Kenyérsütés

Mindenféle finomságok receptjei és elkészítési módjai
Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. január 18., vasárnap 16:42

Én nem mondanám mágiának, de van benne valami különös. Egyszer az egyik barátom mutatott egy képet, amit ő festett, de nem hittem el. Ugyanis előtte még csak nem is firkálgatott. A kép meg jobb volt, mintha egy diplomás festőművész festette volna. Úgy készült, hogy elment egy nyári festő tanfolyamra, ahol a tanár azzal kezdte, hogy lazítsanak, mert a rajzok belülről jönnek, de csak akkor, nem veszik olyan komolyan. Aztán ugyanezt tapasztaltam egy fazekas tanfolyamon, ahol nagyon jó légkörben egy hétig alkottunk, és csak azt vettük észre, hogy egyre szebb tárgyak készülnek. Szerintem a kemence is ilyen, az ember csak csinálja, hagyja, hogy működjön, néha hibázik, abból tanul, és kész. Szerintem ez nem mágia, hanem egyszerűen természetes.

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. január 18., vasárnap 17:29

Kedves kemencés társaim!

Nekem nagyon tetszettek a következő mondatok , melyek nagy igazságokat tartalmaznak és ezért köszönet Tu-Ja, és Szamo kemencés társunknak, hogy így megfogalmazták azokat az érzéseket, melyek bennem is megvannak, csak nem sikerült még így megfogalmazni őket. Az igazság nem odaát henem itt az alábbi sorokban vannak megírva.
Tu-Ja írta:minden kemence máshogy muzsikál. Ezért meg kell tanulnunk rajta játszani. Bizony ez hosszú idő és sok sütést igényel, de fel ne adja senki!!!!!!! Isten ments mert akkor nem mutathatjuk meg egymásnak a remekbe szabott kajáinkat. Ettől pedig olyan sivár lenne ez a világ mint a sivatag. Ugye ezt senki nem akarja!?!
szamo írta:Szerintem a kemence is ilyen, az ember csak csinálja, hagyja, hogy működjön, néha hibázik, abból tanul, és kész. Szerintem ez nem mágia, hanem egyszerűen természetes.
Tu-Ja kemencéstársam a kerítésemet már erősítem, mert a jelentkező igényeket szabadidő hányában nem tudom kielégíteni. Olyan személyek keresnek meg inkább akik valaha gyermek, vagy fiatalabb korukban, ettek igazi jó kemencében sült házi kenyeret+ kenyérlángost, és azóta eltelt 20-30 évben pedig nem. beszélgetésink során felidézik a multat, hogy milyen jó is volt akkor. Szóval nosztalgiáznak egy kicsit, és ezt olyan jó hallgatni, hogy mennyi pozitív élmény kapcsolódik a kemencéhez. Amúgy köszönöm elismerő szavaidat.

Mindenkinek további jó sütögetést!

Üdv. Schubert!
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. január 18., vasárnap 17:48

Sziasztok!

Egy ismerősömék múlthéten kemencében borsógulyást és botos kenyeret készítettek. Csak füleltem, egyikről sem hallottam még. A gulyást hasonlóképpen készítették mint babból, csak száraz szögletes borsót használtak bab helyet.
A kenyér pedig attól botos, hogy készítettek egy 50-60cm hosszú botot, aminek 1/3 része a nyele henger alakú, 2/3 része pedig éles háromszög alakú. A kemencébe a kenyeret annyira megsütik, hogy 2-3 cm vastag fekete, megégett héja legyen. Mikor annyira kihűlt, hogy állja az ember keze, akkor a bottal leverik a kenyér megégett héját. Egy viszonylag egyenletlen felületet kapunk, amit durva tésztareszelővel alakítanak simára. Állítólag nagyon finom ez a jól átsült kenyér a borsógulyással.
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
Robrt
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 657
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Robrt » 2009. január 19., hétfő 0:20

Szamo,
ez ***@ jó volt amit írtál! Nagy igazság... itt a lényeg.
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek

Avatar
Norbi
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 28
Csatlakozott: 2008. december 6., szombat 21:52

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Norbi » 2009. január 20., kedd 9:27

Szervusztok!

