Építési tanács

Kérdések és válaszok, hogy jó kemencét építs.
Avatar
aquadigio
Kemence mester
Hozzászólások: 537
Csatlakozott: 2009. március 14., szombat 15:21

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: aquadigio » 2012. április 17., kedd 10:27

Sziasztok!

Ez a munkamagasság,népies meghatározása pontosan centibe mérve az úgynevezett"tök"magasság.Tehát ez kinek hova esik,úgy kényelmes a :s ...teccikérteni? ;)
Mert mindenki a maga kemencéjének a pogácsa!
Hagyj fel azzal, hogy arra panaszkodsz a te Istenednek, hogy mekkora vihar vesz körül. Inkább mondd a te viharodnak, hogy mekkora Isten áll mögötted.
Asyron

http://fazekasmester.5mp.eu/

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2012. április 17., kedd 11:16

Helló Farkas!

A régi parasztházakat fűtő búbos kemencék, amik átmérője kb. 100cm volt általában és csonka kúpra emlékeztető formákat öltöttek, ezeknek a falvastagsága 10-15cm körül volt. Van fotóm több mint 100 éves romokban álló kemencéről, azon jól látszik a vékony donga, este majd felrakom a képet. Az alábbi link alatt Édesapám kemencéje látható amit a hetvenes évek közepén épített Apu az akkor 65 éves szomszéd bácsival.
https://picasaweb.google.com/1012732366 ... 0640295506
Párszor emlegettem már, hogy ezt a kemencét 4 kéve csutkaszárral úgy fel lehet fűteni, hogy bármi megsül, megfő benne, míg az enyémet 7 kévével tudom felfűteni. Az átmérője mindkettőnek egyforma 100cm, viszont az enyém öblös, korsó formájú (ami esztétikus) az Apué pedig a fenéktől rögtön szűkülő csonka kúpra emlékeztető (ami praktikus).
Disznótort megelőző este Apu befűtött 4 kéve csutkát és berakott egy jó nagy fazék apró savanyú káposztát fedő nélkül párolódni a másnapi toroskáposztához. Másnap reggel éppen hogy csak állta a kezünk a kemence falát, olyan meleg volt a kb. 12 m2 nagyságú alsó épületbe olyan volt az idő mint a gőz nélküli szaunában. Hajnalban kivettük a káposztát, aminek a teteje igaz megszenesedett, de azt az ízvilágot amit ez a kemencébe párolt káposzta tartalmazott, nem lehetett pótolni semmivel! Gyerekkoromba mikor még igazi telek voltak és a disznótorokban a délelőtt folyamán ki-be járkáltunk az ajtón, délután még simán lehettünk bent egy szál pulcsiban és a kemence fala még mindig meleg volt, jólesett nekidőlni. Húúha, bocs, kicsit elragadtattam magam, jó feleleveníteni pár mondatban azokat az időket...... :D

A béléscsőre tekert rézcsővel nem tudom milyen sikereket fogsz elérni, beszéltük már valamelyik témában, hogy a saválló anyag nem túl jó hővezető, csak ott melegszik át, ahol közvetlenül éri a hő, ráadásul a rézcsőnek csak nagyon kicsi felülete érintkezik majd vele.
Véleményem szerint úgy lehetne ezt a legnagyobb sikerrel kivitelezni, hogy a kémény alsó felében közvetlenül ahol becsatlakozik a kemence, ott kialakítani a kéményen egy dupla falú vízteret a kémény anyagából. Viszont szerintem itt fent állhat a veszélye annak, hogy ha átfolyós rendszerű lesz, folyamatosan ki lesz engedve a meleg víz, hideg víz kerül a helyére, akkor ott nagymértékben kormosodni fog a kémény.
Szerintem....... :lol:
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2012. április 17., kedd 11:24

aquadigio írta:Sziasztok!

Ez a munkamagasság,népies meghatározása pontosan centibe mérve az úgynevezett"tök"magasság.Tehát ez kinek hova esik,úgy kényelmes a :s ...teccikérteni? ;)
:k :))) :))) :))) :))) :))) :))) Fiatalok meg::) és ebben az a csodálatos, hogy a kemencé-é nem ereszkedik lefelé az idő múlásával :))) mármint a töke magassága :lol: Ez a méret sem szentírás, alacsonyabbra is lehet hajolni, ahányszor szükséges :idea: egy kemencézésnél. Párszor nem megerőltető meghajolni a szenvedélynek. Sőt egészséges :!: :idea:
K.B.Ü. cibatapapa

Farkas
Kemencefűtő
Hozzászólások: 50
Csatlakozott: 2011. június 16., csütörtök 6:31

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: Farkas » 2012. április 17., kedd 12:09

Üdv mindenkinek, szia DacaGaby

" Húúha, bocs, kicsit elragadtattam magam, jó feleleveníteni pár mondatban azokat az időket...... "

Ezért aztán nem kell bocsánatot kérni - a kemencéhez fűződő régi emlékek, történetek, adják a késztetés, hogy az én háztartásomban is legyen ilyen. Szüleim kemence mellett nőttek fel, de mire családot alapítottak (vagyis az én gyermekkoromban), már a központi fűtés volt divatban, és sokszor emlegették, hogy milyen jó volt... a vályogfalazattal is ez a helyzet, aztán felnőttként kivetettem 8000 vályogot, és felfalaztam egy két szintes körházat - a kemence is meg lesz :)

Köszönöm a választ. Én is a 10-15 cm között hezitálok. Az utóbbi praktikusabb, mert csak félbevágom a cserepet, és a méret adva van, csak lehet túl soká lesz bent meleg, ha esetleg néhány nap után térünk haza egy kemény téli napon.
Nagyon érdekes, amit a búb formájáról írtál. Tehát az a tapasztalatod, hogy az öblös korsóformához több tüzelő anyag kell? Az nem lehet, hogy valami más paraméter miatt van külömbség? Én is öblöset szeretnék az esztétikája miatt.

