Olajos hal cserépedényben

Mindenféle finomságok receptjei és elkészítési módjai
Avatar
Maxigáz
Kemencefűtő
Hozzászólások: 125
Csatlakozott: 2009. szeptember 2., szerda 20:48

Olajos hal cserépedényben

Hozzászólás Szerző: Maxigáz » 2009. október 3., szombat 9:48

Ezt a témát azért dobnám fel, mert szeretném kipróbálni a házi olajoshal készítést. És ha már van saját kemencém, hát miért is ne abban próbáljam ki.
Ha van valakinek erre vonatkozó tapasztalata, akkor kérlek Benneteket írjátok meg, de ha nincs , hát előbb-utóbb én bizony kipróbálom.
Ha van receptetek, ami nem kemencés, azzal is sokat segítenétek.

Köszönöm.
KBÜ Maxigáz

puzsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 672
Csatlakozott: 2009. május 1., péntek 22:18

Re: Olajos hal cserépedényben

Hozzászólás Szerző: puzsi » 2009. október 3., szombat 12:33

Maxigáz írta:Ezt a témát azért dobnám fel, mert szeretném kipróbálni a házi olajoshal készítést. És ha már van saját kemencém, hát miért is ne abban próbáljam ki.
Ha van valakinek erre vonatkozó tapasztalata, akkor kérlek Benneteket írjátok meg, de ha nincs , hát előbb-utóbb én bizony kipróbálom.
Ha van receptetek, ami nem kemencés, azzal is sokat segítenétek.

Köszönöm.
Helló!
Házi olajoshalat lehet készíteni,nagyon finom,csak ne kemencében!Lehetőleg olyan edényben csináld,amiben a későbbiekben mást már nem akarsz készíteni!Szépen kérlek ,nehogy a frissen vásárolt cserepet avasd be vele!A cimborám szokott csukát így elkészíteni,mitmodjak,leveri az összes kereskedelmi forgalomban lévő halat.Nem kicsit,hanem körökkel!Egy azonban biztos,a telke legtávolabbi pontján és 8 órán át főzi,tehát nem könnyű elfoglaltság.Ennek ellenére,ha akarsz főzz olajoshalat,szerintem megéri!
Ha van kemencéd,nagy bajod nem lehet.Üdvözlet mindenkinek!Puzsi

Avatar
Maxigáz
Kemencefűtő
Hozzászólások: 125
Csatlakozott: 2009. szeptember 2., szerda 20:48

Re: Olajos hal cserépedényben

Hozzászólás Szerző: Maxigáz » 2009. október 3., szombat 12:51

Van két korondi edényem. Sztem megpróbálom abban. A tüskeváriak egyébként is nagyok lennének. Egyébként életem legfinomabb olajos hala busából készült, és a *** Haltenyésztők készítették. Csak aztán a szállítási feltételek megölték a kisker forgalmazást. Úgyhogy neki megyek ponttyal a dolgoknak.
Ha van recept segítsetekpls. Persze csak kipróbált tuti verzióval, mert netes nemtom milyen van nekem is. :enne
KBÜ Maxigáz

puzsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 672
Csatlakozott: 2009. május 1., péntek 22:18

Re: Olajos hal cserépedényben

Hozzászólás Szerző: puzsi » 2009. október 3., szombat 13:15

Maxigáz írta:Van két korondi edényem. Sztem megpróbálom abban. A tüskeváriak egyébként is nagyok lennének. Egyébként életem legfinomabb olajos hala busából készült, és a *** Haltenyésztők készítették. Csak aztán a szállítási feltételek megölték a kisker forgalmazást. Úgyhogy neki megyek ponttyal a dolgoknak.
Ha van recept segítsetekpls. Persze csak kipróbált tuti verzióval, mert netes nemtom milyen van nekem is. :enne
Tuti recept!
Ragadozó hal 1kg,vöröshagyma10dkg,szemesbors2,5dkg,4-5 babérlevél,napraforgóolaj,víz.
A hagymát karikára vágjuk,berakjuk az edény aljába rá a fűszerek betakarjuk 1,5-2cm-es haldarabokkal.Addig rétegezzük amíg a hozzávalók el nem fogynak,majd felöntjük olaj és víz 2:1 keverékével,hogy ellepje.Lassú tüzön,közvetlen hőnek nem kitéve 6-7 órát főzzük.Szükség esetén a leapadt főzőlét pótoljuk!Ha kihült jól záró üvegekbe szedjük,hűtőben tároljuk.
Ha van kemencéd,nagy bajod nem lehet.Üdvözlet mindenkinek!Puzsi

Avatar
Maxigáz
Kemencefűtő
Hozzászólások: 125
Csatlakozott: 2009. szeptember 2., szerda 20:48

Re: Olajos hal cserépedényben

Hozzászólás Szerző: Maxigáz » 2009. október 3., szombat 13:41

Hogy van ez Puzsi!!?

Se citromlé se ecet.? A szálka könnyebben megy szét, ha valamelyikkel együtt főzik. Vagy éppen a 8 óra főzés a titok nyitja???
Most fel is cukkoltam magam, úgyhogy holnap megcsinálom. Pontyból. Merugye az van itthon. :bo :bo

Tuti recept!
Ragadozó hal 1kg,vöröshagyma10dkg,szemesbors2,5dkg,4-5 babérlevél,napraforgóolaj,víz.
A hagymát karikára vágjuk,berakjuk az edény aljába rá a fűszerek betakarjuk 1,5-2cm-es haldarabokkal.Addig rétegezzük amíg a hozzávalók el nem fogynak,majd felöntjük olaj és víz 2:1 keverékével,hogy ellepje.Lassú tüzön,közvetlen hőnek nem kitéve 6-7 órát főzzük.Szükség esetén a leapadt főzőlét pótoljuk!Ha kihült jól záró üvegekbe szedjük,hűtőben tároljuk.[/quote]
KBÜ Maxigáz

puzsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 672
Csatlakozott: 2009. május 1., péntek 22:18

Re: Olajos hal cserépedényben

Hozzászólás Szerző: puzsi » 2009. október 3., szombat 17:17

Maxigáz írta:Hogy van ez Puzsi!!?

Se citromlé se ecet.? A szálka könnyebben megy szét, ha valamelyikkel együtt főzik. Vagy éppen a 8 óra főzés a titok nyitja???
Most fel is cukkoltam magam, úgyhogy holnap megcsinálom. Pontyból. Merugye az van itthon. :bo :bo

Tuti recept!
Ragadozó hal 1kg,vöröshagyma10dkg,szemesbors2,5dkg,4-5 babérlevél,napraforgóolaj,víz.
A hagymát karikára vágjuk,berakjuk az edény aljába rá a fűszerek betakarjuk 1,5-2cm-es haldarabokkal.Addig rétegezzük amíg a hozzávalók el nem fogynak,majd felöntjük olaj és víz 2:1 keverékével,hogy ellepje.Lassú tüzön,közvetlen hőnek nem kitéve 6-7 órát főzzük.Szükség esetén a leapadt főzőlét pótoljuk!Ha kihült jól záró üvegekbe szedjük,hűtőben tároljuk.
[/quote]
Én az ezen recept alapján készűlt halat ettem és nagyon finom.Ecet,citromlé,só a fogyasztáskor ajánlott! Ha főzöl,vigyázz le ne égesd és ne keverd!Jó munkát,jó szórakozást!
Ha van kemencéd,nagy bajod nem lehet.Üdvözlet mindenkinek!Puzsi

Avatar
Maxigáz
Kemencefűtő
Hozzászólások: 125
Csatlakozott: 2009. szeptember 2., szerda 20:48

Re: Olajos hal cserépedényben

Hozzászólás Szerző: Maxigáz » 2009. október 4., vasárnap 16:47

Puzsikám!

