Edények a kemencébe

Kérdések és válaszok, hogy jó kemencét építs.
Avatar
laca55
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2730
Csatlakozott: 2009. november 9., hétfő 22:51

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: laca55 » 2014. április 9., szerda 10:55

Talán a 4 sarkára nem tennék, hisz csak úgyis kettőt tud megfogni az ember.

Ugyanaz a fogantyú elfektetve a fedő végein, középen ?

A rácsot olvastad? ( utólag írtam hozzá)
Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni !
K.B.Üdv: laca

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2014. április 9., szerda 11:56

Túlzásnak találom a 2mm vastag lemezt...... :shock:
A saválló anyag rossz hővezetése miatt (13,8W/m·K) sokkal nehezebben melegszik át, nehezebben adja tovább a hőt, mint a vaslemez (48W/m·K), alumínium (204W/m·K), réz (386W/m·K) vagy az öntött vas (83W/m·K). Normál méretű tepsiket én 1mm vastag KO anyagból, a "DGMSZ 900×450×50×1,5" :lol: tepsit pedig 1,5mm vastagból csináltam. Még ez is elég vastag, ha lenne 1,2mm vastag, akkor szívem szerint abból csinálnék a szélét 1cm visszahajtanám, mint ahogy Barat67 is csinálta. A kisebb KO tepsieim pont ilyenek. :-)
A legalább kb. 250C°-s kemencébe szoktam betolni a tepsit, a samott fenekű búbosomba, amiből még nem hogy megégett, de még meg sem barnult aljú ételt se vettem ki.... nem mondom, hogy a bukta tetejét nem kapattam már meg, de az alja és körbe az oldala "szőke" maradt. Legközelebb zsírpapírral küszöböltem ki ezt a csorbát.
A saválló ott melegszik át jól, ahol közvetlenül éri a hő, minél vastagabb a tepsi, annál nehezebben melegszik át, nehezebben sül át benne az étel, ha le is van ugyanolyan vastag anyaggal fedve (pl.: húsok), akkor szinte csak párolódik, fő benne, nem pedig sül.
Szerintem ez nem minden esetben szerencsés. Dupla grillfóliával szoktam lefedni, így legalább felülről kapja a hőt.
Akinek van eredeti saválló bográcsa (nem TESCO-s, krómozott bililemezből) az tapasztalja, hogy a fülét és a szélét bármikor elmarkolhatja, nem égeti meg a kezét, mert csak ott forró, ahol a láng éri. A tepsi is ott melegszik át kellő képen, ahol közvetlen érintkezik a hőátadó felülettel, konkrétan a kemence fenekével, minél vastagabb a tepsi anyaga és ahogy hűl kifelé a kemence annál kevésbé fog megsülni az étel, tapasztalatom szerint jól be kell kohintani ha mégis vastagabb anyagból készült tepsit használunk.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára DacaGaby 2014. április 9., szerda 14:34-kor.
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2014. április 9., szerda 12:58

Mazsim1972 írta:Köszönöm a jótanácsot Cibatapapa! Igazad van! Módosítottam a rajzot is!

Az alja kiterített mérete kb. (a rövidüléseket nem számolva): 996×616mm
A teteje kiterített mérete (ha megmagasítom ahogy tanácsoltad 30mm-re): 840×460mm. Tehát ez kijön egy 2×1000×200mm-es táblából.

Tudom nem olcsó egy tábla, de az emberfia megpróbál spórolni ott ahol tud!
Arany drága szíveim.(TEPSI TANODA) :lol: Spórolni kétféle képen lehet, Fekete lemez, vagy vékonyabb lemez, ennek nézzetek majd ti utána.
Mazsim ha a két tepsis változatot választod, akkor ne tegyél A FEDŐRE felülre a tetejére, vagyis (kis tepsi) aljára füleket, sormintákat, teljesen felesleges bonyolítani ez életet, ezért a tepsit sem :mrgreen: . Elég az is, ha két centivel hosszabb, mint az alsaja, :idea: már akkor is le tudod venni egy kesztyűvel. Amennyiben ragaszkodol a fülekhez, akkor oda csak is a két végére tegyél. Az alsó nagy tepsire pedig a fedél alá kerüljenek a fülek, a (fedél) nehogy azon feküdjön fel! :idea:
A peremezésed jónak tűnik, és jobb mint a teljes visszahajlítás, De erre én kitaláltam egy másik változatot, mégpedig, hogy ne növelje a tepsi külső méretét az egy centis perem, befelé kell hajlítani. Tudom így kicsit nehezebb tisztítani, kiönteni a maradékokat, de nézzük mik is az előnyei. Amikor 42 centi széles a tévőnk akkor kifelé peremezve már nem fél el a fedővel egy belső 40-es szerkezet, vagyis a belső méretet 38-ra kell, venni. Befelé peremezve megvan a 40 cm ezért 2 centivel nagyobb a tepsink szélessége. Az elkészült minta és barátom elmondása alapján szinte semmit nem vetemedik így a nagy tepsi. A belső perem sütéskor vissza és befelé a tepsibe csorgatja a fröccsenéseket.
Faterosz
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
Mazsim1972
Kemence mester
Hozzászólások: 301
Csatlakozott: 2013. április 18., csütörtök 8:58

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: Mazsim1972 » 2014. április 9., szerda 13:17

laca55 írta:Talán a 4 sarkára nem tennék, hisz csak úgyis kettőt tud megfogni az ember.

Ugyanaz a fogantyú elfektetve a fedő végein, középen ?

