Kemenceépítés trükkjei (150-251 hozzászólás)

A korábban működő fórumon lévő hozzászólások vannak itt sok okossággal.
Lezárt
Avatar
foadmin19
Adminisztrátor
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: 2008. június 7., szombat 9:26

Kemenceépítés trükkjei (150-251 hozzászólás)

Hozzászólás Szerző: foadmin19 » 2008. augusztus 12., kedd 15:27

© zozo ma 15:19 | Válasz | #251

Köszönöm a gyors választ és még egyszer nagyon köszönöm, hogy itt lehetek! Még csak annyit, hogy nekem elég magas és nehéz lesz a kémény mert ki kell bukkannom a sufnitetőn is, ha jól látom a kémény hátsó oldalát vas áthidaló majd samott tégla tartja, lehet nálam jó lenne ha beleszólna a teherviselésbe a donga is egy kis bekötéssel? (ez már majdnem statika, na ehez se értek!)A téglám, már amennyi van már, régi nagyméretü, kalapácsos, meg más címeres de a minősége elég hitvány, úgyhogy rámegyek a használhatóságra, nem a szépségre! kemény lesz, már izzadok, mi lesz ha a falat rakom? Köszi Zozo


© Robrt ma 14:42 | Válasz | #250

Szia zozo!
A boltozatot hagynám 30cm-nek, csak nem falaznám körbe. Inkább erre gondoltam. Én nem raktam kötésbe a téglákat és még nem esett szét. Ha 15 cm falvastagságot szeretnél, akkor szerintem azt kell szigetelni viszont kívülről.

http://www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'zozo' üzenetére (#249)

© zozo ma 13:29 | Válasz | #249

Kedves Robrt! Ha jól gondolom első lépés a tervezés! Én egy 80x110cm-es sütőterü kemencét szeretnék,elsősorban tőled kérdezném, hogy írtad elég lehet vékonyabb donga falvastagság is? Gondoltam én hosszára raknám meg a boltozatot, így 15cm-es lenne a vastagság, majd szintén körbefalaznám a dongát? Az elején írták, hogy fontos lehet a téglák kötése, így ez könnyebben megvalósítható! Mi a véleményed? Köszi Zozo

© zozo ma 12:57 | Válasz | #248

Én is üdvözlök mindenkit! Köszi a remek honlapot, több évtizedes vágyam teljesül általa! Leendő kemencém Budapest egyik külvárosában fog illatozni. Lassan nekilátnék, de sajnos én is a kezdő, lelkes, amatőrök táborát gazdagítom, nem pedig a profikét. Nyári konyhát alakítanék ki a düledező sufniból, mert meguntam a főzőcskézést a nyáron amúgy is meleg lakásba, nem beszélve arról, hogy a szilveszteri malac közepéből ki kellett vágni húsz centit, összetolni, hogy beférjen a sütőbe! Ennek vége!! Szóval nekem is sok kérdésem lesz majd, ha nem veszitek zokon!? Először is nemrég beszéltem egy idős bácsival aki pék családban nőtt fel és ő mondta, hogy a kemence hát falába fúrjunk három lyukat, egyet-egyet a jobb bal oldalon a sütőtér magasságába, illetve egyet a közepébe húsz centivel a sütőtér fölé, ezen lyukak kinyitásával illetve dugaszolásával lehetne szabályozni a hőmérsékletet. ? Aztán az ő kemencéjük feneke csak agyag volt amit aztán gyakran cseréltek!? Köszi zozo

© Robrt 2008. aug. 10. 21:38 | Válasz | #247

Kíváncsian várom a képeket. Ha van bevált recepted és megosztanád, annak szintén örülnénk.
Robrt

http://www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'schubert' üzenetére (#246)

© schubert 2008. júl. 30. 02:30 | Válasz | #246

Ez úton üdvözlök minden kemencést, vagy leendő kemencést!

Én 3 éve kerültem kemence közelbe, s az első elfogyasztott kenyérlángos, "meg is fertőzött".
Ez a Bakonszegen megrendezett "MORZSÓKA" fesztiválon történt, ott a falu művelődési ház udvarán építettek 4 vagy 5 kemencét és a fesztivál alkalmával készítettek bennük kemencés ételeket. Ekkor történt az elhatározás, hogy én is építeni fogok magamnak. Ezt idén tavasszal meg is valósítottam,(a meszelés még várat magára, de már üzemel)egy 70 éves kőművessel, aki 30-40 éve épített utoljára kemencét. Közösen össze is hoztuk, én tanulmányoztam a Sabján féle szakirodalmat,+ az idősek elmondását sem hagytam figyelmen kívűl, ő meg adta a saját tapasztalatát. Így hagyományos anyagokból (tégla, vályog, agyag+ törek, és egy kis malter) 4 napi munkával el is készült a búbos. E honlapot a kemnce megépítése után találtam meg. Az építés mozzanatait megörökítettem, csak még a képek méretei nagyok, nemsokára kisebbek lesznek és felrakom őket, hátha ezzel is segíteni tudok az építés előtt állóknak.
Ez úton szeretném mindenki figyelmébe ajánlani a MORZSÓKA fesztivál alkalmával kiadott: "MORZSÓKA SZAKÁCSKÖNYV" -et, mely a régmúltat idéző hagyományos tájételek / Sárréti / receptjét tartalmazza kb.: 20-25 db-ot.
Mindenkinek további jó kemencézést!

© jenci 2008. júl. 15. 22:22 | Válasz | #245

sziasztok!Én nem rég csatlakoztam a fórumhoz.
Terveimben egy kültéri búbos kemence építése szerepel, aki tud segítsen. Nagy segítségemre lennének fotók, jó tanácsok. Néha látom képeken, hogy tetőt építenek a kemence fölé. Ez minden kép szükséges? Nekem jobban tetszik anélkül (fehérre meszelve) vagy nem tudom, hogy oldható meg, hogy időtálló legyen kint?

© kila59 2008. júl. 07. 08:30 | Válasz | #244

Sziasztok Kemencések!
Örülök, hogy itt lehetek a honlapon.
Rövidesen kemenceépítésbe fogok, amelyet én is dokumentálni szeretnék.
Bár túl vagyok néhány "tűzes" projekten, de azok nagy része cserép ill téglakályha.
Másnak, az Ő elképzelése szerint építettem kemencét, de most a saját jön...:-)
Nagy izgalommal készülök az építésre, nagyon sok hasznos és szép ötletet találtam itt.
Ezt már most köszönöm Nektek!
Üdv
Laci

© paul20 2008. júl. 07. 08:12 | Válasz | #243

Köszi a segítséget Robrt.

Üdv: Paul

© Robrt 2008. júl. 06. 22:14 | Válasz | #242

Nem hiszem, hogy gondot okozna, hogy drót is van az üveg között. Mondjuk nehezebb lesz összetörni, eligazgatni. A hőtágulása a két anyagnak hasonló, ezért is készítenek drótüveget, tehát, ha megbírsz vele, akkor mehet!

http://www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'paul20' üzenetére (#241)

© paul20 2008. jún. 30. 20:15 | Válasz | #241

Sziasztok!

Lenne egy olyan kérdésem, hogy mármilyen üveg jó a kemence aljába?Csak mert mutteromék találtak a nyaralónkba dróthálóval erősített üveget, az is jó bele?

Üdv: Paul

© Steuer István 2008. jún. 25. 12:55 | Válasz | #240

Üdvözlet! Házi kemenceépítéshez búzapelyva eladó.
30-2419453

© paul20 2008. jún. 22. 22:54 | Válasz | #239

Szia Tu-ja!

paul20@freemail.hu -ra küldheted a képeket.Nagyon szépen köszönöm.

Üdv: Paul

© Tu-Ja 2008. jún. 22. 21:49 | Válasz | #238

Szia paul20!

Összeszedek pár fotót az ajtókészítésről és felteszem vagy elkűldöm neked e-mail-ben ha megadod hova kűldjem.

Üdv.
Tu-Ja
Válasz 'paul20' üzenetére (#236)

© paul20 2008. jún. 22. 14:47 | Válasz | #237

Szia DacaGaby!

Lenne egy kérésem, le tudnád írni a kemencét méreteit?Nagyon tetszik ez a kialakítás és nem tudom milyen méretű kemencét építsek.

Üdv: Paul

© paul20 2008. jún. 22. 14:44 | Válasz | #236

Sziasztok!

