Aszalás

Mindenféle finomságok receptjei és elkészítési módjai
Avatar
laca55
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2730
Csatlakozott: 2009. november 9., hétfő 22:51

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: laca55 » 2011. augusztus 31., szerda 21:38

Sziasztok!

Mi is kedvet kaptunk szárított paradicsom készítéséhez.....
Ugyan nem kemencében száradt, hanem sütőben de kitűnő lett :k
csak ne lenne olyan szaporátlan :(
Csatolmányok
szárított paradicsom1.jpg
szárított paradicsom1.jpg (58.8 KiB) Megtekintve 3039 alkalommal
szárított paradicsom2.jpg
szárított paradicsom2.jpg (59.03 KiB) Megtekintve 3039 alkalommal
Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni !
K.B.Üdv: laca

Avatar
Pedrobácsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1261
Csatlakozott: 2010. április 25., vasárnap 22:32

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: Pedrobácsi » 2011. augusztus 31., szerda 22:13

Szia Laca55 !

Mi is szorgoskodtunk.
Ma került a kezembe az egyik multi prospektusa, aki 7.000.- ről pár napig 6.000.- ért árulja a jövő héten.
Egész jó órabérért melóztunk ma.
Csatolmányok
Kép 042.jpg
Kép 042.jpg (26.09 KiB) Megtekintve 3035 alkalommal
Pedrobácsi

A boldog élethez szükség van egészségre, pénzre, szép családra, de egy jó kemence nélkülözhetetlen.

https://picasaweb.google.com/1147813610 ... directlink

Avatar
laca55
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2730
Csatlakozott: 2009. november 9., hétfő 22:51

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: laca55 » 2011. augusztus 31., szerda 23:11

Szia Pedróbácsi !

Gratulálok!
Az én órabérem a legjobb , mert a nejemmel csináltattam!
Közben persze ellenőriztem, hogy rendjén menjenek a dolgok ;)
No és persze lefényképeztem, ami mint tudjuk nem semmi :)
Mi az üvegben a világoszöld színű valami ????
Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni !
K.B.Üdv: laca

sosperec
Kemencefűtő
Hozzászólások: 40
Csatlakozott: 2011. július 19., kedd 9:37

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: sosperec » 2011. augusztus 31., szerda 23:57

kedves Kemencések!

ismét megerősítést nyert bennem ,hogy kemencét kell építenem ,mert az aszalt dolgokat is imádja a család.köszi Cibata papának a jó kis paprikás videóért.
üdvözlettel:Gábor

Ha a Jóisten kemencét adott ,akkor a belevalóról is gondoskodni fog!

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2011. szeptember 1., csütörtök 0:26

Örülök, hogy teccett :!: sósperec meg::) meg::) meg::)

Húúúú ez az aszalt paradicsom aszalósok :k :nya El van dugva a bogyó rendesen fal:) fal:) fal:)
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
Pedrobácsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1261
Csatlakozott: 2010. április 25., vasárnap 22:32

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: Pedrobácsi » 2011. szeptember 1., csütörtök 14:45

Pedrobácsi írta:Mi az üvegben a világoszöld színű valami ????
Szia Laca !

Most olaszosra vettük a figurát és itt és most, kerti szárított bazsalikomot és kapribogyót tettünk az üvegbe.
Ez a két íz mindig összejön a paradicsommal, felhasználásnál meg még más illő dolgok is hozzáadhatók.
Pedrobácsi

A boldog élethez szükség van egészségre, pénzre, szép családra, de egy jó kemence nélkülözhetetlen.

https://picasaweb.google.com/1147813610 ... directlink

Avatar
laca55
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2730
Csatlakozott: 2009. november 9., hétfő 22:51

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: laca55 » 2011. szeptember 1., csütörtök 15:57

Arany Pedróbácsi!

a laza olaszos figura az jóóóóóóóóóóóóóóó......
basszus, erről eszembe juttattad, hogy kapribokrot elfelejtettem ültetni a kertecskémbe fal:) :D
pedig fokozta volna a mediterrán hangulatot :D
így kénytelen leszek elutazni Capri szigetére bogyót csipegetni... ;)
:hej :hej :hej
Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni !
K.B.Üdv: laca

Avatar
Kaszti Imre
Kemencefűtő
Hozzászólások: 172
Csatlakozott: 2011. augusztus 24., szerda 14:24

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: Kaszti Imre » 2011. szeptember 3., szombat 9:08

Upssz!

