Pontos idő: 2017. november 19., vasárnap 19:53

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 3127 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 79  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. szeptember 13., szombat 20:18 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 13., szerda 17:33
Hozzászólások: 103
Tartózkodási hely: Budapest
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 1 alkalom
Tudom, hogy kenyérsütésről már van fent egy nagyon jó videónk, de ismétlés a tudás atyja! (főleg nekem Pestinek!): http://konyha.estiskola.hu/category/kemence/

_________________
Kemence Baráti Üdvözlettel: Zozo


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. szeptember 14., vasárnap 18:35 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 13., szerda 17:33
Hozzászólások: 103
Tartózkodási hely: Budapest
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 1 alkalom
Bocsi! de ez tegnap még itt volt! Most meg eltűnt, valami hibát ír ki! Hú de ciki! Bocs Zozo

_________________
Kemence Baráti Üdvözlettel: Zozo


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. szeptember 15., hétfő 13:38 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59
Hozzászólások: 653
Tartózkodási hely: Nyíregyháza
Adott Köszönöm: 2 alkalom
Kapott Köszönöm: 37 alkalom
Ne aggódj, majd visszajön. Ezt én is ismertem, csak még nem írtram be eddig sehová. Köszönöm, jó tipp.

Robrt

_________________
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. szeptember 21., vasárnap 21:47 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 13., szerda 17:33
Hozzászólások: 103
Tartózkodási hely: Budapest
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 1 alkalom
Na! Itt van újra!! http://konyha.estiskola.hu/2007/08/05/kenyersutes/

_________________
Kemence Baráti Üdvözlettel: Zozo


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. október 5., vasárnap 19:32 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 17., vasárnap 19:35
Hozzászólások: 123
Tartózkodási hely: Polgár
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Sziasztok!

Ma kipróbáltuk az emlitet linken készitet kenyeret és ime a végeredmény.


Csatolmány:
DSCF3009.JPG
DSCF3009.JPG [ 36.63 KiB | Megtekintve 20423 alkalommal. ]


Csatolmány:
DSCF3010.JPG
DSCF3010.JPG [ 36.18 KiB | Megtekintve 20227 alkalommal. ]


K:B:Ü: Öregsas

_________________
K.B.Ü.
-----------
Öregsas


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. október 5., vasárnap 20:03 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 13., szerda 17:33
Hozzászólások: 103
Tartózkodási hely: Budapest
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 1 alkalom
Bravó oregsas!! Kíváncsi lennék az ízére meg, hogy meddig áll el? De majd megtudom! Ez most újra erőt adott az építéshez! Bele kell húznom! Köszi Zozo

_________________
Kemence Baráti Üdvözlettel: Zozo


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. október 5., vasárnap 20:24 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 17., vasárnap 19:35
Hozzászólások: 123
Tartózkodási hely: Polgár
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Hali!

Sajnos az eltarthatósagáról nem tudok mit mondani, kb 1h alat elfogyot a 2 db 1,5Kg kenyér,
az ize magáért beszélt.


K.B.Ü. Öregsas

_________________
K.B.Ü.
-----------
Öregsas


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. október 5., vasárnap 20:36 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 13., szerda 17:33
Hozzászólások: 103
Tartózkodási hely: Budapest
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 1 alkalom
Ezt gondoltam :!: Még egyszer Gratula :D

_________________
Kemence Baráti Üdvözlettel: Zozo


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. október 5., vasárnap 20:40 
Offline
Kemencefűtő segéd

Csatlakozott: 2008. szeptember 4., csütörtök 7:36
Hozzászólások: 20
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Hello,Öregsas és Mindenki!
Nagyon guszta lett a kenyered,biztos finom is! :D Ideérzem az illatát!
Csinált már valaki élesztő nélküli kovásszal kenyeret?Mármint csak lisztből,vízből esetleg krumpliból?
Nekem van 1 receptem,2 fajta kovászt kell készíteni és ha beértek,összekeverni.Ez lesz ekkor egy un.alapkovász,melyet lehet tárolni akár hetekig is a hűtőben,majd használat után a belőle készített kovász kb felét újra visszatenni a következő sütésre.
Az az igazság,hogy nekem eddig az ezzel készült kenyér lett a legjobb,bár a kelesztési ideje hosszú és nehezen kiszámítható,mondhatnám,esetleges,de remek íze van a kenyérnek ezzel a módszerrel .
Ha van valami tapasztalatotok ez ügyben,szivesen venném?! :roll:
Még 1 fontos kérdés:hány fokon sütitek a kenyeret és meddig?
Üdv:glujzi