Szeretném kifejezni rosszallásomat az miatt ami itt folyik.
Úgy vélem simán kimeríti az izgatás fogalmát amit csináltok.

Itt ülök a lakásban (kis irodámban) körbevéve dagasztóteknővel, szakajtóval, péklapáttal, no meg Sabján könyvekkel, olvasgatom a kenyér sütési élményeiteket és nézem a fotókat és szétvet az ideg.

A fene megesz, hogy hideg van és nem tudok nekiállni a kemenceépítésnek.

A család alig bírt visszatartani vasárnap, mert mivel mondták, jön a melegedés, gondoltam eljött az én időm is. Csakhogy -6-ről felszökött nullára a hőmérséklet. Azért ez mégse volt ideális.

Szóval örülök nektek, jó olvasgatni a tapasztalataitokat és látni a szép fotókat.

S közben drukkolok, hogy eljöjjön az én időm is.

Legyen szép időnk!

Before
Kemencefűtő
Hozzászólások: 69
Csatlakozott: 2008. december 12., péntek 21:23

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Before » 2009. január 20., kedd 11:26

Áh, felejtős, ugyanaz lesz, mint december elején, amikor én is betonozni akartam. Meleg volt, viszont folyamatosan esett az eső. Most ugyanezt ígérik, meleg lesz (még éjjel is plusz fokok), viszont esni fog. Sokat.

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. január 20., kedd 22:24

Kösz Robrt a dícséretet. Azt hiszem jól értjük egymást.

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. január 20., kedd 22:29

Azt hiszem itt tavasszal igen sok jó kemence épül majd. Bár lett volna Internet, amikor nekem volt ez soron...
Mert bizony én is sokat tanulok itt Tőletek!

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. január 21., szerda 23:48

Így van ez, a jó pap is holtig tanul.......
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

teke
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 19
Csatlakozott: 2008. szeptember 23., kedd 19:32

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: teke » 2009. január 28., szerda 16:26

Kedves Kemencések!

Most, hogy vége a vizsgaidőszaknak úgy érzem, hogy nemcsak "ide nekem az oroszlánt", hanem ideje kenyeret sütnöm!
Mindenem van hozzá, csak tapasztalatom nincs :cry: .
Végigolvastam a sok hasznos tanácsokkal tarkított beszámolókat és már csak arra lennék kíváncsi, hogy 1 kocka élesztőt, ami 45gr-os mennyi liszthez használtok fel.
Próbáltam a feltöltött videóból (amiben a néni a kovászhoz 2,5 csomag élesztőt dolgoz fel 4 kg liszthez) kiszámolni, de bevallom keveselem a kapott mennyiséget. Így kérem, hogy ismét adjatok nekem tanácsot.
Előre is köszönöm! Teke

Avatar
homer
Kemencefűtő
Hozzászólások: 170
Csatlakozott: 2008. november 27., csütörtök 10:10

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: homer » 2009. január 28., szerda 17:13

Kedves Teke!

Az az igazság, nem akarlak elkeseríteni, de zerintem a többiek megtudnak erőssíteni abban, hogy a mennyiségeket mindíg a tapasztalat hozza meg. Nem árt ha felírod a kezdeteket.
A kenyértésztában az a különleges hogy nem pogácsát sütsz.Ezek a tészták mindig lassú kelesztésűek. Ezt a célt szolgálja a kovász. A kovász készítésére nagyon sok recptet , módszert találsz ha rákeresel. Én azt tudom, hogy a mamám az mindig este kovászolt ,hajnalban sütött.
Ha van ilyen 45g-os recepted próbáld ki. Keverd össze az élesztőt lisztttel (Kb 30 dkg)
egy kis cukor a CO2 miatt, aztán víz, ami langyos, annyi hogy nokedli tésztát kapj ( meg ne kérdezd mi az a nokedli :D :D :D )
Ha van időd kevergesd éjjel,ha megkóstolod egy piocit savanykás az íze, és az így jó!
Hajnalban kezd el nézni a plafont hogy izzad-e amikor gyurod a kenyeret. :x Közben kezd el fúteni a kemencét. :x -Hát.... elég összetettt munka... De a kemencést ez élteti.
Aztán már le sem lehet törölni a vigyort az arcodról mikor dícsérnek!!!!!! :D :D :D
Mert kell egy Kemence!
Homer

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. január 28., szerda 18:24

Kedves Teke!

