Építési tanács

Kérdések és válaszok, hogy jó kemencét építs.
Avatar
joekalman
Regisztrált tag
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2011. október 20., csütörtök 17:19

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: joekalman » 2011. október 20., csütörtök 18:55

Szép estét Mindenkinek!
Kálmán Józsefnek hívnak, már több hónapja figyelemmel kísérem ezt, és az ehhez a témával kapcsolatos fórumokat.
Először is köszönetet szeretnék mondani e fórum minden hozzászólalójának, mivel Nélkülük nemigen épült volna fel a kemencém, nagyon sokat segítettek hozzászólásukkal és önzetlen, egymásnak segíteni akarásával. Nem kevés időt vett igénybe a fórum végig olvasása, de nagyon megérte, sőt mint egy megszállott alig vártam, hogy minél több ismeretet szerezzek e témával kapcsolatban. Jelenleg az építés utolsó fázisánál tartok.
Csatolmányok
DSC00421.JPG
DSC00421.JPG (48.07 KiB) Megtekintve 1171 alkalommal
Az ember legjobban saját magát tudja meg.....ni!
"30 évig hevít a nő;azután a bor;azután a kemence sem." /Móra Ferenc/

Avatar
joekalman
Regisztrált tag
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2011. október 20., csütörtök 17:19

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: joekalman » 2011. október 20., csütörtök 19:02

Próbálok feltenni még képet.
Csatolmányok
DSC00423.JPG
DSC00423.JPG (40.17 KiB) Megtekintve 1171 alkalommal
Az ember legjobban saját magát tudja meg.....ni!
"30 évig hevít a nő;azután a bor;azután a kemence sem." /Móra Ferenc/

Avatar
joekalman
Regisztrált tag
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2011. október 20., csütörtök 17:19

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: joekalman » 2011. október 20., csütörtök 19:08

Csak az ajtó hegesztésénél volt segítségem.
Csatolmányok
DSC00432.JPG
DSC00432.JPG (54.2 KiB) Megtekintve 1169 alkalommal
DSC00422.JPG
DSC00422.JPG (57.67 KiB) Megtekintve 1169 alkalommal
Az ember legjobban saját magát tudja meg.....ni!
"30 évig hevít a nő;azután a bor;azután a kemence sem." /Móra Ferenc/

Avatar
csigaszeg
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2406
Csatlakozott: 2009. január 18., vasárnap 22:45

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: csigaszeg » 2011. október 20., csütörtök 19:19

Szia..... :hej :hej :hej

Üdvözlet a zárt osztályon... :lol: :lol: :lol: Nagyon fain objektumot dobtál ide be a köztudatba...... :k :k :k :k

GRRRRRRAtula hozzá.............Látom a képeiden a donga rész már szép száraz, úgyhogy hadd szóljon a rock.......... :bo :bo :bo A vadszőlő is már célba vette a kemencédet(annak van esze)...Kívánunk nektek minél több fainul sikerült sütést-főzést, de az eredményeket mi is naon szeretnénk ám látni :!: :!: :!: :!:
Kemencebaráti üdvözlettel.......

Kép


Kemence nélkül?????? Minek?????

Babóca & Csigaszeg A'lias Brigan-Tibi

Avatar
joekalman
Regisztrált tag
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2011. október 20., csütörtök 17:19

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: joekalman » 2011. október 20., csütörtök 19:36

Köszönöm a jókívánságodat Csigaszeg!

Bocs, helyesbítek. Lehet, hogy a képből nem tűnik ki rendesen, de az a vadszőlő, valójában futó lilaakác.

Remélem a jövőhéten már össze lehet dobni valami fenséges étket. Igaz, ezen a téren még sokat kell tapasztalnom, viszont Te már profi vagy, már bebizonyítottad ebben a témában is.
Az ember legjobban saját magát tudja meg.....ni!
"30 évig hevít a nő;azután a bor;azután a kemence sem." /Móra Ferenc/

Avatar
jani
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1281
Csatlakozott: 2009. július 22., szerda 11:34

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: jani » 2011. október 20., csütörtök 19:38

Csaron és joekalman :!: Üdv a zártosztályon! Frankó lesz a kemi komplekszum,ha megépül Csaron! Joe neked-nektek-meg jó sütögetést! És ha valami nem sikerül úgy,mint ahogy szeretnéd,ne keseredj el,a következő biztos sikerül! :bo
Mert a kemence is úgy jó, ha van mit bele tenni!

Avatar
csigaszeg
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2406
Csatlakozott: 2009. január 18., vasárnap 22:45

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: csigaszeg » 2011. október 20., csütörtök 19:47

Csákó.... :lol: :lol: :lol: :lol:

Nincsen ám elb......tt kaja, csak erősen átsütve szeretjük.. :))) :))) :))) :))) :))) :)))

De le lehet hűteni.... :i :i :i :cs :cs :cs :cs
Kemencebaráti üdvözlettel.......

