Oldal: 78 / 79

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2016. február 16., kedd 14:44
Szerző: geyza22
meg::) -Ez így van csak csak legújabban amiben élesztő van az nem kovászos ! Mondta egy péküzem vezetője tulajdonosa ! Sajnos már keverik a kettőt az élesztős tésztát a kovászos tésztával ! --És élesztő allergia már van de kovász allergiáról még nem hallottam és azt hiszem más sem ! :cry:-- Ja és a kemence elég régi ahhoz hogy csak az ezer éves kovásszal tiszteljük meg ! Az ifjú élesztő nem illik hozzá ! És a kovászos tészta sokkal könnyebben emészthető ! Mert ehhez vagyunk már genetikailag is hozzá szokva !

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2016. február 16., kedd 15:37
Szerző: tinker
geyza22 írta:meg::) -Ez így van csak csak legújabban amiben élesztő van az nem kovászos ! Mondta egy péküzem vezetője tulajdonosa ! Sajnos már keverik a kettőt az élesztős tésztát a kovászos tésztával ! --És élesztő allergia már van de kovász allergiáról még nem hallottam és azt hiszem más sem ! :cry:-- Ja és a kemence elég régi ahhoz hogy csak az ezer éves kovásszal tiszteljük meg ! Az ifjú élesztő nem illik hozzá ! És a kovászos tészta sokkal könnyebben emészthető ! Mert ehhez vagyunk már genetikailag is hozzá szokva !
Aki nem tudja elkülöníteni az éleztőt a kovásztól... az meg is érdemli :) az egyik gomba, a másik savas erjedés... ne kiabáljuk el azért... én már olvastam tejsav-allergiáról... bár ma már mindenre allergiásak az emberek :) Ezeknem mai kemencéknek azért nem sok közük van a 4000 évesekhez... ha az emésztésről van szó, akkor viszon minden finomított lisztet ki kellene dobnunk, a Bl-55 tel kezdve. :)
Ha csak a hagyományőrzésről van szó... a finomított fehér liszt mintegy száz évvel fiatalabb az élesztőnél :)

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2016. február 19., péntek 21:34
Szerző: jani
Jó Gyula bátya! Az élesztő megszáradt a hűtőben,a kovászos üveg mellett. Kalácsokhoz használunk még inkább élesztőt,de kovászos kalácsot is szoktam. Több facebookos csoportba már nem akarok belépni,sokra már nincs időm....Perbenyikbe viszek elég kovászt . De hidd el,minden kezdő kenyérsütőnek élesztővel kell kezdeni. Te is azzal kezdted. Én is...ahogy a Pékműhelyes Vajda József mondta,az idiótabiztos. Mert azzal könnyebb...van aki alergiás rá,de nem olyan sokan. Többen allergiások a pékségekben használt adalékokra,mint a lisztre,élesztőre. Igen,láttam én is azt a kisfilmet azzal az orosz állítással,hogy miből van az élesztő. No én azt nem hiszem. Mert amiket felsorol,azokban egy gomba se élne meg. Na meg sört se lehetne normálisat főzni.
A kovászt fehér tönköllyel etetem,azt szereti a legjobban nálam. A kovássza tudni kell bánni,másabb a sütés menete,hosszasabb az érlelése....a lassú kelesztés nagyon jó a kenyérnek. Van aki a tejsavas kovászt szereti,van aki néhány szőlőszemmel indítja be,van aki rebarbara szárral,van aki a korpát forrásban lévő must habját használja,vagy készítenek párt,azaz komlóskorpát....mindegyik tartalmaz élesztő gombát,csak nem koncentráltan.
És hogy tényleg nem mérgező,azt azért gondolom,mert egy nagyon pattanásos ismerősöm élesztőt mézzel kevert el és kente a képére. És sokkal kevesebb lett utána rajta.

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2016. február 20., szombat 15:54
Szerző: geyza22
meg::) meg::) meg::) Jani ! Minden dolog helytálló amit le írtál kivéve ezt --- . "De hidd el,minden kezdő kenyérsütőnek élesztővel kell kezdeni. Te is azzal kezdted. " --Volt idő amikor mindenki kovásszal kezdte a kenyér sütést mert még nem volt élesztő ! Anyjától kapott minden leány kovászt és azzal kezdet sütni és azt sem tudták hogy és mikor készült az első kovász ! Több ezer éven keresztül csak kovász volt !