Én a következő mennyiségeket használom:

1 kg liszthez 1-1.5 dkg élesztő, 1 kanál só , 6 dl víz. Az erdmény e topik előző oldalán kép formájában mutatkozik.

Fontos minden hozzávaló közel egyforma hőmérsékletű legyen, ez a szobahőmérséklet.

De a kenyérsütéshez kitartás elszántság kell, de ha nem úgy jönnek össze a dolgok ne keserítsen, tanulj belőle. Nekem 2 év kenyérsütési tapasztalat után is előfordul, hogy nem úgy sikerül ahogy szeretném. De a hibáimból mindíg tanultam.

Üdv. Schubert! További jó sütögetést!
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. január 28., szerda 22:52

Kedves teke!

Nekem az a jótanácsom van, hogy szívleld meg amit homer és schubert mondott. További jó hír, hogyha a kovászt úgy csinálod, hogy a lisztbe egy lyukat nyomsz a kezeddel, és abba morzsolod bele az 1 kocka élesztőt, szórod bele a cukrot, és ráöntesz annyi vizet, hogy kevergetheted mondjuk az egyik ujjaddal amíg krémszerű lesz mivel a keverés közben lisztet vesz fel a víz-élesztő keverék, aztán letakarod liszttel és hagyod állni, akkor egy idő után feljün, aztán megint önhetsz hozzá vizet, keverés, liszttel befedés, és ezt lehet többször is, akkor lényegében teljesen mindegy, hogy mennyi élesztővel kezdted, mert az élesztőgomba úgy elszaporodik, hogy se szeri, se száma. Amikor meg úgy érzed, hogy kellően bemelegítettél a dagasztáshoz, akkor jöhet a víz, a só és indulhat a padlás vizesítése. A kitartás, a türelem nagyon fontos alaptulajdonságok a kenyérsütéshez. Ez a kettő meghozza a tapasztalatot, és a sikert.

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. január 29., csütörtök 0:21

Kedves Teke!

Megpróbálom feltenni a legújabb kenyérsütésem folyamatát.
Csatolmányok
megsült kenyerek.jpg
A megsült kenyerek.
megsült kenyerek.jpg (23.16 KiB) Megtekintve 3928 alkalommal
kenyértészta.jpg
A kenyértészta belseje, mikor megkelt.
kenyértészta.jpg (17.84 KiB) Megtekintve 3928 alkalommal
kovászP1220710.jpg
A kovász mikor egy éjszakát érett.
kovászP1220710.jpg (18.92 KiB) Megtekintve 3928 alkalommal
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. január 29., csütörtök 0:23

Ez még nem fért oda.
Csatolmányok
szeletelve.jpg
A kenyér belülről.
szeletelve.jpg (19.75 KiB) Megtekintve 3925 alkalommal
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

teke
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 19
Csatlakozott: 2008. szeptember 23., kedd 19:32

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: teke » 2009. január 29., csütörtök 18:39

Kedves Fiúk!

Nagyon szépen köszönöm a segítséget, ami igen jól jött!!!!!
Jelentem ma 14 óra után pár perccel kivettem az első 3db kenyeremet!
Fénykép nem készült róla sajnos, mert a gépünk megadta magát :( .
Gyönyörű szép, közepes barna színt kaptak és nem égtek meg sehol sem. Igaz a formájuk nem éppen "kenyérgyári", de majd a sok gyakorlástól nem kocka lesz, hanem cipó.
Az egyedüli probléma, hogy egy kicsit vastag lett a héj!!! Tettem be egy fazék vizet a kemencébe, hogy párás legyen a belső tér, de lehet, hogy nem volt a hőmérséklet megfelelő a kenyérhez. Így ha levest tálalnék fel benne nem futna ki belőle :lol: !

Az íze tényleg nem hasonlítható semmihez sem! Egyszerűen nem lehet leírni!