Kép


Kemence nélkül?????? Minek?????

Babóca & Csigaszeg A'lias Brigan-Tibi

Avatar
jani
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1281
Csatlakozott: 2009. július 22., szerda 11:34

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: jani » 2011. október 20., csütörtök 20:01

Vazze Csiga, igazad van :!: :!: :!: :lol: :lol: :lol:


Bár ha jól emlékszem, meséltél te valami elégetett krumplis kenyérről, amit kib.... sztál a pcsába :?: :!: :))) :))) :))) :?:
Mert a kemence is úgy jó, ha van mit bele tenni!

Avatar
csácsó2
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1128
Csatlakozott: 2011. május 19., csütörtök 11:34

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: csácsó2 » 2011. október 20., csütörtök 20:30

Kirakós játék az elképzelésről.
Csatolmányok
DSCF4876.JPG
DSCF4876.JPG (45.29 KiB) Megtekintve 1173 alkalommal
DSCF4874.JPG
DSCF4874.JPG (29.27 KiB) Megtekintve 1173 alkalommal
DSCF4873.JPG
DSCF4873.JPG (31.66 KiB) Megtekintve 1173 alkalommal
K.b.üdvözlettel csácsó2

Ami jó az életben az hízlal, vagy erkölcstelen.

Avatar
TIS
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1450
Csatlakozott: 2011. március 28., hétfő 21:30

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: TIS » 2011. október 20., csütörtök 21:04

Csácsó koma!
Már csak egy kormány hiányzik rá, nagyon jól fog kinézni. meg::) :k meg::) :k
Kép
"Egy ismeretlen barát is barát."-Lessing
https://picasaweb.google.com/1077772856 ... directlink

Avatar
csigaszeg
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2406
Csatlakozott: 2009. január 18., vasárnap 22:45

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: csigaszeg » 2011. október 20., csütörtök 22:57

jani írta:Vazze Csiga, igazad van :!: :!: :!: :lol: :lol: :lol:


Bár ha jól emlékszem, meséltél te valami elégetett krumplis kenyérről, amit kib.... sztál a pcsába :?: :!: :))) :))) :))) :?:

Bium, bium Jani koma.... meg::) meg::) meg::) Vót illesmi is......
Kemencebaráti üdvözlettel.......

Kép


Kemence nélkül?????? Minek?????

Babóca & Csigaszeg A'lias Brigan-Tibi

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2011. október 20., csütörtök 23:28

joekalman írta:Szép estét Mindenkinek!
Kálmán Józsefnek hívnak, már több hónapja figyelemmel kísérem ezt, és az ehhez a témával kapcsolatos fórumokat.
Először is köszönetet szeretnék mondani e fórum minden hozzászólalójának, mivel Nélkülük nemigen épült volna fel a kemencém, nagyon sokat segítettek hozzászólásukkal és önzetlen, egymásnak segíteni akarásával. Nem kevés időt vett igénybe a fórum végig olvasása, de nagyon megérte, sőt mint egy megszállott alig vártam, hogy minél több ismeretet szerezzek e témával kapcsolatban. Jelenleg az építés utolsó fázisánál tartok.
Szia joekalman meg::) Isten hozott a diliházban :hej

Érezd jól magad közöttünk, Megtisztelő, hogy segíthettünk! Fogadd meg a jelmondatomat :idea: :!:
:k a szerkezet amit összehoztál :bo
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
joekalman
Regisztrált tag
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2011. október 20., csütörtök 17:19

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: joekalman » 2011. október 21., péntek 0:11

Köszi a biztatást srácok!
Az ember legjobban saját magát tudja meg.....ni!
"30 évig hevít a nő;azután a bor;azután a kemence sem." /Móra Ferenc/

tinker
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2157
Csatlakozott: 2010. január 21., csütörtök 18:02

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: tinker » 2011. október 21., péntek 5:55

:hej Üdvözlöm az összes új ápoltunkat :hej
Nyugodjatok meg, ebből nem lehet kigyógyulni, de kezelni érdemes :) :bo :bo

Avatar
krissz80
Kemencefűtő
Hozzászólások: 191
Csatlakozott: 2011. október 4., kedd 20:35

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: krissz80 » 2011. október 21., péntek 16:40

Joekalman.

Üdvözöllek, szépen alakul az objektum, ha kiszáradt, akkor itt az ideje felavatni, utána pedig mehet a :s :e :i :()

Csácsó.

A vízmérték már ott van, akkor nagy baj nem lehet, nagyon kiváncsian várom, hogy elkezd építeni az objektumot. Gondolom, hogy középen lesz a kemence, de mi lesz az a két kör?
Sose félj valami újat csinálni. Emlékezz, hogy egy magányos amatőr készítette a Bárkát és egy halom szakértő a Titanicot.

https://picasaweb.google.com/1053729600 ... 57/Kemence

K.B.Ü. Krissz!

