Pontos idő: 2018. január 19., péntek 3:39

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]




Lezárt fórum A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 1 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2008. augusztus 12., kedd 15:30 
Offline
Adminisztrátor

Csatlakozott: 2008. június 7., szombat 9:26
Hozzászólások: 13
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
© Tu-Ja 2008. feb. 13. 10:54 | Válasz | #149

Szia!

Én keramikusok által használt agyagot vettem és teljesen megfelelő volt.

Üdv
Tu-Ja
Válasz 'kozsuk péter' üzenetére (#148)

© kozsuk péter 2008. feb. 13. 10:25 | Válasz | #148

sziasztok, tudnátok segíteni abban hogy mely típusú agyag a legmegfelelőbb kemenceépítéshez? előre is köszi

© Fülep 2008. feb. 11. 14:37 | Válasz | #147

Sziasztok,

Én erre az évre tervezem az építést, most a forma kiválasztásánál tartok.
Nagyon tetszik a galériában 10/93 -as számon lévő "minden az egyben" nevű alkotás.
Tudnátok segíteni abban, hogy honnan kaphatnék részletes információt róla?

Üdv.

Fülep István
istvanfulep@freemail.hu

© Kovács Zsolt 2008. feb. 02. 17:10 | Válasz | #146

Tu-Ja

Köszi,de nem ússzátok,meg a képeimet,mert a motoros szezonra hazajövök és indul a project!!

Üdv KZs

© Tu-Ja 2008. feb. 02. 13:12 | Válasz | #145

KZs
Jó utat, jó munkát! Ha véletlenül ot maradnál építs ott is egy kemencét hadd lássák a németek milyen ügyesek a magyar fiúk!

Üdv.
Tu-Ja

© Kovács Zsolt 2008. feb. 01. 20:05 | Válasz | #144

Tu-Ja

Bocsi,de 2 hónapig nem leszek,közbejött egy németországi meló amit nem lehet kihagyni.A kemence építésem áprilisra tolódik.
JELENTKEZEM !!

© Tu-Ja 2008. jan. 30. 19:45 | Válasz | #143

Szia KZs!

Hát igen az ember néha csak akkor veszi észre mi mennyibe kerül ha maga nekiáll. Sok esetben tényleg olcsóbb megvenni mint megcsinálni.
Viszont az tuti, hogy neked akkor a sajátod fog többet érni és erre sokkla büszkébb leszel mint egy valaki által készítettre és ez a lényege a saját munkának!

Szóval én szorítok neked és sok sikert hozzá, a képek nagyon érdekelnek!

Jó munkát!

Üdv.
Tu-Ja
Válasz 'Kovács Zsolt' üzenetére (#142)

© Kovács Zsolt 2008. jan. 30. 15:20 | Válasz | #142

Igazad van !! Hali

Én sokalltam az árát,és balga módon nekiálltunk egy ajtónak.Mindent összevéve több lesz ,mintha megvettem volna,igaz,hogy elmondhatom róla,hogy egyedi darab.Már csak festeni kell. Mivel a kemencém olyan lesz mint a Tiéd,az ajtó is csak küllemében tud eltérni.Nekem tecccik,képeket majd építés közben készítek.

Üdv KZs

© Tu-Ja 2008. jan. 29. 20:35 | Válasz | #141

De bizony drága testvéreim a sör a legjobb ellenszer a nagy meleg ellen!
Csakhogy néha kénytelen vagy megközelíteni a kemencét, tudod amikor fát kell rá tenni és ilyenkor leég rólam a gatya. Aztán meg télen is fűtünk ha kell.
Viccet félretéve azért írtam,hogy ha egy ajtaja van a kemencének bizony nagy lesz a meleg az ajtó körül, mert ugye nekem csak egy van rajta.
Emlékszel a fotóimra -hátsó kémény- azokon jól látszik az ok. Az ilyen építményre nem is tudom hirtelen van-e értelme két ajtót feltenni.

K.Zs. egy régi kérdésedre -ajtógyártás- sajna az a válaszom, hogy sokkal kevesebből én sem tudnám megcsinálni mint amilyen árat te tudtál meg. Anyag is van benne szépen és elég hosszú idő míg rendesen elkészül.

Üdv.

Tu-Ja
Válasz 'Kovács Zsolt' üzenetére (#139)

© Tu-Ja 2008. jan. 29. 20:33 | Válasz | #140

De bizony drága testvéreim a sör a legjobb ellenszer a nagy meleg ellen!
Csakhogy néha kénytelen vagy megközelíteni a kemencét, tudod amikor fát kell rá tenni és ilyenkor leég rólam a gatya. Aztán meg télen is fűtünk ha kell.
Viccet félretéve azért írtam,hogy ha egy ajtaja van a kemencének bizony nagy lesz a meleg az ajtó körül, mert ugye nekem csak egy van rajta.
Emlékszel a fotóimra -hátsó kémény- azokon jól látszik az ok. Az ilyen építményre nem is tudom hirtelen van-e értelme két ajtót feltenni.

K.Zs. egy régi kérdésedre -ajtógyártás- sajna az a válaszom, hogy sokkal kevesebből én sem tudnám megcsinálni mint amilyen árat te tudtál meg. Anyag is van benne szépen és elég hosszú idő míg rendesen elkészül.

Üdv.

Tu-Ja
Válasz 'Kovács Zsolt' üzenetére (#139)

© Kovács Zsolt 2008. jan. 29. 18:34 | Válasz | #139

Sziasztok !!

Ajtók : Rácz-Cell kkt honlapja
Karim kandalló -"-

Tu-Ja

Nekem is eszembe jutott már amit a gatyáról írtál,még nem késő nekem beépíteni egy belső ajtót.Vagy csak a tüzelésnél számít ez ?
Egyáltalán ki áll az ajtó előtt ? Nem sörözni kell felfűtés alatt ??

Üdv KZs

© Robrt 2008. jan. 29. 17:23 | Válasz | #138

pl. pizza sütő kemencénél nem is kell ajtó, mert teljesen felesleges. Ugyanis a pizzát úgy kell sütni, hogy a parazsat bennt hagyjuk, és mellette sül a pizza. Pizzériákban sincs ezért, mert felesleges: ugyanis állandóantüzelni kell benne, ha nem akkor is úgy használják, hogy a parázs bennt van, akkor meg a füstnek valahol ki kell találnia:)
A hőtartást befolyásolja, hogy a kemencének mekkora a búbja, mekkora hőmennyiség tud benntmaradni. E azt jelenti, hogy a sütőtér rendszerint magasabb - búbos kemencéknél ez feltétlen jellemző - mint a sütőtér ajtaja. Na ebben a térben jól raktározódik a meleg, mert az felfelé törekszik, és nem tud egyből kijönni az ajtón.
Robrt

www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek


© Tu-Ja 2008. jan. 29. 08:33 | Válasz | #137

Gyanítom,hogy folyamatosan tüzelnek benne, és a parazsat is benne hagyják.
Így lehet sütni akár nyitott ajtónál is, sőt olyan meleget ad, hogy ha túl közel mész hozzá leég a gatyád.
Tapasztalatból tudom. Még zárt ajtón keresztül is megég a ruha rajtad, ha egyajtós a kemencéd és közel állsz hozzá fűtés közben. Ez is tapasztalat.