Nagyon boldog vagyok, hogy Rátok találtam és sok- sok tanácsot és ötletet kaptam Tőletek.
Ennek köszönhetem, hogy egy nagyon boldog kemence tulajdonos lettem/vagyok.

Jó időt kívánok a sütéshez! Teke

teke
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 19
Csatlakozott: 2008. szeptember 23., kedd 19:32

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: teke » 2009. január 29., csütörtök 19:28

Telefonnal készítettem képeket, nem tudom sikerült-e visszaadnom az élményt, amiben részünk volt.[/attachment],
scroll_hu_img014-01.jpg
scroll_hu_img014-01.jpg (21.68 KiB) Megtekintve 2753 alkalommal
Elnézést a minőségért!
Csatolmányok
scroll_hu_img016-01.jpg
scroll_hu_img016-01.jpg (22.3 KiB) Megtekintve 2728 alkalommal

Avatar
Robrt
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 657
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Robrt » 2009. január 29., csütörtök 20:50

Gratulálok a kenyérsütéshez!
Látom nem magában ettétek :) Volt mit enni hozzá ...
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. január 29., csütörtök 21:36

Üdv. Teke!

Ez az, csak így tovább, érződik soraid közt, a pozítív élmény, melyet a kemencézés/ kenyérsütés adott. Ezen érzésed élményed kísérjen tovább ezen a kemencés úton.

További sikerekben gazdag sütögetést.

Üdv. Schubert!
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. január 29., csütörtök 22:19

schubert írta:Ez az, csak így tovább, érződik soraid közt, a pozítív élmény, melyet a kemencézés/ kenyérsütés adott. Ezen érzésed élményed kísérjen tovább ezen a kemencés úton.
Szomszéd! Ez a gondolatod, hozzászólásod számomra nagyon ott van a szeren!!! Szerintem Tekét is megütötte, na nem úgy mint a 230V.
A kovász készítése, a tészta verejtékező munkával való dagasztása, a kemence felfűtése, a kenyér bevetése és az a 2-3 órahossza türelmetlen várakozás míg sül a kenyér...........
......sajnos még nem tudom, de ahogy írtok róla, egy csodálatos élmény, életérzés lehet.
Teke, gratulálok én is, HAJRÁ CSAK ÍGY TOVÁBB! Biztos vagyok benne, hogy néhány hét, néhány hónap és Te lehetel a Kemence Barátok 2. kenyérsütő mestere! Mert ugyebár a No.1. az Schubert szomszédom!!!
Isten éltessen benneteket!!! :D
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. január 29., csütörtök 23:04

Kedves Szomszédom!

Kívánom, hogy neked is, mihamarabb legyen kenyérsütési élményed, is, mert amint látom,a kemencés világ más tájait már szépen bebarangoltad, igen szép eredményekkel. Javaslom szánd el magad, hogy a kemencés világ e táját is megismerd, felfedezd, szerintem nem fogsz csalódni.

Az elismerő kitüntetésed jólesett, de azért még egy pár kenyeret meg kell sütnöm hibátlanul ahhoz, hogy jelöltje lehessek e címnek.

További jó sütögetést! Üdv!:Schubert Szomszédod!
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. február 1., vasárnap 23:41

Üdv. Szamo és kedves minden érdeklődő!

Ígeretemhez híven, jelentkezem az élesztő nélküli kennyérrel. Kipróbáltam a következő képpen.

Az előző sütésből 30 dkg. kenyértésztát félre raktam száraz hűvös helyen. 10 napig állt. Majd a sütés előtti este 1 liter langyos vízbe áztattam. 2-3 óra hosszat, majd átszűrtem így kaptam 9 dl-t. Ezt követően 1 kg lisztel elkevertem és másnap délelőttig, hagytam érni. Be is indultak a folymatok benne, de nem olyan intenzitással mint az élesztős eljárásban. Majd dagasztáskor még 1 kg lisztet, 4 dl vizet és 2 kanál sót adtam hozzá. A kelesztés során sem jött fel annyira mint az élesztős de azért megmozdult elfogadhatóan. Az eredményt képformájában csatolom. Az ízéről később nyilatkozom mert még nem tudtam megkóstolni, mert televagyok egyébb finomsággal, de ezt is közzé adom, már amennyire ezt szavak formájába megtehetem.

Üdv. Schubert!
Csatolmányok
Élesztő nélküli cipó.jpg
Élesztő nélkül.
Élesztő nélküli cipó.jpg (22.9 KiB) Megtekintve 3777 alkalommal
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. február 2., hétfő 8:48

Szép! Annak ellenére, hogy nem jött fel annyira, szép formás kenyér. Gondolom jó kis sűrű a bele.
Várjuk az ízéről szóló beszámolódat, bár szerintem biztos finom (kacsazsírral, lila hagymával).
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. február 3., kedd 21:12

Köszönöm schubert a beszámolót.
Szép a kenyered.

Kipróbálom én is, követve az útmutatót.

Addig is várom az ízével kapcsolatos tapasztalatodat is.

Nálam megkaptad a kenyérsütőmester címet.

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. február 4., szerda 0:08

Üdv. Mindenkinek!

Az élesztőnélkül készült kenyér ízével kapcsolatban, annyit tudok mondani, hogy nincs igazán más íze mint az élesztősének, de azért még sem olyan. Ezt szavakban leírni nagyon nehéz /az ízeket pontosan megfogalmazni/ így nem is tudom átadni nektek. A legjobb lenne, ha minden érdeklődőnek küldhetnék egy szelet kóstolót, és így mindenki tudna véleményt mondani róla.

Kóstoltam liba hússal, disznó zsírral - kifogástalan.

Az állaga az másabb egy kicsit, sűrűbb, de azért lukacsos /lsd. a mellékletet/, de ez szerintem annak köszönhető, hogy igazból a keléshez töb időre lett volna szüksége, és a helység sem vol igazn kellő képpen meleg. De majd nyáron mikor mindenhol 25-30 fok van akkor talán jobban meg fog kelni és ezáltal még magosabb fog lenni.

Amúgy kellemesen csalódtam, mert nem gondoltam, hogy ennyire is sikerülni fog. Própálkozok továbbra is - pl. hosszabb kelesztés , melegeb helységban, és majd meglátjuk, hogy sejtéseim beigazolódnak-e, de majd erről is be fogok számolni.

Szamo kösz az elismerést, de még azért a címért dolgoznom kell.

Üdv. Schubert!
Csatolmányok
Az élesztőnélküli kenyér belseje.jpg
Az élesztő nélküli kenyér belseje.
Az élesztőnélküli kenyér belseje.jpg (20.95 KiB) Megtekintve 3723 alkalommal
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
reikisgabi
Kemence mester
Hozzászólások: 545
Csatlakozott: 2008. szeptember 27., szombat 19:32

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: reikisgabi » 2009. február 4., szerda 18:49

Biztos nagyon finom. Én speciel jobban szeretem ha egy kicsit tömöttebb, tartalmasab a kenyér és nem olyan mint a vattacukor. :lol:
-----------------------------------------------
K.B.Ü.: reikisgabi

Sokkal jobban bírja az ember az éhezést, ha közben eszik is valamit.

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. február 5., csütörtök 8:45

Druszám, én is így vagyok vele, jobban kedvelem a sűrű bélű kenyeret! A mi kis városunkban működik egy maszek pékség, amit már a péknek a nagyapja is működtetett anno, csak akkor még 5, 3, 2kg kenyéren kívül mást nem készítettek. Manapság viszont meg lehet náluk kapni mindenféle finomságot, kis-nagy kifli, kakaós, pudingos csigák, bukta, túrós béles, kuglóf, perec, pogácsa, bagett, zsúrkenyér, grahamkenyér stb. stb. Érdekessége a dolognak az, hogy városunk több boltjaiba 30, 50, 70km -ről szállítják ide a különféle kenyereket, péksüteményeket és a más városokban lakó emberek (30, 50, 70km -re) akik ismerik ezt a pékséget, eljönnek ide, vagy ismerősükkel vásároltatnak heti 1-2 alkalommal kenyeret. Egy Debrecenbe dolgozó buszsofőr (40km) például egy nagy zsák kenyeret visz el hetente 2×, a fazekas cimborám aki az edényeimnek az atya Hortobágyon dolgozik (36km), naponta hordja a kenyeret meg a péksüteményt a kollégáinak. Ez csak két példa volt, de sorolhatnám még, szóval azt akarom ezzel mondani, hogy sokan szeretik ezt a kovásszal készült sűrű bélű kenyeret.
Igaz GépészLaci! Ugyanis kedves Kemence Barátunk is megízlelte ezt a kenyeret, aki szintén nem Nádudvar közvetlen szomszédságában lakik (70km).
Mi újság felétek Laci? Te is maci (Laci) álmot alszol? :lol:
Semmi kemencézés, semmi hozzászólás? :( :cry:
Nagyon sokan olvassák itt a "baromságainkat", de olyan kevesen szólnak hozzá. Több aktív hozzászóló is visszavonult. Mi lesz veletek nyáron? :shock:
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. február 6., péntek 22:02

Fiúk, nem kell aggódni!

A kemencében még senki nem sütött vattacukrot. Az olyan kenyeret a közértben kaphatod meg. Sokat fizetsz, semmit kapsz alapon számolva.

Gaby! Lehet, hogy páran visszavonultak, de vannak új barátok. Ha lenne időm, akkor összeírnám, hogy hányan írták eddig, hogy mostaztán tavasszal nekiállnak és építenek. Az az érzésem, hogy sokan. Vagy tévedek? Ha nem, akkor tavasszal sok első sütés lesz :!:
Imádom, és mindíg újraélem, amikor kapunk egy beszámolót az első sikerekről.

Avatar
KORomTALAN
Kemencefűtő
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2008. szeptember 22., hétfő 17:52

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: KORomTALAN » 2009. február 6., péntek 23:36

Sziasztok,

Én és régen "szóltam", de erre több mentségem is van:
1./ Nálam sokkal okosabb fanatikusok adnak gyorsabban választ a felmerülő kérdésekre,
2./ Leginkább hétvégén van időm böngészni, de hozzászólás helyett akkor meg legtöbbször begyújtok :lol: .. megsűlt már malac, 22 kg-os bárány, több kacsa vöröskáposztával, sok kenyérlángos, még több pizza, egyszer aranygaluska, meg mindenféle disznóság...
3./ Hallom amint mondjátok, hol vannak a képek....ígérem, ezentúl lesznek..

No de nem mentegetőzni akartam.
A kenyérrel vannak gondjaim. valahányszor sütöttem, finom volt, vastag ropogós héjjal (ahogy szeretjük), de annak ellenére, hogy a dagasztáskor sokat ígért, nem jött fel sütés közben igazán. de azért mindig megettük az utolsó morzsáig, csak arra kellett vigyázni, hogy a karéj olyan keskeny volt, hogy a csabai vastag már lelógott róla :D

Próbáltam már a tésztát lágyabbra, keményebbre, az eredmény ugyanaz, vagy nagyon hasonló.
Eddig egyszer sikerült megsütnöm a tökéleteset, még a régi samottos kemencében, de gőzöm sincs, hogy akkor és ott épp miért lett olyan.

Olvasva a tanácsokat, elhatároztam 1-2 dolgot: 1. Kipróbálom a félig nyitott kemencét bevetés után... hátha felhúzza a kémény :shock: 2. talán a kevesebb néha több, én pl 5 dkg élesztőt tettem 1 kg liszthez, most megpróbálom kevesebbel, kombinálva a éjszakai kovászolással.
ha még lenne valami ötletetek, örömmel tanulok és kísérletezek.

Vasárnap lesz a napja.. majd beszámolok, fényképpel...
Addig is szép kemence-boltozatos álmokat!
Attila

Avatar
Vizipoc
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1155
Csatlakozott: 2008. október 14., kedd 10:36

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Vizipoc » 2009. február 7., szombat 0:07

Sziasztok
Figyelem a tapasztalatokat,lesem a tudasotokat,okossagokat,.
lassan en is probalgatom,csendben.
Tapasztalatok szerzese fazisban vagyok.
Csinalgatom.
Majd lesz kepis. A KEMENCE kesz van.
K.B üdvözlettel      Vizipoc

Avatar
oregsas
Kemencefűtő
Hozzászólások: 123
Csatlakozott: 2008. augusztus 17., vasárnap 19:35

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: oregsas » 2009. február 7., szombat 23:04

szia!
És akép hol van róla?
K.B.Ü.
-----------
Öregsas

teke
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 19
Csatlakozott: 2008. szeptember 23., kedd 19:32

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: teke » 2009. február 9., hétfő 16:41

Sziasztok!

