Aszalás

Mindenféle finomságok receptjei és elkészítési módjai
calgon
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: 2008. december 15., hétfő 10:16

Aszalás

Hozzászólás Szerző: calgon » 2008. december 17., szerda 11:16

Kedves Barátaim

Nem olyan izgalmas téma, de felvetném, hogy gyümölcsaszalással
kemencében foglalkozott-e már valaki?
Vagy inkább a lekvár, vagy még inkább a pálinka formációt javasoljátok?

üdv. calgon

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: szamo » 2008. december 24., szerda 14:29

calgon írta:Kedves Barátaim

Nem olyan izgalmas téma, de felvetném, hogy gyümölcsaszalással
kemencében foglalkozott-e már valaki?
Vagy inkább a lekvár, vagy még inkább a pálinka formációt javasoljátok?

üdv. calgon
Szia calgon!

Csak most vettem észre a kérdést. Én foglalkoztam mér vele, igen egyszerű és természetesen teljesen más a végeredmény, mint amit a boltban megszoktunk. Tehát érdemes.
Igen egyszerű, a főzés után a már langyos kemencébe betolod a tepsiben egy rétegbe elhelyezett gyümit, és pár nap múlva kiveheted készenb elolvasnám a többiek tapasztalatait, mert mintha úgy emlékeznék, hogy azt kevergetni is kell néha. Én meg nem szeretnék a kemencében lenni, amikor fő a lekvár, hogy kevergethessem :lol:
A lekvárt még nem próbáltam, de előb

calgon
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: 2008. december 15., hétfő 10:16

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: calgon » 2008. december 25., csütörtök 11:50

Köszi Szamó
Az aszalást kipróbálom. Rrengeteg apró almánk van. Már szinte magátol is aszalódik.
A lekvárfőzés kemencében biztosan megy, legalábbis a szilvalekvár,
amiben nincs cukor és emiatt nem kell kevergetni.
A többi gyümölcsbe általában teszünk cukrot és emiatt égne le, ha nem kevergetnénk.
További szép karácsonyt
calgon

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: szamo » 2008. december 25., csütörtök 19:38

Calgon!

Almát még nem aszaltam, de van egy érzésem, hogy fel kéne szeletelni, mert egyben nagy, mégha kicsinek is tűnik. Ha egyben hagyod, akkor javaslom, hogy mielőtt az egészet berakod, egy kisebb adaggal próbálkozz, hogy még módosíthasdt a taktikát ha kell. Az eredmény érdekel, mert nekünk is van néha sok kicsi almánk :) és én is kipróbálnám az aszalást. Eddig rétesben hasznosultak.

Avatar
reikisgabi
Kemence mester
Hozzászólások: 545
Csatlakozott: 2008. szeptember 27., szombat 19:32

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: reikisgabi » 2008. december 26., péntek 15:37

Üdv mindenkinek!

Mi is aszaltunk a gázsütőben szilvát, de annak sokszor be kellett gyújtani. A kemencében aszalás hogy néz ki a gyakorlatban? Gondolom, hogy amikor már hűl ki a kemence, (100°C alatt) akkor lehet belerakni az aszalni valót. De gondolom ott sem aszalódik meg egy alkalommal teljesen?
-----------------------------------------------
K.B.Ü.: reikisgabi

Sokkal jobban bírja az ember az éhezést, ha közben eszik is valamit.

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: szamo » 2008. december 26., péntek 18:55

Szia reikisgabi!

Nekem elég volt egy alkalom, és szépen megaszalódott a szilva. Valóban amikor már mindent befejeztél, akkor kell berakni a gyümit, aztán ott kell hagyni. A hőmérsékletet én nem mérem, és ennek több oka van. Az egyik, hogy nincs hőmérőm. Ha jól emlékszem, harmadnap vettem ki, és utána nagyon gyorsan elfogyott. Nem értem miért :lol:

calgon
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: 2008. december 15., hétfő 10:16

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: calgon » 2008. december 27., szombat 12:54