A rácsot olvastad? ( utólag írtam hozzá)
A 4 sarkára csak a billegés miatt raktam volna....de, nagyon jó az ötleted, hogy a fedő végére, középre teszem, mint a tepsinél. Asszem így gondoltad!

Igen, régen sütöttünk kemencében sokszor malacot fiatalabb koromban, de már nem emlékszem mekkora volt a tepsi oldala. Majd én is szeretnék malacot sütni. Ahhoz milyen magas legyen az a perforált "feltét-rács" amit írtál?

Dacagaby: a tepsit 1,5mm-ből szeretném. A rajzon is annyi van.
Csatolmányok
Tepsi V2.jpg
Tepsi V2.jpg (23.96 KiB) Megtekintve 3309 alkalommal

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2014. április 9., szerda 13:25

laca55 írta:Talán a 4 sarkára nem tennék, hisz csak úgyis kettőt tud megfogni az ember.

Ugyanaz a fogantyú elfektetve a fedő végein, középen ? Az alsó másik felett :?:

A rácsot olvastad? ( utólag írtam hozzá)
Ezt próbáltam én is elmondani, csak bő lére eresztve :) fal:) :ty :ty
Alátétnek én csak simán a tepsi alá dugok két 10 x 10 mm-es kb. 50cm hosszú vaspálcát .
Faterosz
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
Mazsim1972
Kemence mester
Hozzászólások: 301
Csatlakozott: 2013. április 18., csütörtök 8:58

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: Mazsim1972 » 2014. április 9., szerda 13:43

cibatapapa írta:
Mazsim1972 írta:Köszönöm a jótanácsot Cibatapapa! Igazad van! Módosítottam a rajzot is!

Az alja kiterített mérete kb. (a rövidüléseket nem számolva): 996×616mm
A teteje kiterített mérete (ha megmagasítom ahogy tanácsoltad 30mm-re): 840×460mm. Tehát ez kijön egy 2×1000×200mm-es táblából.

Tudom nem olcsó egy tábla, de az emberfia megpróbál spórolni ott ahol tud!
Arany drága szíveim.(TEPSI TANODA) :lol: Spórolni kétféle képen lehet, Fekete lemez, vagy vékonyabb lemez, ennek nézzetek majd ti utána.
Mazsim ha a két tepsis változatot választod, akkor ne tegyél A FEDŐRE felülre a tetejére, vagyis (kis tepsi) aljára füleket, sormintákat, teljesen felesleges bonyolítani ez életet, ezért a tepsit sem :mrgreen: . Elég az is, ha két centivel hosszabb, mint az alsaja, :idea: már akkor is le tudod venni egy kesztyűvel. Amennyiben ragaszkodol a fülekhez, akkor oda csak is a két végére tegyél. Az alsó nagy tepsire pedig a fedél alá kerüljenek a fülek, a (fedél) nehogy azon feküdjön fel! :idea:
A peremezésed jónak tűnik, és jobb mint a teljes visszahajlítás, De erre én kitaláltam egy másik változatot, mégpedig, hogy ne növelje a tepsi külső méretét az egy centis perem, befelé kell hajlítani. Tudom így kicsit nehezebb tisztítani, kiönteni a maradékokat, de nézzük mik is az előnyei. Amikor 42 centi széles a tévőnk akkor kifelé peremezve már nem fél el a fedővel egy belső 40-es szerkezet, vagyis a belső méretet 38-ra kell, venni. Befelé peremezve megvan a 40 cm ezért 2 centivel nagyobb a tepsink szélessége. Az elkészült minta és barátom elmondása alapján szinte semmit nem vetemedik így a nagy tepsi. A belső perem sütéskor vissza és befelé a tepsibe csorgatja a fröccsenéseket.
Faterosz
Köszönöm a jótanácsokat, sok igazszág van bennük. Nomeg a tapasztalat! Akkor mellékelem a legújabb verziót! Befelé peremezve!
Csatolmányok
Tepsi V3_1.jpg
Tepsi V3_1.jpg (23.87 KiB) Megtekintve 3303 alkalommal

Avatar
laca55
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2730
Csatlakozott: 2009. november 9., hétfő 22:51

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: laca55 » 2014. április 9., szerda 14:16

Úgy gondolom a 25 cm belmagasság alatt meglapulhat egy malac
Csatolmányok
rács+.jpg
rács+.jpg (44.89 KiB) Megtekintve 3296 alkalommal
Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni !
K.B.Üdv: laca

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2014. április 9., szerda 14:33

DacaGaby írta:Túlzásnak találom a 2mm vastag lemezt...... :shock:
A saválló anyag rossz hővezetése miatt (13,8W/m·K) sokkal nehezebben melegszik át, nehezebben adja tovább a hőt, mint a vaslemez (48W/m·K), alumínium (204W/m·K), réz (386W/m·K) vagy az öntött vas (83W/m·K). Normál méretű tepsiket én 1mm vastag KO anyagból, az "DGMSZ 900×450×50×1,5" :lol: tepsit pedig 1,5mm vastagból csináltam. Még ez is elég vastag, ha lenne 1,2mm vastag, akkor szívem szerint abból csinálnék a szélét 1cm visszahajtanám, mint ahogy Barat67 is csinálta. A kisebb KO tepsieim pont ilyenek. :-)
A legalább kb. 250C°-s kemencébe szoktam betolni a tepsit, a samott fenekű búbosomba, amiből még nem hogy megégett, de még meg barnult aljú ételt se vettem ki.... nem mondom, hogy a bukta tetejét nem kapattam már meg, de az alja és körbe az oldala "szőke" maradt. Legközelebb zsírpapírral küszöböltem ki ezt a csorbát.
A saválló ott melegszik át jól, ahol közvetlenül éri a hő, minél vastagabb a tepsi, annál nehezebben melegszik át, nehezebben sül át benne az étel, ha le is van ugyanolyan vastag anyaggal fedve (pl.: húsok), akkor szinte csak párolódik, fő benne, nem pedig sül.
Szerintem ez nem minden esetben szerencsés. Dupla grillfóliával szoktam lefedni, így legalább felülről kapja a hőt.
Akinek van eredeti saválló bográcsa (nem TESCO-s, krómozott bililemezből) az tapasztalja, hogy a fülét és a szélét bármikor elmarkolhatja, nem égeti meg a kezét, mert csak ott forró, ahol a láng éri. A tepsi is ott melegszik át kellő képen, ahol közvetlen érintkezik a hőátadó felülettel, konkrétan a kemence fenekével, minél vastagabb a tepsi anyaga és ahogy hűl kifelé a kemence annál kevésbé fog megsülni az étel, tapasztalatom szerint jól be kell kohintani ha mégis vastagabb anyagból készült tepsit használunk.
Gabikám és ebben nagyon sok igazság van amiket leírtál, nem is szeretnék vitatkozni vele, hanem csak tapasztalatot cserélni. fal:) Persze meg a kisbencéket, jól bevinni az erdőbe :mrgreen: és más tapasztalatokat is megosztani meg::)
Az első kemencémhez fusiban (akkor még volt ilyen) a gyárban készítettek az iparos kollégáim egy 1 milis Kor acél lemezből egy kb 40 x 80 x 5 cm magas tepsit az első kemencémhez. Az az egyik sütésnél, Valamilyen hús zöldség ágyon volt, hogy fél órás szolizás után kb 30 ° ban megtekeredett és kifolyt belőle a lé a kemencébe, A marha nagy gőzre ijedtem meg. Utána csak pogácsákat sütöttem benne de az is lecsúszott a tekeredés aljába. Ennyit a vékony lemezről. (Eltűnt a költözéskor, hál istennek :lol: )
A kemencében sütésről már többször megjegyeztem itt a fórumon, hogy nem úgy működik, mint egy modern villany sütő, amit különböző kezelőszervekkel lehet szabályozni.
http://kemencebence.hu/distribution/vie ... 2&start=80
Ezt nem neked mondom Gabikám, de sokan azt felejtik el hogy a kemence mindig a sütés kezdetén a legmelegebb. Ezért én mindig fedő nélkül teszem be a húsokat pirítani és sütni, fél órára - egy órára. Mivel én tüzelni is tudok sütés közben az alsó tűztérben már ezt is kipróbáltam és jót tesz pirulásnak is egy kis füstös ízzel a kajáknak. A lefedést csak ezután alkalmazom kb. 2- 3 órán keresztül párolom. Eddig már egy páran ki is próbálták és átvették a technikát. Lehet velem vitatkozni ha valaki már kipróbálta és nem jött össze. Amúgy ha grillezett már valaki f a s z é n e n ott is először, pirítunk és majd párolunk, puhítunk.
Üdvözlettel: Faterosz
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
Mazsim1972
Kemence mester
Hozzászólások: 301
Csatlakozott: 2013. április 18., csütörtök 8:58

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: Mazsim1972 » 2014. április 9., szerda 15:25

laca55 írta:Úgy gondolom a 25 cm belmagasság alatt meglapulhat egy malac
Köszönöm Laca! És az eddigi segítséget, jótanácsokat is. Majd holnap ezt is "jól bemodellezem"!

Avatar
Barat67
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 863
Csatlakozott: 2009. november 16., hétfő 12:56

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: Barat67 » 2014. április 9., szerda 19:01

Miért jó az, ha a fedő tepsi nagyobb mint az alsó nagy tepsi? Nem csapódik ki a gőz a nagy tepsi külső oldalán? Mik a tapasztalatok?

teki
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 864
Csatlakozott: 2010. február 7., vasárnap 12:21

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: teki » 2014. április 9., szerda 19:34

Barát!
Igazad van a jó kis leveket vissza kell vezetni az alsó tepsibe.
"A hagyomány nem a hamu őrzése,
hanem a láng továbbadása"

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2014. április 9., szerda 21:52

Miért gondoljátok, hogy ha lefedi a fedő a tepsit akkor mellé folyik a pára?
Eddig még minden sütésnél liter körül öntöttem le szaftot a sültekről. Ha mellé menne szerintem nem kellene leönteni semmit. A befelé peremezés ezt még fokozza. Nekem még soha sem száradtak ki ez miatt a sültjeim. A tepsiben én csak sütni szeretnék és nem főzni, ezért öntöm le már félidőben a felesleges levet.
Majd lefotózom legközelebb, Faterosz
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
Jana 49
Kemence mester
Hozzászólások: 257
Csatlakozott: 2013. február 20., szerda 22:48

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: Jana 49 » 2014. április 9., szerda 22:23

Mazsim!

A fölső tepsire a fogantyút ugyan úgy mint az alsónál a végére kell hegeszteni.
Ilyen egyszerű.

