Oldal: 2 / 3

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2013. december 31., kedd 19:50
Szerző: 1242
Csokolom Idesapám :D :D :D

Vigyázzon azért könd, hogy azon a csomagoláson mi vagyon írva, mert nem mindegy, hogy azt a mennyiséget 2-3 deci vízbö köl föloldani, vagy 150 litör tejhez szorni. :lol: :lol: :lol: Mert a 2-3 deci vízet löhöt adagolnyi folyamatosan, ha az otó hideg helyen leledzik, de ha nem turora se lösz jó :lol: :lol: :lol:

Komolyra fordítva a szót, nekem is por formátumban van az oltó, de azt el kell kavarni 2 1/2 deci vízbe, és aztán ebből kell minden 10 literhez körülbelül 2-3 evőkanállal tenni. A maradékot mindig hütőben kell tárolni, új használat elött felrázni az üveget és utánna betenni a tejbe.

Az biztos, hogy más ízvilága lesz mind a boltinak.

Áldásokban gazdag új esztendőt :) :ii :ii :ii

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. január 6., hétfő 9:38
Szerző: s@muk@
Sziasztok!

Új év újdonság nélkül nem igazi, kitaláltam , hogy sajtot készítünk itthon.
Vettünk finom tejet , majdnem a tehéntől :lol:
4l és nekiláttunk: ja 650grammos lett :-)

itt a tejoltó utáni folyamat
sajt1.JPG
itt mar sajtolás után kettévágva
sajt2.JPG
ehető lenne de meg sóoldatos fürdetés :D
sajt3.JPG

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. január 6., hétfő 9:47
Szerző: tepertő
s@muk@ írta:Sziasztok!

Új év újdonság nélkül nem igazi, kitaláltam , hogy sajtot készítünk itthon.
Vettünk finom tejet , majdnem a tehéntől :lol:
4l és nekiláttunk: ja 650grammos lett :-)

itt a tejoltó utáni folyamat
sajt1.JPG
itt mar sajtolás után kettévágva
sajt2.JPG
ehető lenne de meg sóoldatos fürdetés :D
sajt3.JPG

S@muk@ csak arra vigyáz nehogy KUMISZ-ként foggyon el az alapanyag :))) :))) :))) :)))

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. január 6., hétfő 9:55
Szerző: s@muk@
tepertő barátom!

utana kell néznem miféle pálesz az a kumisz hehehe

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. január 6., hétfő 10:02
Szerző: danono
S@muk@ ;) ;) ;)

Elárulom nekem már volt szerencsém hozzá.Egyszerűen Lótej. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

De az az igazság, hogy nem is olyan rossz az íze.Nézőpont kérdése :x :x :x :x :x :x :lol: :lol: :lol: :lol:Tudni kell, hogy nem túl erős erjesztett ital.Különféle formában ízesíthető. :hej :hej :hej :hej

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. január 6., hétfő 10:06
Szerző: tepertő
s@muk@ írta:tepertő barátom!

utana kell néznem miféle pálesz az a kumisz hehehe

"A kumisz kancatejből erjedés útján, kész kumisz vagy erjesztő anyagok (pl. sörélesztő) hozzáadásával készült, szénsavban gazdag, édeskés alkoholos ital.
Dél-Oroszországban és Közép-Ázsia nomád népeinél ma is megszokott élvezeti cikk, tejfehér, kellemes, savanykás-édeskés és kissé csípős ízű, mivel folyamatosan erjedésben van és szénsav fejlődik benne.
A honfoglalás előtti magyarság egyik legjellegzetesebb itala."

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kumisz

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. január 6., hétfő 10:15
Szerző: s@muk@
ajjaj , ettől féltem , hogy ez nem csak ecceruen finom pálesz :)))

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. január 6., hétfő 10:49
Szerző: horaciopepi
S@muka
Nagyon ígéretesnek néz ki a sajt készítményed. :k

Még egy -két kísérlet és kiállítási darab lehet belőle :)

Már mi is próbálkoztunk vele de mióta elpusztult a szomszéd 'Riskája' elmaradt sajnos.

Tejoltóhoz könnyen hozzá jutsz?

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. január 6., hétfő 21:54
Szerző: ogregg
Ma elkészült az első parenyica sajtunk,már csak füstölés van hátra.

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. január 6., hétfő 21:55
Szerző: Vizipoc
ez valami habcsók,csoki nélkül.

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. január 6., hétfő 22:23
Szerző: csácsó2
Vizipoc írta:ez valami habcsók,csoki nélkül.
Egy kis reszelt sajttal pirosra sütve még akár pogácsa is lehetne. :oops:

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. január 6., hétfő 22:29
Szerző: antal.koczka
Ezek a paranyica sajtok jól néznek ki,minden sajtot szeretek de a paranyica az egyik gyengém.

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. január 6., hétfő 22:44
Szerző: 1242
s@muk@, igen szép lett a sajt, ordát készítettél? Gratula

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. január 7., kedd 8:49
Szerző: cibatapapa
S@muk@, ogregg gratulálok a sajthoz meg::)

Az oltáshoz pedig köszönöm a tanácsokat, ogregg és tiszi fiam :ty Mindenképen fel fogom oldani mert az egész csak 1 gramm, másképpen lehetetlen adagolni. 15 adaghoz lenne elég, ha feloldva elállna mire elfogyna. Majd kiderül.
üdv.: Faterosz.

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. január 8., szerda 11:08
Szerző: ogregg
Ha a hűtőben tartod a feloldott oltót akkor sokáig eláll.
Mára a füstölés is kész lett.

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. január 8., szerda 12:32
Szerző: cibatapapa
Sziasztok, Sajtovicsok :hej meg::)
ogregg, nagyon :k guszta a paranyicád :nya :nya :nya Ha nem titkos a receptó érdekelne vannak elképzeléseim, de jó lenne a tuti :ty Elég lenne a tekerésig,mit kell tenni vele, a füstölés már megy :mrgreen: :lol:
Belőttem az első nyolc liter házi tejet, ilyen lett hála a csapatnak meg::) Már ázik a sólében a karika.
Lenne még egy kérdésem, a hat liter íróval mit lehet kezdeni :?: :?: :?: valami értelmeset???? Miből lesz az orda?
Megértettem, hogy miért olyan derágák a jó és finom sajtok fal:)
sajt1.JPG
oltás után
sajt1.JPG (31.55 KiB) Megtekintve 2834 alkalommal
sajt2.JPG
A préselő szerkeberke
sajt2.JPG (50.65 KiB) Megtekintve 2834 alkalommal
sajt3.JPG
az eredmény, az első sajtom! Sófürdő után!
sajt3.JPG (28.52 KiB) Megtekintve 2834 alkalommal

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. január 8., szerda 14:05
Szerző: 1242
Papa

igen szuper szorítod van! Honnan szuperáltad? A savót forrald fel, és kicsapódik az orda :D

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. január 8., szerda 14:13
Szerző: 1242
Papa,

ezt nézd meg, sokat segít, ez alapján csináltam én is a parenicat :)

http://www.youtube.com/watch?v=oOYYqYO01nQ

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. január 8., szerda 15:32
Szerző: cibatapapa
1242 írta:Papa

igen szuper szorítod van! Honnan szuperáltad? A savót forrald fel, és kicsapódik az orda :D
Köszi az infót kedves István meg::) nagyon szuper holnap, kipróbálásra fog kerülni.

A prés egy régebbi ötletem volt, sonka és rakott hús préselésére készült. Egy elfáradt :roll: rozsdamentes lábosból készült még régebben, rájöttem, hogy most, erre is használható. :mrgreen: :roll: A sajthoz a formákat pedig a Bosin vettem 240 Ft-os műanyag edények, kifurkáltam, és abban préseltem a sajtocskát.
Igy néznek ki a formák! Az oltó anyag is jól sikerült, fel van oldva 1,5 deci vízben és ment a hűtőbe.

Az orda is készül de elég macerás, miért nem akar kicsapódni, Tettem bele ecetet is, nem kellene???
forma1.JPG
forma1.JPG (43.82 KiB) Megtekintve 2815 alkalommal
fedővel.JPG
fedővel.JPG (46.59 KiB) Megtekintve 2815 alkalommal

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. január 8., szerda 19:41
Szerző: 1242
István, köszönöm a présinfokat. Remélem az orda kicsapodott, csak simán fel kell forralni az oltót és kicsapodik. Csak abban az esetben nem, ha erős az oltód és mindent kivett a savóból :)

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. január 8., szerda 23:02
Szerző: ogregg
Papa!Az ordát úgy készítsd,hogy a savót felteszed forrni kb 95 foknál elkezd kicsapódni ,ekkor tegyél bele citromsavat vagy ecetet.Annyit kell bele adagolni,hogy a savó színe kitisztuljon.
A parenyica készítésnek az alapja.hogy készíts egy gomolyát.Azt nem kell olyan keményre készíteni mint a sajtodat az az kb 3 cm -es darabokra vágd össze és ne súlyozd le.Én pelenkába szoktam csavarni és 1 napig csepegtetni.A gomolyát úgy tudod nyújtani ha előtte hagyod savanyodni.Nekem ez 19- 21 fokon(konyhában) 4 napba telt.60-70 fokos vízbe gyúrd simára,ha még nem elég savanyú akkor nem fogod tudni nyújtani.
Úgy szoktam ellenőrizni,hogy mikróba melegítek vizet és ebbe teszek bele egy kis darabot.Ha néhány perc múlva tudom nyújtani akkor már jó.10 l tejből lesz kb 1,5 kg gomolya ebből pedig kb 1-1,2 kg parenyica.A gomolyából vágj le kb 130g szeleteket és ezt tedd a forró vízbe.Ha valami nem érthető vagy elakadsz hívj nyugodtan.

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. január 9., csütörtök 20:36
Szerző: 1242
Idesapám, orda sikerült?

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. január 9., csütörtök 20:44
Szerző: cibatapapa
1242 írta:Idesapám, orda sikerült?
Sikerült Idesfijam, de nagyon halvány, vagyis kevés lett. Sacc/kb. 15- 20 deka lett!
De nem adom fel, mert ma megint vettem 8 liter tejet és most füszeres sajtokat próbálok készíteni! Köszi az érdeklődést meg::) :ty De nagyon finom :nya :nya :nya
orda.JPG
orda.JPG (57.96 KiB) Megtekintve 2741 alkalommal

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. január 9., csütörtök 21:41
Szerző: 1242
Idesapám meg::) meg::) meg::)

Az nem rossz arány, mert az orda nem más, mint a sajtkészítés után a savóba maradt fehérje kicsapolása :lol: :lol: :lol:

képeket nézve ajánlom, hogy a szűrőbe tegyél még egy gézdarabot duplán rakva, mert jobban megfogja az ordát a letisztításnál.

Nagyon jól csinálod idesapám :D :D :D És az ecet kell a kicsapoláshoz :D :D :D

Sok sikert továbbra is a fűszeres sajtok készítéséhez. Hadd adjak egy tanácsot itt is :D Saját munkafolyamatom alapján magyarázom, mert így érthetőbbé válik. Megalvadt a tej, felvágom vagy összetöröm apró darabokra, kiveszem egy szitába helyezett gézdarabba. Kezemmel is segítek a savó eltávolításában azáltal, hogy a gézt mozgatom és enyhén nyomkodom. Mikor nagy része a savónak kiment és már nem teszek semmilyen alvadékot hozzá, akkor újból feltöröm a gomolyát, beleszórom a fűszereket, jól elkeverem, gézt megint összefogom, egy kicsit megszorítom és mehet a présbe, ami nálam egy 5 literes pálinkás korsó ráhelyezve a szitában fekvő, gézzel körülvett gomolyára :D Azért jó a fűszereket a savó nagy részének eltávolítása után hozzáadni, mert így nem veszít a hatékonyságából, viszont ha az erőteljesen savós gomolyába teszem a fűszereket és így préselem ki, akkor nem annyira erőteljes a fűszerek ízvilága, mert kimosodik és a préselél által a füszerek is a sajt egyik (alsó) oldalába vándorolnak.

Sok sikert a holnapi művelethez :bo :bo :bo :bo

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. január 11., szombat 22:58
Szerző: cibatapapa
Sziasztok :hej
Megfüstöltem az előző eredményt a gyors füstölőmben, csak kicsit túl sokat adtam neki, ilyen lett :nya Ronda de finom :lol:
gyfüst1.JPG
gyfüst1.JPG (45.68 KiB) Megtekintve 2688 alkalommal
gyfüst2.JPG
gyfüst2.JPG (48.42 KiB) Megtekintve 2688 alkalommal
A tegnapi pedig ilyen lett. A bosin kaptam egy erdélyi sajtmestertől ingyen, profi oltó anyagot és sok,sok hasznos jó tanácsot, amit innen is köszönök neki is! Ilyenek lettek a fűszeres és hőkezelt sajtok, meg az orda.
füszeres.JPG
füszeres.JPG (51.74 KiB) Megtekintve 2688 alkalommal

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. január 13., hétfő 22:02
Szerző: ogregg
cibatapapa írta:Sziasztok :hej
Megfüstöltem az előző eredményt a gyors füstölőmben,...
Nagyon profi vagy Papi!

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. február 6., csütörtök 20:15
Szerző: Tanden
Szépek lettek a sajtkészítményeid Cibatapapa!
Gratula érte!
T.

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. február 11., kedd 14:30
Szerző: s@muk@
Sziasztok!

Asszem megfogott engem ez a sajtkészítés. Az idén már a hetedik verziót :lol: készítettem el.
itt van pár fotó róla

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. február 11., kedd 14:47
Szerző: zotya
s@muk@ írta:Asszem megfogott engem ez a sajtkészítés. Az idén már a hetedik verziót készítettem el.
itt van pár fotó róla
:eh :eh :eh :eh :eh :eh :eh :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya meg::) meg::) meg::) meg::) meg::) meg::) miután ettél belőle :ii :ii :ii :ii :ii :ii :ii

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. február 11., kedd 14:57
Szerző: laca55
s@muk@ !

kalap megemel és fennmarad !
:nya :nya :eh :nya :nya
meg::) meg::) meg::) meg::)

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. február 13., csütörtök 21:26
Szerző: Tanden
Én még csak izgatom magam, de hamarosan nekifogok a sajtkészítésnek.
A család még egyenlőre lebeszél róla, mert úgy gondolják hogy nagy falat számomra.
Én is ezen a véleményen vagyok.
Majd meglátom. De már hajlok rá :P

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. február 13., csütörtök 22:36
Szerző: savgerinc
Tanden !

Fog ez menni ! :bo :bo :bo
Sokkal könnyebb lehet, mint a kemence építés.
Én is meg próbálnám, de Pesten rendes tejet szerezni..... :(

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2014. március 1., szombat 19:04
Szerző: zotya
Sziasztok :hej :hej :hej :hej

Készülök a sajtkészítésre és minden tudományt próbálok megnézni és igy találtam erre a videóra. Tudom a sajtkészítés fortélyait már itt sokan leírták. Nem is az a lényeg - de azért érdemes a praktikákat megnézni - hanem a füstölés meg::) meg::) meg::) meg::) . Nem hittem el, hogy ilyen egyszerűen is letehet fal:) fal:) fal:) fal:) fal:) fal:) :o :o :o :o :o :o :o :bol :bol :bol :bol :bol .https://www.youtube.com/watch?v=oyo3sgG0S3I

üdv: zotya

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2015. március 19., csütörtök 9:55
Szerző: zotya
Tegnap a piacon találtam medvehagymát, ezért nem tudtam ellenállni a kísértésnek és sajtot kellett készítenem vele! :D :D :D
Az eredmény.

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2015. március 19., csütörtök 12:09
Szerző: laca55
Gratulálok zotya !

Nagyon gusztusos !

:eh :nya :eh

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2015. március 19., csütörtök 12:43
Szerző: Gabibá
Szia zotya!
Nagyon jól néz ki a sajtod, van még belőle?
:nya :nya :nya :nya

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2015. március 19., csütörtök 13:16
Szerző: zotya
Igen Gabibá van belőle és próbálom egy-két napot nem háborgatni :D :D :D ami nem szokot sikerülni. fal:) fal:) fal:)

Egyébként egy sajtkészítőtől hallottam, hogy a sófördőt nem kell mindíg újra készíteni. Szoba hőmérsékleten lehet tárolni üvegbe és azt használni mindíg, mert ebbe már elszaporodnak a jótékony baktériumok. :) ;)
Ezt most így csináltam a kb 3 hete készített sófördőt használtam, és olyan volt az illata mikor kiöntöttem mint egy érett sajtnak. :k :k :k

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2017. január 20., péntek 11:21
Szerző: jupiszi
Drága Sajti Pajtikák,

Lenne e valakinek egy Házisajtkészítés c.műve pdf-ben? Esetleg Sajtkészítés ABC-je?
És hozzá is lehetne jutni?

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2017. január 20., péntek 16:54
Szerző: laca55
Szia Jupiszi !

valahol van a polcaimon elbújva..... megkeresem !
:hej


ezeket találtam, leporoltam

http://osztott.com/pJXh/
:hej

Re: Joghurt és sajt készítése házilag

Elküldve: 2017. január 20., péntek 20:48
Szerző: yoda52
Köszönöm Laca :!: Remélem nem baj ,hogy én is elolvasom :lol: :ty