Üdv.
Tu-Ja
Válasz 't-shirTom' üzenetére (#136)

© t-shirTom 2008. jan. 28. 20:58 | Válasz | #136

Ez a fránya ajtó már többször is felbukkant az írásaitokban.
Nézegetem mostanában a Jamie Oliver vidéki konyháját és ő a kerti kemencéjén nincs is ajtó.
Ez egy kis kemence. Csak azt nem tudom mitől marad benn a meleg.

© pókzolka 2008. jan. 28. 20:42 | Válasz | #135

Szevasztok!

Esetleg, ha valakit érdekel, az én kemencém(mert írtam a kiadásokat) fuvardíjakkal együtt több mint 120000 Ft.-ba került.
Pedig még az ajókat is én csináltam.
De egy pillanatig sem bántam meg, hogy megépítettük.
( a kemenceprojektek "pókzolka kemenceépítése alatt megtekinthető )

Minden jót mindenkinek

© Kovács Zsolt 2008. jan. 27. 16:20 | Válasz | #134

Szevasztok !!

Köszi a hőmérős választ,megfogadom a tanácsot és beépítek egyet.

Az árakkal kapcsolatban szerintem számolni kell kb.80 ezer forinttal,és lehet,hogy ezzel nem mondtam sokat. Vegyük sorba: alapozás,tégla,agyag,malter,üveg/bár szomszédai mindenkinek vannak/,kéményhez még tégla,tető stb. Ja és egyösszegben a legütősebb az ajtó.
Én írom a költségeket,de csak kíváncsiságból,mert a hobbi sosem olcsó..
Természetesen,ha mindent meg tud valaki szerezni,akkor jóval olcsóbb is lehet..


© t-shirTom 2008. jan. 25. 19:06 | Válasz | #133

Tavaly jártam Kapolcson ott is sok ilyen kerekes megoldású kemence volt de nem néztem meg alaposan.
Lehet, hogy idén is el kellene menni.:)

"tT"

© Tu-Ja 2008. jan. 25. 11:09 | Válasz | #132

Sziasztok!

Én láttam olyan hordozható kemencét is amit öntöttvas kádból csináltak.
Egyszerűen kettévágták keresztbe a kádat és így megkapták a boltívet és a félgömbölyű hátsó zárt részt is.
Aztán ezt a fél kádat vagy samott vagy normál tégla alapra borították. Még megfelelő méretű ajtót is tudtak rá szerkeszteni. Az egészet rá két kerékre és már viheted is ahova akarod. Vásárokon szoktak benne sütni kenyérlángost.
Ha legközelebb látom lefotózom és majd felteszem a képét.

Üdv.
Tu-Ja

Egyébként "krakkper" erről többet tudna mesélni, hiszen neki a normál épített kemencéjének is öntöttvas kád a tűztere.

© Robrt 2008. jan. 24. 22:34 | Válasz | #131

Koresz!

Javaslom regisztrálj a www.kemencebence.hu/foto oldalon, és oda közvetlenül fel tudod tölteni a képeket. Sajnos a fórumos regisztrációt nem veszi át, így oda külön reg kell. Ha nem megy a feltöltés segítek, de egyszerű. A beton keverős üvegtörés marha jó! Ilyet még nem hallottam :)

t-shirTom!
Szerintem megnézegeted a képeket, kiválasztod melyik tetszik, vagy megtervezed, aztán mehet. Én még soha nem építettem olyat, de van néhány ötletem mire kell figyelni, meg aztán sok okos van itt rajtam kívül is, biztos összehozunk egy referenciát :). Pl. azt tudom, hogy a búbnak mindíg magasabban kell lenni, mint a bejárati nyílás teteje. Egy-két hordozhatót láttam már közelről is, nem nagy dolog lehet megépíteni.

www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek


© t-shirTom 2008. jan. 24. 09:38 | Válasz | #130

Robrt köszönöm a válaszod. Nagyon tetszik a kemencéd és szeretenék egy olyat én is. De egyenlőre lehet, hogy csak egy hordozható lesz. Tudsz ebben segíteni? /rajz, esetleg képek /
üdv
"tT"

© Koresz 2008. jan. 24. 08:25 | Válasz | #129

sziasztok
Késői boldog új évet és jó sütügetést kivánok
neki álltam én is az alapozásnak
az üveget egy ismerösömtöl kaptam aki ki akarta dobni a kukába.Az üveget a beton keveröbe törtem össze.
Robrt küldhetek fényképeket majd???
üdv:koresz

© rabbi 2008. jan. 23. 22:57 | Válasz | #128

Ja mégegy, csak egy kérdés. Rajtam kivül van még valakinek a lakásban kemencéje? Vagy csak én vok ilyen őrült:))(jó ez csak vicc) Bár ezt vállalom, főleg mikor a nappaliban úgy dőlök neki a kemencének hogy előtte beettem kemencében sült malacból:))

© rabbi 2008. jan. 23. 22:46 | Válasz | #127

Bocsi mindenkinek a kései válaszért, jelentkezésért. Nos...
Nekem egy összetett formájú búbos kemencém van. Egy régi parasztház felújításakor jött az ötlet, hogy visszaépítem a régi kemencét. A képgalériában van róla kép is.
A tüzelés nagy részben rőzse, rengeteget lehet összeszedni az erdőkben, persze a tulaj engedélyével. A közútkezelőkkel is van kapcsolat, most próbálok zsirozgatni hogyegy teherautónyit billentsenek le elénk. Emellett pl. pár zsák dióhéj, és mindenféle fa, kivéve fenyő.
A kenyérhez szigorúan kovászolok:))
A kovászt az egyszerűség kedvéért élesztőből nyerem. A művelet: kovász-kovászolás(3-12óra)-dagasztás-kelesztés(2óra)-szakajtás-újabb kelesztés-sütés(2óra). Szóval időigényes, de igazából csak a dagasztás és szakajtás az amit nekem kell tenni, a többi a kovász meg a kemence dolga.
Válasz 'DacaGaby' üzenetére (#119)

© Robrt 2008. jan. 23. 21:49 | Válasz | #126

Tu-Ja!
Nagy barkácsoló vagy te, érdekelne engem a kürtoskalács készítés módja és a titkos recept is, ha nem annyira titkos. Hogy lehet ezt megsütni egy grillen, valami dobot meg forgatót kell rá fabrikálni?