Avatar
soma74
Regisztrált tag
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2011. október 17., hétfő 21:53

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: soma74 » 2011. október 21., péntek 20:10

Csigaszeg, tolaci,tinker nektek is üdv :hej , krissz neked és párodnak ezúton is gratula a szuper kis objektumhoz :cs , ha szorul a hurok szavadon foglak :D , a mai terv végül is teljesitve:- esőmentesités megtörtént, és felkerült a kenderszövet is (mire nem jó nagyanyáink szalmazsákja :lol: ),holnap majd folyt. köv., lassan felsejlik a fény alagut végén :) , reméljük nem egy vonat :lol:

Avatar
csaron
Regisztrált tag
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2011. július 7., csütörtök 7:51

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: csaron » 2011. október 21., péntek 22:17

No erről beszéltem kedves Ápolók és Nővérek!

Mindenkinek köszönöm az észrevételeit és jókívánságait.

Kedves TólaciTA tévő „építést” úgy értettem hogy abban az esetben ha a kémény nem a katlan fölött van, Érdemes e az ajtó mögött egy tévőnek is megcsinálni a helyét vagy elegendő egy szigetelt ajtó amint azt Cibatapapa is írja. A fal vastagságát tekintve sokat rágódtam, és fórumot átolvasva a vékony és vastag dongának is vannak pártfogói. Sok álmatlan éjszaka után arra jutottam, hogy ennyi lesz. Ha nem válik be még szigetelhetem. Hogy a kemence belső falán minél szorosabban illeszkedjenek a téglák lentebb látható ábra alapján vágom és illesztem majd, ha odaérek.

Laca 55 kérdésére válaszolva: az összejövetelek alkalmával a grillsütő is fontos szerepet kap. Az a dohányzó szakasz, mert aki nem cigizik az is ott szívja a füstöt és emiatt kell a nagyobb hely.A kemencének elég lenne a rakodófelület. A második kérdésre pedig: az ojjektum a kerítés mellett fut végig. Valóban hosszú, és lehet hogy változni fog. Eddig is mindent átterveztünk Apámmal menet közben.
A környezetbe illesztett ojjektum rajzát mellékelem!

Kedves Cibatapapa! a shuber egyelőre csak fejben szerepel a tervben mert a füstjárat kialakításától függ, hogy egy pillangószelep vagy egy betolható lemez darab lesz e a végleges. ( ezért is alakítjuk a terveket menet közben :D )

Csigaszeg fején találta a szöget! A szigetelt ajtó jól hangzik és meg is tudom valósítani. Ami vasból van azzal könnyebben elboldogulok.

Kérdés: Milyen magasságban legyen a füstjárat?

Kellemes estét mindannyiótoknak!

Csaron
Csatolmányok
telek.jpg
telek.jpg (35.93 KiB) Megtekintve 1130 alkalommal
donga.jpg
donga.jpg (52.24 KiB) Megtekintve 1130 alkalommal

Avatar
JARIZOLI
Kemencefűtő
Hozzászólások: 100
Csatlakozott: 2011. május 19., csütörtök 22:55

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: JARIZOLI » 2011. október 23., vasárnap 11:04

Sziasztok!!

Amikor fűtitek a kemencét,akkor a betevőt benne hagyjátok egy részt kinyitva,vagy nem rakjátok bele?
Mert a kéményen keresztül a hő java,a füsttel kiáramlik szerintem!


Üdv nektek!

Avatar
Annamari
Kemencefűtő
Hozzászólások: 166
Csatlakozott: 2010. április 2., péntek 17:00

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: Annamari » 2011. október 23., vasárnap 12:03

Szia Zoli.

Ha felfűtéskor fent hagynám a tévőt, akkor hol jönne ki a füst? Mikor fűtöd, akkor tévő le. Ettől még veszi át a kemi a meleget, de mikor parázs van csak az utolsó rakat után, és nem füstöl, akkor széthúzod a parazsat és felteszed a tévőt. Ettől is melegszik. Az lenne a köv kérdésed, hogy mikor tudod, hogy elég meleg- e a kemi. Na, ez vagy hőmérő, de legfőképpen tapasztalat fogja megmondani.

Javaslom olvasd a topic-ot szorgalmasan, minden kérdésedre választ ad.

További jó kemencézést :)

Avatar
laca55
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2730
Csatlakozott: 2009. november 9., hétfő 22:51

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: laca55 » 2011. október 23., vasárnap 13:29

csaron írta:Laca 55 kérdésére válaszolva: az összejövetelek alkalmával a grillsütő is fontos szerepet kap. Az a dohányzó szakasz, mert aki nem cigizik az is ott szívja a füstöt és emiatt kell a nagyobb hely.A kemencének elég lenne a rakodófelület.
Szia csaron!

Így a környezettel látva az objektumod mindjárt más!
A kerítés háttérrel az asztalt olyan hosszúra csináld, amennyire szükségesnek ítéled.
Én ennek ellenére biztosan nem a hosszúságát növelném, ( feleslegesen sok a futkosás, jobb ha minden kéznél van, nem kell a kerítés felületének védelméről gondoskodni ) ,hanem befordítanám U alakban olyan távolságban, hogy a kemi és a grill körül elegendő hely maradjon.
Az így befordított munkafelület mélyebb ( szélesebb ) is lehet, hogy a másik oldalról az unatkozó emberek is besegíthessenek az előkészítésbe :lol:

A "dohányzó-nem dohányzó szakasz" válaszodat 2x is elolvastam, de nem igazán értem!

Esetleg még egy gondolat:
idővel majd jön a gondolat. hogy kellene valami tető az objektum fölé !
Nem volna haszontalan már most kitalálni, mert elképzelhető, hogy a hátsó meglévő ( ?) kerítésre nem állíthatod a fa oszlopot ! Ebben az esetben a most építendő szerkezetre kell támasztani és ha be kell építeni valami fogadó acélelemet, jobb beépíteni, mint utólag furkálni.
Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni !
K.B.Üdv: laca

Avatar
JARIZOLI
Kemencefűtő
Hozzászólások: 100
Csatlakozott: 2011. május 19., csütörtök 22:55

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: JARIZOLI » 2011. október 23., vasárnap 14:27

Sziasztok!

Annamari! Köszi,hogy válaszoltál,de a felfűtéskor a betevőt úgy értettem,hogy egy részét nyitva hagyom.
Tehát úgy kiáramlik a füst,ill a meleg,de csak egy része!

Üdv!

teki
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 864
Csatlakozott: 2010. február 7., vasárnap 12:21

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: teki » 2011. október 23., vasárnap 15:02

Szia Zoli!
Olvastad már a gyakran ismételt kérdéseket? Evvel kezdjél.Utána kérdezhetsz amire nem kaptál ott választ.
"A hagyomány nem a hamu őrzése,
hanem a láng továbbadása"

Avatar
Pedrobácsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1261
Csatlakozott: 2010. április 25., vasárnap 22:32

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: Pedrobácsi » 2011. október 23., vasárnap 15:17

Szia JARIZOLI !

Felfűtéskor a tévő csak útban van. Legjobb, ha a kemence mellé teszed.
Ha jól méretezted meg a hőcsapdát a meleg nagyobbik része benn marad a kemencében. A dongát "körbenyaló" lángok kellően felmelegítik a téglákat.
Miután a tűz elhamvadt a felfűtött kemencét jó, ha elzárod a tévővel mert a meleg kimegy a cél pedig az, hogy minél hosszabb ideig megőrizzük a sütőtérben.
Pedrobácsi

A boldog élethez szükség van egészségre, pénzre, szép családra, de egy jó kemence nélkülözhetetlen.

https://picasaweb.google.com/1147813610 ... directlink

Avatar
Annamari
Kemencefűtő
Hozzászólások: 166
Csatlakozott: 2010. április 2., péntek 17:00

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: Annamari » 2011. október 23., vasárnap 16:10

Zoli!

Ahol égés van, ott égéstermék is. Egyértelmű, hogy nem 1-2 szál rőzse a köteg amit betolsz egy alkalommal a kemibe, tehát van füstje bőven. A füstjáratok úgy lettek kialakítva, hogy optimálisan vezessék el a füstöt, a kemence búbja vagy dongája a meleget bent tartsa. Erre való a hőcsapda.

Laikus nőszemélyként ennyit tudok hozzátenni eme tudományhoz.

Avatar
JARIZOLI
Kemencefűtő
Hozzászólások: 100
Csatlakozott: 2011. május 19., csütörtök 22:55

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: JARIZOLI » 2011. október 23., vasárnap 20:08

Ok!! Köszi nektek,hogy válaszoltatok! Csak eljátszottam ezzel a gondolattal!!

Üdv nektek! :ii

Avatar
joekalman
Regisztrált tag
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2011. október 20., csütörtök 17:19

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: joekalman » 2011. október 24., hétfő 7:20

Több hetes szárítás után a minap szigetelés előtti próba bekohintást /DecaGaby nagymester szavával élve/ csináltam. A donga még így is párologtatta a nedvességet.
A kemence túl meleg volt, de időközben a kenyér másod dagasztása után megkelt, így csak a kemi elejébe tettem be a kenyeret. A végeredmény: szín jó, de a belseje hagyott némi kívánni valót. Az időzítésen még van mit javítani, de se baj majd legközelebb...
Csatolmányok
DSC00433.JPG
DSC00433.JPG (18.41 KiB) Megtekintve 1001 alkalommal
DSC00437.JPG
DSC00437.JPG (17.54 KiB) Megtekintve 1001 alkalommal
Az ember legjobban saját magát tudja meg.....ni!
"30 évig hevít a nő;azután a bor;azután a kemence sem." /Móra Ferenc/