Bennt van az olajos!!!??? :bol :bol :bo :bo :bo
Most már q-va kiváncsi vagyok, hogy este 9 körül mi jön ki a kemencéből. :shock: :shock: :shock: :shock: :?:
puzsi írta:
Maxigáz írta:Hogy van ez Puzsi!!?

Se citromlé se ecet.? A szálka könnyebben megy szét, ha valamelyikkel együtt főzik. Vagy éppen a 8 óra főzés a titok nyitja???
Most fel is cukkoltam magam, úgyhogy holnap megcsinálom. Pontyból. Merugye az van itthon. :bo :bo

Tuti recept!
Ragadozó hal 1kg,vöröshagyma10dkg,szemesbors2,5dkg,4-5 babérlevél,napraforgóolaj,víz.
A hagymát karikára vágjuk,berakjuk az edény aljába rá a fűszerek betakarjuk 1,5-2cm-es haldarabokkal.Addig rétegezzük amíg a hozzávalók el nem fogynak,majd felöntjük olaj és víz 2:1 keverékével,hogy ellepje.Lassú tüzön,közvetlen hőnek nem kitéve 6-7 órát főzzük.Szükség esetén a leapadt főzőlét pótoljuk!Ha kihült jól záró üvegekbe szedjük,hűtőben tároljuk.
Én az ezen recept alapján készűlt halat ettem és nagyon finom.Ecet,citromlé,só a fogyasztáskor ajánlott! Ha főzöl,vigyázz le ne égesd és ne keverd!Jó munkát,jó szórakozást![/quote]
KBÜ Maxigáz

puzsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 672
Csatlakozott: 2009. május 1., péntek 22:18

Re: Olajos hal cserépedényben

Hozzászólás Szerző: puzsi » 2009. október 4., vasárnap 18:13

Maxigáz írta:Puzsikám!

Bennt van az olajos!!!??? :bol :bol :bo :bo :bo
Most már q-va kiváncsi vagyok, hogy este 9 körül mi jön ki a kemencéből. :shock: :shock: :shock: :shock: :?:
puzsi írta:
Maxigáz írta:Hogy van ez Puzsi!!?

Se citromlé se ecet.? A szálka könnyebben megy szét, ha valamelyikkel együtt főzik. Vagy éppen a 8 óra főzés a titok nyitja???
Most fel is cukkoltam magam, úgyhogy holnap megcsinálom. Pontyból. Merugye az van itthon. :bo :bo

Tuti recept!
Ragadozó hal 1kg,vöröshagyma10dkg,szemesbors2,5dkg,4-5 babérlevél,napraforgóolaj,víz.
A hagymát karikára vágjuk,berakjuk az edény aljába rá a fűszerek betakarjuk 1,5-2cm-es haldarabokkal.Addig rétegezzük amíg a hozzávalók el nem fogynak,majd felöntjük olaj és víz 2:1 keverékével,hogy ellepje.Lassú tüzön,közvetlen hőnek nem kitéve 6-7 órát főzzük.Szükség esetén a leapadt főzőlét pótoljuk!Ha kihült jól záró üvegekbe szedjük,hűtőben tároljuk.
Én az ezen recept alapján készűlt halat ettem és nagyon finom.Ecet,citromlé,só a fogyasztáskor ajánlott! Ha főzöl,vigyázz le ne égesd és ne keverd!Jó munkát,jó szórakozást!
[/quote]
Nagyon remélem ,hogy jól sikerűl!?!?!? :bo :bo :bo :nya :nya :nya
Ha van kemencéd,nagy bajod nem lehet.Üdvözlet mindenkinek!Puzsi

Avatar
Maxigáz
Kemencefűtő
Hozzászólások: 125
Csatlakozott: 2009. szeptember 2., szerda 20:48