KCS

Üveget én pl. a városüzemeltetési Kht.én keresztül szereztem, gondolom nálatok is szelektív gyűjtés folyik. Ott érdemes próbálkozni. Nekem adtak 5 zsákkal. Igaz én törtem össze.

T-ShorTom

A kemence ára az igényektől függ. Szerintem egy kis hordozható méretűt 20 eFt-ból is kihozhat, de egy olyan mint az enyém szerintem 200eFt-ban is benne van simán. De 500-ig is el lehet menni simán, szóval a tervedtől függ.

www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek


© Tu-Ja 2008. jan. 23. 19:57 | Válasz | #125

K.Zs.

Bocsi elfelejtettem megkérdezni az előbb, hogy csak kemencét építesz vagy te is nyomsz mellé egy grillező-bográcsozót is mint én meg sokan mások?
Én még tervezem egy kicsit fejleszteni a grillezőmet is, mert a fotóimon látható ,hogy alapvetően tárcsás és bográcsos a hely. Viszon nyiván szeretnénk grillezni is rajta, ezért szerkesztek hozzá egy olyan fém tálcát amiben a *** tudom égetni. Ezen aztán nemcsak húsokat és zöldségeket fogok grillezni hanem kürtőskalácsot sütni. Ehhez már megvannak a saját készítésű sütőfáim és nagyon finom tészta recept is. Többször sütöttünk már és csak a gyomrunk véges kapacitása az egyetlen akadály!

Alig várom, hogy melegebb legyen az idő és akkor aztán hajrá!

Üdv.

Tu-Ja

© Tu-Ja 2008. jan. 23. 19:19 | Válasz | #124

Szia KZs!

Megkaptam a választ és örülök, hogy sikerült a képeimmel valamicskét segítenem. Amennyiben van olyan dolog ami nem lenne egyértelmű akkor kérlek jelezd!
Ha tudok segítek. A darál üveget egy ismerősömön keresztül sikerült tök véletlenül szerezni. Ilyen anyagot az üveggyárakban használnak. Sajna csak annyi volt neki, hogy a kemence aljába és egy részén - a fotókon látható módon - a külső boltív alá lett elég.
A befejezéshez már saját törésű üveget kellett használni.
Próbálj valami kapcsolatot felhajtani akinek van köze üveggyárhoz, hátha neked is összejön.

Kiváncsian várom milyen lesz a kemencéd! Nincs róla valami rajzod?

Üdv.

Tu-Ja
Válasz 't-shirTom' üzenetére (#122)

© DacaGaby 2008. jan. 23. 09:48 | Válasz | #123

Üdv!
Az alábbi címen rendeltem a rozsdamentes sütőbehelyezhető hőmérőt, nagyon hamar, szinte 24 órán belül küldik, igaz ezer párszáz forint a házhozszállítás. Tökéletesen működik, jó kis hőmérő! De ha még most épül a kemence akkor megérné beépíthető hőmérőt venni, igaz többe kerül, de szerintem praktikusabb.
Ém momentán az üveget nem daráltam, hanem egy vashordóban hosszúnyelű 10kg-os kalapáccsal törtem össze. 40cm üvegréteg + némi száraz kvarchomok vana kemencém aljába és nagyon jól működik!
http://langor.addel.hu/search.php?PHPSE ... F5m%E9r%F5

DacaGaby



© t-shirTom 2008. jan. 23. 09:35 | Válasz | #122

Üdv a Csapatnak !
Teljesen új vagyok. Szeretnék egy kemencét én is.
Tudni szeretném kb mennyiből lehet kihozni ha én leszek a kivitelező.

© Kovács Zsolt 2008. jan. 22. 17:44 | Válasz | #121

Üdv Mindenkinek
A hirtelen jött tavasz örömére el tudtam kezdeni a z építkezést.Persze csak az alapozást.Fejben minden összeállt,csak az igazi jó időre várok.
Szeretném megkérdezni,hogy melyik hőmérőt javasoljátok,és azt hol lehet kapni?

Tu-Jának köszönöm a képeket ezúton is,nem tudom,hogy megkaptad-e a választ.Az én kemencém ez alapján fog készülni.A darált üveget hol sikerült szerezni ?

Üdv KZs

© Brenner Balázs 2008. jan. 18. 14:15 | Válasz | #120

Ha valakinek szüksége van kíváló minőségű szárított agyagra, az kérem jelezze a balazs.brenner@citromail.hu e-mail címre!

© DacaGaby 2008. jan. 14. 17:28 | Válasz | #119

Üdv. rabbi!
a "nagy alföldi kenyér" nem újdonság számomra (ezt most nem lenézésnek szánom!) én is alföldi vagyok, kisvárosunkban egy maszek pékségben lehet is kapni 5kg, 3kg, 2kg, 1,5kg, 1kg, sőt 0,5kg-os kenyereket. Robrt-hoz csatlakozva én is javaslom, hogy tölts fel fotót a kenyérről a képgalériába.
Tervezem én is a kenyérsütést, csak még nem szántam el rá magam. Úgygondolom, hogy időigényes és pepecselős tevékenység a kenyérsütés. Vagy rosszúl gondolom?
Volnának kérdéseim:
-milyen kemencéd van?
-mivel fűtesz benne?
-kovásszal készíted a kenyeret?
Jó sütögetést!

DacaGaby



© Robrt 2008. jan. 06. 18:46 | Válasz | #118

Üdv DacaGaby!
Üdv Rabbi!

Érdekelne, hogyan készíted el. Ilyen nagyot még nem sütöttem. Fénykép?

www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek


© rabbi 2008. jan. 05. 20:20 | Válasz | #117

Sziasztok!
Mindenkinek boldog újévet kívánok!
Elég ritkán írok de most van idő és téma is.Igaz nem ide passzol teljesen, de úgy látom ez a topic a legforgalmasabb, ezért bocsi. A kenyérsütés, kipróbáltam tudok e sütni igazi nagy alföldi kenyeret. Sikerült egy 4,5 kg-os. Az íze 100x jobb mint kistestvéreinek! Próbáljátok ki. Egyébként már kb 2 hónapja nem veszek a boltba kenyeret...

© DacaGaby 2008. jan. 03. 14:08 | Válasz | #116

Üdv mindenkinek! Én is tulajdonosa vagyok egy tavaly nyáron épített kerti búboskemencének, azért mertem ezen az oldalon csatlakozni hozzátok.
Az "index.hu Kemence építés - kenyér, pizza, lángos....." fórumban is jelen vagyok, onnan vannak itt ismerősök úgylátom. Sütögetésekben gazdag 2008.-as esztendőt kívánok mindenkinek!

