Kenyérsütés

Mindenféle finomságok receptjei és elkészítési módjai
Avatar
Kaszti Imre
Kemencefűtő
Hozzászólások: 172
Csatlakozott: 2011. augusztus 24., szerda 14:24

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Kaszti Imre » 2012. december 1., szombat 10:19

Siógabi írta:Sziasztok!
Nekem Hál Istennek nagyon jól sikerült tegnap (képeket később mert nem én csináltam, hanem a kollegáim).
Imi!
1 kg kenyérhez 20 dkg víz és 20 dkg liszt kell (1 kg-ra ez az arány) ezt este csináld meg és tedd langyos helyre!
Másnap reggel feloldod 6,4 dl vízzel és hozzá az 1 kg liszt, a liszthez ne felejts el egy kanál sót rakni, meg ha van egy kicsi sikért. Dagasztás, 10 perc múlva megint, 20 perc múlva megint, 30 perc múlva megint, 1 óra pihenés aztán hajtogatás, 1 óra múlva megint, 1 óra múlva megint, majd óra pihenés és formázás, megint egy óra pihenés és be a sütőbe.
Sűrű, tömött, stb... legalább egyszer próbáljátok meg a recept szerit... :)
Tólaci!
Hanyadik napnál tartasz? Ne öntsd ki! Ha kicsit is mutat aktivitás, akkor jó, amikor kiveszed a hűtőből és leveszed a tetejét akkor van egy szúrós szag, de ahogy leöntöd a tetejét és frissíted elillan...
A tegnapi nap egyébként nagyon jól sikerült, 65 kolbász és és 60 kg hurka, volt mit csinálni, de majd összefoglalót a disznós topicba később!

Üdv: Gábor
Hali!

Nos én 10 dkg kovászhoz adtam 1 dl vizet, majd 10 dkg lisztet. Én csak 1/2 kg lisztből szeretnék próbát sütni, így csak 3,2 dl víz kell hozzá. + fél kanál só.
Amit nem értek, hogy miért kell ennyiszer dagasztani és hajtogatni a kenyeret? Már több videót is láttam kenyérsütésről, de sem ott nem hajtogatták és mamám elmondása alapján ők sem hajtogatták. Este kovászoltak, reggel dagasztottak, majd kelesztettek, közben fűtöttek és lőn kenyér. Lehet lustának tűnök, de ha ez régen ment, akkor most miért ne működhetne?!?! Azt biztos, én így fogom csinálni. Legalább is ez a célom.
Majd meglátjuk, mire jutok. Vadmalacot sütök kemencében, így nem ártana mellé egy fincsi kenyér.
Hoppá hoppá! Majd elfelejtettem. Valaki írta, hogy a kihűlés is a sütés része. Hogyan is érdemes lehűteni a frissen elkészült kenyeret??

A tanácsokat pedig mindenkitől nagyon szépen köszönöm.

tolaci: az enyémnek is szúrós szaga volt, mikor levettem a kupakot a befőttes üvegről, de ha összekevertem negyedelés és etetgetés előtt, már jó illata volt.

Üdv: Imi
"Ez a világ mi vóna, ha egy kis bor nem vóna"

Kép

Avatar
balooo
Kemence mester
Hozzászólások: 329
Csatlakozott: 2010. augusztus 24., kedd 11:29

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: balooo » 2012. december 1., szombat 11:07

Kaszti Imre írta:
Siógabi írta:Sziasztok!
Nekem Hál Istennek nagyon jól sikerült tegnap (képeket később mert nem én csináltam, hanem a kollegáim).
Imi!
1 kg kenyérhez 20 dkg víz és 20 dkg liszt kell (1 kg-ra ez az arány) ezt este csináld meg és tedd langyos helyre!
Másnap reggel feloldod 6,4 dl vízzel és hozzá az 1 kg liszt, a liszthez ne felejts el egy kanál sót rakni, meg ha van egy kicsi sikért. Dagasztás, 10 perc múlva megint, 20 perc múlva megint, 30 perc múlva megint, 1 óra pihenés aztán hajtogatás, 1 óra múlva megint, 1 óra múlva megint, majd óra pihenés és formázás, megint egy óra pihenés és be a sütőbe.
Sűrű, tömött, stb... legalább egyszer próbáljátok meg a recept szerit... :)
Tólaci!
Hanyadik napnál tartasz? Ne öntsd ki! Ha kicsit is mutat aktivitás, akkor jó, amikor kiveszed a hűtőből és leveszed a tetejét akkor van egy szúrós szag, de ahogy leöntöd a tetejét és frissíted elillan...
A tegnapi nap egyébként nagyon jól sikerült, 65 kolbász és és 60 kg hurka, volt mit csinálni, de majd összefoglalót a disznós topicba később!

Üdv: Gábor
Hali!

Nos én 10 dkg kovászhoz adtam 1 dl vizet, majd 10 dkg lisztet. Én csak 1/2 kg lisztből szeretnék próbát sütni, így csak 3,2 dl víz kell hozzá. + fél kanál só.
Amit nem értek, hogy miért kell ennyiszer dagasztani és hajtogatni a kenyeret? Már több videót is láttam kenyérsütésről, de sem ott nem hajtogatták és mamám elmondása alapján ők sem hajtogatták. Este kovászoltak, reggel dagasztottak, majd kelesztettek, közben fűtöttek és lőn kenyér. Lehet lustának tűnök, de ha ez régen ment, akkor most miért ne működhetne?!?! Azt biztos, én így fogom csinálni. Legalább is ez a célom.
Majd meglátjuk, mire jutok. Vadmalacot sütök kemencében, így nem ártana mellé egy fincsi kenyér.
Hoppá hoppá! Majd elfelejtettem. Valaki írta, hogy a kihűlés is a sütés része. Hogyan is érdemes lehűteni a frissen elkészült kenyeret??

A tanácsokat pedig mindenkitől nagyon szépen köszönöm.

tolaci: az enyémnek is szúrós szaga volt, mikor levettem a kupakot a befőttes üvegről, de ha összekevertem negyedelés és etetgetés előtt, már jó illata volt.

Üdv: Imi
Mikor kiveszed a kenyeret a kemiből vizzel lemosod . Én egy spricnivel beszoktam spriccelni aztán konyharuhába tekerem , majd 2 főzőkanalat teszek alá és azon hűtöm.
" Mennyire vagy túsz :?: Sörhöz hozzá férsz ? "

http://www.kemencebence.hu/foto/index.php?cat=10923

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2012. december 1., szombat 11:31

Szia Imi!

Én is kezdtem anno a kényelmes módszerrel, sőt Erdélyben is így láttam a nyáron. De meg kell mondjam, hogy nagyon nehéz tésztájú kenyér született. Erdélyiek is elmondták, hogy reggelire egy szelet kenyérnek elégnek kell lennie... Így volt, mondjuk az egy szelet volt vagy 30 dkg... :) ki így ki úgy... De én azért ébresztettem fel bennetek ezt a kovászos dolgot, mert mi már hozzá szoktunk a puha foszlós kenyerekhez, és az Alexa féle recept jó alternatíva arra, hogy hogyan lehet kovásszal foszlós-puha kenyeret készíteni. Azért is tartom nagy kincsnek mert az elmúlt két évben rengeteg vacak dolgot találtam a neten, de ezt én ki próbáltam és működik ezért ajánlom jó szívvel. Van 5-6 paraméter amit be kell tartani, de ha egyszer elsajátítod akkor baromi jó. Ez olyan mint a Hédike rétese amit szintén nagy kincsnek tartok, de az is csak akkor működik ha betartod receptet illetve a technológiát! Ezt vegyétek figyelembe, és várom a beszámolókat a végeredményről! :)
A hűtést hasonlóan Baloohoz végzem én is, ezért fontos, hogy valami rács féleségen legyen, hogy alulról tudjon szellőzni!

Üdv: Gábor
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

Avatar
tolaci
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1435
Csatlakozott: 2010. január 8., péntek 7:10

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: tolaci » 2012. december 1., szombat 21:01

Hááát, reggel felkeltem, megnéztem hátha van megoldás a tamagocsimnak, aztán mivel nem volt még hozzászólás megszületett a döntés: kiöntöttem.
Aztán később leültem a géphez és látom, hogy többen is írták, hogy jól működött a kis kovászkám, én meg kiöntöttem. fal:) fal:) fal:) fal:) fal:) fal:) fal:) fal:) fal:) fal:) fal:) fal:) fal:) fal:) fal:) fal:) fal:)
Most újra indultam egy új adaggal. Remélem ebből már kenyér is születhet majd.
KBÜ: tolaci

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2012. december 1., szombat 21:51

Srácok, én már odáig jutottam, hogy szúk körünkben vállalom, hogy küldök nektek postán, elsőbségivel kinevelt kovászt! :)
Küldjetek priviben címet, másnapra ott a csomag, egy kanálnyit csak, otthon hozzá adjátok ami kell és be a hűtőbe...

Üdv: Gábor
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

Avatar
feli
Kemencefűtő
Hozzászólások: 114
Csatlakozott: 2012. július 22., vasárnap 22:32

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: feli » 2012. december 1., szombat 22:58

Siógabi írta:Srácok, én már odáig jutottam, hogy szúk körünkben vállalom, hogy küldök nektek postán, elsőbségivel kinevelt kovászt! :)
Küldjetek priviben címet, másnapra ott a csomag, egy kanálnyit csak, otthon hozzá adjátok ami kell és be a hűtőbe...

Üdv: Gábor
Én holnap fogok sütni, igaz csak a konyhai villanysütőben, nem lesz időm Tóbiást felfűteni.Nagyon reménykedem a fergeteges sikerben!!!!!!!! HA most sem boldogulok, lehet, benevezek egy kis potyakovászra, ha lehet.
Azt hiszem lassan megérdemled a Kenyér-Őrs vezetője címet!!!! :bol
Feli


............most esett le, ez a felhívás a "srácok"-nak szól.........:(((((((

Avatar
zozo
Kemencefűtő
Hozzászólások: 103
Csatlakozott: 2008. augusztus 13., szerda 17:33

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: zozo » 2012. december 2., vasárnap 12:29

Sziasztok Mesterek! Az alábbi kenyeret a tavalyi évben sütöttem. A kovászmagot a közeli lángos sütőtől kértem, ezzel indult a művelet. Került bele élesztő,6 kg. liszt, víz majd következett időseb barátom, Béla bácsi hatalmas kezei által a kétszeri dagasztás. Talán a képen látható, hogy jól megpirult de nem volt égett az íze! Nagyon finom volt, hamar elfogyott az egyenként közel 3 kg.-osra sikeredett cipó. Az idén is valami hasonlón mesterkedek, a videón látott Ilonka néni módszerét követve, egész éjjel próbálom keleszteni a kovászt, majd dagasztok ameddig csak bírom! A párásításra is jobban figyelek, meglátjuk mi sül ki belőle! Sok sikert mindenkinek!
Csatolmányok
kenyér kis kép.jpg
kenyér kis kép.jpg (37.24 KiB) Megtekintve 1307 alkalommal
Kemence Baráti Üdvözlettel: Zozo

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2012. december 2., vasárnap 16:47

ZoZo!

Ha szeretnéd, hogy a kenyereid magasabbak legyenek a következőket ajánlom.

A képről úgy tűnik kicsit melegebb volt a kemencéd. A tanácsom, ha bevetés előtt bevágod a kenyeret akkor a bevágott része kifele nézzen, a másik mikor bevetetted akkor az előtét kb 5-10 cm -re felül legyen nyitva, ezt kb 10-15 percig hagyd így ennyi idő alatt a kenyereid szépen feljönnek. Én ilyenkor megnézem, hogy szépen feljöttek e majd teljesen lezárom.

Üdv. Schubert!
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
zozo
Kemencefűtő
Hozzászólások: 103
Csatlakozott: 2008. augusztus 13., szerda 17:33

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: zozo » 2012. december 2., vasárnap 17:20

Köszönöm a jó tanácsot, mindenképpen megfogadom!
Kemence Baráti Üdvözlettel: Zozo

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2012. december 3., hétfő 7:40

feli írta:
Siógabi írta:Srácok, én már odáig jutottam, hogy szúk körünkben vállalom, hogy küldök nektek postán, elsőbségivel kinevelt kovászt! :)
Küldjetek priviben címet, másnapra ott a csomag, egy kanálnyit csak, otthon hozzá adjátok ami kell és be a hűtőbe...

Üdv: Gábor
Én holnap fogok sütni, igaz csak a konyhai villanysütőben, nem lesz időm Tóbiást felfűteni.Nagyon reménykedem a fergeteges sikerben!!!!!!!! HA most sem boldogulok, lehet, benevezek egy kis potyakovászra, ha lehet.
Azt hiszem lassan megérdemled a Kenyér-Őrs vezetője címet!!!! :bol
Feli


............most esett le, ez a felhívás a "srácok"-nak szól.........:(((((((
Hmmm, Srácok-Lányok!
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

Avatar
panda965
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1398
Csatlakozott: 2012. február 12., vasárnap 20:45

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: panda965 » 2012. december 3., hétfő 21:25

Üdv mindenkinek most már ide is be pofátlan kódom egy kicsit .A hét végén PIRI nek melege lett .
Na és meg született az első kemencés kenyerünk .Kicsit világos lett a héja de az íze a fontos és az nagyon jó lett .ezt majd még meg fogjuk ismételni egy párszor az biztos .
Csatolmányok
Kép1223.jpg
Kép1223.jpg (21.67 KiB) Megtekintve 1217 alkalommal
Kép1224.jpg
Kép1224.jpg (13.12 KiB) Megtekintve 1217 alkalommal
Kép1234.jpg
Kép1234.jpg (20.96 KiB) Megtekintve 1217 alkalommal
K.B.Ü. : panda965

A hibákat úgy kerülheted el, ha tapasztalatot szerzel.
Tapasztalatot úgy szerzel, ha hibákat követsz el.


Az az ember ,aki nem csinál hibát az semmit sem csinál ..

Avatar
panda965
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1398
Csatlakozott: 2012. február 12., vasárnap 20:45

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: panda965 » 2012. december 3., hétfő 21:26

És itt a vég eredmény .
Csatolmányok
Kép1243.jpg
Kép1243.jpg (21.17 KiB) Megtekintve 1217 alkalommal
Kép1244.jpg
Kép1244.jpg (23.62 KiB) Megtekintve 1217 alkalommal
K.B.Ü. : panda965

A hibákat úgy kerülheted el, ha tapasztalatot szerzel.
Tapasztalatot úgy szerzel, ha hibákat követsz el.


Az az ember ,aki nem csinál hibát az semmit sem csinál ..

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2012. december 3., hétfő 22:11

Szia Panda!

Gratulálok, nagyon szép lett a végeredmény! :)

Mint korábban említettem Pénteken a kollegákkal összejöttünk disznótoroskodni. Hirtelen nem is tudom hova rakjam a képeket, de mivel itt már egyszer szó volt róla ezért ezt a topicot választottam.
Levágtunk egy kisebb állatkát, tényleg nem volt nagy (140 kg), viszont mindent bedaráltunk, csak a csülköket sütöttük meg, illetve szűzpecsenyét. Így született 60 kg hurka, 30 kg sütőkolbász és 35 kg füstölt kolbász.
Többek között abban is igaza van Cibatafaternak, hogy a kenyérsütés után a fényképezés a legnehezebb. Én annyit szaladoztam a böllérkedés és a kemencézés között, hogy a fotózásra már nem futotta, a kollegáktól meg már sírva könyörögtem ki pár fotót, abból tudok egyet-kettőt bemutatni.
Ami idevág és lényeges, hogy ismét jól sikerült a kovászos kenyér, zsinórban az ötödik alkalom, úgyhogy most már magabiztosan mondhatom, hogy mukudik (ahogy a nagy varázsló mondaná). A képen látható kenyér 1 kg lisztből készült...

Üdv: Gábor
Csatolmányok
20121130350.jpg
kovászos kenyér
20121130350.jpg (34.84 KiB) Megtekintve 1204 alkalommal
20121130335.jpg
kenyérlángos
20121130335.jpg (46.08 KiB) Megtekintve 1204 alkalommal
20121130336.jpg
kakaós csiga
20121130336.jpg (47.37 KiB) Megtekintve 1204 alkalommal
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2012. december 3., hétfő 22:13

És a mai termés a füstölőből... :)
Csatolmányok
PICT0003.jpg
PICT0003.jpg (41.05 KiB) Megtekintve 1204 alkalommal
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

Avatar
csácsó2
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1128
Csatlakozott: 2011. május 19., csütörtök 11:34

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: csácsó2 » 2012. december 3., hétfő 22:16

Gabikám nem is kell ide több fotó az izgatás fogalmát ez is kimeríti :evil: :nya
K.b.üdvözlettel csácsó2

Ami jó az életben az hízlal, vagy erkölcstelen.

Avatar
TIS
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1450
Csatlakozott: 2011. március 28., hétfő 21:30

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: TIS » 2012. december 3., hétfő 22:18

Gabi!
Mindenhez sok sok meg::) , a kovászos kenyérhez pedig külön emelem a kalapom, azt hiszem megdolgoztál érte! :nya :k :eh
Kép
"Egy ismeretlen barát is barát."-Lessing
https://picasaweb.google.com/1077772856 ... directlink

Avatar
panda965
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1398
Csatlakozott: 2012. február 12., vasárnap 20:45

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: panda965 » 2012. december 3., hétfő 22:21

Siógabi írta:Szia Panda!

Gratulálok, nagyon szép lett a végeredmény! :)

Mint korábban említettem Pénteken a kollegákkal összejöttünk disznótoroskodni. Hirtelen nem is tudom hova rakjam a képeket, de mivel itt már egyszer szó volt róla ezért ezt a topicot választottam.
Levágtunk egy kisebb állatkát, tényleg nem volt nagy (140 kg), viszont mindent bedaráltunk, csak a csülköket sütöttük meg, illetve szűzpecsenyét. Így született 60 kg hurka, 30 kg sütőkolbász és 35 kg füstölt kolbász.
Többek között abban is igaza van Cibatafaternak, hogy a kenyérsütés után a fényképezés a legnehezebb. Én annyit szaladoztam a böllérkedés és a kemencézés között, hogy a fotózásra már nem futotta, a kollegáktól meg már sírva könyörögtem ki pár fotót, abból tudok egyet-kettőt bemutatni.
Ami idevág és lényeges, hogy ismét jól sikerült a kovászos kenyér, zsinórban az ötödik alkalom, úgyhogy most már magabiztosan mondhatom, hogy mukudik (ahogy a nagy varázsló mondaná). A képen látható kenyér 1 kg lisztből készült...

Üdv: Gábor
Hát van itt minden mi a mitől az embernek mindjárt :nya :nya :nya
Gratulálok nektek .
K.B.Ü. : panda965

A hibákat úgy kerülheted el, ha tapasztalatot szerzel.
Tapasztalatot úgy szerzel, ha hibákat követsz el.


Az az ember ,aki nem csinál hibát az semmit sem csinál ..

Avatar
tolaci
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1435
Csatlakozott: 2010. január 8., péntek 7:10

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: tolaci » 2012. december 3., hétfő 22:28

Én most dobom ki a második adag kovászt mindjárt. Ha jól látom ott a kenyér mellett egy jókora bárd pihen. Ha ekkora szerkezet kell a szeleteléshez, akkor én inkább maradok a már kitapasztalt élesztős megoldásnál. :twisted:
KBÜ: tolaci

geyza22
Kemence mester
Hozzászólások: 329
Csatlakozott: 2012. szeptember 30., vasárnap 23:07

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: geyza22 » 2012. december 4., kedd 17:44

Heló Pék Mesterek!!! Ma újra neki futottam a villanysütögetőbe be kavartam 1 kg "egéssssségtelen " búza fehér lisztet és az eredmény ilyen lett !!! többszöri kovász kotyvasztási kísérlet után magam is fel adtam és én mint már írtam 0,5dkg élesztő és egy evő kanál kefirrel + 3 evőkanál liszt és kis langyi víz ha kell-indítom az akciót !! Szerintem eszt tovább lehet etetni napokig akkor is használható lenne még nem próbáltam !!! Szerintem még kevesebb élesztővel is ellehet indítani a folyamatot csak idő és meleg kell hozzá, és talán egy hét múlva kovász lesz!!! Ja és most nem repedt ki csak kicsit lapos lett,mint a vakond túrás a fűnyíró után!! Panda,--- és a tallutól megfosztott madárral mi lett??? Üdv! Geyza!!!
Ami jó az fen marad megmarad ez a KEMENCE!!!!

Avatar
tferke
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 20
Csatlakozott: 2011. október 9., vasárnap 20:31

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: tferke » 2012. december 4., kedd 20:23

Szia Geyza!

Gratulálok a kenyeredhez!
A pékek még nem szerveznek tüntetést elétek?

Avatar
Mamóca
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1922
Csatlakozott: 2010. február 23., kedd 18:25

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Mamóca » 2012. december 4., kedd 21:45

Siógabi , geyza kedves!

meg::) meg::) meg::) meg::) meg::) meg::) meg::) meg::)
Mestermunka, gyönyörűség, amit alkottatok!
Nagy-nagy GRATULA mindkettőtöknek! meg::) meg::) meg::)

Szeretettel:Mamóca :bo

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2012. december 4., kedd 21:56

Gézabá!

Rendben van az a kenyér nagyon! :)

Üdv: Gábor
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

geyza22
Kemence mester
Hozzászólások: 329
Csatlakozott: 2012. szeptember 30., vasárnap 23:07

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: geyza22 » 2012. december 5., szerda 8:52

Köszönet az elismerő szavakért!!! Mostanában kenyérsütési gyakorlatot tartok a kicsi konyhában ,mert szeretnék a dönciben is sütni vagy hatot ,de még nem látom elérkezettnek az időt mert még nem elég a tapasztalásom hozzá!! --------Lenne egy "szakmai" kérdésem Ha pici élesztővel/ egy csipetnyi / inditom a kovászt és savanyított tejtermékkel és több napon keresztül etetem illetve fen tartom a folyamatot, szerintetek megkapom a klasszikus kovász ízt :?: :?: :?: :?: :?: van e már valakinek ilyen tapasztalása :?: :?: :?: :?: Üdv geyza!!
Ami jó az fen marad megmarad ez a KEMENCE!!!!

Avatar
panda965
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1398
Csatlakozott: 2012. február 12., vasárnap 20:45

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: panda965 » 2012. december 5., szerda 15:10

geyza22 írta: Panda,--- és a tallutól megfosztott madárral mi lett??? Üdv! Geyza!!!
Ez lett a vég eredmény de a ( Menüsor kemencéből ) rovatban meg írtam a többi fejleményt is .
Csatolmányok
Kép1247.jpg
Kép1247.jpg (22.31 KiB) Megtekintve 1129 alkalommal
K.B.Ü. : panda965

A hibákat úgy kerülheted el, ha tapasztalatot szerzel.
Tapasztalatot úgy szerzel, ha hibákat követsz el.


Az az ember ,aki nem csinál hibát az semmit sem csinál ..

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2012. december 5., szerda 17:53

geyza22 írta:Köszönet az elismerő szavakért!!! Mostanában kenyérsütési gyakorlatot tartok a kicsi konyhában ,mert szeretnék a dönciben is sütni vagy hatot ,de még nem látom elérkezettnek az időt mert még nem elég a tapasztalásom hozzá!! --------Lenne egy "szakmai" kérdésem Ha pici élesztővel/ egy csipetnyi / inditom a kovászt és savanyított tejtermékkel és több napon keresztül etetem illetve fen tartom a folyamatot, szerintetek megkapom a klasszikus kovász ízt :?: :?: :?: :?: :?: van e már valakinek ilyen tapasztalása :?: :?: :?: :?: Üdv geyza!!

Kedves Gézabá!

Ez elmúlt időszakban csakis a kovász érlelés tapasztalatait beszéltük át. :) Az én véleményem az, hogy az élesztős kenyér és a kovászos kenyér közti alapvető különbség az, hogy az egyik élesztőgombával érlel míg a másik tejsavbaktériummal, éppen ezért én a kettőt nem keverném... De lehet, hogy ettől függetlenül egy próbát megér...

Üdv: Gábor
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2012. december 5., szerda 20:48

geyza22 írta:Köszönet az elismerő szavakért!!! Mostanában kenyérsütési gyakorlatot tartok a kicsi konyhában ,mert szeretnék a dönciben is sütni vagy hatot ,de még nem látom elérkezettnek az időt mert még nem elég a tapasztalásom hozzá!! --------Lenne egy "szakmai" kérdésem Ha pici élesztővel/ egy csipetnyi / inditom a kovászt és savanyított tejtermékkel és több napon keresztül etetem illetve fen tartom a folyamatot, szerintetek megkapom a klasszikus kovász ízt :?: :?: :?: :?: :?: van e már valakinek ilyen tapasztalása :?: :?: :?: :?: Üdv geyza!!
Mivel én elég ritkán sütök kenyeret, (a cukheró és a szénhidrát bomba miatt), ezért nekem is macerásnak tűnik a ilyen kevés mennyiségnél (és a ritka sütésnél :nya ) a kovász pátyolgatása és nevelése. Gabinak tagadhatatlan és hatalmas érdemei vannak a hagyományos kovásszal készült kenyerek készítésében, kipróbálásában, és a tapasztalatok átadásában, megosztásában meg::) meg::) meg::) Ne is hagyd abba Gabi, fejleszd tökélyre a technikát! :bo :ty
Kedves geyza :hejSzerintem is a legjobb, ha először a kicsi konyhádban trenyázol és teszel szert némi tapasztalatra.
Az általad javasolt kovász készítés nem idegen a magyar konyhától. Sőt én emlékszem őseimre akik egyszerűen kivettek mindig egy marék tésztát a kenyérből és a tekenő vakarékával összegyúrták, fél tenyérnyi lapos kis pogácsákat formáztak a tésztából és nyáron a napon, télen pedig a reerben (sütőben) meg szárították. A következő kenyér sütés előtt langyos vízben feláztatták, a tekenőben fészket csináltak a lisztben amibe ezt a kovászt beleöntötték majd megszórták a lisztel. Mindig csak másnap dagasztották össze az addig fortyogó, bugyborékoló, életre kelt, feléledt kovásszal a tésztát. Többször dagasztották, gyömöszölték, kelesztették a hatalmas kenyeret. Azt nem sikerült kiderítenem (mert még toporzékoló kisgyerek voltam fal:) Hogy leges leg-előszőr valamikor tettek e élesztőt a kovászba, Szerintem nem is lehetett kapni a "Hangya" nevű petróleum szagú büdös csákvári szomszéd üzletben fal:)
A lényeg, hogy én nem beszélnélek le a kevés és élesztős indításról. Szerintem próba szerecsen :lol: :mrgreen:
üdv.: cibatapapa
K.B.Ü. cibatapapa

geyza22
Kemence mester
Hozzászólások: 329
Csatlakozott: 2012. szeptember 30., vasárnap 23:07

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: geyza22 » 2012. december 5., szerda 21:36

Köszönöm nektek a véleményeket és a tépett izzadt madárfotót pandának!! Az a gond jelenlegi kenyér sütögetésemmel ,hogy a kemence legalább 6 kenyeret fogad be egyszerre ,mert így gazdaságos és ez két embernek több heti elemózsia lenne !! Régen nagy volt a család és hetente volt a kenyérsütés és a kovász hétről hétre szükséges volt!! Most meg itt álok nagy kemencével egy asszonkával és már a család bővítéséből ki fiatalodtam és így marad a villany sütögető ,kis tál meg kis kenyér ,ha nem akarom a véremben az adalék anyagok koncentrációját növelni! Hely ha újra kezdhetném a családi alapok lerakását akkor a kemivel kezdeném és hozzá igazítanám a kenyér fogyasztók számát!!! Üdv Geyza!!!
Ami jó az fen marad megmarad ez a KEMENCE!!!!

Avatar
jani
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1281
Csatlakozott: 2009. július 22., szerda 11:34

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: jani » 2012. december 5., szerda 22:12

teki írta:Kenyérsütők!
Jani barátunk bemutató kenyérsütést tart :k :nya Dinnyésen december 14.-én a kemence avatón. :kaba
Mi ott.leszünk! :D Gyakoroljatok csak bátran,a tapasztalat sokat segít. És merjétek variálni az összetevőket,pl a 6 dl vízhelyett 7 dl-t használni......váltsatok lisztet... :hej
Mert a kemence is úgy jó, ha van mit bele tenni!

Avatar
cocos
Kemencefűtő
Hozzászólások: 98
Csatlakozott: 2011. augusztus 4., csütörtök 11:09

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: cocos » 2012. december 9., vasárnap 15:30

Ma kipróbáltam a 12-órás kenyeret.Az eddigi próbálkozásaimból ez tetszik a legjobban.Mind a végeredmény, mind az elkészítése.
Az utóbbi azért,mert összesen kb.5 perc meló van vele, ugyanis nem kell dagasztani. Tegnap este összekevertem a hozzávalókat:
500 g liszt
3 g szárított élesztő
300-400 ml víz
1 teáskanál só (szerintem mehetne több bele)
, majd letakarva hagytam ma délelöttig.A tésztát kiöntöttem a lisztes felületre (olyan gumiszerű az állaga),majd lisztes kézzel mind a négy oldalról kétszer behajtottam.Egy átfordítás után kész.30 perc pihi és irány a kemence.
Sokkal lukacsosabb lazább tészta,mint a dagasztott.
Az eredeti receptnél előmelegített vas-,vagy cserépedénybe tették, de Én simán raktam a sütőfelületre,mint eddig.
Csatolmányok
DSC03070.JPG
kész kenyér
DSC03070.JPG (52.21 KiB) Megtekintve 1027 alkalommal
DSC03069.JPG
tészta
DSC03069.JPG (36.77 KiB) Megtekintve 1027 alkalommal
“A lehetetlen nem tény, hanem vélemény.” (Muhammad Ali)

Építés:https://picasaweb.google.com/1026921002 ... pJmfptW9fg#

Avatar
almuska
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1624
Csatlakozott: 2010. március 31., szerda 19:47

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: almuska » 2012. december 9., vasárnap 17:21

Nekem is tetszik. meg::) :nya
A célokat nem azért tűzzük ki hogy elérjük őket,hanem hogy irányt mutassanak!
http://www.youtube.com/watch?v=bXJF0HlK82Y
http://www.youtube.com/watch?v=dUdGqjxGWKc

Üdv:almuska

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2012. december 10., hétfő 16:01

Szia Cocos!

Biztató a végeredmény, gratulálok! Ízre milyen volt, biztos finom?
Én kaptam néhány képet a kolegáktól végre a kovászos kenyérkékről, talán jobban sikerült ezért gondoltam, hogy bemutatom megint!
Csatolmányok
kenyér 1.jpg
kenyér 1.jpg (49.82 KiB) Megtekintve 979 alkalommal
kenyér 2.jpg
kenyér 2.jpg (45.82 KiB) Megtekintve 979 alkalommal
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

Avatar
panda965
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1398
Csatlakozott: 2012. február 12., vasárnap 20:45

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: panda965 » 2012. december 10., hétfő 20:10

Siógabi írta:Szia Cocos!

Biztató a végeredmény, gratulálok! Ízre milyen volt, biztos finom?
Én kaptam néhány képet a kolegáktól végre a kovászos kenyérkékről, talán jobban sikerült ezért gondoltam, hogy bemutatom megint!
Gratulálok nekem meg csak :nya :nya :nya
K.B.Ü. : panda965

A hibákat úgy kerülheted el, ha tapasztalatot szerzel.
Tapasztalatot úgy szerzel, ha hibákat követsz el.


Az az ember ,aki nem csinál hibát az semmit sem csinál ..

Tanden
Kemence mester
Hozzászólások: 451
Csatlakozott: 2012. április 15., vasárnap 14:08

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Tanden » 2012. december 12., szerda 6:19

Siógabi, és Cocos meg::)
Nagyon ügyesk vagytok :!:

Avatar
hoffyati
Kemence mester
Hozzászólások: 621
Csatlakozott: 2010. március 2., kedd 13:37

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: hoffyati » 2012. december 12., szerda 22:31

Gabi, Cocos!!


meg::) meg::) meg::) meg::) meg::) :D :D :D :D :D
Hoffyati

A tűz melege legyen veletek !!!

Avatar
SzKaresz
Kemence mester
Hozzászólások: 373
Csatlakozott: 2009. július 24., péntek 21:01

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: SzKaresz » 2012. december 14., péntek 11:45

cocos írta:Ma kipróbáltam a 12-órás kenyeret.Az eddigi próbálkozásaimból ez tetszik a legjobban.Mind a végeredmény, mind az elkészítése.
Az utóbbi azért,mert összesen kb.5 perc meló van vele, ugyanis nem kell dagasztani. Tegnap este összekevertem a hozzávalókat:
500 g liszt
3 g szárított élesztő
300-400 ml víz
1 teáskanál só (szerintem mehetne több bele)
, majd letakarva hagytam ma délelöttig.A tésztát kiöntöttem a lisztes felületre (olyan gumiszerű az állaga),majd lisztes kézzel mind a négy oldalról kétszer behajtottam.Egy átfordítás után kész.30 perc pihi és irány a kemence.
Sokkal lukacsosabb lazább tészta,mint a dagasztott.
Az eredeti receptnél előmelegített vas-,vagy cserépedénybe tették, de Én simán raktam a sütőfelületre,mint eddig.
Kösz az ötletet, sikerült nekem is:)
Csatolmányok
kenyer.jpg
kenyer.jpg (17.08 KiB) Megtekintve 859 alkalommal
Üdv SzKaresz http://szkaresz.blog.hu/
A kemencém: https://goo.gl/photos/ExNcubcuwdU71eox8
A kemence az élet sója, de mint minden só, annyit ér, amennyit használják.

Avatar
cocos
Kemencefűtő
Hozzászólások: 98
Csatlakozott: 2011. augusztus 4., csütörtök 11:09

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: cocos » 2012. december 14., péntek 21:08

Gratula! Ugye nem izzasztó? :k
“A lehetetlen nem tény, hanem vélemény.” (Muhammad Ali)

Építés:https://picasaweb.google.com/1026921002 ... pJmfptW9fg#

Avatar
qqca
Kemence mester
Hozzászólások: 272
Csatlakozott: 2012. június 5., kedd 8:21

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: qqca » 2012. december 15., szombat 0:36

Na ennek a kenyérnek az elkészítését én is be merem vállalni.
Karácsony előtt üzembe lesz helyezve a kemence, ezt mindenképp kipróbálom. :ty
IX. KEMENCEBARÁTOK TALÁLKOZÓJA 2018 regisztráció:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... edit#gid=0

Kemencém:
https://www.youtube.com/watch?v=xdDisk5JUrY

teki
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 864
Csatlakozott: 2010. február 7., vasárnap 12:21

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: teki » 2012. december 15., szombat 16:34

Hahaha, megtudtuk a kenyérsütés rejtelmeit, erre nem gondolt senki. Jani barátunk csak segítséggel tud kenyeret sütni.
Először az égieket kérte
Dinnyés kemence avató 57.JPG
Dinnyés kemence avató 57.JPG (39.62 KiB) Megtekintve 809 alkalommal
Aztán masszőr segítségét vette igénybe
Dinnyés kemence avató 9.JPG
Dinnyés kemence avató 9.JPG (47.53 KiB) Megtekintve 809 alkalommal
Majd külön Sámán húzta az ököl alá valót
Dinnyés kemence avató 7.JPG
Dinnyés kemence avató 7.JPG (43.76 KiB) Megtekintve 809 alkalommal
"A hagyomány nem a hamu őrzése,
hanem a láng továbbadása"

teki
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 864
Csatlakozott: 2010. február 7., vasárnap 12:21

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: teki » 2012. december 15., szombat 16:38

Még mindig zenére szakajtott
Dinnyés kemence avató 35.JPG
Dinnyés kemence avató 35.JPG (48.59 KiB) Megtekintve 808 alkalommal
Bevetésnél sok embernek melegen kel tartani a kenyér tésztát
Dinnyés kemence avató 84.JPG
Dinnyés kemence avató 84.JPG (53.84 KiB) Megtekintve 808 alkalommal
Most már tényleg az égieken van a felelősség, hogy eldőljön mi lesz belőle
Dinnyés kemence avató 91.JPG
Dinnyés kemence avató 91.JPG (52 KiB) Megtekintve 808 alkalommal
"A hagyomány nem a hamu őrzése,
hanem a láng továbbadása"

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2012. december 15., szombat 17:49

Gratulálok Nektek! Mester munka!
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

Válasz küldése