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2011. október 24., hétfő 9:51

joekalman írta:Több hetes szárítás után a minap szigetelés előtti próba bekohintást /DecaGaby nagymester szavával élve/ csináltam. A donga még így is párologtatta a nedvességet.
A kemence túl meleg volt, de időközben a kenyér másod dagasztása után megkelt, így csak a kemi elejébe tettem be a kenyeret. A végeredmény: szín jó, de a belseje hagyott némi kívánni valót. Az időzítésen még van mit javítani, de se baj majd legközelebb...
Szia meg::) Ha ilyen parázs mellé veted be a kenyeret az a csoda, hogy nem gyulladt meg.

A kenyeret úgy kel sütni, hogy hagyod leégni a parazsat és a hamut teljesen kihúzod. Még utána is hagyhatod bezárt tévővel, hogy átvegye a donga a hőt és ezért hűljön is egy kicsit. A kemence egy hőtároló akkumulátor, ami a bele vezetett hőt jóval tovább adja vissza mint ameddig a felfűtése tart.
Azt javaslom és ezt nem csak neked, szánj rá egy kis időt, kezdj el bedagasztani három kenyérre való tésztát, ne legyen túl lágy, mert keléskor meg fog úgyis lágyulni a tészta. Amikor késsz van a dagasztás, gyújtsd be a kemencét(Az előre bepakolt fát!!!) Amikor kb. egy óra múlva megkelt a tészta szakajtsál belőle három veknit, jól gyömöszöld át, hogy menjen bele friss oxigén, formázd meg, tedd félre kelni. Mire kétszeresére kel le fog égni a fa a kemencében. szedd ki a hamus parazsat. Ahogy mondtam várj még egy kicsit, és vessél be egy kenyeret, és fél óránként a többit. Megmutatja majd a kemencéd, mikor kell bevetni a kenyereket. A nagy kenyereket, azért, hogy jól átsüljön 1.5- 2 órát is bent lehet vagy kell hagyni, hogy jól átsüljön. Ha nagyon forró a kemence 1/2 óra alatt megég és nem sül meg rendesen a belseje Ehhez képest mennyi időt volt bent a kenyered?

A másik a fénykép :?:

Nem kellene ennyire lekicsinyíteni :idea:
Vissza nagyítottam a képet 500X373-ra és max. 60 kb. lehet a mérete
Üdv cibatapapa
DSC00437.JPG
DSC00437.JPG (23.39 KiB) Megtekintve 986 alkalommal
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
csácsó2
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1128
Csatlakozott: 2011. május 19., csütörtök 11:34

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: csácsó2 » 2011. október 24., hétfő 12:31

Szia krissz80!

A két kör alak bográcsozót és grillezőt próbál sejtetni.
K.b.üdvözlettel csácsó2

Ami jó az életben az hízlal, vagy erkölcstelen.

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2011. október 24., hétfő 17:22

csácsó2 írta:Szia krissz80!

A két kör alak bográcsozót és grillezőt próbál sejtetni.
Ezt nem kellett volna mondanod, én meg azt hittem az lesz a hintó két kereke. Tudom annak négy van, és nem a földön fexik, de majd beveszek valamit ellene :))) :oops: :lol: :mrgreen: Szuper lesz Csácsókám meg::) :k
A tévő nyílása legalább legyen 42 centi, mert különben nem tudod majd vízszintesen betenni a normál tepsit :!: :idea: Ahogy látom 25+ 13 canti az nagyon véniges :!: Mert ha jól látom ezek csak kisméretü téglák!
DSCF4876.JPG
DSCF4876.JPG (45.29 KiB) Megtekintve 952 alkalommal
Üdv: faterOszi
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
csácsó2
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1128
Csatlakozott: 2011. május 19., csütörtök 11:34

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: csácsó2 » 2011. október 24., hétfő 18:11

Kedves Faterosz!

Nagy méretű téglák azért, hogy a szélesség is meglegyen úgy 90 centi
körül a nyílást pedig közel 45-re gondoltam, még gondolkodom nem-e
kellene még egy sorral növelni a parázs végett de lehet, hogy elég a
végébe betolni és nem kell a két oldalán is lennie. Köszönöm a figyelmet!
K.b.üdvözlettel csácsó2

Ami jó az életben az hízlal, vagy erkölcstelen.

