Almás-diós rétes

Mindenféle finomságok receptjei és elkészítési módjai
Avatar
Tu-Ja
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 677
Csatlakozott: 2008. július 21., hétfő 13:35

Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: Tu-Ja » 2008. augusztus 27., szerda 17:58

Sziasztok!

Csak az érdekesség kedvéért nézzétek meg, most találtam!

desszert.eu/almas-dios_retes

Üdv.
Tu-Ja
Kemence Baráti Üdv.
Tu-Ja
http://www.kemencesmezeskalacs.hu

Avatar
tepertő
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1695
Csatlakozott: 2009. október 8., csütörtök 20:19

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: tepertő » 2010. szeptember 23., csütörtök 10:22

Szia balooo a kért rétesed receptje:
http://www.desszert.eu/almas-dios_retes
Kép

Kép
Üdv :t tepertő

Avatar
tepertő
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1695
Csatlakozott: 2009. október 8., csütörtök 20:19

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: tepertő » 2011. június 24., péntek 14:23

Sziasztok igaz ez a rétes se nem almás,se nem diós se nem almás-diós de azért ide teszem fel.
Szezongyümölcsből készült egyszerű meggyes rétes.
A receptet pedig Csiga kemencés társunk publikálta:
csigaszeg írta:Sziasztok!!!!!

Mivel itt a friss gyümölcsök garmada, egy rétes receptet dobok a köztudatba, lehet hogy többen ismerik, de vannak akik nem..........

Rántásos rétes:

30 dkg rétesliszt,1 tojás ,csipet só,2 dl tejföl,és ha kell pici langyos víz.tésztát meggyúrod,rántást készítessz,2 evőkanál zsír, 3 evőkanál liszt,de csak forrásig,habzásig köll a rántást csinálni.Kinyújtod a tésztát gyúródeszka méretre,rákened a rántást,picit hagyod szikkadni,majd föltekered ,4-felé vágod. 15-20 percig pihenteted a tésztát,(ha nem fogy el nyugodt szívvel le lehet fagyasztani,felengedés után is kiváló) Egyenként vékonyra kinyújtod,zsírral vagy olvasztott margarinnal meglocsolod.2 marék zemlemorzsával megszórod, mehet rá a gyümölcs, vagy a töltelék,kicsit megszórod fahéjas porcukorral, föltekered a külsejét lekened margarinnal,oszt mehet a kemibe,220 fok körül 15 perc a sütés..........

A végeredmény...............
Cseresznyés Rétes..... (400 x 300).jpg
kemenceszáj variáció.jpg[/attachment]
Csiga képei itt tekinthető meg
viewtopic.php?f=4&t=78&p=45128&hilit=r%C3%A9tes#p45128
Csatolmányok
rétes-0.jpg
rétes-0.jpg (32.54 KiB) Megtekintve 6252 alkalommal
rétes.jpg
nem kemencében készült
rétes.jpg (17.65 KiB) Megtekintve 6252 alkalommal
Kép

Kép
Üdv :t tepertő

Avatar
gera
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1344
Csatlakozott: 2009. szeptember 1., kedd 10:31

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: gera » 2011. június 24., péntek 20:00

Csodálatos!Erre ez a legmegfelelőbb szó :nya
"Látni, amit mindenki lát, és gondolni, amit még senki sem gondolt." Szent-Györgyi Albert
K.B.Ü. Peti

Kandallóm: https://lh6.googleusercontent.com/-Zqt0 ... G_0879.JPG

Avatar
banya 1950
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1531
Csatlakozott: 2009. augusztus 23., vasárnap 17:17

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: banya 1950 » 2011. június 24., péntek 20:28

Tepi!!

Lala szavaival " ez ollan harmatos"

Banya

Avatar
Pedrobácsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1261
Csatlakozott: 2010. április 25., vasárnap 22:32

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: Pedrobácsi » 2011. június 28., kedd 22:32

Kedveseim !

Vannak a kemencések között, akik igazán nagy mesterei a rétes elkészítésének és olyan szerencsések is, akik késöbb születtek. Azok számára egy olyan egyszerű receptet írnék le részletesen, amivel sikereket lehet elérni a család és a vendégsereg körében.

A mennyiség 2 hagyományos gáz tepsiben, 4-4 rúd réteshez elegendő.
Hozzávalók: 1 kg rétesliszt
kb. 8 dl aludt tej (csak a termelői tej alszik meg!!!)
1 kk só
20 dkg puha zsír
Töltelékhez: cseresznyés ill. gubásat készítünk, de bármivel megtölthető.
Cseresznyéshez: 1-1,5 kg magozott cseresznye
10 dkg darált keksz
25 dkg darált dió ( összekeverve 15 dkg porcukorral és 1-2 kk. fahéjjal)
fahéj
porcukor + 15 dkg cukor
Gubáshoz: 6 db szikkadt kifli
½ l tej
1 cs vaniliás cukor
3 evőkanál cukor+12 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
20 dkg darált mák (összekeverve 12 dkg porcukorral)
tejbe megáztatott mazsola
tejföl 2 dl