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. október 6., hétfő 9:47 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Hozzászólások: 2273
Tartózkodási hely: Nádudvar az I. Kemencebence.hu-KemenceBarátok Találkozó helyszíne 2010.04.09-10.
Adott Köszönöm: 61 alkalom
Kapott Köszönöm: 42 alkalom
Szia Öregsas!

Szeretném én is megemelni a kalapom a kenyered és a kenyérsütő tudományod előtt! Gratulálok én is! Szép és gusztusos!
Nyithatnál akár pékséget is! :P
K.B.Ü.:

_________________
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. október 6., hétfő 11:55 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 17., vasárnap 19:35
Hozzászólások: 123
Tartózkodási hely: Polgár
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Hali!

Nekem kemencémben 3 helyen van hőfok mérés.
Az első samot és az üveg között van 110 fokos volt.
A második a tévő ajtótól 20cm az aljától 30cm re van 200 fokos volt.
A harmadik hátsó faltól 20cm és az aljától 30cm van és 210 fokos volt.
Igy a sütés idő kb 2 óra volt. Remélem tudtam segiteni glujzi.


K.B.Ü. Öregsas

_________________
K.B.Ü.
-----------
Öregsas


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. október 6., hétfő 13:37 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59
Hozzászólások: 653
Tartózkodási hely: Nyíregyháza
Adott Köszönöm: 2 alkalom
Kapott Köszönöm: 37 alkalom
Oregsas,
én is gratulálok a szép kenyérhez.
Am,i engem megfogott a sütési idő, ahogy írtad. Én még nem mértem hőmérővel hőfokot, de úgy gondolom 180-200 fok lehet mikor beteszem a kenyeret. Én lisztet szórok a kemence aljára, és ha hamar megfeketedik, akkor nyitott ajtónál várok kicsit. 10 perc múlva újra próba, ha lassan barnul és nem ég meg, mehet a kenyér. Kb. 2-2,5kg-os kenyeret sütök, és 50-60 perc elég neki. Nem száradt ki a kenyered kicsit?
A múltkor fél kiló körüli kenyeret sütöttem 50 percig, az nagyon kiszáradt.

_________________
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. október 6., hétfő 14:55 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 17., vasárnap 19:35
Hozzászólások: 123
Tartózkodási hely: Polgár
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Szia Robrt!

Megnéztem én is a lisztes megoldást ha szép lassan barnul akkor olyan 250 fok van.
Ha feketedik akkor közal van 300 fokhoz.Az első kenyerem nekem is megszáradt, azért
próbáltam alacsonyab hőmérséklet és hosszab idő.Ahhoz hogy puháb legyen a kenyér próbáld meg
tegyél be egy tálba vizet párologtatni vagy néha permetezt meg a kenyeret.Alacsonyab hőfokon azért jobb mert a meleg nem nyomja agyon a kelt tésztát mert a hélya későb keményedik meg,és még tud kelni.

Öregsas

_________________
K.B.Ü.
-----------
Öregsas


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára oregsas 2008. október 7., kedd 20:37-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. október 6., hétfő 19:47 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59
Hozzászólások: 653
Tartózkodási hely: Nyíregyháza
Adott Köszönöm: 2 alkalom
Kapott Köszönöm: 37 alkalom
Kíváncsivá tettél. Közben lett egy hőmérőm, így elvileg meg tudom mérni legközelebb a hőfokot. Csak gondoltam, hogy 200 fok altt lehet, de lehet, hogy több. A vizet még nem próbáltam, de legközelebb teszek be. Nekem akkor is elég 50 perc egy 2,5kg os kenyérhez. Az nem szárad ki ennyi idő alatt, szép aranybarnára sül. Itt van: http://www.kemenceepites.extra.hu/pg006_pop1_020.html

_________________
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. október 6., hétfő 20:08 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Hozzászólások: 2273
Tartózkodási hely: Nádudvar az I. Kemencebence.hu-KemenceBarátok Találkozó helyszíne 2010.04.09-10.
Adott Köszönöm: 61 alkalom
Kapott Köszönöm: 42 alkalom
Robrt!

Miért dugdostad előlünk idáig ezt a gyönyörű kenyeret :?: :!:
De most komolyan! Ez is fantasztikusan gusztusos! Gratula Neked is!!!

Én még nem mertem kenyér projektre vállalkozni, de ha a közeljövőbe lesz hozzá bátorságom, akkor a 220°C -os kemencébe a kenyér mellé teszek be egy kis lábasba vizet. Ezt Aputól hallottam, szépen felhúzza a kenyeret a sütés kezdetén, aztán nem szabad a tévőt levenni egy óráig. Tehát ez nekem mind elmélet. Remélem hamarosan (karácsony körül) gyakorlatban beszámolok az élményekről.
K.B.Ü.:

_________________
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. október 7., kedd 11:17 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59
Hozzászólások: 653
Tartózkodási hely: Nyíregyháza
Adott Köszönöm: 2 alkalom
Kapott Köszönöm: 37 alkalom
Nem dugdosom én. A www.kemenceepites.extra.hu oldalamon a receptek menüben ott van. A recept és a készítés módja is. Csak még lehet nem jártál arra ...

_________________
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. október 7., kedd 20:36 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 17., vasárnap 19:35
Hozzászólások: 123
Tartózkodási hely: Polgár
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Heló Robrt!

Nagyon jól néz ki a kenyered GRATULÁLOK!!

K.B.Ü.
_______
Öregsas

_________________
K.B.Ü.
-----------
Öregsas


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. október 7., kedd 21:45 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59
Hozzászólások: 653
Tartózkodási hely: Nyíregyháza
Adott Köszönöm: 2 alkalom
Kapott Köszönöm: 37 alkalom
Köszönöm :roll:

_________________
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. október 8., szerda 18:53 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2008. szeptember 26., péntek 16:32
Hozzászólások: 81
Tartózkodási hely: Biatorbágy
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Hali Robrt. Első lépcsőben Gratulálok a kívánatos kenyeredhez. Másodsorban - a kenyérlapátot hol!?- tudom beszerezni, a többi ezközökkel eggyütt. Köszi.Csabi57.


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. október 8., szerda 21:08 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59
Hozzászólások: 653
Tartózkodási hely: Nyíregyháza
Adott Köszönöm: 2 alkalom
Kapott Köszönöm: 37 alkalom
Én nagymamámtól szereztem a fa sütőlapátot. 50 évet csücsült a padon, én megtaláltam és nekemadta. Utána nyeleztettem fel asztalossal. A pizzasütő lapát ami rozsdamentes acél fejjel készült, egy lakatos készítette. Valahol készen is lehet biztosan kapni. Gondolom vásárokban...

_________________
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. október 8., szerda 21:48 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 13., szerda 17:33
Hozzászólások: 103
Tartózkodási hely: Budapest
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 1 alkalom
Itt szép dolgokat lehet kapni: http://www.famuves.hu/album2/pages/peklapat.htm van itt fatál, lapát, stb. Köszi Zozo

_________________
Kemence Baráti Üdvözlettel: Zozo


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. október 9., csütörtök 21:09 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2008. szeptember 26., péntek 16:32
Hozzászólások: 81
Tartózkodási hely: Biatorbágy
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Szia Zozo. Köszönöm az infót. Csabi57


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. október 30., csütörtök 21:30 
Offline
Kemencefűtő segéd

Csatlakozott: 2008. október 13., hétfő 20:11
Hozzászólások: 10
Tartózkodási hely: Zalacséb
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Sziasztok!

Egy új tag vagyok itt köztetek, Gál Roland, alias saskakas zala megyéből.
Szeretném megosztani veletek a második kenyérsütésünk eredményét, eredményeit képekben. Remélem elnyeri tetszésetek!


Csatolmányok:
kenyer_04_forum.jpg
kenyer_04_forum.jpg [ 44.41 KiB | Megtekintve 29950 alkalommal. ]
kenyer_01_forum.jpg
kenyer_01_forum.jpg [ 44.98 KiB | Megtekintve 29874 alkalommal. ]

_________________
üdv: Saskakas
Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. október 30., csütörtök 21:45 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Hozzászólások: 2273
Tartózkodási hely: Nádudvar az I. Kemencebence.hu-KemenceBarátok Találkozó helyszíne 2010.04.09-10.
Adott Köszönöm: 61 alkalom
Kapott Köszönöm: 42 alkalom
Gratulálok! Nagyon guszta kis cipók! Hagyományosan, kovásszal készült?

_________________
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. október 30., csütörtök 22:12 
Offline
Kemencefűtő segéd

Csatlakozott: 2008. október 13., hétfő 20:11
Hozzászólások: 10
Tartózkodási hely: Zalacséb
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Szia DacaGaby!

Köszönöm!
Igen, hagyományosan kovásszal készült. 6 kg lisztből dagasztva majd egy órán keresztül. Újabb egy óra hosszat hagytuk kelni, majd ment a kemencébe 180°-on kb 70-80 percig. Kicsit eldeformálódtak a sütés közben, de ettől csak gusztusosabbak lettek szerintem. :)

_________________
üdv: Saskakas


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. október 30., csütörtök 22:21 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Hozzászólások: 2273
Tartózkodási hely: Nádudvar az I. Kemencebence.hu-KemenceBarátok Találkozó helyszíne 2010.04.09-10.
Adott Köszönöm: 61 alkalom
Kapott Köszönöm: 42 alkalom
Szívesen megkóstolnám, kacsazsírral megkenve + egy kis dézsába savanyított káposzta......... :D
Talán már olvastad, én még nem mertem belevágni, de nagyon tervezem. Azért érdeklődtem.

_________________
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. október 31., péntek 9:08 
Offline
Kemencefűtő segéd

Csatlakozott: 2008. október 14., kedd 11:57
Hozzászólások: 19
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Sziasztok!
Én holnapra tervezem az első kenyérsütést, izgulok nagyon, de lesz ami lesz.
megértem 46 tavaszt de még nem kellett kidobni semmit amit sütöttem főztem, úgy hogy akármilyen is lesz megesszük:))))
Egy dolgot viszont nem értek, mikor itt mondják többen, hogy ennyi fok meg annyi fok.
Valamilyen hőmérővel méritek a kemencében? Az az igazság, mi általában úgy fűtünk, hogy az elején kormos lesz a kemence oldala, amikor az visszaég, a felülete kb 400-500 fokot kapott, mert a kerámiázásból tudom hogy akkor ég vissza. De hogy akkor a valós hőfok mennyi lehet a kemencében fogalmam sincs. És akkor bepakolunk. Még egyet nem tudok, a kenyér mellett is kell benthagyni parazsat?

Üdv Zsu


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. október 31., péntek 9:50 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Hozzászólások: 2273
Tartózkodási hely: Nádudvar az I. Kemencebence.hu-KemenceBarátok Találkozó helyszíne 2010.04.09-10.
Adott Köszönöm: 61 alkalom
Kapott Köszönöm: 42 alkalom
Szia Zsuzsi!

Igen, hőmérővel tájékozódunk a hőmérséklet felől. A parazsat pedig ki kell venni, sőt ki kel seperni, esetleg vizes ruhával ki is törölni a kemence fenekét, hogy ne ragadjon bele a hamu. Apu szerint tanácsos egy kisebb lábasba vizet is berakni, vagy bevetés előtt bespriccelni a kemencébe néhány "pofa" vizet. A gőz szépen felhozza a kenyeret.
Nekem még csak elmélet, de biztos, hogy fogom alkalmazni ha oda kerül a sor.

_________________
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. október 31., péntek 15:39 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59
Hozzászólások: 653
Tartózkodási hely: Nyíregyháza
Adott Köszönöm: 2 alkalom
Kapott Köszönöm: 37 alkalom
Kesves Saskakas!

Gratulálok a kenyérhez, nagyon szépek. A pontos receptet és elkészítést meg tudod adni. Az izgat engem...

_________________
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. október 31., péntek 19:14 
Offline
Kemencefűtő segéd

Csatlakozott: 2008. október 13., hétfő 20:11
Hozzászólások: 10
Tartózkodási hely: Zalacséb
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Kedves Robrt!

Köszönöm!
A kenyér receptjét az ezen fórumon talált videós kenyérsütéses link alapján lestük el, majd alkalmaztuk! :)
http://konyha.estiskola.hu/2007/08/05/kenyersutes/
A különbség, hogy mi a 4 kg helyett 6 kg lisztből készítettük el, és ennek arányában növeltük a só és a víz mennyiségét.

Nélküled nem sikerült volna, mivel a http://www.kemenceepites.extra.hu oldalon található építési leírásod alapján készítettük a saját kemencénket!
Szeretném is megkérdezni Tőled, hogy az építés közben készített fényképes dokumentációt közzé tudjuk e tenni itt a fórumon?

_________________
üdv: Saskakas


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. október 31., péntek 22:57 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56
Hozzászólások: 210
Tartózkodási hely: Püspökladány
Adott Köszönöm: 8 alkalom
Kapott Köszönöm: 3 alkalom
Ez úton szeretném közzéadni kenyérsütési tapasztalataimat.
Kb 2 éves gyakorlás 19 hónap villanytűzhely és május óta végre kemence.

recept 1 kg lisztre számolva:Kb 1.5 kg kenyér lesz belőle:
1,5 dkg élesztő
6 dl víz
1 kanál só
1 kanál sikér

Sötés előtti napon kenyérhez szükséges élesztőt, és a felhasználandó vízmennyiség felét öszzekeverem annyi liszttel, hogy palacsintatészta állagú kovászt kapjak. Másnap a fenn maradó liszttel a sikért szárazon összekeverem, majd fennmaradó langyos vízben a sót feloldom. Ezt követően az összes hozzávalót jól megdagasztom fateknőben Kb 10-30 percig - kenyérnagyságtól függően. A jól felfűtött kemencéből a parazsat hamut kihúzom, de az előte előtt belülről kb 5-6 maréknyit otthagyok. Bevetés előtt kb 5-10 perccel a tésztát átgyúrom és formálom, majd egy helyt bevágom. Ezt követően bevetem a 230-250- fokos kemencébe. A sütési idő a követkzőképpen alakul:
1 kg lisztből készült kenyérnél 45-55 perc
4 kg -nál kb 3 óra
Az íze kiváló és ruhába tárolva még egy hét után is puha fogyasztható és nem penészedik , 10 naposan bundáskenyérnek pirítósnak tökéletes.

_________________
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. október 31., péntek 23:20 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 17., vasárnap 19:35
Hozzászólások: 123
Tartózkodási hely: Polgár
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Üdv schubert.


A sikért honnan veszed? Nálunk a kenyér két napnál tovább nem marad. Ügyanis elfogy.
De nekem azt mondta egy idős rokonom,hogy a kenyeret kétszer kell dagasztani és akkor is finom és laza lesz az állaga.vagyis: bedagasztod, hagyod megkelni majd újra átdagasztod. Ha másodjára is megkelt akkor formázzuk és sütjük. De sikért nem használunk hozzá.

_________________
K.B.Ü.
-----------
Öregsas


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. október 31., péntek 23:39 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56
Hozzászólások: 210
Tartózkodási hely: Püspökladány
Adott Köszönöm: 8 alkalom
Kapott Köszönöm: 3 alkalom
A sikért bioboltban veszem, de nem feltétlenül szükséges, lisztjavítás a célja. A liszt minőségét a sikértartalma adja meg.
Én a második dagasztást követően nem szoktam kelni hagyni max 10 perc, de ez már formázott alakban kel. Sajnos jártam már úgy, hogy 30-40 percet is kelt formázottam és úgy vetettem be, de ekkor összesett, és lapos lett a kenyér.

Én egy héten egyszer sütök ekkor akkora mennyiséget próbálok sütni hogy a következő hétig kitartson.

én is üdvözöllek. ez az elejéről lemaradt.

_________________
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. november 1., szombat 3:20 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Hozzászólások: 2273
Tartózkodási hely: Nádudvar az I. Kemencebence.hu-KemenceBarátok Találkozó helyszíne 2010.04.09-10.
Adott Köszönöm: 61 alkalom
Kapott Köszönöm: 42 alkalom
Hoppá! Egy közeli szomszéd! Üdvözöllek Schubert!
Lehetek pofátlan? Én még nem sütöttem kenyeret, zéró tapasztalatom van kenyér ügyben. Lehetne arról szó, hogy egyszer megkóstoljam az általad készített kenyeret?

_________________
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. november 1., szombat 12:42 
Offline
Kemencefűtő segéd

Csatlakozott: 2008. október 13., hétfő 20:11
Hozzászólások: 10
Tartózkodási hely: Zalacséb
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
A mai csokor! :)
(a sör a viszonyítás miatt van a képen . . ;) )


Csatolmányok:
IMG_0760_kicsi.jpg
IMG_0760_kicsi.jpg [ 40.61 KiB | Megtekintve 19988 alkalommal. ]
IMG_0757_kicsi.jpg
IMG_0757_kicsi.jpg [ 40.05 KiB | Megtekintve 19916 alkalommal. ]

_________________
üdv: Saskakas
Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. november 1., szombat 14:15 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59
Hozzászólások: 653
Tartózkodási hely: Nyíregyháza
Adott Köszönöm: 2 alkalom
Kapott Köszönöm: 37 alkalom
Saskakas,

Újra nagyon szépek lettek a kenyerek!

Ti milyen lisztet használtok?
Azt vettem észre, hogy a kenyér íze is más, ha más lisztet használok.

Pl. én szeretem a Cerbona Alba Búza fonomlisztet BL-55. Ezt használom pizzához is.

A kemencéről készített fotókat inkább a képtárba töltsd fel ide: http://www.kemencebence.hu/foto/
De ha ambíciót érzel egy cikk írásához, mi megfelelően részletes, magyarázó, tervekkel ellátott és sok okossággal, akkor a kész cikket megjelenítem a kemencebencén a cikkek között :) A lényeg ebben az esetben, hogy kerek legyen.

_________________
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. november 1., szombat 15:37 
Offline
Kemencefűtő segéd

Csatlakozott: 2008. október 13., hétfő 20:11
Hozzászólások: 10
Tartózkodási hely: Zalacséb
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Köszönöm Robrt!

A felhasznált lisztek: 4 kg 80-as sikér tartalmú kenyérliszt és 2 kg BL-55-ös

_________________
üdv: Saskakas


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. november 1., szombat 23:03 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56
Hozzászólások: 210
Tartózkodási hely: Püspökladány
Adott Köszönöm: 8 alkalom
Kapott Köszönöm: 3 alkalom
Üdv Dacagaby!

Legközelebbi kenyérsütésem nov. 3.-án a délutáni órákban lesz amennyiben, ráérsz szivesen megmutatom amit eddig tanultam a témában, persze forró cipó nélkül meg nem engedlek el.

30/3837613 -on a továbbiakat meg tudjuk beszélni.

Üdv. a szomszéd város kemencés lakója.

_________________
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. november 3., hétfő 21:30 
Offline
Kemencefűtő segéd

Csatlakozott: 2008. október 14., kedd 11:57
Hozzászólások: 19
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Sziasztok!
Mi is túl vagyunk az első kenyéren, nem könnyű feladat. A nagymamám mindíg azt mondta anyukámnak, addíg kell dagasztani amíg nem csepeg az isztergye, nekem 10 perc után gyöngyözött a homlokom, kérdeztem is hogy már kész?:)), de még nem volt az.
Szerintünk jól sikerült, nem lett olyan habos babos, mert fele arányban teljes kiörlésű lisztből csináltuk, ezért kicsit tömörebb, de nagyon finom lett. Nem tudom, hogy a héjának is ilyennek kell-e lennie, mert kicsit keményebb volt, de másnapra még jobb lett. Fürdettük, vieslábast tettünk mellé, a hőfokot nem tudom, kb 50 perc alatt lett kész. Felrakok majd képeket.
Sütünk még az bizonyos!

Baráti üdv.
Zsu


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2008. november 3., hétfő 23:05 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56
Hozzászólások: 210
Tartózkodási hely: Püspökladány
Adott Köszönöm: 8 alkalom
Kapott Köszönöm: 3 alkalom
Üdv. mindenkinek!

A legfrissebb művemet , mely még langyos megpróbálom képi formába önteni és ezáltal közre adni.

_________________
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 3127 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 79  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
www.fotozasitippek.hu
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség