Kenyérsütés

Mindenféle finomságok receptjei és elkészítési módjai
Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2008. november 3., hétfő 23:30

Talán most sikerül.
Csatolmányok
kenyérke.jpg
kenyérke.jpg (27.83 KiB) Megtekintve 3834 alkalommal
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2008. november 10., hétfő 16:12

Mint már mondtam a "pü" -ben: gyönyörű!
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
Nokiafan
Regisztrált tag
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2008. december 29., hétfő 11:13

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Nokiafan » 2008. december 29., hétfő 16:45

Több helyütt is olvastam a fórumon a /minőségi lisztet hol vehetek, vagy saját malom kellene, vagy közösen nagy tételben vásárlás/ opcióit.
Mivel a párommal termelünk is földeken, illetve Ő kimondottan bio vetőmag kereskedelemmel foglalkozott egy darabig, ezért megosztanám a közzel, ami rám ragadt.

Mi innen vesszük az őrleményeket: http://www.pasztoioko.com (klasszikus módszerrel, "tiszta" alapanyagokból, minőségre törekedve dolgoznak)

Nagy mennyiséget sajnos nem jó előre megvenni, majd sokáig pihentetni, mert minél tovább áll a liszt, annál gyengébb minőségű lesz a belőle készült árú.

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. január 3., szombat 11:38

Nagyon köszönöm az infot Nokiafan.

Avatar
reikisgabi
Kemence mester
Hozzászólások: 545
Csatlakozott: 2008. szeptember 27., szombat 19:32

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: reikisgabi » 2009. január 4., vasárnap 12:19

Szamo!

Megnéztem a blogodat. Nagyon tetszik.
Én is most tervezgetek egy új blogot, bár az egészen más témával foglalkozik.
-----------------------------------------------
K.B.Ü.: reikisgabi

Sokkal jobban bírja az ember az éhezést, ha közben eszik is valamit.

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. január 4., vasárnap 12:48

reikisgabi!

Köszönöm a bíztatást. Ha elindítottad a sajátodat, küldd el.

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. január 4., vasárnap 18:52

Üdv mindenkinek!

Mióta az ismerőseim megkóstolták a kemencémben sült igazi kenyeret az óta, amikor kenyeret sütök a kemence kapacitását maximálisan ki kell használni; - ez általában 5 db kb. 3 kilós kenyér formájában valósul meg.

A minap egy kis "érdekességgel" találtam szemben magan, kezem ügyébe akadt egy TESCO-s kenyér, s ott 18-20 összetevőt sorolt fel, hogy a kenyér mit is tartalmaz. Szerintem az igazi jó kenyér liszten són vizen és élesztőn kívűl más egyebet nem igen tartalmaz.

További jó sütögetést!!
Csatolmányok
Az 5 kis cipó.jpg
A frissen sült cipók.
Az 5 kis cipó.jpg (54.27 KiB) Megtekintve 3577 alkalommal
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára schubert 2009. január 4., vasárnap 19:07-kor.
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. január 4., vasárnap 19:03

Üdv shubert!

Te tudod mi van az élesztőben? Egyébként teljesen igazad van. A bolti kenyerekben egy sor olyan is van, aminek nem lenne szabad. Pl. van benne olyan amitől olyan szép buborékos lesz, meg van benne ízfokozó és állagjavító mint mindenben amit kapsz mostanában. Ezeket a pékek por alakban vásárolják nagyban.

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. január 4., vasárnap 19:12

Üdv. Szamo!

Nem, tudom mi van pontosan az élesztőben, valami gombák, ha jó halvány sejtésem, de ehhez igazán nem értek. De tervemben van hogy maradék /tekő faláról levakart/ kenyértésztát használom fel a további kenyérsütéseimhez, csak még egy kis elszántság hiányzik.
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. január 4., vasárnap 19:14

Aha! schubert!

Az előbb nem volt benne a kép. Szuper! Nem csoda, hogy az ismerőseid körében hirtelen megnőtt a népszerűséged :)

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. január 4., vasárnap 19:17

schubert!

Én sem tudom, de remélem, hogy csupa természetes anyag, mert a gombák a műanyagokra nagyon érzékenyek. Ennek ellent mond az, hogy Ausztriában a legnagyobb megrökönyödéssel álltam a boltban a BIO ÉLESZTŐ előtt. Namármost, ha az általunk használt nem bio, akkor mi?

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. január 4., vasárnap 19:22

A bio-val kapcsolatban valószínúleg a gyártás során felhasznált természetes anyagok, amik nem tudom hogy mik is, de azokat biomódon állítják elő. Én ebben egy kicsit érdekelt vagyok mivel biozöldség termesztéssel is foglakokozom.

Nállunk hogy nem bio az azért lehet hogy nem biotermesztésből származnak az alapanyagok.
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. január 4., vasárnap 19:24

Úgy látszik ma mindíg kifelejtek valamit.
Egyszer próbáltam az eredeti kovászból kenyér készítést is. Tényleg elszántság kell hozzá, mert azt az előző este kell elindítani, és szép lassan kel meg. Nekem eddig nem jött be. Édesanyám azt tanácsolta, hogy vegyesen csináljam, tehát a hagyományos és az élesztő kombinációjával.
Ha Neked sikerül élesztő nélkül is, akkor kérlek oszd meg a tapasztalatot, mert akkor érdemes próbálkozni.

Kösz a magyarázatot a bio-val kapcsolatban, már értem.

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. január 4., vasárnap 19:32

Én is ezt a kombinációt hallottam idősebbektől, azért egyszer kipróbálom az élesztő nélkülit, már csak a kiváncsiság is hajt.

Ígérem jelzéssel leszek az eredményről.

Baráti kemencés üdvözletem: Schubert!
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

TibiZsuzsi
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 19
Csatlakozott: 2008. október 14., kedd 11:57

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: TibiZsuzsi » 2009. január 5., hétfő 14:26

Szia Schubert!

Gyönyörűségesek a kenyereid:)) viszont lenne néhány kérdésem. Az a hőmérő ami ott kandikál a kenyerek mellett, azt hol és mennyiért vetted, végig bent van e a sütés alatt, és a kenyérnek milyen hőfok az ideális??

Várom válaszod
Zsu

Avatar
reikisgabi
Kemence mester
Hozzászólások: 545
Csatlakozott: 2008. szeptember 27., szombat 19:32

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: reikisgabi » 2009. január 5., hétfő 14:55

Szamo!

A blogokat itt megtalálod:

http://www.blogger.com/profile/09889811229708244857

De mint mondtam egészen másról szól, bár utólag belecsempésztem egy kis kemencéset is.
Remélem a tavasszal tudok képeket is feltenni, a készülő kemencémről.
-----------------------------------------------
K.B.Ü.: reikisgabi

Sokkal jobban bírja az ember az éhezést, ha közben eszik is valamit.

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. január 5., hétfő 15:52

Üdv. TibiZsuzsi!

Én is ilyen hőmérőt vettem, nekem 1 évig bírta, összetört az üvegje. Schubert kemencés társunknak hibátlanul működik. Itt tájékozódhatsz róla és meg is rendelheted: http://langor.addel.hu/search.php?searc ... F5&count=1
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. január 5., hétfő 18:09

DacaGaby!

Olvastam még régebben a hőmérőd szomorú sorsáról. Az jutott az eszembe, hogy valószínűleg a rossz széljárás okozhatta, hogy hirtelen persze a kemencéhez képest hideg levegő ment a tűztérbe és az üveg nem bírta a belső és külső hőmérséklet közötti különbséget feldolgozni.

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. január 5., hétfő 18:15

reikisgabi!

Kösz a lineket, átnéztem. Szerintem a kemencével való foglalatosság és a mneditáció rokonok. Van valami meditatív abban, ahogy az ember fűti a kemencét, azt nem lehet hányaveti módon, félvállról, és kapkodva, vagyis modern módon. Aztán abban is van valami meditatív, ahogy az ember a parazsat rendezgeti.
Mi a nejemmel, amikor még volt kandallónk sokszor a TV helyett a tüzet néztük, az sokkal értelmesebb is, nem fogyasztja az áramot, és valahogy ellazít. Most azt veszem észre, hogy amikor fűtök valahogy mindíg odagyűlik a család és a vendégek.
Szóval nem hiszem, hogy a blogod témája teljesen más.

Avatar
reikisgabi
Kemence mester
Hozzászólások: 545
Csatlakozott: 2008. szeptember 27., szombat 19:32

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: reikisgabi » 2009. január 5., hétfő 20:14

szamo!

Nagyon örülök, hogy találtál párhuzamot a kemencézés és a meditáció között. Ha nekem is lesz kemencém, remélem én is megtapasztalom azt a meditatív állapotot, amit egy kemence felfűtése fog okozni.
-----------------------------------------------
K.B.Ü.: reikisgabi

Sokkal jobban bírja az ember az éhezést, ha közben eszik is valamit.

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. január 5., hétfő 21:26

Kedves Kemence Barátaim, nagy igazságot mondtatok! A kemence fűtése minden alkalommal számomra egy hatalmas élmény! Ülök a kemence szája előtt és nézem a tüzet, a parazsat........... nyugalom, békesség jár át.............
Óhh, teljesen beleéltem magam! Olyan ez mint a szex. Ha csak beszélgetnek róla, már akkor is izgalomba jön a férfiember :roll:
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. január 5., hétfő 23:02

Üdv. Kedves Tibizsuzsi!

Először is köszi az elismerő szavaidat.Kérdéseid egy részére kemencés szomszédom DacaGaby már megadta a választ Én egyik nap telefoonon megrendeltem másnap már meg is kaptam futárral így kb 5.000 Ft körüli összeget fizettem /.

A hőmérőt a kemencébe akkor rakom, mikor kihúzom a parazsat, ilyenkor egy ellenőrző mérést csinálok, majd (de mindjárt kitérek részleteibe) amikor ideális a hőmérséklet, akkor bevetem a kenyereket, és a hőmérőt bent szoktam hagyni.

Az ideális hőfok?- tapasztalatom az én búbosommal / 1m átmérő és kb 120-130 cm belmagasság / a következő nyáron: a 230-240 fok bevetéskor, most télen 250-260 fok mivel ilyenkor gyorsabban hűl a kemence. Jártam már úgy, hogy mire mind az öt kenyeret bevetettem 15-20 fokot is esett a hőmérséklet, de a tevő felrakása után kb 70 % ig vissza melegszik. Egy érdekesség, vagy inkább egy újabb tapasztalás kb 3-3,5 kg -os kenyereket szoktam sütni, és kb kb 1 óra 30-40 percig, de nem rég olvastam az új Sabján féle könyvben "KENYÉRSÜTŐ KEMENCÉK" -hogy a ilyen kenyereknek elég az ötven perc. Nem rég újabb praktikát hallottam idős nénikétől, kenyérsütéskor a tévőt hagyjam 5-6 cm résnyire nyitva, azért mert "ez húzza fel a kenyeret szép magosra".

Üdv. Schubert! Jó sütögetést!
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. január 7., szerda 21:30

Hát igen. Nem nagyon lehet megmagyarázni a lehet a tűzben olyan érdekes, de az. Amikor a kemencében be van zárva, akkor más mint a szabad tűz, és a parázs, amikor felizzik, ha kinyitom a tévőt, az is valami fantasztikus.

Shubert praktikájához szeretném hozzá tenni, hogy a dolog kemence függő. Nincs két egyforma kemence, mindegyiket másképp kell kezelni, de mindenképpen érdemes kipróbálni így is meg úgy is, amíg a legjobb hatást el nem érjük. Hogy DacaGaby kemencebarátunk hasonlatával éljek, ez olyan mint a szex.

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. január 7., szerda 22:46

Üdv. Szamo!

Teljes mértékben igazad van, "minden kemence más és más", két egyforma kemenece talán nincs is.

Egy kis kiegészítéssel szolgálnom kell a praktikához, - a tevő résnyire történő nyitvatartása a sütés kezdetén 15-20 percig szükséges utánna le kell vele zárni a kemence száját.
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
Robrt
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 657
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Robrt » 2009. január 8., csütörtök 12:16

Ezt a praktikát még nem próbáltam, de kipróbálom..
Kösz a tanácsot.
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek

Avatar
zozo
Kemencefűtő
Hozzászólások: 103
Csatlakozott: 2008. augusztus 13., szerda 17:33

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: zozo » 2009. január 8., csütörtök 21:48

B.U.É.K. Mindenkinek! Nem semmi az a teknő tészta! Kell kondi a dagasztásához, nem kell gyúróterembe menni! :!: Fogadd elismerésemet schubert!
Kemence Baráti Üdvözlettel: Zozo

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. január 9., péntek 23:07

zozo írta:B.U.É.K. Mindenkinek! Nem semmi az a teknő tészta! Kell kondi a dagasztásához, nem kell gyúróterembe menni! :!: Fogadd elismerésemet schubert!
schubert!

Csatlakozom zozo-hoz. Le a kalappal. Ilon nénitől tanultad :?: Nekem 3 kilónál megállt a tudomány, de nemsokára lesz egy öregteknőm, és jól kipróbálom abban hátha megy.

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. január 9., péntek 23:13

Ödv. Zozo!

Köszönöm elismerő szavaidat, - hát igen kondiba nem járok, de a dagasztás hátizzasztó kikapcsolódás. kb. 25 perc aktív fizikai tevékenység, de megéri. De én úgy érzem, hogy ezt, csak szeretetből lehet csinálni, mert aki nem szereti az hamar kiábrándulhat belőle. Én speciál élvezem a kenyérsütés minden mozzanatát, mégha nem igazán sikerül is olykor - olykor A hibáimból eddig mindíg tanultam.

Üdv. Szamo!

Tőle is tanultam, meg sok idős emberrel szoktam a régi kemencés dolgokról beszélgetni, meg persze a saját tapasztalat és ez együtt adja az egészet.

Kemencés baráti üdvözlet: Schubert!
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. január 10., szombat 12:39

Shubert!

Nagyon a szívemből beszélsz! Ezt valóban nem lehet szeretet nélkül csinálni. Én is észrevettem, hogy ha valaki egy receptet csak azért követ, mert meg kell csinálnia az ételt, akkor nem lesz olyan finom, de ha szeretet is van benne, akkor egész más az íze is. Hátmég ha ilyen komoly fizikai munkáról beszélünk, mint a dagasztás.
Ilon nénit azért kérdeztem, mert mindenkinek azt tudom csak kívánni, hogy 86+ éves korában képes legyen ilyenekre ennyire könnyedén, ahogy ő csinálja.

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. január 10., szombat 21:29

Kedves Mindenki!

Ma tekintettel a gázfogyasztás mérséklésére befűtöttem, és DacaGaby fantasztikus fasirtreceptjének megvalósítása után sütöttem egy kenyeret is, nem túl nagyot. Kíváncsiságból kipróbáltam Schubert által tanácsolt praktikát, és meg kell mondjam, kíválóan működik. A kenyér bevetése után a tévőt résnyire nyitva hagytam az első 10 percig, aztán bezártam. Ettől a kenyérnek vékonyabb lett a héja, és jobban feljött. Ha a fiam telefonjáról le tudom venni a képet és átméretezem, akkor meg is mutatom.

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. január 11., vasárnap 14:47

Üdv. Szamo és kedves mindenki!

Örülök, hogy nállad is működik a praktika. A tegnapi nap egy újabb praktikát próbáltam ki, melyet az új Sabján féle könyvben a "Kenyérsütő Kemencék" -ben olvastam, ami következő:
pontosan nem is tudom hogy fogalmaz a könyv, de az a lényege ha jól értelmeztem, hogy amikor a kenyeret bevetik a tevőt fel sem teszik addig míg a kenyér meg nem emelkedik/felnem jön, és a héja meg nem pirul / szint nem kap. Megpróbálok erről képet is feltenni a napokban.

Most -7 fokban próbáltam, olyan elővigyázatossággal, hogy hamar ne hüljün a kemence, hogy a tevő helyére 1-2 kg-nyi izzó parazsat tettem, majd bevetettem a kenyereket és néztem ahogy percről - percre emelkedik és pirul a kenyér, számomra csodálatos esztétikai élmény volt ezt a folyamatot végignézni. Ez kb 10-15 perc alatt lezajlódott, majd a tevőt felraktam 5-10 percig még résnyire hagyva. Az eredményen egy pici csorba esett - erdélyi kenyér lett belőle, mivel - kicsit melegebb volt a kemencém a kelleténél, (talán azért is mert féltem a hideg miatt a gyorsabb kihűléstől) és így feketébb lett a kenyér héja de az íze az kifogástalan.

Üdv. Schubert , mindenkinek további jó sütögetést!
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. január 11., vasárnap 18:28

Sziasztok!

Én sajnos még mindig nem "dicsekedhetek" a kemencémben sült kenyérrel. Igen sok trükköt, fortélyt emlegettek, nem is tudom, hogy ha egyszer odáig érek, hogy én is kenyeret sütök, melyiket alkalmazzam. Nagyanyám a következőképpen sütötte a kenyeret: a "lisztes" teszttel ellenőrizte a kemence hőmérsékletét, ha megfelelőnek találta akkor bevetés előtt néhány marék vizet fröcskölt a kemencébe, vagy egy kis lábasba tett be vizet, hogy némi gőz keletkezzen, ez húzza fel a kenyeret és bevetés után 1/2 óráig nem vették le az előtétet (tévőt), nehogy összeessen.
Kinek mi vált már be, azt alkalmazza a lényeg a végeredmény: finom, illatos kenyér.
Jó sütögetést!
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. január 11., vasárnap 22:26

Üdv. Kedves Szomszéd!

Itt is igaz a mondás ahány ház annyi szokás.

És a lényeget nagyon jól látod ,idézet tőled:
DacaGaby írta: Kinek mi vált már be, azt alkalmazza a lényeg a végeredmény: finom, illatos kenyér.

Üdv. Schubert! további jó sütögetést!
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. január 12., hétfő 22:29

Üdv. kedves mindenki!

Ahogy ígértem mellékelem a képet a tevő felrakása előtti kenyérsülésről.
Csatolmányok
sülés közben.jpg
A sülés a tevő feltétele előtt.
sülés közben.jpg (53.04 KiB) Megtekintve 3368 alkalommal
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
Robrt
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 657
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Robrt » 2009. január 13., kedd 20:45

A jobb hátsó kicsit megégett, vagy csak az árnyék vetődik úgy? Mennyi volt a hőfok?
Szépek, nagyon szépek ... ;)
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. január 13., kedd 22:36

Mondta Schubert, hogy kicsit barna lett a héja kenyereknek, mert a kísérlet sikeréért aggódván kicsit tőlfűtötte a kemencét. Ezért nem győzöm hangsúlyozni a lángos szerepét a kellő hőfok beállításában.

Nekem teszik az ötlet a kemence szájában izzó parázzsal, de én maradok a tévő résnyire nyitásánál a sütés elején, mert azt hiszem, a teljesen kinyitott szájon keresztül a kijjebb lévő kenyerek hidegebb levegőt kapnak, mint a belsők, és ekkor elvész a kemence egyik legjobb tulajdonsága, hogy belül egyenletes meleg van.

Avatar
Tu-Ja
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 677
Csatlakozott: 2008. július 21., hétfő 13:35

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Tu-Ja » 2009. január 13., kedd 22:53

Sziasztok!

Én ugyan nem kenyeret sütöttem a legutóbbi pár alkalommal, de szintén kihúztam a kemenceajtóba egy csíkba a parazsat. Azzal a gondolattal tettem először ezt, hogy az ajtó nyitogatásakor nagyon sok hideg levegő jutott mindig a kemencémbe és gyorsan kihűlt. Mint tudjátok nekem közvetlenül a külső térrel érintkezik a tűzterem amint kinyitom az ajtó szárnyait. Tehát ezért gondoltam egyet és nem hátra meg oldalra toltam a parazsat sütéskor hanem előre. Hát ez annyira bevált, hogy ettől kezdve csak így fogok mindent sütni és főzni. Szerintem egy olyan hőpajzsot kapunk így, hogy a kemence belső része nem tud hamar kihűlni. Én jónak tartom ezt a módszert. Persze most is érvényes az a szabály, hogy minden kemence máshogy muzsikál. Ezért meg kell tanulnunk rajta játszani. Bizony ez hosszú idő és sok sütést igényel, de fel ne adja senki!!!!!!! Isten ments mert akkor nem mutathatjuk meg egymásnak a remekbe szabott kajáinkat. Ettől pedig olyan sivár lenne ez a világ mint a sivatag. Ugye ezt senki nem akarja!?! A módszer sikerét esetemben bizonyítja egy kis liba-kacsa vegyespáros sütése karácsonykor ill. pár falat malachús szilveszterkor. Kizárólag azért nem kűldtem el nektek postán, mert alig értem be a kemencétől az étkezőig olyan gyorsan elpárolgott a tepsikből a cucc.

A kenyereid schubert olyan szépek apám, hogy minden szépségversenyt megnyernének. Egy gizdalábú manöken sem ér annyit mint ezekből egyetlen szelet. Méltán lehetsz rá büszke. A kapudat pedig javaslom erősítsd meg, mert ha sok ilyen kenyeret sütsz a szomszédok meg a haverok szét fogják szedni az tuti!!!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Tu-Ja 2009. január 14., szerda 13:40-kor.
Kemence Baráti Üdv.
Tu-Ja
http://www.kemencesmezeskalacs.hu

Avatar
Robrt
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 657
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Robrt » 2009. január 13., kedd 23:40

Én vagyok a bamba, tényleg előtte olvasom, hogy erdélyi kenyérnek sikerült, de aztán csak kérdezek hülyeséget... Fáradt vagyok már, inkább nem kérdezek semmit ma. :shock:
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. január 14., szerda 0:15

Ehhez még annyit tennék hozzá, hogy azért a parázs előrehúzásával én is szoktam trükközni. A felfűtés utolsó fázisában hátulról előre húzom a parazsat a kemence szájáig, aztán felteszem a tévőt kicsit résnyire nyitva. Nem pontosan tudom miért csinálom, de bevált. Egy kis idő múlva leveszem a tévőt, kihúzom a parazsat, vagy oldalra és hátra tolom, elsöpröm a felesleget, és teljesen ráteszem a tévőt. Ezt már megtudom magyarázni: hagyom, hogy megnyugodjon a kemence, leüljön a hamu. Pár perc múlva kezdődhet a sütés, főzés.

Avatar
Robrt
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 657
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Robrt » 2009. január 14., szerda 18:41

Elég mágikusnak hangzik a szertartás. :) Kíváncsi vagyok mi az eredmény, ha elhagyod, vagy ez a megoldás hogyan hat a végeredményre...
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek

Válasz küldése