Oldal: 1 / 1

hidegfüstölés

Elküldve: 2016. február 23., kedd 13:48
Szerző: cz.bandi
Sziasztok! Tud valaki segíteni abban hogy miért lett 3 nap hideg füstölés után ehetetlenül füstízű a kolbászom? Egy 60×60×80-as szekrényben füstöltem, füstgenerátorral. Csak bükkforgácsot használtam, de azon túl hogy tényleg brutálisan füstízű lett valami ragacsos anyag rakódott a kolbászra, és nem is vesztett a súlyából sem sokat. Változott valamit de még mindég feszes a bél rajta. Mindenhol 3-5 napot javasolnak a kolbászhoz, de akkor hogy van ez most. Előre is köszi.

Re: hidegfüstölés

Elküldve: 2016. február 23., kedd 13:53
Szerző: savgerinc
Helló !

Olvasgasd a füstölős oldalakat. A keresőbe üsd be a "füstölés" szót !
A 3-4 nap nem folyamatos füstöt jelent. Közben szikkasztani is kell!
Nem mindegy a füst intenzitása és a forgács, fűrészpor anyaga sem.
Meg ugye, mindent ki kell tapasztalni !

Re: hidegfüstölés

Elküldve: 2016. február 23., kedd 16:39
Szerző: tinker
cz.bandi írta:Sziasztok! Tud valaki segíteni abban hogy miért lett 3 nap hideg füstölés után ehetetlenül füstízű a kolbászom? Egy 60×60×80-as szekrényben füstöltem, füstgenerátorral. Csak bükkforgácsot használtam, de azon túl hogy tényleg brutálisan füstízű lett valami ragacsos anyag rakódott a kolbászra, és nem is vesztett a súlyából sem sokat. Változott valamit de még mindég feszes a bél rajta. Mindenhol 3-5 napot javasolnak a kolbászhoz, de akkor hogy van ez most. Előre is köszi.
Szia! Lehet hogy mindenhol 3 napot írnak... én békési vagyok, nálunk 24 órát füstölik, langyos 30 fok körüli füstön... és tökéletes :) A kirakódott anyag kátrány... nem túl egészséges nagy mennyiségben. Én a füstgenerátort csak halra, meg sajtra használom, esetleg vékonykolbászra... de max 24 órát kap a kolbász, és kicsit fűtök rá, hogy 30 fok körül lenyen a füstölőben...

Re: hidegfüstölés

Elküldve: 2016. február 23., kedd 19:21
Szerző: Siógabi
Szia!

Ez a füstgenerátor számomra még mindig rejtély, hogy mi a célja... :) A füstöt nem kell generálni, terjed magától...
Óraszámba valahol én is ott vagyok mint Tinker Mester azzal a különbséggel, hogy 3 X 8 órát füstölöm, éjszakára teszem indítom be (szomszédok végett). A kolbászt 1-1,5 napig szikkasztom a füstölés előtt, a húsokat szalonnákat minium 2 napig. Amíg nyirkos a felület addig teljesen fölösleges berakni a füstölőbe, pláne ilyen páradús időjárásban mint a mostani...
Ahogy azt előttem írták a kátrány ami a keserű ízt adja :( az intenzív füst szag valamelyest alább hagy pár nap szellőztetés hatására.

Re: hidegfüstölés

Elküldve: 2016. február 24., szerda 8:56
Szerző: BBQ
Sziasztok!

Nincs ebben semmi misztikus. A füstgenerátor-ipari jellegű speciális "füstgyártó gép". Megfelelő füstölőanyaggal (jelenleg én is olyat használok hagyományos füstöléshez- miután kifogytam a fűrészporból, galád módon a járdát és a kocsibehajtót szórtam fel vele ónos eső idején, azzal a kevéssel amit a húsvéti sonkához tartalékoltam) ), és szabályzó-vezérlő automatikával /mennyiség, hőfok, páratartalom, a füstölő életkora, stb beállíthatóságával./. Nem a mi világunk.
A "házilag" készíthető füstgenerátorokat én is kipróbáltam, jó párat készítettem is, nagyképűség nélkül mondom kiismertem őket, de csak igen korlátozottan használom -és ajánlom használatra- jómagam.
http://kemencebence.hu/distribution/vie ... 00#p103069
Gyakorlatilag ezek nyári füstöléshez valók -a külföldi példák és gyártmányok leírása szerint is /a hideg füstölés házilagosan nem sok helyen divat, mi több, van ahol igencsak félnek tőle/.
/hazai "gyártókkal" pedig nem kívánok vitatkozni. :)/ Ráadásul villany kell hozzá, és mit ne mondjak, elég gusztustalan tisztítási művelet járul használatukhoz.
A "kerti füstölő" topikban - a vége felé- elég sok beírásomat megtalálod a témával kapcsoltban.
Elrettentésül:http://kemencebence.hu/distribution/vie ... 00#p102849
Tehát semmin sem kell csodálkozni, a dolgok a fizika törvényei szerint működnek.
Az "új" durvaszemcsés bükkfa ("élelmiszer ipari felhasználásra alkalmas" minősítésű) füstölőanyaggal /hirtelen szükségből és felindulásból vettem a közelben, mert a tüzelőárusnál csak nedves, gyanús külsejű valami volt/ egy töltettel 10 órát működik a rendszerem. Ez elég is egy napra. Kb. 3-4 négy nap alatt elkészül a cucc.És minden felügyelet nélkül!

Re: hidegfüstölés

Elküldve: 2017. február 8., szerda 18:32
Szerző: Doli
Szerbusztok kortársak !

Az a problémám hogy izzad a sonka meg a szalonna,pedig előtte le lett szárítva és a hőmérséklet a füstölőbe 10-14 C*,szóval nem éri el a 20C* sem .SÓ.S.
Előre is köszi szépen !

Re: hidegfüstölés

Elküldve: 2017. február 10., péntek 23:21
Szerző: cibatapapa
Doli írta:Szerbusztok kortársak !

Az a problémám hogy izzad a sonka meg a szalonna,pedig előtte le lett szárítva és a hőmérséklet a füstölőbe 10-14 C*,szóval nem éri el a 20C* sem .SÓ.S.
Előre is köszi szépen !
Szia :hej az a helyzet, hogy az elmúlt napokban nagyon hideg volt. Nem tudom mert nem írtad hol lett szárítva, szikkasztva a cucc, de valószínűleg a hőmérséklet különbség miatt csapódik le a pára a húsokra, (nagyon hideg a sonka...) ezért van a pára lecsapódás amit izzadásnak látsz. Vagyis az a megoldás, hogy töröld le, itasd fel a nedvességet és kb. azonos hőfokra (melegítsd fel a cuccot amikor berakod a füstre.) Vidd be egy 10-14 C° os helységbe kamrába, vagyis ne legyen túl hideg... Nem lesz semmi baja..meglátod!! üdv.. Faterosz..