DacaGaby



© Tu-Ja 2007. dec. 29. 15:44 | Válasz | #115

Szevasz electricnusi!

Figyelmedbe ajánlom a "robrt" által készített és üzemeltetett www.kemencebence.hu oldalt is!

Üdv.

Tu-Ja
Válasz 'electricnusi' üzenetére (#114)

© electricnusi 2007. dec. 29. 00:12 | Válasz | #114

Üdvözletem a kemence szerelmeseinek!
Barna János vagyok Esztergomból. Az oldal nagyon klassz, hiányzott.
A tavasszal én is kemenceépítésbe kezdtem, de csak az alap-asztal szintig jutottam, folytatás a jó időre vár. Addig is örömmel olvasom tapasztalataitokat.
Köszönet, és Boldog Új Évet Minden Forumozónak!

/elnézést a bemutatkozó hozzászólásért.../

© Robrt 2007. dec. 26. 14:01 | Válasz | #113

Karácsonyi ajándékként visszaállítottam a képgalériát a www.kemencebence.hu oldalon. A tárhely szolgáltató nem tudta visszaállítani a törlést követen, ezért feltöltöttem a képeket újra, vagyis folyamatosan töltöm fel, melyek eddig is fennt voltak. Aki korábban regisztrált, kérem tegye meg újra, és mehet a feltöltés!
Boldog Új Évet!

www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek


© gabcsi 2007. dec. 24. 22:31 | Válasz | #112

Boldog, szeretettel teli ünnepeket kívánok Mindenkinek!
gabcsi

© Kovács Zsolt 2007. dec. 24. 13:39 | Válasz | #111

Kellemes Ünnepeket Mindenkinek !!!!!!!!!!!!!

© Robrt 2007. dec. 24. 11:25 | Válasz | #110

Boldog, Békés Kemencés Karácsonyt és sültekben gazdag Új Évet kívánok Nektek!

Robrt

www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek


© torokcs 2007. dec. 24. 07:03 | Válasz | #109

Szervusztok!

Minden ismerős és ismeretlen kemencés Barátomnak Boldog Karácsonyt és Eredményekben Gazdag Új Esztendőt Kívánok!

torokcs

© pókzolka 2007. dec. 23. 18:34 | Válasz | #108

Üdv minden kemenceépítőnek és használónak!

Kívánok Nektek minden jót, sikeres sütésekben gazdag és boldog új esztendőt:
Pókzolka

© Tu-Ja 2007. dec. 22. 10:13 | Válasz | #107

Szevasztok!

Mindenkinek Boldog Karácsonyt és Sikeres Új Esztendőt kívánok!

Üdv.
Tu-Ja

© Brenner Balázs 2007. dec. 08. 22:46 | Válasz | #106

Köszönöm a segítséget!
Válasz 'Robrt' üzenetére (#105)

© Robrt 2007. dec. 05. 03:05 | Válasz | #105

Eddig tartott, amíg rájöttem, hogy a kérdés az én kemenceépítésemhez szól. Na szóval, ha jól értem: az U profil tulajdonképpen az áthidaló szerepét tölti be, tehát az van rajta az ajtó kereten úgy, hogy mindkét vége túlnyúlik a kereten, hogy felfeküdjön a téglán 5-10 cm-t. Az áthidalóra samottot tettem, mert itt éri a láng miatt a legnagyobb hőhatás és hőmérséklet különbség a téglát. A lapokat és a téglát azért használtam vegyesen, mert a nagy méretű tégla, amiből építettem 14,5 cm széles volt, a samott pedig csak 12,5+2cm-es lap. A lényeg, hogy az áthidalóra 1-2 sort samott téglából kell rakni.
Robrt

www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'Brenner Balázs' üzenetére (#104)

© Brenner Balázs 2007. dec. 02. 20:51 | Válasz | #104

Sziasztok!Most álltam neki a kemence ajtajának készítéséhez.Egy kis gondom merült fel.Az ajtó függőleges keretének a szögvasnak az U profilon hol kell elhelyezkednie (középen?)? A másik kérdésem az lenne,hogy az ajtó tetején levő samottot (mert ugye itt tégla és lap is van) a téglát teljesen fel kell falazni a lap magasságába vagy pedig csak a profilban levő 1 sor kell ide? Kérlek benneteket üzenjtek meg,ezt hogy kell megcsinálni. Előre is köszönöm!
Balázs

© kolesz 2007. nov. 28. 20:39 | Válasz | #103

ha nem tudtok bejutni akkor ezt próbáljátok:
http://nodi.fileposta.hu

© kolesz 2007. nov. 28. 20:35 | Válasz | #102

sziasztok!
rég nem jártam erre.most is csak beszeretnék dobni a közösbe egy kis olvasnivalót :)
innen letölthetitek:http://nodi.fileposta.hu/up.do
jelszó:kemence
remélem hasznositani tudjátok


© rabbi 2007. nov. 28. 12:57 | Válasz | #101

Üdv mindenkinek!
Van kb húsz képből álló sorozatom, a saját belső kemencém építéséről. Most küldöm Robinak.De akit érdekel annak külön is elküldöm.
Robi

© Kovács Zsolt 2007. nov. 25. 07:56 | Válasz | #100

Sziasztok Kemencések !!!!!!!!!!

Aki mostanában tervezi az építést-vásárlást,annak figyelmébe ajánlanám a

KARIN Kandalló Kft lapját.

Szerintem gyönyörű megoldásokat és ötleteket lehet itt megcsodálni

Üdv. KZs

© Kovács Zsolt 2007. nov. 25. 07:51 | Válasz | #99

Szia Tu-Ja

Ninc semmi gond,adig is fejben építkezem.Úgy a könnyebb.Megvan a samott az aljára és az agyag a falazáshoz,mivel az egyik kollégám kutat furatott.Az üvegek is gyűlnek szépen.Most keresek bontott téglát,eddig 40 Ft.-ért találtam.ezt kicsit sokallom,de a remény hal meg utoljára......

Az ajtóval kapcsolatban jutottál valamire ??

Válasz 'Tu-Ja' üzenetére (#98)

© Tu-Ja 2007. nov. 23. 20:42 | Válasz | #98

Szia K.Zs.!

Nem felejtettem el a képeket csak egy kicsit el vagyok kapva. Már úgy értem sok a meló és nem jut idő a képek összerakására.
Még egy kis türelmedet kérem aztán kűldöm!

Kössz.

