Joghurt és sajt készítése házilag

Mindenféle finomságok receptjei és elkészítési módjai
Avatar
janika1985
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1132
Csatlakozott: 2010. szeptember 13., hétfő 21:25

Joghurt és sajt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: janika1985 » 2010. október 31., vasárnap 20:55

Tegnap joghurtot készítettem.Lehet,hogy sokan ismeritek a módját,de azért leírom,mert szerintem érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
- 1l tej(én házi tejjel készítettem,nem tudom,hogy a bolti mennyire alkalmas erre)
- élőflórás natúr joghurt(fontos,hogy élőflórás legyen,mert az utóhőkezeltben elpusztulnak az erjesztőgombák és nem lesz joghurtunk.Egyébként én a legolcsóbb tesco-sat vettem,ezzel is sikerült)
A tejet fel kell forralni,majd hagyni visszahűlni kéz melegre.Ekkor belekeverünk 2-3 evőkanál joghurtot.Kb. 3-4 órán keresztül 38-40fok körül kell tartani.Erre szerintem alkalmas az előző nap felfűtött kemence maradékhője.Ezután lehet hűteni és ízesíteni.
Én egy kicsit édesítettem,de mivel nem volt itthon gyümölcs,fele-fele arányban kevertem málnás joghurttal.Nagyon finom volt,picit hígabb,mint a bolti,olyan mint az ivójoghurt.
A következő adag készítéséhez már nem kell boltban vennünk,elég,ha ebből rakunk el egy keveset,azzal is be lehet oltani a tejet.
Üdv.:janika(Gábor)
kemencém építése <--videóért katt ide
mobilkemence ése <--videóért katt ide
Kép Kép

Avatar
janika1985
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1132
Csatlakozott: 2010. szeptember 13., hétfő 21:25

Re: Joghurt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: janika1985 » 2010. november 7., vasárnap 15:12

Mézes-banános joghurt,nagyon fincsi volt.
Csatolmányok
joghurt.jpg
joghurt.jpg (31.96 KiB) Megtekintve 5484 alkalommal
joghurt1.jpg
joghurt1.jpg (32.59 KiB) Megtekintve 5484 alkalommal
Üdv.:janika(Gábor)
kemencém építése <--videóért katt ide
mobilkemence ése <--videóért katt ide
Kép Kép

Avatar
jani
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1281
Csatlakozott: 2009. július 22., szerda 11:34

Re: Joghurt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: jani » 2010. november 7., vasárnap 20:26

Druszám erről már én régen hallottam,hogy a házi tejből lehet joghurtot készíteni,de még nem készítettem-talán bátorság híján.De én úgy hallottam,hogy nem szabad se felforralni,se lehűteni,hanem mikor még úgymond tőgymeleg akkor kell bele borítani a joghurtot.Egy éjszaka megérik,ha 35 fokon tartjuk,ízesíteni meg ki mint szereti.
Mert a kemence is úgy jó, ha van mit bele tenni!

Avatar
janika1985
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1132
Csatlakozott: 2010. szeptember 13., hétfő 21:25

Re: Joghurt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: janika1985 » 2010. november 7., vasárnap 20:45

Én úgy tudom,hogy azért,kell felforralni,hogy nehogy aludttej legyen belőle,ugyanis így elpusztul minden erjesztőbaktérium benne és csak amit belerakunk joghurtot,az dolgozik.Persze lehet ha tényleg annyira friss a tej,akkor a forralás el is maradhat...
Egyébként éppen az előbb készítettem szőlős joghurtot,az volt a vacsi a sok kemencés kaja után :D :()
Üdv.:janika(Gábor)
kemencém építése <--videóért katt ide
mobilkemence ése <--videóért katt ide
Kép Kép

Avatar
karádpisti
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1375
Csatlakozott: 2010. augusztus 4., szerda 0:12

Re: Joghurt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: karádpisti » 2010. november 7., vasárnap 23:13

Janika,ezt én is ki próbálom holnap! :k
Üdvözlettel,karádpisti!