Hát az az igazság, hogy teljesen megfertőztetek!
Az egyik haverom mutatta a honlapot és nagyon megtetszett ez a téma, amivel ti itt foglalkoztok. Úgyhogy bővült a csapat még egy fővel. :D
Na szóval valószínűleg, hogy csak jövőre vagy ősszel fogok csak bele a munkába, mert a házunk felújítása az előnyt élvez.(Az asszony szerint)
Én már legszívesebben most belekezdenék, de ami késik nem múlik.

Tu-ja lenne pár kérdésem.Az ajtóról tudnál pár sort írni, hogy készült, mert én is szeretnék hasonlót és érdekel a kovácsolás művészete is.
Lesz a kemencével kapcsolatban is kérdésem csak azt még össze kell szednem.

Üdv: Paul


© admin 2008. jún. 07. 19:10 | Válasz | #235

Szia Blasek.
Megoldható a tető nélküli boltives kemence.
A most elkészült kemencémet a következőképpen épitettem : - 25cm vastagságú klinker tégla
- 3 cm vast. préselt üveggyapot+rag
- flexibilis ragasztó + háló 5x5 mm
- folyékony szigetelő HYDROPLAST 2x
- flex. ragaszt. Andezit kőlapok 3cm
- végül lekenve folyékony szilikon.
A végeredmény látható a képgalériában- ADMIN.
Válasz 'Blasek' üzenetére (#207)

© Koresz 2008. jún. 07. 11:29 | Válasz | #234

Szia K Pál

15 kg fa és 2 óra az egész amig felmelegszik általába a kemence égésterétől függ meg a fal vastagság

© kergyik pál 2008. jún. 07. 11:18 | Válasz | #233

Csö Fiúk! Hogyan kell kemencét méretezni?Van-e valamilyen szabály? pl.: égötér méretezése szélesség-hossz.- magsság,kéménykeresztmetszet és milyen magas,mekkora tömegü hötároló kell és milyen anyag a legjobb hötárolásra, ajtónyilásméret,tüzifából tól-ig mennyi kell és még minden amit kifelejtettem!??? Csak ne lennék ilyen szerény!

© kergyik pál 2008. jún. 07. 10:54 | Válasz | #232

Melyk megoldás a jobb ha elöl vagy hátul van a kémény a kemencén?

© dorcsi22 2008. jún. 06. 21:38 | Válasz | #231

sziasztik vaárnap raknám a kemece boltívjét a sütö térre.kellenne egy kis segitség ..vettem a bricostorba höálló habarcsot szerintetek az jó hozzá?

© Brenner Balázs 2008. jún. 04. 07:00 | Válasz | #230

Sziasztok!
Ha kell valakinek szárított agyag kemence építéshez, írjon nekem a balazs.brenner@citromail.hu e-mail címre.

© Robrt 2008. jún. 02. 21:54 | Válasz | #229

A papír nagyját én kiszedtem, de azért maradt még rajta, és a pizza így is kiválóan sül. Láttam már aki élére állítva teszi a téglát, az is jó megoldás lehet.


http://www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'szantozs' üzenetére (#225)

© Robrt 2008. jún. 02. 21:52 | Válasz | #228

még nem próbáltam. Azt hallottam már hogy agyaghoz keverik a samottport, valahol a fórum elején talán van is valami ilyesmi beírás, de a vízüveg teljesen új. Szerintem az nem való kemencébe.

http://www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'dorcsi22' üzenetére (#226)

© Robrt 2008. jún. 02. 21:50 | Válasz | #227

Kedves Gykari!

A firefoxot sajnálom, hogy nem támogatja, nem vagyok valami nagy internetes. De dolgozom a honlap átalakításán, teljesen új alapokon lesz. Remélem nem kell majd a fórumba (az is teljesen új lesz) és a képtárba külön regisztrálni, na meg új cikkeket is tudok majd feltenni, mert ezzel ezen a lapon elakadtam. Kb. 1 hónap szerintem.

Süket kemencével még nem találkoztam, és nem is tudom hogy kell olyat csinálni :)

Robrt

http://www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'gykari' üzenetére (#223)

© dorcsi22 2008. máj. 30. 14:31 | Válasz | #226

Sziasztok!A samot por és a vizüveg Jó a kemence sütöterének ki kenéséhez? kérlek segitsetek!Köszönöm!

© szantozs 2008. máj. 28. 21:29 | Válasz | #225

A sütőtér fenékre rakott téglák lapjára vannak rakva.
Élére rakva, szépen lecsiszolva nem lenne jobb?
Hőgazdálkodás szempontjából az üveg fölötti téglavastagság biztos meghatározó.
Apropó üveg! milyen tisztának kell lenni? Cimkét le kell áztatni? Mi a véleményetek?
Üdv mindenkinek.....

© dorcsi22 2008. máj. 28. 11:38 | Válasz | #224

s Robi samot por nem jo? köszi

© gykari 2008. máj. 27. 15:57 | Válasz | #223

Üdvözlet!
Nagyon jó az oldal, sokat tanultam belőle. (bár fájlalom, hogy a Firefoxot nem támogatja)

Egyszer én is építek egy kemencét, most tájékozódok, tanulok. Kérdésem lenne a tapasztaltakhoz: találkozott már valaki süket kemencével? Netán épített valaki, vagy halott olyant, hogy valaki más épített olyan kemencét, ami nem jól fungált?
És ha igen, akkor mit rontottak el?

© Robrt 2008. máj. 27. 15:51 | Válasz | #222

Szia!
Általában kályhacsmpe gyártással, kályhaépítéssel foglalkozó cégeknél. A felhasználására is tőlük kell tanácsot kérni. Az enyém Nyíregyházán a Fütech Kft. től származik. http://www.futech.hu
Homokot kell hozzá keverni és vizet. A receptet az építési folyamatnál a képeknél leírtam, legalábbis azt amit használtam. http://www.kemenceepites.extra.hu
Porított agyag, vagy szárított. Én sem tudom igazából a nevét. De ez tulajdonképpen agyag víz nélkül. Gondolom szárítják, összetörik, szitálják, majd csomagolják kb. 40kg-os zsákokba.

http://www.kemenceepites.extra.hu/pg002.html
oldalon "ugrás a látványtervre" kattintva van a terv a méretekkel.
Üdv:

Robrt

http://www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'dorcsi22' üzenetére (#221)

© dorcsi22 2008. máj. 26. 21:44 | Válasz | #221

Szia robi! a kályhaépitö anyagot hol lehet kapni?Ez a hivatalos neve? agyagal kell összekeverni?a beado felet lévö kis boltívnek mi a pontos mérete?köszi
Válasz 'Béka' üzenetére (#157)

© Robrt 2008. máj. 25. 22:20 | Válasz | #220

András!
A kémény a beadónyílásnál van elsőkéményes kemencéknél. Az ajtó választja el a sütőtértől a kéményt. A felfűtés során az égési levegőt a sütőtérben égő tűz a sütőtér alján kapja, a füst a boltívet köbejárva melegíti a sütőteret és távozik a sütőtér ajtón át a kémény huzatával. Fontos, hogy az ajtó alacsonyabb legyen, mint a boltív, ezzel kényszerítve a füstöt, hogy a boltívet járja körbe és csak utána távozzon.

Képet látsz a kemeneépítésről itt: http://www.kemenceepites.extra.hu/pg000.html

A 12. kép (CRW_1508.jpg) a sütőtér felől készült: jól látszik az áthidaló, fölötte a samott téglával. Ez a rész van kitéve a legnagyobb hőhatásnak és hőmérséklet különbségnek, azért érdemes samottból építeni. Előtte a kémény nyílás, majd a beadó külső boltívja látható (sütőtérből kifelé haladva).

Robrt



http://www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'Gyürecs András' üzenetére (#219)

© Gyürecs András 2008. máj. 25. 18:12 | Válasz | #219

Kérdésem a következő, a kéményt hogy kell megépíteni a kültéri kemencénél (kültéri kemencét és bográcsozót szeretnék építeni) az belóg a tűztérbe, vagy a beadónyílásnál van és a tűzteret elválasztja az ajtó a kéménytől.
Ha lehet egy rajzot kérnék felülnézetből is a kémémény és tűztér kapcsolatáról.
Kösz Gy.A.

