Oldal: 9 / 12
Re: Pizza
Elküldve: 2011. október 31., hétfő 22:33
Szerző: gera
Köszi mindenkinek,de nem fogadhatom el
Az igazság az, hogy mi voltunk vendégek a házunkban, mert a németek bérlik tőlünk.A pizza nagy részét is a német hölgy csinálta.Én a kemence használatára tanítottam őket, amit a mostani hétvégén folytatunk.Ne aggódjatok nem maradok kemence nélkül sokáig, mert ahol most lakunk ide is akarok egyet csinálni.Különben annyira rendesek, hogy amikor szeretnénk kemencézhetünk a képen látott kemencénkkel.

Re: Pizza
Elküldve: 2011. november 1., kedd 21:45
Szerző: laca55
Peti Mágus !
nem kispályás a pizzasütésed
Így készíti az akinek nagy a kemencéje.
A kis kemencémmel próbálkoztam újra a pizzasütéssel.
Sajnos nem az született amit vártam
Ami a lényeg: én azt szerettem volna, hogy a pizza közepén is "ropogósra" süljön a tészta, ha nem is annyira mint a széleken.
A napokban vendégségben a házigazdák kipróbálták az ajándékba kapott , elektromos olasz pizzasütő gépüket ( G3 Ferrari ). Csak dicsérni tudom !
Szóval: mint alant látjátok 3 féle módon próbáltam a fenti elvárásom szerint megsütni a pizzát.
1/ vékony teflonos sütő lemezen
2/ alaposan előmelegített talpas kerámia sütőkövön ( ezt használjuk az elektromos sütőben, előtte vízbe mártva, majd felforrósítva)
3/ a samott aljzaton
Hogyan csináljam, hogy a közepe ne legyen lágyabb?????
( azért a 9 pizzát így is felfaltuk....)
Re: Pizza
Elküldve: 2011. november 1., kedd 22:01
Szerző: gera
Laca
Szép kis kerek pizzák
Én azt vettem észre, hogy két dolgon megy el a manőver.
1 Az egyik, hogy túl forró a kemi és megpirítja a feltétet a pizzatészta meg nem kap annyit, mivel mi tepsibe szoktuk csinálni, valahogy kevesebb hőt kap hirtelen az alja.
2 Ami még ennél is fontosabb a szósz feláztatja a tésztát, az meg nem akar megsülni ezáltal.Ezért mi konzerv darabos paradicsommal csináljuk, ez kevésbé nedvesít.
Ezek csak az én tapasztalataim

Hátha a többieknek is vannak fortélyaik,ötleteik

Re: Pizza
Elküldve: 2011. november 1., kedd 22:06
Szerző: Papi
Re: Pizza
Elküldve: 2011. november 1., kedd 23:58
Szerző: cibatapapa
Re: Pizza
Elküldve: 2011. november 2., szerda 0:28
Szerző: laca55
Köszönöm a tanácsokat!
Valószínüleg Csiga koma ötlete lehet a nyerő ( mint általában ).
A parázs direkt sugárzását le kell "árnyékolni" a pizzától valami anyaggal.
Az éltégla sajnos nem nyerő, mert ha körberakom a parazsat , akkor nem fér be a pizza !!!
Tudjátok, úgy valahogy mint amikor a más erkölcsű nőcske mondja:
-Papa ! Menjünk fel az emeletre és sexeljünk egy fergetegeset!
- Nono! Vagy-vagy! A kettő együtt már nem megy!

Re: Pizza
Elküldve: 2011. november 2., szerda 8:46
Szerző: balooo
Laca55
Mi van ha feltét nélkül pár pillanatra beküldöd a tésztát?

csak 1 5let

Re: Pizza
Elküldve: 2011. november 2., szerda 18:17
Szerző: krissz80
Laca!
Nekem ezek a pizzák igy is tetszenek, én is Csigaszeg mester módszerével sütöm, de nem mindíg, például most hétvégén sem raktam be a téglát, és mégis ugyanolyan lett mint szokott, talán tényleg a magas hőmérséklettel lehet a baj. Az első sütésnél jártam úgy, hogy nagyon ropogós lett a tészta. Akkor azt hittem, hogy jól fel volt fűtve a kemence, pedig nem, sokat is kellett rá várni, mire megsült.
Ilyenek lettek most:
Re: Pizza
Elküldve: 2011. november 2., szerda 19:11
Szerző: Barat67
Hmm hmm, ezek a pizzák vacsora után is kívánatosak