"Az ember döntésén múlik,hogy beteljesíti-e sorsát,ami által valóban ember lehet,vagy pedig a létezés misztériuma köré szőtt teóriáknak él."

Avatar
Ildikó
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1037
Csatlakozott: 2010. július 22., csütörtök 19:01

Re: Joghurt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: Ildikó » 2010. november 8., hétfő 9:00

Sziasztok!

Én is csináltam már joghurtot szürke marha házi tejből, én is felforraltam előtte,és csak azután adtam hozzá a élőflórás joghurtot!
Nagyon finom krémes volt!
Baráti üdv:Ildikó Turbómenyecske

búboskemencém: https://picasaweb.google.com/116411959600431281788#
Kép

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Joghurt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: szamo » 2010. december 4., szombat 23:53

Janika1985!

Ez zsenialis.

tinker
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2157
Csatlakozott: 2010. január 21., csütörtök 18:02

Re: Joghurt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: tinker » 2010. december 17., péntek 0:25

Azt hittem már mindent olvastam, de ezt a topicot csak most találtam itt.
A joghurtot és a kefirt is, már hónapok óta én is magam készítem teljes forralt házi tejből.
És hihetetlen , már alig tudom megenni a boltit. De hát így voltam a kenyérrel is... :)

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Joghurt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2012. május 24., csütörtök 11:15

Én is azt hittem, de megtanáltam :k

Sziasztok!
Közzé tenném, Ibolynéném, hogy készítette a tejtermékeket. Nekik könnyű volt, mert volt saját, különbejáratu tehenük. Szegfűnek hívták. Az eszközök pedig rengeteg köcsög egy köcsögfán. A friss tejet beleöntötte a köcsögökbe, mégpedig majdnem színültig. A tornác korlátján napoztak és melegedtek sorban a köcsögökben a tejek, hogy a bennük lévő bacik a meleg hatására megindítsák az erjedést. Gyorsította az eljárást, ha két, három kanál aludtejet kevert a friss tejhez. Pár óra múlva a (kocsogok vagyis) a még folyékony tej tetején, összegyűlt a tejszin, amit egy kanállal leszedet, összegyűjtött, majd vajat köpült belőle. Másfél-két nap mulva megaludt a tej, mégpedig úgy, hogy a tetején összegyűlt a tejföl. Akkor tudtam meg Ibolyanyámtól, hogy miért van köcsög formája a köcsögnek. A Szegfű teje olyan zsíros volt, hogy az aludt tej addig tartott ameddig szűkült a köcsög szája. Felette pedig, ahol elkezdett szélesedni a kocsog, oda gyűlt össze a tejföl, amit a muter egy laza mozdulattal belé löttyintett egy nagyobb edénybe a köcsögökről. Úgy vált el a két anyag ahogy az a csúnya mondásban van leírva :lol: :mrgreen:
A felmelegített aludtejből készült a túró. Az aludttejből egy felfordított hokedli négy lábára kötött abroszba öntve csöpögött ki belőle kb. két nap alatt a savó.

Egy micrós receptkönyvben olvastam, és már kipróbáltam, hogy a kiolvasztó fokozaton langyosítva kb. 30 percig az aludttejjel (élőflórás joghurttal, kefirrel) beoltott tejet, így lehet gyorsítani az alvadást.
A házi jughurtnál, kefirnél, nem kell leszedni külön a tejfölt és a tejszint!
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
delysa
Kemencefűtő
Hozzászólások: 215
Csatlakozott: 2010. szeptember 18., szombat 7:35

Re: Joghurt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: delysa » 2012. május 24., csütörtök 21:40

Cibatapapa!
Ez a leírás Oscart érdemel. Rövid, tömör, érthető, és mégis benne van egy egész tejüzem tudása, no meg a falusi élet eltűnőben lévő egyszerű profizmusa.
meg::) :ty
"Adjon az Isten szerencsét, szerelmet, forró kemencét...