Valószínűleg kihagyom mostmár ezt a vizes dolgot - félek tőle, bizonytalan. A pillangószelep legkiszámíthatóbb, és a legegyszerűbb. A béléscsövet meg ki kéne valahogy hagyni!!! :)
Régen is jó volt a falazott kémény, akkor most is jó, a jogszabályalkotók, meg lobbisták meg sütögessék a pecsenyéjüket gáztűzhelyen.
"akár azt gondolod, hogy képes vagy rá, akár azt, hogy nem, mindenképpen igazad van" - Hanry Ford

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2012. április 17., kedd 13:06

Farkas
:hej Nekem csak kinti kemencém van, viszont a régi 60-ban épült ház felújjításakor koracéllal béleltük mind a két kéményt a kombi cirkóét is és a tartalékot is. Itt nállunk csak a gázüzemű kéményekre előírás a bélelés. A kéményesek kérdezik is az ellenörzésekkór, hogy miért béleltük? Az az igazság, hogy a biztonság miatt, mert a lányomék nappaliján keresztűl vezet a tetőn lévő kéményig. Másért sem bántam meg, mert sokkal jobb a huzatja, hamarabb felmlegszik, nincs korom lerakódás. Amit viszont a fórumot olvasva másképpen csinálnék az - az, hogy csrépkályha szerű járatokat építenék futóra falazott téglából a kéménybe kötés előtt, tenném ezt azért, hogy legyen még két-három méteren lehetőség a hő átadásra és ne a kéményt fűtsem ezerrel. Ezzel egy kemencénél is többre mennél, szerintem és egyszerűb is mint a bonyolúlt vizcsöves hőcserélés. A kemencénél, még lényeges a lezárható, de méretes jó kémény! A 14 X 14 -es kéményke, núdli egy 110 es átmérőjű kemencének :!:
Gratusz a 8000 téglás vályogházhoz, szívesen látnánk képeket arról is meg::) meg::)

Gaby meg::) Köszi a nosztalgiázást, nem hiszem, hogy ezért elnézést kellene kérni bárkitől is :idea: De főleg nem tőlünk meg::)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára cibatapapa 2012. április 17., kedd 13:49-kor.
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
imerfi
Kemencefűtő
Hozzászólások: 111
Csatlakozott: 2011. szeptember 25., vasárnap 8:49

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: imerfi » 2012. április 17., kedd 13:40

Üdv Mindenkinek! Én még mindig a kis kemencénél tartok, most érlelődik a fejemben, /még csak ott/, azt gondoltam hogy a sütőtér alját samott helyett, mondjuk egy 8-10.cm vastag agyagból késziteném, vagyis ahogy épitem "kiöntöm" mintha egy betonlapot öntenék, miután megszárad annyira hogy megtartja a salyát sulyát, /kb. 40x60 cm lenne/, az alatta lévő tartóként szereplő deszkát kiégetem alóla, ill. lassan-lassan kiégetem az agyagot, gondolatom szerint pár alaklommal befűtök, mindig erőteljesebben és hosszabban, most az a kérdésem, szerintetek kivitelezhető ez a gyakorlatban? mert ha már kiégett akkor szerintem elég erőss lesz ahoz hogy 5-10 kg étket elbirjon, arra is gondoltam hogy teszek bele mondjuk 6-8 as betonacélt, csak a hőtágulás kicsit aggaszt, nem tudom nem-e nyomja szét. Nem spórolni akarok, csak szép lenne a sütőterem ha egyben kitudnám égetni. Kinek mi a véleménye?

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2012. április 17., kedd 14:02

imerfi írta:Üdv Mindenkinek! Én még mindig a kis kemencénél tartok, most érlelődik a fejemben, /még csak ott/, azt gondoltam hogy a sütőtér alját samott helyett, mondjuk egy 8-10.cm vastag agyagból késziteném, vagyis ahogy épitem "kiöntöm" mintha egy betonlapot öntenék, miután megszárad annyira hogy megtartja a salyát sulyát, /kb. 40x60 cm lenne/, az alatta lévő tartóként szereplő deszkát kiégetem alóla, ill. lassan-lassan kiégetem az agyagot, gondolatom szerint pár alaklommal befűtök, mindig erőteljesebben és hosszabban, most az a kérdésem, szerintetek kivitelezhető ez a gyakorlatban? mert ha már kiégett akkor szerintem elég erőss lesz ahoz hogy 5-10 kg étket elbirjon, arra is gondoltam hogy teszek bele mondjuk 6-8 as betonacélt, csak a hőtágulás kicsit aggaszt, nem tudom nem-e nyomja szét. Nem spórolni akarok, csak szép lenne a sütőterem ha egyben kitudnám égetni. Kinek mi a véleménye?
Az első kemencém alját én is sk. házilag öntött meszes, törekes, sárgaföldből készített, vályogtéglákból raktam, (Mikor már megkötött)
Nincs is vele semmi gond, lágyabban süt (nem éget) mint a samott vagy a tégla! Egy a baj vele ezeknél egy kicsit jobban fog kopni. Ha meszet is teszel az agyagba nem csak szárad, hanem 2-3 nap alatt keményre megköt, mint a malter. Utánna pedig ki fog égni. A vasat nagyon felejtsd el belőle! :!: :!: :!: :!:
Amennyiben ez a lap a levegőben lenne én egy 5 centis itong lapra önteném :idea: akkor önhordó lenne!
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2012. április 17., kedd 14:59