© higi24 2008. máj. 24. 13:47 | Válasz | #218

köszi mester, akkor majd zaklatlak:)




sajnos most behalt a netem, igy korcsmábol wlanon teloval nehézkes..
de majd jelentkezem. :) minden jot

© Robrt 2008. máj. 21. 22:04 | Válasz | #217

Higi24,

A nyál összefutott a számban a leírásodat olvasva...
BM téglát véletlenül sikerült szereznem. Az Opel Csősszel szemben volt az élelmiszeripari iskola, azt tavaly lebontották. Erre a bontásra lettem figyelmes, és ott állapodtam meg a téglára. Vettem is 1300 darabot, de mindet be is építettem. Még jó lett volna vagy 50 darab. Javaslom, hogy ha hátulra kis fatárolót tervezel, mint én, akkor két oldalra tegyél egy egy sor téglát, az megtartja az odapakolt fát, így a rakás nem csúszik szét. A másik javaslat, hogy az első fatárolóhoz is érdemes keresztbe építeni egy sor tégla gátat, ami megfogja a parazsat mikor kihúzod, így nem megy a lábadra:)

Ha elakadsz kérdezz nyugodtan! A templomot azért ne bontsd el. Ha megírják az újságok, hogy ismeretlen tettesek elloptak 1350db téglát a templonból, akkor kénytelen leszek telefonálni :)

Robrt

http://www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'higi24' üzenetére (#216)

© higi24 2008. máj. 21. 17:38 | Válasz | #216

köszöntök minden lelkes kemenceépítőt!

idén végre mi is (édsapámmal) hozzáfogtunk a kemencépítéshez. (mult hétvégén elkészült az alap, folyt. a jövő hétvégén)

példaképp Robrt kemencéje szolgál, kiegészítve egy üsthellyel, és egy füstölővel (évente készítünk szilvalekvárt, paradicsom"szószt", + egy egy disznóölés is besikeredik)
- a füstölő meg a kolbász-sonka-szalonna és nem utolsó sorban a hal füstölésénél jön majd jol.

ahogy haladunk, majd igyekszem megosztani tapasztalatimat itt én is, ahogy azt az előttem szólók is tették, és akik (ha látatlanba is) sokat segítettek észrevételeikkel nekem.:)

remélem sikerül jólcsengő téglát beszereznem nekem is valahonnan.. :S


Robrt,
jol látom, hogy szignózott BM-es téglákhoz is sikerült hozzájutnod? én is keresek egy pár olyat:) látom, nyíregyházi vagy, jómagam is (a kemence Vásárosnaményban készül) így adódik a kérdés, hol tudnék Barzó Mihály mester által készített téglához jutni?
-a nyíregyházi római katolikus nagytemplomot, csak nem kellene nekiállni kibontani, pedig azt is a fennt említett szakember tégláibol építették.. öö nagy a kísértés:))


/a poén hogy Barzó úrnak a betondzsungel-panel Jósavárosban van egy emlékműve.. -na arrafele kereshetnék én bármilyen téglát iss:))


elnézést kicsit elkalandoztam, ha elekadnék majd valahol, akkor zaklathatlak?


minden jot,
-hAjrászpari-

© Szasza 2008. máj. 20. 11:39 | Válasz | #215

Szia Gyuri!
Köszönöm szépen a meghívást.
Sok képet mentettem le a netről,hogy milyen stylusú,kinézetű kemencét építsek,közte volt a tiéd is.Valami hasonlót szeretnék én is természetesen kiegészítve az saját ötleteimmel.
Szasza

© Gyuri 2008. máj. 18. 21:24 | Válasz | #214

Kedves Szasza!
Nem akarom reklámozni a kemencémet, de a pontosan 60X75-ös a sütőterem mérete. Ha gondolod, Gyuri kemencéje képgalériában megtalálod, illetve a többi infót és képet, meg méreteket, költségvetést a honlapomon: http://www.kemences.eoldal.hu
Nézz be hozzám, kérdezz, szívesen válaszolok!
Szia, Gyuri

© bpeter 2008. máj. 17. 13:18 | Válasz | #213

Sziasztok kemencések! Megtaláltam álmaim kemencéjét. A képgaléria külső kemence típusok 5/126-os kép. Keresem a kemence gazdáját illetve építőjét, mert ilyet szeretnék építeni.Szükségem lenne a tervekre, méretekre. Válaszotokat előre is köszönöm. Üdv.bpeter

© Szasza 2008. máj. 15. 20:26 | Válasz | #212

Üdv!
Nagyon örülök,hogy megtaláltam ezt a honlapot és ezt a fórumot,mivel kedvet kaptam egy kemence építéséhez,és itt rengeteg infóhoz juthatok hozzá.Pangeásoktól már meg is rendeltema könyvet hátha abban is találok valami jó és még ezen a lapon nem ismertetett ötletet.
A kemeceépítés ötlete onnan jött,hogy tavaly óta kenyeret sütünk magunknak,de csak a gázsütőben(magam dagasztom kézzel,kovásszal).Vásárokon láttam és kostoltam a pompos nevű ételt(amit én "szittya lepénynek" hívok)és láttam hogy kemence szerü dologban sütik,gondoltam régen is kemecében sütötték a kenyeret,ki kellene próbálni hogy úgy milyen lehet.
Kisebb kemencét szeretnék építeni,kb:60X75cm sütőtérrel,gondolom ennél kisebbet nem érdemes.
Kisméretű bontott téglára gondoltam az aljánál,a sütőtér körül pedig nagyméretűre.A dongánál úgy gondoltam,hogy élére rakom a táglát,tehát a falvastagság a tégla hossza lenne.Az ajtaját is magam csinálnám,kovacsolt pántokkal,díszekkel.
Végezetül pár mondat magamról.Januárban múltam 32 éves,idén nősültem,szeptemberre várjuk gyermekünket.Fegyverkovácsként,késes népi iparművészként,töltöm munkaidőmet,hétvégente "kutyázok",vadászom(ijjal),és dolgozom:).

Szasza

© Petex 2008. máj. 15. 14:24 | Válasz | #211

Köszi Robrt a megerősítést!
Válasz 'Robrt' üzenetére (#209)

© Robrt 2008. máj. 14. 17:54 | Válasz | #210

Blasek!

Szerintem jó dolog a tető. Én legközelebb olyat készítenék, ami alatt lehet sörözni is. Bár nekem mellette van egy fedett kis rész, de mikor pizzát sütök, akkor ugye ott állok mellette, és ha beleszól az időjárás,akkor megázok. Ha van tető, akkor a tervezett program csak orkán esetén maradhat el :)


http://www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'Blasek' üzenetére (#207)

© Robrt 2008. máj. 14. 17:50 | Válasz | #209

Szia Petex!

Az alap ötletet nekem is a kiadvány adta. Abban állítva rakják, én is így alakítottam ki a boltívet. 30cm falvastagság.

Robrt

http://www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'Petex' üzenetére (#208)

© Petex 2008. máj. 12. 15:45 | Válasz | #208

Sziasztok!

Kültéri kemencét szeretnék csinálni a Pangeas leírás szerint. Megnéztem a kiadványukat és az itt található képes útmutatót.
A dongaboltozat falvastagságát illetően kérném a segítségeteket. Sugár irányban és kötésben kell rakni a téglákat, de állítva vagy fektetve?
15 vagy 30cm-es a falvastagság? Régi nagyméretű tégláim vannak.
Azért merült fel bennem a kérdés, mert a kiadvány metszete szerint állítva(30cm), még a képek alapján fektetve(15cm) kötik őket.

Előre is köszönöm a hozzászólásokat és nagyon jó az oldal :)

© Blasek 2008. máj. 04. 20:23 | Válasz | #207

Sziasztok!

Még csak tervezgetem a kemenceépítést és a következő kérdésre nem találtam eddig választ:
Szükséges tető a kemence fölé vagy van olyan szigetelési megoldás amivel a tető építése elkerülhető?

Meddig bírja egy "hagyományosan" készített (felülről nem szigetelt), de íves kemence az esőt?

Előre is köszönöm a segítséget!

© Gyuri 2008. máj. 04. 10:12 | Válasz | #206

Kedves Nusi!
A helyzet az, hogy Pécsett, Újhegy alján van egy használt építőanyag kereskedő, mi csak úgy mondjuk: "A cigány", nagyon rendesek. Nála láttam meg, azt mondta, hogy ő is ilyet rakott a kemencéjébe. A nevét nem tudom, de képet, meg méreteket találsz az albumban, meg a honlapomon.
Válasz 'electricnusi' üzenetére (#204)

© Kovács Zsolt 2008. máj. 03. 23:09 | Válasz | #205

Sziasztok !!

Köszi a gyors választ,én már 2 napja szárítgatom hősugárzóval,de ugyanolyan mint amikor elkezdtem.A kéményem még csak 5 sor az égéstér fölött,de már bazi türelmetlen vagyok.Persze nem szeretném eltolni 1 túl gyors befűtéssel.Sajnos csak a hétvégén /jövő/tudjuk folytatni a falazást,addig marad a szárítgatás.Gratulálok a sütikhez+ a husikhoz,végignéztem az összes fórumra feltett képeket.Egyszer talán nekem is sikerül egy tuti vacsorát összehozni a haveroknak.
Jó ez a kemenceépítés:melózol mint egy gép és azon jár az eszed,hogy vajon működni fog ???
Na mindegy , éljen a melóó KZs

© electricnusi 2008. máj. 03. 19:53 | Válasz | #204

Gyuri! Hol és milyen néven szerzed be az égetett kerámialapokat? Kösz elére is!

© Tu-Ja 2008. máj. 03. 19:41 | Válasz | #203

Szia KZS!

Örömmel olvastam soraidat! Ezek szerint vége a külhoni melónak. Kérlek szépen mi apósommal( akivel együtt építgettünk) olyan türelmetlenek voltunk, hogy a kémény építése KÖZBEN is begyújtottunk egy kicsit! Na nemnagyon tényleg csak egy-két marék apróra vágott fát tüzeltünk el amiatt, hogy megnézzük milyen a húzása a kéménynek. Amúgy amikor végleges magasságra értünk a kéménnyel és már az ajtó is rákerült a helyére akkor kezdtünk el begyújtani több alkalommal. Aztán három-négy kisebb ill. mindig egy kicsit nagyobb tüzelést követően egyszer bedurrantottunk amúgy rendesen. Ekkor lett talán véglegesen is kész a kemence.
Látod emlékszem még rád is!

Várom fotóidat, nagyon kíváncsi vagyok milyen segítség lehetett számodra az általam feltett anyag! Május 1.-én olyan finomra sikerült megsütnöm a pogácsát, hogy a haverok csak lestek amikor megkóstolták az egyébként nagyon jól sikerült bulin. Csak 25-en voltunk!

Üdv.

Tu-Ja
Válasz 'Kovács Zsolt' üzenetére (#202)

© Kovács Zsolt 2008. máj. 02. 21:37 | Válasz | #202

Jó estét !!

Kis késéssel,de elkezdtem a kemencém építését,már csak a kémény van hátra.A külsőségeket leszámítva Tu-Ja mintájára készült.A képeket szorgalmasan készítem,ha kész leszek felteszem őket.

Tu-Ja !

Szia !! Azt szeretném kérdezni tőled,hogy a felrakás után mennyi idő múlva gyújtottál be eelőször?
Üdv KZS
Ha még emlékszel...

© Gyuri 2008. ápr. 26. 21:36 | Válasz | #201

Dobtam fel három képet a mai állapotról. A honlapomon is megtalálhatók. Holnap már az eget ostromlom. Jön a kémény. Lehet, hogy egy picikét fűtögetek is!!!

http://www.kemences.eoldal.hu

Üdv!


© Gyuri 2008. ápr. 26. 21:34 | Válasz | #200

Szia szaborob!

Én nem vacakoltam a tégla csiszolgatásával, vettem égetett agyaglapokat, teljesen sima a felületük, nem kellett csiszolgatni. A mérete 15 x 15 x 2-es, és volt feles is belőle, 15 x 7,5 x 2-es. azt hiszem 3 200 Ft volt négyzetmétere. majd meglátom, hogyan válik be.
Válasz 'szaborob' üzenetére (#198)

© Robrt 2008. ápr. 23. 16:51 | Válasz | #199

Szia!

Az a legjobb, ha úgy rakod a téglát, hogy ne legyen szükség csiszolásra. Én pl. sarokcsiszolóval szedtem le a kiállásokat, viszonylag dúrva papírral, hogy ne égjen bele a tégla a nagy fordulat miatt.

Jelentősége biztosan van hőtárolás szempontjából a téglának. Nagyobb tömeg nagyobb hőt is tud tárolni.

Szerintem ha lekened a betont az is elég lehet, ha erre a célra van kitalálva a bitugél. Én bitumenes lapot használtam, szerintem jobb. Alényeg, hogy jól ragadjon le a betonra.

Kémény nélkül nincs jó huzat, kormos lesz a kemence eleje, illetve az a rész, ahol a füst kijön. Hogy nézne az ki? Nem nagyon értem...

Robrt

http://www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'szaborob' üzenetére (#198)

© szaborob 2008. ápr. 22. 13:11 | Válasz | #198

Sziasztok,

Lenne három kérdésem:

1) A kemence sütőtere aljának egyenesbe csiszolásához milyen típusú csiszolót érdemes használni? Rezgőcsiszolót? (esetleg szalag, vagy sarok?)
Van-e tanácsotok, hogy hogyan érdemes csiszolni, mire érdemes figyelni?

2) Tudtommal az elsődleges hőtároló funkciót a sütőtér alatti tört üveg valósítja meg.
Hőtárolás, vagy más szempontból van-e jelentősége, hogy a sütőtér aljának feles vastagságú, vagy teljes vastagságú téglát használok?

3) Lehet, hogy *** kérdés, de mivel nagyon kezdő építkező vagyok..
A beton alap, ill. a téglák közé kell valami vízzáró szigetelés. Elég bitugélt kenni, vagy kell bitumenes lap is? Hány réteget érdemes rakni? Mire érdemes figyelni?

Lenne egy negyedik is:
Kémény nélküli kemencével van valakinek tapasztalata?

köszi
szaborob

© Tu-Ja 2008. ápr. 16. 21:43 | Válasz | #197

Szia!

Ha megnézed a kemencém építéséről feltett fotósorozatot a "Felhasználói albumban" Tu-Ja név alatt akkor ott megláthatod, hogy én tettem a két boltív közé üveget. Szerintem nagyon jól tartja a meleget, de ez logikus is hiszen ott is felmelegszik a fűtés során az anyag aztán innen nyilván visszafelé is sugározza a hőt. Hát ha még kívülről le is szigeteltem vona akkor aztán tuti, hogy az összes felgyülemlett hő befelé tudna csak menni. Azért így is jó. Amúgy nekem nincs hamuzónyílásom a kemencém felépítése miatt, de bizony sok esetben nagyon hiányzott már. Egyszerűen nincs sokszor idő arra,hogy ott szerencsétlenkedjen az ember fia az ajtó előtt és mindenféle módon megpróbálja kivenni a hamut vagy a parazsat. Biztos, hogy mellé kotrod a lapátnak vagy túl sokáig vagy kénytelen nyitva hagyni az ajtót és akkor meg gyorsan kihűl a tűztér. Tehát igen jó dolog a hamuzó nyílás. Ha mégegyszer kemenceépítésre adom a fejemet biztosan csinálok.
Üdv.
Tu-Ja
Válasz 'zolle' üzenetére (#193)

© Gyuri 2008. ápr. 16. 19:56 | Válasz | #196

Dobtam fel az albumomra - Gyuri kemencéje - újabb képeket, meg néhány méretet. Én mégjobban miniatürizáltam a sütőteret, legfeljebb csak "bagettet" sütök benne, meg erdei szalonkát!!! Ja, meg mini pizzát, ja... azt is!
Szóval úgy döntöttem, hogy az összes samottot hanyagolom, jó lesz az a bontott tégla.
Készül az ajtó is, igen jó csatornakeretem volt, hajtottunk rá ívet, pántokat hegeszttettem rá, kétfelé nyílik. Majd azt is meglátjátok, ha kész lesz.

