Pizza

Mindenféle finomságok receptjei és elkészítési módjai
Avatar
koresz
Kemence mester
Hozzászólások: 359
Csatlakozott: 2008. szeptember 13., szombat 10:48

Pizza

Hozzászólás Szerző: koresz » 2008. december 30., kedd 21:30

Az igazi pizza hozzávaloi
Tészta hozzávalói:-60 dkg finomliszt
-4 dkg élesztô
-8 dkg olíva vagy más étolaj -
-3 dl víz
-kevés só
Elkészítés:

Az élesztôt kevés langyos, lisztes vízbe morzsoljuk és megkelesztjük. Ha megkelt a kovász, az átszitált liszthez keverjük, hozzáadjuk az olajat. Ez után annyi vizet adunk hozzá, hogy közepes keménységû tésztát kapjunk. Ha kész, felületét olajjal megkenjük; letakarva 30-40 percig kelesztjük. Ha megkelt, a tésztát kinyújtjuk. Ebbôl a mennyiségbôl 5-6 db 20 cm-es átmérôjû pizzát kapunk.Kivéve a sütôbôl a pizzát, ismét megkenjük étolajjal, ráöntjük az elôre elkészített pizza szószt. A sütôbe visszatéve, 4 percig tovább sütjük. Ha nem szósszal készítjük, akkor az elôsütés ideje kb. 12 perc. Ez után rátesszük a pizzára az elôkészített rátétet és 3-4 perc alatt készre, sütjük. A leírt sorrendet célszerû betartani. Így a töltelék nem szárad ki és a tészta nem ázik el.,

Feltétek:-Mozzarella sajt
-Sok zödség
-Szalámi,Sonka,Szalonna,
-Trapista sajt
-Paradicsom szósz föleg házi
-Meg aki vegás az tesz rá gyümölcsöt...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára koresz 2009. január 14., szerda 15:52-kor.
Kemence Baráti üdvözlettel Koresz

Avatar
Robrt
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 657
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: Robrt » 2009. január 13., kedd 21:21

Koresz,

Kicsit bonyolultnak tűnik az elősütés. Szerintem semmi szükség rá. Háromszor kell sütni egy pizzát?
Nem szoktak ám ilyet csinálni az olaszok. Elkészítik a tésztát, megkenik, feltuningolják mindenféle jóval, aztán 5-8 perc alatt meg is sül a vékony olasz pizza. Én is így csinálom, hidd el semmi szükség bonyolítani próbáld ki. Itt a receptem, ami nagyon hasonló és a módszerem: http://www.kemencebence.hu/index.php?op ... &Itemid=39
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek

Avatar
Tu-Ja
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 677
Csatlakozott: 2008. július 21., hétfő 13:35

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: Tu-Ja » 2009. január 13., kedd 23:02

Szerintem sem szükséges az elősütés a pizza esetében. Minden alkalommal simán rá a feltét a megkelt nyers tésztáre és azzal együtt be a melegre. Olyanok lesznek a kész kaják, hogy 11 újamat is nyalogatnám szívesen de csak 10-et adott nekem a sors.
A hétvégén egy nagyon öreg kemencét élesztettem egy ismerősömnél újra. Egy 150 éves házban van belül felépítve amit nem is tudják mikor tehettek oda. Ők 20 éve vették a régi paraszt házat és tavaly tapasztották nekik újra a belső felületét. Sütni nem mertek eddig benne. Nálam jáűrtask és sokat beszéltünk a sütéseinről. Ekkor kértek meg, hogy segítsek nekik sütni pár pizzát mert ők egyedül nem merik begyújta a kemencét. Hát én olyan nagy örömmel vettekm ebben részt mint gyerek a búcsún. Nagyon klasszul sikerültek a pizzák. Most mennem kelle de majd teszek fel róla képeket.
Kemence Baráti Üdv.
Tu-Ja
http://www.kemencesmezeskalacs.hu

Avatar
Robrt
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 657
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: Robrt » 2009. január 13., kedd 23:33

Tu-Ja!

Klassz lehetett beüzemelni egy ilyen kemencét! Én is szívesen vállaltam volna, mint "hozzáértő" 8-)
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek

Before
Kemencefűtő
Hozzászólások: 69
Csatlakozott: 2008. december 12., péntek 21:23

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: Before » 2009. január 14., szerda 9:31

Az igazi olasz pizza másfél-két perc alatt sül meg, igaz, az közel 500 fokos kemencében. Tuti ki fogom próbálni, teljesen bedurrantva a kemencét, a parazsat meg körben a falaknál meghagyni, hogy minél forróbb legyen. Alig várom, hogy kísérletezhessek...