Egyre inkább örülök a ténynek, hogy megtaláltam ezt a honlapot, mert itt tényleg ötletgazdag egyének sikerműveit lehet tanulmányozni és természetesen "lekoppintani".
Lassan úgy érzem, az egyik legfertőzöttebb olvasó vagyok, mert ha nem is egyforma mértékben, de minden témát magaménak érzek, ha nem is egyforma mértékben.

Honnan lehet kapribogyót magnak beszerezni?

Kinek milyen fűszernővények szoktak virítani a konyhakertjében?

Amúgy nekünk is van egy paprikadarálónk, szintén kuktából, valamilyen porszívó motorral felvértezve. Igaz állványra szerelt, ezért kissé több helyet foglal, mint az eddig itt bemutatottak.

Munkámból kiindulva osztom a paprikadaráló alsó tömítésének módjával kapcsolatos meglátásotokat. A motor felőli tömítésnél jó ötlet a filc és jó meglátás a szimering hanyagolása, mert magas fordulat miatt valóban megéghet a szimering és akár füst is keletkezhet a súrlódás mértéke miatt. Ilyen helyekre labirint tömítést szoktak tenni.

Ide drága és értelmetlen.
"Ez a világ mi vóna, ha egy kis bor nem vóna"

Kép

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2011. szeptember 3., szombat 12:20

Pedrobá!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a szárított paradicsom meddig áll el? Én oliva-olajba tettem el egy kis fokhagymával és rozmaringgal.
Két részletbe csináltam a paradicsomot, az első adagot ki is magoztam, ez teljesen csontszáraz lett, a második adag nem lett kimagozva ez amolyan félkemény lett. A második adag lehet érdekes mer ennek marad némi víztartalma.

Üdv: Gábor
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

Avatar
Pedrobácsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1261
Csatlakozott: 2010. április 25., vasárnap 22:32

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: Pedrobácsi » 2011. szeptember 3., szombat 16:04

Gabikám !

Én azt mesélem el ahogy mi csináljuk.
Általában a lukulusz paradicsomot szoktuk szárítani, ennek a rostjai kicsit keményebbek és a cukor tartalma is magasabb mint a többi fajtáé. Most van a szezon csúcsa.
Kimagozom és szárítom. A szárításnak van egy pontja amikor jó. A túl nedves természetesen nem jó, de a túl szárított sem. Én itt is kóstolok és ha könnyen rágható mint egy aszalt gyümölcs akkor rendben van a dolog mehet az olajba. Mivel levegő nem éri szerintem elállna akár több száz évig is kérdés, hogy az olaj nem avasodik e meg. Nekem maradt már meg három év után is teljesen élvezhető és használható üveg, de csak azért, mert valahogy elkeveredett a kamrában.
Fűszerezni, csak bazsalikommal és kapribogyóval szoktam, mert ez a két íz teljesen harmonizál a paradicsommal, mellette még bármilyen más íz hozzáadható a felhasználás folyamán.
Pedrobácsi

A boldog élethez szükség van egészségre, pénzre, szép családra, de egy jó kemence nélkülözhetetlen.

https://picasaweb.google.com/1147813610 ... directlink

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2011. szeptember 3., szombat 22:11

Már alig várom a piacnyitást jövő héten :!: fal:) fal:) fal:)

A lukulusz pari aszalás be van ütemezve nálam is, én is imádom olajban eltéve, különböző salátákban, fetás sajtos, foghagymás csodákban. :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya
Nagyon guszták amiket alkotatok meg::) meg::) :k :k :k :nya :nya :nya
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2011. szeptember 16., péntek 10:03

Megtörtént a paradicsom aszalás! :bol
DSCF5776.JPG
DSCF5776.JPG (55.89 KiB) Megtekintve 2924 alkalommal
Nyolc kilóból ennyi lett!
DSCF5779.JPG
DSCF5779.JPG (37.45 KiB) Megtekintve 2924 alkalommal
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
laca55
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2730
Csatlakozott: 2009. november 9., hétfő 22:51

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: laca55 » 2011. szeptember 16., péntek 22:42

Faterosz!

nagyon guszta meg::)
jól látom, hogy nem szedted ki a belsejét magokkal?
Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni !
K.B.Üdv: laca

sosperec
Kemencefűtő
Hozzászólások: 40
Csatlakozott: 2011. július 19., kedd 9:37

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: sosperec » 2011. szeptember 17., szombat 20:08

gratulálok mindenkinek! Igazán sok elmés ,és gyakorlatban is nagyon jól hasznosítható tanácsot kaptam itt tőletek ,a tanult dolgokról jövőre beszámolok majd.
üdvözlettel:Gábor

Ha a Jóisten kemencét adott ,akkor a belevalóról is gondoskodni fog!