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2016. február 20., szombat 20:34
Szerző: jani
Persze! Az élesztő előtt mindenki kovászt használt. Kipróbált,sok éves kovászt,amit az anyjától,az meg az ő anyjától kapott...
Van sok gasztoblogger,még nagy nevek is,aki turbósítja a kovászát egy csipet élesztővel,mert neki úgy jó. ;)

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2016. június 13., hétfő 20:43
Szerző: jani
Kovászos kenyerek a kiskőrösi négylövetűből.

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2016. július 28., csütörtök 9:20
Szerző: norbec25
Sziasztok!
Szeretnék kovászos rozskenyeret sütni. a kovászt elkezdtem elkészíteni, most már csak egy jó receptre lenne szükségem:)?!

Esetleg valakinek van egy jó bevált receptje?

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2016. július 31., vasárnap 15:07
Szerző: Gyuri58
Sziasztok!
A héten sütöttem-tünk kenyeret,két év próbálkozás után így néz ki :D

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2016. július 31., vasárnap 16:21
Szerző: jani
Tökéletes lett Gyuri58! Gyakorolni kell csak.

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2016. július 31., vasárnap 20:06
Szerző: Gyuri58
jani írta:Tökéletes lett Gyuri58! Gyakorolni kell csak.
Köszi a dicséretet jani ! Ez már jó is lenne, csak nem olyan szép fehér a belseje mint ahogy kellene.Milyen lisztet kell használni,hogy szép is legyen?Én gyermelyi lisztből csináltam.

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2016. augusztus 1., hétfő 17:11
Szerző: jani
Nem ismerem a gyermelyi lisztet,de ismerőseim használják. Mi a számozása? A kenyérliszt az 80-as. Ha Bl-55-öst használsz,tegyél hozzá 2/3:1/3 rétes lisztet,még jobb lesz. Milyen a színe,hogy nem fehér? Ha szűrke,akkor inkább próbálj más lisztet is ki. Ha barnás,akkor oké,mert a liszt tartalmaz a búza héjhoz közelebb eső részéből is. Az jó,mert a liszt nincs agyon rostálva,több értékes anyagot tartalmaz.

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2016. augusztus 2., kedd 14:55
Szerző: Gyuri58
jani írta:Nem ismerem a gyermelyi lisztet,de ismerőseim használják. Mi a számozása? A kenyérliszt az 80-as. Ha Bl-55-öst használsz,tegyél hozzá 2/3:1/3 rétes lisztet,még jobb lesz. Milyen a színe,hogy nem fehér? Ha szűrke,akkor inkább próbálj más lisztet is ki. Ha barnás,akkor oké,mert a liszt tartalmaz a búza héjhoz közelebb eső részéből is. Az jó,mert a liszt nincs agyon rostálva,több értékes anyagot tartalmaz.
Köszönöm a gyors választ!Gyermelyi 80-as kenyérliszt volt,és a kenyér színe inkább barna.Majd legközelebb ki próbálom a Bl-55-ös,rétesliszt keveréket

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2016. augusztus 3., szerda 22:13
Szerző: csácsó2
Gyuri58 írta:
jani írta:Tökéletes lett Gyuri58! Gyakorolni kell csak.
Köszi a dicséretet jani ! Ez már jó is lenne, csak nem olyan szép fehér a belseje mint ahogy kellene.Milyen lisztet kell használni,hogy szép is legyen?Én gyermelyi lisztből csináltam.
Gyurikám, tolj föl a homlokodra egy napszemüveget és
máris más ként látod a színeket meg a világot :!: :lol:
Amúgy meg teljesen tökösek vagyis tökéletesek azok a kenyerek! meg::)

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2016. augusztus 4., csütörtök 14:51
Szerző: Gyuri58
csácsó2 írta:
Gyuri58 írta:
jani írta:Tökéletes lett Gyuri58! Gyakorolni kell csak.
Köszi a dicséretet jani ! Ez már jó is lenne, csak nem olyan szép fehér a belseje mint ahogy kellene.Milyen lisztet kell használni,hogy szép is legyen?Én gyermelyi lisztből csináltam.
Gyurikám, tolj föl a homlokodra egy napszemüveget és
máris más ként látod a színeket meg a világot :!: :lol:
Amúgy meg teljesen tökösek vagyis tökéletesek azok a kenyerek! meg::)
csácsó2,így már másként látom a kenyerekek :!: :lol:

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2016. augusztus 17., szerda 19:39
Szerző: jupiszi
Kövezzetek meg, de mobil kemencében Aldis rozsos kenyérliszt keverékből:

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2016. augusztus 17., szerda 21:11
Szerző: csácsó2
:k :!:

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2016. augusztus 17., szerda 21:38
Szerző: laca55
Megkövezés?....

meg::) meg::) meg::)
:bol

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2016. augusztus 19., péntek 21:10
Szerző: jupiszi
Nem ússzátok meg újabb képek nélkül.

Egy öregtésztás, vagy inkább gyorskovászos fehér kenyér, meg egy Aldi rozsos keverékből.
Mindkettő jénai tálban lett sütve, de persze a mobilkemencében.
Annyira befűtöttem a pizzához, hogy még ennyi erő maradt benne.

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2016. augusztus 20., szombat 14:01
Szerző: csácsó2
Nemzeti színű szalagot rá és kész! meg::)

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2016. augusztus 21., vasárnap 19:20
Szerző: danono
csácsó2 írta:Nemzeti színű szalagot rá és kész! meg::)
Maradjon a kenyér meg::) meg::) meg::) Szalag nem ehető :roll: :roll:

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2016. augusztus 23., kedd 12:24
Szerző: jupiszi
Meg is ettük mindet szalag nélkül :)

Ez pedig az első ciabatta kisérlet.
Van még mit fejleszteni a technikán, de teljesen ehető lett.

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2016. november 7., hétfő 21:53
Szerző: icsengod
Igazából három hete kezdődött a kálváriám bekevertem életem elő kovászát aztán adtam neki enni,de tönkrement és ki kellett dobnom. Aztán csináltam újat az sem akart sikerülni sajnos azt is ki kellett dobnom. De nem adtam föl na még egy próba biztos most jó lesz ,és igen elkészült a kovászom amivel megsütöttem életem első kovászos kenyerét. Még nem az igazi ,de nekem tetszik a családnak ízlik... Szeretnék majd olyan kenyeret sütni mint Varga Jani ő a példaképem...

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2016. november 8., kedd 10:48
Szerző: laca55
icsengod írta:.....de nekem tetszik a családnak ízlik...
Ez a lényeg !!!!
:k meg::) :k

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2016. november 9., szerda 9:30
Szerző: jupiszi
icsengod írta:Igazából három hete kezdődött a kálváriám bekevertem életem elő kovászát aztán adtam neki enni,de tönkrement és ki kellett dobnom. Aztán csináltam újat az sem akart sikerülni sajnos azt is ki kellett dobnom. De nem adtam föl na még egy próba biztos most jó lesz ,és igen elkészült a kovászom amivel megsütöttem életem első kovászos kenyerét. Még nem az igazi ,de nekem tetszik a családnak ízlik... Szeretnék majd olyan kenyeret sütni mint Varga Jani ő a példaképem...
Ne csüggedj, én pontosan így jártam, szóról-szóra :P És nekünk is izlett. És ez a lényeg, ahogy Laca mondta. :k

Mondjuk egyenlőre félre is tettem a kovászos projektet, majd talán egyszer, később megint megpróbálom.
Amióta két tagú a család, olyam kevés kenyeret eszünk, hogy nem is érdemes ezzel bajlódni, szerintem.
Hetente megeszünk max. 1kg bolti kenyérliszt keverékből sütött , kettő db 70-80dkg-os kenyeret.
Ha vendégek jönnek, akkor szoktam süti 12 órás előtésztás élesztőst, frissen.

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2016. november 13., vasárnap 17:03
Szerző: jani
icsengod írta:Igazából három hete kezdődött a kálváriám bekevertem életem elő kovászát aztán adtam neki enni,de tönkrement és ki kellett dobnom. Aztán csináltam újat az sem akart sikerülni sajnos azt is ki kellett dobnom. De nem adtam föl na még egy próba biztos most jó lesz ,és igen elkészült a kovászom amivel megsütöttem életem első kovászos kenyerét. Még nem az igazi ,de nekem tetszik a családnak ízlik... Szeretnék majd olyan kenyeret sütni mint Varga Jani ő a példaképem...
Köszönöm a dícséretet,de a te kezedet illeti a dicsőség! Gyakorolj,süssél gyakran,ezáltal a kovászod is erősödik. És nem baj ha túlkel,vagy nem sikerül a formázás,attól még ehető.

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2017. január 28., szombat 20:38
Szerző: jani
Néhány kenyér a Manciból. :)

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2017. január 29., vasárnap 0:22
Szerző: Zsótikertész
Remélem egyszer legalább majd hasonlót tudok én is sütni :?: :!:
meg::) meg::) meg::) meg::) meg::)

Üdv:Zsóti

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2017. január 29., vasárnap 6:26
Szerző: leando
Jani!

meg::) meg::) meg::) meg::) :k :k

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2017. január 29., vasárnap 12:25
Szerző: laca55
Szia Jani !

meg::)
:k
nagyon termékeny fehérnép ez a Manci !

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2017. január 29., vasárnap 21:36
Szerző: tengelic
Ismerem az ízét jani ! Összefutott a számban a nyál ! :nya

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2017. január 29., vasárnap 22:22
Szerző: icsengod
De jó is volt Sástón amikor kikerült a kemencéből előkerült egy kis zsír úgy ettük mit aki egy hete nem evett... :k :k

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2017. március 21., kedd 21:10
Szerző: jani
Kovászos kenyerek,autolízissel,tangzhonggal,hosszú érleléssel.

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2017. március 21., kedd 22:24
Szerző: laca55
Jani !

nevezheted aminek akarod...... :nya :eh

meg::) meg::) meg::)

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2017. április 17., hétfő 20:14
Szerző: jani
Kovászos kenyér a Manciból.

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2017. április 18., kedd 0:35
Szerző: laca55
Kenyérművészet !
meg::)
A Manci öle nagyon termékeny ! :k

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2017. április 18., kedd 20:05
Szerző: jani
Igyekszem Laca! Nem egyszerű kovászos kenyér dagasztása,sütése, de megéri!

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2017. április 19., szerda 7:50
Szerző: Barat67
Kedves Jani!

Örülök neki, hogy fényképekkel alátámasztva is beszámoltál munkásságodról. Biztos nagyon finomak is lettek. Egyszer szívesen megkóstolnám az elkészült termékeidet!

üdv.,
Gábor

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2017. április 19., szerda 14:19
Szerző: laca55
Barat67 írta:Kedves Jani!

Egyszer szívesen megkóstolnám az elkészült termékeidet!

üdv.,
Gábor
Június 22-25 !!! Kiskőrös.
Ahogy Janit ismerem, megkóstolhatod !

Nem egyszer... többször is !

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2017. április 19., szerda 18:03
Szerző: jani
laca55 írta:
Barat67 írta:Kedves Jani!

Egyszer szívesen megkóstolnám az elkészült termékeidet!

üdv.,
Gábor
Június 22-25 !!! Kiskőrös.
Ahogy Janit ismerem, megkóstolhatod !

Nem egyszer... többször is !
Ott lesz kenyér sütés többünk által! Schubert mester, Jocó és Edit, Gondaanyu,no meg én. Megdolgoztatjuk a négylövetűt!

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2017. április 24., hétfő 6:28
Szerző: Barat67
laca55 írta:
Barat67 írta:Kedves Jani!

Egyszer szívesen megkóstolnám az elkészült termékeidet!

üdv.,
Gábor
Június 22-25 !!! Kiskőrös.
Ahogy Janit ismerem, megkóstolhatod !

Nem egyszer... többször is !
Igen kicsi az esélye annak, hogy eljussak a találkozóra. Talán ha egy napra eltudok menni, de ez is még bizonytalan... ezért nem is jelentkeztem a találkozóra.