Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Mindenféle finomságok receptjei és elkészítési módjai
Avatar
gera
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1344
Csatlakozott: 2009. szeptember 1., kedd 10:31

Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: gera » 2010. június 29., kedd 11:20

Sziasztok :hej
Vasárnap halászlevet készítettem bográcsban.
Az én családom a bajai (gyufatésztás) verziót szereti.
A következő módon készítem:
hozzávalók:
5kg hal
5 nagy fej hagyma
2-3paradicsom
1erős paprika
Piros paprika
só,bors
pirosarany,gulyáskrém
A következő módon készítem:
Besózom a halat,majd a fejét farkát felteszem alaplével főni.Hozzáadom a egész fej beirdalt hagymát,paradicsomot, és befűszerezem(só,bors,piros paprika) ízlés szerint.Fél óráig rotyogtatom, majd felhígítom a kellő mennyiségre és hozzáteszem a hal többi részét és az erős paprikát.Én már ilyenkor hozzá szokta tenni a belsőségeket is.

Tészta:4 tojás és amennyi lisztet felvesz keményre gyúrom és sózom ízlés szerint.Kinyújtom és feltekerem a nyújtófára,majd hosszába elvágom(jól be kell lisztezni, össze ne tapadjon)Kiveszem a nyújtófát, majd a tésztát ismét elvágom hosszába és egymásra rakom.Na innen lehet a végén kezdeni keresztbe darabolni.Megkapom a gyufatésztát szétterítem és letakarom konyharuhával.Szikkadás után lehet főzni kifele.Csak úgy *** az ember szájában :D
Legközelebb szebb képeket csinálok.Nem gondoltam, hogy új témát nyitok.
Csatolmányok
halászlé.JPG
halászlé.JPG (54.68 KiB) Megtekintve 3990 alkalommal
halászlé..JPG
halászlé..JPG (54.27 KiB) Megtekintve 3990 alkalommal
"Látni, amit mindenki lát, és gondolni, amit még senki sem gondolt." Szent-Györgyi Albert
K.B.Ü. Peti

Kandallóm: https://lh6.googleusercontent.com/-Zqt0 ... G_0879.JPG

Avatar
Papi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1357
Csatlakozott: 2009. május 25., hétfő 19:34

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: Papi » 2010. június 29., kedd 12:56

Mágus mester!
Igen jól néz ki a halászleved! Úgy néz ki, hogy jó tartalmas volt és a színe is meggyőző.
Az alaplét nem szűröd vagy paszírozod?
A gulyáskrém érdekes, még nem hallottam ezt a változatot, de biztos nem lehet rossz.
Egyébként legközelebb rakd messzebbre a bográcsot a lábazattól, mert a paprikás lé nem jön le a falról. ;) Bár jól mutat a halványkék alapon! :lol:
Amennyiben ma tartod a névnapodat, akkor Isten éltessen neved napján! :hej
K.B.Ü. Papi (aki születésekor a 3 333 162 411. ember volt a földön)
1.§ Amit ma megsüthetsz, ne halaszd holnapra!
2.§ A kemencézés legfontosabb eszköze a dugóhúzó!

lili
Kemence mester
Hozzászólások: 610
Csatlakozott: 2010. április 3., szombat 23:13

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: lili » 2010. június 29., kedd 15:16

Kedves Péter.
Hát, mit mondjak? Lenyűgöztél a tészta készítő tudományoddal. Szebben és pontosabban még gyakorlott tésztagyúrók sem tudták volna leírni.
Ha Te ezt így elkészítetted, megemelem előtted a nem létező kalapom.
Gratulálok!!!!
Én a gulyáskrémet és a piros aranyat kihagynám. kicsit több hagymát és paprikát, paradicsomot tennék bele, és azzal illetve hallal sűríteném. Na meg felétek aztán lehet kapni igazi magyar pirospaprikát, aminek íze, és aromája felülmúlhatatlan
Ha már ennyit bajlódsz a tésztagyúrással, akkor már ne legyenek benne műízek.
Egyébként kifogástalannak látszik, de szerintem többen szívesen meg is kóstoltuk volna. nyam-nyam :t :t :t

Csatlakoznék az előttem szólóhoz: Boldog névnapot kívánok!!!! :bo :bo :bo :bo :bo
Mottó nélkül is forog a föld!

