Oldal: 38 / 39

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. április 9., szerda 10:55
Szerző: laca55
Talán a 4 sarkára nem tennék, hisz csak úgyis kettőt tud megfogni az ember.

Ugyanaz a fogantyú elfektetve a fedő végein, középen ?

A rácsot olvastad? ( utólag írtam hozzá)

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. április 9., szerda 11:56
Szerző: DacaGaby
Túlzásnak találom a 2mm vastag lemezt...... :shock:
A saválló anyag rossz hővezetése miatt (13,8W/m·K) sokkal nehezebben melegszik át, nehezebben adja tovább a hőt, mint a vaslemez (48W/m·K), alumínium (204W/m·K), réz (386W/m·K) vagy az öntött vas (83W/m·K). Normál méretű tepsiket én 1mm vastag KO anyagból, a "DGMSZ 900×450×50×1,5" :lol: tepsit pedig 1,5mm vastagból csináltam. Még ez is elég vastag, ha lenne 1,2mm vastag, akkor szívem szerint abból csinálnék a szélét 1cm visszahajtanám, mint ahogy Barat67 is csinálta. A kisebb KO tepsieim pont ilyenek. :-)
A legalább kb. 250C°-s kemencébe szoktam betolni a tepsit, a samott fenekű búbosomba, amiből még nem hogy megégett, de még meg sem barnult aljú ételt se vettem ki.... nem mondom, hogy a bukta tetejét nem kapattam már meg, de az alja és körbe az oldala "szőke" maradt. Legközelebb zsírpapírral küszöböltem ki ezt a csorbát.
A saválló ott melegszik át jól, ahol közvetlenül éri a hő, minél vastagabb a tepsi, annál nehezebben melegszik át, nehezebben sül át benne az étel, ha le is van ugyanolyan vastag anyaggal fedve (pl.: húsok), akkor szinte csak párolódik, fő benne, nem pedig sül.
Szerintem ez nem minden esetben szerencsés. Dupla grillfóliával szoktam lefedni, így legalább felülről kapja a hőt.
Akinek van eredeti saválló bográcsa (nem TESCO-s, krómozott bililemezből) az tapasztalja, hogy a fülét és a szélét bármikor elmarkolhatja, nem égeti meg a kezét, mert csak ott forró, ahol a láng éri. A tepsi is ott melegszik át kellő képen, ahol közvetlen érintkezik a hőátadó felülettel, konkrétan a kemence fenekével, minél vastagabb a tepsi anyaga és ahogy hűl kifelé a kemence annál kevésbé fog megsülni az étel, tapasztalatom szerint jól be kell kohintani ha mégis vastagabb anyagból készült tepsit használunk.

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. április 9., szerda 12:58
Szerző: cibatapapa
Mazsim1972 írta:Köszönöm a jótanácsot Cibatapapa! Igazad van! Módosítottam a rajzot is!

Az alja kiterített mérete kb. (a rövidüléseket nem számolva): 996×616mm
A teteje kiterített mérete (ha megmagasítom ahogy tanácsoltad 30mm-re): 840×460mm. Tehát ez kijön egy 2×1000×200mm-es táblából.

Tudom nem olcsó egy tábla, de az emberfia megpróbál spórolni ott ahol tud!
Arany drága szíveim.(TEPSI TANODA) :lol: Spórolni kétféle képen lehet, Fekete lemez, vagy vékonyabb lemez, ennek nézzetek majd ti utána.
Mazsim ha a két tepsis változatot választod, akkor ne tegyél A FEDŐRE felülre a tetejére, vagyis (kis tepsi) aljára füleket, sormintákat, teljesen felesleges bonyolítani ez életet, ezért a tepsit sem :mrgreen: . Elég az is, ha két centivel hosszabb, mint az alsaja, :idea: már akkor is le tudod venni egy kesztyűvel. Amennyiben ragaszkodol a fülekhez, akkor oda csak is a két végére tegyél. Az alsó nagy tepsire pedig a fedél alá kerüljenek a fülek, a (fedél) nehogy azon feküdjön fel! :idea:
A peremezésed jónak tűnik, és jobb mint a teljes visszahajlítás, De erre én kitaláltam egy másik változatot, mégpedig, hogy ne növelje a tepsi külső méretét az egy centis perem, befelé kell hajlítani. Tudom így kicsit nehezebb tisztítani, kiönteni a maradékokat, de nézzük mik is az előnyei. Amikor 42 centi széles a tévőnk akkor kifelé peremezve már nem fél el a fedővel egy belső 40-es szerkezet, vagyis a belső méretet 38-ra kell, venni. Befelé peremezve megvan a 40 cm ezért 2 centivel nagyobb a tepsink szélessége. Az elkészült minta és barátom elmondása alapján szinte semmit nem vetemedik így a nagy tepsi. A belső perem sütéskor vissza és befelé a tepsibe csorgatja a fröccsenéseket.
Faterosz

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. április 9., szerda 13:17
Szerző: Mazsim1972
laca55 írta:Talán a 4 sarkára nem tennék, hisz csak úgyis kettőt tud megfogni az ember.

