Oldal: 1 / 1

Tejberizs

Elküldve: 2008. december 20., szombat 21:54
Szerző: schubert
Üdv. kemencés társaim!

A ősszel beszélgettem egy 70 év feleti nénikével, / hát miről? természetesen a kemencézésről /, és azt a kérdés tette fel nekem hogy tejberizst készítettem -e már a kemencében. Mondom neki, hogy még nem, de rögtön felmerült bennem a kérdés irányába, hogy nem ég-e le. Azt mondja próbáljam meg nyugodtan.

Én megpróbáltam.
1 l tej, 2 kanál cuko,r egy csipet só, és 2,5 dl rizs.
- zománcos edénybe készült

Kb. 40 perc alatt elkészült.

Amikor kivettem azt hittem összeégett az egész, de csak a a tetején a pille sült meg aranybarnára, s mikor belekanalaztam a rizsszemek darbonként hullottak szét, és csodálatos íze volt.

Javaslom kipróbálásra.

Üdv. Schubert!

Re: Tejberizs

Elküldve: 2008. december 21., vasárnap 19:59
Szerző: DacaGaby
Helló szomszéd!
Tágra nyitott szemekkel olvastam a tejberizsedet! Nem hallottam még róla! DE! Esküszöm kipróbálom a napokban, ciki vagy nem, de én nagyon szeretem!
Sajnos a kenyérsütés mégsem jött össze a beígért teknőt sem kaptam meg, na de nem ezen múlott, hanem a szabadidőmön. Az ünnepekre is már kedd este/éjszaka befűtök, hogy szerda este elkészüljek mindennel. Bevállaltam egy kis "bér sütést" töltött pulykát és kacsát kell sütnöm cimboráknak, úgyhogy kedd estétől csütörtök reggelig nem fog kihűlni a kemence.
Jó sütögetést az ünnepekre!

Re: Tejberizs

Elküldve: 2008. december 21., vasárnap 22:09
Szerző: Before
Nagyon jól hangzik, imádom a tejberizst. Jelenleg kemence híján rizottószerűen csinálom, úgy is nagyon finom, de ha kész lesz a kemencém, tuti kipróbálom így is.

Re: Tejberizs

Elküldve: 2009. október 13., kedd 22:16
Szerző: eletjel
Üdv Mindenki!

Szeretném Schubert kolléga szavait alátámasztani!
Szezonnyitó főzésem, és egyben a Feketetói vásárból beszerzett egyik köcsög felavatása alkalmából tejberizst követtem el.
Ezt a kis edénykét direkt erre hoztam, és csak erre lesz használva.
Fincsike ez az étek is!
Kép 60622.jpg
Itt már készül
Kép 60622.jpg (46.8 KiB) Megtekintve 4585 alkalommal
Kép 60623.jpg
Tá dáááá!
Kép 60623.jpg (41.91 KiB) Megtekintve 4583 alkalommal

Re: Tejberizs

Elküldve: 2009. október 13., kedd 22:23
Szerző: Vizipoc
Eletjel ezt hogylehet elkovetni.
Nagyon jolnezki gratula.

Re: Tejberizs

Elküldve: 2009. október 13., kedd 22:26
Szerző: Papi
Szia Életjel!

Igen jól sikerült ez az avatás! :nya
Nagyon fincsinek néz ki a tejberizsed, GRATULA!

Re: Tejberizs

Elküldve: 2009. október 13., kedd 22:31
Szerző: eletjel
Köszike!
Schubert-féle recept szerint csináltam, csak megspékeltem egy csomag vanilliás cukorral.

Re: Tejberizs

Elküldve: 2009. október 14., szerda 22:13
Szerző: schubert
Üdv. Életjel!

Örülök, hogy sikerült megalkotnod e remek eledelt, s egyben gratulálok is hozzá!!!!!

Csak javasolni tudom mindenkinek, hogy készíse el e remek gyerekeledelt.

Üdv. Schubert!

Re: Tejberizs

Elküldve: 2009. október 14., szerda 22:53
Szerző: ArchiTomi
De tuti kis edény :!: :!: :!:
Nagyon tetszik. A tejberizst én is ki fogom próbálni. Gratula :!:

Re: Tejberizs

Elküldve: 2009. október 18., vasárnap 9:23
Szerző: Maxigáz
Tudna valaki segíteni, hogy hány fokon kezdődhet a tejeberízs sütése? :nya :nya :nya

Re: Tejberizs

Elküldve: 2009. október 18., vasárnap 10:52
Szerző: eletjel
Szia!