Farkas írta: ....nagyon érdekes, amit a búb formájáról írtál. Tehát az a tapasztalatod, hogy az öblös korsóformához több tüzelő anyag kell? Az nem lehet, hogy valami más paraméter miatt van különbség? Én is öblöset szeretnék az esztétikája miatt.
Nem, sajnos nem. Egyszerű fizika az egész, egy kisebb teret ugyanannyi fűtőanyaggal azonos hőmérsékletre hamarabb fel lehet fűteni mint egy nagyobbat. A hőleadása is sokkal jobb egy kisebb terű kemencének, mint egy nagyobbnak.
Van egy ismerősöm, akinek a kemence átmérője azt hiszem 130cm körül van, gyönyörű öblös, korsó formájú kemence, de még soha semmit nem égetett meg benne....
Bizonyos értelemben ez nagyon jó, de egy részről viszont nagyon negatív tulajdonság, mert azért 1 m3 keményre kötött kéve gally eltüzelése után az 1 óráig sütött hurkának savanyú káposzta ágyon a hurka esetében már ropogósnak a káposzta esetében pedig puhának kellene lenni, illetve a tenyérnyi darabokra vágott nagy szürke sütőtöknek 2 óra sülés után megégett kéreggel kellene rendelkeznie, de neki ugyanolyan színű mint nyersen csak éppen nem ropogós, hanem lágy mint a ..... :lol:
Egyszerűen nem győzi felfűteni, hogyha bent hagyja a parazsat, akkor is csak a parázshoz közel eső részek sülnek meg az ételek közepe meg csak megpuhul, megpárolódik, tésztafélék esetében pedig előfordul, hogy nyers marad. Kenyérlángos, pizza, lepcsánk és egyéb vékonyabb kajáknál nincs probléma, de hogy vastagabb húsokkal, egészben sült jószágokkal is sikerrel járjon, egy sütésnél 2× fűt be. Mikor már úgy látja, hogy nem nagyon sisterékel az étel, kikapja és egy félórát ráfűt. :)
Azt tervezi, hogy belülről cserépből felhúz még egy falat. Hááát nem tudom hogyan fogja kivitelezni, kéz és lábtörést neki..... :lol:
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2012. április 17., kedd 15:43

cibatapapa írta:
imerfi írta:Üdv Mindenkinek! Én még mindig a kis kemencénél tartok, most érlelődik a fejemben, /még csak ott/, azt gondoltam hogy a sütőtér alját samott helyett, mondjuk egy 8-10.cm vastag agyagból késziteném, vagyis ahogy épitem "kiöntöm" mintha egy betonlapot öntenék, miután megszárad annyira hogy megtartja a salyát sulyát, /kb. 40x60 cm lenne/, az alatta lévő tartóként szereplő deszkát kiégetem alóla, ill. lassan-lassan kiégetem az agyagot, gondolatom szerint pár alaklommal befűtök, mindig erőteljesebben és hosszabban, most az a kérdésem, szerintetek kivitelezhető ez a gyakorlatban? mert ha már kiégett akkor szerintem elég erőss lesz ahoz hogy 5-10 kg étket elbirjon, arra is gondoltam hogy teszek bele mondjuk 6-8 as betonacélt, csak a hőtágulás kicsit aggaszt, nem tudom nem-e nyomja szét. Nem spórolni akarok, csak szép lenne a sütőterem ha egyben kitudnám égetni. Kinek mi a véleménye?
Az első kemencém alját én is sk. házilag öntött meszes, törekes, sárgaföldből készített, vályogtéglákból raktam, (Mikor már megkötött)
Nincs is vele semmi gond, lágyabban süt (nem éget) mint a samott vagy a tégla! Egy a baj vele ezeknél egy kicsit jobban fog kopni. Ha meszet is teszel az agyagba nem csak szárad, hanem 2-3 nap alatt keményre megköt, mint a malter. Utánna pedig ki fog égni. A vasat nagyon felejtsd el belőle! :!: :!: :!: :!:
Amennyiben ez a lap a levegőben lenne én egy 5 centis itong lapra önteném :idea: akkor önhordó lenne!
Támogatom az ötletet, a mobilkemencém alját én is ilyenre tervezem. Én megkockáztatom, hogy teszek bele 150×150×4mm-s heg. acélhálót. Láttam már olyan mobilt, aminek a váza szintén heg. háló volt és "vert fal" módszerrel volt elkészítve a fala, törekes, folyami homokos anyagból kézzel ráverték a hálóra a falazóanyagot, kapott kívülről egy kenderszövet borítást, fokozatosan kiszárították, kiégették, lótrágyás mésszel kívülről bemeszelték, majd kapott még két sor meszet. Húzzák-vonják vásárról vásárra, folyamatosan működik reggeltől estig teljesen hibátlanul. Nem azt mondom, hogy egyetlen hajszálrepedés sincs rajta, de van, viszont azok nem annak a 4mm átmérőjű heg. hálónak a tágulásából adódik.
Véleményem szerint megoldás lehet, hogyha abba a 8-10cm vastagságú agyagba napraforgókóróból, vagy csutkaszárból készítesz egy vázat. :idea: Nem egy kemencének a fala is készült már így és tökéletesen működik! :D
Viszont én a helyszínen készíteném el a kemencében ezt a feneket, nem pedig külön deszkára kiöntve. Majd ha a szárítótüzelésnél fogsz járni, szétteríted mindig az izzó parazsat és fokozatosan kikeményedik majd, mint a fala. Vagy esetleg gázégővel, gázperzselővel rá is segíthetsz. :roll: :)
Szerintem.... :lol:
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
imerfi
Kemencefűtő
Hozzászólások: 111
Csatlakozott: 2011. szeptember 25., vasárnap 8:49

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: imerfi » 2012. április 17., kedd 16:32

