Kenyérsütés
- kalinkaata
- Kemencefűtő
Re: Kenyérsütés
Barat67 !
Én már soxor csináltam kovászos kenyeret. Az a tapasztalat, hogy könnyű vele kenyeret sütni, de csak akkor ha nem sütsz sokat, és mindig tudod biztosítani a megfelelő hőmérsékletet a keléshez. Nem kell elvárni hogy ugyanannyira megkeljen mint az élesztős, mert a kemencében majd utoléri, sőt el is hagyja az élesztős kenyereket. Nem annyira kritikus hogy mikor teszed be a kemencébe, mert nem esik össze a tészta olyan könnyen. Télen , hidegben nagyon nehéz vele dolgozni, több óra különbség is lehet a kelési időben, attól függően hogy mondjuk 18 fokon vagy 23 fokon tartod a tésztát.
Mivel én másoknak is sütök kenyeret, így inkább olyan "félkovászost" csinálok, ami kiszámíthatóbb és könyebb, valamint elég kevesen szeretik az igazi kovászos kenyér savanykás ízét. A Jani féle kovászt módosítottam egy picit, neki köszönhetem az ötletet. Az én kovászom úgy készül, hogy 1kg liszthez 1.4dkg élesztőt számolok, ami elég kevés, de hidd el, működik. Az élesztőt bekeverem langyos vízzel és rozsliszttel, hogy kb. palacsintatészta sűrűségű legyen. Mindezt legalább 6 órával a dagasztás előtt, ha hidegebb van akkor még előbb kell összekeverni, de az sem baj ha 10-12órával előbb kezded.
Minél több kenyeret sütsz, a kovászod is annál több legyen. Én általában 8-10kg lisztből sütök. Annak a kovászához majd 1kg lisztet is bekeverek az élesztővel. A kovász időközben többször is felfut, majd összeesik, ez normális. Lényeg, hogy akkor keverd a liszthez, amikor éppen felfutóban van. Ha össze van esve, akkor kavard meg, tegyél egy kis langyos vizet hozzá, és várj egy picit amíg megint elkezd felfutni. Egy pici cukrot/mézet szabad hozzáadni, de nagyon keveset ! Ha jól sikerült, akkor kell hogy legyen egy kis savanykás/ecetes illata. A tésztába pedig tegyél egy késhegynyi tiszta C-vitamint minden kg liszthez !
Ezzel a módszerrel nagyon kevés élesztőt használok, a kenyérnek mégis lesz egy kis kovászos jellege, viszont nem annyira hőmérséklet-függő az egész. Körülbelül ugyanannyi idő alatt kel meg a tészta, könyebben lehet tervezni a tüzelést is a kemencében.
Én már soxor csináltam kovászos kenyeret. Az a tapasztalat, hogy könnyű vele kenyeret sütni, de csak akkor ha nem sütsz sokat, és mindig tudod biztosítani a megfelelő hőmérsékletet a keléshez. Nem kell elvárni hogy ugyanannyira megkeljen mint az élesztős, mert a kemencében majd utoléri, sőt el is hagyja az élesztős kenyereket. Nem annyira kritikus hogy mikor teszed be a kemencébe, mert nem esik össze a tészta olyan könnyen. Télen , hidegben nagyon nehéz vele dolgozni, több óra különbség is lehet a kelési időben, attól függően hogy mondjuk 18 fokon vagy 23 fokon tartod a tésztát.
Mivel én másoknak is sütök kenyeret, így inkább olyan "félkovászost" csinálok, ami kiszámíthatóbb és könyebb, valamint elég kevesen szeretik az igazi kovászos kenyér savanykás ízét. A Jani féle kovászt módosítottam egy picit, neki köszönhetem az ötletet. Az én kovászom úgy készül, hogy 1kg liszthez 1.4dkg élesztőt számolok, ami elég kevés, de hidd el, működik. Az élesztőt bekeverem langyos vízzel és rozsliszttel, hogy kb. palacsintatészta sűrűségű legyen. Mindezt legalább 6 órával a dagasztás előtt, ha hidegebb van akkor még előbb kell összekeverni, de az sem baj ha 10-12órával előbb kezded.
Minél több kenyeret sütsz, a kovászod is annál több legyen. Én általában 8-10kg lisztből sütök. Annak a kovászához majd 1kg lisztet is bekeverek az élesztővel. A kovász időközben többször is felfut, majd összeesik, ez normális. Lényeg, hogy akkor keverd a liszthez, amikor éppen felfutóban van. Ha össze van esve, akkor kavard meg, tegyél egy kis langyos vizet hozzá, és várj egy picit amíg megint elkezd felfutni. Egy pici cukrot/mézet szabad hozzáadni, de nagyon keveset ! Ha jól sikerült, akkor kell hogy legyen egy kis savanykás/ecetes illata. A tésztába pedig tegyél egy késhegynyi tiszta C-vitamint minden kg liszthez !
Ezzel a módszerrel nagyon kevés élesztőt használok, a kenyérnek mégis lesz egy kis kovászos jellege, viszont nem annyira hőmérséklet-függő az egész. Körülbelül ugyanannyi idő alatt kel meg a tészta, könyebben lehet tervezni a tüzelést is a kemencében.
- Barat67
- Tiszteletbeli kemencebence tag
Kalinkaata!
Hálásan köszönöm soraidat, köszönöm a jelentkezésedet!
Örülök neki, hogy nem merült a feledés homályába ez a fajta kenyér készítés se. Az Interneten több fajta kovász elkészítési recept is található, de egy jól bejáratott recept kincset ér
Valamikor a nagymama sütött nálunk ilyen kenyereket, lángost. Gyermekkori emlékeim alapján ő fejből állította össze a mennyiséget. Mindig nagyon jól sikerült, szép cipók kerültek ki a kemencéből. Súlyra biztos voltak 2-3 kg kenyerek.
A tegnapi nap fent jártam a padláson és emlékeztem rá, hogy meg vannak azok a szalmából készült kosarak amiben a kiszakajtott kenyereket kelesztette. Az utóbbi 30 évben ez a padláson kihasználatlanul várta a szebb napokat... ami hamarosan ismét bekövetkezik
Kicsit el is érzékenyültem a kosár láttán, mennyire is hiányzol nagyi. Ha láthatnád, hogy az a kosár amivel te dolgoztál most ismét szorgosan dolgozni fog!
Hálásan köszönöm soraidat, köszönöm a jelentkezésedet!

Valamikor a nagymama sütött nálunk ilyen kenyereket, lángost. Gyermekkori emlékeim alapján ő fejből állította össze a mennyiséget. Mindig nagyon jól sikerült, szép cipók kerültek ki a kemencéből. Súlyra biztos voltak 2-3 kg kenyerek.
A tegnapi nap fent jártam a padláson és emlékeztem rá, hogy meg vannak azok a szalmából készült kosarak amiben a kiszakajtott kenyereket kelesztette. Az utóbbi 30 évben ez a padláson kihasználatlanul várta a szebb napokat... ami hamarosan ismét bekövetkezik

Üdvözlettel:
Barat67
Barat67
- Pedrobácsi
Kedves Barat67!
Így lesz az élet örök, legyőzve az elmúlást.
Így lesz az élet örök, legyőzve az elmúlást.
Pedrobácsi
A boldog élethez szükség van egészségre, pénzre, szép családra, de egy jó kemence nélkülözhetetlen.
https://picasaweb.google.com/1147813610 ... directlink
A boldog élethez szükség van egészségre, pénzre, szép családra, de egy jó kemence nélkülözhetetlen.
https://picasaweb.google.com/1147813610 ... directlink
- kalinkaata
- Kemencefűtő
Így van, én is nemrég fedeztem fel dédöregapám százéves teknőjét, azóta mindig abban dagasztok.
- Vizipoc
https://lh4.googleusercontent.com/-n5Uk ... 040257.JPG
az én kenyerem igy sikerült de ehetö volt
https://lh4.googleusercontent.com/-_umi ... 040258.JPG
K.B üdvözlettel Vizipoc
- tepertő
Vizipoc írta: https://lh4.googleusercontent.com/-n5Uk ... 040257.JPG