Hát, ahogy emlékszem,amikor főztem, nem volt több 6-8 foknál,mert fáztam! Fel is kellett vennem még egy pulcsit! :)
Komolyan: átlagos főzési hőmérséklet.

Re: Tejberizs

Elküldve: 2010. szeptember 12., vasárnap 16:29
Szerző: gera
Sziasztok :hej
Én is kipróbáltam a tejberizst :k
Nagyon szuper lett.A vendégeink is nagy szeretettel ették.El is fogyott, pedig addigra már mindenkinek lett egy púpja :lol: a leves, pöri,sülthús után.
Én több cukrot raktam bele, tehát 1 literhez 3-4 kanállal, mert édesszájúak vagyunk.

Re: Tejberizs

Elküldve: 2010. szeptember 17., péntek 20:45
Szerző: schubert
Gera légy üdvözölve a tejberizst kipróbálók táborában!

Üdv: Schubert!!!!!

Re: Tejberizs

Elküldve: 2010. november 1., hétfő 20:18
Szerző: Taita
Sziasztok!


Tejberizsből ilyen édes finomságot is lehet sütni. Egyébként kelt tésztába van töltve és csiga formára feltekerve és kinyújtva. A töltelék lehet pl. főt krumpli, káposzta hasonlóan mint a réteshez elkészítve. A képek magukért beszélnek.

Re: Tejberizs

Elküldve: 2010. november 1., hétfő 20:20
Szerző: Taita
ami még lemaradt :

Re: Tejberizs

Elküldve: 2010. november 1., hétfő 20:26
Szerző: karádpisti
Taita!
Ez nagyszerűen néz ki! meg::)
Ilyet még nem is láttam,biztosan nagyon finom,ki fogom próbálni én is,gratulálok! meg::)

Re: Tejberizs

Elküldve: 2010. november 1., hétfő 20:43
Szerző: tepertő
:nya :nya :nya :nya :nya

Re: Tejberizs

Elküldve: 2010. november 1., hétfő 20:46
Szerző: Ildikó
Taita! :k
:nya :nya meg::) meg::)

Re: Tejberizs

Elküldve: 2010. november 1., hétfő 21:22
Szerző: lacaur
:nya :nya :t :t :hej :hej

Re: Tejberizs

Elküldve: 2010. november 3., szerda 21:52
Szerző: gera
Taita :nya :nya :nya :nya :nya meg::)

Re: Tejberizs

Elküldve: 2012. december 22., szombat 1:11
Szerző: schubert
Üdv mindenkinek!

úgy látom már két éve senki sem főz tejberizst, vagy csak nem publikálja.

Aki még nem próbálta ezt a finom "gyerekcsemegét"- javaslom legközelebb a csülök mellé egy kis edénybe tegyen be, pláne ha gyermekei is vannak. nem lesznek hálátlanok érte. mint minden ez is másabb kemencében.

További jó főzögetést mindenkinek
üdv. schubert!

Re: Tejberizs

Elküldve: 2014. február 2., vasárnap 22:29
Szerző: schubert
Kérdés gazdagodott-e a tejberizsfőzők tábora az elmúlt évben????

Ha igen akkor kérnénk egy kis beszámolót

Üdv. egy tejberizsfőző elvetemült kemencés!!!

Re: Tejberizs

Elküldve: 2014. február 3., hétfő 17:34
Szerző: takijoci
Jelentem pár hete a párom nekilátott és a gyerekek kívánságára immár rendszeresen készít!
Igaz még csak sütőben készült, de ki fogjuk próbálni kemencében is!

Re: Tejberizs

Elküldve: 2014. május 3., szombat 22:46
Szerző: DacaGaby
Mióta mobilkemencém van, újra sláger a kemencés tejberizs. :bol :bol :bol
Kicsit elcsosztam ma, mert hamar beraktam, nagyon meleg volt még a kemence és kifutott a tej. :-(
Na, de türelmetlen volt a társaság, azt hitték, hogy mikrohullámú kemence, beállítom 5 percre és csilingel, hogy készen van....
3 liter tejből, 3 bögre rizsből és egy csomag aszalt sárgabarackból csináltam gyümölcsös rizst!
A vendégek, csak hümmmögtek, nyeltek, hümmmögtek és csak nyeltek.......!!! :k :lol:

Re: Tejberizs

Elküldve: 2014. május 3., szombat 23:39
Szerző: laca55
:eh :nya :nya én is csak nyeltem, nyeltem.... :nya :nya :eh

Re: Tejberizs

Elküldve: 2014. május 3., szombat 23:47
Szerző: lili
:bo :bo :bo :bo :bo :bo :bo :bo :bo :bo :bo :bo

Én meg csak hümmögök, hümmögök! Na, meg sóhajtozok, meg sóhajtozok! Mennyire szeretném Én ezt a tejberizst!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gabikám Dinnyésen dobhatnátok egy pár kilót belőle. nagyon finom reggeli lenne a nem "parasztgyomrúaknak".

:ty :ty :ty :ty :ty :ty :ty :ty :ty :ty :ty :ty :ty

köszönettel. üdv. Lili
.

Re: Tejberizs

Elküldve: 2014. május 4., vasárnap 11:08
Szerző: Siógabi
Gaby!

Nagyon jól néz ki, de semmi vanilliáscukor? :) Csak tej meg rizs?

Üdv: Gábor

Re: Tejberizs

Elküldve: 2014. május 4., vasárnap 12:29
Szerző: DacaGaby
......druszám dehogynem! Csak azt nem írtam oda: literenként 6 evőkanál cukor és egy evőkanál vaníliás cukor.
Ha lúd, akkor legyen kövér! Édesszájúak vagyunk, melegen picit túlzónak tűnt a cukormennyiség, de kihűlve hidegen tökéletes volt!!!
:bol :bol :bol

Re: Tejberizs

Elküldve: 2014. május 4., vasárnap 18:33
Szerző: csirijo
Gaby koma meg::) meg::) ez mennyei lehetett. ::e Azt hiszem mihamarabb kipróbálom.....csak egy kicsit legyen tűzálóbb a lábam fal:) fal:) fal:)

Re: Tejberizs

Elküldve: 2014. május 12., hétfő 15:50
Szerző: Barat67
Mára eléggé meghűlt a lakás belső hőmérséklete és ennek jó ürügyén felfűthettem a búbost. Mivel már régen ettem tejbe rizsát, ezért gondoltam hogy teszek egy próbát és elkészítem a kemencés változatát. Mivel egy kicsit gyanakvó voltam, talán elő vigyázatosság miatt is, ezért a lábast bele tettem egy tepsibe és így toltam be a felfűtés alatt álló kemence egyik oldalába. Félve attól, hogy kifog futni a tej... De szerencsére ez nem történt meg. 1 liter tej hozzáadásával készítettem el a tejberizst az itt korábban leírt formában. Mondanom se kell, hogy csak a betevést tudtam megörökíteni, mert mire készen lett haza jött a család minden tagja és mindenki ment az illatok után. Mire elő kaptam volna a fényképezőgépet, már csak a lábas legalján volt itt ott egy kis rizsa.
20140512.jpg
20140512.jpg (36.91 KiB) Megtekintve 2933 alkalommal

Re: Tejberizs

Elküldve: 2017. április 12., szerda 21:15
Szerző: norbec25
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni kb.mekkora hőmérsékleten kell a tejberízst betenni a kemibe, és mennyi a főzési idő?

Re: Tejberizs

Elküldve: 2017. április 13., csütörtök 12:17
Szerző: DacaGaby
....maradék hőn szoktuk csinálni, olyan hőmérsékleten, amin csak száradna pl. a kelt tészta, nem sülne. Ez nagyjából 180°C körül ill. alatta van, de kemencétől függ minden tényező. Ebbe a hőmérsékletbe ha beteszel 1 liter hideg tejet egy bögre rizs és 4-6 evőkanál cukor társaságában (mobilkemencébe), akkor kb, 40-50 perc alatt készül el. Ha kicsit rásegítesz, pl. előre megmelegíted a tejet, akkor lerövidítheted ezt az időt.

Re: Tejberizs

Elküldve: 2017. június 12., hétfő 14:46
Szerző: norbec25
Köszi!

Re: Tejberizs

Elküldve: 2017. október 13., péntek 8:22
Szerző: norbec25
Sziasztok! Kipróbáltam a tejberizst, de kemény állagu ragacsos lett. Szerintetek mi volt a hiba?

Re: Tejberizs

Elküldve: 2017. október 13., péntek 8:43
Szerző: tinker
Lehet a rizzsel volt a gond... mondjuk tejberizsnél ne várd, hogy pergős lesz... :)