Én is használtam közel 20 éve ArchiCad-ot 1-2 évig talán még egy kis "rutinom" is volt, még ismertem a gyors gombokat, hogy kell a 0 pontot áthelyezni, stb. sajnos ezek azóta a feledés homályába vesztek.laca55 írta:lakly : Archicad programmal, mellyel dolgozom.
Tán a SketchUp ami ingyenesen letölthető.
Ismereteim szerint nincs működő magyar verziója.
Gratulálok !lakly írta: Én is használtam közel 20 éve ArchiCad-ot 1-2 évig talán még egy kis "rutinom" is volt, még ismertem a gyors gombokat, hogy kell a 0 pontot áthelyezni, stb. sajnos ezek azóta a feledés homályába vesztek.![]()
Ettől függetlenül ezzel tervezem most a terveket elkészíteni, remélem összejön. A 16-os verzió van most nekem kéznél, azzal próbálkozok.
Ha megakadok zavarhatlak a kérdéseimmel? (eddig is ezt tettem)
Szia Mullipe !mullipe írta:Szia Cibatapapa! Köszönöm a gyors valaszt! A segedleteket mar korabban letöltöttem, de a gepemen nem tudtam megnezni, mert ha meg akarom nyitni, mindig kiirja, hogy vegyem meg a Worldot es az excelt, de egy evre 65€ egy kicsit fajos ar. Szerencsere emlitettem a fiamnak, es ö a baratja gepen megnyitotta, es elhoztak nekem, tehat megoldodott. (Gondolom mondanom sem kell, hogy nem vagyok egy szamitogepzseni, de szerencsere a 12 eves fiam mindig kisegit.)Mas. Ma delelött kiastam az alapot, jövö szombaton betonozunk. Piszok kemeny volt a föld. Delutan voltunk a Niedersulzi Falumuzeumban, tegnaptol nyitott ki ujra, es ezt a szep kemencet talaltam Sparherddel es bogracsozoval, de ez bennti konyhaban volt. Megegyszer köszi a gyors segitseget, es egyuttal szeretnem örök halamat kifelyezni, hogy ennyire segitökeszsegesek vagytok, es ilyen reszletesen leirtok mindent a Forumba! Üdv, Peter!
Írtam neki, egylőre nem kaptam választ.Gabor0036 írta:Sziasztok ismét!
Idén szeretnék minden alapanyagot beszerezni a kemencéhez, és az alapozást megcsinálni.
Gondolom jól ismeritek azt amit csatoltam, egy ilyet szeretnék én is. Abban tudna nekem valaki segíteni, hogy anyag szinten miből mennyi kell hozzá? Bontott (putnoki) téglám van vagy 100-150db, azt a nem látszó helyre szeretném felhasználni.
Köszönöm előre is!
ezért használjuk a keresőt! .... mert ideje mindenkinek véges....norbec25 írta:... mert nincs időm keresgetni( közel 250-350 oldalnyi irományt visszakeresni)...... Köszi a segítséget!
Szia nem kérdeztél sokat. Innen le tudsz tölteni egy új kalkulátort amit tölts le a gépedre (EXEL. táblázat) és bármikor tudod majd számolni és variálni a térfogatot és a téglák mennyiségét, stb. Van benne a használatához egy videós segítség is. indítsd el és végig vezet majd a használaton. Innen lehet letölteni.regri írta:Sziasztok!
Építem életem 3. kemencéjét. Dongás, első kéményes lesz. A sütőtér 80x105 cm-es lesz. Azon gondolkodom, hogy mivel ez elég nagy és ne kelljen annyi fa, a belmagasságot csak 48-ra csinálnám (egy sor tégla és utána indulna a 40cm-es sugarú szabályos félkör alakú donga). A kérdésem, hogy nem lesz túl alacsony szerintetek? Azzal tudok élni, hogy a tévő nyílás csak 32 cm magas. Főleg kenyér sütésre lenne használva. Nem tudom, hogy mennyire lehet így a szélre kitolni a kenyereket? Van valakinek ilyen laposka dongás kemencéje? Ha igen mik a tapasztalatok?
Vagy maradjak inkább a két sor magasításnál és akkor 55 cm a belmagasságom? Tüzelőben szerintetek sokat számít az egy sor ráadás magasítás?
Hú de sokat kérdeztem. Bocsánat. Előre is köszönöm a válaszokat!
Regri
bors.albert írta:Sziasztok!
Elkezdődött nálam is a kemence építés.
A terv az, hogy a sütőtér, nagyméretű téglából lesz rakva, fektetve, tehát a falvastagsága 14-15 cm-es lesz. A külső fal szintén boltíves lesz, követi a sütőtér ívét, tehát tulajdonképpen dupla vastag fal lesz. A kérdésem az lenne, hogy a két fal közé kell e valamilyen szigetelést rakni, és ha kell akkor mi legyen az. Gondoltam üvegre, de abból rengeteg kellene ebben az esetben. Esetleg jó lesz e valami kőzetgyapot, vagy valami más szigatelő anyag, amit könnyebb beszerezni. Valaki tudna segíteni ebben?
Köszönöm
Üdvözöllek köreinkben kedves bors.albert. Köszönjük, hogy megtisztelsz bennünket, bemutatkozás nélkül. Hirtelen kérdésed nekem nem egészen mindenben világos, és segíteni is csak akkor fogunk tudni érdemben, ha egy nyelven beszélünk. A nagyméretű tégla az én időmben 6,5 x 14 x 29 cm vagyis fektetve az bizony 14 X 29 cm és csak 6,5 cm magas. Ennyi elég is a sütőtérnek. Kantra állítva 14 cm magas, Állitva pedig 29 cm magas. A boltív, hogy követi a sütőtér ívét? Na nem bonyolítom tovább és elnézést az értetlenkedésért..bors.albert írta:Sziasztok!