1./Először elkészítjük a töltelékeket: Összekeverjük a diót a porcukorral és a fahéjjal, kimagozzuk a cseresznyét. A gubáshoz a felkarikázott kifliket megáztatjuk a cukros, vaniliáscukros langyos tejben, gyengén kinyomkodjuk és beleforgatjuk a cukros, reszelt citromhéjjal összekevert mákban - de csak a fele mákban, mert a másik fele még kell!!
2./Elkészítjük a tésztát: a lisztet dagasztó tálba tesszük, bele a sót és végül az aludt tejet.
Simára kidolgozzuk, azaz egy könnyű nokedli tésztához hasonló, puha, könnyű tésztát kapunk , ami a 12-15 perces munka során szépen elválik a kezünkről. Az így elkészült tésztát 15 percet pihentetjük.
3./ Ezalatt az idő alatt a puha zsírt habosra keverjük (önmagával).
4./ A pihentetett tésztát – ha csak kisalakú négyszögletes asztalunk van, az alábbiak 60X70 cm-es asztalhoz méretezett- két részre osztjuk. Az első feléből 4 db kistányér méretű kerek korongokat nyújtunk, minden kinyújtott korongot megkenünk vékonyan a habos zsírral és gondosan egymásra helyezzük őket (a 4. tetején is zsír van). Így négyrétegű tésztát kapunk. A tészta második felét is az előbbi módon megkenjük,majd az így kapott tésztákat 30-40 percig lefedve pihentetjük. Legegyszerűbb, ha a tészta rétegezését már annak az asztalnak a közepén készítjük el, amelyen nyújtani és tölteni is fogjuk, ezért terítsünk le egy asztalt terítővel, szórjuk meg liszttel,arra tegyük a 4 rétegű korongokat.
5./És most jön a rétes nyújtása!!!
Óvatosan felemeljük a négyrétegű tésztát és az asztalt körbe-körbe járva , először a közepén,majd ahogy növekszik a tészta, a széleit kezdjük el húzni. Ügyeljünk, hogy a négy réteg ne csússzon szét a szélén, nyugodtan fogjuk össze a rétegeket és úgy húzzuk. A tészta minden irányban egyformán nyúlik, az a cél, hogy elérjük az asztal széleit. Ha úgy látjuk, hogy valahol a tészta vastagabb, bátran nyúljunk alá és az újjunk hegyével vékonyítsunk rajta. Ha elszakadna vagy az újjunk hegyével elszakítjuk a nagy igyekezetünkben, akkor sincs semmi gond, húzzuk a másik felét vagy másik irányba. Ha sikerült elérni az asztal szélét – ami természetesen a cél !– akkor húzzuk túl rajta, hogy lelógjon kb.5 cm-rel. Ha elszakadt, ne törődjünk vele, úgyis feltekerjük, reméljük, hogy eltűnik a szakadás!
6./ Ha ügyesek voltunk, a lelógó széleken vastag réteg marad, amit késsel körbevágunk és elkezdjük tölteni rétest. Az asztal egész felületét megszórjuk a cukros-,fahéjas dióval. A két szélén – az asztal szélétől 5-6 cm-re-vastagabb diós réteget szórunk (erre kerül a töltelék), meghintjük darált keksz morzsával,rátesszük a cseresznyét. A cserit meghintjük fahéjjal, ízlés szerinti porcukorral, majd megint keksz, végül ismét dió.
A gubás esetében az egész felületet cukrozott mákkal szórjuk meg, a szélein vastagabban, elosztjuk rajta a kinyomkodott, mákos kifliket, rászórjuk a mazsolát, meglocsoljuk tejföllel, tetejére ismét mákot szórunk.
7./A megtöltött rétes végeit felhajtjuk,hogy ne csússzon ki a végén a töltelék, befedjük az első réteggel, majd a asztalterítő segítségével feltekerjük. Ha az asztal két szélére helyeztük a tölteléket, akkor a két rudat egymás felé tekerjük, amíg a tészta el nem fogy.
8./ Kizsírozott tepsibe hajtjuk, közepesen meleg kemencében – vagy előmelegített 170 fokos sütőben szép pirosra sütjük.

Fontos a liszt minősége.
Nekünk a gyermelyi rétesliszt vált be. Jó véleményeket hallottam a komáromi lisztről, nekünk a kunsági liszttel nem sikerült lyukak nélkül.
Bármilyen töltelékkel megtölthető a tészta(alma,szilva,sárgabarack,meggy,sőt zöldség és káposzta krumpli is!!! ). Arra kell ügyelni, hogy a gyümölcsök levétől ne legyen lucskos a töltelék, ha keksz morzsát/prézlit szórunk alá, segít a helyzeten.
Sok sikert és jó étvágyat kívánunk!
Nem olyan bonyolult, mint látszik!


https://picasaweb.google.com/1147813610 ... 4_7Qz8X_Yg
Pedrobácsi

A boldog élethez szükség van egészségre, pénzre, szép családra, de egy jó kemence nélkülözhetetlen.

https://picasaweb.google.com/1147813610 ... directlink

Avatar
Pedrobácsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1261
Csatlakozott: 2010. április 25., vasárnap 22:32

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: Pedrobácsi » 2011. június 28., kedd 22:33

Kedveseim !