Üdv:Jana

Avatar
bencés
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 27
Csatlakozott: 2014. január 27., hétfő 15:59

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: bencés » 2014. április 9., szerda 23:19

Mazsim!
Nekem Laca hengeres teteje teccik. Igaz, a tetőben önállóan nem süthecc, de fajlagosan kevesebb anyag kék, egyszerűbben meg is lehet csinányi.
Itt Pécsett van cég, aki ilyesmivel foglalkozik, de még nem néztem utána. Ha kell, a jövő héten kinyomozom, ha valaki érdeklődik ilyesmi után.
bencés

kemencém tervrajza itt: http://osztott.com/PPCg/

Építési képek meg itt: https://plus.google.com/photos/11204769 ... _pilk_u1QQ

Avatar
laca55
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2730
Csatlakozott: 2009. november 9., hétfő 22:51

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: laca55 » 2014. április 10., csütörtök 0:22

Mazsim !

A fóliát tartó vázat célszerű úgy használni ( kézzel meghajlítani ) , hogy a
lefedő fólia szélét be lehessen gyűrni a tepsi síkja alá, így a pára a tepsibe
csepeg vissza + fixálja valamelyest a fóliát.
Barátomnál sütöttünk már úgy , hogy szeles idő volt és a bordaváz, valamint
a tepsi pereme közé egy vékony acélpálcát tettünk a fóliára , mely fixálta azt.
Így utólag belegondolva lehet készíteni 2 db U alakú köracél, korpálca
fixálót ( jól leírtam... :lol: ) mert a félhenger végét is le kell fóliázni.
Na ezt jól megbonyolítotttam :lol:
Csatolmányok
rács alufóliával.jpg
rács alufóliával.jpg (34.98 KiB) Megtekintve 3268 alkalommal
Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni !
K.B.Üdv: laca

Avatar
Barat67
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 863
Csatlakozott: 2009. november 16., hétfő 12:56

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: Barat67 » 2014. április 10., csütörtök 6:37

cibatapapa írta:Miért gondoljátok, hogy ha lefedi a fedő a tepsit akkor mellé folyik a pára?
Eddig még minden sütésnél liter körül öntöttem le szaftot a sültekről. Ha mellé menne szerintem nem kellene leönteni semmit. A befelé peremezés ezt még fokozza. Nekem még soha sem száradtak ki ez miatt a sültjeim. A tepsiben én csak sütni szeretnék és nem főzni, ezért öntöm le már félidőben a felesleges levet.
Majd lefotózom legközelebb, Faterosz
Azért kérdeztem rá, mert sütés előtt ugyebár pároljuk a nyers húst és a nyers hús alá levet öntünk. A felmelegedett lé kicsapódik forró gőz formájában a felső tepsin és az vissza folyik. Másrészt a nyers hús is tartalmaz vizet. Gondolom nem zárnak ezek a tepsik olyan hermetikusan egymáson, hogy ne legyen némi párolgás. Vagy legalábbis ami kifolyna, az még mielőtt a sütőtér aljára érne, elpárolog a nagy tepsi külső oldaláról. Tudom főzéskor kifuthat a lé, de itt nincs olyan nagy mennyiségű folyadék.

Most akarok majd nagy tepsiket készíteni, ezért is kérdeztem rá célirányosan e dologra.

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2014. április 10., csütörtök 8:21

Barat67 írta:
cibatapapa írta:Miért gondoljátok, hogy ha lefedi a fedő a tepsit akkor mellé folyik a pára?
Eddig még minden sütésnél liter körül öntöttem le szaftot a sültekről. Ha mellé menne szerintem nem kellene leönteni semmit. A befelé peremezés ezt még fokozza. Nekem még soha sem száradtak ki ez miatt a sültjeim. A tepsiben én csak sütni szeretnék és nem főzni, ezért öntöm le már félidőben a felesleges levet.
Majd lefotózom legközelebb, Faterosz
Azért kérdeztem rá, mert sütés előtt ugyebár pároljuk a nyers húst és a nyers hús alá levet öntünk. A felmelegedett lé kicsapódik forró gőz formájában a felső tepsin és az vissza folyik. Másrészt a nyers hús is tartalmaz vizet. Gondolom nem zárnak ezek a tepsik olyan hermetikusan egymáson, hogy ne legyen némi párolgás. Vagy legalábbis ami kifolyna, az még mielőtt a sütőtér aljára érne, elpárolog a nagy tepsi külső oldaláról. Tudom főzéskor kifuthat a lé, de itt nincs olyan nagy mennyiségű folyadék.

Most akarok majd nagy tepsiket készíteni, ezért is kérdeztem rá célirányosan e dologra.
Kedves Gábor, :hej

Ne sértődj meg te se és senki se, de sokszor az az érzésem, hogy mindig csak az utolsó hozzászólást, olvassátok el és azt is felületesen. Az előző válaszaimban is és már nem tudom, hányszor leírtam, hogy én hogy használom ezt a fajta tepsit, és a fedelét, számtalan fényképpel is illusztrálva. Eddig még mindig szuper kaják jöttek ki belőle, megtanultam, hogy kell használni és nem az ujjamból szopom soha a leírtakat.
Az előzőekben már leírtam, hogy én fordítva csinálom, mindig a forró kemencébe rakom be a blansírozott (előfőzött) krumburg zöldség ágyon a befűszerezett előkészített húsokat. Fedő nélkül és vizet soha, egy cseppet sem öntök alá. A húsok alá sem, mert így is rengeteg levet ereszt idővel. Naszóval először fedő nélkül sütöm, megpirítom, mielőtt lefedem így is enged annyi levet, amivel meglocsolom, és majd lefedve készre párolom, és közben is locsolgatom a saját levével. A végén kb. liter szaftokat öntök le ekkora adagokról, amiket érdekes nem vezet ki a tepsin kívülre a kívülre lelógó fedő.
Nem kötelező megfogadni semmilyen tanácsot, mert ez nem is tanács. Csak Osziban az ilyen kétrészes tepsimmel én így sütők. :idea:
töltöttcsirkecomb.JPG
A háta mögött a fedő tepsi, a tepsi belső oldalán a rásült visszacsorgó pára. (Belseje minden sütés után el van mosva, ez nem patina!)
töltöttcsirkecomb.JPG (46.62 KiB) Megtekintve 3255 alkalommal
DSCF5810.JPG
Pirítás alsó lángon.
DSCF5810.JPG (42.8 KiB) Megtekintve 3255 alkalommal
DSCF5808.JPG
Az alsó tűztér
DSCF5808.JPG (46.06 KiB) Megtekintve 3255 alkalommal
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
Mazsim1972
Kemence mester
Hozzászólások: 301
Csatlakozott: 2013. április 18., csütörtök 8:58