Avatar
krissz80
Kemencefűtő
Hozzászólások: 191
Csatlakozott: 2011. október 4., kedd 20:35

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: krissz80 » 2011. október 24., hétfő 20:57

Csácsó2

Köszi a választ, most hogy tudom, hogy mik lesznek, különösen várom, hogy elkészüljön. Kíváncsi vagyok rá, hogy hogyan fog kinézni.
Sose félj valami újat csinálni. Emlékezz, hogy egy magányos amatőr készítette a Bárkát és egy halom szakértő a Titanicot.

https://picasaweb.google.com/1053729600 ... 57/Kemence

K.B.Ü. Krissz!

Avatar
joekalman
Regisztrált tag
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2011. október 20., csütörtök 17:19

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: joekalman » 2011. október 25., kedd 11:40

cibatapapa írta:
joekalman írta:Több hetes szárítás után a minap szigetelés előtti próba bekohintást /DecaGaby nagymester szavával élve/ csináltam. A donga még így is párologtatta a nedvességet.
A kemence túl meleg volt, de időközben a kenyér másod dagasztása után megkelt, így csak a kemi elejébe tettem be a kenyeret. A végeredmény: szín jó, de a belseje hagyott némi kívánni valót. Az időzítésen még van mit javítani, de se baj majd legközelebb...
Szia meg::) Ha ilyen parázs mellé veted be a kenyeret az a csoda, hogy nem gyulladt meg.

A kenyeret úgy kel sütni, hogy hagyod leégni a parazsat és a hamut teljesen kihúzod. Még utána is hagyhatod bezárt tévővel, hogy átvegye a donga a hőt és ezért hűljön is egy kicsit. A kemence egy hőtároló akkumulátor, ami a bele vezetett hőt jóval tovább adja vissza mint ameddig a felfűtése tart.
Azt javaslom és ezt nem csak neked, szánj rá egy kis időt, kezdj el bedagasztani három kenyérre való tésztát, ne legyen túl lágy, mert keléskor meg fog úgyis lágyulni a tészta. Amikor késsz van a dagasztás, gyújtsd be a kemencét(Az előre bepakolt fát!!!) Amikor kb. egy óra múlva megkelt a tészta szakajtsál belőle három veknit, jól gyömöszöld át, hogy menjen bele friss oxigén, formázd meg, tedd félre kelni. Mire kétszeresére kel le fog égni a fa a kemencében. szedd ki a hamus parazsat. Ahogy mondtam várj még egy kicsit, és vessél be egy kenyeret, és fél óránként a többit. Megmutatja majd a kemencéd, mikor kell bevetni a kenyereket. A nagy kenyereket, azért, hogy jól átsüljön 1.5- 2 órát is bent lehet vagy kell hagyni, hogy jól átsüljön. Ha nagyon forró a kemence 1/2 óra alatt megég és nem sül meg rendesen a belseje Ehhez képest mennyi időt volt bent a kenyered?

A másik a fénykép :?:

Nem kellene ennyire lekicsinyíteni :idea:
Vissza nagyítottam a képet 500X373-ra és max. 60 kb. lehet a mérete
Üdv cibatapapa
DSC00437.JPG
Az ember legjobban saját magát tudja meg.....ni!
"30 évig hevít a nő;azután a bor;azután a kemence sem." /Móra Ferenc/

Avatar
joekalman
Regisztrált tag
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2011. október 20., csütörtök 17:19

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: joekalman » 2011. október 25., kedd 11:55

joekalman írta: Szia!
Nagyon szépen köszönöm jó tanácsaidat, sokat segítettél.
Most az "idézet" beszúrását próbálom.
cibatapapa írta:
joekalman írta:Több hetes szárítás után a minap szigetelés előtti próba bekohintást /DecaGaby nagymester szavával élve/ csináltam. A donga még így is párologtatta a nedvességet.
A kemence túl meleg volt, de időközben a kenyér másod dagasztása után megkelt, így csak a kemi elejébe tettem be a kenyeret. A végeredmény: szín jó, de a belseje hagyott némi kívánni valót. Az időzítésen még van mit javítani, de se baj majd legközelebb...
Szia meg::) Ha ilyen parázs mellé veted be a kenyeret az a csoda, hogy nem gyulladt meg.

A kenyeret úgy kel sütni, hogy hagyod leégni a parazsat és a hamut teljesen kihúzod. Még utána is hagyhatod bezárt tévővel, hogy átvegye a donga a hőt és ezért hűljön is egy kicsit. A kemence egy hőtároló akkumulátor, ami a bele vezetett hőt jóval tovább adja vissza mint ameddig a felfűtése tart.
Azt javaslom és ezt nem csak neked, szánj rá egy kis időt, kezdj el bedagasztani három kenyérre való tésztát, ne legyen túl lágy, mert keléskor meg fog úgyis lágyulni a tészta. Amikor késsz van a dagasztás, gyújtsd be a kemencét(Az előre bepakolt fát!!!) Amikor kb. egy óra múlva megkelt a tészta szakajtsál belőle három veknit, jól gyömöszöld át, hogy menjen bele friss oxigén, formázd meg, tedd félre kelni. Mire kétszeresére kel le fog égni a fa a kemencében. szedd ki a hamus parazsat. Ahogy mondtam várj még egy kicsit, és vessél be egy kenyeret, és fél óránként a többit. Megmutatja majd a kemencéd, mikor kell bevetni a kenyereket. A nagy kenyereket, azért, hogy jól átsüljön 1.5- 2 órát is bent lehet vagy kell hagyni, hogy jól átsüljön. Ha nagyon forró a kemence 1/2 óra alatt megég és nem sül meg rendesen a belseje Ehhez képest mennyi időt volt bent a kenyered?