Mi lehet az oka, ha a kenyér héjja kemény és vastag???
Ennek ellenére is átsült és még csak meg sem égett, de szeretném kiküszöbölni ezt a problémát a köv. sütésnél.
Műfogasok számára nem egy olcsó fogás :P .
(lehet, hogy nem volt elég meleg vagy túl sok volt az élesztő????????)
Mit ronthattam el??!!
Teke

Avatar
Robrt
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 657
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Robrt » 2009. február 9., hétfő 21:59

Szerintem sokáig sült, és lehet nem volt elég meleg a kemence. A színéből ez modjuk kiderül. Nekem 50 perc elég egy 2.5 kg-os kenyérhez. 1 kilóshoz még 30 perc is.

Bevetés előtt és kivétel után kend meg vízzel. Úgy ropogósabb és puhább lesz a kenyér héja. A "roppanásszínfónia", tudod a jó kenyér titka. (A "Lecsó" rajzfilmből szabadon :))
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Robrt 2009. február 10., kedd 13:20-kor.
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. február 9., hétfő 22:28

Üdv. Teke, és KORomTALAN!

Teke!
Csak csatlakozni tudok Robrt-hez, minél tovább sütöd a kenyeret annál vastagabb lesz a héja. Az élesztő pedig 1 kg liszthez 1-1,5 dkg szoktam adni.
A kenyérsütés kezdeti időszakában nagy segítséget tud adni egy hőmérő, később meg a rutin is elég lesz.

Én a következő képpen csinálom 270-280 fokig felfűtöm a kemencét, és amikor 240-250 fokra lehül, akkor kezdem bevetni a kenyereket, mire ezzel végzek akkora 220-230 fokra hűl le. A sütési időben pedig Robrt ajánlását tudom ajánlani. Én a 3-4 kg -os kenyereket 70-90 percig sütöm.

KORomTALAN!
Én is jártam már úgy hogy nagyon szépen feljött a kenyér kels közben, de sütéskor lapos lett. Nállam a probléma a következő volt: A megkelt kenyértésztát kiszakasztottam szakajtókosárba, és még ott is hagytam kelni, de az volt a baj, hogy a kosárba túlkelte magát, és így vetettem be, de bent összeesett és így sült meg laposan, - És még néhágy jótanács ami feltétlenül szükséges a jó kenyér elkészítéséhez:

A megfelelő arányok 1 kg jóminőségű liszt, 1-1,5 dkg élesztő, kb 6dl víz 1 evőkanál só.
minden összetevő egyforma hőmérsékletű legyen,
kellően ki legyen dolgozva/dagasztva a tészta
kellően meleg helyen letakarva kelesszük
kiszaggatás után sokáig ne kelesszük, és 230-250 fokos kemencébe vessük be. Dióhéjba ennyi.

További jó sütögetést Üdv. Schubert!
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. február 10., kedd 0:19

Ezekhez a tanácsokhoz három gondolatot fűznék hozzá:

1. Nem mindegy, hogy mennyire fűtjük fel a kemence alját, a sütőlapot. A sütőlap melege is felfelé hajtja a kenyeret, ezért érdemes követni a fűtésnél azt a tanácsot, hogy hova tasszük a tüzet, hova toljuk, amikor leégett, hogy a láng melege a kemence alját is egyenletesen felfűtse.

2. Ha túl hideg a kemence levegője, akkor a félig levett tévő nem jó ötlet.

3. Nem győzöm hangsúlyozni a lángos jelentőségét a kenyérsütésben. Végy egy darab kenyértésztát, nyújtsd ki, és tedd be. Meglátod, hogy ha gyorsan sül, akkor többet kell várni, hogy visszahüljön a kemence, ha lassabban, akkor lehet bevetni a kenyeret minélgyorsabban, mert már jó a hőmérséklet. Így nagyon pontosan lehet a hőmérséklettel kapcsolatos tapasztalatokat megszerezni, arról már nem beszélve, hogy ha teljesen véletlenül van egy kis előre megfontolt szándékkal fokhagymával összekevert tejföl otthon, akkor a megsült lángosra ráteszed, és amíg a kenyér sül, azzal kárpótolod magad. Persze mindeszt lehet hőmérővel, de az nem annyira finom, vagy kombinálni is lehet(lángos és hőmérő), de akkor vigyázni kell, hogy ne a hőmérőt kóstoljátok :lol:

Avatar
Robrt
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 657
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Robrt » 2009. február 10., kedd 13:36

Schubert,

Kicsit kevésnek tűnt nekem az élesztő mennyisége amit használsz, de az eredmény téged igazolt. Azért visszaolvastam, mi a trükk. Ha jól értelmezem a lényeg, hogy a friss élesztőt a felhasználandó víz felébe, azaz 3dl -be morzsolod, és 24 órát hagyod meleg helyen (vagy hűtőben?) erjedni, majd utána az összetevőkkel összegyúrod és hagyod kelni. A kelést nem találtam, hogy hol (gondolom leleg helyen), hogyan (biztos kendővel letakarva), mennyi ideig hagyod? Azt látom, hogy formázás előtt átgyúrod, és már csak pár percet kel, éppen hogy csak magához tér a kenyér és már a sütőben is van.
Tehát ha a fentiek rendben, akkor mennyi ideig is szokott kelni az a finomság általában?
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. február 10., kedd 17:23

Üdv. Robrt!

Kérdésedre válaszolva: a friss élesztőt a 3dl langyos vízben simára keverem, majd annyi lisztet adok hozzá, hogy sűrű palacsinta tészta állagú legyen, ezt este 22:00 körül megcsinálom és szobahőmérsékleten letakarva hagyom dolgozni, másnap délelőtt a maradék hozzávalókkal, /amik szintén szobahőmérsékletűek/jól kidolgozom. Ezt követően szintén szobahőmérsékleten letakarva 1-2 órát kelesztem, vagy amíg duplájára nem kel. Nyáron ez gyorsabban bekövetkezik, akkor elég szokott lenni az egy óra is.

Üdv. Schubert!
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
Robrt
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 657
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Robrt » 2009. február 10., kedd 21:17

Köszi, kipróbálom, mert még ilyen kevés élesztővel nem próbáltam. Nem tudom mikor kerítek rá sort, de majd beszámolok.
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. február 10., kedd 21:37

Rendben, kiváncsian várom a beszámolót!
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
KORomTALAN
Kemencefűtő
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2008. szeptember 22., hétfő 17:52

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: KORomTALAN » 2009. február 11., szerda 18:45

Schubert,

Köszönöm a tanácsokat.
ígéretemhez híven vasárnap megsütöttem 2 kg lisztből 3 db kenyeret. No meg 1kg lisztből aranygaluskát.
A kenyérhez a kovászt a recepted alapján, készítettm, és hiába a kevesebb élesztő, a gombák tényleg dolgoztak, mert még talán soha nem volt ennyire levedős hólyagos a tésztám.
Keményebbre dagasztottam, mint máskor, látszatra olyanra, mint a videón látszik (Kapolcs). Kb másfél óra alatt duplájára kelt, kiszaggattam, megformáltam, majd kitakarítottam a kemencét. Ez kb 15-20 perc lehetett, és utána azonnal bevetettem őket. Kicsit nyitvahagytam a belső ajtót (5-8 perc), majd lezártam.
Mint kiderült a kemence nem volt elég meleg, mert másfél óra mulva három terebélyes, lapos és halovány kenyeret sikerült kivenni. De azért átsűltek és megettük.

Ha legközelebb próbálom, inkább visszahűtöm a kemencét, (Szamo-lángos módszer) és a szaggatás után azonnal bevetem. Arról is beszámolok, nem adom fel. Mert imádom ezt az egészet.
Megpróbálok csatolni egy-két képet... de láttatok itt más sokkal szebbeket.
A

Válasz küldése