Dödölle kemencében

Mindenféle finomságok receptjei és elkészítési módjai
Avatar
Tu-Ja
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 677
Csatlakozott: 2008. július 21., hétfő 13:35

Dödölle kemencében

Hozzászólás Szerző: Tu-Ja » 2008. november 10., hétfő 19:48

Sziasztok!

Pár hete dödöllét sütöttünk és egy gyenge kis vadpörkölt volt hozzá.
Nem a kutya ette meg ezt sem.
DacaGaby barátom, tudom nagy a hiba amit elkövettem!
Csatolmányok
Közelről-Pörköltel.jpg
Közelről-Pörköltel.jpg (40.32 KiB) Megtekintve 2222 alkalommal
Sütés-Kész.jpg
Sütés-Kész.jpg (33.84 KiB) Megtekintve 2212 alkalommal
Keverés-szaggatás.jpg
Keverés-szaggatás.jpg (29.98 KiB) Megtekintve 2212 alkalommal
Kemence Baráti Üdv.
Tu-Ja
http://www.kemencesmezeskalacs.hu

Avatar
eletjel
Kemence mester
Hozzászólások: 337
Csatlakozott: 2008. szeptember 17., szerda 18:02

Re: Dödölle kemencében

Hozzászólás Szerző: eletjel » 2008. november 10., hétfő 23:18

Szia Tu-Ja!

Pontosan mi is az a dödölle?
Kemencére fel! Hej!

woven
Regisztrált tag
Hozzászólások: 7
Csatlakozott: 2008. szeptember 10., szerda 23:35

Re: Dödölle kemencében

Hozzászólás Szerző: woven » 2008. november 10., hétfő 23:26

Szia Tu-ja !

Gratulálok a munkáidhoz ( nem csak a mostanihoz, hanem az előzőekhez is - a kalács csodálatos!). Nagyon étvágygerjesztő ételeket készítesz.
Ha szereted a dödöllét, megosztom veled (veletek) a családi dödölle receptet. Már nagyon sokféle dödölle receptet halottam, némelyiknek köze sincs a dödölléhez.
A lényeg: karikázott krumplit kevés vízben puhára főzni, majd a vízben összetörni. A lisztet megsózni és szárazon felforrósítani a tűzhelyen. Mikor a két ujjaddal összecsippentve már nehezen bírod a forróságot, merőkanalanként rámered a vizes krumplit, és minden merés között kevered a liszttel (dagasztod). Ezt folytatod amíg megfelelő állagú nem lesz. ( Ezt csak tapasztalat tudja megmutatni, hogy mikor jó, nem lehet sem túl lágy, sem túl kemény). Utána már a szokásos módon kell folytatni: kevés zsíron hagymát pirítani, a kanalat ebbe mártva kiszaggatni kanalanként a dödöllét. A végén a hagymás zsíron megpirítani.
További jó sütögetést mindenkinek !

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Dödölle kemencében

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2008. november 11., kedd 0:16

Szia Barátom!
Hát, igen! Mérhetetlenül nagy bak lövést követtél el!!!
De majd bepótoljuk! :lol: :D
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
Robrt
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 657
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59

Re: Dödölle kemencében

Hozzászólás Szerző: Robrt » 2008. november 11., kedd 10:39

Tu-Ja, gratulálok jól néz ki, bár én sem ismerem ezt az ételt.
Hogyan kell készíteni és mihez is szokásos fogyasztani.
Már enném is, de nem tudom mi az... de jól néz ki és az a lényeg.
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek

Avatar
Tu-Ja
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 677
Csatlakozott: 2008. július 21., hétfő 13:35

Re: Dödölle kemencében

Hozzászólás Szerző: Tu-Ja » 2008. november 11., kedd 18:33

Hát kérem tisztelettel drága uraim!

Ez a dödölle nem csak a gyermekdalokban létezik, hanem mesés kaja azt mondhatom. Nem vagyok benne biztos, hogy ismeritek a krumli kását vagy más néven gánicát. Hát a dödölle mintha csak ennek a folytatása lenne. Már úgy értem technikailag.
Amúgy woven barátunk teljesen korrektül leírta az elkészítés módját. Írhatta is hiszen ez egy zalai tájjelegű étel. Ami
fogyasztható önálló ételként is tetejére pírított haygmával és tejföllel, de ha köretként kívánjuk meg akkor nem lesz nagy
tévedés ha egy "rissz-rossz" vad vagy egyéb pörkölt kerül mellé a tányérba. Nagy nyugodtan állíthatom, hogy igen finom
főleg ha kicsit megpírítjuk, mint a képeimen is látszik. Szó szerint abbahagyhatatlan a falatozás.

Ajánlom nektek próbáljátok ki ha valami finomat akartok enni!
Kemence Baráti Üdv.
Tu-Ja
http://www.kemencesmezeskalacs.hu

gykari
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 23
Csatlakozott: 2008. szeptember 10., szerda 7:53

Re: Dödölle kemencében

Hozzászólás Szerző: gykari » 2008. december 2., kedd 9:57

Ahogy már elhangzott, a dödölle vasi-zalai étel, ám közeli palóc rokona a krumplis ganca, ha jól tudom.
A mi rokonságunkban az öregek így főzik a dödöllét: krumplit feltesznek főni annyi sós vízben, amennyi ellepi. Mikor már kezd szétesni a krumpli, akkor elkezdik adagolni hozzá a lisztet, kavargatják és tovább főzik. Addig adagolják a lisztet, amíg bírják erővel a kavarást. Innéttől ugyanaz, hagymás zsírba mártogatott kanállal kiszaggatják, tepsiben megpirítják, tejföllel tálalják.
Nem minden fajta krumpliból jó, pl. újkrumpliból biztosan nem. Az öregek ránézésre megmondják a krumpliról, hogy jó-e dödöllének.

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Dödölle kemencében

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2008. december 10., szerda 20:06

Valóban nem mindegy, hogy milyen krumpliból készítünk krumplis ételt! A jól ismert pásztor ételt a slambucot is ó krumpliból szabad készíteni, aminek már alacsonyabb a víz és keményítő tartalma. Igaz nehezebb megpucolni a kissé fonnyadt héjú krumplit, de megéri kicsit küszködni vele, mert finomabb lesz az étel.
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Válasz küldése