DacaGaby írta:
cibatapapa írta:
imerfi írta:Üdv Mindenkinek! Én még mindig a kis kemencénél tartok, most érlelődik a fejemben, /még csak ott/, azt gondoltam hogy a sütőtér alját samott helyett, mondjuk egy 8-10.cm vastag agyagból késziteném, vagyis ahogy épitem "kiöntöm" mintha egy betonlapot öntenék, miután megszárad annyira hogy megtartja a salyát sulyát, /kb. 40x60 cm lenne/, az alatta lévő tartóként szereplő deszkát kiégetem alóla, ill. lassan-lassan kiégetem az agyagot, gondolatom szerint pár alaklommal befűtök, mindig erőteljesebben és hosszabban, most az a kérdésem, szerintetek kivitelezhető ez a gyakorlatban? mert ha már kiégett akkor szerintem elég erőss lesz ahoz hogy 5-10 kg étket elbirjon, arra is gondoltam hogy teszek bele mondjuk 6-8 as betonacélt, csak a hőtágulás kicsit aggaszt, nem tudom nem-e nyomja szét. Nem spórolni akarok, csak szép lenne a sütőterem ha egyben kitudnám égetni. Kinek mi a véleménye?
Az első kemencém alját én is sk. házilag öntött meszes, törekes, sárgaföldből készített, vályogtéglákból raktam, (Mikor már megkötött)
Nincs is vele semmi gond, lágyabban süt (nem éget) mint a samott vagy a tégla! Egy a baj vele ezeknél egy kicsit jobban fog kopni. Ha meszet is teszel az agyagba nem csak szárad, hanem 2-3 nap alatt keményre megköt, mint a malter. Utánna pedig ki fog égni. A vasat nagyon felejtsd el belőle! :!: :!: :!: :!:
Amennyiben ez a lap a levegőben lenne én egy 5 centis itong lapra önteném :idea: akkor önhordó lenne!
Támogatom az ötletet, a mobilkemencém alját én is ilyenre tervezem. Én megkockáztatom, hogy teszek bele 150×150×4mm-s heg. acélhálót. Láttam már olyan mobilt, aminek a váza szintén heg. háló volt és "vert fal" módszerrel volt elkészítve a fala, törekes, folyami homokos anyagból kézzel ráverték a hálóra a falazóanyagot, kapott kívülről egy kenderszövet borítást, fokozatosan kiszárították, kiégették, lótrágyás mésszel kívülről bemeszelték, majd kapott még két sor meszet. Húzzák-vonják vásárról vásárra, folyamatosan működik reggeltől estig teljesen hibátlanul. Nem azt mondom, hogy egyetlen hajszálrepedés sincs rajta, de van, viszont azok nem annak a 4mm átmérőjű heg. hálónak a tágulásából adódik.
Véleményem szerint megoldás lehet, hogyha abba a 8-10cm vastagságú agyagba napraforgókóróból, vagy csutkaszárból készítesz egy vázat. :idea: Nem egy kemencének a fala is készült már így és tökéletesen működik! :D
Viszont én a helyszínen készíteném el a kemencében ezt a feneket, nem pedig külön deszkára kiöntve. Majd ha a szárítótüzelésnél fogsz járni, szétteríted mindig az izzó parazsat és fokozatosan kikeményedik majd, mint a fala. Vagy esetleg gázégővel, gázperzselővel rá is segíthetsz. :roll: :)
Szerintem.... :lol:
cibatapapa, DacaGabi! Lassan össze áll a kép, én a baka52 kiskemencéje alapján képzeltem késziteni magamnak, hamuzó, tüztér, sütőtér egymásra épitése, és a tűztér - sütőtér közzé akarom egyben a helyszinen kiönteni az agyag lapot, csak azért irtam hogy deszkán mert azt ki tudom égetni alóla ha megkeményedik és önhordó lesz, csak azt nem tudom igy elég hatékony e ez a kiskemence, mivel az oldalai és a felsőrésze közvetlenül nem érintkezik a tűzzel és a hőeloszlás csak a sütőlapra van bizva, ezt egyedül Baka52 tudja megmondani hogy mennyire jó, nekem tetszik nagyon az ő kiskemencéje. Most az is megfordult a fejemben, mi lenne ha a sütőtér hátsórészén 6-8 cm-es részt teljes szélességben kihagynék és tűztérből előbb a sütőtérbe kerülne a hő és a füst, a kéménybe a sütőtér lenne bekötve, igy felmelegitené egyenlően a sütőteret. vagy egyszerüen legyen a sűtőtér a tüztér is, és akkor biztos az egyenlő felmelegedés. Azt tudom hogy a hőtágulás ne egyenlő a vas és az égetett agyag között, de szerintem ha csak 4mm-est teszek az századokban mérhető, és talán az első felmelegedéskor amig még képlékeny az agyag belseje csinál helyet magának ha felmelegszik a vas is. Persze ez csak egy eszmefuttatás, és legroszabb esetben kicserélem samottra, ugyis hozzáférhető a sütőtér ajtaján át.

Gabibá
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1067
Csatlakozott: 2011. május 8., vasárnap 10:20

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: Gabibá » 2012. április 17., kedd 19:46

Kaszti Imre írta:Sziasztok!

Egyik rokonom félretett nekem kb. 160 liter tört piás üveget. De nem mindegyikről szedték le a címkét.Mennyire problémás, ha én sem szedegetem le a tőrt üvegről ezeket és így teszem majd be a kemence tűztere alá?
Másik kérdés. Akinek boltíves kemencéje van,az tett-e az agyaghabarcsba töreket? Azaz kell-e az agyaghabarcsba törek?
Imi!
Szerintem hagyd a fenébe azokat a címkéket,szerintem nem lesz semmi baja a kemencédnek sem és a tört üvegnek sem. (szerintem) Az enyémben is olyan üvegtörmelék van amiről nem lett leszedve a címke.Azért írtam mert úgy láttam átsiklottak a kérdésed felett.

Avatar
Tu-Ja
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 677
Csatlakozott: 2008. július 21., hétfő 13:35

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: Tu-Ja » 2012. április 17., kedd 19:54

Szia Imre!

Jól mondja Gabibá. Ugyan mi a fene baja lehetne a kemencének azoktól a cimkéktől. Nyomasd bele aztán hadd menjen tovább a projekt!
Hajrá! Jól haladsz. :cs

Imerfi!

Őszintén szólva meglepve olvastam, hogy milyen vastag agyaglapot akarsz önteni egyben. Én személy szerint nem vagyok meggyőződve róla, hogy nem fog több helyen komolyan megrepedni. Ezt még egy keramikus égetőkemencében sem lenne semmi kiégetni. Ez csak egy személyes vélemény. A helyedben utána kérdeznék egy keramikustól vagy egy fazekastól.
Kemence Baráti Üdv.
Tu-Ja
http://www.kemencesmezeskalacs.hu

Avatar
Vizipoc
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1155
Csatlakozott: 2008. október 14., kedd 10:36

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: Vizipoc » 2012. április 17., kedd 20:06

Szia Imre!

Jól mondja Gabibá. Ugyan mi a fene baja lehetne a kemencének azoktól a cimkéktől. Nyomasd bele aztán hadd menjen tovább a projekt!
Hajrá! Jól haladsz. :cs


azért arra vigyazni kell,nehogy borsodibivaly cimkés kenyeret huzzon ki megsülve.