A másik a fénykép :?:

Nem kellene ennyire lekicsinyíteni :idea:
Vissza nagyítottam a képet 500X373-ra és max. 60 kb. lehet a mérete
Üdv cibatapapa
DSC00437.JPG
Az ember legjobban saját magát tudja meg.....ni!
"30 évig hevít a nő;azután a bor;azután a kemence sem." /Móra Ferenc/

sosperec
Kemencefűtő
Hozzászólások: 40
Csatlakozott: 2011. július 19., kedd 9:37

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: sosperec » 2011. október 25., kedd 18:40

laca55 írta:Most látom, hogy ez a kemi fűt is !
Sőt még szamovár is van beépítve :o

szerintem ez egy olyan komplex dolog ami már -már tömegkályhaként is funkcionál.Biztosan gazdaságos ,és ha egyszer fel van fűtve akkor tutira egy hétig is melegít
üdvözlettel:Gábor

Ha a Jóisten kemencét adott ,akkor a belevalóról is gondoskodni fog!

Avatar
Marek
Kemencefűtő
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2011. január 2., vasárnap 18:34

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: Marek » 2011. október 27., csütörtök 7:03

Kedves Kolléga!

A kenyérsütésre nekem is van egy nagyon jól bevált receptem, ha azt követed garantáltan sikerülni fog!

Vegyél 25kg jó lisztet (legjobb ha van ismerősöd egy pékségben)

Ezután minden befűtés, kemencézés alkalmával megpróbálsz 1 kg lisztből egy kenyeret létrehozni.
Ebben nagy segítségedre lehet a kenyeres topic, de könyv, nagymama és minden más módszer is megengedett.

A 25 kg nem fog elfogyni, lehet hogy 10 sem, de garantálom hogy isteni kenyeret fogsz tudni sütni!

Üdv:Marek

Avatar
kalinkaata
Kemencefűtő
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2010. június 22., kedd 12:01

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: kalinkaata » 2011. október 27., csütörtök 11:03

joekalman !

A kenyeres topicban részletesen leírtam hogy én hogyan készítem a kenyeret. Ami a hőmérsékletet illeti : Nálam az vált be, hogy miután kihúztam a parazsat, hamut, a tiszta kemence aljára egy kis marék lisztet szórok ( lisztpróba ). Ha kb. 30-40 másodperc kell neki hogy megbarnuljon, akkor jó a hőmérséklet a kenyérnek. Nagyon fontos hogy egy edényben vizet is tegyél be (még a kenyér előtt pár perccel ), és legalább 5, de inkább 10 percig tevő nélkül süsd a kenyeret, és csak aztán zárd le a tevővel ! Nálam az 1kg-os kenyér pont 1 óra alatt sül meg. Ha a kelleténél melegebb kemencébe rakod be a kenyeret, akkor lehet hogy már 30 perc múlva fekete lesz kívül, de akkor is várd ki legalább az 50-55 percet, mert egyébként belül nyers marad. A megégett részt később le lehet vágni.
Már több mint egy éve sütök kenyeret hetente kétszer, ismerősöknek is. 25kg lisztet használok el hetente. Van, hogy 18-20 kenyeret sütök egy nap, úgyhogy mostanára összejött egy kis tapasztalat. Segítek, csak kérdezzetek !

A témához : Túl vagyok az első "nagyjavításon". Kihullott fuga, elrepedt tégla...stb.. Nálam nagyon bevált a vízüveg+samottpor+homok keverék. Kőkeményre szárad hő nélkül is, de hő hatására még durvább lesz. Nem gondoltam hogy ennyire jó , a következő kemencémnél már építéskor is használni fogom a kritikus helyeken ( hőcsapda ). Nagy mennyiségben nem éri meg, de kisebb javításokra nagyon jó.

Avatar
joekalman
Regisztrált tag
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2011. október 20., csütörtök 17:19

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: joekalman » 2011. október 27., csütörtök 17:29

kalinkaata írta:joekalman !