Tanden
Kemence mester
Hozzászólások: 451
Csatlakozott: 2012. április 15., vasárnap 14:08

Re: Joghurt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: Tanden » 2012. május 25., péntek 17:48

Ezt tuti hogy kipróbálom!
Valami gasztromagazinban pont ehónapban erről volt szó.
HÚ DE VÁROM :k

geyza22
Kemence mester
Hozzászólások: 329
Csatlakozott: 2012. szeptember 30., vasárnap 23:07

Re: Joghurt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: geyza22 » 2012. október 14., vasárnap 9:33

Sima pasztőrözött/Nem ultra / tejből is lehet joghurtot kefirt túrót készíteni a sütőben 40-45 fokon!! A tejet be kell oltani élőflórás joghurttal ,kefirrel,és a megadott hőfokon kell tartani!! míg el nem készül utána hűtő!! A túróhoz 5-6 liter tej kell hogy legyen 70-80dkg!!A savó kiváló KOVÁSZ készítéséhez is!!! Tejiparos voltam.Üdv Geyza!!!
Ami jó az fen marad megmarad ez a KEMENCE!!!!

Avatar
pici
Kemencefűtő
Hozzászólások: 118
Csatlakozott: 2010. augusztus 4., szerda 22:29

Re: Joghurt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: pici » 2013. június 7., péntek 23:48

Sziasztok,

Érdeklődnék, hogy sajt készítéssel foglalkozik e valamely ötök ha igen kérem ossza meg a tapasztalatait.

előre is köszi

pici :ty
AKI UGRÁL BÜSZKE MAGYAR HEJ HEJ
Képek az építésről:http://kemence.borgond.fotoalbum.hu/galleryview

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Joghurt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2013. június 8., szombat 8:16

Az indxen van egy jó topic ezzel kapcsolatba. A lényeg, hogy először is tejoltót kell beszerezned, neten is rendelhető, de szerintem Gézabá bizi többet tud erről.
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

geyza22
Kemence mester
Hozzászólások: 329
Csatlakozott: 2012. szeptember 30., vasárnap 23:07

Re: Joghurt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: geyza22 » 2013. június 8., szombat 10:46

Köszi a labdát Gabi!! A sajtkészítés alapja a túró gyártás ,az oltóporok elsősorban a folyamatok gyorsítására szolgálnak!! a leg egyszerűbb sajt a túró össze préselt változata !! Lehet sok mindennel ízesíteni!!! A sajtkészítéshez hőfokszabályzós berendezésre van szükség sütő stb ,amivel biztosítani tudjuk a folyamatos 45 c fok körüli hőmérsékletet!!! Elsősorban nyers tejből lehet készíteni de ha pasztőrözött a tej akkor a tejsav bacikat élő flórás kefirrel kell pótolni ,ha nincsen oltó anyag és akkor biztos megalszik a tej!!!!! A legegyszerűbb oltóanyag az ecet!!!!!!---- Nálunk azért nem alakult ki sajt kultúra mert az élelmiszer kevesebb volt mint nyugaton és a fölösleges tej csak a túróig jutott és már sajtnak nem maradt alapanyag !!! Nyugaton pedig a túrót nem ismerik mert ők a sajtot akár 2 évig is tárolják, több alapanyaguk volt!!! A neten sokféle házi sajt készítési recett van fen!!!! Üdv Geyza!!
Ami jó az fen marad megmarad ez a KEMENCE!!!!

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Joghurt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2013. június 8., szombat 12:22

Az igaz Gézába, hogy a nálunk ismert "rögös" túró hungaricum? Mostanság hallottam, hogy le akarják védeni mert ez ebben a formában sehol nem is ismerik, mindenhol csak amolyan folyékony krémtúrók vannak...
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

geyza22
Kemence mester
Hozzászólások: 329
Csatlakozott: 2012. szeptember 30., vasárnap 23:07

Re: Joghurt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: geyza22 » 2013. június 8., szombat 13:49