:bo :bo :bo
K.B üdvözlettel      Vizipoc

Avatar
imerfi
Kemencefűtő
Hozzászólások: 111
Csatlakozott: 2011. szeptember 25., vasárnap 8:49

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: imerfi » 2012. április 17., kedd 20:22

Tu-Ja írta:Szia Imre!

Jól mondja Gabibá. Ugyan mi a fene baja lehetne a kemencének azoktól a cimkéktől. Nyomasd bele aztán hadd menjen tovább a projekt!
Hajrá! Jól haladsz. :cs

Imerfi!

Őszintén szólva meglepve olvastam, hogy milyen vastag agyaglapot akarsz önteni egyben. Én személy szerint nem vagyok meggyőződve róla, hogy nem fog több helyen komolyan megrepedni. Ezt még egy keramikus égetőkemencében sem lenne semmi kiégetni. Ez csak egy személyes vélemény. A helyedben utána kérdeznék egy keramikustól vagy egy fazekastól.
Szia Tu-Ja! Kicsit lehet eltuloztam a vastagságot, de 5-6 cm csak kell szerintem, már csak a teherbirás és a hőtartás miatt is.

Law666
Kemencefűtő
Hozzászólások: 155
Csatlakozott: 2011. május 19., csütörtök 9:36

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: Law666 » 2012. április 17., kedd 20:53

Kaszti Imre írta:Sziasztok!

Egyik rokonom félretett nekem kb. 160 liter tört piás üveget. De nem mindegyikről szedték le a címkét.Mennyire problémás, ha én sem szedegetem le a tőrt üvegről ezeket és így teszem majd be a kemence tűztere alá?
Másik kérdés. Akinek boltíves kemencéje van,az tett-e az agyaghabarcsba töreket? Azaz kell-e az agyaghabarcsba törek?

Szia Imre!
Semmi baja nem lesz a papír címkétől. Nálam is belekerült.

Én nem tettem bele külön töreket. Mondjuk én vályogot használtam, abban meg alapból van.
Ha csak homokos agyag, akkor nem árt bele tenni.

Avatar
doc777
Kemencefűtő
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2012. február 27., hétfő 21:33

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: doc777 » 2012. április 17., kedd 21:21

TIS írta:Szerintem 200 alá nehezen lehet leszorítani. :!: Számoljunk egy kicsit!
Sütőtér alja 11, macskaajtó 7,(tévőd 45+ív?????-muszáj???) katlan lezárás-iv 4,füstölőajtó 6 összesen 28 sor tégla, ( 6.5 cm + 1.3 cm fugavastagság)-nekem ennyire jött ki átlag 10 betonvassal-tehát 28×7.8= 218 cm.
Jó lenne ha készítenél egy méretarányos rajzot, azon jbban lehetne látni az arányokat, elképzelhető , hogy lejjebb lehet szorítani, nem tudom milyen széles lenne a katlanod?(150-es katlan szélességnél, 28 sor szerintem kell!)
TIS valahogy így gondoltam, de persze meglátom a tégla miként adja,de ezek az irányadó méretek. Jó lenne nagyobb ajtó a füstölőre,de hát ennyi jut. Még csökkenthetem a macskaajtó magasságát esetleg
Csatolmányok
kemi kémény méret.jpg
kemi kémény méret.jpg (32.34 KiB) Megtekintve 671 alkalommal
" Úgy tanulok, hogy megyek, ahová mennem kell..."

Avatar
panda965
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1398
Csatlakozott: 2012. február 12., vasárnap 20:45

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: panda965 » 2012. április 17., kedd 21:46

Nekem ide kellene valahogy be szorítanom a kemencémet.
Csatolmányok
beolvasás0017.jpg
beolvasás0017.jpg (44.6 KiB) Megtekintve 669 alkalommal
K.B.Ü. : panda965

A hibákat úgy kerülheted el, ha tapasztalatot szerzel.
Tapasztalatot úgy szerzel, ha hibákat követsz el.


Az az ember ,aki nem csinál hibát az semmit sem csinál ..

Law666
Kemencefűtő
Hozzászólások: 155
Csatlakozott: 2011. május 19., csütörtök 9:36

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: Law666 » 2012. április 17., kedd 21:47

panda, nekem ennél kisebb hely áll rendelkezésre. :D

Avatar
panda965
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1398
Csatlakozott: 2012. február 12., vasárnap 20:45

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: panda965 » 2012. április 17., kedd 21:50

Csak nem tudom hogy hogy lenne praktikus .Még gondolkodom egy kicsit rajta .Nem kapkodok az biztos .
K.B.Ü. : panda965

A hibákat úgy kerülheted el, ha tapasztalatot szerzel.
Tapasztalatot úgy szerzel, ha hibákat követsz el.


Az az ember ,aki nem csinál hibát az semmit sem csinál ..

Avatar
delysa
Kemencefűtő
Hozzászólások: 215
Csatlakozott: 2010. szeptember 18., szombat 7:35

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: delysa » 2012. április 17., kedd 22:07

A címkékkel kapcsolatban szólnék: jobb azt leáztatni, az üvegeket pedig alaposan mosni, megtisztítani a ragasztótól és csak utána összetörni! Gondolom senki sem szeretné ragasztóanyag gőzben-füstben, nehézfém injektálással (festékek) sütni a kenyerét. Nem olyan nagy munka, hogy pont ezen kelljen spórolni!
üdv. delysa
"Adjon az Isten szerencsét, szerelmet, forró kemencét...

Avatar
bodoki
Kemencefűtő
Hozzászólások: 89
Csatlakozott: 2011. szeptember 16., péntek 22:28

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: bodoki » 2012. április 17., kedd 22:31

Kaszti Imre írta:Sziasztok!

Egyik rokonom félretett nekem kb. 160 liter tört piás üveget. De nem mindegyikről szedték le a címkét.Mennyire problémás, ha én sem szedegetem le a tőrt üvegről ezeket és így teszem majd be a kemence tűztere alá?
Másik kérdés. Akinek boltíves kemencéje van,az tett-e az agyaghabarcsba töreket? Azaz kell-e az agyaghabarcsba törek?
Szia Imre!