© Robrt 2008. ápr. 16. 15:01 | Válasz | #195

Nem fontos a hamuzó nyílás, csak kényelmes. Ha nem teszel, akkor a hamut kihúzod és lapáttal bele tudod tenni a vedérbe. Ha tüzelés előtt végzed, akkor OK, ha sütés előtt a parazsat kell lapátolgatni, na az már problémás (pl. kemyérsütés előtt). Én nemigen vállalkoznék rá. Így meg kihúzom a parazsat, lehullik, aztán minden rendben. Mondjuk én lusta vagyok alulról kitakarítani a sütés után, ezért ott soha nem tárolódik fa, de az elméletem az volt, hogy ha kitakarítom, lehet alul fát tárolni, ha meg legközelebb tüzelsz (mármint a kemencében :)), akkor azt a fát el tudod használni, a hely tehát újra felszabadul a parázs részére, és így tovább.
Tehát, ha ki van alakítva a hamuzó nyílás, az jó, legfeljebb nem használod, ha fát akarsz ott tárolni. Ha viszont nincs, akkor később már nem tudod betenni.
Az üveges ötlethez nem tudok hozzászólni. Annyit tudok, hogy nem szokásos. De ettől még működhet.
Robrt

http://www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'zolle' üzenetére (#194)

© zolle 2008. ápr. 16. 14:02 | Válasz | #194

Mégegy kérdés:

A hamuzó nyílásra mennyire van szükség? Mert az a helyet inkáb használnám csak fatárolásra. Miért nem lehet csak simán egyenes kihúzni a hamut?

köszi
Zolle

© zolle 2008. ápr. 16. 13:56 | Válasz | #193

Sziasztok,

én olyanban gondolkodtam, hogy a sütőtér főlé is raknék üveget. Ennek szerintetek van értelme? Talán jobban tartaná a hőt, és nehezebben hülne ki.

zolle
Válasz 'Tu-Ja' üzenetére (#192)

© Tu-Ja 2008. ápr. 16. 13:32 | Válasz | #192

Szia jack34!

Én a két téglasor közé nem tennék szigetelést, hanem mikor ezek elkészültek akkor csak kívülre. Ugyanis az a véleményem nagyobb lenne a hőtartása a boltozatnak ha az egészet egyben fűtené fel a tűz. Aztán, hogy te a külső réteget még külön le is szigeteled csak segítene a dologban. Ez EGY vélemény.
Sok sikert kívánok és megnézném majd a róla készült képeket!

Üdv.
Tu-Ja

© jack34 2008. ápr. 16. 10:01 | Válasz | #191

Údv mindenkinek!
Az utóbbi napokban sokat jártam a Robrt által is használt régi tégla után, de nem sikerült költséghatékony beszerzést találnom.
A kemence építéséhez az alábbi köztes megoldásra gondoltma, és ehhez kérném a szakértő zsűri véleményét (nyugodtan szóljatok, ha az egész hülyeség):
A kemence "alja" a több helyen bevált homok+üveg+homok. A fala és az alsó lapja normál kisméretű tégla, de a wienerberger által gyártott "piros tömör" tégla, mivel ezt magasabb hőfokon égetik, és reményeim szerint tartósabb is (méreteiben ugyanolyan mint a többi - 12x25x6,5 cm - de 3 kg a súlya!). A téglát oldalával raknám (12 cm - es falvastagság) homokkal gyengített keramikus agyaggal. A falra alufólia, majd 10 - 15 cm kőzetgyapot kerülne, aztán megint fólia, majd a külső falazat (tégla vagy ytong).
Minden véleményt és kritikát várok.

© Robrt 2008. ápr. 15. 19:14 | Válasz | #190

Üdv sasa!

Agyaggal mindenképp tudod rakni. A samott téglából épült kemence kötőanyagához samottport is szoktak keverni, hogy még ellenállóbb legyen.

http://www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'sasa' üzenetére (#188)

© Robrt 2008. ápr. 15. 19:12 | Válasz | #189

Szerintem elegndő a cserép is. Ha kb. 20-25 cm vastag, az elég. Legalább hamarabb átmelegszik. Így hamarabb tudsz benne sütni. Én nem tennék rá téglasort. Várjuk a képeket is :)

http://www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'Gyuri' üzenetére (#187)

© sasa 2008. ápr. 15. 00:32 | Válasz | #188

Üdvözlök mindenkit a fórumon.
Érdeklődnék, nekem bontott samottéglák vannak otthon abból akarom rakni a tűzteret és a boltívet.
Kérdésem az, hogy agyaggal lehet e rakni a samotottéglát?

© Gyuri 2008. ápr. 14. 22:07 | Válasz | #187

Szervusztok!
Építgetem a kemencémet, úgy készül, mint a lucaszéke. Már többen rákattantatok a képek között, Gyuri kemencéje néven fut. Mi a véleményetek arról, hogy a púpja is cserépből készült. A falvastagsága 20 cm fölött van, olyan 23 cm körül. A cserepeket is boltívre raktam. Kemény meló volt. Egy kályhás mester adta a tippet. Szerintetek rakjak rá még egy sor téglát fedésnek, vagy eléggé megtartja a meleget így is?

© Robrt 2008. ápr. 14. 14:30 | Válasz | #186

Azzal, amivel építed a kemencét:) Gondolom agyaggal.

http://www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'electricnusi' üzenetére (#183)

© Robrt 2008. ápr. 14. 14:28 | Válasz | #185

Itt próbáld meg: http://www.jager-antik.hu/
Másik eset, hogy jársz kelsz bontások környékén. Én is így találtam. Sajnos nem maradt, csak kb. 3db. Azt meg most akarom az alsó boltív elé építeni, hogy a parazsat ne engedje ki a lábambra, mikor kihúzom a kemencéből.
Robrt

http://www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek


© electricnusi 2008. ápr. 13. 22:32 | Válasz | #184

Bocsánat! Lemaradt: Előre is köszönöm a segítő ötleteket! --- Nusi ---

© electricnusi 2008. ápr. 13. 22:30 | Válasz | #183

Tavaly küldtem néhány képet a csapatunk tábori "egy órás" kemencéjéről, akkor annyira megtetszett a dolog, hogy csináljuk már az "Igazit". Ma leraktuk az első sor téglát,de minden válogatás ellenére a sütőtérben nagyok a fugák.
Mivel lehet fugázni??? (még összecsiszolás előtt vagyok.)

© jack34 2008. ápr. 13. 09:04 | Válasz | #182

Üdv Tisztelt Kemencebarátok!
Új vagyok a fórumon, bár az oldalt már régebben olvasom. Személy szerint a Pizza- és kenyérsütő kemencék c. könyv miatt kaptam kedvet a kemenceépítéshez, és ezután találtam meg ezt a remek oldalt.
Hogy ne szaporítsam a szót feleslegesen, Robrt-hez lenne egy kérdésem: nem maradt-e véletlenül, vagy nem tudsz-e eladó olyan téglát, amilyenből Te is építetted a kemencét? Sajnos hiába próbáltam, a környékünkön nem tudtam beszerezni (bár falun lakom, de nem bontják el a régi házakat, inkább felújítják) Kb. 150 - 200 darabra lenne szükségem.
Előre is köszönöm!

© Robrt 2008. ápr. 08. 21:27 | Válasz | #181

Üdv deepdiver!
A bontott tégla - feltéve, hogy nagy méretű és legaláb 95 éves - sokkal jobb, mint a mai téglák, főleg akkor, ha kenyérsütésre alkalmas kemencét akarsz építeni. Szerintem tegeződik itt mindenki...
Általában a kenyérsütés a legnehezebb erőpróba a kemencék életében. Ha azt szépen süti, akkor minden jó lesz benne. A keményre kiégetett tégla, mint a samott hamar adja visza a benne tárolt hőt, ezért a kenyérféle nem emelkedik meg benne, gyakran megég. Viszont cserébe tartós kemencét kapsz. Pizzasütésre pl. gyakran használnak samott belsővel készült kemencét, főleg ipari célra is, mert rendkívül tartós. Ha hagyományos kemencét építessz, akkor marad a tégla, vagy cserép búboshoz. Itt ajánlom DacaGaby kemencéjét. a képtárban meg tudod tekinteni az építés menetét is: http://www.kemencebence.hu/foto
Kisebb kemencét is lehet építeni, bár nekem azzal kapcsolatban nincs tapasztalatom, de működik, mert már láttam én is kisebbet. Talán és is kisebb kemencét építenék legközelebb, mert az kisebb munka is. Ugyanakkor a meglévőt már nem cserélném el semmiért:)
Az elvárás, hogy a téglának szép csengése legyen, ha a kettőt összeütöd. Először én sem tudtam mi ez, de mikor megvettem 1300db bontott téglát és pakoltuk, közben megtanultam.
A sütőtér magassága 80-90 cm-en jó, mint a konyhapult, mivel itt kényelmes kezelni. Ha alacsony, akkor térdelni kell hozzá, vagy hasalni. Elég extrém. A kényelem határozza meg.
A kémény magassága függ a sütőtér méretétől, a kémény átmérőjétől. Konkrét összefüggést nem tudok rá mondani. A lényeg, hogy megfelelő huzathatással kell rendelkezni, különben csak összefüstöl mindent és nem ég benne a tűz jól.
Az agyagot soványítani szokták, ha túl erős homok hozzáadásával. Általában keramikus vagy kályhaépítő agyaggal érdemes dolgozni. Addig kell soványítani, míg egy kb. 5cmx5cmx5cm es kocka úgy szárad meg pár nap alatt, hogy nem reped ki. Ha megreped a kocka agyagod, akkor túl erős, jomokkal soványítani kell, ha meg porlik amikor megdörzsölöd, akkor meg túl sok benne a homok. Hagyományos kemencébe nem tesznek hőálló cementet. Én igazából nem is tudom milyen az. A pizzasütő, vagy ipari kemencékbe szoktak tenni pl samott port is.