Avatar
koresz
Kemence mester
Hozzászólások: 359
Csatlakozott: 2008. szeptember 13., szombat 10:48

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: koresz » 2009. január 14., szerda 11:18

Sziasztok

A receptet ugy szedtem le valahonnét és véletlenül nem néztem át amit irtak...
Kemence Baráti üdvözlettel Koresz

Avatar
Robrt
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 657
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: Robrt » 2009. január 14., szerda 18:37

Koresz, ezért a figyelmetlenségért dorgálás jár!
Szerintem mindenkit ki tudnál engesztelni egy saját rendezésű pizzasütéssel, de majd nyilatkoznak biztosan ... :)
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek

Avatar
koresz
Kemence mester
Hozzászólások: 359
Csatlakozott: 2008. szeptember 13., szombat 10:48

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: koresz » 2009. január 14., szerda 18:58

Szia Robrt

MAjd ha a tavasszal elkészül a kemence.Akkor talán megcsináljuk....
Kemence Baráti üdvözlettel Koresz

Avatar
Robrt
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 657
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: Robrt » 2009. január 16., péntek 19:09

Nem feleljtjük el :)
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek

Avatar
zozo
Kemencefűtő
Hozzászólások: 103
Csatlakozott: 2008. augusztus 13., szerda 17:33

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: zozo » 2009. január 16., péntek 21:59

Szia koresz! Igazából nem vagyok nagy pizza rajongó, bár kemencéset még nem ettem, ( majd ha a tiedet megkóstolom :o ) szóval talán a gázsütőbe lehet így aszalni, vagy még ott se! Ha mindenképpen ki-be akarod rakosgatni csinálj inkább Robrt-féle pompost, nekem abból is jó lesz egy katonával :!: Mindegy, ne érezd magad kellemetlenül, csak csináld már azt a kemencét!
Kemence Baráti Üdvözlettel: Zozo

Avatar
koresz
Kemence mester
Hozzászólások: 359
Csatlakozott: 2008. szeptember 13., szombat 10:48

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: koresz » 2009. január 16., péntek 22:53

Sziasztok

Csak arra várok hogy ez a *** idő elmenjen már jó messzire innét.Minden itt van már a raktáron...1500 db tégla letakarva foliával.AGyag,homok,tetöcserép,faanyag...
Kemence Baráti üdvözlettel Koresz

Avatar
Tu-Ja
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 677
Csatlakozott: 2008. július 21., hétfő 13:35

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: Tu-Ja » 2009. január 17., szombat 16:11

Before írta:Az igazi olasz pizza másfél-két perc alatt sül meg, igaz, az közel 500 fokos kemencében. Tuti ki fogom próbálni, teljesen bedurrantva a kemencét, a parazsat meg körben a falaknál meghagyni, hogy minél forróbb legyen. Alig várom, hogy kísérletezhessek...
Szia Before!

Mennyire biztos forrásból tudod ezt az 500 fokot? Nekem így első hallásra kegyetlenül soknak tűnik és én személy szerint 100%, hogy nem tenném be a pizzámat ilyen melegbe. A saját véleményem az, hogy ez ott abban a 1,5-2 percben rögtön szénné is égne.
Persze ez csak egy vélemény, lehet,hogy tényleg ennyire meleg a déliek kemencéje.
Kemence Baráti Üdv.
Tu-Ja
http://www.kemencesmezeskalacs.hu

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. január 17., szombat 21:33

Sziasztok!

Hadd védjem meg Before-t. Persze szerintem is sok az az 500 fok, de az biztos, hogy melegnek kell lennie. Az olasz kemence éppen ezért is alacsony, és kemény fával fűtik. 300 fok biztos van benne, és folyamatos üzemben van, tehát a pizza a tűz mellett sül, DE a kemence szája ezért nyitva van. Namármost csak hőmérővel lehet megmérni a belső hőmérsékletet, de azt sem ott, ahol a pizza sül, hanem mellette, és az eredmény sem pontos a légáramlás miatt.
Mivel minden kemence más, így egy igazán jó fűtési mód sincs.
Tehát ami biztos: a pizzát jó melegben sütjük, és hamar kész van. Én ezt használom hőmérőnek a kenyérsütéshez, és biztos jobb íze van, mint a hőmérőnek :P, viszont remekül meg lehet állapítani a sülés sebességéről, hogy túl meleg, vagy elég meleg a kemence a kenyérhez.

