Pontos idő: 2018. február 21., szerda 22:34

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 3129 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 79  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. április 27., hétfő 22:40 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Hozzászólások: 2281
Tartózkodási hely: Nádudvar az I. Kemencebence.hu-KemenceBarátok Találkozó helyszíne 2010.04.09-10.
Adott Köszönöm: 65 alkalom
Kapott Köszönöm: 43 alkalom
:cry: :( :cry: :( :cry: :( :cry: :( :cry: :(
Kár értük!
De legalább jól átsültek!
:D :D :D

_________________
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. április 28., kedd 6:44 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2008. október 14., kedd 10:36
Hozzászólások: 1155
Tartózkodási hely: Debrecen
Adott Köszönöm: 8 alkalom
Kapott Köszönöm: 5 alkalom
Sziasztok.Üdv Schubert.A radiatormeletti kelesztesre gondolsz.Ott szepen megsült nem is egettmeg ,tenyleg szepeklettek.

_________________
K.B üdvözlettel      Vizipoc


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. április 30., csütörtök 11:44 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59
Hozzászólások: 653
Tartózkodási hely: Nyíregyháza
Adott Köszönöm: 2 alkalom
Kapott Köszönöm: 37 alkalom
Pedig látom ott volt a hőmérő is!
Vagy azt már csak utólagos ellenőrzésre használtad?

Olyan régen sütöttem már kemencében kenyeret, pedig ki akarom próbálni a receptedet pontosan betartva..
Amúgy sem vagyunk nagy kenyérfalók, 60-70dkg elég egy hétig. Aztán a kenyérsütő gépbe odateszem a hozzávalókat, gyors programon 1:58 alatt kész. Szóval kicsivel több, mintha elmennék a boltba venni egy vacak adalékolt kenyeret és teljesen jó. A 4 órás programmal túlkel a kenyér és nem sikerül olyan jól. Az utóbbi időben teszek bele aszkorbinsavat is (C vitamin ismertebb néven) nem is a vitaminpótlás miatt, ahnem azért mert jobb lesz a tészta állaga, jobban megkel. Próbáljátok ki, lehet kapni herbáriában, vagy egyéb vitaminos cégeknél. Sosem baj, ha van otthon. Néha keverek a gyümölcslébe is. Nem is vagyok beteg sose :P

_________________
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. április 30., csütörtök 17:12 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56
Hozzászólások: 210
Tartózkodási hely: Püspökladány
Adott Köszönöm: 8 alkalom
Kapott Köszönöm: 3 alkalom
Üdv. Robrt!

Már a sütés elején is bent volt a hőmérő, csak az volt a baj, hogy időre kellett kész lennem, mivel kollégáim, így is vártak egy fél órát az őz pörkölt mellett,így kenyér majdnem melegebb volt a pörköltnél. Ez csak is a kapkodás sietés eredménye képp lett ilyen, ha lett volna több időm, akkor vártam volna, hogy egy kicsit visszahüljön.

Remélem ebből sokan tanulni fognak, hogy így nem szabad!
Most így elgondolkodtam, hogy kellene nyitni egy topicot

"így ne csináld!!!!" címmel, s így a mások által elkövetett hibákból tanulhatnánk, s ez szólhat akár az építésről akár a fűtésről, sütésről ,főzésről stb., mert szerintem mindenkinél előfordult már egy kis gubanc a kemencézés során.

További jó sütögetést!

Üdv. Schubert!

_________________
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. május 1., péntek 14:13 
Offline
Kemencefűtő

Csatlakozott: 2009. április 22., szerda 21:53
Hozzászólások: 154
Tartózkodási hely: Szombathely
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Hú, miket csináltatok ! Jó hogy ebéd után vagyok (fánk volt, úgyhogy duda vagyok :lol: ) !

Én kb 5 éve sütök kenyeret itthon, eleinte kenyérsütőgépben, manapság inkább gázsütőben. A kemencében sütés lesz a következő állomás.
Bevallom, hogy nem csak a hagyományos magyar kenyeret csinálom, hanem más nemzetek kenyereit is. Nagyon finom az angol bloomer, az olasz ciabatta, a francia pain de campagne...
De a legősibb kenyérnél, ami vízből, sóból, és lisztből áll nincs finomabb :!: Nem véletlenül hagytam ki az élesztőt: egyáltalán nincs benne ! A kovász a saját erejéből készül, a természet adja hozzá a kezdő lökést.