Vannak a kemencések között, akik igazán nagy mesterei a rétes elkészítésének és olyan szerencsések is, akik késöbb születtek. Azok számára egy olyan egyszerű receptet írnék le részletesen, amivel sikereket lehet elérni a család és a vendégsereg körében.

A mennyiség 2 hagyományos gáz tepsiben, 4-4 rúd réteshez elegendő.
Hozzávalók: 1 kg rétesliszt
kb. 8 dl aludt tej (csak a termelői tej alszik meg!!!)
1 kk só
20 dkg puha zsír
Töltelékhez: cseresznyés ill. gubásat készítünk, de bármivel megtölthető.
Cseresznyéshez: 1-1,5 kg magozott cseresznye
10 dkg darált keksz
25 dkg darált dió ( összekeverve 15 dkg porcukorral és 1-2 kk. fahéjjal)
fahéj
porcukor + 15 dkg cukor
Gubáshoz: 6 db szikkadt kifli
½ l tej
1 cs vaniliás cukor
3 evőkanál cukor+12 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
20 dkg darált mák (összekeverve 12 dkg porcukorral)
tejbe megáztatott mazsola
tejföl 2 dl

1./Először elkészítjük a töltelékeket: Összekeverjük a diót a porcukorral és a fahéjjal, kimagozzuk a cseresznyét. A gubáshoz a felkarikázott kifliket megáztatjuk a cukros, vaniliáscukros langyos tejben, gyengén kinyomkodjuk és beleforgatjuk a cukros, reszelt citromhéjjal összekevert mákban - de csak a fele mákban, mert a másik fele még kell!!
2./Elkészítjük a tésztát: a lisztet dagasztó tálba tesszük, bele a sót és végül az aludt tejet.
Simára kidolgozzuk, azaz egy könnyű nokedli tésztához hasonló, puha, könnyű tésztát kapunk , ami a 12-15 perces munka során szépen elválik a kezünkről. Az így elkészült tésztát 15 percet pihentetjük.
3./ Ezalatt az idő alatt a puha zsírt habosra keverjük (önmagával).
4./ A pihentetett tésztát – ha csak kisalakú négyszögletes asztalunk van, az alábbiak 60X70 cm-es asztalhoz méretezett- két részre osztjuk. Az első feléből 4 db kistányér méretű kerek korongokat nyújtunk, minden kinyújtott korongot megkenünk vékonyan a habos zsírral és gondosan egymásra helyezzük őket (a 4. tetején is zsír van). Így négyrétegű tésztát kapunk. A tészta második felét is az előbbi módon megkenjük,majd az így kapott tésztákat 30-40 percig lefedve pihentetjük. Legegyszerűbb, ha a tészta rétegezését már annak az asztalnak a közepén készítjük el, amelyen nyújtani és tölteni is fogjuk, ezért terítsünk le egy asztalt terítővel, szórjuk meg liszttel,arra tegyük a 4 rétegű korongokat.
5./És most jön a rétes nyújtása!!!
Óvatosan felemeljük a négyrétegű tésztát és az asztalt körbe-körbe járva , először a közepén,majd ahogy növekszik a tészta, a széleit kezdjük el húzni. Ügyeljünk, hogy a négy réteg ne csússzon szét a szélén, nyugodtan fogjuk össze a rétegeket és úgy húzzuk. A tészta minden irányban egyformán nyúlik, az a cél, hogy elérjük az asztal széleit. Ha úgy látjuk, hogy valahol a tészta vastagabb, bátran nyúljunk alá és az újjunk hegyével vékonyítsunk rajta. Ha elszakadna vagy az újjunk hegyével elszakítjuk a nagy igyekezetünkben, akkor sincs semmi gond, húzzuk a másik felét vagy másik irányba. Ha sikerült elérni az asztal szélét – ami természetesen a cél !– akkor húzzuk túl rajta, hogy lelógjon kb.5 cm-rel. Ha elszakadt, ne törődjünk vele, úgyis feltekerjük, reméljük, hogy eltűnik a szakadás!
6./ Ha ügyesek voltunk, a lelógó széleken vastag réteg marad, amit késsel körbevágunk és elkezdjük tölteni rétest. Az asztal egész felületét megszórjuk a cukros-,fahéjas dióval. A két szélén – az asztal szélétől 5-6 cm-re-vastagabb diós réteget szórunk (erre kerül a töltelék), meghintjük darált keksz morzsával,rátesszük a cseresznyét. A cserit meghintjük fahéjjal, ízlés szerinti porcukorral, majd megint keksz, végül ismét dió.
A gubás esetében az egész felületet cukrozott mákkal szórjuk meg, a szélein vastagabban, elosztjuk rajta a kinyomkodott, mákos kifliket, rászórjuk a mazsolát, meglocsoljuk tejföllel, tetejére ismét mákot szórunk.
7./A megtöltött rétes végeit felhajtjuk,hogy ne csússzon ki a végén a töltelék, befedjük az első réteggel, majd a asztalterítő segítségével feltekerjük. Ha az asztal két szélére helyeztük a tölteléket, akkor a két rudat egymás felé tekerjük, amíg a tészta el nem fogy.
8./ Kizsírozott tepsibe hajtjuk, közepesen meleg kemencében – vagy előmelegített 170 fokos sütőben szép pirosra sütjük.

Fontos a liszt minősége.
Nekünk a gyermelyi rétesliszt vált be. Jó véleményeket hallottam a komáromi lisztről, nekünk a kunsági liszttel nem sikerült lyukak nélkül.
Bármilyen töltelékkel megtölthető a tészta(alma,szilva,sárgabarack,meggy,sőt zöldség és káposzta krumpli is!!! ). Arra kell ügyelni, hogy a gyümölcsök levétől ne legyen lucskos a töltelék, ha keksz morzsát/prézlit szórunk alá, segít a helyzeten.
Sok sikert és jó étvágyat kívánunk!
Nem olyan bonyolult, mint látszik!


https://picasaweb.google.com/1147813610 ... 4_7Qz8X_Yg
Pedrobácsi

A boldog élethez szükség van egészségre, pénzre, szép családra, de egy jó kemence nélkülözhetetlen.

https://picasaweb.google.com/1147813610 ... directlink

Avatar
Mamóca
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1922
Csatlakozott: 2010. február 23., kedd 18:25

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: Mamóca » 2011. június 28., kedd 22:40

:ty
:nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya
Ilyen volt!!!!!!!
:ty Puszi: Mamóca

Avatar
szassz
Kemence mester
Hozzászólások: 267
Csatlakozott: 2009. november 26., csütörtök 12:19

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: szassz » 2011. június 29., szerda 9:28

Hali Pedróbá!

És ezzel mit kezdünk? "6./ Ha ügyesek voltunk, a lelógó széleken vastag réteg marad, amit késsel körbevágunk és elkezdjük tölteni rétest. "

Újragyúrjuk és húzzuk, vagy kidobjuk?
Üdv. Szassz

A Mátyásföldi füstöllér
www.kemencemania.hu - Akit a KemenceMánia megcsapott

Avatar
Pedrobácsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1261
Csatlakozott: 2010. április 25., vasárnap 22:32

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: Pedrobácsi » 2011. június 29., szerda 10:27

Hali Szassz !

A megmaradó szélekkel nemigazán lehet mit kezdeni, ezért lehetőleg minél nagyobb asztalon kell nyújtani, hogy minél kevesebb tészta vesszen kárba.
Lehet, hogy egy tapasztalt háziasszonynak van valami jó ötlete a maradék tészta felhasználására, de így egyben megsütve nagyon kemény lesz, nem élvezhető.
Pedrobácsi

A boldog élethez szükség van egészségre, pénzre, szép családra, de egy jó kemence nélkülözhetetlen.

https://picasaweb.google.com/1147813610 ... directlink

Avatar
TIS
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1450
Csatlakozott: 2011. március 28., hétfő 21:30

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: TIS » 2011. június 29., szerda 19:52

Kedves Héti és Pedrobácsi!

Köszönöm párommal együtt ezt a remek kis receptet, s nagyon bízunk benne, hogy sikerül elkészíteni úgy a réteslapot hogy az nem szakad szét. meg::) ( sokan az ecetre esküsznek-ami miatt nem szakad- , de a végeredményt látva nincs szükség rá)
:ty :ty :ty
Kép
"Egy ismeretlen barát is barát."-Lessing
https://picasaweb.google.com/1077772856 ... directlink

Avatar
szassz
Kemence mester
Hozzászólások: 267
Csatlakozott: 2009. november 26., csütörtök 12:19

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: szassz » 2011. július 6., szerda 9:06

Szia Pedróbácsi! :bol

Hétvégén biza ki lett próbálva a recepice. :hej

Némi gyakorlás még nem árt. Ami biztos, hogy a LIDL-ben kapható rétesliszt megfelelő. A malmot majd megnézem ki csinálja.

Képet csatolok róla milyen lett. Még dolgoznom kell azon hogy a mákosguba lágy legyen mert egy kicsit sűrű lett. Az lesz majd, hogy adok hozzá jó adag felvert tojásfehérjét is. A széleket pedig begyúrtam, hagytam kicsit állni. Nyújtófával kinyújtottam olyan 50*50-re majd még lehetett húzni szépen.

De legközelebb inkább még kevesebb réteg egyidejű nyújtásával fogok gyakorolni, mert a 4 egyszerre egy kezdőnek igencsak hardcore.

De kiváló recepice.

By the way: bármelyik tej meg tud aludni. Csak nem a levegőben lévő tejsavbaktériumok altatják, hanem egy kis élőflórás tejföllel (például cserpes) be kell oltani. És nagyon finom aludttej lesz.

Sütési idő kb 15-20 perc között volt.

Valamint az egyik képen a háttérben látszik egy kis üveg. Feleségem málnalekvárja. Többek szerint a mákosgubás málnalekvárral volt isteni.
Csatolmányok
pizzaparti_k15.jpg
pizzaparti_k15.jpg (30.63 KiB) Megtekintve 6095 alkalommal
pizzaparti_k01.jpg
pizzaparti_k01.jpg (28.61 KiB) Megtekintve 6095 alkalommal
pizzaparti_k13.jpg
pizzaparti_k13.jpg (31.29 KiB) Megtekintve 6095 alkalommal
Üdv. Szassz

A Mátyásföldi füstöllér
www.kemencemania.hu - Akit a KemenceMánia megcsapott

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2011. július 6., szerda 10:52

Hali szomszéd!

nagyon :k :k :k a pizzád is és a rétesek is meg::) gratulálok!

Mivel mint kukta ott settenkedtem Hédi körül, én ezt láttam.
A töltelék így, egy sávban került a tésztára és lett feltekerve.
DSCF4293.JPG
DSCF4293.JPG (46.4 KiB) Megtekintve 6088 alkalommal
A gubás bedig bőven meg lett locsolva tejföllel.
DSCF4266.JPG
DSCF4266.JPG (39.6 KiB) Megtekintve 6088 alkalommal
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
Mamóca
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1922
Csatlakozott: 2010. február 23., kedd 18:25

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: Mamóca » 2011. július 6., szerda 13:03

Minden réteskészítő régi és új Mesternek NAGY GRATULA meg::) meg::) meg::) , fejedelmi sütemények készültek, akármelyiktől sürgős kóstolhatnékom támad akár minden nap! :ty
Sajnos... :oops:
Bár azt mondják, a gyümölcsös rétes azé' annyira nem gömbölyíti az asszonypajtásokat... :mrgreen:
Csak süssetek minél többet, többfélét, és tegyétek ide föl legalább!!! :eh :eh :eh :bo

Avatar
Pedrobácsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1261
Csatlakozott: 2010. április 25., vasárnap 22:32

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: Pedrobácsi » 2011. július 6., szerda 14:33

Szia Szassz !

Gratulálok a réteshez.
Übung macht den Meister az az a gyakorlat teszi a mestert ahogy felénk mondják.
A töltelék a fantáziára van bízva. Mi már mindenfélét kipróbáltunk. Télen mirelitből is lehet dolgozni.
Még vadhúshoz köretnek burgonyás rétest is szoktunk adni. Főt burgonya megfűszerezve, tésztába tekerve, megsütve. Biztos siker.
A tölteléknek az állagát kell eltalálni, hogy ne legyen túl kemény száraz, de a túl puha sem jó, mert nem gusztusos.
Jó sütögetést.
Nincs annál nagyobb dicséret, mikor az ember oldalbordája párás szemekkel ránéz és azt mondja: "Drágám Te ezt is tudod ?".
Olyankor azt kell mondani: " Hát persze ". :j

üdv.
Pedrobácsi

A boldog élethez szükség van egészségre, pénzre, szép családra, de egy jó kemence nélkülözhetetlen.

https://picasaweb.google.com/1147813610 ... directlink

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2011. augusztus 4., csütörtök 21:48

Ma én is kipróbáltam a gubásrétest kálmánkörtével. Leveles vajas tésztába tekerve.
Gubásrétes függő lettem.
DSCF5281.JPG
DSCF5281.JPG (36.51 KiB) Megtekintve 5999 alkalommal
DSCF5285.JPG
DSCF5285.JPG (46.05 KiB) Megtekintve 5999 alkalommal
DSCF5289.JPG
DSCF5289.JPG (39.95 KiB) Megtekintve 5999 alkalommal
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
janika1985
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1132
Csatlakozott: 2010. szeptember 13., hétfő 21:25

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: janika1985 » 2011. augusztus 4., csütörtök 22:05

Ezektől a képektől Én is függő leszek!Gyönyörűek! :nya :nya :nya
Üdv.:janika(Gábor)
kemencém építése <--videóért katt ide
mobilkemence ése <--videóért katt ide
Kép Kép

Avatar
Mamóca
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1922
Csatlakozott: 2010. február 23., kedd 18:25

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: Mamóca » 2011. augusztus 4., csütörtök 23:13

Cibatám-Paposzom! meg::)

"Drágám, Te ezt is tudod?" meg::) meg::) meg::)
(Párás tekintet...)

Pedrobácsi után-szabadon...

:eh Mamóca :eh

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2011. augusztus 10., szerda 17:28

Meg még ezt is drágám! Apránként minden kiderűl rólam fal:) fal:) fal:)
Készülünk Dinnyésre és most a vargabéleses rétes került kipróbálásra.
A mirelit leveles tészta cérnametéltes túrós, körtés, mazsolás citromhéjjas, tojásos cuccal lett megtöltve, és most végre kisosziban alias Anettkában lett kisütve. Illen lett :nya :nya :nya
DSCF5330.JPG
a töltés, csak ráhajtva, hajtás alúl!
DSCF5330.JPG (37.62 KiB) Megtekintve 5926 alkalommal
DSCF5342.JPG
DSCF5342.JPG (49.85 KiB) Megtekintve 5926 alkalommal
DSCF5356.JPG
felvágva
DSCF5356.JPG (46.51 KiB) Megtekintve 5926 alkalommal
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
Ildikó
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1037
Csatlakozott: 2010. július 22., csütörtök 19:01

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: Ildikó » 2011. augusztus 10., szerda 17:59

Cibatapapa!

:k :nya :k Nem is ebédeltem de ezután mit is egyek? ami elveszi az éhségemet! :eh :eh :eh :eh :eh
Baráti üdv:Ildikó Turbómenyecske

búboskemencém: https://picasaweb.google.com/116411959600431281788#
Kép

Avatar
takijoci
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 789
Csatlakozott: 2010. február 21., vasárnap 21:59

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: takijoci » 2011. augusztus 10., szerda 21:29

Papa! Ez :k . :nya :nya
Kemence Baráti Üdvözlettel:
takijoci
A bort tisztán szeretem, a pálinkát pedig piszkosul!

Kemencém építése: https://plus.google.com/photos/10764661 ... JCT56PIuAE

Avatar
horaciopepi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1033
Csatlakozott: 2010. július 31., szombat 1:29

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: horaciopepi » 2011. augusztus 11., csütörtök 8:40

Cibatapapa!

Próbálom, csinálom !

Pedróbácsi !

Üzenet Hédinek: Szorítsatok Nekünk, mert az asszony próbálkozik ! :D :D :D :D :D
Üdv: horaciopepi

Ha azt hiszed, hogy a jó Istenek nincs humorérzéke.
Hát tervezz előre, majd meglátod.

Avatar
horaciopepi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1033
Csatlakozott: 2010. július 31., szombat 1:29

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: horaciopepi » 2011. augusztus 11., csütörtök 20:01

Kész lett.
Ez lett :bol
Csatolmányok
PIC_0008.JPG
PIC_0008.JPG (36.69 KiB) Megtekintve 5855 alkalommal
Üdv: horaciopepi

Ha azt hiszed, hogy a jó Istenek nincs humorérzéke.
Hát tervezz előre, majd meglátod.

Avatar
Pedrobácsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1261
Csatlakozott: 2010. április 25., vasárnap 22:32

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: Pedrobácsi » 2011. augusztus 11., csütörtök 21:31

Pepikém !

Csodálatos lett.
Tud ez a Timi !
Az evésben viszont álld meg a helyed.
Pedrobácsi

A boldog élethez szükség van egészségre, pénzre, szép családra, de egy jó kemence nélkülözhetetlen.

https://picasaweb.google.com/1147813610 ... directlink

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2011. augusztus 11., csütörtök 22:10

Timi, Pepi meg::) :nya :nya :nya :nya :nya :nya

Csókolom azt az ügyes kis kezedet. Fog ez menni, ügyesek vagytok!
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
TIS
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1450
Csatlakozott: 2011. március 28., hétfő 21:30

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: TIS » 2011. augusztus 11., csütörtök 23:11

Cibata fateroszi, Horaciopepi!
Nagyon jók vagytok réteskészítésben is , sok sok meg::) meg::) meg::) :nya :nya :nya
Kép
"Egy ismeretlen barát is barát."-Lessing
https://picasaweb.google.com/1077772856 ... directlink

Avatar
Pedrobácsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1261
Csatlakozott: 2010. április 25., vasárnap 22:32

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: Pedrobácsi » 2011. augusztus 13., szombat 17:02

DSCN2611.JPG
fahéjas, szilvás, rumos-diós
DSCN2611.JPG (48.9 KiB) Megtekintve 5807 alkalommal
Aranyoskáim !

A napkeleti bölcsek szerint a rétesbe bármilyen töltelék alkalmazható, kivéve a homokos és a hangyás töltelék.
Ma kipróbáltuk Cibatapapa továbbfejlesztett gubás- körtés műremekét és
közkincsé tesszük az aktuális gyümölcsszezonnak megfelelő alkotásunkat a fahéjas, szilvás, rumos-diós varázslatot, amely töltelék összeállítása a következő:
Mi egy kicsit kemény szilvát kaptunk a piacon ezért kimagozva negyedekre vágva kevés cukorral, rummal, és fahéjjal kevés víz hozzáadásával egy kicsit megpároltuk. Jól megérett, puha szilvánál nem szükséges a párolás. Levétől lecsöpögtetve került a darált dióval, fahéjjal, cukorral megszórt tésztára. Egy kis őrölt szegfűszeg még emelhet az élvezeteken.
Csatolmányok
DSCN2604.JPG
Nyújtunk ! Vaze !
DSCN2604.JPG (31.53 KiB) Megtekintve 5807 alkalommal
DSCN2606.JPG
gubás-körtés
DSCN2606.JPG (53.3 KiB) Megtekintve 5807 alkalommal
Pedrobácsi

A boldog élethez szükség van egészségre, pénzre, szép családra, de egy jó kemence nélkülözhetetlen.

https://picasaweb.google.com/1147813610 ... directlink

Avatar
Pedrobácsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1261
Csatlakozott: 2010. április 25., vasárnap 22:32

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: Pedrobácsi » 2011. augusztus 13., szombat 17:13

Ha szeretnétek megtudni, hogy majd mi vár Rátok a mennyországban akkor próbálkozzatok.
Csatolmányok
DSCN2612.JPG
A mennyország kapuja Szent Peroval.
DSCN2612.JPG (46.04 KiB) Megtekintve 5812 alkalommal
DSCN2613.JPG
Íme a mennyország !
DSCN2613.JPG (43.3 KiB) Megtekintve 5812 alkalommal
Pedrobácsi

A boldog élethez szükség van egészségre, pénzre, szép családra, de egy jó kemence nélkülözhetetlen.

https://picasaweb.google.com/1147813610 ... directlink

Avatar
horaciopepiné Timi
Kemence mester
Hozzászólások: 429
Csatlakozott: 2010. október 27., szerda 17:23

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: horaciopepiné Timi » 2011. augusztus 13., szombat 18:17

Pedróbácsi, Hédi !