Before
Kemencefűtő
Hozzászólások: 69
Csatlakozott: 2008. december 12., péntek 21:23

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: Before » 2009. január 18., vasárnap 0:10

Az információm Heston Blumenthal az In search of perfection című sorozatából való. Blumenthal a sorozat egyes részeiben egy-egy (angilában) közismert, népszerű ételt jár körbe, próbálja megérteni az összetevők működését, megtalálni a legjobb nyersanyagokat, a legalkalmasabb elkészítési módokat, vagyis a tökéletességet keresi. Az egyik epizód a pizzáról szól, amit egyébként említettem már az egyik első hozzászólásomban. Azután megnéztem a részt megint. Az elején elutaznak Nápolyba, és egy utcai pizzasütőnél tanulmányozzák az eredeti eljárásokat. Ott hangzik el, hogy az egész kulcsa a forró kemence és a gyors sütés, Heston egy infra-hőmérővel megméri a kemence hőmérsékletét (felteszem, hogy a kemence alját, vagyis a sütőfelületet) és azt mondja hogy 500 fok körül van. Ekkor látjuk a kemence belsejét egy pillanatra, ami - ahogy szamo is írta - lapos (alacsony), és mintha valamilyen kerámiaszerű anyaggal lenne burkolva a fala. Balra pedig elkotorva még ég a tűz. Ide vetik be a pizzát (vékony tészta, nyersen - semmi elősütés - minimális feltét) ami 90 másodperc alatt készül el.
Az epizódban ezt a hőfokot próbálják minél jobban megközelíteni (néha egészen vicces módszerekkel), mert az egész sorozat koncepciója, hogy otthoni körülmények között reprodukálható legyen az étel. Végül egy maximumra (250 fok) kapcsolt sütőben, bekapcsolt grillezővel sütik a pizzát, úgy, hogy a sütőfelület egy vastag fenekű vasserpenyő, amit előtte 20 percig forrósítanak a tűzhelyen, majd lefordítják, az aljára teszik a pizzát, és olyan magasan teszik be, hogy a teteje a grillezőhöz minél közelebb kerüljön. :)
A szerencsés kemencetulajdonosoknak persze nincs szükségük ilyen trükközésre... :)

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. január 18., vasárnap 17:46

Before!

Azt hiszem láttam párat belóle, de sajnos a pizza kimaradt.
Infrahőmérővel szívesen megmérném a kemencét magam is, de tudod, hogy én a megérzések embere vagyok, így infrahőmérőm sincs :P
Viszont a szimuláció érdekel. Ugyanis sajnos nem vagyok olyan szerencsés, hogy mindíg kemence közelben legyek, amikor pizzát sütök, és a simán sütőben az nem olyan...

Jamie Olivertől ezzel kapcsolatban a következőt tanultam: Végy egy bazalt, vagy márvány lapot, amit előmelegítesz a sütőben. Amikor megkelt a tészta, kinyújtod, kiveszed a kőlapot a sütőből, ráteszed a tésztát, rárakod a rávalókat, aztán be a sütőbe teljes lendületen.
Már évek óta keresek erre alkalmas kőlapot, de ha meglelem, akkor kipróbálom ezt a módszert is, mert azt hiszem ez közelebb áll a kemencés sütéshez.

Arra azért kívácsi lennék, hogy Heston a tökéletesség elvét követve hogy próbálta a fafűtés ízét is becsempészni a pizzába. Én már arra is gondoltam, hogy készítek egy mini hordozható kemencét amit elhozok Bécsbe és akkor itt is lehet kemencézni, de erre a családom határozott nemet mondott, mivel egy bérházban lakunk :(

Before
Kemencefűtő
Hozzászólások: 69
Csatlakozott: 2008. december 12., péntek 21:23

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: Before » 2009. január 18., vasárnap 20:49

A füstös-hamus ízt nem próbálta belecsempészni. (Ami persze igen komoly hiányosság.)
A pizzkő nem rossz, Heston is próbálta, de a kő nem lett elég meleg, azért csinálta végül serpenyő alján.

Avatar
Robrt
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 657
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: Robrt » 2009. január 19., hétfő 0:27

Before,

kösz a tudományos alátámasztást, nagyon tetszett, valahol meg lehet nézni az elmesélt filmet? Nagyon érdekelne...
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek

Avatar
Robrt
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 657
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: Robrt » 2009. január 21., szerda 0:03

Before, köszönöm a videót, megnéztem.
Nekem az a tapasztalatom, hogy a parázs mellett sütve kicsit megég. Én nem hagyok lángoló fát mellette, mert akkor jobban megég. Nekem a 2-3 pizzák a legjobbak. Készítettem egy videót, nemsokára megszerkesztem és felrakom majd.
A videón a kemence nem kerámiából van, hanem hagyományosan állított samott samottéglákból rakják ki az oldalát, az látszik.

A tészta készítésénél 2 dolgot nem értek tisztán a maláta szirup mi is pontosan, ha jól fordítom? És amikor a tészta készen van akkor hozzá tesz még egy adag tésztát. Talán ugyanolyan hozzávalókból készült, csak 20 órát kelt. De nem biztos, hogy jól értem. Ha pontosítanád a két dolgot, megköszönöm..
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek

Before
Kemencefűtő
Hozzászólások: 69
Csatlakozott: 2008. december 12., péntek 21:23

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: Before » 2009. január 21., szerda 1:38

A malátaszirup árpából készült édes szirup. Egyrészt igen erőteljes íze van, ami valószínűleg harmonizál a tészta egyéb összetevőivel. (Ne feledd, hogy Blumenthal egy három michelin-csillagos séf, kicsit más dimenziókban mozog, mint egy átlagos ízlelésű ember.) Másrészt alapvető dolog, hogy minden édesbe kell egy kis sós és minden sósba egy kis édes, amik ilyenkor ízfokozó szerepet játszanak. (A cukor egyébként is ízfokozó.) Harmadrészt pedig az élesztő számára a cukor a legjobb tápanyag, a tésztához adott kevés szirup segíti a kelést. Szerintem egy csipet cukor is megteszi helyette.
A másik dolgot tökéletesen értetted. Ez klasszikus kovászkészítési eljárás, a tészta 20 óra alatt fermentálódik, savanykás, élesztős illata lesz. Ez egyrészt gazdagítja a tészta ízét, másrészt javítja az állagát is, elősegíti, beindítja a kelesztést.
Egyébként javaslom a többi epizódot is, nagyon komolyak, egyik-másik meg hihetetlenül elszállt. Pl ami a főcímben is látható, amikor festékszóró segítségével vonja be csokival a feketeerdő tortát. Amiben - ha jól emlékszem - hét réteg van, az egyik buborékos csoki, amit úgy állít elő, hogy az olvadt csokit habszifonba teszi, kinyomja, majd egy ruhazsák és egy porszívó segítségével vákuumba helyezi, így a buborékok felfújják a csokit, ami így szilárdul meg. :)
De a chillije is elég elmebeteg!

Avatar
Robrt
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 657
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: Robrt » 2009. január 21., szerda 11:28

Köszi a megerősítést, kipróbálom ezt a kovász szerű pizzakészítést.
Az eredményt megírom, lehet még videózok is :)
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek

Luigi
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 31
Csatlakozott: 2008. szeptember 8., hétfő 22:13

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: Luigi » 2009. január 21., szerda 21:55

Hohó, pizza!

Ezt a topikot én akartam megnyitni, de nem voltam elég gyors, pedig megígértem. Nagyon szeretem az eredeti vékonytésztás pizzát, és ezt sehogy nem lehetett sütőben kivitelezni. Ezért határoztam el , hogy készítek egy kemencét.
Volt már jópár jól sikerült pizzasütésem, mindenki a tíz ujját nyalogatta utána. Én nem vagyok annak a híve, hogy mindenféle feltétet rányomjunk jó magyar módra.
Én a következőket használom: sima (olasz) paradicsompüré -időnként lehet kapni akciósan 2-3száz forintért 7 decis üveggel. Bazsalikomos jobb. Ez kb. 10 normál 30 cm-es kerek pizzára elég. Az otthoni is jó, de csak az amelyik nincs fűszerezve semmivel.
- mozzarella. Itthon a *** lehet kapni, szerintem jó az is. (Trappista. Szeretem finom, de a pizzáról száműzve nálam) Ez sósvizes zacskóban van, le kell önteni róla, majd fel kell kockázni. Ez a sajt jó magas hőn sütve adja ki az igazi ízét, nyersen semmi extra.)
- Extra szűz olivaolaj. Ugye ez megy a tésztába is, és miután fent van minden feltét óvatosan meg kell locsolni vele, majd be a kemencébe.
Fűszerek: só, bors (lehetőleg frissen ráőrőlni), oregano, bazsalikom. (ez utóbbit én tavasszal ültetni fogok a kemence mellé a kertbe, mert frissen a legjobb)

Ezek voltak az alapok, ez mindegyik pizzán szerepel. Így natúron is Isteni!
Aztán lehet fokozni jófajta nagyon vékonyra szelt vagy csíkozott főtt-füstölt sonkával, paprikás szalámival, vékonyra szelt csiperkegombával, oliva vagy kapribogyóval. Ezek a tradícionális olasz pizzafeltétek. (najó még az articsóka is, de azt nemigen kapni, meg nem is annyira jó :-D)
Persze rá lehet tenni mindent ami a konyhában akad, néha én is megkívánom. (lilahagyma, bacon, paprika, savanyított édes vagy csípős paprika, fokhagyma, stb.) Azonban érdemes megkóstolni külön-külön is a fentebb leírtakat.

Sima kenyértésztát gyúrok, megkelesztem, majd kb. 30 dekás cipókra osztopm szét. Ezeket lisztezett műanyag tálcákra teszem kelni egymástól aránylag távol. Le kell takarni konyharuhával, hogy ne legyen kérges a külseje. Közben a kemence mellé készítem a feltéteket, egy edénybe lisztet, egy nyújtódeszkát. Közben a környék odagyült macskáit elzavarom. :-)

Ha a kemence stabil 350 fok körül van, nekikezdek a sütésnek. 380 foknál nálam már nagyon ég a pizza, oda kell figyelni rá. A parazsat egyoldalra és hátrakotrom, mellette kisöprök alaposan.

A nyújtódeszkát jól meghintem liszttel, a cipót megkelt!!! állapotban körkörös mozdulatokkal kilapítom, majd felemelve óvetosan, de biztosan elvékonyítom. Néha pörgetve fel is dobom, hogy hízzon a májam a vendégek előtt. :-) Meglocsolom paradicsommal, egy evőkanállal elkenem, só, (opciós) bors, fűszerek. Ezután a kockázott mozzarella, majd a többi feltét.

Fogom a lapátot, azt meglisztezem, egy határozott, de óvatos mozdulattal alátolom, és bedobom a parázs mellé. 1-2 perc (attól függ mennyire van meleg bent) múlva fordítok rajta egyet.

Luigi
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 31
Csatlakozott: 2008. szeptember 8., hétfő 22:13

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: Luigi » 2009. január 21., szerda 22:11

Ja, ez lemaradt majdnem:

http://www.youtube.com/watch?v=0qVj9-iWmqM

Jobb oldalt lehet klattyintgatni a felajánlott videók közül. Célszerű az olasz nyelvűeket nézegetni, elvégre ez az ő mesterségük.

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. január 21., szerda 22:13

Kinek a Papp, kinek a Pappné.....
Tu-Ja barátommal olyan pizzát sütnénk, hogy a macskazabálók sírva könyörögnének a receptért.
Nem baj az, ha valaki a saját szája íze szerint készíti a pizzáját. Elvégre nem az olaszoknak csináljuk, hanem magunknak.
Luigi biztosan kiröhögsz, de szoktam csinálni gyros-os, betyár, Piadone stb. pizzát. Mindenkinek a saját pizzája a legfinomabb és a legigazibb (még ha nincs is mindig így).
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Luigi
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 31
Csatlakozott: 2008. szeptember 8., hétfő 22:13

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: Luigi » 2009. január 21., szerda 22:16

Legutóbb elment a kedvem a pizzasütéstől, megosztom veletek. Két ünnep között, jöttek rokonok Szabolcsból. Gondoltam villantok egyet a kemencével és sütök nekik jófajta énféle pizzát.
Megcsináltam mindent, 3,5 óra alatt kőkeményen felfűtöttem a kemencét. Kint mínusz 10 körül, nagyon hideg, muszáj volt a pálinkát is elővenni. ;-) Elkezdtem sütni, de valami nem stimmelt. Hiába volt bedurrantva, éreztem, hogy nem volt elég meleg a kemence. Lassan, 10 perc alatt sült meg a pizza, hogy ehető állapotú legyen. 8 pizzát jó másfél óra alatt tudtam megsütni úgy, hogy nem lettek a legjobbak. Persze rá is jöttem, hogy miért. Kint hideg, azt a hideget szívja be a kemence, és ez egyből a pizzák felett süvít el befelé, majd úgy jön ki.