Re: Olajos hal cserépedényben

Hozzászólás Szerző: Maxigáz » 2009. október 5., hétfő 7:38

Elkészült!!! :bo :bo :bo :bo :bo

A recept: Kb. 1,5 kg balin (sztem bármilyen édesvízi hal jó), 2/3-1/3 arányban napraforgó olaj-víz keveréke, citromlé, ecet, darabos daráltbors, mustármag, só, koriander, szegfűbors, babérlevél, darált pirospaprika
Én mindenből ízlés szerint raktam. Fontos az, hogy az olajos lé bőven ellepje a halakat.
A kemencébe akkor raktam be, amikor már jól kitombolta magát, majd 5 óra hosszan élveztettem vele a kemence melegét. Legközelebb egy-két órával tovább hagyom. Most a nagyon vastag szálkák szinte ehetőek, az összes többit nem is találom. Pedig a balinról tudni kell, hogy q...va szálkás hal. Az a két óra plusz meg elég lesz a nagy szálkáknak is.

Az íze isteni, a többi meg csak ízlés dolga.
Puzsi! Köszönöm a segítséget!!!!!! :ty :ty :ty
Csatolmányok
mini-Olajos hal reggeli.JPG
mini-Olajos hal reggeli.JPG (31.81 KiB) Megtekintve 2461 alkalommal
mini-Olajos hal kész.JPG
mini-Olajos hal kész.JPG (19.2 KiB) Megtekintve 2462 alkalommal
mini-Olajos hal alap.jpg
mini-Olajos hal alap.jpg (21.64 KiB) Megtekintve 2459 alkalommal
KBÜ Maxigáz

puzsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 672
Csatlakozott: 2009. május 1., péntek 22:18

Re: Olajos hal cserépedényben

Hozzászólás Szerző: puzsi » 2009. október 5., hétfő 16:07

Maxigáz írta:Elkészült!!! :bo :bo :bo :bo :bo

A recept: Kb. 1,5 kg balin (sztem bármilyen édesvízi hal jó), 2/3-1/3 arányban napraforgó olaj-víz keveréke, citromlé, ecet, darabos daráltbors, mustármag, só, koriander, szegfűbors, babérlevél, darált pirospaprika
Én mindenből ízlés szerint raktam. Fontos az, hogy az olajos lé bőven ellepje a halakat.
A kemencébe akkor raktam be, amikor már jól kitombolta magát, majd 5 óra hosszan élveztettem vele a kemence melegét. Legközelebb egy-két órával tovább hagyom. Most a nagyon vastag szálkák szinte ehetőek, az összes többit nem is találom. Pedig a balinról tudni kell, hogy q...va szálkás hal. Az a két óra plusz meg elég lesz a nagy szálkáknak is.

Az íze isteni, a többi meg csak ízlés dolga.
Puzsi! Köszönöm a segítséget!!!!!! :ty :ty :ty
Nagyon *** lett cimbora,ügyes vagy!A nagy szálkákat filézéssel ki lehetne küszöbölni talán!? :D :nya :D :nya
Ha van kemencéd,nagy bajod nem lehet.Üdvözlet mindenkinek!Puzsi

Avatar
Maxigáz
Kemencefűtő
Hozzászólások: 125
Csatlakozott: 2009. szeptember 2., szerda 20:48

Re: Olajos hal cserépedényben

Hozzászólás Szerző: Maxigáz » 2009. október 11., vasárnap 18:41

Ma ismét készítettem pontyból és dévér keszegből egy laza olajos halat. Működik.
Kezdek rájönni, hogy nem a lassú tűzön főzés a titok nyitja, hanem a magas hő, ami a sütés kezdetekor megsüti a halat. Így nem esik szét és az utána lkövetkező 6-7 óra további főzés pedig megöli az összes szálkát. :kaba :kaba :kaba
KBÜ Maxigáz

puzsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 672
Csatlakozott: 2009. május 1., péntek 22:18