Nagyon szépek lettek, jól süt a kemencéd

Re: Pizza
Elküldve: 2011. november 2., szerda 19:18
Szerző: gera
Most olvastam vissza mit írtam az első pontomban.Elfelejtettem odaírni, hogy mivel tepsibe csináljuk a hirtelen meleg alulról nem hat úgy rá mint felülről, ezért a feltét megpirul és a tészta nyers maradt egy párszor.Ezért fontos hogy forró legyen a kemi és ne krematórium.

Egy gondolat, mivel látom te is alátéttel nyomod, érdemes lenne felmelegíteni a tepsit és esetleg egy kicsit úgy mint amit Krisz javasolt, megpirítani előre a tésztát.Olyan elősütés féleség.
Aki közvetlen a téglára veti a pizzát szerintem annak nincs ilyen gondja, vagy minimálisabb.Én nem szeretem tepsi nélkül bevetni, mert serceg a fogam között a hamu.Hiába töröltem ki vizes ronggyal, csak lehűtöttem jobban az alját.Na azt hiszem így kerek az első pontom.

Krisz gyönyörűek a pizzáid

Re: Pizza
Elküldve: 2011. november 2., szerda 21:49
Szerző: elmes
Kedveseim,
Ha visszaolvastok ebben a topikban 2010. október 30., szombat 21:16 -ra (5. oldal), vagy akár Cibatapapa képeit is megnézitek, én a következőképpen csinálom a pizza sütését, nagyon, de nagyon bevált:
- a lyukacsos aljú tesós féle 30 cm belső átmérőjű tálcára ágyazzák a lányok a tésztát feltéttel eggyütt
- így viszem ki sütőlapáton, a tálcával eggyütt berakom a kemencébe (megjegyzem jó forró a kemence a pizza helyét pedig előtte nedves törlővel kitisztítom)
- kb. 1-1,5 perc után sütőlapáttal le veszem a tálcáról és a kemence forró lapján sütöm tovább gyönyörűre, finomra, ropogósra, de nem szárítom ki a pizzát - kb. 3 perc alatt jóra megsül, az alja is finom jó ropogós - kemencében sült!!!
- utolsó sütéskor én is alkalmaztam a Csiga féle "szabadalmat" - a téglát - ugye nekem van helyem bőven, így nem kapja a pizza direktben a parázs sugárzó hőjét
Ahogy az előbb is írtam, nekem ez nagyon bevált.
Azért velünk is megtörtént, hogy a lányok több feltétet pakoltak rá, na akkor nekem is a közepe nem sült át kellőképpen. Ezt is ki kell tapasztalni.
Laca55,
tudom kicsi a tűztered, szerintem még az is segítene, ha a nagyméretű téglát hosszában ketté metszed és ezt teszed a parázs és a pizza közé.
Kemencebaráti üdvözlettel,
elmes
Re: Pizza
Elküldve: 2011. november 2., szerda 23:24
Szerző: laca55
Köszönöm a tanácsokat kedves ápolt társaim!
Legközelebb a tészta elősütésével próbálkozom.
elmes!
a tesos féle tálcádnak nincs felálló pereme?
azt írod, hogy a sütőlapáttal leveszed a tálcáról!
Hasonlóval próbálkoztam, de én a peremes tálcáról kicsúsztatni tudtam a lapátra és így tudtam a lapáttal platnira helyezni.

Re: Pizza
Elküldve: 2011. november 3., csütörtök 5:49
Szerző: tolaci
Én mindenhez a teflon fóliát használom. A fóliára összerakjuk a tésztát, feltétet és a lapáttal beteszem a kőre. Így nem közvetlenül a kövön van, de a vékony fólia pillanatok alatt átforrósodik és ugyanúgy sül az alja, mintha simán a kövön lenne. A kivételnél is a lapátot a fólia alá csúsztatva simán ki lehet venni a kész tésztát. A kenyeret is így sütöm, ill. a tepsikbe is ezt teszem, de aszaláshoz is tökéletes.
Re: Pizza
Elküldve: 2011. november 3., csütörtök 17:44
Szerző: krissz80
Én mindíg tepsiben sütöm a pizzát, mert nem szeretem, ha a hamu serceg a fogam alatt, valamint a tésztát is kicsit lágyabbra csináljuk, így kövön nem lehet jól sütni.
Valaki említette már itt a fórumon a kékvasból készült sütőformákat, én is olyat használok, nekem nincs vele semmi problémám, ha nem égetem el, akkor mindíg ugyanúgy sikerül.
A feltéteknél sem szabad túlzásba vinni a dolgot, mert néha a kevesebb több.
Re: Pizza
Elküldve: 2011. november 3., csütörtök 19:07
Szerző: csigaszeg
Re: Pizza
Elküldve: 2011. november 3., csütörtök 20:32
Szerző: lacaur
Re: Pizza
Elküldve: 2011. november 3., csütörtök 20:41
Szerző: jani
A pizzát tepsiben szoktam,de a langallót a téglára rakva sütöm. Eltolom a parazsat a szénvonóval,ciroksöprűvel elsöpröm a hamut,és nem ropog a fogunk alatt a hamu.
Re: Pizza
Elküldve: 2011. november 3., csütörtök 22:57
Szerző: janika1985
Úgy látom,vagyunk néhányan mi is,kövönsütés pártiak.

Re: Pizza
Elküldve: 2011. november 3., csütörtök 23:19
Szerző: elmes
laca55 írta:Köszönöm a tanácsokat kedves ápolt társaim!
Legközelebb a tészta elősütésével próbálkozom.
elmes!
a tesos féle tálcádnak nincs felálló pereme?
azt írod, hogy a sütőlapáttal leveszed a tálcáról!
Hasonlóval próbálkoztam, de én a peremes tálcáról kicsúsztatni tudtam a lapátra és így tudtam a lapáttal platnira helyezni.

Laca drága,
Van neki felálló pereme. Egyik kezemmel megemelem egy kicsit a pizza tészta sarkát, majd alá tolom a lapátot, így kicsúsztatom a tálcáról a pizzát.
Azt tudnod kell, hogy ez a kisseb lapátom aminek a vége nagyon vékony akár egy lemezből készült pizza lapát.
De volt már úgy is hogy a lapátra pakolták a lányok a pizzát, így toltam be egyenesen a kemence kőre.
Krissz80,
Ha kitisztítom nedves ruhával a kemi alját akkor biztos, hogy semmi sem serceg...
KBÜ elmes
Re: Pizza
Elküldve: 2011. november 27., vasárnap 18:58
Szerző: balooo
Tegnap sütöttünk 2 pizzát vacsira
nagyyon jó lett
pár kép:
Re: Pizza
Elküldve: 2011. november 27., vasárnap 19:52
Szerző: janika1985
Így kell pizzát sütni!

Jót tesz neki a 400 fok környéke...Gratulálok,jól néz ki!
Re: Pizza
Elküldve: 2011. december 20., kedd 21:09
Szerző: TIS
Re: Pizza
Elküldve: 2011. december 20., kedd 21:23
Szerző: karádpisti
Re: Pizza
Elküldve: 2011. december 20., kedd 21:36
Szerző: Siógabi
Szia Tis!
Megy ez!
Üdv: Gábor
Re: Pizza
Elküldve: 2011. december 21., szerda 14:59
Szerző: almuska
Re: Pizza
Elküldve: 2011. december 21., szerda 20:35
Szerző: krissz80
TIS!
Le a kalappal, gyönyörű, csak így tovább.
Re: Pizza
Elküldve: 2011. december 22., csütörtök 21:57
Szerző: almuska
Megkívántam!
Re: Pizza
Elküldve: 2011. december 23., péntek 21:29
Szerző: balooo
Re: Pizza
Elküldve: 2011. december 24., szombat 16:38
Szerző: almuska
Re: Pizza
Elküldve: 2011. december 26., hétfő 20:49
Szerző: janika1985
Siógabi írta:Sziasztok!
Érdeklődtem még a pizzatésztáról, beszéltük, hogy gyakorlatilag ugyan az mint a kenyértészta, csakhogy említettem neki, hogy gyakran járok úgy, hogy kinyújtáskor összeugrik mintha gumiszerű lenne. Állítása szerint ez azért van mert friss a tészta, ők ha pizzát készítenek a bedagasztott tésztát nylon zacskóba rakják leolajozzák (hogy ne száradjon, ne legyen bőrös a teteje), beteszik a hűtőbe és csak másnap készítenek belőle pizzát, elmondása szerint így sokkal könnyebb lesz nyújtani.
Üdv: Gábor
Ezt én is meg tudom erősíteni...Bár a tésztát nem mi csináltuk,hanem készen hozták ládákban,de ezeket hűtőben (4-5 fokon) tároltuk felhasználásig,akár egy-másfél hétig is.Ami ennél tovább állt,az viszont már nehezen kezelhető,ragacsos volt.A hidegebb tésztával könnyen lehetett dolgozni,nyújtani,dobálni,pörgetni és szép vékony ropogós tészta lett a végeredmény...
Re: Pizza
Elküldve: 2011. december 26., hétfő 22:18
Szerző: janika1985
Erről jut eszembe...Ezen a videón egy jó barátom dobálja a tésztát,aki kint Angliában dolgozik egy pizzériában.Van ennél még jobb videója is,ahol a háta mögött dobálja,de azt még nem töltötte fel.Majd azt is megmutatom,ha fent lesz és szeretnétek látni...
http://www.facebook.com/video/video.php ... 5570749224
Re: Pizza
Elküldve: 2011. december 31., szombat 23:38
Szerző: janika1985
Ma én is a pizzával való hűtés módszerét választottam,a tésztát még tegnap este begyúrtam és a kamrában kelesztettem felhasználásig.Így is szépen megkelt.A feltét bolognai szósz, póréhagyma, kukorica és sajt volt.
Re: Pizza
Elküldve: 2011. december 31., szombat 23:52
Szerző: TIS
Janika!
Jól látom, hogy egy ufó is megjelent a fejed felett!
Nagyon profin csinálod.

A töltött csülök , és a bejgli is

lett a másik topicban.

Re: Pizza
Elküldve: 2012. január 1., vasárnap 12:03
Szerző: Pedrobácsi
Janika !
Nem csak jó kemencét tudsz építeni és jól sütsz és főzöl, hanem úgy látom az artista képzőt is elvégezted.
Re: Pizza
Elküldve: 2012. január 1., vasárnap 12:19
Szerző: ikervaritibi
Janika!
Már azt hittem,hogy az égiekhez fohászkodsz!!!!!!!
Re: Pizza
Elküldve: 2012. január 1., vasárnap 12:27
Szerző: balooo
janika1985 írta:Ma én is a pizzával való hűtés módszerét választottam,a tésztát még tegnap este begyúrtam és a kamrában kelesztettem felhasználásig.Így is szépen megkelt.A feltét bolognai szósz, póréhagyma, kukorica és sajt volt.
Janika

Egy ilyen röpetés tanfolyamra beiratkoznánk a következő országos talin. Nagyon klassz lett az eredmény.
Re: Pizza
Elküldve: 2012. január 1., vasárnap 16:24
Szerző: betonos
Re: Pizza
Elküldve: 2012. január 1., vasárnap 16:46
Szerző: pici
Hát nem semmi ez a pörgetés.
Re: Pizza
Elküldve: 2012. január 1., vasárnap 22:32
Szerző: csácsó2
Janika!
Még jó, hogy nem koronglövő a szomszédod

Re: Pizza
Elküldve: 2012. január 1., vasárnap 22:52
Szerző: janika1985
balooo írta:Egy ilyen röpetés tanfolyamra beiratkoznánk a következő országos talin
Egy tanfolyam azért még rám is rám férne...Videót nem készítettünk róla,de öcsém sorozatlövőre állította a fényképezőt és ha már ilyen sokatoknak tetszik ez a dobálás,akkor gondoltam összeválogatom egy rövid kis videónak.Igaz,így a mozgásom olyan,mint a híradóban a biztonsági kamerák felvételei szoktak lenni...
http://www.youtube.com/watch?v=Tv0e6hqy ... aSNNqEf5HF