Avatar
gera
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1344
Csatlakozott: 2009. szeptember 1., kedd 10:31

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: gera » 2010. június 29., kedd 19:32

Köszi szépen nektek mindent Papi és Lili :hej
Nem írtam, hogy halászlékockát is raktam bele 5db-ot.A fal papi az csak megtévesztő én vakoltam és még nincs színe :lol: csak kéknek látszik :lol:
Drágák vagytok, ja és egy kicsit passzírozom is a halászlevet :k
"Látni, amit mindenki lát, és gondolni, amit még senki sem gondolt." Szent-Györgyi Albert
K.B.Ü. Peti

Kandallóm: https://lh6.googleusercontent.com/-Zqt0 ... G_0879.JPG

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2010. június 30., szerda 10:00

Peti!
Isten éltessen névnapodon erőben egészségben sokáig, utólag is! :iii
Nagyon jól néz ki a halászléd! :nya :nya :nya Egy baja van, hogy nem az Őv utcai bográcsban készült! fal:) fal:) fal:)
A mű adalékokhoz annyit mondanék, mint öreg tanulatlan szakács, hogy én is használok, kockát, sőtebb kalocsai halászlé fűszerkeveréket is. Ezt a szárított hagyma és paprika őrleményt, (a halhoz semmi köze!) még a pörköltökbe is használom, Jászapátiban evvel és a sörömmel nyertem meg kétszer is a versenyt. Idén is fűszerezek vele a versenyen! :k :k :k

Ezenkívül én a következő pritamin készítményt is használom paprikás ételekbe.
Mikor szezonja van piros paradicsom paprikát, vagy kápia paprikát össze turmixólom, jégkocka tartóba teszem és le fagyasztóm. Kiszedem a kockákat és bezacskózva mélyhűtőm.
Így mindig megvannak a nyári ízek és praktikus. :bol
K.B.Ü. cibatapapa

teki
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 864
Csatlakozott: 2010. február 7., vasárnap 12:21

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: teki » 2010. június 30., szerda 12:37

Peti!

A nagy öregek megmondták a tuti halászlé receptet ami meg is állja a helyét. Csak 5 dolog kell a jó halászléhez hal, víz , só, pirospaprika, hagyma. Voltam több halászléfőző versenyen de ilyen összetételű halászlé még nem nyert, mindig volt benne valami nem belevaló is.Kockát suttyomba én is teszek bele de nem vallom be had higgyék, hogy hagyományosan csinálom. Utóbb Tengelic koma módra süritettparit meg fokhagymát is tettem bele szerintem fantasztikusan jó lett. Csak a zsürivel volt gond , le voltak kennve, ha rosszat kostoltak mindig az enyémből ettek rá, hogy tudjanak tovább kostolni, és mégse díjazták. Beszéltem utána kettő zsűritaggal az egyik ismerősöm, helyi séf , nem akart részre hajló lenni. A másiknak az írásain nőtünk fel Hunyadi Attila szakíró szerint a legjobb volt. Tehát próbálkozni érdemes minden olyan alapanyaggal amiről meg vagyunk győződve, hogy hozzá tesz a levünkhöz.
"A hagyomány nem a hamu őrzése,
hanem a láng továbbadása"

Avatar
ikervaritibi
Kemence mester
Hozzászólások: 543
Csatlakozott: 2008. december 11., csütörtök 11:26

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: ikervaritibi » 2010. június 30., szerda 16:43

Sziasztok!!!!!!!!!!!
Peti a halászlé jól nézki,valószinü finom is volt.Szerintem a tuti receptje mindenkinek megvan,és az a fontos a készítöjének és a családnak megfeleljen.
K.B.Ü. Ikervaritibi



Tedd meg és bánd meg,mielőtt megbánnád,hogy nem tetted meg!

Avatar
gera
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1344
Csatlakozott: 2009. szeptember 1., kedd 10:31

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: gera » 2010. június 30., szerda 20:49

Teki!Én is raktam bele sűrített paradicsomot,csak elfelejtettem beleírni :oops: Az első képen ott is van a két üres páncélos :k
Cibatapapa :hej Köszike a névnapot
Tibi :bo így igaz.Ti is megmutathatnátok a ti receptjeiteket, ha nem titkos meg::)
"Látni, amit mindenki lát, és gondolni, amit még senki sem gondolt." Szent-Györgyi Albert
K.B.Ü. Peti

Kandallóm: https://lh6.googleusercontent.com/-Zqt0 ... G_0879.JPG

Avatar
---Steve---
Kemence mester
Hozzászólások: 494
Csatlakozott: 2010. május 3., hétfő 20:49

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: ---Steve--- » 2010. június 30., szerda 23:20

Teki!

a halászlét én így csinálom

Csak 5 dolog kell a jó halászléhez hal, víz , só, pirospaprika, hagyma

próbáltam már több variációt de nekem ez ízlett a legjobban az a lényege,hogy minél több fajta halból készüljön
---Steve---
"Az idő a legjobb tanár - eltekintve attól, hogy az összes tanítványát megöli."

https://picasaweb.google.com/1131648880 ... 87/Kemence#

Avatar
kalinkaata
Kemencefűtő
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2010. június 22., kedd 12:01

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: kalinkaata » 2010. július 2., péntek 13:14

Sziasztok !

Mondhatom, hogy félig-meddig a Bajai csatorna partján nőttem fel, hiszen apám Bezdáni. Itt mindenhol a csatorna mentén a bajai halászlét főzik, már több mint százötven éve.Tanúsíthatom, hogy tényleg csak hal,víz,só,paprika,és hagyma kell hozzá. Tudom, hogy már a dédapám is így készítette az 1800-as években. Persze gyufatésztával. Ami nem így készül az lehet finom, de nem bajai halászlé. Szentségtörésnek számít bármi mást beletenni. Akkor tudsz jó halászlét főzni, ha minél több féle halból,és minél frissebb, lehetőleg nem fagyasztott halból kell főzni.
És NAGYON lényeges az őrölt paprika minősége. Szupermarketben, legyen bármilyen híres-neves, drága, stb..nem lehet olyan paprikát venni ami felvenné a versenyt egy házi piros paprikával, őrlés előtt kézzel válogatnak, magja és csumája nem kerül bele, és napon szárítanak. Itt vajdaságban is csak két falut tudok ahol elfogadható minőségű paprikát lehet venni ( nem téglaszínű, nem narancssárga, nem barna, hanem piros ). Ez a két hely Bezdán és Martonos.
A bajai halászlé ráadásul nem is a hagyományos alakú bográcsban készül, hanem egy olyanban aminek az alja szélesebb, és felfelé szűkül egy kicsit. Ja, és alapléről szó sem lehet. Tehát akkor ez az igazi bajai halászlé :

1.A bogrács aljára szórjuk az apróra vágott hagymát. ( minden kiló halhoz egy nagy fej ).
2. Beletesszük a bográcsba a besózott , beirdalt halszeleteket. Alulra a keményebb részeket (fej ). Alaplé nincs,és a halak nincsenek kifilézve ! Öregapám mondta, hogy nem kell keresni a szálkát, azért találsz, mert keresed !
3. Felöntjük anny vízzel hogy a halakat ellepje.
4. Feltesszük a tűzre, és erős lángon forralni kezdjük. Keverni TILOS ! Маx. a bográcsot forgrassuk jobbra-balra.
5. Amikor forrni kezd, habosodni kezd a lé. Ez lassan magától eltűnik ( úgy mondják : eldobja a habját ).
6. Amikor eldobta a habját, akkor tesszük bele a törött paprikát. Egy nagy púpos evőkanál minden kilóra.
7. Ettől kezdve lehet kóstolgatni a só miatt..addig sózzuk amíg úgy érezzük hogy jó. Öregapám már annyiszor főzött halat, hogy a sót is előre tette bele, tudta már mennyi kell.
8. A forrás kezdetét jegyezzük meg, ugyanis innen számítva nagy halak-nagy szeletek esetén max 45 perc múlva kész a halászlé. Kisebb halaknál a 35 perc is elég.
9. Alapszabály : a forrásnak nem szabad megállni egy pillanatra sem, sőt, lobogó tűzön kell főzni, túlforralni nem lehet.