Ugyanaz a fogantyú elfektetve a fedő végein, középen ?

A rácsot olvastad? ( utólag írtam hozzá)
A 4 sarkára csak a billegés miatt raktam volna....de, nagyon jó az ötleted, hogy a fedő végére, középre teszem, mint a tepsinél. Asszem így gondoltad!

Igen, régen sütöttünk kemencében sokszor malacot fiatalabb koromban, de már nem emlékszem mekkora volt a tepsi oldala. Majd én is szeretnék malacot sütni. Ahhoz milyen magas legyen az a perforált "feltét-rács" amit írtál?

Dacagaby: a tepsit 1,5mm-ből szeretném. A rajzon is annyi van.

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. április 9., szerda 13:25
Szerző: cibatapapa
laca55 írta:Talán a 4 sarkára nem tennék, hisz csak úgyis kettőt tud megfogni az ember.

Ugyanaz a fogantyú elfektetve a fedő végein, középen ? Az alsó másik felett :?:

A rácsot olvastad? ( utólag írtam hozzá)
Ezt próbáltam én is elmondani, csak bő lére eresztve :) fal:) :ty :ty
Alátétnek én csak simán a tepsi alá dugok két 10 x 10 mm-es kb. 50cm hosszú vaspálcát .
Faterosz

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. április 9., szerda 13:43
Szerző: Mazsim1972
cibatapapa írta:
Mazsim1972 írta:Köszönöm a jótanácsot Cibatapapa! Igazad van! Módosítottam a rajzot is!

Az alja kiterített mérete kb. (a rövidüléseket nem számolva): 996×616mm
A teteje kiterített mérete (ha megmagasítom ahogy tanácsoltad 30mm-re): 840×460mm. Tehát ez kijön egy 2×1000×200mm-es táblából.

Tudom nem olcsó egy tábla, de az emberfia megpróbál spórolni ott ahol tud!
Arany drága szíveim.(TEPSI TANODA) :lol: Spórolni kétféle képen lehet, Fekete lemez, vagy vékonyabb lemez, ennek nézzetek majd ti utána.
Mazsim ha a két tepsis változatot választod, akkor ne tegyél A FEDŐRE felülre a tetejére, vagyis (kis tepsi) aljára füleket, sormintákat, teljesen felesleges bonyolítani ez életet, ezért a tepsit sem :mrgreen: . Elég az is, ha két centivel hosszabb, mint az alsaja, :idea: már akkor is le tudod venni egy kesztyűvel. Amennyiben ragaszkodol a fülekhez, akkor oda csak is a két végére tegyél. Az alsó nagy tepsire pedig a fedél alá kerüljenek a fülek, a (fedél) nehogy azon feküdjön fel! :idea:
A peremezésed jónak tűnik, és jobb mint a teljes visszahajlítás, De erre én kitaláltam egy másik változatot, mégpedig, hogy ne növelje a tepsi külső méretét az egy centis perem, befelé kell hajlítani. Tudom így kicsit nehezebb tisztítani, kiönteni a maradékokat, de nézzük mik is az előnyei. Amikor 42 centi széles a tévőnk akkor kifelé peremezve már nem fél el a fedővel egy belső 40-es szerkezet, vagyis a belső méretet 38-ra kell, venni. Befelé peremezve megvan a 40 cm ezért 2 centivel nagyobb a tepsink szélessége. Az elkészült minta és barátom elmondása alapján szinte semmit nem vetemedik így a nagy tepsi. A belső perem sütéskor vissza és befelé a tepsibe csorgatja a fröccsenéseket.
Faterosz
Köszönöm a jótanácsokat, sok igazszág van bennük. Nomeg a tapasztalat! Akkor mellékelem a legújabb verziót! Befelé peremezve!

