http://www.kemencebence.hu/distribution/

Kenyérsütés
http://www.kemencebence.hu/distribution/viewtopic.php?f=4&t=31
Oldal: 1 / 79

Szerző:  zozo [ 2008. szeptember 13., szombat 20:18 ]
Hozzászólás témája:  Kenyérsütés

Tudom, hogy kenyérsütésről már van fent egy nagyon jó videónk, de ismétlés a tudás atyja! (főleg nekem Pestinek!): http://konyha.estiskola.hu/category/kemence/

Szerző:  zozo [ 2008. szeptember 14., vasárnap 18:35 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Bocsi! de ez tegnap még itt volt! Most meg eltűnt, valami hibát ír ki! Hú de ciki! Bocs Zozo

Szerző:  Robrt [ 2008. szeptember 15., hétfő 13:38 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Ne aggódj, majd visszajön. Ezt én is ismertem, csak még nem írtram be eddig sehová. Köszönöm, jó tipp.

Robrt

Szerző:  zozo [ 2008. szeptember 21., vasárnap 21:47 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Na! Itt van újra!! http://konyha.estiskola.hu/2007/08/05/kenyersutes/

Szerző:  oregsas [ 2008. október 5., vasárnap 19:32 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Sziasztok!

Ma kipróbáltuk az emlitet linken készitet kenyeret és ime a végeredmény.


Csatolmány:
DSCF3009.JPG
DSCF3009.JPG [ 36.63 KiB | Megtekintve 20589 alkalommal. ]


Csatolmány:
DSCF3010.JPG
DSCF3010.JPG [ 36.18 KiB | Megtekintve 20393 alkalommal. ]


K:B:Ü: Öregsas

Szerző:  zozo [ 2008. október 5., vasárnap 20:03 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Bravó oregsas!! Kíváncsi lennék az ízére meg, hogy meddig áll el? De majd megtudom! Ez most újra erőt adott az építéshez! Bele kell húznom! Köszi Zozo

Szerző:  oregsas [ 2008. október 5., vasárnap 20:24 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Hali!

Sajnos az eltarthatósagáról nem tudok mit mondani, kb 1h alat elfogyot a 2 db 1,5Kg kenyér,
az ize magáért beszélt.


K.B.Ü. Öregsas

Szerző:  zozo [ 2008. október 5., vasárnap 20:36 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Ezt gondoltam :!: Még egyszer Gratula :D

Szerző:  glujzi [ 2008. október 5., vasárnap 20:40 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Hello,Öregsas és Mindenki!
Nagyon guszta lett a kenyered,biztos finom is! :D Ideérzem az illatát!
Csinált már valaki élesztő nélküli kovásszal kenyeret?Mármint csak lisztből,vízből esetleg krumpliból?
Nekem van 1 receptem,2 fajta kovászt kell készíteni és ha beértek,összekeverni.Ez lesz ekkor egy un.alapkovász,melyet lehet tárolni akár hetekig is a hűtőben,majd használat után a belőle készített kovász kb felét újra visszatenni a következő sütésre.
Az az igazság,hogy nekem eddig az ezzel készült kenyér lett a legjobb,bár a kelesztési ideje hosszú és nehezen kiszámítható,mondhatnám,esetleges,de remek íze van a kenyérnek ezzel a módszerrel .
Ha van valami tapasztalatotok ez ügyben,szivesen venném?! :roll:
Még 1 fontos kérdés:hány fokon sütitek a kenyeret és meddig?
Üdv:glujzi

Szerző:  DacaGaby [ 2008. október 6., hétfő 9:47 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Szia Öregsas!

Szeretném én is megemelni a kalapom a kenyered és a kenyérsütő tudományod előtt! Gratulálok én is! Szép és gusztusos!
Nyithatnál akár pékséget is! :P
K.B.Ü.:

Szerző:  oregsas [ 2008. október 6., hétfő 11:55 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Hali!

Nekem kemencémben 3 helyen van hőfok mérés.
Az első samot és az üveg között van 110 fokos volt.
A második a tévő ajtótól 20cm az aljától 30cm re van 200 fokos volt.
A harmadik hátsó faltól 20cm és az aljától 30cm van és 210 fokos volt.
Igy a sütés idő kb 2 óra volt. Remélem tudtam segiteni glujzi.


K.B.Ü. Öregsas

Szerző:  Robrt [ 2008. október 6., hétfő 13:37 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Oregsas,
én is gratulálok a szép kenyérhez.
Am,i engem megfogott a sütési idő, ahogy írtad. Én még nem mértem hőmérővel hőfokot, de úgy gondolom 180-200 fok lehet mikor beteszem a kenyeret. Én lisztet szórok a kemence aljára, és ha hamar megfeketedik, akkor nyitott ajtónál várok kicsit. 10 perc múlva újra próba, ha lassan barnul és nem ég meg, mehet a kenyér. Kb. 2-2,5kg-os kenyeret sütök, és 50-60 perc elég neki. Nem száradt ki a kenyered kicsit?
A múltkor fél kiló körüli kenyeret sütöttem 50 percig, az nagyon kiszáradt.

Szerző:  oregsas [ 2008. október 6., hétfő 14:55 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Szia Robrt!

Megnéztem én is a lisztes megoldást ha szép lassan barnul akkor olyan 250 fok van.
Ha feketedik akkor közal van 300 fokhoz.Az első kenyerem nekem is megszáradt, azért
próbáltam alacsonyab hőmérséklet és hosszab idő.Ahhoz hogy puháb legyen a kenyér próbáld meg
tegyél be egy tálba vizet párologtatni vagy néha permetezt meg a kenyeret.Alacsonyab hőfokon azért jobb mert a meleg nem nyomja agyon a kelt tésztát mert a hélya későb keményedik meg,és még tud kelni.

Öregsas

Szerző:  Robrt [ 2008. október 6., hétfő 19:47 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Kíváncsivá tettél. Közben lett egy hőmérőm, így elvileg meg tudom mérni legközelebb a hőfokot. Csak gondoltam, hogy 200 fok altt lehet, de lehet, hogy több. A vizet még nem próbáltam, de legközelebb teszek be. Nekem akkor is elég 50 perc egy 2,5kg os kenyérhez. Az nem szárad ki ennyi idő alatt, szép aranybarnára sül. Itt van: http://www.kemenceepites.extra.hu/pg006_pop1_020.html

Szerző:  DacaGaby [ 2008. október 6., hétfő 20:08 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Robrt!

Miért dugdostad előlünk idáig ezt a gyönyörű kenyeret :?: :!:
De most komolyan! Ez is fantasztikusan gusztusos! Gratula Neked is!!!

Én még nem mertem kenyér projektre vállalkozni, de ha a közeljövőbe lesz hozzá bátorságom, akkor a 220°C -os kemencébe a kenyér mellé teszek be egy kis lábasba vizet. Ezt Aputól hallottam, szépen felhúzza a kenyeret a sütés kezdetén, aztán nem szabad a tévőt levenni egy óráig. Tehát ez nekem mind elmélet. Remélem hamarosan (karácsony körül) gyakorlatban beszámolok az élményekről.
K.B.Ü.:

Szerző:  Robrt [ 2008. október 7., kedd 11:17 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Nem dugdosom én. A www.kemenceepites.extra.hu oldalamon a receptek menüben ott van. A recept és a készítés módja is. Csak még lehet nem jártál arra ...

Szerző:  oregsas [ 2008. október 7., kedd 20:36 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Heló Robrt!

Nagyon jól néz ki a kenyered GRATULÁLOK!!

K.B.Ü.
_______
Öregsas

Szerző:  Robrt [ 2008. október 7., kedd 21:45 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Köszönöm :roll:

Szerző:  Csabi57 [ 2008. október 8., szerda 18:53 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Hali Robrt. Első lépcsőben Gratulálok a kívánatos kenyeredhez. Másodsorban - a kenyérlapátot hol!?- tudom beszerezni, a többi ezközökkel eggyütt. Köszi.Csabi57.

Szerző:  Robrt [ 2008. október 8., szerda 21:08 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Én nagymamámtól szereztem a fa sütőlapátot. 50 évet csücsült a padon, én megtaláltam és nekemadta. Utána nyeleztettem fel asztalossal. A pizzasütő lapát ami rozsdamentes acél fejjel készült, egy lakatos készítette. Valahol készen is lehet biztosan kapni. Gondolom vásárokban...

Szerző:  zozo [ 2008. október 8., szerda 21:48 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Itt szép dolgokat lehet kapni: http://www.famuves.hu/album2/pages/peklapat.htm van itt fatál, lapát, stb. Köszi Zozo

Szerző:  Csabi57 [ 2008. október 9., csütörtök 21:09 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Szia Zozo. Köszönöm az infót. Csabi57

Szerző:  saskakas [ 2008. október 30., csütörtök 21:30 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Sziasztok!

Egy új tag vagyok itt köztetek, Gál Roland, alias saskakas zala megyéből.
Szeretném megosztani veletek a második kenyérsütésünk eredményét, eredményeit képekben. Remélem elnyeri tetszésetek!

Csatolmányok:
kenyer_04_forum.jpg
kenyer_04_forum.jpg [ 44.41 KiB | Megtekintve 30116 alkalommal. ]
kenyer_01_forum.jpg
kenyer_01_forum.jpg [ 44.98 KiB | Megtekintve 30040 alkalommal. ]

Szerző:  DacaGaby [ 2008. október 30., csütörtök 21:45 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Gratulálok! Nagyon guszta kis cipók! Hagyományosan, kovásszal készült?

Szerző:  saskakas [ 2008. október 30., csütörtök 22:12 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Szia DacaGaby!

Köszönöm!
Igen, hagyományosan kovásszal készült. 6 kg lisztből dagasztva majd egy órán keresztül. Újabb egy óra hosszat hagytuk kelni, majd ment a kemencébe 180°-on kb 70-80 percig. Kicsit eldeformálódtak a sütés közben, de ettől csak gusztusosabbak lettek szerintem. :)

Szerző:  DacaGaby [ 2008. október 30., csütörtök 22:21 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Szívesen megkóstolnám, kacsazsírral megkenve + egy kis dézsába savanyított káposzta......... :D
Talán már olvastad, én még nem mertem belevágni, de nagyon tervezem. Azért érdeklődtem.

Szerző:  TibiZsuzsi [ 2008. október 31., péntek 9:08 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Sziasztok!
Én holnapra tervezem az első kenyérsütést, izgulok nagyon, de lesz ami lesz.
megértem 46 tavaszt de még nem kellett kidobni semmit amit sütöttem főztem, úgy hogy akármilyen is lesz megesszük:))))
Egy dolgot viszont nem értek, mikor itt mondják többen, hogy ennyi fok meg annyi fok.
Valamilyen hőmérővel méritek a kemencében? Az az igazság, mi általában úgy fűtünk, hogy az elején kormos lesz a kemence oldala, amikor az visszaég, a felülete kb 400-500 fokot kapott, mert a kerámiázásból tudom hogy akkor ég vissza. De hogy akkor a valós hőfok mennyi lehet a kemencében fogalmam sincs. És akkor bepakolunk. Még egyet nem tudok, a kenyér mellett is kell benthagyni parazsat?

Üdv Zsu

Szerző:  DacaGaby [ 2008. október 31., péntek 9:50 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Szia Zsuzsi!

Igen, hőmérővel tájékozódunk a hőmérséklet felől. A parazsat pedig ki kell venni, sőt ki kel seperni, esetleg vizes ruhával ki is törölni a kemence fenekét, hogy ne ragadjon bele a hamu. Apu szerint tanácsos egy kisebb lábasba vizet is berakni, vagy bevetés előtt bespriccelni a kemencébe néhány "pofa" vizet. A gőz szépen felhozza a kenyeret.
Nekem még csak elmélet, de biztos, hogy fogom alkalmazni ha oda kerül a sor.

Szerző:  Robrt [ 2008. október 31., péntek 15:39 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Kesves Saskakas!

Gratulálok a kenyérhez, nagyon szépek. A pontos receptet és elkészítést meg tudod adni. Az izgat engem...

Szerző:  saskakas [ 2008. október 31., péntek 19:14 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Kedves Robrt!

Köszönöm!
A kenyér receptjét az ezen fórumon talált videós kenyérsütéses link alapján lestük el, majd alkalmaztuk! :)
http://konyha.estiskola.hu/2007/08/05/kenyersutes/
A különbség, hogy mi a 4 kg helyett 6 kg lisztből készítettük el, és ennek arányában növeltük a só és a víz mennyiségét.

Nélküled nem sikerült volna, mivel a http://www.kemenceepites.extra.hu oldalon található építési leírásod alapján készítettük a saját kemencénket!
Szeretném is megkérdezni Tőled, hogy az építés közben készített fényképes dokumentációt közzé tudjuk e tenni itt a fórumon?

Szerző:  schubert [ 2008. október 31., péntek 22:57 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Ez úton szeretném közzéadni kenyérsütési tapasztalataimat.
Kb 2 éves gyakorlás 19 hónap villanytűzhely és május óta végre kemence.

recept 1 kg lisztre számolva:Kb 1.5 kg kenyér lesz belőle:
1,5 dkg élesztő
6 dl víz
1 kanál só
1 kanál sikér

Sötés előtti napon kenyérhez szükséges élesztőt, és a felhasználandó vízmennyiség felét öszzekeverem annyi liszttel, hogy palacsintatészta állagú kovászt kapjak. Másnap a fenn maradó liszttel a sikért szárazon összekeverem, majd fennmaradó langyos vízben a sót feloldom. Ezt követően az összes hozzávalót jól megdagasztom fateknőben Kb 10-30 percig - kenyérnagyságtól függően. A jól felfűtött kemencéből a parazsat hamut kihúzom, de az előte előtt belülről kb 5-6 maréknyit otthagyok. Bevetés előtt kb 5-10 perccel a tésztát átgyúrom és formálom, majd egy helyt bevágom. Ezt követően bevetem a 230-250- fokos kemencébe. A sütési idő a követkzőképpen alakul:
1 kg lisztből készült kenyérnél 45-55 perc
4 kg -nál kb 3 óra
Az íze kiváló és ruhába tárolva még egy hét után is puha fogyasztható és nem penészedik , 10 naposan bundáskenyérnek pirítósnak tökéletes.

Szerző:  oregsas [ 2008. október 31., péntek 23:20 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Üdv schubert.


A sikért honnan veszed? Nálunk a kenyér két napnál tovább nem marad. Ügyanis elfogy.
De nekem azt mondta egy idős rokonom,hogy a kenyeret kétszer kell dagasztani és akkor is finom és laza lesz az állaga.vagyis: bedagasztod, hagyod megkelni majd újra átdagasztod. Ha másodjára is megkelt akkor formázzuk és sütjük. De sikért nem használunk hozzá.

Szerző:  schubert [ 2008. október 31., péntek 23:39 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

A sikért bioboltban veszem, de nem feltétlenül szükséges, lisztjavítás a célja. A liszt minőségét a sikértartalma adja meg.
Én a második dagasztást követően nem szoktam kelni hagyni max 10 perc, de ez már formázott alakban kel. Sajnos jártam már úgy, hogy 30-40 percet is kelt formázottam és úgy vetettem be, de ekkor összesett, és lapos lett a kenyér.