Re: Olajos hal cserépedényben

Hozzászólás Szerző: puzsi » 2009. október 11., vasárnap 20:25

Maxigáz írta:Ma ismét készítettem pontyból és dévér keszegből egy laza olajos halat. Működik.
Kezdek rájönni, hogy nem a lassú tűzön főzés a titok nyitja, hanem a magas hő, ami a sütés kezdetekor megsüti a halat. Így nem esik szét és az utána lkövetkező 6-7 óra további főzés pedig megöli az összes szálkát. :kaba :kaba :kaba
Yes!!! :lol: :lol: :lol:
Ha van kemencéd,nagy bajod nem lehet.Üdvözlet mindenkinek!Puzsi

Avatar
TIS
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1450
Csatlakozott: 2011. március 28., hétfő 21:30

Re: Olajos hal cserépedényben

Hozzászólás Szerző: TIS » 2012. augusztus 25., szombat 13:57

TIS írta:Teki!
Az olajos hal receptet korábbi hozzászólások böngészésekor találtam, van is egy ilyen topic a "kemencés,bográcsos és grill receptek"-ben . Átmásoltam ide is az akkori hozzászólásokat.
Én egy kicsit kevés sót , és fűszert tettem hozzá, ezért egy kicsit íztelen lett , ill. a szálkák sem "tüntek el teljesen".
Ponty filéből készítettem, és vagy a filé alsó részét kellene beletenni amiben szinte nincs is szállka,(de azt hiszem Te ezt nálam sokkal jobban tudod, lévén , hogy nagy horgász hírében állsz) meg::) vagy még tovább főzni, esetleg magasabb hőmérsékleten betenni.(az is lehet , hogy utána fűszerezem, és ma este visszateszem még főni, hátha "eltünnek" a szálkák.
Szóval még gyakorolnom kell, :mrgreen: de az első kisérlet biztató volt.
Amire korábban felhívták még a figyelmet az az, hogy a cserépedényt lehet , hogy utána másra már nem nagyon lehet használni a "halszag" miatt, de elnézve az arzenálodat Nálad ez nem lehet probléma :) ;) , vagy nagyon jól ki kell mosni, beáztatni, esetleg csak belül mázas edényt használni mint a tüskevári, ami könnyebben kiszárad, kiszellőzik kifelé.
teki írta:Tis!
Visszaolvastam az olajos hal topikot és az az igazság, hogy kemencében nem csinálnám ezt a kaját. Még pedig azért mert ezt az eljárást állandó odafigyeléssel, felügyelettel kell készíteni. Apró halat javaslok " vezér küszöket" hozzá, lesózni és 1-2 órát legalább állni hagyni, ez intézi el a szálkát majd. Levétől letörölni és a fűszerekkel, 2/3 olaj és 1/3 vízzel feltenni. Citrom, ecet, pirospaprika kihagyásával. A legjobb jénaiban feltenni, mert látni kell a gyöngyözést és abban a pillanatban mikor a víz elpárolog pótolni kell, mert a hal nem sülhet. 4. óra után mikor a víz újra eltűnik késznek nyilvánítsuk. És a citromnak, vajnak az elfogyasztáskor van szerepe. Jó étvágyat.
Szia Teki!
Utólagos engedelmeddel átmásoltam ebbe a topicba a hozzászólásunkat, hátha valaki , hozzám hasonlóan régebbi recepteket olvasgatva olajoshal készítésre szánja el magát, és szeretné elkészíteni akár tűzhelyen jénaiban -ahogy javasoltad,- vagy akár kemencében .
Az átmásolt hozzászólásodból kiderűl, hogy ez egy jól bejáratott recept lehet, amit már többször elkészíthettél.Mivel nekem a legnagyobb problémát a szálkák jelentették, ezért legközelebb kifogom próbálni az általad javasolt apró csalihalakkal, 1-2 óra sós" szálkátlanítás" után kemencében , ügyelve arra , hogy a víz ne párologjon el róla, a javasolt ízesítéssel.
:ty :ty :ty
Kép
"Egy ismeretlen barát is barát."-Lessing
https://picasaweb.google.com/1077772856 ... directlink

Válasz küldése