Üdv.
Tu-Ja

© Robrt 2007. nov. 20. 20:54 | Válasz | #97

A tömörítés miatt az a jós sóder amelyben vegyesn vannak kis és nagy kavicsok. A lényeg, hogy ne rostált sódert tegyél alá, mert az már majdnem úgy viselkedik, mint a homok. Csak nagy szemcse pedig nem ad megfelelő stabilitást. A 0-24 szemcsenagyságú sóder tökéletesen megfelel. Ebből kb. 4000Ft 1m3.

www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'Koresz' üzenetére (#96)

© Koresz 2007. nov. 19. 21:48 | Válasz | #96

szia
olyat nagy dögöt akarok én de kicsit kisebbet
nagy szemcséjű sóder jó alá?

Válasz 'Robrt' üzenetére (#95)

© Robrt 2007. nov. 19. 21:32 | Válasz | #95

Én is így csináltam. A sávalap oda kell, ahová a falak kerülnek. Ha olyan nagy monstrumot építessz, mint az eyém, akkor kell az 50cm mély sávalap. Az aljára tegyél majd a beton alá kb. 5-10 cm nagy szemcséjű kavicsot, ami elvezeti a vizet az alap alól, és nem engedi szétfagyni télen. Ezt kihagytam, de ajánlom, mivel az alapozás alja nem éri el a fagyhatárt.
Robrt

www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'Koresz' üzenetére (#94)

© Koresz 2007. nov. 19. 17:05 | Válasz | #94

szia robrt

ugy jó hogy előbb ások egy 15 cm mélységű gödröt és abból folytatom az alap kiásást
mindekinek jó kemence épitést

© Kovács Zsolt 2007. nov. 18. 14:51 | Válasz | #93

Szia Tu-ja

e-mail címem: kov-zsolt@freemail.hu

A képeket előre is köszi

© Kovács Zsolt 2007. nov. 18. 14:11 | Válasz | #92

Sziasztok !!!!!!!

Köszi a tanácsokat és a topic-ot is. Még ebéd előtt megnéztem a képeket ée már nem is kívántam a rántotthúst.A Te képeid alapján nekem is ekkorát kell építenem és tetszett a kémény megoldásod is.Pont ezért kell erről beszélgetni,hogy a saját erőből épített kis kedvenc nehogy csak egy muskátlitartó legyen,mert nem jó semmire.A kemenceajtód pedig egyenesen gyönyörű.Esetleg tavaszig nem vállalnál egyet ??


Üdv. KZs

© Tu-Ja 2007. nov. 17. 20:09 | Válasz | #91

K.Zs. ha sikerült ide bemásolnom a Fórumos topic-ot aakor egyenesben rátalálsz innen:
Kemenceépítés, kenyér, pizza, lángos

Tu-Ja

© Tu-Ja 2007. nov. 17. 19:57 | Válasz | #90

Szia KZs!

Mintha csak arra vártál volna, hogy az enyém készen legyen! Kérlek szépen én szintén hátra kényszerültem tenni a kéményt és egy ajtó van csak a cuccon, de a füst mégis elöl megy ki belőle, ahogy a legoptimálisabb. Ugyanis ebben az esetben a meleg levegő kénytelen megfordulni a fűtés során. Vagyis ha elöl bemegy a hideg levegő akkor megfordítja a meleget így hatékonyabban fűti az egész belső felületet. Ha viszon hátul van a füstgáz kivezetése akkor a hideg áthúz rajta és rögtön magával viszi a meleget is a kéményen keresztül.
Én a boltív tetején elöl egy rozsdamentes csövön keresztül vezettem ki a füsöt a hátul lévő kéménybe úgy, hogy hátrafelé emelkedik a cső. Amiatt célszerű hátrafelé emelkedő módon kivezetni a füstöt, mert akkor nem rakódik le a korom a füstcsőben. Egyébként az enyém is egy hármas egység. Dupla bográcsozó és ezáltal dupla tárcsázó is. Ez lett először megépítve aztán jött a kemence ötlete így nekem két kéményem van, de ha előre eltervezek mindent akkor simán egy nagyobb kéményt építettem volna és abba kötöttem volna mindent. Vagyis neked egy kicsit nagyobb szelvényű kéményt kell építened ha lesz olyan alkalom amikor egyszerre megy minden sütőd. Egyébként ez lesz a legritkább, mert mindegyik sütés vagy főzés önmagában is elég nagy törődést igényel, de ha van elég " szakképzett" segítséged akkor hajrá!
Én az ajtó samottal történő megtöltéséről lebeszélnélek, mert olyan bűn nehéz lesz, hogy felborítja az egész betlehemet. Szerintem simán megcsinálhatod vaslemezből csak duplára konstruáld és a két réteg között legyen 40-50mm hézag, mert a levegő is szigetel.
Egyébként a " forum.index.hu-n is van egy kemencés topic ahol nagyon sok kép, leírás, hozzászólás és vélemény van mindenféle kemencéről.Javaslom, hogy ezt is nézd át, sokat segíthet. Itt megtalálod az 1012; 1013-as hozzászólásban az én kemencém pár képét, többek között az ajtómat is amit én magam készítettem.

A forumon belül úgy találsz oda, hogy Fórum>>Életmód>>Házépítés, lakásügyek ezen belül Kemenceépítés, kenéyr, pizza, lángos.

Ha beregisztrálsz akkor hozzá is tudsz szólni.
Egyébként ha megadod az E-mail címedet szívesen kűldök pár fotót, ha elfogadod a hozzászólásomat.

Röviden ennyi.

Szeva.

Tu-Ja
Válasz 'Kovács Zsolt' üzenetére (#89)

© Kovács Zsolt 2007. nov. 17. 18:15 | Válasz | #89

Sziasztok !!

Sikerült szereznem bontott samottot egy régi elektromos fűtőtestből./2 sör /.Így az alját én is ebböl építeném.Sajnos az agyagot az építéshez biztosan vennem kell,mert nálunk/Vecsés/nem tudom hol lehetne szerezni.Tavaszig persze van idő körülnáézni.A mai kérdésem a kéményről szólna: Mindenképpemn elöl kell lennie a két ajtó között ?Nem tehetem a tűztér végébe és elöl csak 1 ajtó lenne samottal bélelve ? Bocs ha túl sok a kérdés,de kis helyre kellene megoldanom egy hármas objektumot.Grill,bográs,kemence.Középen lenne a kemence,és ezért kéne a kéménynek hátul lennie .

Üdv. KZs

© Robrt 2007. nov. 17. 17:11 | Válasz | #88

Tu-Ja,
jó a JPG. Ha értenék hozzá, már megcsináltam volna, hogy fel tudjátok tölteni közvetlenül :)

www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'Tu-Ja' üzenetére (#87)

© Tu-Ja 2007. nov. 17. 10:18 | Válasz | #87

Sziasztok!