Nem hiába a mester az mester!!!!!

Nagyon, nagyon jól néz ki. :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya

Ki fogjuk próbálni !!!! ( már csak gyakorlás céljából is ) :D :D :D :D

U.I.
Elismerő szavaitokat köszönöm.
horációpepiné Timi


"A múltból érdemes elhozni a parazsat, a hamut pedig ott kell hagyni...''

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2011. augusztus 15., hétfő 14:51

Hédikém, Pedróbácsi!

Már elfogyott a lőszerem, meg a hónom is fal:) fal:) fal:)

Erről maradtunk le ezek szerint vasárnap :nya :nya :nya :nya :nya :nya

Van másik :idea: A pofám leszakad :k :k :k :eh :eh :eh ::e
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
Mamóca
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1922
Csatlakozott: 2010. február 23., kedd 18:25

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: Mamóca » 2011. augusztus 15., hétfő 18:02

Hédikém :bo , Pedrópaposz! :bo

:ty ,háááát igen....Ami szép, az szép, ami meg finom, az meg nagyon az...
:nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya
Elmentve, észbentartva :k
meg::) meg::) meg::) meg::) meg::) meg::) meg::) meg::) meg::) meg::)

Sok puszi: :eh Mamóca

Avatar
takijoci
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 789
Csatlakozott: 2010. február 21., vasárnap 21:59

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: takijoci » 2011. augusztus 15., hétfő 19:42

Ott van a szeren! :nya :nya :nya
Kemence Baráti Üdvözlettel:
takijoci
A bort tisztán szeretem, a pálinkát pedig piszkosul!

Kemencém építése: https://plus.google.com/photos/10764661 ... JCT56PIuAE

Avatar
TIS
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1450
Csatlakozott: 2011. március 28., hétfő 21:30

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: TIS » 2011. augusztus 17., szerda 8:09

Hédike, Pedrobácsi!
Már többször tapasztaltam , hogy a kinyújtott rétes látványa (jellemzően hozzászólásaitokban) ugyanolyan kellemes bizsergető érzéssel jár mint amikor egy boltívet mustrálgatok kemence, borospince vagy más épület esetében.( megmagyarázhatatlan csodálattal tölt el)
Ezért aztán a sok sok meg::) meg::) meg::) mellett ne sajnáljátok a képeket!
Az igazi az lenne ha olyan almuska féle részletességgel írnátok le a készítését, vagy esetleg egyszer cibata fateroszim segítségével videót készítenétek róla, szerintem nagy nézettsége lenne. (A könyvből ki ne maradjon)
:ty :ty :ty
Kép
"Egy ismeretlen barát is barát."-Lessing
https://picasaweb.google.com/1077772856 ... directlink

Avatar
almuska
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1624
Csatlakozott: 2010. március 31., szerda 19:47

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: almuska » 2011. augusztus 17., szerda 11:45

Jó lenne megtanulni rétest sütni. :enne
A célokat nem azért tűzzük ki hogy elérjük őket,hanem hogy irányt mutassanak!
http://www.youtube.com/watch?v=bXJF0HlK82Y
http://www.youtube.com/watch?v=dUdGqjxGWKc

Üdv:almuska

Avatar
szassz
Kemence mester
Hozzászólások: 267
Csatlakozott: 2009. november 26., csütörtök 12:19

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: szassz » 2011. augusztus 17., szerda 13:08

Kemence-komák!

Azok akik ott voltak Pogányban kóóstolhatták Papi-val készített "réteseinket".

A véleményeket nem tudom felidézni mert vagy tele szájjal mondták, hogy k**a jó, vagy nem is értettük, vagy mert 3 órán keresztül nyújtottuk és töltöttük nem hallottuk.

Mi is történt?

Papi drága hozott 30 darab majd félkilós leveles tésztát lefagyasztva. Ez szombat reggelre nagyjából kiolvadt, így el kellett készíteni. Nosza rajta nekiugrottunk. Nyújtsuk. De kell töltelék? Mi legyen? Mák van 4 kiló, dió is 1 kiló. Cukor van. Tej????? na azt nem találtunk.

Kitaláltuk hát hogy mehet bele házi baracklekvár, de az még mindig száraz volt, hogy kel még hozzá valami. (azt nem tudom melyikünk, de remélem én ;) ) Hogy akkor legyen sió baracklé. Ezzel meglett a töltelék. De ugye ez csak 4 rétesre volt elég, és még volt 26.

Következésképpen jött az ötlet, hogy kell puhító töltő anyag a mák mellé, tehát néztük mi áll rendelkezésre nagyobb mennyiségben. Mivel amúgy is akartam sárgadinnyéset csinálni, így megkértük a segítőkész női szakaszt, hogy gyaluljanak dinnyét. Ennek segítségével lett töltelék ami állt: mák, gyalul dinnye, cukor (baracklé, ha nem volt elég lédús). Majd jött a töltés, széle visszahajtása, majd tekerés, fejjel lefele elhelyezés és a végén tojással megkenés, majd szúrkálás.

Onnan mi eleresztetük és rábíztuk a fűtőkre és a kemencékre.

Ugyanígyen jártunk el a dióssal. Amikor engem néhányan őrültnek/hülyének/megbolondultnak néztek (nem is értem miért). Mikor kitaláltam, hogy legyen marhapörkölttel töltött levelestészta is. Érveim: ha van boureqas marhával töltve, akkor mi a baj ezzel?

Végül 4 tekercs marhahúsos lett. És az igazság ideát van.

Tehát amit ebből a hosszúranyúlt postból ki akartam hozni:
-mindegy mivel töltikek. jó lesz.
-attól hogy az emberök édesen ismerik, nagyon jó sósan is
-a dinnye remek töltőanyag

PS: Korábban láttam a Stahl konyhájában Buday főszakács jóvoltából a mi van a dobozban rovatban. Érdemes kipróbálni, remek.

KOLBÁSZOS CUKKÍNIS RÉTESTEKERCS


HOZZÁVALÓK:

Ami a dobozban volt:

1 szál kolbász,

1 közepes cukkíni,

1 réteslap csomag,

Hozzávaló még:

Olaj,

1 fej vöröshagyma,

1 evőkanál liszt,

kb. Fél dl tej



Egy közepes serpenyőben olajat hevítünk. 1 fej vöröshagymát először félbe, majd vékony szeletekre vágunk és beleszórjuk a serpenyőbe. Mikor a hagyma már kezd pirulni, egyforma kockákra vágjuk fel a kolbászt és a cukkínit, majd ezeket is odadobjuk a hagymához. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 3-4 perc pirítás után 1 evőkanálnyi liszttel megszórjuk és fél dl tejet öntünk a kolbászos-cukkínis keverékre. Kevergetve megvárjuk, míg a liszt megfogja a tejet. Addig előkészítjük a réteslapot. Széthajtjuk és vékony olajréteget kenünk rá, majd a sült kolbászos keveréket a réteslap közepére halmozzuk. A lapokat középre felhajtjuk és a két szélét megtekerjük, mint a szaloncukrot. Az egészet újra megolajozzuk, és egy szintén kiolajozott tepsibe téve 10-12 percre betoljuk a sütőbe. (szerepel még Kolbászos csiga néven is.)

PS2: De nagyon jó még a kőrözöttes kolbászos füstöltsajtos is. .....
Üdv. Szassz

A Mátyásföldi füstöllér
www.kemencemania.hu - Akit a KemenceMánia megcsapott

Avatar
Pedrobácsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1261
Csatlakozott: 2010. április 25., vasárnap 22:32

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: Pedrobácsi » 2011. augusztus 17., szerda 13:58

Rétesre Éhesek !

Ezen az oldalon, június 28.-án írtam egy ( gondolom) használható receptet, de Tisnek igaza van egy video látványossá és érthetőbbé teszi a készítést.
Keresek egy los angelesi producert.
Pedrobácsi

A boldog élethez szükség van egészségre, pénzre, szép családra, de egy jó kemence nélkülözhetetlen.

https://picasaweb.google.com/1147813610 ... directlink

Avatar
ArchiTomi
Kemencefűtő
Hozzászólások: 191
Csatlakozott: 2009. február 28., szombat 1:08

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: ArchiTomi » 2011. augusztus 17., szerda 20:40

Ezekhez a költeményekhez én csak annyit tudok hozzátenni, hogy GYÖNYÖRŰEK ÉS KÍVÁNATOSAK :!: :!: :!: :eh :eh :eh

Mint egy szép nő :D
Ne próbáld! Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld! (Yoda)

tinker
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2158
Csatlakozott: 2010. január 21., csütörtök 18:02

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: tinker » 2011. augusztus 18., csütörtök 6:23

Sziasztok :hej
Megéheztünk a képek láttán, eszünkbe jutottak a finom pogányi rétesek.
Mivel tegnap rendes heti kenyérsütés volt nálunk, betoltunk a kemibe egypár rúd meggyes-dióst, és almás-mákost.
rétes2.jpg
rétes2.jpg (46.7 KiB) Megtekintve 5666 alkalommal
rétes.jpg
rétes.jpg (22.61 KiB) Megtekintve 5666 alkalommal

Avatar
Mamóca
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1922
Csatlakozott: 2010. február 23., kedd 18:25

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: Mamóca » 2011. augusztus 18., csütörtök 12:20

:ty :eh :eh :eh
Nagyon ínycsiklandóan néznek ki!
:nya :nya :nya
Egészségetekre!!
:bo :bo Szeretettel:Mamóca

Avatar
karádpisti
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1375
Csatlakozott: 2010. augusztus 4., szerda 0:12

Re: Almás-diós rétes

Hozzászólás Szerző: karádpisti » 2011. augusztus 18., csütörtök 20:44

Hát,Kedves Barátaim!!!
A nyálam csorog ennyi finomságnak láttán! :nya :nya :nya :nya :nya
Nagyon ügyesek vagytok,gratula! meg::) meg::) meg::)
Üdvözlettel,karádpisti!


"Az ember döntésén múlik,hogy beteljesíti-e sorsát,ami által valóban ember lehet,vagy pedig a létezés misztériuma köré szőtt teóriáknak él."

Válasz küldése