :eh :eh :eh :eh
A munka a kemencével mennyire fárasztó, de az eredmény utáni vágyakozás mindent legyőz. Ha kész a munka gyümölcse minden fáradozást kárpótol.

Kemencém építési folyamata.

https://plus.google.com/photos/10731869 ... 6069996881

Avatar
BBQ
Kemencefűtő
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2015. december 2., szerda 21:00

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: BBQ » 2016. március 5., szombat 14:16

Paszulyka írta:
"Füstgenerátort is "alkottam", még működött is, csak kevésnek találtam hozzá az ajánlott akvárium pumpát. Esetleg kisebb mennyiség füstölése esetén nem tartanám rossznak, de ahhoz még szerintem kellene tennem belülre vagy egy hosszabb spirális valamit, vagy egy kisebb átmérőjű lukacsos henger félét, mert szerintem több levegőre lenne ott szükség az égéshez. Ráadásul még egy kisebb kompresszor is jól jönne. Szóval ezt át kell még gondolnom :-)

Szia!
A füstgenerátorba tegyél középre egy széthúzott spirál rugót, vagy egy perforált csövet. Ez van a "gyáriakban" is, csak hát a netes leírásokban nem nagyon mutogatják. :) A leggyengébb akvárium levegőztető is sok lesz. De továbbra is fennáll a villany és a tisztítás igénye. Én csak ritkán (nyáron ) használom. Mint előzőkben írtam van egyszerűbb, olcsóbb és a mi a legfontosabb: felügyeletet nem igénylő megoldás. :)
Üdv :hej

Kép

Avatar
garfe
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2008. szeptember 12., péntek 20:29

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: garfe » 2016. március 30., szerda 20:44

Üdvözlök mindenkit!
Régi olvasó vagyok, meg::) tanácsokat nem tudtam adni de követtem az itt leírtakat és nem volt gond a füstölés,szépek jók lettek a dolgok.De ez mind dezső portéka volt (Cibatapapa meg::) )szeretnék pulyka mell-comb v.csirke füstölni.Valaki írta,hogy nyulat,libát,csirkét füstölt.Kérdésem,hogy az előkészületek ugyan úgy működnek mint disznóhúsnál?Sózás,pácolás,füstölés.Hideg füstölésre gondoltam v.meleg,nem főttre.
Mindenkinek kívánok hibátlan sikeres füstölést és örömet benne.
Köszönöm a segítséget!
Üdv:garfe
K.B.Ü.:garfe

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2016. március 31., csütörtök 14:21

garfe írta:Üdvözlök mindenkit!
Régi olvasó vagyok, meg::) tanácsokat nem tudtam adni de követtem az itt leírtakat és nem volt gond a füstölés,szépek jók lettek a dolgok.De ez mind dezső portéka volt (Cibatapapa meg::) )szeretnék pulyka mell-comb v.csirke füstölni.Valaki írta,hogy nyulat,libát,csirkét füstölt.Kérdésem,hogy az előkészületek ugyan úgy működnek mint disznóhúsnál?Sózás,pácolás,füstölés.Hideg füstölésre gondoltam v.meleg,nem főttre.
Mindenkinek kívánok hibátlan sikeres füstölést és örömet benne.
Köszönöm a segítséget!
Üdv:garfe
A kisebb húsokat rövidebb ideig és kevesebb sóval is lehet pácolni (Kg/5 deka só!). Ilyenkor már célszerűbb a melegebb és a gyorsabb füstölés, eleve nincs értelme sokáig szikkasztani utólag, ahogy tárolni sem, mert nagyon kiszárad. Ilyenkor csak az ízéért érdemes füstölni.
Ez egy kis kakas és lazac füstölés! Valamint a csülök. Azon bármikor érdemes gyakorólni Majdnem nyáron!
DSCF7783.JPG
DSCF7783.JPG (59.91 KiB) Megtekintve 5765 alkalommal
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
garfe
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2008. szeptember 12., péntek 20:29

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: garfe » 2016. április 1., péntek 9:19

cibatapapa írta:
garfe írta:Üdvözlök mindenkit!
Régi olvasó vagyok, meg::) tanácsokat nem tudtam adni de követtem az itt leírtakat és nem volt gond a füstölés,szépek jók lettek a dolgok.De ez mind dezső portéka volt (Cibatapapa meg::) )szeretnék pulyka mell-comb v.csirke füstölni.Valaki írta,hogy nyulat,libát,csirkét füstölt.Kérdésem,hogy az előkészületek ugyan úgy működnek mint disznóhúsnál?Sózás,pácolás,füstölés.Hideg füstölésre gondoltam v.meleg,nem főttre.
Mindenkinek kívánok hibátlan sikeres füstölést és örömet benne.
Köszönöm a segítséget!
Üdv:garfe
A kisebb húsokat rövidebb ideig és kevesebb sóval is lehet pácolni (Kg/5 deka só!). Ilyenkor már célszerűbb a melegebb és a gyorsabb füstölés, eleve nincs értelme sokáig szikkasztani utólag, ahogy tárolni sem, mert nagyon kiszárad. Ilyenkor csak az ízéért érdemes füstölni.
Ez egy kis kakas és lazac füstölés! Valamint a csülök. Azon bármikor érdemes gyakorólni Majdnem nyáron!
DSCF7783.JPG


Köszönöm a választ!
A lazac, csülök rendben van,leveszem a füstről és lehet enni nem kell főzni sütni.Én pulykamellet vettem és olyan volt mint a lazac
,nem volt főzve vékonyan volt szeletelve.Találtam olyant.hogy főzzem és utána füstöljem.A kakascombot még hőkezelni kell fogyasztás előtt?

Köszönöm a válaszokat!Szép napot!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára garfe 2016. április 1., péntek 19:30-kor.
K.B.Ü.:garfe

mullipe
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 39
Csatlakozott: 2016. március 27., vasárnap 18:45

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: mullipe » 2016. április 1., péntek 15:31

Üdv mindenkinek!
Peternek hivnak es uj vagyok meg az oldalon. Szeretnek az udvarunkba egy kemencet, a kemenybe füstölövel, es egy csikokalyhat epiteni.Bocsi az ekezetek hianya miatt, de Ausztriabol irok, es a gepünkön nincsenek ekezetek. (Sajnos szamitogepes analfabeta vagyok, es nem tudom, hogy hogyan "csinaljak" ekezeteket. Meg "otthon" rendszeresen vagtunk disznot,de itt kinn maximum feldisznot veszünk. Szerencsere a csalad hianyolta a megszokott füstöltarut, es igy itt is folytattam a gyartast. Elöször egy kis (80x25x25cm) rozsdamentes füstölöt vettem. Sokmindent megfüstöltem mar benne, de mivel gyakorlatilag a tüz fölött kb. 10 centire vannak a ***, nagyon oda kellett a füstölesre figyelni. En bükk füreszport vettem, ami olyan finomszemcses, mint a liszt. Ennek nem kellett tüzet kesziteni, csak egyszerüen gyufaval meggyujtani, es mar füstölt is. .kesöbb összeeszkabaltam egyet Dokatablakbol. Nem lehet a kert gyöngyszemenek nevezni, de direkt lett igy ideiglenesre csinalva az epülö kemence miatt. Ebbe mar több minden belefer egyszerre, es a füstöles kevesebb felügyeletet kivan. En a heten meg füstölök,de mar oda kell figyelni, mert nagyon jo az idö. A kerti füstölö forumot vegigolvastam. Nagyon sok ügyes ember gyült itt össze, es raadasul sikerült egy-ket ötletet is ellesni. Örülök, hogy köztetek lehetek. Szep napot mindenkinek!
Csatolmányok
DSC_0710.JPG
A kis füstölöszekreny
DSC_0710.JPG (26.55 KiB) Megtekintve 5734 alkalommal

Válasz küldése