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: Mazsim1972 » 2014. április 10., csütörtök 8:51

Igen, ezeket én is olvastam Cibatapapa még régebbről. Ezért ezekből az infókból kiindulva terveztem a tepsim.

Avatar
Mazsim1972
Kemence mester
Hozzászólások: 301
Csatlakozott: 2013. április 18., csütörtök 8:58

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: Mazsim1972 » 2014. április 10., csütörtök 9:09

laca55 írta:Mazsim !

A fóliát tartó vázat célszerű úgy használni ( kézzel meghajlítani ) , hogy a
lefedő fólia szélét be lehessen gyűrni a tepsi síkja alá, így a pára a tepsibe
csepeg vissza + fixálja valamelyest a fóliát.
Barátomnál sütöttünk már úgy , hogy szeles idő volt és a bordaváz, valamint
a tepsi pereme közé egy vékony acélpálcát tettünk a fóliára , mely fixálta azt.
Így utólag belegondolva lehet készíteni 2 db U alakú köracél, korpálca
fixálót ( jól leírtam... :lol: ) mert a félhenger végét is le kell fóliázni.
Na ezt jól megbonyolítotttam :lol:
Nem bonyolítottad meg Laca. Értem én, és köszönöm! Köszönöm mindenki hozzászólását!

Tegnap már nem tudtam válaszolni mert egyéb hobbitevékenységet űztem: magyar néptánc.

Ma reggel viszont kicsit továbbgondoltam az ötleted. A Tepsi V4 nél csak a tető van a tepsin. A V5-nél pedig terveztem egy magasítást. Amit malacsütéskor csak rátennék az alsó tepsire. Majd erre a tetőt. A tetőbe behegesztenék körbe egy laposacélt is, így az első verziónál tuti nem jön ki a lé, a másik verziónál pedig jó a szűkített magasításhoz is.
Az egész összsúlya 18kg (plusz majd a belevaló).

Hozzáteszem: ahogy említettem fiatalkoromban rengeteget sütöttem malacot. Ezek félben teljesen elvágott kismalacok voltak (alacsonyabbak mint egészben), előtte 1-2 nappal bepácolva tettük a fekete-acéllemez tepsibe, és nyitott tepsibe tettük be a kemencébe. Néha kivettük, ilyenkor sörbe áztatott szalonnával kenegettük meg, hogy szép piros legyen a bőre, és megfordítva a tepsiket tettük vissza.

Tehát ilyenre gondoltam gyártattni. Viszont hajlok a feketelemez felé. Az egészhez éppen elég egy 1,5×1000×2000 tábla lemez. Szerintetek?
Csatolmányok
Tepsi V5_1.jpg
Tepsi V5_1.jpg (28.21 KiB) Megtekintve 3262 alkalommal
Tepsi V4_1.jpg
Tepsi V4_1.jpg (23.54 KiB) Megtekintve 3262 alkalommal

Avatar
laca55
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2730
Csatlakozott: 2009. november 9., hétfő 22:51

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: laca55 » 2014. április 10., csütörtök 10:52

A magasítás betételem tutibb kezelhetőség szempontjából mint a fólia
és nyilván jobb zárást biztosít ! :k
Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni !
K.B.Üdv: laca

Avatar
Mazsim1972
Kemence mester
Hozzászólások: 301
Csatlakozott: 2013. április 18., csütörtök 8:58

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: Mazsim1972 » 2014. április 10., csütörtök 13:07

Még annyi kérdésem lenne ezzel kapcsolatban: alumíniumból (AlMg3) nem lenne érdemes a tepsit gyártattni? Túlkomáromban láttam olyat.

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2014. április 10., csütörtök 14:34

Mazsim1972 írta:Még annyi kérdésem lenne ezzel kapcsolatban: alumíniumból (AlMg3) nem lenne érdemes a tepsit gyártattni? Túlkomáromban láttam olyat.
Hogyé, mennyibe lenne? Amúgy. Én inkább a fekete lemezt választanám ha már kérdezted. A magasításra meg az jutott eszembe megint, hogy majdnem annyi pézé akkor lenne már három tepsim, ha az is "csak" egy tepsi lenne, nem csak az oldala :mrgreen: fal:) . Azt a magasítást maxiszimum képkeretnek lehetne használni majd amikor nem malacot vagy kecskét sütnék. Ezért erről is eszembe jutott valami, szerintem egy táblából kijönne ez a mobil három és több funkciós tepsi. A feladat annál, akit érdekel, hogy kiszámolja a kiterített lemez méreteket! Na de most már abba fogom, hagyni fal:) Faterosz
Tepsik.jpg
Tepsik.jpg (31.94 KiB) Megtekintve 3240 alkalommal
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
Mazsim1972
Kemence mester
Hozzászólások: 301
Csatlakozott: 2013. április 18., csütörtök 8:58