Sokszor esik szó a sikérről. A sikér felelős azért, hogy a CO2 kis lyukacsokban a kenyérben maradjon. Igazából a magyar lisztekkel nincs gond, igaz a boltokban sok szlovák és más lisztet is látni már. Aztán a BL55-ös liszt, mint fehérliszt nem az igazi a kenyérhez. Jobb a BL80, az igaz pedig a BL112 (lenne, de nehezen beszerezhető). A számok nem a sikértartalmat jelölik egyébként, hanem az úgynevezett hamutartalmat, ami a liszt (és a kenyér) barnaságával van összefüggésben.
Az aszkorbinsav az ugye C-vitamin, van E-jele, mint minden élelmiszer-segédanyagnak ! Erős antioxidáns, ártalmatlan anyag, segíti a kelesztést, egy kiló liszthez lehet adni két késhegynyit, és gyógyszertárban por alakban lehet venni.


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. május 1., péntek 18:00 
Offline
Kemencefűtő

Csatlakozott: 2009. április 22., szerda 21:53
Hozzászólások: 154
Tartózkodási hely: Szombathely
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
A tönkölylisztről akartam még írni !
A tönkölybúza egy régi magyar búzafajta, sok előnnyel és hátránnyal. Utóbbi főleg a termesztésben jelentkezik, alacsony a hozama, azaz keveset terem. Viszont sokkal ellenállóbb, sokkal kevésbé igényes a talajra és atápanyag ellátásra, ezért eredményesebben vonható be biotermesztésbe. Ennek ellenére beltartalmi értékei jobbak, magasabb a sikértartalma és egyéb hasznos anyagokból is többet tartalmaz.
Kapható is a boltokban, érdemes belőle kenyeret sütni ! Teljes kiőrlésű is van belőle. A jelzése TBL nem a hagyományos BL.


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. május 4., hétfő 14:00 
Offline
Kemencefűtő

Csatlakozott: 2009. április 1., szerda 12:14
Hozzászólások: 42
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Most így elgondolkodtam, hogy kellene nyitni egy topicot

"így ne csináld!!!!" címmel, s így a mások által elkövetett hibákból tanulhatnánk, s ez szólhat akár az építésről akár a fűtésről, sütésről ,főzésről stb., mert szerintem mindenkinél előfordult már egy kis gubanc a kemencézés során.


Ahogy schubert is úgy már egy ideje én is gondolkoztam, mert szerintem sok :o ilyen, meg :cry: , meg ilyen :x elkerülhető lenne. Egy velős és nevetős topic lenne. Nekem más cím járt az eszemben mint pl. 'Amit másképp csinálnék' . Még (egyenlőre) nincs kemencém de már futottam mellékvágányra mint pl. az üvegtörés mert a kalapácsolást eluntam és akkor jött a NAGY ÖTLET amit ide nem, viszont oda már le mernék írni de nem azért mert dicsekedni szeretnék a nagy "eszemmel" hanem hogy okuljanak a hozzám hasonszőrűek.


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. május 16., szombat 16:49 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Hozzászólások: 2281
Tartózkodási hely: Nádudvar az I. Kemencebence.hu-KemenceBarátok Találkozó helyszíne 2010.04.09-10.
Adott Köszönöm: 65 alkalom
Kapott Köszönöm: 43 alkalom
Sziasztok!
Ha már olvastátok a "Kemence barátok" topicot, akkor tudjátok, hogy Shubert kenyérsütő-mestertől kaptam egy szép cipót.
EMBÖRÖK!!! Én még ijön kenyöröt nem öttem!!!
Hogy egészen pontos legyek, kemencében sült házi készítésű kenyeret nem ettem még! Hát meg áll az ész barátaim! Ez annyira finom, hogy leírni nem lehet!!! Mikor megszegtem Kedvesem percekig illatozta, nem tudott betelni az illatával! Pedig csütörtöki sütés és mégis annyira puha és friss. Előkerült a hűtőből a kacsazsír, Kedvesem azzal ette, én meg egy kissé vastagabb szeletet egy bögre tejjel fogyasztottam el reggelire.
Subi barátom, köszönöm Neked ezt az élményt, fantasztikusan finom kenyeret tudsz készíteni!
Amíg nem kóstolja meg az ember, nem tudja, hogy van különbség kenyér és kenyér közt! Működik nálunk egy maszek pékség, ahol sütnek hasonló kenyeret, nem becsmérelni akarom, mert nagyon jó kenyerük van, meg cimborám a tulaj fia, de az övéké frissen finom, 2-3 naposan már kemény a kenyér béle. Nagyon jó az állaga, nem penészedik, nem savanyodik, de olyan kemény. Ezzel ellentétben Shubert-mester kenyere 3. naposan is fantasztikusan puha, illatos és nagyon finom!!! :D :D :D
Íme a képes beszámoló:


Csatolmányok:
Shubi kenyere Vizipoc sütőlapátjánJPG.jpg
Shubi kenyere Vizipoc sütőlapátjánJPG.jpg [ 37.07 KiB | Megtekintve 2678 alkalommal. ]
Bort, kenyeret, kemencét .JPG
Bort, kenyeret, kemencét .JPG [ 39.17 KiB | Megtekintve 2678 alkalommal. ]
Egy szelet krnyér egy bögre tejjel.JPG
Egy szelet krnyér egy bögre tejjel.JPG [ 40.08 KiB | Megtekintve 2677 alkalommal. ]

_________________
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép
Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. május 18., hétfő 9:10 
Offline
Kemence mester
Avatar

Csatlakozott: 2009. május 15., péntek 12:26
Hozzászólások: 259
Tartózkodási hely: Bácsalmás
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Üdvözlet Mindenkinek!

Nagyon örülünk,hogy mi is itt lehetünk közöttetek.Tallér család vagyunk Bácsalmásról.Nem is olyan régen fogtunk bele mi is a kemence projektbe,amit DacaGaby önzetlen segítségének is köszönhetünk.Ezer köszönet Gaby!!!Nagyon friss kemencések vagyunk ,sem tapasztalatunk,sem segítségünk nem volt ,nincs(Gabyt leszámítva),úgyhogy ez az oldal lesz a minden napi olvasmányunk.Próbálkoztunk pogácsával(jó lett),kenyérrel.Utóbbi mikor elkészült,borzalmasan nézett ki,de képzeljétek az íze az isteni volt.
Még egyszer boldogok vagyunk,hogy itt lehetünk!Nagyon sok fontos információra leltünk,és majd tájékoztatunk mi is benneteket Mi hogyan haladunk!
Gaby neked még annyit :Nem felejtettük el amit segítettél, a szerzői jogdíjról majd tárgyalunk!
Üdv:Tallérék

_________________
K.B.Ü.:TALLÉRÉK


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. május 18., hétfő 10:20 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Hozzászólások: 2281
Tartózkodási hely: Nádudvar az I. Kemencebence.hu-KemenceBarátok Találkozó helyszíne 2010.04.09-10.
Adott Köszönöm: 65 alkalom
Kapott Köszönöm: 43 alkalom
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ne vicceljetek már, nincs miről tárgyalnunk, csak a poén kedvéért hordok össze itt mindenfélét!
;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;)

_________________
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. május 18., hétfő 10:22 
Offline
Kemence mester
Avatar

Csatlakozott: 2009. május 15., péntek 12:26
Hozzászólások: 259
Tartózkodási hely: Bácsalmás
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Gaby!!

Ami jár az jár!!De úgyis tárgyalunk még róla!

_________________
K.B.Ü.:TALLÉRÉK


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. május 21., csütörtök 15:44 
Offline
Kemencefűtő

Csatlakozott: 2009. április 1., szerda 12:14
Hozzászólások: 42
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
DacaGaby! Nézem a közzé tett képet amin igen felelőtlenül tartasz egy bucit a lapátodon. Gondolom nem tudod hogy milyen gyorsan tudok futok a cipóddal és a fájós derekammal! Már máskor is láttam gusztusos, kívánatos kenyeredet! Megint remekeltél, amiből szívesen tennék az arcomba.

Alakul az én 'krematóriumom' is, néha rosszabb a hátramenésnél is. Ha kész lesz a konyhában, legyen kint ezer fok befütök! Egy picit olyan mintha penge élen táncolnák, ha nem jön össze akkor bontok és ÚJRATERVEZÉS, nem adom fel ha tehetem.

A végeredményt pedig remélem én is olyan büszkén fogom tartani mint te, amit meg is próbálok recepttel, fotóval,szöveggel, tanáccsal kiegészíteni. Olvasgatom a fórumot de nagyon nem tudok hozzá tenni, az biztos hogy jó kenyérhez legalább egy 8 órás 26-28 fokon érlelt kovász elengedhetetlen. Ha rozs lisztet teszel bele akkor ez nem haladhatja meg a 30%-ot a teljes lisztre számolva (és ezt is a kovászba kell tenni). A rozslisztben a sikér (fehérje lánc) nem olyan alaktartó mint a búzalisztben ezért van ez a 'felső' 30%-os határ mert lapulna,ragadna. Egyébként a rozsliszt és a kovász is késlelteti az öregedést az mellett hogy növeli a tápértéket!


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. május 21., csütörtök 16:11 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Hozzászólások: 2281
Tartózkodási hely: Nádudvar az I. Kemencebence.hu-KemenceBarátok Találkozó helyszíne 2010.04.09-10.
Adott Köszönöm: 65 alkalom
Kapott Köszönöm: 43 alkalom
Az a kenyér sajnos nem az én érdemem :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Shubert barátomtól kaptam :D és Vizipoc barátomtól kapott sütőlapáton tartom :D
Minden más körülöttem az én érdemem, de a kenyér az nem. 8-)
....de, ami késik az nem múlik ;)

_________________
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. május 21., csütörtök 16:32 
Offline
Kemencefűtő

Csatlakozott: 2009. április 1., szerda 12:14
Hozzászólások: 42
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Pedig világosan leírtad hogy miről is van szó a fotókon mellékelve... valahogy azt gondoltam (tévesen)hogy ezt te csináltad Shubert receptje alapján.
Ez a lapátos kép akkor is felizgat! De erre te mindig odafigyelsz hogy a kemencével megfertőződtek ne legyenek közömbösek, amit külön köszönök!

Bandi


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. május 21., csütörtök 21:34 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Hozzászólások: 2281
Tartózkodási hely: Nádudvar az I. Kemencebence.hu-KemenceBarátok Találkozó helyszíne 2010.04.09-10.
Adott Köszönöm: 65 alkalom
Kapott Köszönöm: 43 alkalom
Drága Bandi bátyám! Valamit félre tecccett érteni! Én szerencsétlen csak tervezem (már egy jó ideje) a kenyérsütést, de még nem szántam rá magamat. Úgyhogy kenyérügyileg ez helyzet nálam.... ;) ;) ;)

_________________
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. május 30., szombat 20:09 
Offline
Kemence mester
Avatar

Csatlakozott: 2009. május 15., péntek 12:26
Hozzászólások: 259
Tartózkodási hely: Bácsalmás
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Nekünk így sikerült!! :oops: :oops: :oops:


Csatolmányok:
Magyarázat: melyik a finomabb?
HPIM2852 (200 x 149).jpg
HPIM2852 (200 x 149).jpg [ 10.31 KiB | Megtekintve 2503 alkalommal. ]

_________________
K.B.Ü.:TALLÉRÉK
Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. május 30., szombat 22:16 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56
Hozzászólások: 210
Tartózkodási hely: Püspökladány
Adott Köszönöm: 8 alkalom
Kapott Köszönöm: 3 alkalom
Üdv. tallerek!

Gratulálot a két szélső alkotáshoz! - gondolom a középső nem kemencében készült.

Recept+ elkészítési mód? hanem titkos a recept.

Előre is kösz.

Üdv. Schubert!

_________________
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. május 31., vasárnap 23:00 
Offline
Kemencefűtő

Csatlakozott: 2009. április 1., szerda 12:14
Hozzászólások: 42
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Tallerek!
Formás kis veknik! Látszanak,hogy nem ezek az első kenyereitek. Valami van a színével ami utalhat arra hogy alacsony a kemencéd hőfoka vagy kevés ideig sült (kb. 5omin 22o fokon egy 1kg-os kenyér) vagy sótlan vagy túlérett a tésztád/kovászod. Inkább legyen egy picit sültebb mint sületlen mert az előbbit még melegen simán le tudod reszelővel vagy késsel kapargatni. A kenyér igényli a vizet mikor beteszed a kemencédbe (gőz formájában) s mikor kiveszed akkor hideg vízzel átecsetelni vagy bepriccolni érdemes mert így kap egy kis csillogó fényt és kevesebb a hűlési veszteséged(sulyban) a hirtelen hűlés miatt pedig még be is cserepesedik.
Minden jooot! :P


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. június 1., hétfő 0:04 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Hozzászólások: 2281
Tartózkodási hely: Nádudvar az I. Kemencebence.hu-KemenceBarátok Találkozó helyszíne 2010.04.09-10.
Adott Köszönöm: 65 alkalom
Kapott Köszönöm: 43 alkalom
Ejjjj Bandi, de profi vagy! Lássuk a Te kenyeredet is! :evil:
Szerintem nem túl jól sikerült a fotó, azért látszik fakónak! Örülnék én ha ilyen kenyerem sülne első nekifutásra!
Javítottam kicsit a fotó paraméterein, szerintem ez már jobban hasonlít a valósághoz:


Csatolmányok:
és így.jpg
és így.jpg [ 15.6 KiB | Megtekintve 2460 alkalommal. ]

_________________
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép
Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. június 1., hétfő 8:46 
Offline
Kemence mester
Avatar

Csatlakozott: 2009. május 15., péntek 12:26
Hozzászólások: 259
Tartózkodási hely: Bácsalmás
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Először is köszönet NEKED GABY,hogy kiálltál mellettünk.Egyébként pedig tényleg világosak a képeink(nem vagyunk műszaki zsenik,próbáltam már állítani rajta,de nem boldogulok).
Másodszor utólagosan is megkiséreltem,az sem ment.
A kenyerek viszont meg vannak sülve,de valahogy nálunk az úgymond "szőke kenyér" a kenyér.
Anno még a kenyér sütőn is a világos programot használtuk.Valószínűleg mivel a gyerekek mindig a világos kenyeret kedvelték,valahol tudat alatt ez megszokás lett nálunk.Márpedig a mi családunk nagycsalád,van gyerek (5 is).
Persze a recept sem titkos:(Előre kovászkészítés)
-2kg( bácsalmási) liszt
-3 ek.só
-langyos víz
A kovásszal jól összedolgozom az egészet(kicsit csalok,dagasztógéppel csinálom),40-45 percig kelesztem ,kiformázom a kenyereket,aztán mennek sülni.Az eredményt pedig láttátok!
:oops: :oops: :oops:
A kemencébe mindig teszünk edénybe vizet(Keresek képet is róla),mikor kivesszük akkor pedig "lemossuk".A Tokaji nem személyeskedés képen de a Gaby miatt került a képre. :) :)

_________________
K.B.Ü.:TALLÉRÉK


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. június 1., hétfő 9:03 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Hozzászólások: 2281
Tartózkodási hely: Nádudvar az I. Kemencebence.hu-KemenceBarátok Találkozó helyszíne 2010.04.09-10.
Adott Köszönöm: 65 alkalom
Kapott Köszönöm: 43 alkalom
Nekem is a szőkék a zsánereim! :D
De csak süteményekbe!!! ;)

_________________
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. június 1., hétfő 9:18 
Offline
Kemence mester
Avatar

Csatlakozott: 2009. május 15., péntek 12:26
Hozzászólások: 259
Tartózkodási hely: Bácsalmás
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Egyetértünk veled.Köszi a kép "renoválásáért"!!

_________________
K.B.Ü.:TALLÉRÉK


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. június 1., hétfő 9:23 
Offline
Kemence mester
Avatar

Csatlakozott: 2009. május 15., péntek 12:26
Hozzászólások: 259
Tartózkodási hely: Bácsalmás
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Hogy bizonyítsam ott a lábasba a víz belül


Csatolmányok:
Magyarázat: Belül piros lábasba van a víz
HPIM2845 (300 x 224).jpg
HPIM2845 (300 x 224).jpg [ 13.95 KiB | Megtekintve 2443 alkalommal. ]

_________________
K.B.Ü.:TALLÉRÉK
Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. június 1., hétfő 18:07 
Offline
Kemencefűtő segéd

Csatlakozott: 2009. május 28., csütörtök 12:43
Hozzászólások: 14
Tartózkodási hely: Sátoraljaújhely
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Üdv Mindenkinek!

A kenyerek receptje a következő:

BL-55-ös liszt: 5 kg
RL-90-es liszt: 1 kg
Élesztő: 0,15 kg
Só: 0,15 kg
Cukor: 0,05 kg
Zsír: 2 evőkanál

Elkészítés:

Kovászt készítek a kenyér dagasztása előtt kb. 18-24 órával, 1 kg búzaliszt és az 1 kg rozslisztből, adok hozzá 5 dkg élesztőt és kb. 1,4 liter hideg vizet. A kovászt jól kidagasztom szép simára.

Másnap a kovászhoz adom a maradék lisztet és a többi járandóságot, kb. 2 liter kézmeleg vízet. A kenyértésztát jól kidagasztom, kb. 20-25 perc, elég fárasztó.
A tésztát kendővel letakarom hagyom érni 30 percig ezután átgyúrom és ismét letakarom egy félórára. A félóra elteltével osztom szét a tésztát 1,5 kg-os kenyereknek, gömbölyítem és pihentetem ismét kb. 15-20 percet. Újra gömbölyítem és szakajtóba teszem, letakarom kendővel és kélni hagyom 1-1 1/2 órát. A megkelt kenyeret lisztezett sütőlapátra teszem tetejét megmosom tiszta vízzel, megvágom és bevetem a kemencébe és egy órát sülni hagyom.
Kisütéskor a kenyerek héját ismét megmosom a vízzel. A kemence hőfoka kb. 240-270 fok.


Jó sütögetést Mindenkinek!

Üdv Thebaker

Ui.: A hétvégi termés

Csatolmány:
Kenyérsütés049.jpg
Kenyérsütés049.jpg [ 39.24 KiB | Megtekintve 2444 alkalommal. ]


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. június 1., hétfő 18:42 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Hozzászólások: 2281
Tartózkodási hely: Nádudvar az I. Kemencebence.hu-KemenceBarátok Találkozó helyszíne 2010.04.09-10.
Adott Köszönöm: 65 alkalom
Kapott Köszönöm: 43 alkalom
Csodálatos, gratulálok a kenyerekhez :!: :!: :!:
:D :D :D

_________________
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. június 1., hétfő 20:26 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56
Hozzászólások: 210
Tartózkodási hely: Püspökladány
Adott Köszönöm: 8 alkalom
Kapott Köszönöm: 3 alkalom
Üdv. Thebaker!

Na nekem még ez nem megy, hogy mindegyik kenyerem ilyen szép egyforma legyen.

Gratula hozzá szépek nagyon!.

Üdv. Schubert!

_________________
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. június 1., hétfő 20:44 
Offline
Kemencefűtő segéd

Csatlakozott: 2009. május 28., csütörtök 12:43
Hozzászólások: 14
Tartózkodási hely: Sátoraljaújhely
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Schubert!

Köszönöm a gratulát!

De volt idő mikor napi 8 órában sütöttem a kenyereket.


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. június 1., hétfő 20:53 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56
Hozzászólások: 210
Tartózkodási hely: Püspökladány
Adott Köszönöm: 8 alkalom
Kapott Köszönöm: 3 alkalom
Akkor innen ez a tökéletesség!

Én imádom csinálni, csak még nem mindíg olyan tökéletes mint ahogy szeretném, de szépen araszolgatok előre.

Üdv. Schubert!

_________________
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. június 1., hétfő 21:01 
Offline
Kemencefűtő segéd

Csatlakozott: 2009. február 8., vasárnap 17:39
Hozzászólások: 26
Tartózkodási hely: Borsod -Abauj-Zemplén/Mezőnagymihály
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
ÜDV THEBAKER!!!!!!!!! Igazán gusztusosak,jó volt az iskolád,GRATULÁLOK!!!!!!!!!

_________________
Üdvözlettel-Jozzy007


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. június 1., hétfő 22:43 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2008. október 14., kedd 10:36
Hozzászólások: 1155
Tartózkodási hely: Debrecen
Adott Köszönöm: 8 alkalom
Kapott Köszönöm: 5 alkalom
Sziasztok.
Thebaker ezek a kenyerek gyönyörüek.
Nemlehet nemdicserni.
Gratula.

_________________
K.B üdvözlettel      Vizipoc


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. június 2., kedd 9:55 
Offline
Kemencefűtő

Csatlakozott: 2009. április 1., szerda 12:14
Hozzászólások: 42
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
DacaGaby-nak megint igaza van! Kéretlenül osztom az észt mikor még egy képet sem tettem fel saját kenyérről, kemencének is csak a helyét fotografáltam fel. Rossz berögződöttségem hogy csak a barnább héjú kenyér a finomabb és alaposabb körültekintés nélkül hoztam kellemetlen helyzetbe Talléréket, pedig ez is szakma a 'szőke kenyér' /hogy nem vagyunk egyformák és bizony valaki kimondottan ezt az árnyalatot keresi/. Ha valakinek segített a hozzászólásom akkor nekem már megérte mert a leírásom nem csak arra a képre korlátozódott.
Ha valakit még bántott hogy kéretlenül alapigazságokat osztok akkor bocsánatot kérek és jelzem visszaveszek a klaviatúrámból!

A saját kemencém még formálódik és remélem a héten már elkezdhet végső formájában száradni.


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. június 2., kedd 11:00 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Hozzászólások: 2281
Tartózkodási hely: Nádudvar az I. Kemencebence.hu-KemenceBarátok Találkozó helyszíne 2010.04.09-10.
Adott Köszönöm: 65 alkalom
Kapott Köszönöm: 43 alkalom
Bandi!
Semmi baj, nekem is vannak hirtelen felindulásaim........ :oops: :oops: :oops:

_________________
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. június 3., szerda 19:34 
Offline
Kemencefűtő

Csatlakozott: 2009. április 22., szerda 21:53
Hozzászólások: 154
Tartózkodási hely: Szombathely
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Nemrég találtam, érdekes olvasmány:
www.csalodottkenyer.hu/docroot/csak/htm ... index.html


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. június 3., szerda 19:45 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2009. január 18., vasárnap 22:45
Hozzászólások: 2404
Tartózkodási hely: BŐ,Degec
Adott Köszönöm: 37 alkalom
Kapott Köszönöm: 32 alkalom
Húúúúúúúú Kollega, remeket leltél :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Assszem ez naon jó olvasmány, este átrágom magam rajta ;) ;) ;) ;) ;) ;) 8-) :lol:

_________________
Kemencebaráti üdvözlettel.......

Kép


Kemence nélkül?????? Minek?????

Babóca & Csigaszeg A'lias Brigan-Tibi


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. június 3., szerda 21:09 
Offline
Kemencefűtő

Csatlakozott: 2009. április 22., szerda 21:53
Hozzászólások: 154
Tartózkodási hely: Szombathely
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Az egész oldal érdekes, érdemes átfutni rajta. ;)


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. június 29., hétfő 13:35 
Offline
Kemencefűtő

Csatlakozott: 2009. április 1., szerda 12:14
Hozzászólások: 42
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Találgattam itt ott egy kis finomságot. Bátrabbaknak meg egy kis megmérettetést, akinek van kedve hozzá... nekem a néne nagyon szimpatikus (ráadásul kovászos az a kenyér- kenyér? oriás BUCI! Ezzel külön meg kell tanulni egyensúlyozni :lol:
[url]: http://www.tisza-to.hu/index.php?pg=news_lead_0_9_hu[/url]
http://www.nagybajom.hu/elemek/lapok/kenyer.html
http://www.***.hu/tarlo_fesztival.html

Bandi


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. július 5., vasárnap 18:14 
Offline
Kemencefűtő segéd
Avatar

Csatlakozott: 2009. június 26., péntek 20:38
Hozzászólások: 39
Tartózkodási hely: turkeve
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Üdvözlöm a kemencebarátokat.Ma az első nagy befűtés alkalmával megsütöttük az első kenyereinket.Izzadt a "padlás",dühöngött a kemence,és íme ez lett belőle. :D A családnak nagyon ízlett a kenyér .A gyerekek megjegyezték hogy nem hasonlít a bolti kenyérre.A feleségem dagasztotta és tett bele búzacsirás szezámmagos lisztet.Az íze különlegesen finom volt.Ezúton köszönöm meg azt a sok jó tanácsot amit a kemence barátoktól kaptam.Valószínű ezután a kemencénk családtag lesz még a nevét kell kitalálni..Teszek pár képet a mai napról.

[
Kemence baráti üdvözlettel sandor 50.


Csatolmányok:
Magyarázat: Izzadt a "padlás" meg az asszony.
PICT19300.jpg
PICT19300.jpg [ 57.68 KiB | Megtekintve 2108 alkalommal. ]
Magyarázat: Az első örömteli pillanat.
PICT19288.jpg
PICT19288.jpg [ 43.12 KiB | Megtekintve 2107 alkalommal. ]
Magyarázat: Sütés előtt.
PICT19277.jpg
PICT19277.jpg [ 27.88 KiB | Megtekintve 2113 alkalommal. ]
Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. július 5., vasárnap 18:58 
Offline
Kemencefűtő segéd
Avatar

Csatlakozott: 2009. június 26., péntek 20:38
Hozzászólások: 39
Tartózkodási hely: turkeve
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
.


Csatolmányok:
Magyarázat: A kenyér meleg a sör hideg.
PICT193343.jpg
PICT193343.jpg [ 54.7 KiB | Megtekintve 2099 alkalommal. ]
Magyarázat: Ilyen a belseje.
PICT19311.jpg
PICT19311.jpg [ 46.91 KiB | Megtekintve 2101 alkalommal. ]
Magyarázat: Szépen megkelt.
PICT19244.jpg
PICT19244.jpg [ 34.02 KiB | Megtekintve 2098 alkalommal. ]
Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. július 5., vasárnap 19:16 
Offline
Kemence mester
Avatar

Csatlakozott: 2008. december 15., hétfő 18:47
Hozzászólások: 604
Tartózkodási hely: Perbenyik, Szlovákia
Adott Köszönöm: 67 alkalom
Kapott Köszönöm: 47 alkalom
Gratulálok sandor50 a kenyeredhez, ezek a labdacsok egyszerűen gyönyörűek.
Szivesen látnnék egy kis leirást és receptet a készitéséröl, mert nekem pl még nem sikerült ennyire gömbölyüre összehozni, és mint ahogy Tu-Ja vagy Daca Gaby testvéreink mondanák minden akkor szép ha kerek és gömbölyű

_________________
Üdv Csirijó
Inkább legyek egy kicsit tulsúlyosan boldog, mint soványan boldogtalan!


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája: Re: Kenyérsütés
HozzászólásElküldve: 2009. július 5., vasárnap 21:40 
Offline
Kemencefűtő segéd
Avatar

Csatlakozott: 2009. június 26., péntek 20:38
Hozzászólások: 39
Tartózkodási hely: turkeve
Adott Köszönöm: 0 alkalom
Kapott Köszönöm: 0 alkalom
Kedves kemencés társam csirijó!Mi a receptet a konyha.estiskola.hu-ról vettük.Csak annyit változtattunk rajta hogy a 4-kg-ból 1-kg kenyérmix-et tettünk bele,a másik 3-kg pedig bl-55-ös liszt volt.A többi az asszony keze ügyességén múlott.Legközelebb tönköly búza lisztel szeretnénk megbolondítani a kenyeret.

Kemencés baráti üdvözlettel sandor 50.


Vissza a tetejére
 Profil  
Hozzászólás az előzmény idézésével  
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 3129 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 79  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
www.fotozasitippek.hu
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség