Kenyérsütés

Mindenféle finomságok receptjei és elkészítési módjai
Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. február 12., csütörtök 11:31

Üdv. KORomTALAN!

Örülök, hogy tudtad hasznosítani tanácsaimat. Nagyon jól látod, hogy miért lettek laposabbak a kenyereid, ezzel is sajátmagad tapasztalatodból tanultál. Én nagyon okszorjártam úgy, hogy nem sikerült, de mindíg végigondoltam mit csináltam másképp mint azelőtt, és így gyűjtöttem rengeteg tapasztalatot. kenyérsütőgép - villanyos ler/sütő- és végül a kemence, ez egy két éves folyamat volt, de még mindíg nem tökéletes teljesen, még a mai napig is tanulok tapasztalok, bár mostmár ritkábban fordul elő, hogy nem sikerül.

Még egy fontos lényeges dolog a jó minőségű liszt. Az egyik sütésem alkalmával egy olcsóbb lisztet teszteltem, és igen nagy különbségek voltak- nem jött fel annyira tészta, és kisült kenyér minősége sem volt megfelelő, fogyasztható volt ugyan de legközelebb már olcsólisztet nem fogok használni. Itt is igaz az a mondás: "olcsó húsnak híg a leve"

Hozzá állásod nagyon tetszik:
KORomTALAN írta:nem adom fel. Mert imádom ezt az egészet.
én is imádom és alig várom az újabbb és újabb sütéseket.

Ha nem is sikerül mindíg NE ADD FEL SOHA !!!!!!!- mert amit a kenyér sütés élménye ad azt szavakban nem igazán lehet leírni!!!- kívánom, hogy te is és minden kemencés élje meg ezeket az élményeket.

Üdv: Schubert! További jó sütögetést!
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
Robrt
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 657
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Robrt » 2009. február 12., csütörtök 15:47

Milyen lisztet használtok konkrétan?

Én a Cerbona Alba Bl-55 lisztet használom, de teszek hozzá bio rozslisztet is az pedig Sparos Naturpur vagy valami ilyesmi a neve. Kipróbálnék mást is, ha van javaslatotok. A finomliszt pizzához bevállt, kenyér nem mindig egyenletes minőségű, mondjuk én állandóan változtatom a lisztek arányait és típusait.
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek

Avatar
KORomTALAN
Kemencefűtő
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2008. szeptember 22., hétfő 17:52

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: KORomTALAN » 2009. február 12., csütörtök 18:41

Schubert,

Szó sincs feladásról... hogy lehetne feladni azt az érzést, hogy miközben "ropogtatunk" a barátokkal 1-2 üveg jó bort (na ez is megérne egy misét), várjuk az eredményt a kemence előtt, és még a lapos kenyeret is széttépjük percek alatt...
Azért sok sikerről is be tudok számiolni, az egyik nagy sláger pl a "kőttkalács", annak is az a része, amikor a tésztába baconszalonnába göngyölt füstölt sajtot töltök. A szalonna kiengedi a zsírját, a sajt megolvad, de nem folyik ki... :D
De készítem más töltelákkel is mint pl túró, nutella és túró (ez a lányom kedvence), káposzta, lekvár, virsli. és még ami épp van...
De egyszer a kenyér is gyönyörű lesz, nemcsak finom.

Köszönöm a szép szavakat...

Rbrt,

Mindig kenyérlisztet használok, legutóbb félbarna BL 80-as volt.
Spéci helyeken veszem, legutóbb Mediline ha jól emlékszem, és korántsem olcsók.
Legközelebb BL 55-öst fogok használni.

Beszámolok, és kűldök képet is, csak tegnap nem sikerült, és nem volt és most sincs időm figyelmesen átolvasnia képfeltöltési útmutatót.

Tartsátok a meleget :lol:

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. február 12., csütörtök 22:22

KORomTALAN!

Részleteznéd ezt a "kőttkalács"-ot egy kicsit jobban? Érdekesen hangzik.

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. február 13., péntek 0:13

Üdv. Mindenkinek!

Nálunk kapható lisztek közzül a Hajdú finomliszt BL-55, és a Komáromi BL- 55 a jó minőségű. Én ezeket szoktam használni, néha még egy kis sikérrel javítok rajtuk, de a nélkül is jók. Kenyérsütéshez információim szerint a BL-80-as kenyérliszt lenne a legjobb, de erre felé nem lehet kapni.

Én is szoktam néha vegyíteni egy kis rozs liszttel, vagy tönkölybúza liszttel, max. 1/3-ig., de én igazán a fehérkenyeret szeretem a legjobban.

KORomTalan!
Engem is érdekelne a Kőttkalácsod, igaz már van egy bevált receptem, de nyitott vagyok minden új finomságra.

Mindenkinek további Jó sütögetést! Tisztelettel Schubert!
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
KORomTALAN
Kemencefűtő
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2008. szeptember 22., hétfő 17:52

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: KORomTALAN » 2009. február 14., szombat 10:03

Schubert, Szamo,

Örömmel megosztom...

1 kg fehér lisztet alapul véve (BL112 Szabó malom). Szintén Mediline forgalmaz egy adalékot, ha jól emlékszem valami kalácsvarázs a neve, abból is szoktam a lisztbe keverni.
4 tojás (ebből kettőnek csak a sárgája - a felesleges fehérje pedig habra verve mehet a túróba)
1 cs (5 dkg) élesztő
10-15 dkg vaj (tapasztalatom szerint markánsan érezni a vaj és a margarin közötti különbséget - mondják, hogy nem szívbarát, meg koleszterin, meg ilyenek, de az íze.... :lol: no meg a füstöt is beszívjuk begyújtáskor, mégse gázzal fűtjük a kemencét :lol: )
5-6 csapott evőkanál cukor
2-3 csipetnyi só
langyos tej (ennél is fontos, hogy ne a műtej legyen, és 3,5-ös házitejet veszek, olyat ami meg is alszik :D ha van ideje). A mennyiséget nem tudom pontosan, 7-8 dl-re tippelek, de ez mindig őgy alakul, ahogy a tészta kívánja. Egyszer hallottam egy zalai néni receptjét, és amikor rákérdeztem a pontos arányokra, azt mondta, hogy "hát úgy gondolomformán". Szóval én is sokszor így vagyok.
A tej már csak azért is bizonytalan, mert ha van, akkor teszek a tésztába tejfelt is. Tipus - házi, mennyiség, amennyi van a dobozban...(egészen pontosan).
A kovászolás és a dagasztás folyamata innentől már ismert, annyi különbséggel, hogy először a tésztát majdnem simára dagasztom, és csak utána dolgozom belé az olvasztott vajat. Ettől egy kicsit lágyabb, foszlósabb lesz. A végeredmény egy lágy tészta, de már elválik a teknőtől és a kezemtől, és jópofa hangokat hallat ;)
Minimum kétszeresére kel egy óra alatt, és utána jön a nyújtás, töltés.
természetesen a betöltött tésztákat sütés előtt tojással, utána pedig olvasztott vajjal kenem be, attől lesz szép színe és fénye.

A töltelék... kinek mi ízlik, nekünk nagyon bejött a már említett baconszalonnába tekert karaván verzió.
Mivel most nagyon szép sonkám szárad-szikkad, a következő alkalommal kipróbálom a füstölt sonkába tekert sajt (talán gauda) verziót is....
Arra is gondoltam, hogy kipróbálom, milyen a tészta, ha reszelek bele citromhéjat...

Schubert, én is szivesen olvasnék a bevált receptedről, mert mint ahogy az olvasható volt, szeretek kísérletezni, változtatni, számomra a szakácskönyv max jóindulatú tájékoztató. :lol:

Jó sütögetést a hétvégén...
Attila

Avatar
KORomTALAN
Kemencefűtő
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2008. szeptember 22., hétfő 17:52

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: KORomTALAN » 2009. február 14., szombat 10:07

Bocsánat, majd elfelejtettem az egyik legfontosabb hozzávalót... nagyon illik a tészta szerkezetéhez, ha dagasztás után megiszunk egy pohár Fürtikét, vagy Kékfrankos rose-t a Duzsi Tamástól, de csak miután elolvasgattuk a cimkére nyomtatott versikét :D
Visszaköszön a "kőttkalácsból", aminek a neve a Mándok - Tornyospálca "tengelyben" keletkezett, mert ott "így híjják".
Jó étvágyat, egészségetekre!

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. február 14., szombat 12:39

Köszönöm KORomTALAN a receptet.

A "gondolomformán" mondás nekem is ismerős, anyósom szokta mondani, és a feleségem is panaszkodott már, hogy a nagyanyja ilyen módon adta át a tudását.
A tejföl adagolását értem.

Sajnos a rendes tejért meg kell dolgozni, errefelé Budakalászon nincs közismert "igazi" tejforrás. Van viszont sok óriás hipermarkec, ahol nem is feszegetem miket lehet kapni.

Egyszer megtennéd, hogy elolvasod és megosztod velünk mi van a kalácsvarázsban? Nehogy valami gyűjteményes "E" katalódus legyen :!:

A tésztaszerkezet javításaképpen fogyasztott jóféle alkoholt magam is csak ajánlani tudom. Nekem van osztrák kollegám által legálisan főzött pálinka ami nagyjából 60 fokos, be kell valljam, hogy annak is jó hatása van a tészta szerkezetére, de jót tesz a pizzának is. A múltkor rekedséget gyógyítottam vele. Nagyon hatásos :P

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. február 14., szombat 13:31

:o :o :o 60% v/v :?: :?: :?:
Atya Isten :!: :!: :!: Élvezhető az egyáltalán? Az igazi 3 emberes culápszaggató. 2 lefogja 1 önti. :lol: :lol: :lol:
Véleményem szerint egy finom gyümölcspárlatnak az alkoholtartalma 48-50% v/v. Szépen kiérezhető a gyümölcs aromája és ereje is van.
Jólesik a kemence fűtőjének néhány curkányi (curkányi=curka=picurka=3cl) pohárral télen a nagy hidegbe miközben fűti fel a kemencét, de nyáron is jóleső tud lenni a melegbe, segít elviselni kemence nagy melegét és a kánikulát egyben. Jófajta borocskával való hígítás a gyomorban, kellemes érzés tud lenni a kemence fűtőjének. Na, de témánál maradva, fogyasztása plusz energiát ad a kenyér dagasztásakor, hamarabb fog ízadni a plafon! :lol:
Csatolmányok
Kemencebarátok pálinkája.jpg
Kemencebarátok pálinkája.jpg (54.5 KiB) Megtekintve 1791 alkalommal
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. február 14., szombat 14:49

Hát nem gyenge, de nem is olyan szörnyű. Az első, a fájdalomcsillapító, a második már nagyon kellemes :P
Igen jól passzol a dagasztáshoz is. Sajnos nincs sok belőle :(

Avatar
Manyus
Kemence mester
Hozzászólások: 286
Csatlakozott: 2008. szeptember 11., csütörtök 21:15

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Manyus » 2009. február 15., vasárnap 20:37

Szia Szamo. Valóban manapság nehéz jó minőségü tejhez jutni,de most lehet hogy segíthetek Neked azzal ,hogy figyelmedbe ajánlok egy lehetőséget.Tudomásomra jutott a napokban,hogy jó minőségü eredeti tehéntejet árulnak a szentendrei SPAAR áruház és a Városkapu üzletház közötti parkolóban naponta 12 órától 20.30-ig ,literjét 160 ft-ért,de ezenkívül tejfölt és túrót is vásárolhatsz. Úgy tudom, hogy Csomádról hozzák hűtőtartályban,minden higénés követelményt betartva.A fiamék 1 hete már ott veszik meg a család tej szükségletét.Elötte naponta házhoz hozta nekik egy pomázi, tehenészettel is foglalkozó gazdálkodó.Véleménye szerint jobb és egyenletes a minősége a csomádi tejnek.Gondolatébresztőnek szántam,ráadásul közel is van. Várom a véleményed . üdv Manyus

Before
Kemencefűtő
Hozzászólások: 69
Csatlakozott: 2008. december 12., péntek 21:23

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Before » 2009. február 15., vasárnap 22:54

Igazi tej engem is nagyon érdekelne, de tartok tőle, hogy amit oda kivisznek az messze nem teljes (bár legalább valódi) tej. Szeretnék igazi, fölözetlen tejet, amiből zsíros túrót és hasonló jóságokat csinálnék. Inni viszont a Bergbauern-féle alpesi tejet szoktam, aminek mesés az íze, és abszolút TEJ. Igaz, nem sokfelé lehet kapni, de Szamo számára még elérhető távolságban, a Csillagvárban lévő CBA-ban is szokott lenni.

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. február 15., vasárnap 23:32

Manyus szomszéd!

Ez igazán jó hír. Ott vannak a csomádiak szombaton is? Mert sajnos csak akkor tudok odamenni mostanság.

Before!

Köszönöm a tippet. Megnézem. Úgyis régen nem jártam belül, csak elhúzok mellette mint a vadlibák.

Most jutott eszembe, hogy megkérdezek néhány bécsit, hátha tudnak igazi tej lelőhelyet Bécsben.

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. február 16., hétfő 12:23

Üdv Mindenkinek!

Egy kicsit visszakanyarodom a kenyérsütéshez. Egy kérdés kenyérsütő társaimhoz, van-e annak jelentőssége, annak, ha kenyér sütés előtt átszitáljuk a lisztet.

Más a minap sütöttem egy pár kenyeret és az egyiket elfelejtettem bevágni és ilyen lett a sör nem kemencében készült csak viszonyítási alap a mérethez.

További jó sütögetést mindenkinek! Schubert!
Csatolmányok
bevágás nélkül.jpg
Mikos nincs bevágva a kenyér
bevágás nélkül.jpg (25.15 KiB) Megtekintve 3317 alkalommal
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Before
Kemencefűtő
Hozzászólások: 69
Csatlakozott: 2008. december 12., péntek 21:23

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Before » 2009. február 16., hétfő 13:17

A mindenit! Szépen megnőtt!

Avatar
Manyus
Kemence mester
Hozzászólások: 286
Csatlakozott: 2008. szeptember 11., csütörtök 21:15

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Manyus » 2009. február 16., hétfő 14:21

Szia Szamo. Tudomásom szerint a hét minden napján hozzák a friss, aznap fejt tejet.Tegnap is ott láttam Őket árulni. Mázlista vagy, most akár válogathatsz is a lehetőségek között.
üdv. Manyus

Avatar
KORomTALAN
Kemencefűtő
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2008. szeptember 22., hétfő 17:52

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: KORomTALAN » 2009. február 16., hétfő 15:12

Szamo,

Dunakeszire is a csomádiak hordják a tejet, én is erre a tejre utaltam.
Most hogy van híd..... :D

Ma megveszem, este kűldöm a kalácsvarázs összetevőit.

Schubert,

Az a kenyér brutális(an) szép... na erről beszéltem én is, amikor szeretném, ha az enyém feljönne :(

Before
Kemencefűtő
Hozzászólások: 69
Csatlakozott: 2008. december 12., péntek 21:23

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Before » 2009. február 16., hétfő 15:38

Ha valaki szeretne igazán jó kalácsot, szóljon és szívesen megadom az általam ismert legfinomabb kalács receptjét. Igaz, csak sütőben próbáltam, de fantasztikusan finom!

richie32
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 757
Csatlakozott: 2008. december 27., szombat 1:27

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: richie32 » 2009. február 16., hétfő 19:53

jöhet a recept
egyenlőre úgyis csak sütőben tudom sütni sajnos
üdv richie
K.B.Ü.
RICHIE

Avatar
Manyus
Kemence mester
Hozzászólások: 286
Csatlakozott: 2008. szeptember 11., csütörtök 21:15

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Manyus » 2009. február 16., hétfő 20:36

Szia Befor. Ha úgy igazából belegondolunk,fölözetlen,zsíros házi tej = saját tehén. Sajnos...
Kár hogy így alakult,de már az is valami hogy itt a fórumon legalább müködik egyfajta "híradólánc ",ami esetleg segíthet a minőségi tej felkutatásában. üdv. Manyus

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. február 16., hétfő 21:08

Jelen pillanatban alig jutok szóhoz Schubert kenyerétől. Nem lehetne 3Ds forgatható változatot is szagmintával??

Addig is köszönöm a tejes tippeket, Manyusnak igaza van, ha valóban friss tejet akar valaki, akkor menjen oda a tehénhez, és kérjen tőle :lol:

Kedves Before, jöhet a recept.

Before
Kemencefűtő
Hozzászólások: 69
Csatlakozott: 2008. december 12., péntek 21:23

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Before » 2009. február 16., hétfő 21:34

Nem értek egyet. Igenis lehetne teljes tejet venni, csak annyi kéne hozzá, hogy valaki becsülettel árulja a portékáját. Kérjen érte, amennyit akar, majd eldöntöm, hogy megveszem-e, de ne akarjon átverni, főleg ne joviálisan mosolyogva.
A kalácsot holnap felteszem.

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. február 16., hétfő 21:48

Before!

Ne feledkezz meg az ANTSZ-ről, ami leánykori nevén KÖJÁL volt. Szerintem kezeletlen tejet nem is szabad kereskedelmi forgalomba hozni.

Avatar
KORomTALAN
Kemencefűtő
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2008. szeptember 22., hétfő 17:52

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: KORomTALAN » 2009. február 16., hétfő 23:27

Szamo,

Ahogy ígértem..
Royal kalács sütőkeverék. Kenyérvarázs.
ÖsszetevőK: növényi zsír, cukor, búzaliszt, só, emulgeátor E427e, E471, szójaleticin, sütőszer (difoszfátok), lisztjavítószer (aszkorbinsav).

Keverési arány: 350 g finomliszt BL55 - 100 gr sütőkeverék.. stb.

Forgalmazza: Hunorganic Budaörs.

de enélkül is lehet jót, én is kiváncsi vagyok Before receptjére..

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. február 17., kedd 0:37

Köszönöm KORomTALAN!

Nincs is olyan sok "E" benne, de azért én kihagynám. Bízom benne, hogy a kemence rátesz annyit, hogy nem kell rásegítő.

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. február 17., kedd 0:39

Manyus!

Neked is köszönöm az infót. A hétvégén elmegyek tejkőrútra.

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. február 17., kedd 0:59

Üdv. KORomTALAN!

Kalács receptem már megtalálható a kalácsos topicban.

Más: kenyér - köszi az elismerést, - na ilyen mikor minden stimmel, bár ennél a kenyérnél a tészta nem jött annyira fel kelés közben, mint amire számítottam, de a kemencében sülés közben szépen feljött. De azért megkelt. Ennek több okot is tulajdonítottam, most nem használtam sikért, és nem éppen szobahőmérsékletű volt a helységem ahol kelesztettem, de kellemesen csalódtam a végeredményben.

Nemsokára hidd el a kenyérsütésbe vetett hited, meg fogja hozni a gyümölcsét. Jó tanács minden kenyérsütésnél jegyezd meg, hogy mit és hogyan csináltál, esetleg mit csináltál másképp mint az előzőnél. Sokszor olyan apróságokon múlik az szép eredmény. Légy nagyon figyelmes.

Kívánom minél előbb érjen téged is hasonló kellemes meglepetés.

Üdv. Schubert!
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Before
Kemencefűtő
Hozzászólások: 69
Csatlakozott: 2008. december 12., péntek 21:23

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Before » 2009. február 17., kedd 8:59

Na, kalács.
Hozzávalók:
150 g tejszín (nem főző- és nem növényi)
250 g tej
1 tojás
egy tasak porélesztő (7 g) (friss élesztővel is jó)
9 g só
80 g cukor
60 g finomliszt (BL55)
540 g kenyérliszt (BL80)
30 g tejpor

A tejet langyosítsuk meg, oldjuk fel benne a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. (Ha porélesztővel csináljuk, ez nem szükséges). A tojást keverjük össze a tejszínnel. A többi hozzávalót szórjuk egy tálba (a liszteket lehetőleg szitálva), keverjük össze, csináljunk a közepén egy mélyedést és oda öntsük a cukros tejet és a tojásos tejszínt. (Ha az élesztőt nem futtattuk fel, akkor a liszthez keverjük csak úgy szárazon.) Kézimixer dagasztórúdjával, vagy dagasztós konyhagéppel dagasszuk a tésztát úgy negyed órát. Kézzel én nem állnék neki, mert nagyon húzós állagú a tészta. A negyed óra végére a tészta bár továbbra is lágy marad, el fog válni az edény falától és szépen összeáll. Ekkor tegyük egy kiolajozott tálba, a tetejét szintén kenjük meg olajjal, takarjuk le és kelesszük a duplájára. Gyúródeszkát olajozzuk be, nyújtsuk ki rajta a tésztát (elég kézzel szétteríteni), vágjuk 4-5 olyan széles szeletre, mint a sütőforma. A szeleteket szórjuk meg mazsolával (vagy cukros kakaóval, esetleg fahéjas, cukros darált mogyoróval) tekerjük fel és fektessük egymás után a sütőformába. Megint kelesszük a duplájára, majd meleg tojással kenjük meg a tetejét, szórjunk rá ízlés szerint mazsolát, mandulaforgácsot, jégcukrot. Sütőben 175 fokon kell megsütni.

richie32
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 757
Csatlakozott: 2008. december 27., szombat 1:27

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: richie32 » 2009. február 17., kedd 12:51

köszi a receptet
kipróbálom
k.b.ü.richie
K.B.Ü.
RICHIE

Avatar
KORomTALAN
Kemencefűtő
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2008. szeptember 22., hétfő 17:52

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: KORomTALAN » 2009. február 27., péntek 15:25

Szia Schubert,

Remélem sikerül csatolnom a képeket az első olyan kenyérről, amivel minden szempontból elégedett voltam..
belül.jpg
belül.jpg (28.3 KiB) Megtekintve 2417 alkalommal
Ez már sikerült.jpg
Ez már sikerült.jpg (31.29 KiB) Megtekintve 2408 alkalommal

Avatar
Robrt
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 657
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Robrt » 2009. február 28., szombat 10:47

Gratulálok!
Megmondom őszintén hamar felfigyeltem a háttérben lévő finomabb kis borra is. Egyik nagy kedvencem!
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek

Avatar
KORomTALAN
Kemencefűtő
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2008. szeptember 22., hétfő 17:52

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: KORomTALAN » 2009. február 28., szombat 12:29

Szia Robrt,

nem csoda... nagyon illik a kenyérlángoshoz (is), meg a kemencéhez, akárcsak a fa, amivel tüzelek, elválaszthatatlanok, mert szebb a lángja ;)

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. február 28., szombat 21:30

:lol: :lol: :lol:
Iiiiigennn! Én is így gondolom! Bár én kiegészíteném még egy curka szilvóriummal.
:D :D :D
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. március 1., vasárnap 9:41

Üdv. KORomTALAN !

Csak Gratulálni tudok!!!!! Nagyon szép a kenyered.

Ha letudod írni a megvalósítás körülményeit+ recept stb. -- azaz egy élménybeszámolót, mert szerintem egy nagy élményben volt részed, mikor készítetted és megláttad a csodálatos eredményt.
Na és nem beszélve mikor a befektetett munka gyümölcse - ízek formályában nyilvánult meg ízlelőbimbóidon, és természetesen ne feledkezzük meg az illatról sem, amit a kenyér áraszt magából sülés után.

Csak így tovább ezen a kemencés úton!

Üdv. Schubert!
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
KORomTALAN
Kemencefűtő
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2008. szeptember 22., hétfő 17:52

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: KORomTALAN » 2009. március 5., csütörtök 18:11

Szia Schubert,

Bocs, hogy csak most reagálok....

A recept 1 kg liszthez (BL80)
3-4 dkg élesztő
kevés cukor - csapott kávéskanál
1 maréknyi só
7 dl víz.

A kovászolást hamarabb kezdtem, bár nem előző este, de 3-4 órát hagytam, mielőtt elkezdtem a dagasztást.
A tésztának már bevetés előtt is fantasztikus illata volt...nem tudom megmagyarázni milyen, de más, mint amikor nem sikerült ilyen jól.
Bevetés előtt max 5 percet pihentettem, amíg kiszedtem az épp kész kenyérlángost.
Nem adtam levegó, teljesen lezártam a kemencét.

habár mindenki teleette magát a lángossal (amin volt fokhagymás juhtúrós tejföl, szalonna, hagyma és sonka), amikor behoztam az egy árvát, nem volt kérdéses, hogy percek múlva megszegjük.
Salátát készítettem hozzá, amiben volt friss és szárított paradicsom, mozzarella sajt gömbök, mindez megszórva bazsalikommal, és leöntve olajjal (olíva). Na ebben "kellett" a meleg kenyérdarabokkal tunkolni.

Szombaton újra sütök, de akkor csak kenyeret. Jobban izgulopk, mint az előzőnél..
Addig is duruzsoló forró kemencét...

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. március 5., csütörtök 22:20

Üdv. KORomTALAN!

Örülök, hogy te is átélhetted a sikeres kenyérsütés élményét, minden pozitív élvezetével együtt.

Én is készülök szombaton egy kis kemencézésre. Bennem is még mindíg meg van az izgalom minden kemencézés előtt, mely izgalom arról szól - hogy "vajon most hogy sikerül" . Ez szerintem egy egészséges kemencés érzés lehet, bár nem tudom másokban felmerül- e ez az érzés.

Pozitív élményekben dús kemencézést kívánok. -mindenkinek!

üdv. Schubert!
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. március 6., péntek 8:21

Hali!
Nem mond hétvégére nagyon rossz időt, úgyhogy gyakran fogok szellőztetni :roll: :roll: :roll:
Reménykedek, hogy résnyire nyitva felejted a kaput és a jótékony Dél-Keleti szél szárnyán beröppen az ablakon a friss kenyér, vagy egyéb étel illata! :lol:
Na, meg a fénypostába is bízok......... :roll: :lol:
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. április 27., hétfő 9:14

Üdv. Mindenkinek!

Úgy látom kicsit szunnyadóban van ez a topic, s mióta nem volt hozzászóló, rengeteg új lelkes tagja lett e nemes fórumnak, így bátorkodom, nekik is ajánlani, bátorítani, kedvet csinálni a kemencében sült házi kenyér készítéshez. Kedvcsinálónak legutolsó sütésemkor készített képeket mellékelem.

TOVÁBBI JÓ SÜTÖGETÉST MINDENKINEK!

Üdv. Schubert!
Csatolmányok
tele a teknő.jpg
12 KG LISZT DAGAD BENNE
tele a teknő.jpg (31.83 KiB) Megtekintve 2621 alkalommal
megsült a teknő tartalma.jpg
megsült a teknő tartalma.jpg (48.5 KiB) Megtekintve 2624 alkalommal
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. április 27., hétfő 11:23

:o :o :o
Nem lehetne, hogy 1× elQrd a kenyérsütést? Nem tudom már milyen szavakkal dicsérni, Isteníteni a gyönyörű kenyereidet! Több jelzőt tudnék írni, ha egyszer fikázni kellene a munkádat! :lol: :lol: :lol:
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. április 27., hétfő 22:22

Üdv. Gaby!

Egy kis csemegézni valót mellékelek, és , tanuljon mindenki belőle, hogy így nem szabad kenyeret sütni. Ez arra példa mikor túl forró a kemence, és a kenyérsütő kemencés pedig siet türelmetlen, és íme az eredmény négerkenyerek.

De minden rosszba van valami jó is, itt a rossz a héja, de a bele azért ehető volt.

A kapkodás a kemencés ellensége - én, e novemberi kenyérsütésnél tapasztaltam meg, s mint a mellékelt kép is mutatja meg lett az erdménye. Szolgáljon ez mindenkinek tanulságul , hogy kapkodni türelmetlenkedni nem szabad.

Üdv. Schubert!
Csatolmányok
fekete kenyerek.jpg
fekete kenyerek.jpg (32.93 KiB) Megtekintve 2583 alkalommal
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Válasz küldése