Sziasztok !
Mondhatom, hogy félig-meddig a Bajai csatorna partján nőttem fel, hiszen apám Bezdáni. Itt mindenhol a csatorna mentén a bajai halászlét főzik, már több mint százötven éve.Tanúsíthatom, hogy tényleg csak hal,víz,só,paprika,és hagyma kell hozzá. Tudom, hogy már a dédapám is így készítette az 1800-as években. Persze gyufatésztával. Ami nem így készül az lehet finom, de nem bajai halászlé. Szentségtörésnek számít bármi mást beletenni. Akkor tudsz jó halászlét főzni, ha minél több féle halból,és minél frissebb, lehetőleg nem fagyasztott halból kell főzni.
És NAGYON lényeges az őrölt paprika minősége. Szupermarketben, legyen bármilyen híres-neves, drága, stb..nem lehet olyan paprikát venni ami felvenné a versenyt egy házi piros paprikával, őrlés előtt kézzel válogatnak, magja és csumája nem kerül bele, és napon szárítanak. Itt vajdaságban is csak két falut tudok ahol elfogadható minőségű paprikát lehet venni ( nem téglaszínű, nem narancssárga, nem barna, hanem piros ). Ez a két hely Bezdán és Martonos.
A bajai halászlé ráadásul nem is a hagyományos alakú bográcsban készül, hanem egy olyanban aminek az alja szélesebb, és felfelé szűkül egy kicsit. Ja, és alapléről szó sem lehet. Tehát akkor ez az igazi bajai halászlé :
1.A bogrács aljára szórjuk az apróra vágott hagymát. ( minden kiló halhoz egy nagy fej ).
2. Beletesszük a bográcsba a besózott , beirdalt halszeleteket. Alulra a keményebb részeket (fej ). Alaplé nincs,és a halak nincsenek kifilézve ! Öregapám mondta, hogy nem kell keresni a szálkát, azért találsz, mert keresed !
3. Felöntjük anny vízzel hogy a halakat ellepje.
4. Feltesszük a tűzre, és erős lángon forralni kezdjük. Keverni TILOS ! Маx. a bográcsot forgrassuk jobbra-balra.
5. Amikor forrni kezd, habosodni kezd a lé. Ez lassan magától eltűnik ( úgy mondják : eldobja a habját ).
6. Amikor eldobta a habját, akkor tesszük bele a törött paprikát. Egy nagy púpos evőkanál minden kilóra.
7. Ettől kezdve lehet kóstolgatni a só miatt..addig sózzuk amíg úgy érezzük hogy jó. Öregapám már annyiszor főzött halat, hogy a sót is előre tette bele, tudta már mennyi kell.
8. A forrás kezdetét jegyezzük meg, ugyanis innen számítva nagy halak-nagy szeletek esetén max 45 perc múlva kész a halászlé. Kisebb halaknál a 35 perc is elég.
9. Alapszabály : a forrásnak nem szabad megállni egy pillanatra sem, sőt, lobogó tűzön kell főzni, túlforralni nem lehet.
Nyáron , amikor van rá lehetőség, a halászlébe lehet dobni még egy egész friss zoldpaprikát, és egy bevagdosott paradicsomot, de az a maximum. Semmiféle extra kocka, füszer nem kell bele.
Gondoljunk bele : A bajai halászlé története onnan ered , hogy annak idején a Duna mellet azon a környéken rengeteg vizimalom működött. Az ott élő-dolgozó embereknek mijük volt kéznél ? Só, paprika, liszt, hal, hagyma és kés. A tésztához ott volt a liszt. Nem gondoljátok tán hogy nekiálltak filézni a halat, urambocsá passzírozni...stb. A létező legegyszerűbb halászlét főzték, és higyjétek el, a halászlékockától nem lesz finomabb. A haltól lesz finom. Mindenképpen kell bele ponty, anélkül nem lehet, de ha igazán jót akarunk főzni, akkor kell mellé valamilyen ragadozó hal ( lehetőleg csuka, törpeharcsa, harcsa, bármi ). Édes húsú hal nem jó : amúr, busa. Én egyszer hét féle halból főztem..hát az valami frenetikus volt.
A bajai halászlé mellé természtesen jár a gyufatészta. Bezdánban úgy eszik a halászlét, hogy először mindenki csak tésztát és levet szed, utána jöhet a hal+lé+tészta. Huh..remélem nem voltam unalmas.
http://bajaihalfozofesztival.hu/index.p ... Itemid=104