Az jó hogy levédetik de teljesen fölösleges mert a világ bármely pontján csak a Magyoroknak vagy a Közép Európaiaknak kell !!! A megszokott dolgoktól nem igazán lehet kimozdítani az embereket !!! Ha az Amerikaiaktól egyik napról a másikra elvennék hamburgert polgárháború lenne náluk!! A turórudit 30 éve akarják a bevezetni a világba tőke erős cégek nem tudják mert nem szokták meg ott az emberek!! A Magyarok bárhol a világba csak rudit akarnának a legkedvesebb ajándék lenne !!!! Mi meg pár fajta sajtot ismerünk abból is kevés fogy !A Franciák meg nem tudják megszámolni mennyi sajtjuk van!! És ha Zsíros kenyeret enne valaki Amerikába mindenki kitaccsolna körülötte ,főleg ha köröm pörköltöt látna !!!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára geyza22 2013. június 8., szombat 13:52-kor.
Ami jó az fen marad megmarad ez a KEMENCE!!!!

tinker
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2157
Csatlakozott: 2010. január 21., csütörtök 18:02

Re: Joghurt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: tinker » 2013. június 8., szombat 13:51

Ecettel oltott sajtot szoktam készíteni, és ezt grillezni jó fűszeresen :nya
Az egész család kedvence....

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Joghurt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2013. június 8., szombat 13:55

Az biztos, a szüleim kint élnek már 15 éve, túrórudit csak az "orosz" boltba kapnak nagy ritkán ami nyomokban hasonlít az itthonihoz. Az Amcsik a zsíros kenyeret lehet, hogy nem ennének, de egyébként Édesanyám egyes fesztiválokon készít odakint lángost, az elég népszerű...
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Joghurt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2013. június 8., szombat 14:01

A körömpörköltről csak annyit, hogy láttam egy videót egy ottani "mobil" böllér hogyan dolgozik... Megérkezik az ipse egy dobozos kisteherautóval, kinyitja a hátsó ajtót és kivesz egy nagy fekete kukát.. A vagon platójáról kihúz egy kampót ami természetesen elektromos csörlővel működik azzal felhúzza sertést, innentől kezdve a feldogozás úgy néz ki, hogy a fele sertés ki a fekete kukába... bőrét lenyúz: kuka, fejet levág: kuka, belek belsőséggel együtt: kuka, köröm levág csülökkel együtt: kuka....
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

Avatar
janika1985
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1132
Csatlakozott: 2010. szeptember 13., hétfő 21:25

Re: Joghurt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: janika1985 » 2013. június 8., szombat 15:03

pici írta:Sziasztok,

Érdeklődnék, hogy sajt készítéssel foglalkozik e valamely ötök ha igen kérem ossza meg a tapasztalatait.
Szia Pici!
Mi is szoktunk sajtokat készíteni,több félét is.A minap készítettünk krémsajtot,úgy,hogy a fentebb leírt módszerrel készítettünk 2l joghurtot,majd egy textillel kibélelt szűrőben 2 napig csorgattuk,utána fűszerekkel (nálunk csak sóval) kikeverve egy kissé savanykás,finom krémes,kenhető sajtot kaptunk.
Most éppen egy kék penészes sajttal kísérletezünk(mert nagyon megízlett Szisziék sajtja,amit a találkozón volt alkalmam megkóstolni :nya ),de azt szerintem csak holnap vagy holnapután vágjuk meg.Aztán az egyik nagy kedvencemet szeretnénk elkészíteni,a camembert sajtot.
Általában mi is oltót használunk a sajtkészítéshez.Ha van valami konkrét kérdésed,akkor tedd fel,hátha tudunk valami okosat mondani.
Üdv.:janika(Gábor)
kemencém építése <--videóért katt ide
mobilkemence ése <--videóért katt ide
Kép Kép

geyza22
Kemence mester
Hozzászólások: 329
Csatlakozott: 2012. szeptember 30., vasárnap 23:07

Re: Joghurt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: geyza22 » 2013. június 8., szombat 18:22

Nem csoda hogy az orosz boltba találtak Rudihoz hasonlót mert onnan hozták át annó a Magyar tejiparosok,mivel akkoriban oda jártak szakmai útra nem Hollandiába!! Tudok egy magyar boltot Nyúúúúyokba ahol lehet kapni Túró Rudit!!! A címet és telefonszámot telefonon vagy skaypon vagy emilbe !!!!! Üdv ------ Nagyon kíváncsi lennék a házi caaaaamanberre!!!
Ami jó az fen marad megmarad ez a KEMENCE!!!!