Mi leáztattuk az összes címkét. Asszem ólmot és mindenféle egészség károsító anyagot használnak címke festésre. Én nem
bíznék abban hogy biztosan nem fog párolgással bejutni az égéstérbe.

Kötelező boltíves kemi építésénél az agyaghabarcsba töreket tenni!!! Saját káromon tanulva mondom ezt. Mi tavaly építettük
törek nélkül és annyira berepedezett száradáskor hogy le kellett bontani és törekes agyaggal újrarakni!!!

Üdv
bodoki
"Az élet nem arról szól hogy várjuk a vihar elvonulását, hanem arról hogy megtanuljuk hogyan kell táncolni az esőben."
Világ életemben néptáncos akartam lenni de azt mondják hogy ahogyan én táncolok olyan nép nincs is.

Avatar
TIS
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1450
Csatlakozott: 2011. március 28., hétfő 21:30

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: TIS » 2012. április 17., kedd 22:36

Kaszti Imre írta:Sziasztok!

Egyik rokonom félretett nekem kb. 160 liter tört piás üveget. De nem mindegyikről szedték le a címkét.Mennyire problémás, ha én sem szedegetem le a tőrt üvegről ezeket és így teszem majd be a kemence tűztere alá?
Másik kérdés. Akinek boltíves kemencéje van,az tett-e az agyaghabarcsba töreket? Azaz kell-e az agyaghabarcsba törek?
Imi!
Én sem vacakoltam a cimkékkel, szerintem sem okoz problémát!
Nálam az agyagba folyamatosan belekevertem vödrönként egy - egy marék töreket, még a fugázásnál is így tettem, szerintem nyugodtan használhatod, de a boltívek kitöltésénél, külső tapasztásnál mindenképpen!
Cibatapapa javasolta a meszet, valóban gyorsabban és jobban köt ha beleteszel egy-egy kőműveskanállal a masszába, én folyamatosan hozzáadagoltam.
Tengelic elmondása alapján a törek hasonló szerepet tölt be mint a betonban a vas, én ezért tettem mindenhová.
aquadigio írta:Sziasztok!

Ez a munkamagasság,népies meghatározása pontosan centibe mérve az úgynevezett"tök"magasság.Tehát ez kinek hova esik,úgy kényelmes a :s ...teccikérteni? ;)
Jelentem megmértem a kardinális pontot, és nálam egyezik a sütőtér aljának magassága a lomposéval, tök véletlenül. :lol: :ty :bol
Viszont ogregg nem tudom mi alapján fogja a következő kemencéjét megépíteni! :twisted: (ha jól emlékszem az ővét lenyisszantották. :shock: )
Egybként pedig még egy újjabb érv a mobilkemencék mellett!
doc777 írta:TIS valahogy így gondoltam, de persze meglátom a tégla miként adja,de ezek az irányadó méretek. Jó lenne nagyobb ajtó a füstölőre,de hát ennyi jut. Még csökkenthetem a macskaajtó magasságát esetleg
Doc!
A macskaajtódat szerintem csak akkor csökkentsd, ha csökkented a tévőd magasságát is, amire 45 + kosárív magasságot írtál, különben nagyon lekell hajolnod , hogy betudjál nyúlni , belássál a sütőtérbe.
A füstölő ajtót viszont szerintem csökkenthetnéd, mivel az enyémnél azt tapasztaltam , hogy alulról nyúlunk bele, és így simán lehet még a felette lévő kémény részbe is akasztani füstölni valót, így akár 2-3 sorban egymás alá kényelmesen bele lehet pakolni, relative kkisebb ajtómagasságnál is.(4 +2 iv= 6×7.8=46 cm.
Láttam már itt a fórumon olyan kemit, ahol oldalról nyílt a füstölő ajtaja, azzal is lehet spórolni a magasságon. :idea:
Kép
"Egy ismeretlen barát is barát."-Lessing
https://picasaweb.google.com/1077772856 ... directlink

Avatar
Kaszti Imre
Kemencefűtő
Hozzászólások: 172
Csatlakozott: 2011. augusztus 24., szerda 14:24

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: Kaszti Imre » 2012. április 17., kedd 23:52

Köszi mindenkinek az ismételt irányadást és biztatást!!!

A tört üvegről asszem nem fogom leszedni a tört címkéké, de a többi üvegről természetesen eltávolítom.

Tis: Ha jól értem, akkor egy vödör agyaghabarcsba egy marék töreket és egy kőműves kanál meszet tettél.
Mekkora tenyérrel tettél mekkora vödörbe? Csapott vagy púpos kanál mész legyen? fal:)
Nem akarom ennyire kisarkosítani, de hát ez itten mostan a kibeszélllllő shów. Vagy nemde?

Amúgy törek vagy pelyva a helyénvalóbb?????
"Ez a világ mi vóna, ha egy kis bor nem vóna"

Kép

Avatar
csácsó2
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1128
Csatlakozott: 2011. május 19., csütörtök 11:34

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: csácsó2 » 2012. április 18., szerda 8:07

A sütőtér magasságának meghatározása kezd tisztulni előttem de azt nem
írjátok, hogy nyugalmi állapotban vagy bevetés előttiben kell méretet venni :?: :lol:
Mert ugyanis ez akár két három sor téglát is jelenthet!!!
K.b.üdvözlettel csácsó2

Ami jó az életben az hízlal, vagy erkölcstelen.