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: Mazsim1972 » 2014. április 10., csütörtök 14:51

cibatapapa írta:
Mazsim1972 írta:Még annyi kérdésem lenne ezzel kapcsolatban: alumíniumból (AlMg3) nem lenne érdemes a tepsit gyártattni? Túlkomáromban láttam olyat.
Hogyé, mennyibe lenne? Amúgy. Én inkább a fekete lemezt választanám ha már kérdezted. A magasításra meg az jutott eszembe megint, hogy majdnem annyi pézé akkor lenne már három tepsim, ha az is "csak" egy tepsi lenne, nem csak az oldala :mrgreen: fal:) . Azt a magasítást maxiszimum képkeretnek lehetne használni majd amikor nem malacot vagy kecskét sütnék. Ezért erről is eszembe jutott valami, szerintem egy táblából kijönne ez a mobil három és több funkciós tepsi. A feladat annál, akit érdekel, hogy kiszámolja a kiterített lemez méreteket! Na de most már abba fogom, hagyni fal:) Faterosz
Tepsik.jpg
Hát ezt jól elragoztuk. Amúgy szerintem teljesen jó ötlet. Én viszont nem használnék ki 3 tepsit. És anyagban sem jönne ki 3 egész tepsi egy 1×2m-es táblából nekem.

Árat még nem tudok, várom az ajánlatot. Az alu miatt elsősorban a vetemedést ill. tisztítást kérdeztem van-e valakinek tapasztalata. Nekem csak a bakaság alatti fekete mosogató jutott eszembe...:D

Avatar
takijoci
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 789
Csatlakozott: 2010. február 21., vasárnap 21:59

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: takijoci » 2014. április 10., csütörtök 18:26

cibatapapa írta:
Barat67 írta:
cibatapapa írta:Miért gondoljátok, hogy ha lefedi a fedő a tepsit akkor mellé folyik a pára?
Eddig még minden sütésnél liter körül öntöttem le szaftot a sültekről. Ha mellé menne szerintem nem kellene leönteni semmit. A befelé peremezés ezt még fokozza. Nekem még soha sem száradtak ki ez miatt a sültjeim. A tepsiben én csak sütni szeretnék és nem főzni, ezért öntöm le már félidőben a felesleges levet.
Majd lefotózom legközelebb, Faterosz
Azért kérdeztem rá, mert sütés előtt ugyebár pároljuk a nyers húst és a nyers hús alá levet öntünk. A felmelegedett lé kicsapódik forró gőz formájában a felső tepsin és az vissza folyik. Másrészt a nyers hús is tartalmaz vizet. Gondolom nem zárnak ezek a tepsik olyan hermetikusan egymáson, hogy ne legyen némi párolgás. Vagy legalábbis ami kifolyna, az még mielőtt a sütőtér aljára érne, elpárolog a nagy tepsi külső oldaláról. Tudom főzéskor kifuthat a lé, de itt nincs olyan nagy mennyiségű folyadék.

Most akarok majd nagy tepsiket készíteni, ezért is kérdeztem rá célirányosan e dologra.
Kedves Gábor, :hej

Ne sértődj meg te se és senki se, de sokszor az az érzésem, hogy mindig csak az utolsó hozzászólást, olvassátok el és azt is felületesen. Az előző válaszaimban is és már nem tudom, hányszor leírtam, hogy én hogy használom ezt a fajta tepsit, és a fedelét, számtalan fényképpel is illusztrálva. Eddig még mindig szuper kaják jöttek ki belőle, megtanultam, hogy kell használni és nem az ujjamból szopom soha a leírtakat.
Az előzőekben már leírtam, hogy én fordítva csinálom, mindig a forró kemencébe rakom be a blansírozott (előfőzött) krumburg zöldség ágyon a befűszerezett előkészített húsokat. Fedő nélkül és vizet soha, egy cseppet sem öntök alá. A húsok alá sem, mert így is rengeteg levet ereszt idővel. Naszóval először fedő nélkül sütöm, megpirítom, mielőtt lefedem így is enged annyi levet, amivel meglocsolom, és majd lefedve készre párolom, és közben is locsolgatom a saját levével. A végén kb. liter szaftokat öntök le ekkora adagokról, amiket érdekes nem vezet ki a tepsin kívülre a kívülre lelógó fedő.
Nem kötelező megfogadni semmilyen tanácsot, mert ez nem is tanács. Csak Osziban az ilyen kétrészes tepsimmel én így sütők. :idea:




Nekem is úgy néznek ki a tepsijeim, mint Fateroszé. A lemez vastagsága 1mm (rozsdamentes). Ha jól bekohintok, akkor egy kicsit tekeredik, de egyáltalán nem zavaró mértékben. Faterosszal ellentétben én először párolok, blansírozni ritkán szoktunk, ezért kb fél óra után a lé 80 százalékát lemerem, mert akkor csak főtt krumpli lenne. Alapanyagoktól függően ha kell még egyszer leöntöm. A végén pedig lepirítom.
Kemence Baráti Üdvözlettel:
takijoci
A bort tisztán szeretem, a pálinkát pedig piszkosul!

Kemencém építése: https://plus.google.com/photos/10764661 ... JCT56PIuAE

Avatar
Barat67
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 863
Csatlakozott: 2009. november 16., hétfő 12:56

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: Barat67 » 2014. április 10., csütörtök 19:51

Kedves cibatapapa!