Sziasztok
Tegnap a karácsonyi töltöttkáposzta és pulykasült
után (első cserepes alkotásaink) kipróbáltuk az alma aszalást is a hülő kemencében.
Ma délelőtt szedtük ki és jól sikerült.
Technikailag úgy történt, hogy kimagozva négybe vágva
ráhelyeztük egy lapos tepsire, majd betoltuk a kemencébe.
Tévő nélkül ott volt ma délelőttig.
A kemence ekkorra már kb. 35 fokra lehűlt.
Sok sikert, szerintem nem lehet elrontani.
Ha még túl meleg a kemence, akkor esetleg nem aszalódik,
hanem megsül, de az is finom.
Számtalanszor sütünk almát is a sültekkel.
üdv. calgon

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: szamo » 2008. december 28., vasárnap 0:20

Gratulálok!
Jó étvágyat hozzá ;)

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. január 22., csütörtök 0:11

Nem éppen aszalás, de majdnem. Almát, birsalmát, banánt, raktam be a múltkorába a kihűlőfélben lévő kemencébe. A végeredmény párolás lett és nem aszalás, de így is nagyon finom csemegét sikerült csinálni.
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
ikervaritibi
Kemence mester
Hozzászólások: 543
Csatlakozott: 2008. december 11., csütörtök 11:26

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: ikervaritibi » 2009. augusztus 1., szombat 16:09

Kemencés barátok! :)
Tegnap este sütögetés után a kemencében három tepsi szilvát tettünk be aszalni.Ma reggeli eredmény az alábbi lett.
5.jpg
5.jpg (41.42 KiB) Megtekintve 9563 alkalommal
4.jpg
4.jpg (38.71 KiB) Megtekintve 10713 alkalommal
K.B.Ü. Ikervaritibi



Tedd meg és bánd meg,mielőtt megbánnád,hogy nem tetted meg!

Avatar
szantozs
Kemencefűtő
Hozzászólások: 143
Csatlakozott: 2008. szeptember 2., kedd 21:12

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: szantozs » 2009. augusztus 17., hétfő 20:57

Az aszalás fa rácsony a legjobb, max 120 fokon berakni másnap délig kifogástalan az aszalmány.
Különösen körte, alma szinte negyedelve, szilva magvalva, egészben, inyenceknek a mag helyébe egy gerezd dió nagyon jól aszalható.
Csatolmányok
aszal2.jpg
Kemencében!
aszal2.jpg (14.26 KiB) Megtekintve 10557 alkalommal
azsal.jpg
Aszalórács!
azsal.jpg (17.65 KiB) Megtekintve 10560 alkalommal
Üdv.: szantozs
Kemencém képei!

Avatar
PyTom
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1238
Csatlakozott: 2009. március 11., szerda 13:35

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: PyTom » 2009. augusztus 18., kedd 12:22

Ezek hasznos infók voltak :!: KÖSZIIIII :!: :P
KEMENCEBARÁTI üdvözlet: ****** :shock: ********

kata tanya
Regisztrált tag
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2009. október 17., szombat 20:08

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: kata tanya » 2009. október 17., szombat 20:25

Sziasztok! Kata vagyok és látom hogy az aszalásról beszéltek .Mi minden évben több mázsa szilvát szoktunk aszalni.Sőt dióval töltöttet, almát ,fahéjas almát .Az idén megpróbáltuk a diós fahéjas almát is.Képem nincs az aszalónkról .Göcsejben ezen belül Csonkahegyháton élünk a családommal.Kérdezzetek ,válaszolok.

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2009. október 18., vasárnap 12:12

Kedves kata tanya!
Megnéztem,szép helyen éltek,csak mert eddig nem tudtam merre van Csonkahegyhát :)
Talán vendéglátással is foglalkoztok :?: Az aszaltszilvás dió jó ötlet,van vagy 20 kiló dióbelem benne a hélyában még :P kellene kezdeni vele valamit :)

Avatar
citromos
Regisztrált tag
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2009. május 26., kedd 16:33

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: citromos » 2009. október 30., péntek 19:18

Nézzetek szét a konyhamester.hu oldal segédletek-trükkök fogások-aszalás, ..s ha már ott jártok a diszkoszt is érdemes megtekinteni

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. október 30., péntek 19:58

Üdv. közöttünk Citromos tanár Úr! meg::)
Köszönjük a honlap ajánlót, én már régebben rátaláltam erre az oldalra és szemezgetek a diszkosszal, csak sajnálom rá a pénzt, mert azt hiszem, hogy megtudjuk csinálni a cégemnél is. Bográcsot szoktak készíteni, szerintem ez sem lehet nehezebb, az elv ugyanaz.
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. október 30., péntek 22:24

Csatlakozom Gaby-hoz. A diszkoszt már többször fogdostam is, de sajnálom rá a pénzt. Valahogy az az érzésem, hogy apósommal készítünk ilyet.
Másrészt viszont nem készítünk, mert a diszkoszról még nem vagyok meggyőzve.

Avatar
citromos
Regisztrált tag
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2009. május 26., kedd 16:33

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: citromos » 2009. október 31., szombat 12:25

Egy a diszkoszhoz hasonló edény létezik a lengyeleknél, öntöttvasból, a tetejét három csavarral kell ráhúzni,s ugyanúgy tűzbe,parázsba teszik. Volt szerencsém enni belőle-isteni finom.
Én a családomtól "Jézuskára" kértem egyet.Be fogok számolni róla.

TINTUS
Regisztrált tag
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2010. augusztus 25., szerda 12:21

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: TINTUS » 2010. augusztus 25., szerda 12:32

Kedves tapasztaltabbak !
elsőre szílvát szeretnék aszalni. Kaccsostúl szedjem -e? félbevágjam és kimagozzam.e?
Sürgős a válasz itt ülök a halom előtt !!!! :

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2010. augusztus 25., szerda 12:50

Isten hozott a kórteremben te kis tapasztalatlan! meg::) meg::)

Vegyé má erőt magadon oszt ovassá vissza! Választ kapsz kérdéseidre! Ne legyé má csőlátó! :lol: :lol:

(ehhő mé kellettem én?)
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2010. október 17., vasárnap 22:10

Oszi---aszal!

Sajnos a fűszerpaprika amit felfűztem szárítani annak ellenére, hogy ilyen szépnek látszott a nagy víztartalom miatt elkezdett romlani. Úgy döntöttem amit lehet megmentek belőle. Átválogattam és a hibátlanokat felaprítva Osziba toltam aszalni! Jó döntés volt!
DSCF0166.JPG
DSCF0166.JPG (44.64 KiB) Megtekintve 8804 alkalommal
DSCF0236.JPG
DSCF0236.JPG (53.2 KiB) Megtekintve 8802 alkalommal
DSCF0976.JPG
DSCF0976.JPG (59.69 KiB) Megtekintve 8803 alkalommal
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
szantozs
Kemencefűtő
Hozzászólások: 143
Csatlakozott: 2008. szeptember 2., kedd 21:12

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: szantozs » 2010. október 18., hétfő 8:50

cibatapapa írta:Oszi---aszal!

Sajnos a fűszerpaprika amit felfűztem szárítani annak ellenére, hogy ilyen szépnek látszott a nagy víztartalom miatt elkezdett romlani. Úgy döntöttem amit lehet megmentek belőle. Átválogattam és a hibátlanokat felaprítva Osziba toltam aszalni! Jó döntés volt!
Én nem is fűzögetem, egy hét utóérlelés ládában, laza csumázás, (hogy mag maradjon) kemence fenék méretű kartonlap, paprika rá, 2 nap száradás max 70 c°, kiszed, raschel zsákban szellős helyen tárolás, ha szükséges újabb szárítás, (most szükséges volt) darálás.
3,5 kg már üvegben van.
A hőfok lényeges, magasabb hőfokon keseredik.
Üdv.: szantozs
Kemencém képei!

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2010. október 18., hétfő 20:57

Most akkor kell a mag a paprikába vagy sem? Apósom anélkül csinálta, a parikája olyan piros volt mint a vér. Sajnos már jóideje nem foglalkozik vele.

tinker
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2157
Csatlakozott: 2010. január 21., csütörtök 18:02

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: tinker » 2010. október 18., hétfő 21:03

Nagyszüleim a csemege paprikát mag nélkül a csípőset maggal őrölték. Mindkettő kiváló volt.

Avatar
szantozs
Kemencefűtő
Hozzászólások: 143
Csatlakozott: 2008. szeptember 2., kedd 21:12

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: szantozs » 2010. október 19., kedd 8:43

tengelic írta:Most akkor kell a mag a paprikába vagy sem?
"Az őrlemény jellemzően édeskés ízét e cukortartalom egy része és a bogyó fehérjetartalma között létrejövő kondenzációs reakció, a cukor szárítás és őrlés alatti karamellizációja, továbbá a magból származó növényi olaj alakítja ki."

http://jomagyararu.hu/hungarikum-magyar ... paprikarol

Igen, kell a mag!
Üdv.: szantozs
Kemencém képei!