Nyáron , amikor van rá lehetőség, a halászlébe lehet dobni még egy egész friss zoldpaprikát, és egy bevagdosott paradicsomot, de az a maximum. Semmiféle extra kocka, füszer nem kell bele.
Gondoljunk bele : A bajai halászlé története onnan ered , hogy annak idején a Duna mellet azon a környéken rengeteg vizimalom működött. Az ott élő-dolgozó embereknek mijük volt kéznél ? Só, paprika, liszt, hal, hagyma és kés. A tésztához ott volt a liszt. Nem gondoljátok tán hogy nekiálltak filézni a halat, urambocsá passzírozni...stb. A létező legegyszerűbb halászlét főzték, és higyjétek el, a halászlékockától nem lesz finomabb. A haltól lesz finom. Mindenképpen kell bele ponty, anélkül nem lehet, de ha igazán jót akarunk főzni, akkor kell mellé valamilyen ragadozó hal ( lehetőleg csuka, törpeharcsa, harcsa, bármi ). Édes húsú hal nem jó : amúr, busa. Én egyszer hét féle halból főztem..hát az valami frenetikus volt.
A bajai halászlé mellé természtesen jár a gyufatészta. Bezdánban úgy eszik a halászlét, hogy először mindenki csak tésztát és levet szed, utána jöhet a hal+lé+tészta. Huh..remélem nem voltam unalmas.

http://bajaihalfozofesztival.hu/index.p ... Itemid=104
Csatolmányok
15956_bajaihalfozo.jpg
Ilyen a bajai bogrács.
15956_bajaihalfozo.jpg (35.77 KiB) Megtekintve 3747 alkalommal

lili
Kemence mester
Hozzászólások: 610
Csatlakozott: 2010. április 3., szombat 23:13

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: lili » 2010. július 2., péntek 16:22

Kalinkaata, én is valahogy így képzelem az igazi halászlé készítést. Sajnos még nem volt lehetőségem kipróbálni magam bográcsos halászlé készítésbe. Szóval én halászlé tekintetében csak olyan "félmüvelt" vagyok.
A friss hal beszerzés, főleg többféle pedig szinte lehetetlen számomra.
A pirospaprikát illetően, meg azért írtam Gerának, hogy ha igazi pirospaprikát tesz bele akkor nem hiányzik belőle a mindenféle izfokozóval ellátott egyéb dolog. Lőjetek le ha nem jól tudom, de én is a rádióba hallottam még egyszer régebben hogy pl a halászlé kockába még marhafejet is belefőzik a gyárba. Szóval marha jó halászlé lesz belőle. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
De ahány ház annyi szokás! Mondá a bölcsek. A lényeg hogy elfogyjon, mert akkor mindenkinek sikerült a saját és családja, barátai szájíze szerint elkészíteni.
üdv. Lili
Mottó nélkül is forog a föld!

Avatar
kalinkaata
Kemencefűtő
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2010. június 22., kedd 12:01

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: kalinkaata » 2010. július 3., szombat 0:46

Lili !

Semmi baj, én sem úgy születtem hogy tudtam halászlét főzni. Amit leírtam azok az ideális körülmények. Én is szoktam télen fagyasztott halból halászlét főzni, és akkor friss zöldpaprikát sem tehetek bele, és van hogy csak ponty van hozzá. De abból nem adok, hogy a szükséges dolgokon kívül nem teszek bele mást,és téglaszínű paprikát sem használok. Akkor inkább nem főzök ! Jó kisérletezést ! Csak elkezdeni nehéz.

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2010. július 3., szombat 9:26

És NAGYON lényeges az őrölt paprika minősége. Szupermarketben, legyen bármilyen híres-neves, drága, stb..nem lehet olyan paprikát venni ami felvenné a versenyt egy házi piros paprikával, őrlés előtt kézzel válogatnak, magja és csumája nem kerül bele, és napon szárítanak.
Ebben teljesen igazad van!
Ehhez fűznék pár gondolatot, mert sokat emlegetett Iboly néném, termelt és készített fűszerpaprika őrleményt, és nekem a kemence fertőzéssel együtt sikerült ellesnem, megtanulni a jó fűszerpaprika készítés titkát is.
A paprika szárítása felfűzve a napon történik, viszont a teljes szárítása ás a benne lévő keményítő cukrosítása a gyengén befűtött kemencében, több napon keresztül alakul. Utána a válogatás, és a zöld részek kitörése következik, a magház és a magokkal együtt kell megőrölni! A magokat nem szabad eltávolítani az tévedés, mert a magban lévő olajoktól lesz szép piros és paprika illatú az őrlemény. 10 kilogramm fűszerpaprikából kb. 1 kg por készíthető. Ekkora mennyiséget én egy késes kávédarálón készítem, amit csak fűszerek őrlésére használok. A darálékot többször át kell szitálni, és a fent maradót mindíg vissza a darálóba!
Idén biztos megint készítek, mert az üzletekben gyalázat amiket árulnak,
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
kalinkaata
Kemencefűtő
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2010. június 22., kedd 12:01

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: kalinkaata » 2010. július 3., szombat 11:04

cibatapapa !