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Joghurt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2013. június 9., vasárnap 20:10

geyza22 írta:Nem csoda hogy az orosz boltba találtak Rudihoz hasonlót mert onnan hozták át annó a Magyar tejiparosok,mivel akkoriban oda jártak szakmai útra nem Hollandiába!! Tudok egy magyar boltot Nyúúúúyokba ahol lehet kapni Túró Rudit!!! A címet és telefonszámot telefonon vagy skaypon vagy emilbe !!!!! Üdv ------ Nagyon kíváncsi lennék a házi caaaaamanberre!!!
Gézabá! Nem felejtettelek, csak legyen egy kis időm... Egyébként tudsz róla, hogy valamiért nem lehet küldeni Neked privát üzenetet?
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Joghurt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2013. június 9., vasárnap 20:54

Siógabi írta:Az indxen van egy jó topic ezzel kapcsolatba. A lényeg, hogy először is tejoltót kell beszerezned, neten is rendelhető, de szerintem Gézabá bizi többet tud erről.
Most olvastam a sajtkészítést, a sörös boltban is foglalkoznak sajtkészítéssel, már én is vettem tejoltót, pár forint 150 liter tejhez elég, de még várja a bevetést, mindenféle szerkeberkét tartanak a sajtkészítéshez. http://www.sor.dr.hu Telefon +36-20/9422-747. A kék penészes Gorgonzola típusú márványsajt engem is érdekelne.

üdv. Faterosz
K.B.Ü. cibatapapa

geyza22
Kemence mester
Hozzászólások: 329
Csatlakozott: 2012. szeptember 30., vasárnap 23:07

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: geyza22 » 2013. június 9., vasárnap 21:45

Gabi !! Nem tudok róla !! És mit kell csinálni ilyenkor!!????? Skype!!!???
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára geyza22 2013. június 9., vasárnap 21:52-kor.
Ami jó az fen marad megmarad ez a KEMENCE!!!!

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2013. június 9., vasárnap 21:50

Szerintem a profilodba állítsd be
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

geyza22
Kemence mester
Hozzászólások: 329
Csatlakozott: 2012. szeptember 30., vasárnap 23:07

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: geyza22 » 2013. június 9., vasárnap 21:57

Na talán most!!
Ami jó az fen marad megmarad ez a KEMENCE!!!!

Avatar
Pedrobácsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1261
Csatlakozott: 2010. április 25., vasárnap 22:32

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: Pedrobácsi » 2013. június 14., péntek 18:19

Mascarpone sajtkrém készítése közel feleárból az üzletben vásárolhatónak.

Egy ritkaszövésű ruhát vagy összehajtott gézt beleteszek a szűrőbe, ezt egy magasabb tálra teszem és beleöntöm a 20%-os tejfölt, amelyet előzőleg mikróban hűtőhidegről 30fokra ( vagy szobahőmérsékletre) felmelegítettem. A melegítés a savó kiválását könnyíti meg. Túlhevíteni nem szabad, most nem túrót készítünk! A melegítés akár el is maradhat, anélkül is működik, akkor egy kissé tovább kell csepegtetni. Amit ne tégy, ne kavard össze a tejfölt, hagyd úgy egyben, ahogy a dobozból kicsusszan. Így nem vész el a homogenizálás. A ruhát összecsomózom, és hagyom a savót kicsöpögni. Néhány óra múlva az egészet beteszem a hűtőbe.
24-36-48 óra múlva finom krémsajtunk lesz. Attól függ, hogy mennyire maradjon lágy. Én általában 36-48-60 órásat készítek. A kész krémsajtot műanyag dobozban 4-5 napig eltarthatjuk, később már egy picit savanyodhat az íze.
A lecsöpögő tejfölsavót egy kis csavaros üvegbe összegyűjtöm, két tejföl csöpögtetéséből pontosan annyi savó lesz, hogy egy nagyon finom kevert süteményt lehet sütni vele, vagy kenyérsütéshez 1-1 teáskanállal szoktam tenni