Úgy döntöttem a következő sütögetést elhalasztom tavaszra amikor már jó idő van, nem is próbálkozok.

Luigi
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 31
Csatlakozott: 2008. szeptember 8., hétfő 22:13

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: Luigi » 2009. január 21., szerda 22:21

Gabi!

Nem röhöglek ki, én is szoktam mindenfélét sütni. Írtam is, de szándékosan elrejtettem a feltétek közé a továbbiakat). De ha már bepötyögtem ezt a tengernyi betűhalmazt próbáld ki egyszer az enyémet is, nem fogsz csalódni benne! Ugyanis a natúr ízeket külön-külön így fogod megérezni. A kevesebb néha több. ;-)

(A pomposon mi van? Fokhagymástejföl, szalonna, hagyma. Mégis zseniális, és nem is kell rá többminden.)

Before
Kemencefűtő
Hozzászólások: 69
Csatlakozott: 2008. december 12., péntek 21:23

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: Before » 2009. január 21., szerda 22:54

DacaGaby írta:Kinek a Papp, kinek a Pappné.....
Nekem a lányuk...

Ha az ilyen pizzáért rajongsz, akkor ezt lesd meg: http://www.indavideo.hu/video/Az_igazi_Pizza

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. január 21., szerda 23:17

Van igazságod. De nálunk a családba van olyan is aki nem szereti az oliva bogyót, mozzarellát a bogyót húzósnak, a sajtot ízetlennek tartja.
Pizzakrémet is saját kezűleg készítek, a natúr paradicsomszószt nem csipázzák. Apróra vágott vöröshagymából, saját főzésű sűrített paradicsomból, bazsalikomból, oregánóból, só, bors, zúzott fokhagymából, kevés cukor, babérlevélből készül és elmondhatom, hogy nem kellett még a kutyával megetetni, pedig 3-5 kg lisztből szoktam alkalmanként csinálni.
Csatolmányok
pizza Daca módra.jpg
pizza Daca módra.jpg (54.27 KiB) Megtekintve 7432 alkalommal
pizza.jpg
pizza.jpg (58.79 KiB) Megtekintve 7419 alkalommal
tészta.jpg
tészta.jpg (37.08 KiB) Megtekintve 7420 alkalommal
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. január 21., szerda 23:22

Before!
Nem gyengusz! Ez amerikai pizza ha jól látom. Nagy test, nagy élvezet.......
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Before
Kemencefűtő
Hozzászólások: 69
Csatlakozott: 2008. december 12., péntek 21:23

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: Before » 2009. január 21., szerda 23:27

Ha már "magyaros", dús pizzáról van szó, akkor a legjobb, ha a következő rétegrendet alkalmazzuk: tészta, paradicsomszósz, mozarella, egyéb feltétek, sajt. ("Trappista", amit akkor se tennék rá, ha nem magyar lenne, de valami hasonló jellegű, olvadós.) A mozarella ad az egésznek némi rágósságot, a felső adag sajt pedig a pirult, ízesebb réteget.

Avatar
Tu-Ja
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 677
Csatlakozott: 2008. július 21., hétfő 13:35

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: Tu-Ja » 2009. január 21., szerda 23:38

Gabikám!

A macskazabálók nemcsak hogy könyörögnének a receptért de még a hitüket is elhagynák és még kutyát is ennének!
Nem is olyan "csenevész" legények mint mi vagyunk. A középső képeden meg nem tudom miért látom ott azt a piktort piros festékkel kenegetni azt az istenadta finom tésztát. Nem tudod ki az a vékonyka kis legény? Az utolsó képet pedig ficirajongóknak meg ne mutasd mert elkérik tőled és Figo-tól meg a többi sztárfocistától autogramot kérnének rá. Olyan gyönyörű mitnt egy nagy focilabda.
Na csak ennyit így estére.
Kemence Baráti Üdv.
Tu-Ja
http://www.kemencesmezeskalacs.hu

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. január 21., szerda 23:56

Before!

Kösz a videóért. Be kell valljam, hogy a Gino's East-ben jártam személyesen. Akkor még nem volt kemencém, így nem volt összehasonlítási alap. Aztmondták a helybéliek, hogyha jót akarunk, akkor menjünk el oda. Megfogadtuk. Az utcán áll a sor, de ott nem barátságtalan zombik vanna a sorban, hanem mindenki beszélget mindenkivel, így hamar eltelik az idő, mire beférsz. Amikor bementünk (hárman), akkor azt láttuk, hogy a szomszéd asztalnál egy akkora pasas, mint négy átlagos szuszogva kűzd egy bazi nagy pizzával, folyik róla a víz, de eszi. Mi megbeszéltük, hogy mi a francnak rendel egymagának egy nagy pizzát, ha nem bírja. Mi rendeltünk egy-egy kicsit az óvatosság kedvéért. Namost amit a videón látunk, az a kicsi. Kb. egy három tagú jóétvágyú, kiéhezett családnak lenne elég, de lehet, hogy maradna is. Amikor kihozták a három kicsi pizzát, akkor nekiláttunk, hősiesen kűzdöttünk, csurgott rólunk a víz, és szuszogtunk is mind a hárman. Így sikerült megennünk az adag egyharmadát. A többit becsomagoltattuk, és még pár napig kitartott. Ez a csikágói pizza, egy incs magas, és végtelen átmérőjű. Sajnos nem vettem olyan tálat, amit direkt pizzának készítenek, és ott árulnak is, mert Európában sehol nem csinálnak ilyet. Vissza meg nem tudtam menni érte.

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. január 21., szerda 23:59

DacaGaby!

Tetszik a pizzád! Tu-Ja-nak igaza van. Honnan van az a véletlenül pontosan oda illeszkedő mini tepsid?

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. január 22., csütörtök 0:07

Egyedi a kicsike, 45cm×90cm. Nem éppen saját gyártmány, de majdnem. Kollégákkal készítettük.
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Before
Kemencefűtő
Hozzászólások: 69
Csatlakozott: 2008. december 12., péntek 21:23

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: Before » 2009. január 22., csütörtök 0:54

Szamo: a videóban mondják is, hogy a KICSI pizza tésztája két font súlyú, vagyis 90 deka, és ez csak a tészta. Nem földi embereknek készül, az is biztos. A nagy pizza tésztája három, a rápakolt sajt egy egész fontot nyom, és itt még nincs vége!
Egyszer mindenképpen megkóstolnám, de alapvetően a vékony tésztájú pizzát szeretem.

Luigi
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 31
Csatlakozott: 2008. szeptember 8., hétfő 22:13

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: Luigi » 2009. január 22., csütörtök 1:00

Emberek, azért a diggókat ne nézzétek le! Szegényebb lenne a világ a konyhájuk nélkül! Nálam pl. a magyaros konyha mellett van rangban.


Végülis mindenki úgy csinálja ahogy akarja, én is leírtam az általam kedveltet. Nekem ez jön be, másnak a magyaros, ezen nem veszünk össze.
Mintahogy valaki el sem tudja képzelni, hogy milyen lehet az a Szabolcsi töltött káposzta. Apró gombócok, édes káposztalevélbe töltve, paradicsommal főzve. Tálaláskor leöntve tejföllel, friss kenyérrel. Sőt, sokan húzzák a szájukat, hogy pfujj, miaz?!? Hogylehet, hogy nem savanyított a káposzta?!? Paradicsom?!? Broáf! Az ország nagy részén nem is ismerik! Pedig... el sem tudják képzelni.

Avatar
Robrt
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 657
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: Robrt » 2009. január 22., csütörtök 13:12

Gaby,
nem is te lennél, ha egy kisebb pizzát kreáltál volna. Már megszoktam azokat a "kis" adagokat, amelyeket egyszuszra odakészítel :)

Személy szerint én is olasz pizza párti vagyok és azt szoktam csinálni. Bár én is teszek rá sok mindent, de néha a kevesebb tényleg több. Sok esetben, ah veszem a pizzát, akkor csak Margarita pizzát kérek, amin paradicsom és sajt van általában, persze a frisds bazsalikom nálunk nem jellemző a pizzériákban.

Luigi,

a múltkor én is a hidegben sütöttem pizzát és nem jöttem rá miért nem sikerült. Sajnos én újítottam is, mert az Olaszországból hozott lisztet használtam por alakú sütőporral kinti hidegbe, így aztán nem is tudtam miért nem sikerült. Sütés közben, - lehet előtte sem - nem jött fel a tészta, nem kelt meg. Olyan tömör nem puha nehezen sülő, néha odaégett vacak lett, úgyhogy beégtem a meghívott barátaim előtt. Persze előtte a meghívásnál kihangsúlyoztam, hogy pizzasütésben én vagyok a király a környéken, és olyat kapnak, hogy megnyalják még az én ujjamat is :)

Szombaton azért lehet teszek még egy próbát, megjött a kedvem a témától ...
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. január 22., csütörtök 23:03

Gaby, kösz a felvilágosítást. Apósom lakatos, és eddig nem jutott eszembe leadni a rendelést, de most hétvégén! Hahaaa!

Before, sajnos hang nélkül néztem meg a videót, mert a család mélyen aludt, de elmentettem, mert nappal is megnézem, ha olyan lesz a helyzet.
A vicc az az egészben, hogy a tészta vékony, nem jön fel a sütés közben olyan nagyon, mint gondolnánk. Így kb. másfél cm tésztához jár 3 és fél centi vastag "feltét", de szerintem ebben az esetben a tészta az alátét. Ha teheted próbáld ki.

Uraim és hölgyeim! Az élmények hatására megkérdeztem néhány bennszülöttet, hogy mitől ilyen a pizza Csikágóban. A válasz a következő: ott élt Al Capone, akit a gonosz redőrök elfogtak két emberölés közben, mert elfelejtette befizetni az adót, és ezért elítélték. Az emberölés a tárgyaláson nem jött szóba. A történethez még hozzá tartozik, hogy a "társaságnak", akiket vezetett nagy volt a honvágya, és gyakran buliztak. Közben egyre több pénzük lett, és kissé eltúlozták a költekezést, és a pizza méretét. Hát ez a csikágói különlegesség története.

Luigi
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 31
Csatlakozott: 2008. szeptember 8., hétfő 22:13

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: Luigi » 2009. január 22., csütörtök 23:08

Robrt írta: Luigi,

a múltkor én is a hidegben sütöttem pizzát és nem jöttem rá miért nem sikerült. Sajnos én újítottam is, mert az Olaszországból hozott lisztet használtam por alakú sütőporral kinti hidegbe, így aztán nem is tudtam miért nem sikerült. Sütés közben, - lehet előtte sem - nem jött fel a tészta, nem kelt meg. Olyan tömör nem puha nehezen sülő, néha odaégett vacak lett, úgyhogy beégtem a meghívott barátaim előtt. Persze előtte a meghívásnál kihangsúlyoztam, hogy pizzasütésben én vagyok a király a környéken, és olyat kapnak, hogy megnyalják még az én ujjamat is :)

Szombaton azért lehet teszek még egy próbát, megjött a kedvem a témától ...
Előtte már vagy 4-szer sütöttem pizzát a kemencébe és mindig tökéletesre sikerült. Azelőtt sütőben meg számtalanszor. Én mindig ugyanígy készítem el a tésztát, és ugyanúgy nem sikerült rendesen. Biztos, hogy a beáramló túl hideg levegő volt az oka.

A beharangozás nálam is hasonló volt, miután az összes előtte lévő alkalommal az egekig lettem dícsérve! :lol: Nekem volt olyan is, hogy szabályosan odaragadt a kemence aljához a pizza. Mérgemben be is vágtam egyet a parázs közé! :|

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. január 22., csütörtök 23:20

Ne bánkódjatok!

Ez mindenkivel megesik. Több sikertelen kísérlet után a következő szabályt alkalmazom, ha pizzát sütök, de általában is igaz a dolog:

A kemencét kissé túl kell fűteni. A pizzának nem árt, annyira úgysem tudod, legalább hamarabb kész lesz.

Van még egy szabály, amit szintén saját tapasztalat alapján alkottam: Soha ne reklámozd túl a terméket előre, mert a kemencézés veszélyes üzem. Én pogácsával szoktam néha leégni, de azért egyre kevesebbszer ;)

Before
Kemencefűtő
Hozzászólások: 69
Csatlakozott: 2008. december 12., péntek 21:23

Re: Pizza

Hozzászólás Szerző: Before » 2009. január 23., péntek 0:15

Én a palacsintával jártam így a hétvégén. Épp nemsokkal előtte dicsekedtem, hogy hosszú évek óta nem rontottam el palacsintát, erre most kísérletezni támadt kedvem... Na, egy örök tanulság, és egy ebből levont ingyen jótanács: soha ne tegyetek alkoholt a palacsintatésztába!

Válasz küldése