hidegfüstölés

Mindenféle finomságok receptjei és elkészítési módjai
cz.bandi
Regisztrált tag
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2016. február 22., hétfő 20:05

hidegfüstölés

Hozzászólás Szerző: cz.bandi » 2016. február 23., kedd 13:48

Sziasztok! Tud valaki segíteni abban hogy miért lett 3 nap hideg füstölés után ehetetlenül füstízű a kolbászom? Egy 60×60×80-as szekrényben füstöltem, füstgenerátorral. Csak bükkforgácsot használtam, de azon túl hogy tényleg brutálisan füstízű lett valami ragacsos anyag rakódott a kolbászra, és nem is vesztett a súlyából sem sokat. Változott valamit de még mindég feszes a bél rajta. Mindenhol 3-5 napot javasolnak a kolbászhoz, de akkor hogy van ez most. Előre is köszi.

Avatar
savgerinc
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1782
Csatlakozott: 2009. december 23., szerda 9:59

Re: hidegfüstölés

Hozzászólás Szerző: savgerinc » 2016. február 23., kedd 13:53

Helló !

Olvasgasd a füstölős oldalakat. A keresőbe üsd be a "füstölés" szót !
A 3-4 nap nem folyamatos füstöt jelent. Közben szikkasztani is kell!
Nem mindegy a füst intenzitása és a forgács, fűrészpor anyaga sem.
Meg ugye, mindent ki kell tapasztalni !
Baráti üdvözlettel: savgerinc
Ha tele a pince és füstöl a kemence, az se baj, ha vékony a szelence.

tinker
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2157
Csatlakozott: 2010. január 21., csütörtök 18:02

Re: hidegfüstölés

Hozzászólás Szerző: tinker » 2016. február 23., kedd 16:39

cz.bandi írta:Sziasztok! Tud valaki segíteni abban hogy miért lett 3 nap hideg füstölés után ehetetlenül füstízű a kolbászom? Egy 60×60×80-as szekrényben füstöltem, füstgenerátorral. Csak bükkforgácsot használtam, de azon túl hogy tényleg brutálisan füstízű lett valami ragacsos anyag rakódott a kolbászra, és nem is vesztett a súlyából sem sokat. Változott valamit de még mindég feszes a bél rajta. Mindenhol 3-5 napot javasolnak a kolbászhoz, de akkor hogy van ez most. Előre is köszi.
Szia! Lehet hogy mindenhol 3 napot írnak... én békési vagyok, nálunk 24 órát füstölik, langyos 30 fok körüli füstön... és tökéletes :) A kirakódott anyag kátrány... nem túl egészséges nagy mennyiségben. Én a füstgenerátort csak halra, meg sajtra használom, esetleg vékonykolbászra... de max 24 órát kap a kolbász, és kicsit fűtök rá, hogy 30 fok körül lenyen a füstölőben...

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: hidegfüstölés

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2016. február 23., kedd 19:21

Szia!

Ez a füstgenerátor számomra még mindig rejtély, hogy mi a célja... :) A füstöt nem kell generálni, terjed magától...
Óraszámba valahol én is ott vagyok mint Tinker Mester azzal a különbséggel, hogy 3 X 8 órát füstölöm, éjszakára teszem indítom be (szomszédok végett). A kolbászt 1-1,5 napig szikkasztom a füstölés előtt, a húsokat szalonnákat minium 2 napig. Amíg nyirkos a felület addig teljesen fölösleges berakni a füstölőbe, pláne ilyen páradús időjárásban mint a mostani...
Ahogy azt előttem írták a kátrány ami a keserű ízt adja :( az intenzív füst szag valamelyest alább hagy pár nap szellőztetés hatására.
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

Avatar
BBQ
Kemencefűtő
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2015. december 2., szerda 21:00

Re: hidegfüstölés

Hozzászólás Szerző: BBQ » 2016. február 24., szerda 8:56

Sziasztok!

Nincs ebben semmi misztikus. A füstgenerátor-ipari jellegű speciális "füstgyártó gép". Megfelelő füstölőanyaggal (jelenleg én is olyat használok hagyományos füstöléshez- miután kifogytam a fűrészporból, galád módon a járdát és a kocsibehajtót szórtam fel vele ónos eső idején, azzal a kevéssel amit a húsvéti sonkához tartalékoltam) ), és szabályzó-vezérlő automatikával /mennyiség, hőfok, páratartalom, a füstölő életkora, stb beállíthatóságával./. Nem a mi világunk.
A "házilag" készíthető füstgenerátorokat én is kipróbáltam, jó párat készítettem is, nagyképűség nélkül mondom kiismertem őket, de csak igen korlátozottan használom -és ajánlom használatra- jómagam.
http://kemencebence.hu/distribution/vie ... 00#p103069
Gyakorlatilag ezek nyári füstöléshez valók -a külföldi példák és gyártmányok leírása szerint is /a hideg füstölés házilagosan nem sok helyen divat, mi több, van ahol igencsak félnek tőle/.
/hazai "gyártókkal" pedig nem kívánok vitatkozni. :)/ Ráadásul villany kell hozzá, és mit ne mondjak, elég gusztustalan tisztítási művelet járul használatukhoz.
A "kerti füstölő" topikban - a vége felé- elég sok beírásomat megtalálod a témával kapcsoltban.
Elrettentésül:http://kemencebence.hu/distribution/vie ... 00#p102849
Tehát semmin sem kell csodálkozni, a dolgok a fizika törvényei szerint működnek.
Az "új" durvaszemcsés bükkfa ("élelmiszer ipari felhasználásra alkalmas" minősítésű) füstölőanyaggal /hirtelen szükségből és felindulásból vettem a közelben, mert a tüzelőárusnál csak nedves, gyanús külsejű valami volt/ egy töltettel 10 órát működik a rendszerem. Ez elég is egy napra. Kb. 3-4 négy nap alatt elkészül a cucc.És minden felügyelet nélkül!
Üdv :hej

Kép

Doli
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 24
Csatlakozott: 2012. december 6., csütörtök 22:47

Re: hidegfüstölés

Hozzászólás Szerző: Doli » 2017. február 8., szerda 18:32

Szerbusztok kortársak !

Az a problémám hogy izzad a sonka meg a szalonna,pedig előtte le lett szárítva és a hőmérséklet a füstölőbe 10-14 C*,szóval nem éri el a 20C* sem .SÓ.S.
Előre is köszi szépen !

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: hidegfüstölés

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2017. február 10., péntek 23:21

Doli írta:Szerbusztok kortársak !

Az a problémám hogy izzad a sonka meg a szalonna,pedig előtte le lett szárítva és a hőmérséklet a füstölőbe 10-14 C*,szóval nem éri el a 20C* sem .SÓ.S.
Előre is köszi szépen !
Szia :hej az a helyzet, hogy az elmúlt napokban nagyon hideg volt. Nem tudom mert nem írtad hol lett szárítva, szikkasztva a cucc, de valószínűleg a hőmérséklet különbség miatt csapódik le a pára a húsokra, (nagyon hideg a sonka...) ezért van a pára lecsapódás amit izzadásnak látsz. Vagyis az a megoldás, hogy töröld le, itasd fel a nedvességet és kb. azonos hőfokra (melegítsd fel a cuccot amikor berakod a füstre.) Vidd be egy 10-14 C° os helységbe kamrába, vagyis ne legyen túl hideg... Nem lesz semmi baja..meglátod!! üdv.. Faterosz..
K.B.Ü. cibatapapa

Válasz küldése