Üdv

Sziasztok!
Ma befűtöttünk a matuzsálembe és egy kis kenyeret sütöttünk. Steve volt a fűtő én meg a pék, ilyenre sikeredett a közös produkció:
Ma befűtöttünk a matuzsálembe és egy kis kenyeret sütöttünk. Steve volt a fűtő én meg a pék, ilyenre sikeredett a közös produkció:
- Csatolmányok
-
- Megsült a kemencében.jpg (32.44 KiB) Megtekintve 1022 alkalommal
-
- Megmosdatva.jpg (26.1 KiB) Megtekintve 1022 alkalommal
-
- Felvágva.jpg (37.75 KiB) Megtekintve 1022 alkalommal
Taita
folytatás:
- Csatolmányok
-
- az egyik kenyérke.jpg (42.67 KiB) Megtekintve 1024 alkalommal
-
- a jövő kemencése.jpg (28.03 KiB) Megtekintve 1024 alkalommal
-
- a másik kenyérke.jpg (25.94 KiB) Megtekintve 1024 alkalommal
Taita
Gyönyörű lett Taita
, a kenyér is, és az apróság is, gondolom a fiatala ember a kistaita! 

- ---Steve---
- Kemence mester
Sziasztok!
ezek lemaradtak
ezek lemaradtak
- Csatolmányok
-
- kenyér...JPG (50.82 KiB) Megtekintve 1013 alkalommal
-
- kenyér..JPG (56.29 KiB) Megtekintve 1013 alkalommal
-
- kenyér.JPG (54.01 KiB) Megtekintve 1013 alkalommal
---Steve---
"Az idő a legjobb tanár - eltekintve attól, hogy az összes tanítványát megöli."
https://picasaweb.google.com/1131648880 ... 87/Kemence#
"Az idő a legjobb tanár - eltekintve attól, hogy az összes tanítványát megöli."
https://picasaweb.google.com/1131648880 ... 87/Kemence#
- Sza-Zo

- Sza-Zo
Na még pár kép:
- Ildikó
Sza-Zo!
Szép kenyérkék! Gratulálok!

Szép kenyérkék! Gratulálok!

- takijoci
Sza-Zo! Azok a kenyerek valami fantasztikusak!

Kemence Baráti Üdvözlettel:
takijoci
A bort tisztán szeretem, a pálinkát pedig piszkosul!
Kemencém építése: https://plus.google.com/photos/10764661 ... JCT56PIuAE
takijoci
- Sza-Zo
Takijoci!A Te kenyereid is jók lesznek biztosan!!csak idő liszt+víz stb és gyakorlat kérdése..de várjuk a képeidet!!
Sza-Zo mester!
Szép magasra csalogattad Őket gratula!

Szép magasra csalogattad Őket gratula!

- Siógabi
A mai nap gyakoroltam a kenyérsütést. 

- Csatolmányok
-
- 1.jpg (31.96 KiB) Megtekintve 879 alkalommal
-
- 2.jpg (35.19 KiB) Megtekintve 879 alkalommal
-
- 3.jpg (38.2 KiB) Megtekintve 879 alkalommal
Kemencém:
https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83
- Siógabi
még képek
- Csatolmányok
-
- 4.jpg (27.61 KiB) Megtekintve 879 alkalommal
-
- 5.jpg (42.61 KiB) Megtekintve 879 alkalommal
-
- 6.jpg (39.91 KiB) Megtekintve 879 alkalommal
Kemencém:

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83
Csodás kenyereket sütöttetek! Gratula!
Én a hétvégén összehoztam egy keletlen példányt, de megérdemlem. Élesztőt nem akartam használni, a kovászt meg nem kezdtem el időben szaporítani, ráadásul a levegő is jócskán lehült.
Én a hétvégén összehoztam egy keletlen példányt, de megérdemlem. Élesztőt nem akartam használni, a kovászt meg nem kezdtem el időben szaporítani, ráadásul a levegő is jócskán lehült.
"Adjon az Isten szerencsét, szerelmet, forró kemencét...
- cibatapapa
- Sza-Zo
Sziasztok!Szombaton ismét próbálkoztam egy kicsit a kenyérsütéssel néhány kép:
Sza-Zó koma, ez csodaszépre sikeredett

- Sza-Zo
Köszi TIS!Kár,hogy az ízét és az illatát nem lehet így virtuálisan érezni...na de majd amikor te is sütöd a finom kenyereket..!!
- Ildikó
Sza-Zo!
AZOK A KENYEREK SZINTE BESZÉLGETNEK! Gyönyörűek
!
AZOK A KENYEREK SZINTE BESZÉLGETNEK! Gyönyörűek

Sza-Zo komám, ezek a kenyerek igazi remekművek!!!!!
Ha nem laknál ilyen messze, biztos addig járnék a nyakadra, amíg el nem lesném a titkodat!

Ha nem laknál ilyen messze, biztos addig járnék a nyakadra, amíg el nem lesném a titkodat!

"Enni és enni hagyni!"
K.B.Ü. Janibá
K.B.Ü. Janibá
- cibatapapa
Zoli
Drukoljál, drukkoljatok, hogy nekem is így sikerüljön a hétvégi talira a kenyerem. A kovász már punnyad a kamrában

Drukoljál, drukkoljatok, hogy nekem is így sikerüljön a hétvégi talira a kenyerem. A kovász már punnyad a kamrában

K.B.Ü. cibatapapa
- Sza-Zo
Mindenkinek köszönöm az elismerését..
..Cibatapapa!!természetesen drukkolunk,hogy jól sikerüljön a talira az a kenyér!!!de hát miért ne sikerülne??

- cibatapapa
Ha nem haragszotok meg érte én már át is tesszem! Nagy ötlet volt Tomi
A videózás ötletét is támogatjuk!

A videózás ötletét is támogatjuk!

Lyon71 írta:Köszönöm a tanácsot, akkor nem foglalkozom a kikenéssel.Apukámnak átadom a jókívánságokat.
A kenyér sütés egyébként nagyon összetett dolog. Ő azt mondja, hogy nagymamám, aki soha sem vett boltba kenyeret mindíg maga sütötte, még neki sem sikerült mindig jó kenyeret sütnie. Először is a kovász. Ha meleg az idő, akkor muszáj kovászolt kenyeret sütni, mert a melegtől a kenyér " megnyúlósodik". Ez akkor fontos, ha nem esszük meg az összes kenyeret. Ha annyit sütünk, hogy több napra elég legyen. Régen ugye egy hétre valót szoktak sütni. Ami mai szemmel szokatlan, több nap után is szeletelhető és finom.
Utána ami nem egyszerű, a dagasztás. Állítólag akkor jó, ha " verítékkel készül, ami azt jelenti, hogy elég sokáig kell dagasztani. Majd a kelesztés. Olvastam olyan írást, amely szerint már előző nap is be lehet dagasztani a tésztát. Be lehet, csak utána ki kell dobni, mert ha túl kel , az nem jó. (én is így jártam, szétterült a lapáton:( )
Amikor megkelt, akkor következik a " szakítás". Azért hívják így, mert ilyenkor kilózták ki a több mázsa tésztából a kenyeret, persze ez csak a pékségekben, de ekkor kerül a szakajtóba. Amit ilyenkor fontos elvégezni, az a kenyér újra dagasztása. A kelesztés közbe keletkezett gázokat ilyenkor kiszabadítjuk a tésztából. Ekkor kell " virgolni" a tésztát. Ezt sajnos elmagyarázni nem tudom, de ha van idős ismerős, az megtudja mutatni. Ezután kerül a szakajtóba, majd ott kell tovább keleszteni. A "virgolt rész kerül felülre a formába, majd sütésnél ha ráborítjuk a lapátra,ez a rész lesz az alja a kenyérnek. Ha vekni (hosszú) kenyeret sütünk, mielőtt a szakajtóba kerül, előtte egy kicsit megnyújtjuk és háromba hajtjuk. Az egyik szélét behajtjuk a feléig, majd ráhajtjuk a másik részét is. A jelentőségét nem tudom, de állítólag fontos. Ezt úgy tesszük a formába, hogy az a rész, ahol a hajtás látszik, szintén felülre kerül, majd sütésnél alulra. Ezek után a formába tovább kelesztjük. A kelesztéseket nem lehet időre mérni. Az látszik, hogy mikor jó. Ez bizony tapasztalat kérdése. Látni kell, kitapasztalni. Ez a legfőbb ok, ami miatt még az öregek is elszúrták néha. Ettől persze még ehető lesz. Függ a liszttől, a hőmérséklettől és még a csuda tudja mitől. Ha megkelt, mehet a kemencébe. Mielőtt betesszük, feltétlenül locsoljunk vizet a kemencébe, mert a kenyér (és mindenféle kelt tészta) számára elengedhetetlenül fontos, hogy gőzbe süljön. Apu verhetetlen pogácsa sütésbe és az egyik titka, hogy egy bögre vizet tesz a sütőbe is. Lényeg , hogy kell a gőz. Ne felejtsük el vízzel megmosni a kenyeret berakás (vetés) előtt, ez segíti a kéreg kialakulását. A sütés ideje megint csak nem határozható meg. Ha nagyon forró a kemence, akkor hamarabb elkészül ez értelem szerű.Akkor jó a kenyér, ha kivesszük, megütögetjük az alját és kongó hangot ad.
Tehát összegezve a leírtakat, nincs tuti recept, csak tapasztalat, amit mindenki a saját kemencéjéhez igazítson. Kell a kitartás és lehet, hogy csak a sokadik alkalommal járunk sikerrel, de megéri a fáradtságot. Egy dolog ami nagyon nagyon fontos és ezt mindenkinek szem előtt kell tartania: a kenyeret szeretni és tisztelni KELL és ennek megfelelően bánjunk vele, már az első pillanattól kezdve. Nem csak egy darab tészta, hanem a KENYÉR . Ez a tisztelet minden idősebb emberben megvan és először talán ezt kellene megtanulni. Látnotok kellene apukám arcát, amikor a kenyérről beszél!:) Hihetetlen mennyi tisztelettel és szeretettel mesél a kenyérről!:) Ezért kérek mindenkit, hogy amikor kenyeret süt, jusson eszébe, őseinknek a kenyér nem csak egy étel volt, hanem talán maga az élet.
Elnézést, ha egy kicsit hosszú és unalmas beszámoló volt. Amit leírtam azt egy olyan ember mesélte, aki az élete nagy részét kemence mellett töltötte. Ő az apukám !!!!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára cibatapapa 2011. augusztus 9., kedd 15:03-kor.
K.B.Ü. cibatapapa
- csigaszeg
Én is átdobom ide...... mert rend a lelke.... mind esznek......
Sziasztok.....
Nos, ezek azok a hozzászólások (Lyon71)amiket tudnák olvasni estétől reggelig ,meg vissza
Felülmúlhatatlan érzés az aki még tud az idős szülőkkel,nagyszülőkkel együtt sütni főzni,különböző praktikákat átvenni ,megtanulni, amiket nem sikerült az agymosó banditáknak még teljesen kitakarítani a magyar emberek fejéből.
Nekem ez már sajnos nem adatik meg...
(A fejfákon már csak szomorkodni lehet, tanulni nem)....
De nem baj, a mi kobakunkból juszt sem fognak semmit se kimosni ezek a brigantik
Amit megmentünk, átveszünk azt szeretettel és alázattal kell kezelnünk,és kötelező ÁTADNI a következő generációknak..........
Mégegyszer ezer köszönet Lyon71 komának és a papának ezért a frankó leírásért, és csak annyit hogy még,még,még,még............

Sziasztok.....
Nos, ezek azok a hozzászólások (Lyon71)amiket tudnák olvasni estétől reggelig ,meg vissza

Felülmúlhatatlan érzés az aki még tud az idős szülőkkel,nagyszülőkkel együtt sütni főzni,különböző praktikákat átvenni ,megtanulni, amiket nem sikerült az agymosó banditáknak még teljesen kitakarítani a magyar emberek fejéből.

Kemencebaráti üdvözlettel.......

Kemence nélkül?????? Minek?????
Babóca & Csigaszeg A'lias Brigan-Tibi

Kemence nélkül?????? Minek?????
Babóca & Csigaszeg A'lias Brigan-Tibi
- horaciopepi
Mi is próbálkoztunk egy kis kenyér sütéssel
Papi azt szem bevált a cserepes módszer
Cibata köszi a tanácsokat
Papi azt szem bevált a cserepes módszer
Cibata köszi a tanácsokat
- Csatolmányok
-
- cserepes,patakis kenyér
- PIC_0087.JPG (36.96 KiB) Megtekintve 658 alkalommal
Üdv: horaciopepi
Ha azt hiszed, hogy a jó Istenek nincs humorérzéke.
Hát tervezz előre, majd meglátod.
Ha azt hiszed, hogy a jó Istenek nincs humorérzéke.
Hát tervezz előre, majd meglátod.
- tengelic
Pepi! Látom elvetetted a cserépbe a kenyérmagot
Szépen kikelt

Pepi
Nagyon guszták
Így utólag is köszi a segítséget. Az autófeltörésre gondolok
. Az ötlet jó volt...

Nagyon guszták

Így utólag is köszi a segítséget. Az autófeltörésre gondolok

Ne próbáld! Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld! (Yoda)
- almuska
Csodásak lettek! 

A célokat nem azért tűzzük ki hogy elérjük őket,hanem hogy irányt mutassanak!
http://www.youtube.com/watch?v=bXJF0HlK82Y
http://www.youtube.com/watch?v=dUdGqjxGWKc
Üdv:almuska
http://www.youtube.com/watch?v=bXJF0HlK82Y
http://www.youtube.com/watch?v=dUdGqjxGWKc
Üdv:almuska
- mazsi-drazsika
- Kemencefűtő
Üdv mivel hazaérve nem volt kenyerünk igy gyors kenyérsütés volt Szazo féle burgonyás 
erdélyiesen pityokás kenyér

erdélyiesen pityokás kenyér

- Csatolmányok
-
- kepatmeretezes_hu_Kp240.jpg (36.47 KiB) Megtekintve 662 alkalommal
-
- kepatmeretezes_hu_Kp239.jpg (34.94 KiB) Megtekintve 662 alkalommal
Elgurult a gyogyszerem de keresem !!!
Kemenceépítés: https://picasaweb.google.com/mazsidrazs ... directlink
Kemenceépítés: https://picasaweb.google.com/mazsidrazs ... directlink
- takijoci
Háát ezek a kenyerek!!

Kemence Baráti Üdvözlettel:
takijoci
takijoci
- jani
Egy régebbi fotó,és egy a múlt szombatról.Egy héten általában kétszer sütünk kenyeret-meg valamilyen kalácsot 

- Csatolmányok
-
- 2011-08-06 Szombati kenyerek.jpg (55.52 KiB) Megtekintve 630 alkalommal
-
- 2011-06-25 A falunapi kenyerek.jpg (45.77 KiB) Megtekintve 630 alkalommal
Mert a kemence is úgy jó, ha van mit bele tenni!