Örülök hogy máshol is van hagyománya az efféle paprika-készítésnek. Még egy nagyon fontos dolog van, amit mindketten kihagytunk. Ez főleg akkor lényeges ha bográcsban főz az ember, ehhez ugyanis nagyon finomra őrölt paprika kell, mert a durva szemcsés az le fog ülni az aljára, és legroszabb esetben oda is éghet. A durvára őrölt paprikábol nem piros halászlé lesz, hanem egy szinte fehér lé, úszkáló paprika-szemcsékkel, ami csak messziről piros. Láttam már ilyet sajnos. Ha kezünkre dörzsöljük, a jó őrölt paprikától csak piros és olajos lesz a kezünk, és nem érezzük a szemcséket.
Ezért nem jók a külföldi őrölt paprikák sem halászléhez, mert hiába csúcsminőségű némelyik Spanyol paprika, de szinte sehol sem őrlik ilyen finomra mint magyar területeken szokás. Ez nem azt jelenti hogy az rossz paprika, hanem nem ilyen célra való !

Avatar
reikisgabi
Kemence mester
Hozzászólások: 545
Csatlakozott: 2008. szeptember 27., szombat 19:32

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: reikisgabi » 2010. július 4., vasárnap 14:20

kalinkaata írta:cibatapapa !

Örülök hogy máshol is van hagyománya az efféle paprika-készítésnek. Még egy nagyon fontos dolog van, amit mindketten kihagytunk. Ez főleg akkor lényeges ha bográcsban főz az ember, ehhez ugyanis nagyon finomra őrölt paprika kell, mert a durva szemcsés az le fog ülni az aljára, és legroszabb esetben oda is éghet. A durvára őrölt paprikábol nem piros halászlé lesz, hanem egy szinte fehér lé, úszkáló paprika-szemcsékkel, ami csak messziről piros. Láttam már ilyet sajnos. Ha kezünkre dörzsöljük, a jó őrölt paprikától csak piros és olajos lesz a kezünk, és nem érezzük a szemcséket.
Ezért nem jók a külföldi őrölt paprikák sem halászléhez, mert hiába csúcsminőségű némelyik Spanyol paprika, de szinte sehol sem őrlik ilyen finomra mint magyar területeken szokás. Ez nem azt jelenti hogy az rossz paprika, hanem nem ilyen célra való !
Teljesen egyetértek, annyival kiegészíteném, hogy nem csak a halászlébe, de más magyaros ételbe sem jó a szemcsés paprikaőrlemény. Szerencsére én kb. 15-20 éve minden ősszel magántermelőtől veszem az őrleményt, 1 kg-os kiszerelésben. Nagyon fonom, fog mint a "ződfesték".
-----------------------------------------------
K.B.Ü.: reikisgabi

Sokkal jobban bírja az ember az éhezést, ha közben eszik is valamit.

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2010. július 5., hétfő 21:57

Dejó kis topik azáldóját!
Mi a szegedi halászlét favorizáljuk és versenyeken is ezzel szoktam indulni,a lányaim kedvéért muszály tésztát csinálni hozzá. Gyerekek na :).
A mesterséges anyagokról egy pár szösszenet. Olvassátok már el mi van a gulyáskrémbe pl-ul. Só bors fokhagyma hagyma köménymag,paprika,nátrium glutamát és natrium benzoát. Na az előbbi hozzávalókat ha nagyon akarod beleteheted magad is,ahhoz nem kell tubus. A glutamát,meg az agyadat csapja be direkt,hogy még a xar is finom legyen. Osztom a véleményt,hogy a halászlé sok halból jó (én a ponyt- harcsa -kecsege variációra esküszöm). A lehető legfinomabra őrölt paprika fontos kellék ! Ezt úgy tudod leellenőrizni,hogy egy fehér papírlapot kettéhajtasz közé szórod a paprikát és ha öszenyomod ,egyből befogja a lapot. Ha nagyobbra van őrölve,akor csak olyan griz féle. A fokhagymát pedig csak titokban szabad belerakni :) ,de higyjétek ,el nem rontja! :)

Avatar
jani
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1281
Csatlakozott: 2009. július 22., szerda 11:34

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: jani » 2010. július 10., szombat 21:01

Az igazi szegedi halászlében csak három fajta hal van,úgymint ponty,harcsa és kecsege.Tont úgy ahogy Tengelic koma szokta,csak tészta nélkül.Én az alaplébe sok fajta halat főzök bele,aztán lepszírozom,majd a szeletek mennek bele.A sűrű,paszírozva készült halászlét szoktam ajánlani szoptatós kismamáknak,nagyon jó tejszaporító és ezt tapasztalatból mondom :!: Zsombor fiam még fél éves volt csak,és csináltam páromnak,bekajált belőle aztán lett is tőle olyan jó erős teje,hogy a gyerek kicsit kipöttyösödött tőle.Úgyhogy Gera Peti főzheted majd a halászlét :!: :j
Mert a kemence is úgy jó, ha van mit bele tenni!

Avatar
gera
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1344
Csatlakozott: 2009. szeptember 1., kedd 10:31

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: gera » 2010. július 11., vasárnap 0:47

Jani! :lol: meg::)
"Látni, amit mindenki lát, és gondolni, amit még senki sem gondolt." Szent-Györgyi Albert
K.B.Ü. Peti

Kandallóm: https://lh6.googleusercontent.com/-Zqt0 ... G_0879.JPG

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2010. november 28., vasárnap 18:32

Ide is felteszem,mert egyenlőre a kemecés videók című topik sehol nem lelem :)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára tengelic 2010. november 29., hétfő 21:05-kor.

teki
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 864
Csatlakozott: 2010. február 7., vasárnap 12:21

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: teki » 2010. november 28., vasárnap 18:55

Tengelic!
Gratulálok, szépen prezentáltad e csodás étek elkészítését. meg::) meg::) meg::) meg::) meg::)
"A hagyomány nem a hamu őrzése,
hanem a láng továbbadása"

Avatar
janika1985
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1132
Csatlakozott: 2010. szeptember 13., hétfő 21:25

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: janika1985 » 2010. november 28., vasárnap 19:13

Tengelic!
Én nem vagyok egy nagy halászlé rajongó,de végignézve a videódat,tényleg kedvet kaptam hozzá,hogy megkóstoljam.Gratulálok,nagyon gusztusosan néz ki meg::) és remek a videó is!
Üdv.:janika(Gábor)
kemencém építése <--videóért katt ide
mobilkemence ése <--videóért katt ide
Kép Kép

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2010. november 28., vasárnap 23:08

Örülök srácok,hogy elnyerte a tetszéseteket. EZ arra inspirál,hogy újabb vigyejót csináljak majd egy másik nagy kedvenc ételemről :)

Avatar
Ildikó
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1037
Csatlakozott: 2010. július 22., csütörtök 19:01

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: Ildikó » 2010. november 29., hétfő 9:05

Tengelic!

Ez szuper! meg::)
Várom a folytatást, ne hagyd abba!
Baráti üdv:Ildikó Turbómenyecske

búboskemencém: https://picasaweb.google.com/116411959600431281788#
Kép

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2010. november 29., hétfő 11:50

Tengelic Fijam! meg::) meg::) meg::)
Gratulálok a halléhez és a videóhoz is!
(Az állvány nevű operatőrömet, már nekem is ideje lesz lecserélni egy kameraMancira :lol: )
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
leando
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 714
Csatlakozott: 2009. április 24., péntek 15:55

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: leando » 2010. november 29., hétfő 16:54

Tengelic! még..még..még..még...még ennyi nemelég
Hellosziaszevasztok!

leando

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2010. november 29., hétfő 17:54

Köszönöm a tetszés nyílvánítást! Lesz még videjó,mert lelkesítetek és az jól esik. Köszönöm,hogy van kinek főznöm,talán ez a legfontosabb. meg::)

Avatar
elmes
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 813
Csatlakozott: 2010. április 21., szerda 21:45

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: elmes » 2010. november 30., kedd 0:38

Tengelic,
Gratulálok a videóhoz.
Sajnos nincs időm keresni, de a Cibatapapának van egy VIDEJÓS topikja, megkérhetlek, hogy oda fel tedd, hogy egy helyen legyen? Köszi.

KBÜ elmes

richie32
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 756
Csatlakozott: 2008. december 27., szombat 1:27

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: richie32 » 2010. november 30., kedd 1:45

Tengelic.

Gratulálok a videóhoz. meg::) meg::) meg::)

Gyorsan visszanéztem a disznóvágásos videódat is meg::) meg::) meg::)
:iii
K.B.Ü.
RICHIE

tinker
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2145
Csatlakozott: 2010. január 21., csütörtök 18:02

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: tinker » 2010. december 24., péntek 17:21

Elkészült a videó után a hallé.
Mit mondjak...
Igaz nagyon sok Kőrösi- halászlevet megfőztem már, de nem tartozott az erősségeim közé...
Eddig :!:
Apááám :!: Tengelic meg::) meg::) meg::)
Ez valami csoda, pedig szinte ugyanúgy csináltam mindent mint eddig.
A fokhagyma meg az a csipet cukor az egekbe emelte a rutint :!:
Köszönöm :ty

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2010. december 24., péntek 20:37

NAgyon boldog vagyok tinker!
Örülök,hogy sikerült! Én ma úgy jártam,hogy feltettem az alaplevet,majd bejötem a házba tenni -venni. Mire kiértem,a fele kihabzott :( :cry: Így viszont muszáj volt picit után vizezzem. Sajnos nem is lett olyan mint szokott . :? Tanulság: ne hagyd magára a halászlevet.

Avatar
csirijo
Kemence mester
Hozzászólások: 614
Csatlakozott: 2008. december 15., hétfő 18:47

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: csirijo » 2010. december 25., szombat 13:32

tengelic írta:Köszönöm a tetszés nyílvánítást! Lesz még videjó,mert lelkesítetek és az jól esik. Köszönöm,hogy van kinek főznöm,talán ez a legfontosabb. meg::)

Szóval akkor mikor főzöl nekünk újra Tengelic koma, de nem virtuálisan gondoltam :k :k :k
Üdv Csirijó
Inkább legyek egy kicsit tulsúlyosan boldog, mint soványan boldogtalan!

Avatar
lalapapa
Kemence mester
Hozzászólások: 637
Csatlakozott: 2009. november 2., hétfő 23:30

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: lalapapa » 2010. december 25., szombat 13:49

Barátaim

Engedjetek meg pár gondolatot a halászlé témában , eme remeket
ugye régen a halászok készítették vízből ,halból , hagymából és
paprikából . Ezt nevezzük halászlének sokfajta és főleg friss hal
a siker titka , és nem volt ott alaplé meg paradicsompüré meg
cukor meg halászlékocka meg egyebek .Amibe ezek vannak azt én inkább hallevesnek nevezném , sok halászlevet ettem életembe mert imádok , de a legjobbak mindig a vízparton készült ott frissen
fogott halból .A halészléfőző verseny más világ ott általában olyanok a zsűri tagjai akik azt sem tudják mi a halászlé , gyakran
protokális vendégek .
hali Lali papi

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2010. december 25., szombat 15:33

Maximálisan egyetértek veled Lalapapa!,de ha minden halászlé a parton készülne mind ugyanabból a halból akkor mind egyforma volna. Ez a szép benne,hogy el lehet készíteni így is,meg úgy is. Amiről te beszélsz az a tradicionális bajai halászlé. Viszont így megkérdőjelezhető a szegedi halászlé létjogosultsága,amit nem kevesen szeretnek. http://www.youtube.com/watch?v=9c6SRoBrECI
Ebben még bors is van :) NA akkor ez most csak halleves? :)

Avatar
Takcsi
Kemencefűtő
Hozzászólások: 206
Csatlakozott: 2008. október 29., szerda 21:27

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: Takcsi » 2010. december 25., szombat 19:07

Sziasztok!
Szerintem készülhet vízparton, bográcsban, gáztűzhelyen, mindegy.
Egy a lényeg szívvel lélekkel és nem kevés hallal készüljön.
Sajnos én nem vagyok nagy halászlé fen csak ritkán eszek és akkor is csak a levéig jutok :) Úgyhogy sokkal többet nem tudok hozzáfűzni, csak annyit:
Ahány ház annyi halászlé !
Legjobb szakács az éhség.
A multunk valamikor a jelenünk volt! :)

Avatar
Sza-Zo
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 967
Csatlakozott: 2010. január 15., péntek 21:48

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: Sza-Zo » 2010. december 25., szombat 19:22