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. április 9., szerda 14:16
Szerző: laca55
Úgy gondolom a 25 cm belmagasság alatt meglapulhat egy malac

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. április 9., szerda 14:33
Szerző: cibatapapa
DacaGaby írta:Túlzásnak találom a 2mm vastag lemezt...... :shock:
A saválló anyag rossz hővezetése miatt (13,8W/m·K) sokkal nehezebben melegszik át, nehezebben adja tovább a hőt, mint a vaslemez (48W/m·K), alumínium (204W/m·K), réz (386W/m·K) vagy az öntött vas (83W/m·K). Normál méretű tepsiket én 1mm vastag KO anyagból, az "DGMSZ 900×450×50×1,5" :lol: tepsit pedig 1,5mm vastagból csináltam. Még ez is elég vastag, ha lenne 1,2mm vastag, akkor szívem szerint abból csinálnék a szélét 1cm visszahajtanám, mint ahogy Barat67 is csinálta. A kisebb KO tepsieim pont ilyenek. :-)
A legalább kb. 250C°-s kemencébe szoktam betolni a tepsit, a samott fenekű búbosomba, amiből még nem hogy megégett, de még meg barnult aljú ételt se vettem ki.... nem mondom, hogy a bukta tetejét nem kapattam már meg, de az alja és körbe az oldala "szőke" maradt. Legközelebb zsírpapírral küszöböltem ki ezt a csorbát.
A saválló ott melegszik át jól, ahol közvetlenül éri a hő, minél vastagabb a tepsi, annál nehezebben melegszik át, nehezebben sül át benne az étel, ha le is van ugyanolyan vastag anyaggal fedve (pl.: húsok), akkor szinte csak párolódik, fő benne, nem pedig sül.
Szerintem ez nem minden esetben szerencsés. Dupla grillfóliával szoktam lefedni, így legalább felülről kapja a hőt.
Akinek van eredeti saválló bográcsa (nem TESCO-s, krómozott bililemezből) az tapasztalja, hogy a fülét és a szélét bármikor elmarkolhatja, nem égeti meg a kezét, mert csak ott forró, ahol a láng éri. A tepsi is ott melegszik át kellő képen, ahol közvetlen érintkezik a hőátadó felülettel, konkrétan a kemence fenekével, minél vastagabb a tepsi anyaga és ahogy hűl kifelé a kemence annál kevésbé fog megsülni az étel, tapasztalatom szerint jól be kell kohintani ha mégis vastagabb anyagból készült tepsit használunk.
Gabikám és ebben nagyon sok igazság van amiket leírtál, nem is szeretnék vitatkozni vele, hanem csak tapasztalatot cserélni. fal:) Persze meg a kisbencéket, jól bevinni az erdőbe :mrgreen: és más tapasztalatokat is megosztani meg::)
Az első kemencémhez fusiban (akkor még volt ilyen) a gyárban készítettek az iparos kollégáim egy 1 milis Kor acél lemezből egy kb 40 x 80 x 5 cm magas tepsit az első kemencémhez. Az az egyik sütésnél, Valamilyen hús zöldség ágyon volt, hogy fél órás szolizás után kb 30 ° ban megtekeredett és kifolyt belőle a lé a kemencébe, A marha nagy gőzre ijedtem meg. Utána csak pogácsákat sütöttem benne de az is lecsúszott a tekeredés aljába. Ennyit a vékony lemezről. (Eltűnt a költözéskor, hál istennek :lol: )
A kemencében sütésről már többször megjegyeztem itt a fórumon, hogy nem úgy működik, mint egy modern villany sütő, amit különböző kezelőszervekkel lehet szabályozni.
http://kemencebence.hu/distribution/vie ... 2&start=80
Ezt nem neked mondom Gabikám, de sokan azt felejtik el hogy a kemence mindig a sütés kezdetén a legmelegebb. Ezért én mindig fedő nélkül teszem be a húsokat pirítani és sütni, fél órára - egy órára. Mivel én tüzelni is tudok sütés közben az alsó tűztérben már ezt is kipróbáltam és jót tesz pirulásnak is egy kis füstös ízzel a kajáknak. A lefedést csak ezután alkalmazom kb. 2- 3 órán keresztül párolom. Eddig már egy páran ki is próbálták és átvették a technikát. Lehet velem vitatkozni ha valaki már kipróbálta és nem jött össze. Amúgy ha grillezett már valaki f a s z é n e n ott is először, pirítunk és majd párolunk, puhítunk.
Üdvözlettel: Faterosz

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. április 9., szerda 15:25
Szerző: Mazsim1972
laca55 írta:Úgy gondolom a 25 cm belmagasság alatt meglapulhat egy malac
Köszönöm Laca! És az eddigi segítséget, jótanácsokat is. Majd holnap ezt is "jól bemodellezem"!

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. április 9., szerda 19:01
Szerző: Barat67
Miért jó az, ha a fedő tepsi nagyobb mint az alsó nagy tepsi? Nem csapódik ki a gőz a nagy tepsi külső oldalán? Mik a tapasztalatok?

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. április 9., szerda 19:34
Szerző: teki
Barát!
Igazad van a jó kis leveket vissza kell vezetni az alsó tepsibe.