Miért kellene ugyan megsértődnöm tiszteletre méltó, drága cibatapapám? Mert kérdeztem és kaptam rá válaszokat meg::) Szerintem is sikerült alaposan kiveséznünk a tepsiket az utóbbi napokban. Úgy érzem rá kérdeztem egy olyan dologra, amire rá kellett kérdeznem. Így legalább ezt a dolgot is tisztába tettük mindenki számára és köszönöm, hogy megnyugtattál válaszaiddal :bol

Örülök neki, hogy szakítottál egy kis időt és megrajzoltad a tepsiket! Most már mindenki saját maga eldöntheti. hogy melyik változatot kívánja elkészíteni/készíttetni. Jó volt olvasni takijoci értekezését is, hogy ő hogyan használja a nagy tepsijét.

Üdvözlettel:
Gábor

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2014. április 10., csütörtök 22:09

takijoci írta: Nekem is úgy néznek ki a tepsijeim, mint Fateroszé. A lemez vastagsága 1mm (rozsdamentes). Ha jól bekohintok, akkor egy kicsit tekeredik, de egyáltalán nem zavaró mértékben. Faterosszal ellentétben én először párolok, blansírozni ritkán szoktunk, ezért kb fél óra után a lé 80 százalékát lemerem, mert akkor csak főtt krumpli lenne. Alapanyagoktól függően ha kell még egyszer leöntöm. A végén pedig lepirítom.
:k :k :k :k :k :k :k :k :k :k
LÁJKOLOM!!!


........ezt a tepsi témát nemsemmi módon kivesézitek! :k :lol: :D meg::)
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
Papi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1357
Csatlakozott: 2009. május 25., hétfő 19:34

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: Papi » 2014. április 22., kedd 21:18

Drágaszágok!
:hej :hej :hej
Egy nagyszerű edényt szeretnék Nektek mutatni.
Három részből áll: egy sütőharangból, amihez kétféle alj tartozik. Az egyik a sokatok által ismert csirkesütő (közepén a felálló "csőrrel), a másik pedig olyan, mint egy mélyebb tál.
Kemencében is lehet használni, de én a kemence melletti rakott sparhelt platniján főztem benne. A becsületes neve: tagine (vagy tajine) és észak-afrikai eredetű, eredetileg csúcsos tetejű cserép (ritkábban fém) edény. A Fórumon sokszor emlegetett lassú főzés klasszikus edénye, amiben órákon keresztül főzig a számtalan variációban létező, szintén tagine nevű ételt. A főzéshez eredetileg f@szénparázsra állítják az edényt.
Az avatás még tavaly késő ősszel történt egy csirke tagine-nal és, ha valaki ráismer az edény származási helyére (nem Marokkó ;) ), az nem a véletlen műve...
Ismét hálás köszönetem a készítőjének!
Tagine.jpg
Tagine.jpg (13.08 KiB) Megtekintve 3164 alkalommal
Tagine2.jpg
Tagine2.jpg (18.05 KiB) Megtekintve 3164 alkalommal
Csirke tagine.jpg
Csirke tagine.jpg (18.18 KiB) Megtekintve 3164 alkalommal
K.B.Ü. Papi (aki születésekor a 3 333 162 411. ember volt a földön)
1.§ Amit ma megsüthetsz, ne halaszd holnapra!
2.§ A kemencézés legfontosabb eszköze a dugóhúzó!

Avatar
Mazsim1972
Kemence mester
Hozzászólások: 301
Csatlakozott: 2013. április 18., csütörtök 8:58

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: Mazsim1972 » 2014. április 24., csütörtök 11:28

Szervusztok!

Tegnap bugiztam a MÉH telepen egy tepsit. Az anyaga acél. A felülete a mellékelt fotókon remélem látszik. Tudja valaki, hogy ilyet használhatok-e sütni, főzni? Nem zománcozott, de nem ismerem.
Csatolmányok
WP_20140424_002_1.jpg
WP_20140424_002_1.jpg (55.59 KiB) Megtekintve 3129 alkalommal
WP_20140424_001[1].jpg
WP_20140424_001[1].jpg (55.18 KiB) Megtekintve 3129 alkalommal

Avatar
Mazsim1972
Kemence mester
Hozzászólások: 301
Csatlakozott: 2013. április 18., csütörtök 8:58

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: Mazsim1972 » 2014. május 13., kedd 7:12

cibatapapa írta:
Mazsim1972 írta:Még annyi kérdésem lenne ezzel kapcsolatban: alumíniumból (AlMg3) nem lenne érdemes a tepsit gyártattni? Túlkomáromban láttam olyat.
Hogyé, mennyibe lenne? Amúgy. Én inkább a fekete lemezt választanám ha már kérdezted. A magasításra meg az jutott eszembe megint, hogy majdnem annyi pézé akkor lenne már három tepsim, ha az is "csak" egy tepsi lenne, nem csak az oldala :mrgreen: fal:) . Azt a magasítást maxiszimum képkeretnek lehetne használni majd amikor nem malacot vagy kecskét sütnék. Ezért erről is eszembe jutott valami, szerintem egy táblából kijönne ez a mobil három és több funkciós tepsi. A feladat annál, akit érdekel, hogy kiszámolja a kiterített lemez méreteket! Na de most már abba fogom, hagyni fal:) Faterosz
A Tepsik.jpg csatolmány már nem érhető el.
Tegnap kiderült, hogy 10 ezer fortintért gyártanák le nekem ezt a tepsit mindhárom részével együtt. Szerintem megéri.
Csatolmányok
Tepsi V5_1.jpg
Tepsi V5_1.jpg (28.21 KiB) Megtekintve 3082 alkalommal