Én úgy csináltam, hogy a sütőtér alja samott és a többi-tehát a boltozat- bontott kismératű tégla.
Nekem sem jelent gondot a samott a sütéskor.
Egyébként valóban a megfelelő hőfok eltalálása a kulcsa mindennek.
Így valószínű mindegy milyen téglából van rakva.
Ahogy barátunk -torokcs- írja " nem mindegy mennyit tudsz rászánni"

Robrt, ha elkészültem a fotóim összerakásával akkor elég neked ha JPG formátumban vannak a képek és azt követően összetömörítem, vagy van valami speciális elvárás a kűldendő anyaggal kapcsolatban?

Üdv.

Tu-Ja

© torokcs 2007. nov. 16. 11:07 | Válasz | #86

Én megsütöttem a samottban is a kenyeret, s mondhatom semmi gondom vele. Bontottan vettem 50 ft/db áron a neten keresztül. Ez a nem elhanyagolható dolog!!! Mivel újonnan kész csőd lenne beszerezni. Az új samott tégla ára min. 400 Ft/db és nekem valamivel több mint 200 db kellett a tűztérhez. Még így is össz. kb. 40.000 ft-ba került a kemencém mire elkészült, hát még ha újból épült volna! Szóval szerintem mindegy melyiket választod, mert ha kitapasztalod mikor, milyen hőmérséklet mellett mit tudsz megsütni, elkészül így is úgy is. De nem mindegy mennyit tudsz rászánni. Ha nem tudsz bontott samottot szerezni, a régi tégla olcsóbb lehet.

© Robrt 2007. nov. 15. 18:25 | Válasz | #85

Gabcsi! Neked meg jó tervezést!

www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'gabcsi' üzenetére (#80)

© Robrt 2007. nov. 15. 18:25 | Válasz | #84

Régi bontott tégla mellet döntöttem. Ennek részben a hagyomány az oka, mert én hiszek az évtizedeken keresztül bevállt dolgokban. Mivel tapasztalatom nem volt, nem akartam kísérletezni a mai téglákkal vagy a samottal. Jót és rosszat is hallani a samott tégláról. Alapvetően az dönti el, hogy mt is várunk el a kemencétől.
- A régi típusú nagy méretű bontott tégla, melynek szép csengése van, ha összeütök kettőt, az a jellemzője, hogy a hőt jól tartja, és egyenletesen adja vissza a sütőtérben sütés közben. Jobban kell rá vigyázni, mert nincs olyan kemény, mint a samott, jobban sérül, és rövidebb az élettartama is, mint a samotté. Hagyományosan ezt vagy cserepet használtak, bevált. Viszont a minőségre oda kell figyelni.

- a samott a tűznek jobban ellenáll, mert keményebb, tartósabb. Korszerű anyag, házi kemencében nem járatos, inkább ipari kemencékben használják. Kenyér sütésére korlátozottan alkalmas, vagy nem alkalmas, mert gyorsan adja vissza a hőt, ezért a kenyér alja megég, nem emelkedik meg a tészta. Inkább folyamatos sütéshez alkalmas, amikor bennt van a tűz: pl. pizza, vagy húsok sütésére.

A fentiek miatt univerzálisabb egy megfelelő téglából épült kemence. Van itt korábbi hozzászólásban is pozitív tapasztalat a samottról. Kb. ezek az alőnyök és hátrányok, mindenkinek dönteni kell, melyik passzol jobban az igényekhez. Persze a samott drágább, de ezen a szinten nem ennek kell döntenie :)


www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'Kovács Zsolt' üzenetére (#82)

© Koresz 2007. nov. 15. 15:41 | Válasz | #83

Szia Kzs
én szerintem jobb a régi tégla mert kicsit puhább mint a samottégla
samottégla keményemre van égetve
Válasz 'Kovács Zsolt' üzenetére (#82)

© Kovács Zsolt 2007. nov. 14. 22:54 | Válasz | #82

Szia Robrt !!!

Különbözó infóim vannak az égéstérről.
Kell-e samott téglát használni vagy jó a síma tégla is ? Hol ezt hol azt olvasom.Szerinted?
Szerintetek ?


Üdv, KZs

© Kovács Zsolt 2007. nov. 14. 22:50 | Válasz | #81

Szia Gabcsi !!!!!!!

Jó látni,hogy más is azzal kínlódik,hogy mivel üsse el a szabadidejét.Már ha Te építed.Nálam a család már furcsán néz,mert naponta jövök az új ötletekkel,de ugye a cél szentesíti az eszközt.


Üdv. KZs

© gabcsi 2007. nov. 14. 20:28 | Válasz | #80

Sziasztok!

Hasonló cipőben mint Kovács Zsolt. Feleségem szeretett volna egy kemencét építettni, de nekem még az ötlet sem tetszett. Kiváncsiság képpen utánanéztem a neten, és rátaláltam erre az oldalra. Ez kb 1 hete volt. Azóta mindennemű kemence építéssel kapcsolatos oldalakon keresem a nekünk megfelelő nagyságú, építésű kemencét. Robrt kemenceépítési fotósorozata alapján eldöntöttem, hogy tavasszal nekiállok és megépítem a saját kemencénket. Addig is jó sütést Mindenkinek!

Üdv:
gabcsi

© torokcs 2007. nov. 14. 06:20 | Válasz | #79

A www.unicorna.hu oldalon is megnézheted! Többféle péklapát van árral együtt, lehet válogatni!

© Robrt 2007. nov. 13. 23:07 | Válasz | #78

amilyet csak szeretnél ...:)

www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'Koresz' üzenetére (#77)

© Koresz 2007. nov. 13. 21:38 | Válasz | #77

szia robrt

nekem olyan hőmérő kell amit be lehet épiteni a falba?


© Robrt 2007. nov. 13. 19:56 | Válasz | #76

András,
én például asztalossal csináltattam. Igaz nagymamámtól kaptam a lapátot, csak nyél kellett hozzá.

Koresz,

hőmérőt többek között itt is lehet rendelni: link

www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'Lőrincz András' üzenetére (#75)

© Lőrincz András 2007. nov. 13. 12:02 | Válasz | #75

Sziasztok!
Tudnátok segíteni abban, hogy lapátot, ill. szénvonót hol lehet vásárolni?

© Kovács Zsolt 2007. nov. 12. 22:28 | Válasz | #74

Sziasztok !!
Köszi Tu-Ja az első infót,ez a méret már nekem is beleférne.Könyvtárból megszereztem az építéseknél említett könyvet és tényleg nagyon jó.Kezdem a tervezést,de megvárom az Általad küldött képeket is. Hali KZs

© Koresz 2007. nov. 12. 21:11 | Válasz | #73

sziasztok
nem tudjátok hogy hol lehet venni hőmérőt a kemencébe?


© Koresz 2007. nov. 12. 21:11 | Válasz | #72

sziasztok
nem tudjátok hogy hol lehet venni hőmérőt a kemencébe?