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. április 9., szerda 21:52
Szerző: cibatapapa
Miért gondoljátok, hogy ha lefedi a fedő a tepsit akkor mellé folyik a pára?
Eddig még minden sütésnél liter körül öntöttem le szaftot a sültekről. Ha mellé menne szerintem nem kellene leönteni semmit. A befelé peremezés ezt még fokozza. Nekem még soha sem száradtak ki ez miatt a sültjeim. A tepsiben én csak sütni szeretnék és nem főzni, ezért öntöm le már félidőben a felesleges levet.
Majd lefotózom legközelebb, Faterosz

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. április 9., szerda 22:23
Szerző: Jana 49
Mazsim!

A fölső tepsire a fogantyút ugyan úgy mint az alsónál a végére kell hegeszteni.
Ilyen egyszerű.

Üdv:Jana

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. április 9., szerda 23:19
Szerző: bencés
Mazsim!
Nekem Laca hengeres teteje teccik. Igaz, a tetőben önállóan nem süthecc, de fajlagosan kevesebb anyag kék, egyszerűbben meg is lehet csinányi.
Itt Pécsett van cég, aki ilyesmivel foglalkozik, de még nem néztem utána. Ha kell, a jövő héten kinyomozom, ha valaki érdeklődik ilyesmi után.

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. április 10., csütörtök 0:22
Szerző: laca55
Mazsim !

A fóliát tartó vázat célszerű úgy használni ( kézzel meghajlítani ) , hogy a
lefedő fólia szélét be lehessen gyűrni a tepsi síkja alá, így a pára a tepsibe
csepeg vissza + fixálja valamelyest a fóliát.
Barátomnál sütöttünk már úgy , hogy szeles idő volt és a bordaváz, valamint
a tepsi pereme közé egy vékony acélpálcát tettünk a fóliára , mely fixálta azt.
Így utólag belegondolva lehet készíteni 2 db U alakú köracél, korpálca
fixálót ( jól leírtam... :lol: ) mert a félhenger végét is le kell fóliázni.
Na ezt jól megbonyolítotttam :lol:

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. április 10., csütörtök 6:37
Szerző: Barat67
cibatapapa írta:Miért gondoljátok, hogy ha lefedi a fedő a tepsit akkor mellé folyik a pára?
Eddig még minden sütésnél liter körül öntöttem le szaftot a sültekről. Ha mellé menne szerintem nem kellene leönteni semmit. A befelé peremezés ezt még fokozza. Nekem még soha sem száradtak ki ez miatt a sültjeim. A tepsiben én csak sütni szeretnék és nem főzni, ezért öntöm le már félidőben a felesleges levet.
Majd lefotózom legközelebb, Faterosz
Azért kérdeztem rá, mert sütés előtt ugyebár pároljuk a nyers húst és a nyers hús alá levet öntünk. A felmelegedett lé kicsapódik forró gőz formájában a felső tepsin és az vissza folyik. Másrészt a nyers hús is tartalmaz vizet. Gondolom nem zárnak ezek a tepsik olyan hermetikusan egymáson, hogy ne legyen némi párolgás. Vagy legalábbis ami kifolyna, az még mielőtt a sütőtér aljára érne, elpárolog a nagy tepsi külső oldaláról. Tudom főzéskor kifuthat a lé, de itt nincs olyan nagy mennyiségű folyadék.

Most akarok majd nagy tepsiket készíteni, ezért is kérdeztem rá célirányosan e dologra.

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. április 10., csütörtök 8:21
Szerző: cibatapapa
Barat67 írta:
cibatapapa írta:Miért gondoljátok, hogy ha lefedi a fedő a tepsit akkor mellé folyik a pára?
Eddig még minden sütésnél liter körül öntöttem le szaftot a sültekről. Ha mellé menne szerintem nem kellene leönteni semmit. A befelé peremezés ezt még fokozza. Nekem még soha sem száradtak ki ez miatt a sültjeim. A tepsiben én csak sütni szeretnék és nem főzni, ezért öntöm le már félidőben a felesleges levet.
Majd lefotózom legközelebb, Faterosz
Azért kérdeztem rá, mert sütés előtt ugyebár pároljuk a nyers húst és a nyers hús alá levet öntünk. A felmelegedett lé kicsapódik forró gőz formájában a felső tepsin és az vissza folyik. Másrészt a nyers hús is tartalmaz vizet. Gondolom nem zárnak ezek a tepsik olyan hermetikusan egymáson, hogy ne legyen némi párolgás. Vagy legalábbis ami kifolyna, az még mielőtt a sütőtér aljára érne, elpárolog a nagy tepsi külső oldaláról. Tudom főzéskor kifuthat a lé, de itt nincs olyan nagy mennyiségű folyadék.

Most akarok majd nagy tepsiket készíteni, ezért is kérdeztem rá célirányosan e dologra.
Kedves Gábor, :hej

Ne sértődj meg te se és senki se, de sokszor az az érzésem, hogy mindig csak az utolsó hozzászólást, olvassátok el és azt is felületesen. Az előző válaszaimban is és már nem tudom, hányszor leírtam, hogy én hogy használom ezt a fajta tepsit, és a fedelét, számtalan fényképpel is illusztrálva. Eddig még mindig szuper kaják jöttek ki belőle, megtanultam, hogy kell használni és nem az ujjamból szopom soha a leírtakat.
Az előzőekben már leírtam, hogy én fordítva csinálom, mindig a forró kemencébe rakom be a blansírozott (előfőzött) krumburg zöldség ágyon a befűszerezett előkészített húsokat. Fedő nélkül és vizet soha, egy cseppet sem öntök alá. A húsok alá sem, mert így is rengeteg levet ereszt idővel. Naszóval először fedő nélkül sütöm, megpirítom, mielőtt lefedem így is enged annyi levet, amivel meglocsolom, és majd lefedve készre párolom, és közben is locsolgatom a saját levével. A végén kb. liter szaftokat öntök le ekkora adagokról, amiket érdekes nem vezet ki a tepsin kívülre a kívülre lelógó fedő.
Nem kötelező megfogadni semmilyen tanácsot, mert ez nem is tanács. Csak Osziban az ilyen kétrészes tepsimmel én így sütők. :idea:
töltöttcsirkecomb.JPG
A háta mögött a fedő tepsi, a tepsi belső oldalán a rásült visszacsorgó pára. (Belseje minden sütés után el van mosva, ez nem patina!)
töltöttcsirkecomb.JPG (46.62 KiB) Megtekintve 3467 alkalommal
DSCF5810.JPG
Pirítás alsó lángon.
DSCF5810.JPG (42.8 KiB) Megtekintve 3467 alkalommal
DSCF5808.JPG
Az alsó tűztér
DSCF5808.JPG (46.06 KiB) Megtekintve 3467 alkalommal

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. április 10., csütörtök 8:51
Szerző: Mazsim1972
Igen, ezeket én is olvastam Cibatapapa még régebbről. Ezért ezekből az infókból kiindulva terveztem a tepsim.

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. április 10., csütörtök 9:09
Szerző: Mazsim1972
laca55 írta:Mazsim !

A fóliát tartó vázat célszerű úgy használni ( kézzel meghajlítani ) , hogy a
lefedő fólia szélét be lehessen gyűrni a tepsi síkja alá, így a pára a tepsibe
csepeg vissza + fixálja valamelyest a fóliát.
Barátomnál sütöttünk már úgy , hogy szeles idő volt és a bordaváz, valamint
a tepsi pereme közé egy vékony acélpálcát tettünk a fóliára , mely fixálta azt.
Így utólag belegondolva lehet készíteni 2 db U alakú köracél, korpálca
fixálót ( jól leírtam... :lol: ) mert a félhenger végét is le kell fóliázni.
Na ezt jól megbonyolítotttam :lol:
Nem bonyolítottad meg Laca. Értem én, és köszönöm! Köszönöm mindenki hozzászólását!

Tegnap már nem tudtam válaszolni mert egyéb hobbitevékenységet űztem: magyar néptánc.

Ma reggel viszont kicsit továbbgondoltam az ötleted. A Tepsi V4 nél csak a tető van a tepsin. A V5-nél pedig terveztem egy magasítást. Amit malacsütéskor csak rátennék az alsó tepsire. Majd erre a tetőt. A tetőbe behegesztenék körbe egy laposacélt is, így az első verziónál tuti nem jön ki a lé, a másik verziónál pedig jó a szűkített magasításhoz is.
Az egész összsúlya 18kg (plusz majd a belevaló).

Hozzáteszem: ahogy említettem fiatalkoromban rengeteget sütöttem malacot. Ezek félben teljesen elvágott kismalacok voltak (alacsonyabbak mint egészben), előtte 1-2 nappal bepácolva tettük a fekete-acéllemez tepsibe, és nyitott tepsibe tettük be a kemencébe. Néha kivettük, ilyenkor sörbe áztatott szalonnával kenegettük meg, hogy szép piros legyen a bőre, és megfordítva a tepsiket tettük vissza.

Tehát ilyenre gondoltam gyártattni. Viszont hajlok a feketelemez felé. Az egészhez éppen elég egy 1,5×1000×2000 tábla lemez. Szerintetek?

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. április 10., csütörtök 10:52
Szerző: laca55
A magasítás betételem tutibb kezelhetőség szempontjából mint a fólia
és nyilván jobb zárást biztosít ! :k

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. április 10., csütörtök 13:07
Szerző: Mazsim1972
Még annyi kérdésem lenne ezzel kapcsolatban: alumíniumból (AlMg3) nem lenne érdemes a tepsit gyártattni? Túlkomáromban láttam olyat.