Én egy héten egyszer sütök ekkor akkora mennyiséget próbálok sütni hogy a következő hétig kitartson.

én is üdvözöllek. ez az elejéről lemaradt.

Szerző:  DacaGaby [ 2008. november 1., szombat 3:20 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Hoppá! Egy közeli szomszéd! Üdvözöllek Schubert!
Lehetek pofátlan? Én még nem sütöttem kenyeret, zéró tapasztalatom van kenyér ügyben. Lehetne arról szó, hogy egyszer megkóstoljam az általad készített kenyeret?

Szerző:  saskakas [ 2008. november 1., szombat 12:42 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

A mai csokor! :)
(a sör a viszonyítás miatt van a képen . . ;) )

Csatolmányok:
IMG_0760_kicsi.jpg
IMG_0760_kicsi.jpg [ 40.61 KiB | Megtekintve 20154 alkalommal. ]
IMG_0757_kicsi.jpg
IMG_0757_kicsi.jpg [ 40.05 KiB | Megtekintve 20082 alkalommal. ]

Szerző:  Robrt [ 2008. november 1., szombat 14:15 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Saskakas,

Újra nagyon szépek lettek a kenyerek!

Ti milyen lisztet használtok?
Azt vettem észre, hogy a kenyér íze is más, ha más lisztet használok.

Pl. én szeretem a Cerbona Alba Búza fonomlisztet BL-55. Ezt használom pizzához is.

A kemencéről készített fotókat inkább a képtárba töltsd fel ide: http://www.kemencebence.hu/foto/
De ha ambíciót érzel egy cikk írásához, mi megfelelően részletes, magyarázó, tervekkel ellátott és sok okossággal, akkor a kész cikket megjelenítem a kemencebencén a cikkek között :) A lényeg ebben az esetben, hogy kerek legyen.

Szerző:  saskakas [ 2008. november 1., szombat 15:37 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Köszönöm Robrt!

A felhasznált lisztek: 4 kg 80-as sikér tartalmú kenyérliszt és 2 kg BL-55-ös

Szerző:  schubert [ 2008. november 1., szombat 23:03 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Üdv Dacagaby!

Legközelebbi kenyérsütésem nov. 3.-án a délutáni órákban lesz amennyiben, ráérsz szivesen megmutatom amit eddig tanultam a témában, persze forró cipó nélkül meg nem engedlek el.

30/3837613 -on a továbbiakat meg tudjuk beszélni.

Üdv. a szomszéd város kemencés lakója.

Szerző:  TibiZsuzsi [ 2008. november 3., hétfő 21:30 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Sziasztok!
Mi is túl vagyunk az első kenyéren, nem könnyű feladat. A nagymamám mindíg azt mondta anyukámnak, addíg kell dagasztani amíg nem csepeg az isztergye, nekem 10 perc után gyöngyözött a homlokom, kérdeztem is hogy már kész?:)), de még nem volt az.
Szerintünk jól sikerült, nem lett olyan habos babos, mert fele arányban teljes kiörlésű lisztből csináltuk, ezért kicsit tömörebb, de nagyon finom lett. Nem tudom, hogy a héjának is ilyennek kell-e lennie, mert kicsit keményebb volt, de másnapra még jobb lett. Fürdettük, vieslábast tettünk mellé, a hőfokot nem tudom, kb 50 perc alatt lett kész. Felrakok majd képeket.
Sütünk még az bizonyos!

Baráti üdv.
Zsu

Szerző:  schubert [ 2008. november 3., hétfő 23:05 ]
Hozzászólás témája:  Re: Kenyérsütés

Üdv. mindenkinek!

A legfrissebb művemet , mely még langyos megpróbálom képi formába önteni és ezáltal közre adni.

Oldal: 1 / 79 Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/