Erről a kenyérillatú napról pedig az jutott eszembe, hogy mennem kellene most már beüzemelni azt a kemencét, mert Szilveszter óta csak búslakodik...
Örülök a kérdéseknek, és annak is, ha írtam valami kihámozhatót..
Robrt

http://www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'deepdiver' üzenetére (#179)

© Robrt 2008. ápr. 08. 21:07 | Válasz | #180

Szerintem túl nagy gyakorlati jelentősége nincs. Talán egyszerűbb megépíteni ha nekiépíted, hátránya esetleg lehet, hogy ott a sarokban könnyebben kormozódhat. Bár én még nem bújtam bele megnézni, milyen ez a sarok, lehet így sem kormos. És lehet tényleg jobban megragad ott a meleg.

http://www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'zolle' üzenetére (#178)

© deepdiver 2008. ápr. 08. 18:03 | Válasz | #179

Füstös, kenyérillatú napot!

Már régóta tervezgetem, hogy építek a kertben egy kemencét, de mióta ezt a nagyszerű apot találtam, hamarosan neki is látok.. Remélem segítetek, lenne néhány kérdésem. Valami kisebb méretűt szeretnék megalkotni, hisz családom kimiskárolna ha a bemutatott méretűt reprodukálnám. A tégla lehet-e bontott, vannak vele szemben speciális elvárások? A sütőtér földszinttől számított magassága lehet alacsonyabb, sőt egészen alacsony, vagy a szelelés szempontjából fontos, hogy ilyen magas legyen? A kémény legalább milyen magas legyen? Valamint a tapasztáshoz, kötéshez használt agyag speciális, vagy dunaparti is megteszi-e, vagy esetleg helyettesíthető hőálló cementtel?
Bocs a sok kérdésért, de már nem bírok magammal :). Előre is köszönöm a segítséget.

© zolle 2008. ápr. 08. 09:18 | Válasz | #178

Aha,

Teljesen érthető, de ha jobban meggondolom akkor talán az a jobb, ha a sütöteret neki építem az ajtónyílás falának, mert akkor jobban megradag a meleg füst és jobban átmelegíti a sütőteret. Jól gondolom?

© Robrt 2008. ápr. 07. 22:45 | Válasz | #177

Szia!

A letörés tulajdonképpen a füstöt arra kényszeríti, hogy a boltív tetejét körba járja, ott több ideig tartózkodva azt jól átmelegítse. Ha nem hoznád le a füstöt, akkor nem rekedne meg a boltív felső részében és nem lenne olyan hatékony a felfűtés. Tulajdonképpen erről írtam az előző hozzászólásomban, hogy a tűztérnek magasabbnak kell lenni mint az ajtónyílás tetejének. Itt is az látszik annyi módosítással, hogy a sütőtéret nem építik neki az ajtónyílás falának, hanem az elején letörik az ajtónyíláshoz. Így még áramvonalasabb füstvezetést kapsz, de a funkciója ugyanaz. A búbos kemencénél is ez a helyzet: ott mégnagyobb a búb, egészen magas, de a füst a viszonylag alacsony ajtónyílás tetején távozik. Az égési levegőt pedig az ajtónyílás alján kapja. De itt van egy kép is a honlap közepén, ami az első és a hátsókéményes kemencét hasonlítja össze: http://www.quarterbyte.com/brian/brickoven.html

A ciklámen színű vonal jelzi a füst útját, látszik, hogy az elsőkéményesben a búbnál tett bele egy kis karikát, ez jelzi, hogy ott megreked a kialakítás miatt a hő, ezért jobban melegíti a sütőteret.
Ha nem voltam világos, azért kérdezz :)
Üdv: Robrt

http://www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'zolle' üzenetére (#176)

© zolle 2008. ápr. 07. 16:17 | Válasz | #176

Szia Robrt!

Köszönöm válaszod...
Még egy kérdésem lenne. Az oldalra belinkelt külföldi weboldalakat böngészve feltünt, hogy több kemencénél is a tüztérben az ajtó felett lévő rész úgymond le van törve. Itt egy kép róla, így jobban látszik miről beszélek:
<tüztér kép>
Az lenne kérdés, hogy ennek van valami értelme vagy fölösleges így csinálni? (Gondolom azért lehet jó mert így tud keringeni a forró levegő a kemencében.)

© Robrt 2008. ápr. 07. 15:50 | Válasz | #175

Szia Zolle!

A tűztér méretét neked kell eldönteni, relatív, hogy mi számít nagynak. Én 1,2x0,8-as méretű kemencét szabtam kicsit kisebbre így 1mx0,8m lett, ami egy 15 fős pizzázásnál azért nem olyan nagy :) Hogy működik e jól a kisebb tér, az több mindentől függ, vannak alapszabályok.
Az ajtót a tűztérre kell rakni, de pluszban lehet a kémény elé is levegő szabályzáshoz a felfűtéshez. Nálam nincs ilyen, de a pizzasütő kemencéknél sincs. Ha a tűztérre nem tennél ajtót, a kémény kivinné a meleget a sütés során.
Az ajtó méret szintén az adényedtől függ, lényeg, hogy beférjen, és az ajtó mérettől a kemence tűztere magasabb legyen, hogy a füst jól körbejárja mielőtt kijön belőle. A belső nyílást jobb kicsit magasabbra tervezni, mint a külsőt, így a füst a kémény felé törekszik jobban és nem kormozza be a kemencéd elejét. De azért ügyelni kell, hogy a kemence sütőterére az ajtót, vagy tévőt be tudd tenni valahogy megdöntve.

Robrt

http://www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek


© Robrt 2008. ápr. 07. 15:43 | Válasz | #174

Üdv zolee!
A tűztér méretét meghatározza az igényed. Van pár fontos dolog, amire figyelni kell és vannak bevált méretek, de igazából az igényedtől függ a mérete. Nekem ha jól emlékszem 1mx0,8m körül van. Ez szokásos méret, de 1,2x0,8 is szokásos. Ha pl. 15-20 főre kell pizzát sütni, már nem is nagy.
Az ajtót mindenképpen a tűztérre kell tenni! Ezzel elzárni a kéménytől. Amit te láttál, az az lehet, hogy a kéménykürtő elé tesznek egy második ajtót is, amivel a levegőt így az égést lehet szabályozni a felfűtési fázisban. Nálam ilyen nincs, de a pizzasütő kemencéknél sincs. Ha viszont a sütőtér ajtót elhagynád, akkor a sütőtérből a meleg hamar elszállna a kéményen.
Az ajtó méret szintén attól függ, mekkora edényt szeretnél betenni. A magassághoz annyi kiegészítést tennék, ha magasabb a sütőtér ajtő, mint a külső (3-4cm-rel) akkor a füst biztosan nem jön ki és nem kormozza össze a kemencéd elejét. De arra azért ügyelni kell, hogy a sütőtér ajtót vagy tévőt a helyére tudd tenni.
Robrt

http://www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek


© zolle 2008. ápr. 07. 12:56 | Válasz | #173

Sziasztok!
Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, mert ettől kedvet kaptam egy saját kültéri kemence megépítéséhez.
Átolvastam már több oldalt is és itt is megnéztem az építési folyamatokat, de felmerült bennem egy-két kérdés:
- Mekkora az a tűztér ami megfelelő lehet? Olvastam 79cm és 90cm-est is és több helyen olvastam, hogy nagy nak tartják a 90cm-t.
- Elölkéményest szeretnék építeni. láttam több helyen is, hogy az ajtót egyből a tűztér és a kémény közé rakták, de olyat is , hogy csak a kéményhez, melyik a jobb megoldás?
- mekkora a megfelelő ajtó méret? Erről sajnos nem olvastam sehol, egy helyen talán 30x40-est olvastam.
Előre is köszönöm a segítséget :D

© aragorn 2008. márc. 22. 16:45 | Válasz | #172

Üdv. Mindenkinek.
Iskolai feladatként kaptuk (az Ybl-ön), hogy a tanár álltal felsorolt különleges épületszerkezetek valamelyikéről tanulmányt kell készítenem. Az én választásom a kültéri (sütő) kemence. Elég sok képet anyagot gyűjtöttem már hozzá, (elsősorban innen), de még nem akartam belevágni amíg számomra a legfontosabb rész hiányzik, a tervek, (méretezett...)rajzok. Arra szeretném kérni az ide látogatókat, amennyiben rendelkeznek ilyennel, és megosztanák velem kérem küldjék el a ladisz@gmail.com e-mailcímemre.
Előre köszönöm! Üdv. Dömök Laci
Kellemes Húsvétot!

© Robrt 2008. márc. 06. 22:36 | Válasz | #171

Szia!

Ezeket tudom ajánlani:

http://www.kemencebence.hu/homerseklet_meres.html
http://shop.unas.hu/shop_art.php?shop_i ... cat=848414

Egyébként én is most fogok csak valamilyet beépíteni. Ajánlott mindenképp.
Robrt

http://www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek


© tavasz 2008. márc. 05. 11:38 | Válasz | #170

Helló!
Most kezdem a kinti kemencém építését és véleményt kérnék érdemes-e hőmérőt beépíteni! Ha igen, akkor milyet és hol lehet beszerezni?
Köszi

© Robrt 2008. márc. 03. 21:30 | Válasz | #169

Szerintem, ha arányosn csökken a méret, akkor annak jól kell működnie. Azért pár alapszabályra oda kell figyelni:
- a kemence belső terének, annak is a felső részének (búbjának) magasabbnak kell lennie legalább 5-10 cm-rel, mint az ajtó magasság, különben a füst nem melegíti a búbot hatékonyan, továbbá nem marad bent a meleg, hanem egyből kiszökik
- az ajtó szélességét és magasságát a behelyezendő legnagyobb edény mérete határozza meg.
- ha belső ajtónyílás magasságát kicsit magasabbra tervezzük mint a külsőt, kemencénk nem fogja összefüstölni az elejét
- ajánlom a sót teljesen elfelejteni, több kárt okoz, mint hasznot!
- kötőanyagkét (sütőtér) az egyik legalkalmasabb anyag az agyag, ha hagyományos kemencét szeretnénk.
- ha a boltívet nem állított téglával rakjuk ki, hanem fektetett téglával, hamarabb készen leszünk vele, gyorsabban felfűthető kemencét kapunk (a falvastagság kb. 15cm lesz)

Robrt

http://www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek


© gabcsi 2008. márc. 03. 20:31 | Válasz | #168

Sziasztok!

Én is Robrt kemenceméretének csökkentésével építem meg a kemencét, szintén hétvégiház mellé építeném. Persze azért nem cél a "gyorsaság" :) Győr környékieknek info: Bakonyszentlászlóról sikerül a kemencéhez agyagot szerezni (biztos jó az anyag, mert a pannonhalmi téglagyár is innen bányássza)
Válasz 'temlenf' üzenetére (#165)

© Békefi Dávid 2008. márc. 03. 10:44 | Válasz | #167

Sziasztok.
Kemenceépítésre adtam a fejem főként eme oldal hatására.Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e jelentősége a sütőtér arányainak, illetve kinek mekkora a sütőtere.gondolom ha 1 már bevált méretet arányaiban növelek vagy csökkentek nem foghatok mellé nagyon.A válaszokat előre is köszönöm, sziasztok

© Robrt 2008. márc. 02. 21:05 | Válasz | #166

Az én kemencém kipróbált méret. Elképzelhető, hogy kisebbel is ugyanolyan jól működik. Én arányosan csökkenteném a méreteket... A végeredmény érdekel majd persze.

http://www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'temlenf' üzenetére (#165)

© temlenf 2008. feb. 27. 22:51 | Válasz | #165

Sziasztok.
Robrt kemencéje nagyon tetszik, de szerintem nekem kisebb kellene. Gyorsabbb felfűtés, sütés, kajálás és indulás haza. Hétvégiháznál lenne. Ha a tűzterem kb 4-5 boltívből állna, akkor kisebbre kellene venni a rádiuszt, vagy maradhat az "R=45" ?

© Robrt 2008. feb. 27. 18:10 | Válasz | #164

Szerénységem nem engedi kommentár nélkül a válaszod. Nem vagyok én profi, csak lelkes amatőr :)

http://www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'Béres József' üzenetére (#163)

© Béres József 2008. feb. 26. 21:50 | Válasz | #163

Köszi Robrt!
Ezek a finomságok nem jönnek le a képekből, ezt csak a már "profiktól" lehet megtudni!
J.
Válasz 'Béres József' üzenetére (#160)

© Robrt 2008. feb. 26. 20:45 | Válasz | #162

Az attól is függ, hogy néz ki, lehetséges e ilyen rásorozás. Elvileg megoldás lehet.

http://www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'Tu-Ja' üzenetére (#159)

© Robrt 2008. feb. 26. 20:43 | Válasz | #161

Szia!

A felfűtés alatt nincsa helyén a tévő, hiszen elöl a kémény. A tökéletes égéshez levegő kell, amit előről kap meg a kemence. Úgy voltam vele, ha szükséges, teszek később kívülre ajtót, de igazából semmi értelmét nem látom, hiszen nem célom visszafojtani az égést. Én általában bő két óráig fűtök benne, télen ez lehet 3 óra is. A szabályozható nyílás jól jöhet pl. akkor, ha a húst úgy sütöd. hogy bennt hagyod a parazsat, vagy egy részét, és rázárod az ajtót. Én ilyenkor kis rést hagyok, hogy levegő menjen be, illetve a füst kijöjjön. De gondolom szabályzó nyílással is működik a dolog. Ebben az esetben viszont kormozhatja a kijövő füst az ajtódat. Gondolom én...

http://www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'Béres József' üzenetére (#160)

© Béres József 2008. feb. 25. 21:24 | Válasz | #160

Szia Robrt!

Már a tervezés végén járok a kemencémmel, melyet a Te képeid alapján szeretnék felépíteni. Még egy kérdés izgat: ha a kemencén csak egy ajtó van, a belső (tévő), akkor ugye a felfűtés teljesen nyitott állapotban folyik. Így nincs nagy hőveszteség? Mennyi ideig tart a felfűtés? Valamint a tévőre ugye jó ötlet egy kis szabályozható nyílást tenni alulra?
Köszi!
Józsi

© Tu-Ja 2008. feb. 25. 20:50 | Válasz | #159

Szia Béka!

Csak egy kérdés. Nincs lehetőséged még egy sort ráhúzni a meglévő boltív tetejére, olymódon, hogy kötésben legyen a meglévővel az új? Talán megmenthető lenne a dolog!

Nem tudom a többiek vajon miként vélekednek erről? Szerintetek miot érne el vele új kollégánk?

Üdv.
Tu-Ja
Válasz 'Béka' üzenetére (#157)

© Robrt 2008. feb. 25. 18:44 | Válasz | #158

Béka!

Szerintem nem úszod meg az újrarakást. Hiszen hiába kenegetnéd be, a hőtágulás miatt újabb helyeken fog megrepedni. A régiek is próbálták a repedt kemecét mindenféle barkács dologgal helyreállítani, de igazából csak az újrarakást késleltették. Én biztosan újra raknám...

http://www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek


© Béka 2008. feb. 25. 11:53 | Válasz | #157

Sziasztok!

Sikerült "örökölnöm" egy kemencét, ami sajnos két pajta közé van beékelve. Szivem szerint újraraknám, de akkor megkéne bontani a környező épületek szerkezetét is amit nem szivesen tennék. Már kétszer kipróbáltam (kétmaréknyi fával), ekkor vettem észre, hogy gondok vannak a szerkezettel, mert a donga tetején is dől a füst, nemcsak a kéményből.
Belebújtam és szomorúan láttam, hogy sima mészcement habarcsba rakták a téglákat és fugákat is ez alkotja. Emiatt ott porlik ahol tud és donga tetején is meglazultak a téglák.
Megpróbálom belülről felújítani és újrafugázni, azonban agyagot nem olyan könnyű találni a környékünkön+boltokban sem keresett árúcikk.
Mi a véleményetek az előregyártott samotthabarcsról, érdemes -e azzal dolgozni sütőkemencénél, valamint Robrt a kemencéjénél említette a zzákos kályhás agyagot, hol lehet ilyet kapni?

Köszönöm.

Béka


© promethaus 2008. feb. 22. 22:15 | Válasz | #156

Sziasztok, üdvözlök mindenkit ebben a témában, ezen a topicon még nem írtam semmit, de gondolom, hogy a következő téma számotokra is érdekes lehet.





Akik foglalkoznak közületek a kályha, kandalló építésének gondolatával ,azok már biztos találkoztak a tömegkályhával.
Nagy siker, hogy Lars Helbro az egyik legismertebb kályhaépítő kurzust tart Magyarországon.
Nem kevesebbet ígér,mint hogy a jelenlevő résztvevők a vele töltött egy hét alatt megismerik a kályha működését,és elsajátítják építését.Ezek a kályhák kellő ismerettel házi eszközökkel elkészíthetőek,alapanyagai egyszerűen beszerezhetők,igényel viszont jó ajtókat ami szintén elérhető itthon is.
80-90% hatásfokúak, mert a füstgázt is elégeti, napi egyszeri begyújtás, egyenletes

hőmérséglet, nincs korom, nagyon-nagyon kevés hamu.
Sütőrész kialakítható -sőt ajánlott- ennek a kihasználását gondolom nem kell magyarázni.
A tanfolyam dániában Helbro honlapján elérhető lesz, az ezen résztvevőket ő elismeri.A magyarországi honlap pedig szintén számontartja az itt jelenlévőket évről-évre.
Az idein sok külföldi résztvevő lesz, mert Helbro nem tart máshol kurzust, mert a Co2

kibocsájtás korlátozó nemzetközi akciócsoport vezetőségi tagjának választották.
Szóval akit érdekelnek a részletek, jelentkezzen!



http://www.stenovne.dk
http://forum.index.hu/Article/showArtic ... o=67133432


© Tu-Ja 2008. feb. 22. 19:08 | Válasz | #155

Üdvözöllek Béres József!

Az én véleményem -ami csak EGY vélemény- az, hogy a kétajtós változat azért lehet jobb, mert a felfűtést követően ugye többször kinyitod az ajtót amikor a különböző sütni és főzni valókat beteszed. Aztán a kaja elkészültével kiveszed. No kérem ezek a műveletek jelentős hőveszteséggel járnak. Az egyajtós változatnál -amilyen nekem is van- bizony rögtön elég intenzíven kiáramlik a forró levegő a kemence tűzteréből, és ugyanilyen gyorsan a helyére hideg levegő jut be. Ez lényegesen gyorsabban lehűti a kemencét, mint a kétajtós, tehát elölkéményes változatnál. Hiszen ennek van egy plusz előtere a belső és a külső ajtó között. Szerintem ez felfogható ugyanolyan funkciónak mint az épületek bejáratánál épített szélfogónak van. Furcsa talán, hogy én mégis az egyajtós, hátulkéményes változatot választottam, de ha újra kezdeném biztosan elölkéményes lenne az enyém is.
A felfűtés szempontjából talán nincs jelentős különbség a kettő között, de a hőtartásnál biztosan.

Ez az én személyes véleményem, gondolom többen kifejtik majd a sajátjukat és akkor előrébb leszel te is.

Az pedig jó dolog ha tőlünk kaptál kedvet! Legyen akkora örömöd benne mint nekünk midannyiunknak úgy az építés közben mint a várva várt használat során!

Egyet bizton állíthatok, igen élvezetes dolog ezzel foglalatoskodni. Igen sokan rácsodálkoznak majd a művedre és az abban készült gyomornak és szemnek kedves étkekre!

Sok sikert aztán meg jó étvágyat hozzá!

Üdv.

Tu-Ja
Válasz 'Béres József' üzenetére (#153)

© Tu-Ja 2008. feb. 22. 19:06 | Válasz | #154

Üdvözöllek Béres József!

Az én véleményem -ami csak EGY vélemény- az, hogy a kétajtós változat azért lehet jobb, mert a felfűtést követően ugye többször kinyitod az ajtót amikor a különböző sütni és főzni valókat beteszed. Aztán a kaja elkészültével kiveszed. No kérem ezek a műveletek jelentős hőveszteséggel járnak. Az egyajtós változatnál -amilyen nekem is van- bizony rögtön elég intenzíven kiáramlik a forró levegő a kemence tűzteréből, és ugyanilyen gyorsan a helyére hideg levegő jut be. Ez lényegesen gyorsabban lehűti a kemencét, mint a kétajtós, tehát elölkéményes változatnál. Hiszen ennek van egy plusz előtere a belső és a külső ajtó között. Szerintem ez felfogható ugyanolyan funkciónak mint az épületek bejáratánál épített szélfogónak van. Furcsa talán, hogy én mégis az egyajtós, hátulkéményes változatot választottam, de ha újra kezdeném biztosan elölkéményes lenne az enyém is.
A felfűtés szempontjából talán nincs jelentős különbség a kettő között, de a hőtartásnál biztosan.

Ez az én személyes véleményem, gondolom többen kifejtik majd a sajátjukat és akkor előrébb leszel te is.

Az pedig jó dolog ha tőlünk kaptál kedvet! Legyen akkora örömöd benne mint nekünk midannyiunknak úgy az építés közben mint a várva várt használat során!

Egyet bizton állíthatok, igen élvezetes dolog ezzel foglalatoskodni. Igen sokan rácsodálkoznak majd a művedre és az abban készült gyomornak és szemnek kedves étkekre!

Sok sikert aztán meg jó étvágyat hozzá!

Üdv.

Tu-Ja
Válasz 'Béres József' üzenetére (#153)

© Béres József 2008. feb. 22. 18:05 | Válasz | #153

Kedves Kemencések!
Kedvet kaptam tőletek az építéshez!
Szeretném megtudni Tőletek, tapasztalt kemencésektől, hogy mi az előnye/hátránya az egy, illetve kétajtós kemencének? Esztétikai illetve funkcionális szempontok érdekelnének. Kormos lesz, nem lesz kormos, nehezebb felfűteni?
Előre is köszönöm!
Józsi

© kozsuk péter 2008. feb. 14. 08:50 | Válasz | #152

Köszi a segítséget, utánnajárásom eredményeképpen sikerült rálelnem egy tökéletes lelőhelyre, úgyhogy most már csak enyhébb idő kell és indul az építés, köszi mégegyszer

© DacaGaby 2008. feb. 13. 20:42 | Válasz | #151

Péter!
Igazából szimpátia alapján, ill. a pénztárcád vastagságán múlik, hogy milyen agyagból csinálod. Én is egy fazekas ismerősömtől kaptam beáztatott, szűrt agyagmasszát, csak dolgozni kellett vele. Nemtudom az ország melyk részén laksz, de a téglagyárak környékén tuti van agyag, sárgaföld. Csak azt áztatnod kell, és a kavicsoktól megszűrni. Biztos nem az agyag "márkáján" fog múlni a kemencéd sikeres megépítése.
Üdv.: DacaGaby

DacaGaby


Válasz 'kozsuk péter' üzenetére (#150)

© kozsuk péter 2008. feb. 13. 14:11 | Válasz | #150

Köszi a segítséget, még annyi, hogy a neten ennek ezer fajtáját találtam, vam már valami bevált anyagotok, ill. beszerzési hely? Találtam olyat is ami alapból samottal kevert por alakban!

Lezárt