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2010. október 19., kedd 10:02

szantozs írta:
tengelic írta:Most akkor kell a mag a paprikába vagy sem?
"Az őrlemény jellemzően édeskés ízét e cukortartalom egy része és a bogyó fehérjetartalma között létrejövő kondenzációs reakció, a cukor szárítás és őrlés alatti karamellizációja, továbbá a magból származó növényi olaj alakítja ki."

http://jomagyararu.hu/hungarikum-magyar ... paprikarol

Igen, kell a mag!
Köszi szantozs! :hej :hej :hej
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2010. október 25., hétfő 19:58

Sziasztok!

Elkészült a fűszerpaprikám és megigértem teszek fel videót a készítésről! Ime!

K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
banya 1950
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1531
Csatlakozott: 2009. augusztus 23., vasárnap 17:17

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: banya 1950 » 2010. október 25., hétfő 20:11

Cibata!!!

Ez maga a tökély!!! meg::) meg::) meg::) :k :k :k :nya

Banya

Avatar
Ildikó
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1037
Csatlakozott: 2010. július 22., csütörtök 19:01

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: Ildikó » 2010. október 25., hétfő 20:16

Szia cibatapapa!

Remek lett a paprika video! Szép a színe! Hogy te miket kitalálsz és csinálsz, látszik hogy örömödet leled benne! meg::) meg::) :hej :hej
Baráti üdv:Ildikó Turbómenyecske

búboskemencém: https://picasaweb.google.com/116411959600431281788#
Kép

Avatar
Pedrobácsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1261
Csatlakozott: 2010. április 25., vasárnap 22:32

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: Pedrobácsi » 2010. október 25., hétfő 20:32

Cibatapapa !

Hatalmas vagy már megint, mint mindíg. meg::) meg::) meg::)
Pedrobácsi

A boldog élethez szükség van egészségre, pénzre, szép családra, de egy jó kemence nélkülözhetetlen.

https://picasaweb.google.com/1147813610 ... directlink

Avatar
karádpisti
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1375
Csatlakozott: 2010. augusztus 4., szerda 0:12

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: karádpisti » 2010. október 25., hétfő 21:08

Cibatapapa!
Ez nagyon király! :k :k :k
Üdvözlettel,karádpisti!


"Az ember döntésén múlik,hogy beteljesíti-e sorsát,ami által valóban ember lehet,vagy pedig a létezés misztériuma köré szőtt teóriáknak él."

Avatar
gera
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1344
Csatlakozott: 2009. szeptember 1., kedd 10:31

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: gera » 2010. október 25., hétfő 22:54

Cibatapapi ez annyira szuper :bol
Csinálj még sok ilyen videót, én elnézegetném őket :D
"Látni, amit mindenki lát, és gondolni, amit még senki sem gondolt." Szent-Györgyi Albert
K.B.Ü. Peti

Kandallóm: https://lh6.googleusercontent.com/-Zqt0 ... G_0879.JPG

Avatar
elmes
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 813
Csatlakozott: 2010. április 21., szerda 21:45

Aszalás

Hozzászólás Szerző: elmes » 2010. október 25., hétfő 23:07

Ciatapapa,
Nagyon szuper a videjó, gratulálok.
Csak most nem tudom, hogy ebből ettem-e én, vagy az unokád szülinapjára készült egy másik adag. Inkább a másikot saccolom, mert abból amit ettem végül is nem sok maradt, mert nagyon finom volt :k .

KBÜ elmes

Avatar
Sza-Zo
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 967
Csatlakozott: 2010. január 15., péntek 21:48

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: Sza-Zo » 2010. október 25., hétfő 23:33

Cibatapapa!Szuper a videód mint mindig!! meg::) meg::) kiegészítőként,hogy hozzászóljak nálunk a dédimama mindíg szokott a paprika közé diót rakni a mennyiségtől függően pár szemet,de természetesen a magokat is bent hagyta..én szerkesztettem egy nagyobb teljesítményű paprikadarálót hajdú porszívó motorból...*** jó!Nem kell szitálni mindent liszt finomságúra őröl!Mi évente 9-12kg körüli paprikát szoktunk saját célra gyártani.Ja és amikor elrakták az üvegekbe raknak bele babérlevelet egészbe.Naszóval ezzel csak azt akartam mondani,hogy mi sem téglaport eszünk a pörköltbe.....Mégegyszer gratusz a videóhoz!! :k :k :k

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2010. október 26., kedd 9:18

Zolikám!