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2012. április 18., szerda 10:36

Farkas írta:...idén mostmár tényleg elkezdem a kemit, tavaly kifutottam az időből, mert a ház is folyamatban van, melyben a kemi lesz :)
Egy számomra óriási kérdéssel fordulok hozzátok!!! Búbos kemi palástvastagsága??? Sokan azt mondják, hogy merészség egy családi ház fűtését csak egy kemencére alapozni, és a palást vastagsága nagyon nem mindegy. Ha túl vastag, akkor soká adja le a hőt, ha túl vékony, akkor túl hamar, és azt is figyelembe kell venni, hogy alkalmas legyen sütés-főzésre.
Amiatt jónak vélem a fűtésre a kemencét az én esetemben, hogy kör alakú, két szintes házról van szó, és egyenletesebben terjed a hő, mit egy szögletes, távolabbi helyiségekkel épített házban.
Mit gondoltok? Milyen vastagra rakjam a kemence falát? A belső átmérő kb 110 cm lesz.
Csatolom azokat a fotókat amit tegnap emlegettem a romos kemencéről. Úgy emlékszek, hogy a helyszínen 7-8 cm-re saccoltuk a cserép szélességét+tapasztás, tehát a végeredmény kb. 12 cm vastag fal volt. :) A képen látható kemence 100% hogy lakásfűtésre (is) szolgált, gondolatom szerint mire befűtöttek a kemencébe, akkora át is melegedett a fala és ontotta a meleget..... :D
https://picasaweb.google.com/1012732366 ... 5144575730
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Janibá
Kemencefűtő
Hozzászólások: 147
Csatlakozott: 2011. április 7., csütörtök 16:03

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: Janibá » 2012. április 18., szerda 11:28

DacaGaby: ilyen fotók láttán mindig átjár valami nehezen megmagyarázható érzés. Köszi a képeket!

Kaszti Imre: ha van időd leáztathatod a címkéket, de én se vesződtem velük. Nem tudom mennyi káros anyag tud felszabadulni és átjutni a 2 cm döngölt homokrétegen, a 3-4cm kiégett agyagon, a sütőtér alját képező tégla, samott, stb. rétegen és így bejutva az ételekbe, majd a szervezetünkbe súlyos károkat okozni? Persze senkit se szeretnék lebeszélni a leáztatásról, mert ezt is, mint sok egyéb más dolgot mindenkinek magának kell eldöntenie.

panda965: nem tudom végül is hova kerül majd a kemid (talán a hűtő helyére), de az már most borítékolható, hogy a megépítése után a fedett rész kibővítésre szorul majd a baráti társaságod legnagyobb megelégedésére :D

Mindenkinek (Kaszti Imre, panda965, csácsó2, Law666, doc777) , aki most építi a kemencéjét vagy csak tervezgeti, nagyon sok kitartást, jó egészséget és szép napokat kívánok.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Janibá 2012. április 18., szerda 13:22-kor.
"Enni és enni hagyni!"
K.B.Ü. Janibá

Avatar
Kaszti Imre
Kemencefűtő
Hozzászólások: 172
Csatlakozott: 2011. augusztus 24., szerda 14:24

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: Kaszti Imre » 2012. április 18., szerda 13:00

Janibá!!!!

Köszi a biztatást.

Megpróbáltam polyvát (pelyvát) szerezni, de sajna nem aratnak sehol sem. Nem is értem, hogy fordulhatott ez elő. Pedig megkérdeztem Csányi bácsi alkalmazottait és rajtuk kívül vagy 5 olyan céget, ahol terményszárítással foglalkoznak, de mindenki beszántotta már ősszel.
Így marad a szalmatörek. Van otthon kisméretű szalma bálám, már csak az a kérdés, hogy ezt milyen módon és mekkora darabokra kell darabolnom.
Erre nézve valami irányadást tudtok mondani?
"Ez a világ mi vóna, ha egy kis bor nem vóna"

Kép

Janibá
Kemencefűtő
Hozzászólások: 147
Csatlakozott: 2011. április 7., csütörtök 16:03

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: Janibá » 2012. április 18., szerda 13:23

Imi, sokan a fűnyíróval aprították.
"Enni és enni hagyni!"
K.B.Ü. Janibá

Avatar
PeternelPeti
Kemencefűtő
Hozzászólások: 84
Csatlakozott: 2010. december 19., vasárnap 14:29

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: PeternelPeti » 2012. április 18., szerda 15:18

Miből a legolcsóbb az időkapszula? Mert a neten horror áruk van.

Avatar
lacaur
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 854
Csatlakozott: 2009. november 14., szombat 11:02

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: lacaur » 2012. április 18., szerda 15:30

Polietilén cső .
Halihó !
A kemence az élet sója!: http://lacaur.xfree.hu

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2012. április 18., szerda 16:30

lacaur írta:Polietilén cső .
Ja! 110-125-160Ø PVC lefolyócső 2 tokelzáróval ledugózva amit akár szépen le is tudsz festeni ha akarsz....... :k
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Law666
Kemencefűtő
Hozzászólások: 155
Csatlakozott: 2011. május 19., csütörtök 9:36

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: Law666 » 2012. április 18., szerda 17:57

Janibá írta:DacaGaby: ilyen fotók láttán mindig átjár valami nehezen megmagyarázható érzés. Köszi a képeket!

Kaszti Imre: ha van időd leáztathatod a címkéket, de én se vesződtem velük. Nem tudom mennyi káros anyag tud felszabadulni és átjutni a 2 cm döngölt homokrétegen, a 3-4cm kiégett agyagon, a sütőtér alját képező tégla, samott, stb. rétegen és így bejutva az ételekbe, majd a szervezetünkbe súlyos károkat okozni? Persze senkit se szeretnék lebeszélni a leáztatásról, mert ezt is, mint sok egyéb más dolgot mindenkinek magának kell eldöntenie.

panda965: nem tudom végül is hova kerül majd a kemid (talán a hűtő helyére), de az már most borítékolható, hogy a megépítése után a fedett rész kibővítésre szorul majd a baráti társaságod legnagyobb megelégedésére :D

Mindenkinek (Kaszti Imre, panda965, csácsó2, Law666, doc777) , aki most építi a kemencéjét vagy csak tervezgeti, nagyon sok kitartást, jó egészséget és szép napokat kívánok.
Köszönöm Janibá. Kitartás van, jó egészség van, már csak a szép napok hiányoznak, mert nálam napok óta "Esik eső, szép csendesen csepereg..." :(

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2012. április 18., szerda 20:09

Kaszti Imre írta:Janibá!!!!

Köszi a biztatást.