A kenyeres topicban részletesen leírtam hogy én hogyan készítem a kenyeret. Ami a hőmérsékletet illeti : Nálam az vált be, hogy miután kihúztam a parazsat, hamut, a tiszta kemence aljára egy kis marék lisztet szórok ( lisztpróba ). Ha kb. 30-40 másodperc kell neki hogy megbarnuljon, akkor jó a hőmérséklet a kenyérnek. Nagyon fontos hogy egy edényben vizet is tegyél be (még a kenyér előtt pár perccel ), és legalább 5, de inkább 10 percig tevő nélkül süsd a kenyeret, és csak aztán zárd le a tevővel ! Nálam az 1kg-os kenyér pont 1 óra alatt sül meg. Ha a kelleténél melegebb kemencébe rakod be a kenyeret, akkor lehet hogy már 30 perc múlva fekete lesz kívül, de akkor is várd ki legalább az 50-55 percet, mert egyébként belül nyers marad. A megégett részt később le lehet vágni.
Már több mint egy éve sütök kenyeret hetente kétszer, ismerősöknek is. 25kg lisztet használok el hetente. Van, hogy 18-20 kenyeret sütök egy nap, úgyhogy mostanára összejött egy kis tapasztalat. Segítek, csak kérdezzetek !

A témához : Túl vagyok az első "nagyjavításon". Kihullott fuga, elrepedt tégla...stb.. Nálam nagyon bevált a vízüveg+samottpor+homok keverék. Kőkeményre szárad hő nélkül is, de hő hatására még durvább lesz. Nem gondoltam hogy ennyire jó , a következő kemencémnél már építéskor is használni fogom a kritikus helyeken ( hőcsapda ). Nagy mennyiségben nem éri meg, de kisebb javításokra nagyon jó.
Szia!

Köszi a kenyérsütési útmutatót. Tudtam jól, hogy túl forró a kemence, de a kenyértészta már másodszor megkelt, azért nem égett meg a kenyér mert nem tettem be a kenyeret a kemencébe csak a beadó nyílás elé és ott is sűrűn forgattam.
Tudnál küldeni kenyér receptet?
Pár napja sütöttem ismét kenyeret egy kis csülök társaságában.
Csatolmányok
DSC00446.JPG
DSC00446.JPG (59.15 KiB) Megtekintve 746 alkalommal
DSC00444.JPG
DSC00444.JPG (55.01 KiB) Megtekintve 746 alkalommal
DSC00443.JPG
DSC00443.JPG (26.92 KiB) Megtekintve 746 alkalommal
Az ember legjobban saját magát tudja meg.....ni!
"30 évig hevít a nő;azután a bor;azután a kemence sem." /Móra Ferenc/

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2011. október 27., csütörtök 20:49

Drága ápoltak meg::) meg::) meg::)
A sütés főzésekkel nem kellene már átmeni a megfelelő Kórterembe, topicocba???
Nem az építési tanácsba tartozik :idea: :idea: :idea:
Aki akarja ott is megtalálja majd! Kenyér recepteket itt nem talász de a kenyeres topic tele van vele.

Bocsánat hogy szóltam meg::)
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
csaron
Regisztrált tag
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2011. július 7., csütörtök 7:51

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: csaron » 2011. október 28., péntek 0:30

Kedves Laca55

Igazad van! így visszaolvasva tényleg értelmetlen. A lényeg Hogy a grill miatt kell a nagyobb hely.
A befordított pult magját elvetem a szüleimben és talán tavaszra, mire az építés nekilendül, szépen kihajt. Nekem nagyon megtetszett az ötlet. A tető dolgában már döntöttek és nem szeretnének az ojjektum fölé. A fórumon találtam rá megoldást, hogy időjárás álló legyen, tető nélkül is.
A pult befordításával kapcsolatban kérdezném: az alapozás megtörtént a mellékelt ábra szerint kb 6 hete. Hogyan tudok ehhez újabb alaprészt kapcsolni úgy, hogy az építmény egyben maradjon a későbbiekben?

Üdv
csaron
Csatolmányok
alap.jpg
alap.jpg (19.83 KiB) Megtekintve 708 alkalommal

Avatar
horaciopepi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1033
Csatlakozott: 2010. július 31., szombat 1:29

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: horaciopepi » 2011. október 28., péntek 5:07

Kedves csaron
és
joekalman

Először is üdv. a zárt osztályon. Mire visszaolvastam a bejegyzéseiteket addigra már okosabb atyáink ellátok tanáccsal.
Friss kemence felhasználó vagyok én is, de mindig mikor valamibe belefogtam a megfelelő topikot olvasgattam elölte, persze utána fel tetem a kérdéseimet: D és meg is kaptam a magamét mármint a válaszokat. meg:)
csaron jó munkát kívánok.
joe a kenyér előtt HA jól felfütöted a kemid süss 1 tálca pogit, 1 tepsi húsit és utána a kenyeret (1kg-és kenyér 60 perc +/-10%) nekem így bejött.
Üdv: horaciopepi

Ha azt hiszed, hogy a jó Istenek nincs humorérzéke.
Hát tervezz előre, majd meglátod.

Válasz küldése