© Tu-Ja 2007. nov. 12. 18:30 | Válasz | #71

Szevasz Kovács Zsolt!

Az én kemencém alapterülete 1000x1050mm, a tűztere 600x800mm. Úgy gondolom, hogy ha valaki nem "ipari célra " akarja használni ez bőven elegendő. Ráadásul ha jól emlékszem ennél lényegesen kisebb tűzterűek is vannak, de akkor felmerül a kérdés, mit is akar benne sütni az ember. Én megsütöm benne a kenyeret ugyanúgy mint a különböző tésztákat ill. húsokat is. Esetleg tököt.

Nemsokára elkűldöm az én kemencém építéséről a fotókat Robrt-nak és ha felteszi ide akkor ez is látható lesz.

Jó nézelődést és azt ajánlom sok fotót nézz meg illetve sok véleményt hallgass meg akkor a tiéd is biztosan jó lesz!

Üdv.

Tu-Ja
Válasz 'Koresz' üzenetére (#69)

© Kovács Zsolt 2007. nov. 11. 21:19 | Válasz | #70

Jó estét Mindenkinek ! Szevasztok !

Több hónapja foglalkoztat a gondolat,hogy nekem is építenem kellene egy kemencét,de amíg nem találtam erre az oldalra,nem igazán tudtam,hogy mit is szeretnék.Az igazság az,hogy nekem nincs akkora területem,mint az általatok megépített kemencéknek kell. Hogy ne legyek rögtön túl hosszú,az első kérdésem az lenne,hogy melyik az a legkisebb tűzterű kemence, ami még működőképses ? Ugyanis ez határozza meg az egész építkezésemet. Előre is köszi KZs

© Koresz 2007. nov. 11. 18:26 | Válasz | #69

szia robrt
köszi a választ
Válasz 'Robrt' üzenetére (#68)

© Robrt 2007. nov. 11. 17:31 | Válasz | #68

Koresz,

A füst a kéményen távozik a kemence bejárata és a sütőtér ajtja között. Ezt nézd meg: Link

Robrt

www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'Koresz' üzenetére (#66)

© Robrt 2007. nov. 11. 17:25 | Válasz | #67

Kvardlipi!

Írtam más egy cikket, melyből idézek:

Kemencébe helyezhető hőmérő:

Egyszerű hőmérő, mely általában rozsdamentes fémből készül. Hőmérséklet tartománya jellemzően 0°C - 300°C. Ez a hőmérsékleti tartomány elegendő, hisznen a sütési hőmérsékletnek nem kell ettől magasabbnak lennie. Az étellel a sütőtérbe kell helyezni. A sütőtér hőmérséklete ezáltal könnyen ellenőrizhető. Előnye, hogy hordozható, nem kell beépíteni, így más kemencében történő sütéskor, illetve hőmérő nélküli gázsütőben is használható. Folyamatos ellenőrzés csak üvegajtőval ellátott sütőtérben lehetséges. Ára típustól függően 2500-4000 Ft (2007 évi adat).

Kemence ajtóba szerelhető hőmérő:

Ezt a típust kemenceajtóba szokás építeni. Akkor mér, amikor az ajtót a kemence szájára illesztjük. Szonda része rövid, általában nem lóg ki a kemence ajtóból. Létezik olyan is, amelyiknek a hátsó oldala a szonda, így vékony ajtóba is könnyen beépíthető. Ennek a típusnak előnye, hogy a sütőtér hőmérséklet változását könnyen nyomon követhetjük, megismerve ezzel kemencénket, valamint az egyes felfűtések hatásának időbeli lefolyását.

Kemence falba építhető hőmérő:

Tulajdonképen az előző típus hosszú szondával alkalmas kemence falába történő építésre. A beépítésnél ügyelni kell a helyes pozícióra. Hiszen a sütőtérbe be kell érnie. Hőmérséklet tartományának nagyobbnak kell lennie a fixen beépíthető tíusoknak, mert felfűtés során magasabb hőmérséklet is érheti. Ezért felső mérési tartománya 500 vagy 750°C -ig terjed. Ügyeljünk, hogy a beépítés pozíciója olyan legyen, hogy közvetlen láng ne érje a hőmérő szondáját. Ennek érdekében réz cső hüvelybe menetesen illesztve is szokták szerelni. Így a felfűtés alatt akár kivehető a hőmérő. Létezik olyan falba építhető hőmérő is, melyhez vezeték kapcsolódik és a vezeték végén van a hőmérsékletérzékelő szonda. Ezek nagyobb flexibilitást tesznek lehetővé a beépítést illetően.

Robrt

www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'kvardlipi' üzenetére (#65)

© Koresz 2007. nov. 09. 18:13 | Válasz | #66

Szia robrt

hogy oldotátok meg a füst kivezetését a sütötérböl?

© kvardlipi 2007. nov. 09. 07:56 | Válasz | #65

Sziasztok!
A kemencémhez/tűztér mérete: 150*80 cm/ hőmérőt kerestem,találtam két típust.Az egyik egy sütőbe helyezhető (mobil) a másik benyúlószáras (fix).Melyik az optimálisabb és hova érdemes beépíteni?

© Robrt 2007. nov. 08. 22:00 | Válasz | #64

Kicsit később (1-2 hónap), mint gondotam. Más lesz a dizájn, a struktúra, és rendszeresen fogok cikkeket is írni az oldalon. Nem csak egyszerű költözés lesz. Itt fogom jelezni. Addig is kérem türelmeteket.
Üdv: Robrt

www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'Koresz' üzenetére (#63)

© Koresz 2007. nov. 07. 21:23 | Válasz | #63

szia robrt
köszi a választ
mikor lesz kész a másik oldal?

© Robrt 2007. nov. 07. 20:14 | Válasz | #62

Szia Koresz!

A kérdésedre megtalálad a választ a honlapon a saját kemenceépítés leírásában (tervek, méretek), valamint az alap készítéséről készült képsorok alatt, ahol a mennyiségeket és a méreteket is megadom.
Robrt

www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'Koresz' üzenetére (#61)

© Koresz 2007. nov. 06. 13:41 | Válasz | #61

sziaszok

jövö nyáron neki szeretnénk állni egy hanyományos kemencének
tudnátok segiteni hogy mekkora alap hányszor hányas területü legyen?
milyen vastag alap kell hozzá?
amilyet robrt csinált


© Robrt 2007. okt. 15. 18:06 | Válasz | #60

A pizza sütésnél én is bent hagyom a parazsat. Mondjuk négy pizzát még nem próbálta sütni egyszerre. Nálam a parázs jobb és baloldalt, valamint hátul is van. Általában egyesével sütöm kb. 5-6 pizzát alkalmanként. A malac sütésekor gondolom azért a parazsat ki kell húzni, és zárt ajtó mögött kell sütni. Legalább is én így gondolom. A pizzánál az ajtót persze nem teszem a helyére. Kipróbálom a zsemlét is legközelebb.

www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek


© torokcs 2007. okt. 13. 09:55 | Válasz | #59

Én mondjuk nem ragaszkodok annyira a bükkhöz, simán a kandalóm tölgy tűzifájával fűttök a kemencében is!