Karácsonyi halászlé 4.jpg
Karácsonyi halászlé 4.jpg (25.96 KiB) Megtekintve 2833 alkalommal
Karácsonyi halászlé 2.jpg
Karácsonyi halászlé 2.jpg (37.62 KiB) Megtekintve 2833 alkalommal
Karácsonyi halászlé 3.jpg
Karácsonyi halászlé 3.jpg (38.77 KiB) Megtekintve 2833 alkalommal
Nem akarok vitatkozni halászlé vagy hallé ügyben az idén is elkészítettem a karácsonyi már nem is tudom,hogy mit :lol: :lol: :lol: Sza-Zo módra..az igazsághoz hozzátartozik,hogy én fokhagymát amióta főzöm mindíg teszek bele ..ja meg borsot is..magyar ember szereti ezeket a fűszereket!!Ha megengeditek néhány kép:Ja és még olyan nem volt,hogy maradt volna belőle......

tinker
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2145
Csatlakozott: 2010. január 21., csütörtök 18:02

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: tinker » 2010. december 25., szombat 19:30

Takcsi írta:Sziasztok!
Szerintem készülhet vízparton, bográcsban, gáztűzhelyen, mindegy.
Egy a lényeg szívvel lélekkel és nem kevés hallal készüljön.
Ahány ház annyi halászlé !
meg::)
Szintén így gondolom, ízlésről nehéz dönteni...
Ja, és az enyémből se maradt egy szál se :!:

Avatar
Sza-Zo
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 967
Csatlakozott: 2010. január 15., péntek 21:48

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: Sza-Zo » 2010. december 25., szombat 20:37

Ja!Még azt is hallottam valakitől,hogy az igazi halászlét ...halászból főzik!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Avatar
Takcsi
Kemencefűtő
Hozzászólások: 206
Csatlakozott: 2008. október 29., szerda 21:27

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: Takcsi » 2010. december 25., szombat 20:48

Vagy csak a levéből :?: :?: :?: :?: fal:) fal:) fal:) fal:) fal:) :mrgreen:
Legjobb szakács az éhség.
A multunk valamikor a jelenünk volt! :)

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2010. december 25., szombat 22:56

lalapapa írta:Barátaim

Engedjetek meg pár gondolatot a halászlé témában , eme remeket
ugye régen a halászok készítették vízből ,halból , hagymából és
paprikából . Ezt nevezzük halászlének sokfajta és főleg friss hal
a siker titka , és nem volt ott alaplé meg paradicsompüré meg
cukor meg halászlékocka meg egyebek .Amibe ezek vannak azt én inkább hallevesnek nevezném , sok halászlevet ettem életembe mert imádok , de a legjobbak mindig a vízparton készült ott frissen
fogott halból .A halészléfőző verseny más világ ott általában olyanok a zsűri tagjai akik azt sem tudják mi a halászlé , gyakran
protokális vendégek .
Drága Lala teljessen igazad van és szívemből szóltál! :ty meg::)

De tudod szent este akinek három anyja van az menjen a vízpartra hallét főzni! :mrgreen: :lol:

Amit itt látsz az eredeti bajai halléfőző bográcsban, alaplével készült ezért szegedi jellegű halászlé a konyhai gáztűzhelyemen készűlt, nincs benne más csak víz, hal, hagyma, saját darálású Osziban aszalt pirospaprika.
A halászt nem főztem bele, mert az egyik én voltam, a másik meg Tengelic a gyerők! Úgyhogy ez nem is halászlé, hanem kéthorgászlé!
Remélem egyszer megkostolod, a vízparton alaplével készült halevesünket! Igaz Teki?
DSCF1650.JPG
DSCF1650.JPG (42.39 KiB) Megtekintve 2782 alkalommal
No meg egy kis rántott hal a rábatárcsán sütve!
DSCF1646.JPG
DSCF1646.JPG (40.97 KiB) Megtekintve 2782 alkalommal
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
janika1985
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1132
Csatlakozott: 2010. szeptember 13., hétfő 21:25

Re: Halászlé (bajai,szegedi,stb)

Hozzászólás Szerző: janika1985 » 2011. május 7., szombat 21:49

Ma halászlevet főztem ebédre Tengelic módra...hát Én nem igazán szeretem a halat,de a többiek dicsérték az ízét...
Csatolmányok
halászlé.jpg
halászlé.jpg (42.15 KiB) Megtekintve 2451 alkalommal
Üdv.:janika(Gábor)
kemencém építése <--videóért katt ide
mobilkemence ése <--videóért katt ide
Kép Kép

Válasz küldése