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. április 10., csütörtök 14:34
Szerző: cibatapapa
Mazsim1972 írta:Még annyi kérdésem lenne ezzel kapcsolatban: alumíniumból (AlMg3) nem lenne érdemes a tepsit gyártattni? Túlkomáromban láttam olyat.
Hogyé, mennyibe lenne? Amúgy. Én inkább a fekete lemezt választanám ha már kérdezted. A magasításra meg az jutott eszembe megint, hogy majdnem annyi pézé akkor lenne már három tepsim, ha az is "csak" egy tepsi lenne, nem csak az oldala :mrgreen: fal:) . Azt a magasítást maxiszimum képkeretnek lehetne használni majd amikor nem malacot vagy kecskét sütnék. Ezért erről is eszembe jutott valami, szerintem egy táblából kijönne ez a mobil három és több funkciós tepsi. A feladat annál, akit érdekel, hogy kiszámolja a kiterített lemez méreteket! Na de most már abba fogom, hagyni fal:) Faterosz
Tepsik.jpg
Tepsik.jpg (31.94 KiB) Megtekintve 3452 alkalommal

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. április 10., csütörtök 14:51
Szerző: Mazsim1972
cibatapapa írta:
Mazsim1972 írta:Még annyi kérdésem lenne ezzel kapcsolatban: alumíniumból (AlMg3) nem lenne érdemes a tepsit gyártattni? Túlkomáromban láttam olyat.
Hogyé, mennyibe lenne? Amúgy. Én inkább a fekete lemezt választanám ha már kérdezted. A magasításra meg az jutott eszembe megint, hogy majdnem annyi pézé akkor lenne már három tepsim, ha az is "csak" egy tepsi lenne, nem csak az oldala :mrgreen: fal:) . Azt a magasítást maxiszimum képkeretnek lehetne használni majd amikor nem malacot vagy kecskét sütnék. Ezért erről is eszembe jutott valami, szerintem egy táblából kijönne ez a mobil három és több funkciós tepsi. A feladat annál, akit érdekel, hogy kiszámolja a kiterített lemez méreteket! Na de most már abba fogom, hagyni fal:) Faterosz
Tepsik.jpg
Hát ezt jól elragoztuk. Amúgy szerintem teljesen jó ötlet. Én viszont nem használnék ki 3 tepsit. És anyagban sem jönne ki 3 egész tepsi egy 1×2m-es táblából nekem.

Árat még nem tudok, várom az ajánlatot. Az alu miatt elsősorban a vetemedést ill. tisztítást kérdeztem van-e valakinek tapasztalata. Nekem csak a bakaság alatti fekete mosogató jutott eszembe...:D

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. április 10., csütörtök 18:26
Szerző: takijoci
cibatapapa írta:
Barat67 írta:
cibatapapa írta:Miért gondoljátok, hogy ha lefedi a fedő a tepsit akkor mellé folyik a pára?
Eddig még minden sütésnél liter körül öntöttem le szaftot a sültekről. Ha mellé menne szerintem nem kellene leönteni semmit. A befelé peremezés ezt még fokozza. Nekem még soha sem száradtak ki ez miatt a sültjeim. A tepsiben én csak sütni szeretnék és nem főzni, ezért öntöm le már félidőben a felesleges levet.
Majd lefotózom legközelebb, Faterosz
Azért kérdeztem rá, mert sütés előtt ugyebár pároljuk a nyers húst és a nyers hús alá levet öntünk. A felmelegedett lé kicsapódik forró gőz formájában a felső tepsin és az vissza folyik. Másrészt a nyers hús is tartalmaz vizet. Gondolom nem zárnak ezek a tepsik olyan hermetikusan egymáson, hogy ne legyen némi párolgás. Vagy legalábbis ami kifolyna, az még mielőtt a sütőtér aljára érne, elpárolog a nagy tepsi külső oldaláról. Tudom főzéskor kifuthat a lé, de itt nincs olyan nagy mennyiségű folyadék.

Most akarok majd nagy tepsiket készíteni, ezért is kérdeztem rá célirányosan e dologra.
Kedves Gábor, :hej

Ne sértődj meg te se és senki se, de sokszor az az érzésem, hogy mindig csak az utolsó hozzászólást, olvassátok el és azt is felületesen. Az előző válaszaimban is és már nem tudom, hányszor leírtam, hogy én hogy használom ezt a fajta tepsit, és a fedelét, számtalan fényképpel is illusztrálva. Eddig még mindig szuper kaják jöttek ki belőle, megtanultam, hogy kell használni és nem az ujjamból szopom soha a leírtakat.
Az előzőekben már leírtam, hogy én fordítva csinálom, mindig a forró kemencébe rakom be a blansírozott (előfőzött) krumburg zöldség ágyon a befűszerezett előkészített húsokat. Fedő nélkül és vizet soha, egy cseppet sem öntök alá. A húsok alá sem, mert így is rengeteg levet ereszt idővel. Naszóval először fedő nélkül sütöm, megpirítom, mielőtt lefedem így is enged annyi levet, amivel meglocsolom, és majd lefedve készre párolom, és közben is locsolgatom a saját levével. A végén kb. liter szaftokat öntök le ekkora adagokról, amiket érdekes nem vezet ki a tepsin kívülre a kívülre lelógó fedő.
Nem kötelező megfogadni semmilyen tanácsot, mert ez nem is tanács. Csak Osziban az ilyen kétrészes tepsimmel én így sütők. :idea:




Nekem is úgy néznek ki a tepsijeim, mint Fateroszé. A lemez vastagsága 1mm (rozsdamentes). Ha jól bekohintok, akkor egy kicsit tekeredik, de egyáltalán nem zavaró mértékben. Faterosszal ellentétben én először párolok, blansírozni ritkán szoktunk, ezért kb fél óra után a lé 80 százalékát lemerem, mert akkor csak főtt krumpli lenne. Alapanyagoktól függően ha kell még egyszer leöntöm. A végén pedig lepirítom.

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. április 10., csütörtök 19:51
Szerző: Barat67
Kedves cibatapapa!

Miért kellene ugyan megsértődnöm tiszteletre méltó, drága cibatapapám? Mert kérdeztem és kaptam rá válaszokat meg::) Szerintem is sikerült alaposan kiveséznünk a tepsiket az utóbbi napokban. Úgy érzem rá kérdeztem egy olyan dologra, amire rá kellett kérdeznem. Így legalább ezt a dolgot is tisztába tettük mindenki számára és köszönöm, hogy megnyugtattál válaszaiddal :bol

Örülök neki, hogy szakítottál egy kis időt és megrajzoltad a tepsiket! Most már mindenki saját maga eldöntheti. hogy melyik változatot kívánja elkészíteni/készíttetni. Jó volt olvasni takijoci értekezését is, hogy ő hogyan használja a nagy tepsijét.

Üdvözlettel:
Gábor

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. április 10., csütörtök 22:09
Szerző: DacaGaby
takijoci írta: Nekem is úgy néznek ki a tepsijeim, mint Fateroszé. A lemez vastagsága 1mm (rozsdamentes). Ha jól bekohintok, akkor egy kicsit tekeredik, de egyáltalán nem zavaró mértékben. Faterosszal ellentétben én először párolok, blansírozni ritkán szoktunk, ezért kb fél óra után a lé 80 százalékát lemerem, mert akkor csak főtt krumpli lenne. Alapanyagoktól függően ha kell még egyszer leöntöm. A végén pedig lepirítom.
:k :k :k :k :k :k :k :k :k :k
LÁJKOLOM!!!


........ezt a tepsi témát nemsemmi módon kivesézitek! :k :lol: :D meg::)

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. április 22., kedd 21:18
Szerző: Papi
Drágaszágok!
:hej :hej :hej
Egy nagyszerű edényt szeretnék Nektek mutatni.
Három részből áll: egy sütőharangból, amihez kétféle alj tartozik. Az egyik a sokatok által ismert csirkesütő (közepén a felálló "csőrrel), a másik pedig olyan, mint egy mélyebb tál.
Kemencében is lehet használni, de én a kemence melletti rakott sparhelt platniján főztem benne. A becsületes neve: tagine (vagy tajine) és észak-afrikai eredetű, eredetileg csúcsos tetejű cserép (ritkábban fém) edény. A Fórumon sokszor emlegetett lassú főzés klasszikus edénye, amiben órákon keresztül főzig a számtalan variációban létező, szintén tagine nevű ételt. A főzéshez eredetileg f@szénparázsra állítják az edényt.
Az avatás még tavaly késő ősszel történt egy csirke tagine-nal és, ha valaki ráismer az edény származási helyére (nem Marokkó ;) ), az nem a véletlen műve...
Ismét hálás köszönetem a készítőjének!
Tagine.jpg
Tagine.jpg (13.08 KiB) Megtekintve 3376 alkalommal
Tagine2.jpg
Tagine2.jpg (18.05 KiB) Megtekintve 3376 alkalommal
Csirke tagine.jpg
Csirke tagine.jpg (18.18 KiB) Megtekintve 3376 alkalommal

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. április 24., csütörtök 11:28
Szerző: Mazsim1972
Szervusztok!

Tegnap bugiztam a MÉH telepen egy tepsit. Az anyaga acél. A felülete a mellékelt fotókon remélem látszik. Tudja valaki, hogy ilyet használhatok-e sütni, főzni? Nem zománcozott, de nem ismerem.