Köszi az infókat! A dió nagy ötlet, a daráláskor kell beletenni ugye? Én pár csepp olajat hallottam, de én nem tettem bele, így is jó a szine. A darálóról dobjál már fel egy képet légyszives, mekkora az edény, a kés hossza?

Köszi cibata!

Elmes! ezt kostoltad! :nya
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
Taita
Kemence mester
Hozzászólások: 252
Csatlakozott: 2009. november 25., szerda 18:41

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: Taita » 2010. október 26., kedd 19:20

Cibatafater! meg::) meg::) meg::)


Nagyon jól sikerült a videód a fiam is ámulattal nézte.


Üdv:
Csatolmányok
Kristóf videó nézés közben..jpg
Kristóf videó nézés közben..jpg (34.84 KiB) Megtekintve 8401 alkalommal
Taita

Avatar
Gyuri54
Kemencefűtő
Hozzászólások: 173
Csatlakozott: 2009. május 10., vasárnap 21:51

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: Gyuri54 » 2010. október 26., kedd 19:44

Cibatapapa!

Régebben mi is daráltunk paprikát. Egy szezonban 100-120 kilót. Sza-Zo által említett porszívó motoros megoldással. Nagyon jól működött.
Csatolmányok
daráló1.jpg
daráló1.jpg (28.36 KiB) Megtekintve 8400 alkalommal
daráló2.jpg
daráló2.jpg (27.85 KiB) Megtekintve 8398 alkalommal
daráló3.jpg
daráló3.jpg (26.9 KiB) Megtekintve 8399 alkalommal
K.B.Ü. Gyuri54.

A kemencés élet szép, tenéked magyarázzam?

Avatar
karádpisti
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1375
Csatlakozott: 2010. augusztus 4., szerda 0:12

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: karádpisti » 2010. október 26., kedd 19:52

Szia Gyuri!
Nagyon elmés a szerkezet! :k
Üdvözlettel,karádpisti!


"Az ember döntésén múlik,hogy beteljesíti-e sorsát,ami által valóban ember lehet,vagy pedig a létezés misztériuma köré szőtt teóriáknak él."

Avatar
Sza-Zo
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 967
Csatlakozott: 2010. január 15., péntek 21:48

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: Sza-Zo » 2010. október 26., kedd 21:46

Igen Gyuri!Hasonló az én szerkezetem is,csak az enyém vastagfalu pannonpipés csőbe van beültetve,a kést pedig sima vasfűrészlapból készítettem.Majd teszek fel fotót róla csak nekem ehhez idő kell...Azért azt megkell jegyeznem,hogy ezek nem kispályás szerkezetek..ugyanis forognak vagy 15000-t!!

Avatar
Barat67
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 863
Csatlakozott: 2009. november 16., hétfő 12:56

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: Barat67 » 2010. október 26., kedd 21:49

Ciatapapa,

Nagyon jól sikerült ez a mostani videó is, köszönjük! Mi is szoktunk paprikát házilagosan készíteni, csak egy kicsit más formában oldjuk meg a szárítását. Elsőnek persze hetekig fel van fűzve és ki van rakva napos, szellős helyre. Itt szoktuk szárítani, amíg nem lesz valamennyire száraz. A paprikát ezután össze szoktuk vágni apróra, majd a gáztűzhelynek a meleg sütőjébe szoktuk berakni. Itt tovább szárítjuk a paprikát. Persze itt is ügyelni kell arra, hogy ne túl magas hőmérséklet legyen. Különben a paprika megég és élvezhetetlen lesz az íze darálást követően. Amikor már jól zörög a paprika, akkor kivesszük és az egészet átengedjük egy nagy darálón. Mink ehhez egy KD-25 típusú darálót használunk, apró lyukú rostával. Egyszer- kétszer átengedi az ember rajta és lisztfinomságú a kész paprika. Arra nagyon ügyelünk, hogy se a csumája, se a szára ne kerüljön bele, mert ez elrontja a paprikát. A magját mi is bele szoktuk darálni.
Üdvözlettel:
Barat67

Válasz küldése