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2011. szeptember 19., hétfő 9:00

laca55 írta:Faterosz!

nagyon guszta meg::)
jól látom, hogy nem szedted ki a belsejét magokkal?
Lacám, és milyen finom, persze a káló ami eltünt menetközben nincs benne a 62 dekában :lol: Jól láttad nem szedtem ki a belsejét, viszont ezért negyedekre vágtam, mert a belseje nem akart rendesen aszni :idea: :mrgreen: Azé gondoltam mert én nyersen is meg szoktam enni a belsejét és a magot is. A lecsóba is beleteszem a magját magházastól is a paprikának, csak a szárát a zőld részeket dobom ki :!:
DSCF5963.JPG
A kész aszalmány a sváb kovászos ubi mellett.
DSCF5963.JPG (55.86 KiB) Megtekintve 2857 alkalommal
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
Sza-Zo
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 967
Csatlakozott: 2010. január 15., péntek 21:48

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: Sza-Zo » 2011. október 4., kedd 22:18

Sziasztok!Vasárnap megpróbálkoztam a paradicsomaszalással:
Paradicsomaszalás.jpg
Paradicsomaszalás.jpg (34.82 KiB) Megtekintve 2828 alkalommal
Ebből a négy tepsiből elég kevés lett de nagyon finom!!van még paradicska ..azthiszem aszalok még!!

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2011. október 5., szerda 10:58

Zolikám, hát nem szaporodik aszaláskor, de nagyon finom, bazsaklikommal, kapri bogyóval olajban eltéve a Pedróék receptje szerint. Szuper egzótikus kaja. A múlt héten sprotnival raktam pizzára, nagy sikere volt :nya :nya :nya :t

Húúúú gyerekek ennyit pofáztam már eddig fal:) fal:) fal:) ez a 2000-ik hozzápofázásom, erre inni kell, iszom egy sört az egészségünkre :sor :i :cs
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
antal.koczka
Kemence mester
Hozzászólások: 299
Csatlakozott: 2010. április 17., szombat 16:27

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: antal.koczka » 2011. október 29., szombat 11:02

Szép jó napot kívánok nektek!
Ma szép kiránduló időnk lesz.
Most végeztem a paprika szárítással,darálással.
Jó és szép lett a végtermék.
Kicsit több lett mint amire nekünk szükségünk lesz,ha valakit érdekel
eladok belőle /privátban megbeszéljük/

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2011. október 29., szombat 13:36

antal.koczka írta:Szép jó napot kívánok nektek!
Ma szép kiránduló időnk lesz.
Most végeztem a paprika szárítással,darálással.
Jó és szép lett a végtermék.
Kicsit több lett mint amire nekünk szükségünk lesz,ha valakit érdekel
eladok belőle /privátban megbeszéljük/

Tónikám :hej

Én vagyok a tanú és a harmadik kakaspöri győzelem, hogy kiváló a pirospaprikád, mert a tiéd is fényesítette a győzelmet. Nagyon jó kis árú, mindenkinek csak ajánlani tudom. És fél kilóra vevő is vagyok. (Nehogymá elfogyjon!) Azért csak ennyire, mert már vettem ismerőstől, de jövőre a kakaspöribe mindenképen jó lenne. Ha addig nem jut el hozzám, akkor majd személyesen hozod Apátiba, ezt tekintsétek egyben meghívásnak is :!:

Üdvözöllek benneteket cibataFateroszi
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
antal.koczka
Kemence mester
Hozzászólások: 299
Csatlakozott: 2010. április 17., szombat 16:27

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: antal.koczka » 2011. október 29., szombat 15:50

Örülök neki és megtiszteltetés részemről hogy hozzájárulhattam a kakasfőző
verseny eredményéhez.
A következő versenyre való meghívást köszönettel elfogadom -a naptárba
máris bevésem.
A hozzávaló paprikát biztosítom a kért mennyiségen kívül,persze remélem
addig még találkozunk.

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2011. november 7., hétfő 20:57

Vennék 1-2 kiló aszaltszilvát,amiben nincs tartósító szer. Ágyaspálinkához kellene,de a boltiban van E bötű :(

Avatar
tepertő
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1695
Csatlakozott: 2009. október 8., csütörtök 20:19

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: tepertő » 2011. november 8., kedd 4:54

Kép

Kép
Üdv :t tepertő

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2011. november 8., kedd 8:36

tepi,ezeket néztem már,mindben van E 200 :( akármi is az ,szerintem nem jó ha a páleszben ázik ki .

Avatar
Barat67
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 863
Csatlakozott: 2009. november 16., hétfő 12:56

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: Barat67 » 2011. november 8., kedd 9:03

tengelic írta:Vennék 1-2 kiló aszaltszilvát,amiben nincs tartósító szer. Ágyaspálinkához kellene,de a boltiban van E bötű :(
Tibi!

Piacokon nézted Tibi, ott is szokott elvétve lenni idős néniknél.
Üdvözlettel:
Barat67

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2011. november 8., kedd 9:31

Sziasztok!

Tibikém Az E200 szorbinsav.

Szorbinsav: enyhén szúrós szagú, fehér kristályos anyag élesztő és penész gombák ellen. A tiszta szorbinsav vízben nehezen oldódik, ezért a nátriummal, calciummal vagy a káliummal oldott sóját (pl. Kálium-szorbát) forgalmazzák. Előnye, hogy az emberi szervezetben lebomlik, széndioxidra és vízre, vagyis nem halmozódik fel. Nincs mellékíze és nem befolyásolja a készítmény színét sem. Ha lemosod, kicsit kiáztatod, eltűnik, mert a kész termékre szórják, nehogy megpenészesedjen. Utánna a pálesz megvédi, teszi majd a dolgát.
Ha piacon veszed lehet abban is van, csak nincs ráírva!

Fijam csinálj apádnak nyugodtan fél liter próba ágyast belőlle, majd én kipróbálom, feláldozom magam :lol: :mrgreen:
Amúgy rendesen lehet páleszod, ha 2 kila aszalt lesz az ágy :bol vagyok.
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2011. november 8., kedd 13:47

Köszi Fater! mán ennyivel is okosabbak lettünk. Szóval rajtad kisérletezzem ki? :lol: Ok :k Piacon nincs felénk,nem egy szilvatermelő vidék ez és annál kevesebben aszalnak. Persze hamarabb is eszembe juthatott volna és megcsinálhattam volna magamnak is : Volna volna volna......

Avatar
pici
Kemencefűtő
Hozzászólások: 118
Csatlakozott: 2010. augusztus 4., szerda 22:29

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: pici » 2012. július 27., péntek 18:39

Szia mindenki,

Lehet, hogy kicsit értetlen vagyok fal:) elnézést kérek előre is, de a paradicsom aszalásról szeretnék érdeklődni.A paradicsomot (lukulusz) mert kicsi a nedvességtartalma felnegyedelem hámozni kell-e? Berakom a kihűlt kemencébe kb hány fok és mennyi időre? Ha jó üvegbe olajjal leöntve és kész. Tartósítószer nem kell milyen olaj napraforgó olíva?

Előre is köszönöm pici :ty
AKI UGRÁL BÜSZKE MAGYAR HEJ HEJ
Képek az építésről:http://kemence.borgond.fotoalbum.hu/galleryview

Avatar
Pedrobácsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1261
Csatlakozott: 2010. április 25., vasárnap 22:32

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: Pedrobácsi » 2012. július 27., péntek 21:45

Szia Pici !

Ez történt az elmúlt évben :
Pedrobácsi írta:Én azt mesélem el ahogy mi csináljuk.
Általában a lukulusz paradicsomot szoktuk szárítani, ennek a rostjai kicsit keményebbek és a cukor tartalma is magasabb mint a többi fajtáé. Most van a szezon csúcsa.
Kimagozom és szárítom. A szárításnak van egy pontja amikor jó. A túl nedves természetesen nem jó, de a túl szárított sem. Én itt is kóstolok és ha könnyen rágható mint egy aszalt gyümölcs akkor rendben van a dolog mehet az olajba. Mivel levegő nem éri szerintem elállna akár több száz évig is kérdés, hogy az olaj nem avasodik e meg. Nekem maradt már meg három év után is teljesen élvezhető és használható üveg, de csak azért, mert valahogy elkeveredett a kamrában.
Fűszerezni, csak bazsalikommal és kapribogyóval szoktam, mert ez a két íz teljesen harmonizál a paradicsommal, mellette még bármilyen más íz hozzáadható a felhasználás folyamán.
Úgy 5 cm karikára vágva nem kell hámozni, sózva, egymásmellé tepsibe a már kihűlő kemencébe ami nem több 40-50 foknál. Menet közben ellenőrizni.
Oliva olajba, lehetőleg jó minőségű.
Csatolmányok
Kép 042.jpg
Kép 042.jpg (26.09 KiB) Megtekintve 2506 alkalommal
Pedrobácsi

A boldog élethez szükség van egészségre, pénzre, szép családra, de egy jó kemence nélkülözhetetlen.

https://picasaweb.google.com/1147813610 ... directlink

Tanden
Kemence mester
Hozzászólások: 451
Csatlakozott: 2012. április 15., vasárnap 14:08

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: Tanden » 2012. augusztus 1., szerda 22:17

Nekem nem lukulusz van a kertben, hanem valami bazinagyra növő fürtös fajta.
Nagyon sokat terem, most már gondolkodok az aszaláson. Persze ha Ti is jónak látjátok.
Ez olyan gömb forma, és lédús.
Remélem azért aszalható.

Avatar
TIS
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1450
Csatlakozott: 2011. március 28., hétfő 21:30

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: TIS » 2012. augusztus 12., vasárnap 15:35

Sziasztok! :hej
Sikerült szilvát és sárgadinnyét aszalnom, a topicban olvasottak segítségével. :ty
Azt kérdezném Tőletek, hogy ha később szeretném hasznosítani az aszalt gyümölcsöket(pl.: ágyaspálinka), akkor hogyan érdemes tárolni.Megfelelő-e ha a szekrény tetején egy fonott tálba tárolom szalvétával letakarva , vagy mást javasoltok.
Előre is :ty :ty :ty
Csatolmányok
01 017.jpg
01 017.jpg (58.36 KiB) Megtekintve 2419 alkalommal
01 008.jpg
01 008.jpg (43.41 KiB) Megtekintve 2419 alkalommal
1 038.jpg
1 038.jpg (49.65 KiB) Megtekintve 2419 alkalommal
Kép
"Egy ismeretlen barát is barát."-Lessing
https://picasaweb.google.com/1077772856 ... directlink

Avatar
szantozs
Kemencefűtő
Hozzászólások: 143
Csatlakozott: 2008. szeptember 2., kedd 21:12

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: szantozs » 2012. augusztus 12., vasárnap 17:11

TIS írta:Sziasztok! :hej
Sikerült szilvát és sárgadinnyét aszalnom, a topicban olvasottak segítségével. :ty
Azt kérdezném Tőletek, hogy ha később szeretném hasznosítani az aszalt gyümölcsöket(pl.: ágyaspálinka), akkor hogyan érdemes tárolni.Megfelelő-e ha a szekrény tetején egy fonott tálba tárolom szalvétával letakarva , vagy mást javasoltok.
Előre is :ty :ty :ty
Szilvát, körtét aszalgatok, ami majdani ünnepeken a család kedvence.
Legbiztosabb módja a tárolásnak jól zárható csomagolásban a fagyasztó!
Üdv.: szantozs
Kemencém képei!

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2012. augusztus 12., vasárnap 20:46

Paradicsomot mi is aszaltunk,de sajnos legutóbb mohó voltam és tul meleg kemencébe tettem be. Egy tepsivel ment a komposztra,mert megégett :( Amúgy az aszalt paradicsomot a feleségem belesüti a kenyérbe és nagyon finom!!!! A többit olivaolajban tartósítva raktuk el. A sárgadinye remek ötlet ,a héten ki fogom próbálni! :k

Avatar
TIS
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1450
Csatlakozott: 2011. március 28., hétfő 21:30

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: TIS » 2012. augusztus 13., hétfő 0:06

Köszi szantozs mester! meg::) :ty
Tengelic koma, 2-3 cm vastagra vágd, mert én 1 cm vastagra vágtam és papír vékony lett, és kissé száraz, vagy ne 100 foknál tedd be, hanem 70 -nél mint a fűszerpaprikát. :hej
Aszalt paradicsomos kenyér :!: :idea: :nya meg::) :k
Kép
"Egy ismeretlen barát is barát."-Lessing
https://picasaweb.google.com/1077772856 ... directlink

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2012. augusztus 13., hétfő 18:55

Aszalós Eszelősök meg::) fal:)
100 c° -on sütünk, 60-70 fokon pedig aszalunk, tecccik érteni :?: :idea: Itt egy kép :!: mellik fog jobban aszalódni :?: a lukulusz, vagy a totyakos?
DSCF0121.JPG
DSCF0121.JPG (44.3 KiB) Megtekintve 2346 alkalommal
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
balooo
Kemence mester
Hozzászólások: 329
Csatlakozott: 2010. augusztus 24., kedd 11:29

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: balooo » 2012. augusztus 14., kedd 16:38

Én a gerezdesre tenném a voksom :oops:
" Mennyire vagy túsz :?: Sörhöz hozzá férsz ? "

http://www.kemencebence.hu/foto/index.php?cat=10923

Avatar
TIS
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1450
Csatlakozott: 2011. március 28., hétfő 21:30

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: TIS » 2012. augusztus 14., kedd 21:05

Korábban Pedrobácsi a lukuluszt favorizálta, már pedig ha valaki, akkor Ő csak megmondja a frankót! :k
[
cibatapapa írta:Aszalós Eszelősök meg::) fal:)
100 c° -on sütünk, 60-70 fokon pedig aszalunk, tecccik érteni :?: :idea:]
Igazad van cibatapapa, nem fogalmaztam pontosan. :ty
Szóval 100 foknál vettem el a tévőt, majd miután betettem az aszalni valót , és visszatettem a tévőt már csak 85 fok volt, ami nem is nagyon ment már feljebb. :roll:
Kép
"Egy ismeretlen barát is barát."-Lessing
https://picasaweb.google.com/1077772856 ... directlink

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2012. augusztus 17., péntek 12:49

Az a volt a gond nála,hogy míg a tévőnél mondjuk 70- fok van addig a kemencében a búb belső felén ép 100 vagy 103.34 :) Azóta már korrekciókat hajtottam végre . A tepsit nem közvetlen a tűztér aljára teszem. Két lécet bégyugtam és arra csúsztatom a tepsit. ÉS csak akkor ha az ajtóban 50 fok körül van a hőmérséklet. Szilvát aszaltam legutóbb. Egy részét dunsztos üvegbe tettem el vörösborral felöntve. Saját találmány,remélem nem baxtam el vele az árut. A többit hogy tároljam. A boltit megfürdetik kénes fürdőben,de én ezt hanyagolnám ha lehet.

Tanden
Kemence mester
Hozzászólások: 451
Csatlakozott: 2012. április 15., vasárnap 14:08

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: Tanden » 2012. augusztus 26., vasárnap 14:56

Nagymamám az aszalt szilvát papirdoboz alján véknyan elteritve tárolta, és karácsonykor még semmi baja nem volt.

Avatar
pici
Kemencefűtő
Hozzászólások: 118
Csatlakozott: 2010. augusztus 4., szerda 22:29

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: pici » 2012. augusztus 27., hétfő 18:49

Sziasztok,

Vasárnap nekifogtunk a paradicsom aszalásnak, ez is mint minden kemencés dolog csak addig tűnik ördöngösnek, amíg az ember nekiáll. 8 kg paradicsom mosás darabolás után került be a kémibe majd 12 óra múlva készen vettem ki.Legközelebb rakok még valamit a rácsok alá mert amelyik 5 cm-re volt az nagyon kiszáradt, amelyik 10-re az lett a jó szerintem, de az idő majd eldönti.
pici
Csatolmányok
aszalas3.jpg
aszalas3.jpg (33.52 KiB) Megtekintve 2177 alkalommal
aszalas2.jpg
aszalas2.jpg (47.98 KiB) Megtekintve 2177 alkalommal
aszalas1.jpg
aszalas1.jpg (59.71 KiB) Megtekintve 2177 alkalommal
AKI UGRÁL BÜSZKE MAGYAR HEJ HEJ
Képek az építésről:http://kemence.borgond.fotoalbum.hu/galleryview

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Aszalás

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2012. augusztus 27., hétfő 20:37

Pici,ilyen rácsot hol a csudába vételeztél? ezeddig teflon fólián aszaltam,de amely paradicsom véletlen elfordult azon fele nem aszalódott. A rács lesz a megoldás,úgy látom !

Válasz küldése