Aranygaluska

Mindenféle finomságok receptjei és elkészítési módjai
Luigi
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 31
Csatlakozott: 2008. szeptember 8., hétfő 22:13

Aranygaluska

Hozzászólás Szerző: Luigi » 2008. november 18., kedd 2:13

Kép

Hozzávalók:
(tészta)
3,5 dl tej, fél kocka élesztő, 2 evőkanál porcukor, 50 dkg finomliszt, 10 deka rama vagy vaj, 1 ávéskanál só, fél citrom reszelt héja (ez el is hagyható), 3 tojássárgája.

(töltelékhez) 15-20 dkg dió, 6 evőkanál cukor.
A rétegzéshez és a tepsi kikenéséhez további 6-8 dkg rama vagy vaj.

A meglangyosított tejből kb. 1 decit letöltünk egy csészébe, és egy kis cukorral elkeverve megfuttatjuk az élesztőt. Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, közepébe mélyedés. A felfuttatott élesztős tejet, a maradék tejet, a sót, a tojássárgáját, és az olvasztott vajat (margarint),a cukrot és az elhagyható citromhéjat fakanállal jól öszedolgozzuk. Ha kicsit ragacsos az állaga, ez ne illyesszen meg. Ha elég sokáig dagasztottuk a tésztát, már szépen elválik az edény oldalától. Ekkor egy kis olvasztott vajjal a tetejét megkenve kb. 1 órán keresztűl kelesztjük.

A diót megdaráljuk, elkeverjük a cukorral. Lisztezett nyújtódeszkán a megkelt tésztát 1 centi vastagra kinyújtjuk. (Célszerű a tésztát többször is megforgatni a deszkán és közben mindkét oldalát lisztezni, különben jól leragadhat és szívunk vele miközben szaggatjuk.) 3-4 cm-es pogácsaszaggatóval /pálinkáspohár opciós ;-)/ kiszaggatjuk. Egy kb. (nekem 22*35-ös cserép) tepsit kivajazunk és a kiszaggatott darabokat nagyon lazán belerakosgatjuk. Megkenjük jól vajjal, és a cukros dió felét rászórjuk. Jöhet a következő réteg ugyanígy, legvégül egy záróréteget teszünk rá. Ha kell csak úgy egészen lazán, hogy kinézzen belőle egy kis diós rész is. Alaposan megkenjük vajjal a tetejét. Letakarva fél órát tovább kelesztjük.

Kb. 200 fokos (parázs nélküli) kemencében kezdjük sütni, előszőr 20 percig alufóliával letakarva, majd azt levéve róla további 20-25 perc kell neki. Fogpiszkálóval ellenőrizzük a tésztát, hogy kellően átsült.

Az öntet általában borsodó, de én ezt nem szeretem. Szerintem finomabb egy zacskó vaníliás pudingot 8 dl tejjel 4 evőkanál cukorral megfőzni, majd a 3 megmaradt tojásfehérjét kemény habbá verni és még a tűzről levéve rögtön beleforgatni alaposan.

A sütés az én kemencémben, az én cseréptepsimben történt, nyílván másnak ezt ki kell tapasztalnia. Pl. lemeztepsi lehet, hogy másképp fog viselkedni.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Luigi 2008. november 18., kedd 2:30-kor.

Luigi
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 31
Csatlakozott: 2008. szeptember 8., hétfő 22:13

Re: Aranygaluska

Hozzászólás Szerző: Luigi » 2008. november 18., kedd 2:24

Nyálcsorgatóknak pár kép nagyobb méretben. Több sajnos nem készült, mert villámgyorsan elfogyott. :geek:

kép1

kép2

Avatar
Robrt
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 657
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59

Re: Aranygaluska

Hozzászólás Szerző: Robrt » 2008. november 19., szerda 11:08

Gratulálok, nagyon szép lett!
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek

TibiZsuzsi
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 19
Csatlakozott: 2008. október 14., kedd 11:57

Re: Aranygaluska

Hozzászólás Szerző: TibiZsuzsi » 2008. november 19., szerda 12:02

Sziasztok! Az enyém ilyen lett hévégén:))
Másolat - aranygal.JPG
Másolat - aranygal.JPG (34.81 KiB) Megtekintve 2659 alkalommal

Luigi
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 31
Csatlakozott: 2008. szeptember 8., hétfő 22:13

Re: Aranygaluska

Hozzászólás Szerző: Luigi » 2008. november 20., csütörtök 3:01

Ez sem rossz! :-)

Próbáld ki az én receptemet is! Egy kipróbált süteményes könyvből való, nagyon profi és jól eltalált receptek vannak benne, eddig egyikkel sem fürödtem be, mindegyik igazán finom lett. Hát kemencében sütve durván jobb lett az aranygaluska, mint azt valaha elképzeltem. Én annyira nem szerettem ezt az édességet, de ezentúl sűrűn elő fog fordulni ha sütés lesz.

A cseréptepsiben sütést is nagyon ajánlom, nem tud úgy és olyan gyorsan áthevülni, mint a vas társaik ezáltal szinte lehetetlen megégetni benne a sütiket. Az enyém egy belül zománcozott (vagy mi) kiadás és pár éve az egyik multinál (asszem Auchan) vettem ezer és kétezer forint között, már nem emlékszem. Amúgy olasz gyártás, szuper. Mellesleg ők is értenek a kemencézéshez ami nem egy hátrány.

Robrt! Köszi, tényleg szép lett, de az íze... hmmm. :-)

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Aranygaluska

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2008. december 9., kedd 16:12

Gratulálok mindenkinek!!!
Nagyon guszták a galuskák!!!
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

calgon
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: 2008. december 15., hétfő 10:16

Re: Aranygaluska

Hozzászólás Szerző: calgon » 2008. december 17., szerda 18:08

Látszólag nincs különbség a cserepes és a tepsis között.
Gyönyörű min a kettő.
Lehet, hogy többször kell nézegetni a tepsiset a leégés miatt?
üdv. calgon

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Aranygaluska

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2008. december 18., csütörtök 0:00

Megmagyarázhatatlan, de az ízük mégis eltérő. Igaz más ételt fogok felhozni példának, de a lényeg majdcsak ugyanaz. Tu-Ja barátom kísérletezett töltött káposztával, egy adagot kemencébe cserépedénybe rotyogtatott egy másikat pedig fazékba a gáztűzhelyen. Azt mondta, hogy nem tudja rá a pontos választ, de az egy nyersanyagból készült töltött káposzták nem hasonlítottak egymásra, a kemencébe agyagedénybe főtt finomabb, jobb ízű volt, mint az ellenfele a gáztűzhelyen.
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Luigi
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 31
Csatlakozott: 2008. szeptember 8., hétfő 22:13

Re: Aranygaluska

Hozzászólás Szerző: Luigi » 2009. január 21., szerda 22:57

Mondjuk ha ízben nem is, minőségben biztos vagyok benne, hogy jótékonyabban hat a benne sütött ételre. Mivel vastag, nem forrósodik át annyira, egyenletesebb a hőátadása, nem éget.

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Aranygaluska

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. január 21., szerda 23:42

Hidd el Luigi, mind ízében, mind állagában más az étel. Abban igazad van, hogy egyenletesen sül-fő benne az étel. Ha a székelykáposzta másfél órát van bent a kemencében, akkor sem fő szét. Finom, puha lesz, de nem matymalikás. A csülök 2 akár 3 óra elteltével sem ég meg, bőre kissé ropogós, húsa omlós és szaftos marad. Hasonló eredményeket lehet elérni öntöttvas edényekkel is, csak az ízében megint más eredményt hoz, mint cserépedényben.
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
pube
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 28
Csatlakozott: 2008. szeptember 8., hétfő 8:27

Re: Aranygaluska

Hozzászólás Szerző: pube » 2009. december 31., csütörtök 21:22

Kedves Luigi!
Megsütöttem a leírásod alapján a galuskát. Ugyanazon a hőfokon, a receptet követve még a cserép is ugyan olyan. :D Csak a kemence más.
TÖKÉLETES LETT. Sose ettem ilyen jó aranygaluskát.
Köszi a receptet. meg::)
Közben fől a lencseleves, majd éjfélkor vesszük ki.
Meg sütöttem még 2 erzsébet kenyeret.
20091231006.jpg
20091231006.jpg (59.47 KiB) Megtekintve 2578 alkalommal
20091231003.jpg
20091231003.jpg (55.14 KiB) Megtekintve 2567 alkalommal
20091231005.jpg
20091231005.jpg (58.75 KiB) Megtekintve 2569 alkalommal

Avatar
csigaszeg
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2406
Csatlakozott: 2009. január 18., vasárnap 22:45

Re: Aranygaluska

Hozzászólás Szerző: csigaszeg » 2010. január 2., szombat 0:51

Jókomám meg::) meg::) meg::) :nya :nya :nya

Ez a galuska űberfaszagányoslett.........

De ezt a *** jó tepsit hol szervótad :?: :?: :?: :?: :?:
Kemencebaráti üdvözlettel.......

Kép


Kemence nélkül?????? Minek?????

Babóca & Csigaszeg A'lias Brigan-Tibi

Avatar
pube
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 28
Csatlakozott: 2008. szeptember 8., hétfő 8:27

Re: Aranygaluska

Hozzászólás Szerző: pube » 2010. január 2., szombat 9:40

Köszi.
A tepsit, egy éve kaptam ajándékba. Székesfehérváron vették. Közelebbit nem tudok.
Viszont a háttérben a buci edényt én vettem romáktól a 4-es mellett Monor szélén árulják. Természetesen korondi :lol:
Persze köze sincs korondhoz szerintem. De azért műkszik.

Luigi
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 31
Csatlakozott: 2008. szeptember 8., hétfő 22:13

Re: Aranygaluska

Hozzászólás Szerző: Luigi » 2010. január 30., szombat 13:39

Örülök, hogy ízlett! Szerintem is kiváló recept, éppen ezért tettem be ide. Egy olyan sütis könyvből vettem ami nálam nagyon bevált, látszik rajta, hogy gyakorlatias és kiforrott. Régebben többször is elkészítettem sima gáztűzhelyben. Úgy sem volt rossz, de a kemencében egészen más lett. A süti tésztája annyira ropogós, ugyanakkor lágy, puha és könnyed, hogy hihetetlen. Ez és még sokminden más is kivitelezhetetlen egy sütőben, de ezt nyílván Ti, kemencések is tudjátok.

Ha megnézed a képeimet a 2. hsz-ben látod, hogy úgy néz ki a felső réteg, mint ha krumplik lennének olyan szépen megkelt. Mindez egy 200 Forintos méretű és egy centi vastag tésztából.

Uhh... meg is éheztem, :nya jöhetne már a tavasz, mert én megfogadtam hogy hidegben be nem gyújtok, csak ha megszűnik az energiaszolgáltatás. :roll:

Luigi
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 31
Csatlakozott: 2008. szeptember 8., hétfő 22:13

Re: Aranygaluska

Hozzászólás Szerző: Luigi » 2010. január 30., szombat 13:49

Írtam is a receptben de leírom külön is, így jobban olvasható. Cseréptepsit lehet kapni különböző multiknál is néha akciózzák rendesen. Az enyémet valami ezer valahányszáz de nem több, mint 2000 Forintért vettem vagy 4-5 éve. Azóta is szolgál. Nagyon szeretem, a sütik nem ragadnak bele, nem égnek oda, nem kell súrolni használat után.

minlanire
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2015. október 3., szombat 11:46

Re: Aranygaluska

Hozzászólás Szerző: minlanire » 2015. október 5., hétfő 9:27

lemeztepsi lehet, hogy másképp fog viselkedni.
ทางเข้า royal1688

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Aranygaluska

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2015. október 5., hétfő 11:48

minlanire írta:lemeztepsi lehet, hogy másképp fog viselkedni.
ทางเข้า royal1688
Már elnézést kérek de ezt mihez tetszett hozzászólni és miért :?: :?: :?: :?:
K.B.Ü. cibatapapa

Válasz küldése