Felhasználhatjuk mascarpone helyett, és más édes krémsajtos sütibe, de ehetjük sósan is, különböző fűszerekkel, zöldekkel ízesítve.
Egy 375g-os tejfölből kb. 200-250g krémsajt lesz.
Pedrobácsi

A boldog élethez szükség van egészségre, pénzre, szép családra, de egy jó kemence nélkülözhetetlen.

https://picasaweb.google.com/1147813610 ... directlink

Avatar
Pedrobácsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1261
Csatlakozott: 2010. április 25., vasárnap 22:32

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: Pedrobácsi » 2013. június 14., péntek 18:21

Meggyes pohárkrém
½ kg mascarpone
4 ek. porcukor
½ l. Habtejszín
Ízlés szerint meggybefőtt
6 db. babapiskóta
A tejszínhabot keményre felverem. A mascarponét a porcukorral simára keverem és óvatosan összekeverem a tejszín habbal. A meggy levében megáztatott piskótát a pohár aljára téve rétegesen a pohárba teszem a krémet és a gyümölcsöt. Meggylét, cukorral kevés őrölt fahéjjal sűrűre főzöm és a poharakban lévő krém tetejére öntöm.
Csoki darabbal, citromfűvel díszítem.
Csatolmányok
DSCN3535-001.JPG
DSCN3535-001.JPG (16.1 KiB) Megtekintve 3904 alkalommal
Pedrobácsi

A boldog élethez szükség van egészségre, pénzre, szép családra, de egy jó kemence nélkülözhetetlen.

https://picasaweb.google.com/1147813610 ... directlink

Avatar
laca55
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2730
Csatlakozott: 2009. november 9., hétfő 22:51

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: laca55 » 2013. június 14., péntek 23:49

Pedróbá!

:nya :ty :ty :ty :nya
Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni !
K.B.Üdv: laca

Avatar
janika1985
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1132
Csatlakozott: 2010. szeptember 13., hétfő 21:25

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: janika1985 » 2013. június 30., vasárnap 19:26

A kéksajt sajnos nem jött össze,de most már úgyis addig próbálkozok,amíg nem ön össze...Viszont a véletlennek köszönhetően sikerült parenyica sajtot készíteni....Hogy pontosan hogy is,azt magam se tudom. :D Édesanyám túrót akart készíteni(rendszeresen szokott) de most nem a szokásos túró állagú valami lett a végeredmény,hanem egy ruganyos gumiszerű,kissé morzsás anyag.Édesanyám ki akarta dobni,de Én gondoltam,hogy megpróbálok belőle parenyicát készíteni.Egy lábasban vizet melegítettem 70-80 fokosra,egy marék "túrót" tésztaszűrőbe dobtam és a víz felett megolvasztottam.Az asztalon hosszú csíkot nyújtottam belőle,megszórtam sóval,egy kicsit hagytam hűlni és végül feltekertem.Ma pedig élesben is kipróbáltam a füstgenerátor tökéletesített változatát-nagyon jól vizsgázott...
Csatolmányok
sajt3.jpg
sajt3.jpg (30.38 KiB) Megtekintve 3851 alkalommal
sajt2.jpg
sajt2.jpg (31.61 KiB) Megtekintve 3851 alkalommal
sajt1.jpg
sajt1.jpg (32.88 KiB) Megtekintve 3851 alkalommal
Üdv.:janika(Gábor)
kemencém építése <--videóért katt ide
mobilkemence ése <--videóért katt ide
Kép Kép

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2013. június 30., vasárnap 19:36

Szia Druszám!

Gratulálok, nagy keratívok vagytok! :) Mennyi ideig kellet füstölni?

Üdv: Gábor
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

Avatar
janika1985
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1132
Csatlakozott: 2010. szeptember 13., hétfő 21:25

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: janika1985 » 2013. június 30., vasárnap 19:43

Siógabi írta:Gratulálok, nagy keratívok vagytok! :) Mennyi ideig kellet füstölni?
Köszi! :) Azt nem tudom,hogy pontosan meddig füstöltem,nem néztem az órát,mert közben elmentem edzeni is,de talán 2-2,5 órát ment rá a füst...
Üdv.:janika(Gábor)
kemencém építése <--videóért katt ide
mobilkemence ése <--videóért katt ide
Kép Kép

Avatar
almuska
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1624
Csatlakozott: 2010. március 31., szerda 19:47

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: almuska » 2013. június 30., vasárnap 21:21

janika1985 írta:A kéksajt sajnos nem jött össze,de most már úgyis addig próbálkozok,amíg nem ön össze...Viszont a véletlennek köszönhetően sikerült parenyica sajtot készíteni....Hogy pontosan hogy is,azt magam se tudom. :D Édesanyám túrót akart készíteni(rendszeresen szokott) de most nem a szokásos túró állagú valami lett a végeredmény,hanem egy ruganyos gumiszerű,kissé morzsás anyag.Édesanyám ki akarta dobni,de Én gondoltam,hogy megpróbálok belőle parenyicát készíteni.Egy lábasban vizet melegítettem 70-80 fokosra,egy marék "túrót" tésztaszűrőbe dobtam és a víz felett megolvasztottam.Az asztalon hosszú csíkot nyújtottam belőle,megszórtam sóval,egy kicsit hagytam hűlni és végül feltekertem.Ma pedig élesben is kipróbáltam a füstgenerátor tökéletesített változatát-nagyon jól vizsgázott...
Ínycsiklandozóan sikerűlt! meg::) meg::) meg::) :o :nya :nya :nya
A célokat nem azért tűzzük ki hogy elérjük őket,hanem hogy irányt mutassanak!
http://www.youtube.com/watch?v=bXJF0HlK82Y
http://www.youtube.com/watch?v=dUdGqjxGWKc

Üdv:almuska

Avatar
1242
Kemencefűtő
Hozzászólások: 152
Csatlakozott: 2013. augusztus 20., kedd 22:22

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: 1242 » 2013. december 10., kedd 23:42

Én is szeretek néha sajtot készíteni. Receptem a következő: 10 l házi tejet 40 fokosra felmelegítek, beleteszem az oltót, jól összekavarom (ez azért fontos, mert ha nincs rendesen összekavarva 4-5 órát is várhatsz, hogy megalvadjon a tej), 1-1,1/2 óra után összevágom az egészet. Egy szitába dupla gézanyagot teszek és ebbe szedem ki az alvadékot. Általában 2 sajtot szoktam készíteni ebből az anyagból (mindegyiknek külön gézanyag szükségeltetik). Az egyik fűszeres (snidlinges jön be leginkább) másik sima. Jól kiszorítom, majd mindegyiket súly alá teszem, aznap óránként forgatom, másnapig nyomás alatt vannak. Másnap a fűszeres hűtőbe megy, másik kamrába szikkadni és érlelődni, de sajnos 1 hétnél tovább ő se húzza.

A parenica alapanyaga a 2 napig szobahőmérsékleten tartott (nálam fúszernélküli) sajt az alapanyag, elkészítése janika1985 szerint ideális . Azért kell a 2 nap állás, hogy a melegítés alkalmával teljesen kisimuljanak a sajtmolekulák, és ne legyen darabos a parenyica.

Megemlíteném még az ordát is. A savót, ha oltóval dolgoztam (ecetes oltásnál már nem lehet készíteni) fel kell forralni, forrási pont közelében egy kanál ecetet kell beleönteni, és hagyni, hogy kicsapódjon az orda. Onnan lehet tudni, hogy megvan: a hab alatt hópehelyhez hasonló sárgás fehérjék úszkálnak a savó felszínén. Ezt finom, apró szemű szűrővel kiszedjük, lecsöpögtetjük és kész is. Orda használata: palacsinta ízesítésére tökéletes, vagy kenőként is használható egy kis foghagyma és zöldpetrezselyem összeturmixolásával, mikor az ordából kifolyt a savó és az még meleg (később ugyanis ha kihűl, nem lehet krémesre turmixolni).

Recepteket én is úgy szedtem össze, remélem nem haragszanak a jogtulajdonosok, hogy megosztásra kerültek :)
"Aki mindig csak a szelet figyeli, nem vet, és aki csak a fellegeket lesi, nem arat." (Prédikátor 11,4)

Avatar
ogregg
Kemencefűtő
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2008. szeptember 14., vasárnap 20:31

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: ogregg » 2013. december 29., vasárnap 21:12

Sziasztok,tegnap egy kis sajtot is csináltunk.Teszek fel néhány képet.
Csatolmányok
DSCN4068 (Másolás).JPG
füstölt
DSCN4068 (Másolás).JPG (28.87 KiB) Megtekintve 3671 alkalommal
DSCN4009 (Másolás).JPG
sózás
DSCN4009 (Másolás).JPG (46.05 KiB) Megtekintve 3671 alkalommal
DSCN4411 (Másolás).JPG
lila hagymás és natur
DSCN4411 (Másolás).JPG (37.35 KiB) Megtekintve 3671 alkalommal

Avatar
laca55
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2730
Csatlakozott: 2009. november 9., hétfő 22:51

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: laca55 » 2013. december 29., vasárnap 23:10

ogregg !

:eh :eh :nya :nya :nya :eh :eh
Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni !
K.B.Üdv: laca

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2013. december 30., hétfő 15:57

Sajtguruk meg::) meg::) meg::) meg::) :nya :nya :nya :nya Kár, hogy nincs tehenem, de tejoltóm már van. A füstölt sajt az egyik hangyám. Van egy kis doboz szárított tej oltóm, 1 gramm 150 liter tejhez aszondja, létezhet ilyen? Guruk? Köszi a recepteket és e technológiát meg::) meg::) !
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
laca55
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2730
Csatlakozott: 2009. november 9., hétfő 22:51

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: laca55 » 2013. december 30., hétfő 21:28

FatErosz !


elképzelhető !
ahonnan én rendeltem ott az alábbi termékek és adagolások vannak:

Chy-Max Extra folyadék adagolása: 6-7 ml/100 l tej
Chy-Max Extra por 500 g, adagolása: 1-3 g/100 l tej
Chy-Max Plus folyadék adagolása: 17 ml/100 l tej
Naturen Premium 145 folyadék adagolása: 30 ml/100 l tej
Stamix 1150 por 500 g, adagolása: 2,5 g/100 l tej
Hannilase TL2300 por 500 g, adagolása: 2,0 g/100 l tej
Tejoltó rudacska 100 x 50 l (100 rúd/doboz), adagolása: 1 rúd/50 l tej
Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni !
K.B.Üdv: laca

Avatar
ogregg
Kemencefűtő
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2008. szeptember 14., vasárnap 20:31

Joghurt és sajt készítése házilag

Hozzászólás Szerző: ogregg » 2013. december 30., hétfő 21:31

Szia Papa, tehenem nekem sincs.De sajtot azért készítek.Arra azért figyelj,hogyha erre adod a fejed, utána nem tudod megenni a szupermarketek sajtjait.Én folyékony oltót használok,így nem tudok mit mondani a por alapúról.Ki kellene próbálni.Általánosságban el lehet mondani,hogy az oltó 1/2-3/4 óra alatt oltja meg a tejet.A por alakú oltót kimérés után fel kel oldani tejben vagy vízben így használni.
A sajt készítés is túl van egy kicsit misztifikálva,valószínűleg azért hogy ne kezdjen mindenki magának barkácsolni.Nem akarom ledeklarálni a nagy múltú sajtkészítőket de saját részre mindenki tudna készíteni.Nekem ez a 2 videó megnézése után támadt kedvem a sajtkészítéshez.

http://www.youtube.com/watch?v=MeGJ5KcRMws
http://www.youtube.com/watch?v=ukXu3hHSE-k

valamint érdemes lehet ezt is áttanulmányozni: http://www.sajtkeszites.hu/kezdokonyv

Ha valami kérdés felmerül szívesen segítek.

Válasz küldése