A terv az, hogy a sütőtér, nagyméretű téglából lesz rakva, fektetve, tehát a falvastagsága 14-15 cm-es lesz. A külső fal szintén boltíves lesz, követi a sütőtér ívét, tehát tulajdonképpen dupla vastag fal lesz. A kérdésem az lenne, hogy a két fal közé kell e valamilyen szigetelést rakni, és ha kell akkor mi legyen az. Gondoltam üvegre, de abból rengeteg kellene ebben az esetben. Esetleg jó lesz e valami kőzetgyapot, vagy valami más szigatelő anyag, amit könnyebb beszerezni. Valaki tudna segíteni ebben?
Köszönöm
1. Szerintem ezektől a tégláktól nem lesz semmi bajod... max megrepednek.Pinochet írta:Sziasztok!
Ma sikerült vennem 270 db bontott téglát, átválogattam , és sajnos hiába vagy 50 éves házból vannak van köztük olyan ami nem csengő (közepén teljesen más színű). A fura az, hogy ettől függetlenül volt olyan ami összeütve tök ugyanúgy csengett mint a jobbak, de eltörve meg a sötétebb belsejű.
Baj az, ha ilyen is kerül a kemence dongájába/aljába? Mit okozhat?
A másik kérdésem, hogy milyen anyagot használjak, ha nem szeretném tető alá rakni? Ez egy egyszerűsített dongás pizzakemence lesz, de mellette épített grill stb. És nem lesz tető felette.
Néztem bel/kültéri hőálló anyagokat (kéményhez grillhez stb) de nem tudom jobb-e mint ha agyagos keverékkel csinálnám. Kaptam olyan ötletet is, hogy az anyagba keverjek cementet és máris vízálló lesz, de nem tudom nem lesz-e túl rideg megszilárdulva...
Illetve néztem a Rath habarcsait is. Jók lehetnek?
Valakinek valami ötlete? Előre is köszönöm!
Nem nagyon vágom, miért kell a dupla donga... hacsak nem a Laca által említett külső kinézet miatt....bors.albert írta:Sziasztok!
Köszönöm
Bőven megfelel az alapozás... naggyon bőven...norbec25 írta:Szisztok!
Ma elkezdtema kis kemencém építését. Nem nagy lesz 50x60 as "tűzterrel"..holnap jön az alpozás..![]()
a betontörmelék feltöltődik kb 5cm magasan sóderral, és úgy kap 18
Cm betont 10 betonvas ráccsal. Rem jo lesz. Du.án hegesztettem.....
Hogy mekkora a kemencéd... azt te döntöd el...regri írta:Sziasztok!
Építem életem 3. kemencéjét. Dongás, első kéményes lesz. A sütőtér 80x105 cm-es lesz. Azon gondolkodom, hogy mivel ez elég nagy és ne kelljen annyi fa, a belmagasságot csak 48-ra csinálnám (egy sor tégla és utána indulna a 40cm-es sugarú szabályos félkör alakú donga). A kérdésem, hogy nem lesz túl alacsony szerintetek? Azzal tudok élni, hogy a tévő nyílás csak 32 cm magas. Főleg kenyér sütésre lenne használva. Nem tudom, hogy mennyire lehet így a szélre kitolni a kenyereket? Van valakinek ilyen laposka dongás kemencéje? Ha igen mik a tapasztalatok?
Vagy maradjak inkább a két sor magasításnál és akkor 55 cm a belmagasságom? Tüzelőben szerintetek sokat számít az egy sor ráadás magasítás?
Regri
tinker írta:Nem nagyon vágom, miért kell a dupla donga... hacsak nem a Laca által említett külső kinézet miatt....bors.albert írta:Sziasztok!
Köszönöm
én a dongára tennék dryvitos szigetelést... és max leburkolnám szeletelt téglával.
tinker írta:Hogy mekkora a kemencéd... azt te döntöd el...regri írta:Sziasztok!
Regri![]()
a 48-32 teljesen jó lehet ,ha arra van szükség...
É úgy dondolom nem a belső térfogat ( persze az összefüggések miatt így is mondhatjuk) dönti el a felfűtési fa mennyiségét, hanem a felfűtendő felület, ezzel szorosan össszefüggő tömeg.
Ezt írtam már privátba....Lehet kapni beton járdalap szegélyt, ha jól tudom 5 X 20 X 100 cm. Én ezt tenném az alapra és alatta lehetne fatároló például. Arra tenném az ytongot Nem lenne egyszerűbb így??? és nem kell annyit szenvedni vele szerintem.... Egyszerűbb mint az öntött friss beton. Tökéletes áthidalás lenne a sütőtér alá..szerintem..norbec25 írta:Sziasztok!
MA eljutottam Eddig az állapotig:) a talajtól most járok 80cm-re. Szeretném kérdezni, hogy tenni akarok rá egy sor téglát, csurgónak", ami a tűztér síkjával megegyezik ... Azt a sort ami a kiálló( "csurgó") rész lenne ,mibe ragasszam? Malterba ? Másik kérdésem az elejét hogyan fojtassam, a két boltív felett? Gondoltam egy vasalt betoncsíkot, teherhordás miatt? Hülyeség?