Avatar
1242
Kemencefűtő
Hozzászólások: 152
Csatlakozott: 2013. augusztus 20., kedd 22:22

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: 1242 » 2014. május 14., szerda 9:27

Mazsi, hol gyártanák le ezt 10000 rongyért, és milyen alapanyagból? Túlkomárom melyik részén láttál tepsiket? még egy kérdés: túlkomárom a szlovák félre vonatkozik, vagy a magyarra? :D :D :D fal:) :D :D :D
"Aki mindig csak a szelet figyeli, nem vet, és aki csak a fellegeket lesi, nem arat." (Prédikátor 11,4)

Avatar
Mazsim1972
Kemence mester
Hozzászólások: 301
Csatlakozott: 2013. április 18., csütörtök 8:58

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: Mazsim1972 » 2014. május 14., szerda 9:34

1242 írta:Mazsi, hol gyártanák le ezt 10000 rongyért, és milyen alapanyagból? Túlkomárom melyik részén láttál tepsiket? még egy kérdés: túlkomárom a szlovák félre vonatkozik, vagy a magyarra? :D :D :D fal:) :D :D :D
Szia!

A volt munkahelyemen gyártanák le. AlMg3-as alumíniumból. Mivel Szomódon lakom (Tata mellett), így túlkomáromnak hívjuk a szlovák oldalt. Szerintem megéri, csak gondoltam megkérdezek tapasztaltabbakat, hogy jó-e az alumínium.

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2014. május 14., szerda 10:35

Mazsim1972 írta:
1242 írta:Mazsi, hol gyártanák le ezt 10000 rongyért, és milyen alapanyagból? Túlkomárom melyik részén láttál tepsiket? még egy kérdés: túlkomárom a szlovák félre vonatkozik, vagy a magyarra? :D :D :D fal:) :D :D :D
Szia!

A volt munkahelyemen gyártanák le. AlMg3-as alumíniumból. Mivel Szomódon lakom (Tata mellett), így túlkomáromnak hívjuk a szlovák oldalt. Szerintem megéri, csak gondoltam megkérdezek tapasztaltabbakat, hogy jó-e az alumínium.
Megéri egy percig ne gondolkozz rajta.
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
Barat67
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 863
Csatlakozott: 2009. november 16., hétfő 12:56

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: Barat67 » 2014. május 14., szerda 11:12

Minden további gondolkozás nélkül készíttesd el, még mielőtt vissza nem mondják az ajánlatukat :bo :bo :bo

Avatar
Tu-Ja
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 677
Csatlakozott: 2008. július 21., hétfő 13:35

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: Tu-Ja » 2014. május 14., szerda 11:18

Szerintem is nagyon megéri és jól tudod majd használni. :k
Kemence Baráti Üdv.
Tu-Ja
http://www.kemencesmezeskalacs.hu

Avatar
Mazsim1972
Kemence mester
Hozzászólások: 301
Csatlakozott: 2013. április 18., csütörtök 8:58

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: Mazsim1972 » 2014. május 14., szerda 11:20

Köszönöm, megrendeltem ma reggel!

Avatar
PyTom
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1238
Csatlakozott: 2009. március 11., szerda 13:35

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: PyTom » 2014. július 13., vasárnap 20:32

Ezek most nem pont kemencében vannak...... :D
Csatolmányok
babgulyás.jpg
babgulyás.jpg (47.21 KiB) Megtekintve 3015 alkalommal
KEMENCEBARÁTI üdvözlet: ****** :shock: ********

Avatar
pici21
Kemencefűtő
Hozzászólások: 45
Csatlakozott: 2010. február 7., vasárnap 19:54

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: pici21 » 2014. július 27., vasárnap 13:40

üdv mindenkinek!
érdeklödni szeretnék hogy tepsit tud-e valaki csináltatni ?közelembe sajnos senkit nem ismerek aki csinálna nekem tepsit.

üdv.:Misi

Avatar
janika1985
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1132
Csatlakozott: 2010. szeptember 13., hétfő 21:25

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: janika1985 » 2014. július 30., szerda 21:23

Nem teljesen ebbe a topicba való,de nem találtam jobb helyet Neki,így itt mutatom meg az új kötényeimet,amit nagynéném varrt nekem ingből.
Csatolmányok
kötény2.jpg
kötény2.jpg (34.31 KiB) Megtekintve 2860 alkalommal
kötény1.jpg
kötény1.jpg (29.42 KiB) Megtekintve 2860 alkalommal
Üdv.:janika(Gábor)
kemencém építése <--videóért katt ide
mobilkemence ése <--videóért katt ide
Kép Kép

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2014. július 30., szerda 22:36

Janikám meg::) Nagyon sukár vagy benne :k Faterosz a :twisted: Nagy gratusz a nagynéninek meg::)
kötény1.jpg
kötény1.jpg (43.08 KiB) Megtekintve 2859 alkalommal
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
janika1985
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1132
Csatlakozott: 2010. szeptember 13., hétfő 21:25

Re: Edények a kemencébe

Hozzászólás Szerző: janika1985 » 2014. augusztus 3., vasárnap 19:59

cibatapapa írta:Janikám meg::) Nagyon sukár vagy benne :k Faterosz a :twisted: Nagy gratusz a nagynéninek meg::)
Köszi Paposz! Bevallom Nekem is eszembe jutott a nyakkendő,csak nem a csokor nyakkendő,hanem a sima nyakkendő... :D
Üdv.:janika(Gábor)
kemencém építése <--videóért katt ide
mobilkemence ése <--videóért katt ide
Kép Kép

Válasz küldése