© torokcs 2007. okt. 13. 09:52 | Válasz | #58

Az összes parazsat bennt szoktam hagyni, mint írtam kb. 20-25 kg fa után ami marad, csak hátratolom a tűztér végébe. A tűzterem viszonylag elég nagy (175x75 cm),így a parázs elött simán elfér 4 db 30 cm-es pizza kettesével. Miután hátrakerül a parázs, elől kisöprök és ha kell egy nedves ronggyal is törlök (bár a jól bevált "ősi" *** után nem nagyon kell takarítani...)
Olaszországban is (amerre én járok)a pizzások oldalra vagy hátraseprik és bennt hagyják a parazsat, illetve tűzelnek hozzá ezzel a "direktbejáratú" kemencével. Sőt az olasz ismerősöm szigorúan bükkfával süt, mert úgy tartja, a bükkfa "aromája" adja meg a pizza igazi ízét.
A zsemlegyártás nagyon egyszerűen működött, az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a kényszer is szűlte, ugyanis kicsit túlméreteztük a vendéglátást mikor egy ismerős család meglátogatott minket és a kenyérlángos tésztájából maradt hozzá anyag. Így született a zsemle ötlete. A tetejét keresztben bevágtuk, mint a császárzsömléjét anno és gyönyörűen feljött zsemleformára!
Válasz 'Robrt' üzenetére (#57)

© Robrt 2007. okt. 13. 09:31 | Válasz | #57

És a parazsat bennt hagyod ilyenkor? Mennyit?
A zsemle is érdekelne, te hogy csinálod.

www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'torokcs' üzenetére (#56)

© torokcs 2007. okt. 12. 16:20 | Válasz | #56

Malachúst sütöttünk: a húst grillfűszerrel fűszereztük. Tepsiben kevés zsírt és egy kis vízet tettünk alája. Alufóliával letakartuk és megpároltuk a kemencében, majd a fóliát levéve szint adtunk neki és készre sütöttük. Isteni!! Egy lapon sem lehet emlegetni a sütőben készülttel!!!!
A következő húsos témánk a hónap végén egy bárány sütése lesz egészben, majd közzéteszem!

© Robrt 2007. okt. 11. 21:45 | Válasz | #55

...és persze külön örülök, hogy jól működik a samottos kemencéd, és hogy találtál hasznos dolgot a honlapon.
Ha a zsömle megy, a kenyérnek is sikerülnie kell. Az lesz az igazi próba...


www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'torokcs' üzenetére (#52)

© Robrt 2007. okt. 11. 21:40 | Válasz | #54

Üdv a fórumban!

Látom a kenyérlángos sütésekor a parazsat bent hagyod. Ezzel a módszerrel szoktál húst is sütni? Hogy készítetted el a húst? Érdekelne, mert én inkább pizzasütésben vagyok profi. Ezen a hétvégén is sütök :)

Robrt

www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'torokcs' üzenetére (#53)

© torokcs 2007. okt. 11. 16:11 | Válasz | #53

Ui.: Látom sikerült a képek feltétele is. A képen látható kenyérlángosok azért vannak tepsiben, mert még nem készült el a bevetéshez szükséges péklapát. :) De azért van már tapasztalatom simán tepsi nélküli sütésben is (pld. zsömlék). Elmondhatom, hogy a samott sütőtérben is tökéletesen elkészültek. A trükk szerintem abban van, hogy ki kell tapasztalni, mikor süssük. Értem ezt úgy, hogy a befűtés nálam kb. 2-2,5 óra alatt történik és kb. 20-25 kg keményfával. Ez után 4-5 órán keresztűl (tán még tovább is) simán süthetek benne, csak a hő "állaga" változik: Előszőr "szikrázik" majd lassan megszelidül... Meg kell találni az alkalmas időtt az adott finomság tökéletes megsütéséhez.


© torokcs 2007. okt. 11. 15:43 | Válasz | #52

Üdvözlet mindenkinek!
Első alkalommal írok a fórumban. Az én kemencém megépült mielőtt rátaláltam volna erre az oldalra. Az idén nyáron készítettem el egy régi hobbikönyv tervei alapján. Nem klasszikus darab: pld. a kéménye 150/80-as kéménycsőből készült, és a kemence pedig samott téglából teljes egészében. Ennek ellenére ma már (miután a rendes felfűttéshez innen sikerült ötleteket merítenem) örömmel használom a legteljesebb körben. Sütöttem már húsokat, pizzát, kenyérlángost, zsemlét is. Kenyeret még nem, de a zsemlés tapasztalatok után legközelebb már ez jön! Szóval a család és a baráti társaság kedvence lett. Az irodalom amiből jött:"Kerti bútorok és tűzhelyek" (Műszaki Könyvkiadó 1989). Bizton állítom, hogy minden amatör (lásd én) meg tudja építeni ebből a forrásból is. Kötőanyagként zsákos samotthabarcsot és hozzákevert vízüveget használtam. Remélem sikerül képet is csatolnom. Gratuláció a hiánypotló honlapért és sok sikert az építőknek! Üdv. torokcs.

© Robrt 2007. okt. 10. 22:13 | Válasz | #51

Kedves Tu-Ja!
Elfér a kép, csak nem látszik a mérete miatt. Ha van egyéb kédésed is, nyugodtan írj, olvasom a fórumot rendszeresen, csak nem gondoltam hogy ilyen lelki problémát jelent a sikeres!!! képbeillesztésed. Ezúton értesítek minden kedves fórum olvasót, hogy honlapomat átköltöztetem 1-2 héten belül a www.kemencebence.hu címre. A honlappal kapcsolatos újító javaslatokat szívesen veszek címzett levélben (dizájn, téma, stb.)
Robrt

www.kemencebence.hu - Kemenceépítés amatőröknek

Válasz 'Tu-Ja' üzenetére (#50)

© Tu-Ja 2007. okt. 09. 20:08 | Válasz | #50

Szevasz Robrt!

Nem hagy nyugodni a gondolat, hogy valami zavart okoztam a két nagyméretűre sikeredett
képemmel itt a fórumon.
Vagy csak senki nem ér rá írni egy pár sort valamilyen kemencés témában?

Nyugtass meg, hogy nincs gáz a fórummal légyszives!

Köszönettel:

Tu-Ja


Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Lezárt fórum A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 1 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
www.fotozasitippek.hu
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség