Tejberizs
Tejberizs
Üdv. kemencés társaim!
A ősszel beszélgettem egy 70 év feleti nénikével, / hát miről? természetesen a kemencézésről /, és azt a kérdés tette fel nekem hogy tejberizst készítettem -e már a kemencében. Mondom neki, hogy még nem, de rögtön felmerült bennem a kérdés irányába, hogy nem ég-e le. Azt mondja próbáljam meg nyugodtan.
Én megpróbáltam.
1 l tej, 2 kanál cuko,r egy csipet só, és 2,5 dl rizs.
- zománcos edénybe készült
Kb. 40 perc alatt elkészült.
Amikor kivettem azt hittem összeégett az egész, de csak a a tetején a pille sült meg aranybarnára, s mikor belekanalaztam a rizsszemek darbonként hullottak szét, és csodálatos íze volt.
Javaslom kipróbálásra.
Üdv. Schubert!
A ősszel beszélgettem egy 70 év feleti nénikével, / hát miről? természetesen a kemencézésről /, és azt a kérdés tette fel nekem hogy tejberizst készítettem -e már a kemencében. Mondom neki, hogy még nem, de rögtön felmerült bennem a kérdés irányába, hogy nem ég-e le. Azt mondja próbáljam meg nyugodtan.
Én megpróbáltam.
1 l tej, 2 kanál cuko,r egy csipet só, és 2,5 dl rizs.
- zománcos edénybe készült
Kb. 40 perc alatt elkészült.
Amikor kivettem azt hittem összeégett az egész, de csak a a tetején a pille sült meg aranybarnára, s mikor belekanalaztam a rizsszemek darbonként hullottak szét, és csodálatos íze volt.
Javaslom kipróbálásra.
Üdv. Schubert!
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!
- DacaGaby
- Tiszteletbeli kemencebence tag
Re: Tejberizs
Helló szomszéd!
Tágra nyitott szemekkel olvastam a tejberizsedet! Nem hallottam még róla! DE! Esküszöm kipróbálom a napokban, ciki vagy nem, de én nagyon szeretem!
Sajnos a kenyérsütés mégsem jött össze a beígért teknőt sem kaptam meg, na de nem ezen múlott, hanem a szabadidőmön. Az ünnepekre is már kedd este/éjszaka befűtök, hogy szerda este elkészüljek mindennel. Bevállaltam egy kis "bér sütést" töltött pulykát és kacsát kell sütnöm cimboráknak, úgyhogy kedd estétől csütörtök reggelig nem fog kihűlni a kemence.
Jó sütögetést az ünnepekre!
Tágra nyitott szemekkel olvastam a tejberizsedet! Nem hallottam még róla! DE! Esküszöm kipróbálom a napokban, ciki vagy nem, de én nagyon szeretem!
Sajnos a kenyérsütés mégsem jött össze a beígért teknőt sem kaptam meg, na de nem ezen múlott, hanem a szabadidőmön. Az ünnepekre is már kedd este/éjszaka befűtök, hogy szerda este elkészüljek mindennel. Bevállaltam egy kis "bér sütést" töltött pulykát és kacsát kell sütnöm cimboráknak, úgyhogy kedd estétől csütörtök reggelig nem fog kihűlni a kemence.
Jó sütögetést az ünnepekre!
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi

DacaGabi

Nagyon jól hangzik, imádom a tejberizst. Jelenleg kemence híján rizottószerűen csinálom, úgy is nagyon finom, de ha kész lesz a kemencém, tuti kipróbálom így is.
Üdv Mindenki!
Szeretném Schubert kolléga szavait alátámasztani!
Szezonnyitó főzésem, és egyben a Feketetói vásárból beszerzett egyik köcsög felavatása alkalmából tejberizst követtem el.
Ezt a kis edénykét direkt erre hoztam, és csak erre lesz használva.
Fincsike ez az étek is!
Szeretném Schubert kolléga szavait alátámasztani!
Szezonnyitó főzésem, és egyben a Feketetói vásárból beszerzett egyik köcsög felavatása alkalmából tejberizst követtem el.
Ezt a kis edénykét direkt erre hoztam, és csak erre lesz használva.
Fincsike ez az étek is!
Kemencére fel! Hej!
Szia Életjel!
Igen jól sikerült ez az avatás!
Nagyon fincsinek néz ki a tejberizsed, GRATULA!
Igen jól sikerült ez az avatás!

Nagyon fincsinek néz ki a tejberizsed, GRATULA!
K.B.Ü. Papi (aki születésekor a 3 333 162 411. ember volt a földön)
1.§ Amit ma megsüthetsz, ne halaszd holnapra!
2.§ A kemencézés legfontosabb eszköze a dugóhúzó!
1.§ Amit ma megsüthetsz, ne halaszd holnapra!
2.§ A kemencézés legfontosabb eszköze a dugóhúzó!
Köszike!
Schubert-féle recept szerint csináltam, csak megspékeltem egy csomag vanilliás cukorral.
Schubert-féle recept szerint csináltam, csak megspékeltem egy csomag vanilliás cukorral.
Kemencére fel! Hej!
Üdv. Életjel!
Örülök, hogy sikerült megalkotnod e remek eledelt, s egyben gratulálok is hozzá!!!!!
Csak javasolni tudom mindenkinek, hogy készíse el e remek gyerekeledelt.
Üdv. Schubert!
Örülök, hogy sikerült megalkotnod e remek eledelt, s egyben gratulálok is hozzá!!!!!
Csak javasolni tudom mindenkinek, hogy készíse el e remek gyerekeledelt.
Üdv. Schubert!
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!
De tuti kis edény
Nagyon tetszik. A tejberizst én is ki fogom próbálni. Gratula

Nagyon tetszik. A tejberizst én is ki fogom próbálni. Gratula

Ne próbáld! Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld! (Yoda)
Szia!
Hát, ahogy emlékszem,amikor főztem, nem volt több 6-8 foknál,mert fáztam! Fel is kellett vennem még egy pulcsit!
Komolyan: átlagos főzési hőmérséklet.
Hát, ahogy emlékszem,amikor főztem, nem volt több 6-8 foknál,mert fáztam! Fel is kellett vennem még egy pulcsit!

Komolyan: átlagos főzési hőmérséklet.
Kemencére fel! Hej!
- gera
Sziasztok
Én is kipróbáltam a tejberizst
Nagyon szuper lett.A vendégeink is nagy szeretettel ették.El is fogyott, pedig addigra már mindenkinek lett egy púpja
a leves, pöri,sülthús után.
Én több cukrot raktam bele, tehát 1 literhez 3-4 kanállal, mert édesszájúak vagyunk.

Én is kipróbáltam a tejberizst

Nagyon szuper lett.A vendégeink is nagy szeretettel ették.El is fogyott, pedig addigra már mindenkinek lett egy púpja

Én több cukrot raktam bele, tehát 1 literhez 3-4 kanállal, mert édesszájúak vagyunk.
- Csatolmányok
-
- DSCF3109.jpg (58.46 KiB) Megtekintve 4746 alkalommal
"Látni, amit mindenki lát, és gondolni, amit még senki sem gondolt." Szent-Györgyi Albert
K.B.Ü. Peti
Kandallóm: https://lh6.googleusercontent.com/-Zqt0 ... G_0879.JPG
K.B.Ü. Peti
Gera légy üdvözölve a tejberizst kipróbálók táborában!
Üdv: Schubert!!!!!
Üdv: Schubert!!!!!
Sziasztok!
Tejberizsből ilyen édes finomságot is lehet sütni. Egyébként kelt tésztába van töltve és csiga formára feltekerve és kinyújtva. A töltelék lehet pl. főt krumpli, káposzta hasonlóan mint a réteshez elkészítve. A képek magukért beszélnek.
Tejberizsből ilyen édes finomságot is lehet sütni. Egyébként kelt tésztába van töltve és csiga formára feltekerve és kinyújtva. A töltelék lehet pl. főt krumpli, káposzta hasonlóan mint a réteshez elkészítve. A képek magukért beszélnek.
- Csatolmányok
-
- Sül az olajban.jpg (35.49 KiB) Megtekintve 4519 alkalommal
-
- Béles feltekerve.jpg (29.65 KiB) Megtekintve 4519 alkalommal
-
- Tejberizses béles.jpg (31.55 KiB) Megtekintve 4519 alkalommal
Taita
ami még lemaradt :
- Csatolmányok
-
- A végeredmény.jpg (36.52 KiB) Megtekintve 4519 alkalommal
-
- Megsülve és porcukrozva.jpg (38.53 KiB) Megtekintve 4519 alkalommal
Taita
- karádpisti
Taita!
Ez nagyszerűen néz ki!
Ilyet még nem is láttam,biztosan nagyon finom,ki fogom próbálni én is,gratulálok!
Ez nagyszerűen néz ki!

Ilyet még nem is láttam,biztosan nagyon finom,ki fogom próbálni én is,gratulálok!

Üdvözlettel,karádpisti!
"Az ember döntésén múlik,hogy beteljesíti-e sorsát,ami által valóban ember lehet,vagy pedig a létezés misztériuma köré szőtt teóriáknak él."
"Az ember döntésén múlik,hogy beteljesíti-e sorsát,ami által valóban ember lehet,vagy pedig a létezés misztériuma köré szőtt teóriáknak él."
- Ildikó
Taita!

- gera
Taita

"Látni, amit mindenki lát, és gondolni, amit még senki sem gondolt." Szent-Györgyi Albert
K.B.Ü. Peti
K.B.Ü. Peti
Üdv mindenkinek!
úgy látom már két éve senki sem főz tejberizst, vagy csak nem publikálja.
Aki még nem próbálta ezt a finom "gyerekcsemegét"- javaslom legközelebb a csülök mellé egy kis edénybe tegyen be, pláne ha gyermekei is vannak. nem lesznek hálátlanok érte. mint minden ez is másabb kemencében.
További jó főzögetést mindenkinek
üdv. schubert!
úgy látom már két éve senki sem főz tejberizst, vagy csak nem publikálja.
Aki még nem próbálta ezt a finom "gyerekcsemegét"- javaslom legközelebb a csülök mellé egy kis edénybe tegyen be, pláne ha gyermekei is vannak. nem lesznek hálátlanok érte. mint minden ez is másabb kemencében.
További jó főzögetést mindenkinek
üdv. schubert!
Kérdés gazdagodott-e a tejberizsfőzők tábora az elmúlt évben????
Ha igen akkor kérnénk egy kis beszámolót
Üdv. egy tejberizsfőző elvetemült kemencés!!!
Ha igen akkor kérnénk egy kis beszámolót
Üdv. egy tejberizsfőző elvetemült kemencés!!!
- takijoci
Jelentem pár hete a párom nekilátott és a gyerekek kívánságára immár rendszeresen készít!
Igaz még csak sütőben készült, de ki fogjuk próbálni kemencében is!
Igaz még csak sütőben készült, de ki fogjuk próbálni kemencében is!
takijoci
A bort tisztán szeretem, a pálinkát pedig piszkosul!
Kemencém építése: https://plus.google.com/photos/10764661 ... JCT56PIuAE
takijoci
A bort tisztán szeretem, a pálinkát pedig piszkosul!
Kemencém építése: https://plus.google.com/photos/10764661 ... JCT56PIuAE
- DacaGaby
Mióta mobilkemencém van, újra sláger a kemencés tejberizs.
Kicsit elcsosztam ma, mert hamar beraktam, nagyon meleg volt még a kemence és kifutott a tej.
Na, de türelmetlen volt a társaság, azt hitték, hogy mikrohullámú kemence, beállítom 5 percre és csilingel, hogy készen van....
3 liter tejből, 3 bögre rizsből és egy csomag aszalt sárgabarackból csináltam gyümölcsös rizst!
A vendégek, csak hümmmögtek, nyeltek, hümmmögtek és csak nyeltek.......!!!

Kicsit elcsosztam ma, mert hamar beraktam, nagyon meleg volt még a kemence és kifutott a tej.

Na, de türelmetlen volt a társaság, azt hitték, hogy mikrohullámú kemence, beállítom 5 percre és csilingel, hogy készen van....
3 liter tejből, 3 bögre rizsből és egy csomag aszalt sárgabarackból csináltam gyümölcsös rizst!
A vendégek, csak hümmmögtek, nyeltek, hümmmögtek és csak nyeltek.......!!!

- Csatolmányok
-
- resized_image (4).jpg (24.46 KiB) Megtekintve 3399 alkalommal
DacaGabi

DacaGabi

- laca55

Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni !
K.B.Üdv: laca
K.B.Üdv: laca

Én meg csak hümmögök, hümmögök! Na, meg sóhajtozok, meg sóhajtozok! Mennyire szeretném Én ezt a tejberizst!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gabikám Dinnyésen dobhatnátok egy pár kilót belőle. nagyon finom reggeli lenne a nem "parasztgyomrúaknak".

köszönettel. üdv. Lili
.
Mottó nélkül is forog a föld!
- Siógabi
Gaby!
Nagyon jól néz ki, de semmi vanilliáscukor?
Csak tej meg rizs?
Üdv: Gábor
Nagyon jól néz ki, de semmi vanilliáscukor?

Üdv: Gábor
Kemencém:
https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83
https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83
- DacaGaby
......druszám dehogynem! Csak azt nem írtam oda: literenként 6 evőkanál cukor és egy evőkanál vaníliás cukor.
Ha lúd, akkor legyen kövér! Édesszájúak vagyunk, melegen picit túlzónak tűnt a cukormennyiség, de kihűlve hidegen tökéletes volt!!!

Ha lúd, akkor legyen kövér! Édesszájúak vagyunk, melegen picit túlzónak tűnt a cukormennyiség, de kihűlve hidegen tökéletes volt!!!

DacaGabi

DacaGabi

Gaby koma
ez mennyei lehetett.
Azt hiszem mihamarabb kipróbálom.....csak egy kicsit legyen tűzálóbb a lábam

Üdv Csirijó
Inkább legyek egy kicsit tulsúlyosan boldog, mint soványan boldogtalan!
Inkább legyek egy kicsit tulsúlyosan boldog, mint soványan boldogtalan!
- Barat67
Mára eléggé meghűlt a lakás belső hőmérséklete és ennek jó ürügyén felfűthettem a búbost. Mivel már régen ettem tejbe rizsát, ezért gondoltam hogy teszek egy próbát és elkészítem a kemencés változatát. Mivel egy kicsit gyanakvó voltam, talán elő vigyázatosság miatt is, ezért a lábast bele tettem egy tepsibe és így toltam be a felfűtés alatt álló kemence egyik oldalába. Félve attól, hogy kifog futni a tej... De szerencsére ez nem történt meg. 1 liter tej hozzáadásával készítettem el a tejberizst az itt korábban leírt formában. Mondanom se kell, hogy csak a betevést tudtam megörökíteni, mert mire készen lett haza jött a család minden tagja és mindenki ment az illatok után. Mire elő kaptam volna a fényképezőgépet, már csak a lábas legalján volt itt ott egy kis rizsa.
Üdvözlettel:
Barat67
Barat67
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni kb.mekkora hőmérsékleten kell a tejberízst betenni a kemibe, és mennyi a főzési idő?
- DacaGaby
....maradék hőn szoktuk csinálni, olyan hőmérsékleten, amin csak száradna pl. a kelt tészta, nem sülne. Ez nagyjából 180°C körül ill. alatta van, de kemencétől függ minden tényező. Ebbe a hőmérsékletbe ha beteszel 1 liter hideg tejet egy bögre rizs és 4-6 evőkanál cukor társaságában (mobilkemencébe), akkor kb, 40-50 perc alatt készül el. Ha kicsit rásegítesz, pl. előre megmelegíted a tejet, akkor lerövidítheted ezt az időt.
DacaGabi

DacaGabi

Köszi!
Sziasztok! Kipróbáltam a tejberizst, de kemény állagu ragacsos lett. Szerintetek mi volt a hiba?
-
Lehet a rizzsel volt a gond... mondjuk tejberizsnél ne várd, hogy pergős lesz...