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. május 13., kedd 7:12
Szerző: Mazsim1972
cibatapapa írta:
Mazsim1972 írta:Még annyi kérdésem lenne ezzel kapcsolatban: alumíniumból (AlMg3) nem lenne érdemes a tepsit gyártattni? Túlkomáromban láttam olyat.
Hogyé, mennyibe lenne? Amúgy. Én inkább a fekete lemezt választanám ha már kérdezted. A magasításra meg az jutott eszembe megint, hogy majdnem annyi pézé akkor lenne már három tepsim, ha az is "csak" egy tepsi lenne, nem csak az oldala :mrgreen: fal:) . Azt a magasítást maxiszimum képkeretnek lehetne használni majd amikor nem malacot vagy kecskét sütnék. Ezért erről is eszembe jutott valami, szerintem egy táblából kijönne ez a mobil három és több funkciós tepsi. A feladat annál, akit érdekel, hogy kiszámolja a kiterített lemez méreteket! Na de most már abba fogom, hagyni fal:) Faterosz
A Tepsik.jpg csatolmány már nem érhető el.
Tegnap kiderült, hogy 10 ezer fortintért gyártanák le nekem ezt a tepsit mindhárom részével együtt. Szerintem megéri.

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. május 14., szerda 9:27
Szerző: 1242
Mazsi, hol gyártanák le ezt 10000 rongyért, és milyen alapanyagból? Túlkomárom melyik részén láttál tepsiket? még egy kérdés: túlkomárom a szlovák félre vonatkozik, vagy a magyarra? :D :D :D fal:) :D :D :D

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. május 14., szerda 9:34
Szerző: Mazsim1972
1242 írta:Mazsi, hol gyártanák le ezt 10000 rongyért, és milyen alapanyagból? Túlkomárom melyik részén láttál tepsiket? még egy kérdés: túlkomárom a szlovák félre vonatkozik, vagy a magyarra? :D :D :D fal:) :D :D :D
Szia!

A volt munkahelyemen gyártanák le. AlMg3-as alumíniumból. Mivel Szomódon lakom (Tata mellett), így túlkomáromnak hívjuk a szlovák oldalt. Szerintem megéri, csak gondoltam megkérdezek tapasztaltabbakat, hogy jó-e az alumínium.

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. május 14., szerda 10:35
Szerző: cibatapapa
Mazsim1972 írta:
1242 írta:Mazsi, hol gyártanák le ezt 10000 rongyért, és milyen alapanyagból? Túlkomárom melyik részén láttál tepsiket? még egy kérdés: túlkomárom a szlovák félre vonatkozik, vagy a magyarra? :D :D :D fal:) :D :D :D
Szia!

A volt munkahelyemen gyártanák le. AlMg3-as alumíniumból. Mivel Szomódon lakom (Tata mellett), így túlkomáromnak hívjuk a szlovák oldalt. Szerintem megéri, csak gondoltam megkérdezek tapasztaltabbakat, hogy jó-e az alumínium.
Megéri egy percig ne gondolkozz rajta.

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. május 14., szerda 11:12
Szerző: Barat67
Minden további gondolkozás nélkül készíttesd el, még mielőtt vissza nem mondják az ajánlatukat :bo :bo :bo

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. május 14., szerda 11:18
Szerző: Tu-Ja
Szerintem is nagyon megéri és jól tudod majd használni. :k

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. május 14., szerda 11:20
Szerző: Mazsim1972
Köszönöm, megrendeltem ma reggel!

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. július 13., vasárnap 20:32
Szerző: PyTom
Ezek most nem pont kemencében vannak...... :D

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. július 27., vasárnap 13:40
Szerző: pici21
üdv mindenkinek!
érdeklödni szeretnék hogy tepsit tud-e valaki csináltatni ?közelembe sajnos senkit nem ismerek aki csinálna nekem tepsit.

üdv.:Misi

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. július 30., szerda 21:23
Szerző: janika1985
Nem teljesen ebbe a topicba való,de nem találtam jobb helyet Neki,így itt mutatom meg az új kötényeimet,amit nagynéném varrt nekem ingből.

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. július 30., szerda 22:36
Szerző: cibatapapa
Janikám meg::) Nagyon sukár vagy benne :k Faterosz a :twisted: Nagy gratusz a nagynéninek meg::)
kötény1.jpg
kötény1.jpg (43.08 KiB) Megtekintve 3071 alkalommal

Re: Edények a kemencébe

Elküldve: 2014. augusztus 3., vasárnap 19:59
Szerző: janika1985
cibatapapa írta:Janikám meg::) Nagyon sukár vagy benne :k Faterosz a :twisted: Nagy gratusz a nagynéninek meg::)
Köszi Paposz! Bevallom Nekem is eszembe jutott a nyakkendő,csak nem a csokor nyakkendő,hanem a sima nyakkendő... :D