Megpróbáltam polyvát (pelyvát) szerezni, de sajna nem aratnak sehol sem. Nem is értem, hogy fordulhatott ez elő. Pedig megkérdeztem Csányi bácsi alkalmazottait és rajtuk kívül vagy 5 olyan céget, ahol terményszárítással foglalkoznak, de mindenki beszántotta már ősszel.
Így marad a szalmatörek. Van otthon kisméretű szalma bálám, már csak az a kérdés, hogy ezt milyen módon és mekkora darabokra kell darabolnom.
Erre nézve valami irányadást tudtok mondani?
Van minden topicban egy ablak, hogy "keresés" oda beírod hogy "mész" nekem 77 találatot eredményezett. Úgyhogy ne haragudj, hogy nem írom le mégeccer :idea:
Itt megnézheted :idea:
http://kemencebence.hu/distribution/sea ... sf=msgonly
A töreket is kipróbálhatod. (A keresést! 107 találat lessz :idea: ) Különben a mai kombájnok kifújják a levegőbe , nem gyűjtik sem a töreket, sem a pelyvát. Betonjárdára leszórod a szalmát, oszt fűnyíróval átmész rajta eccer-kétcer :idea:

Üvegcímke: Gyerekek soha több méreg ne kerüljön a szervezetetekbe, mint a kemencébe rakott üvegek cimkéiből. fal:)
Különben a nagyfater mesélte, hogy az egyszeri ember nem szedte le a címkéket az üvegről, és úgy rakta a sütőtér alá, egy év múlva meg is halt a szerencsétlen. Elütötte a villamos :twisted:
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
Kaszti Imre
Kemencefűtő
Hozzászólások: 172
Csatlakozott: 2011. augusztus 24., szerda 14:24

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: Kaszti Imre » 2012. április 18., szerda 20:30

Oké, értem! Abszolút jogos, de sajna csak éjszaka van időm a keresés opció által kidobált válaszokat elolvasni(alvás helyett)!!!
Még egy kérdés:
"Keverőszárral pillanatok alatt összelehet keverni, először vizes homokba a meszet keverd el, majd mehet bele a poragyag, végül kőmüveskanállal keverd bele a szalma töreket.( Keverőszár összeszedi, felcsavarja)"
Ezt hogyan viteleznétek ki, ha bányaagyagból kell megoldani? Konkrétan nedves, összeállt, alakítható, akár fél ököl nagyságú darabokról beszélek.
"Ez a világ mi vóna, ha egy kis bor nem vóna"

Kép

tinker
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2158
Csatlakozott: 2010. január 21., csütörtök 18:02

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: tinker » 2012. április 18., szerda 21:05

Imre!
Előszőr dolgozd el homogénné az agyagot, és úgy keverd hozzá a többi hozzávalót!

Avatar
bodoki
Kemencefűtő
Hozzászólások: 89
Csatlakozott: 2011. szeptember 16., péntek 22:28

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: bodoki » 2012. április 18., szerda 21:26

Kaszti Imre írta: Ezt hogyan viteleznétek ki, ha bányaagyagból kell megoldani? Konkrétan nedves, összeállt, alakítható, akár fél ököl nagyságú darabokról beszélek.
Én mindig úgy csináltam hogy egy 30 literes edénybe előző nap beáztattam az agyagot.

Üdv
bodoki
"Az élet nem arról szól hogy várjuk a vihar elvonulását, hanem arról hogy megtanuljuk hogyan kell táncolni az esőben."
Világ életemben néptáncos akartam lenni de azt mondják hogy ahogyan én táncolok olyan nép nincs is.

Avatar
Kaszti Imre
Kemencefűtő
Hozzászólások: 172
Csatlakozott: 2011. augusztus 24., szerda 14:24

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: Kaszti Imre » 2012. április 18., szerda 21:32

Lehet, hogy láma és ismét rám förmed valaki, de most akkor folyami, vagy bánya homok jobb az agyaghabarcshoz?
KERESŐvel is két, egymástól igen élesen elhatárolódott tábort sikerült ebben a témában fellelnem.
"Ez a világ mi vóna, ha egy kis bor nem vóna"

Kép

Avatar
Pedrobácsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1261
Csatlakozott: 2010. április 25., vasárnap 22:32

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: Pedrobácsi » 2012. április 18., szerda 21:41

Szia Imre !

Én a folyamira szavazok.
Ha megnézed mikroszkóppal nagyon szép kristályos a szerkezete, jobban tapad az agyaghoz.
Pedrobácsi

A boldog élethez szükség van egészségre, pénzre, szép családra, de egy jó kemence nélkülözhetetlen.

https://picasaweb.google.com/1147813610 ... directlink

Avatar
panda965
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1398
Csatlakozott: 2012. február 12., vasárnap 20:45

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: panda965 » 2012. április 18., szerda 21:48

Nálunk meg van olyan hogy bánya sóderből mosott homok és az elég karcos ,és van agyagos karcos homok is egy másik bányából .Ezek szerint mindegy hogy melyiket használom majd .
K.B.Ü. : panda965

A hibákat úgy kerülheted el, ha tapasztalatot szerzel.
Tapasztalatot úgy szerzel, ha hibákat követsz el.


Az az ember ,aki nem csinál hibát az semmit sem csinál ..

Avatar
ogregg
Kemencefűtő
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2008. szeptember 14., vasárnap 20:31

Re: Építési tanács

Hozzászólás Szerző: ogregg » 2012. április 18., szerda 21:50

Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem
Az egyesületi kemence építésbenItt járunk(fotó).Az építés folyamata a picassan megtalálható.
Ez egy 120cm belsá átmérőjü boglya kemence lesz.
Nem tudom eldönteni,hogy hogy mutarna jobban, téglalap alakú macskaajtóval vagy ajtó nélküli boltíves ajtónyílással.
Az ajtó szélessége 54 cm.A tevő mérete45X36 cm.Milyen magas legyen? 6 téglás kémény, nem fog kifüstölni.
Köszönöm
Csatolmányok
DSCN1974 másolata.JPG
Jelenlegi állapot
DSCN1974 másolata.JPG (41.55 KiB) Megtekintve 842 alkalommal

Válasz küldése