Malacsütés
Malacsütés
Sziasztok!
Egy hete sütöttem kemencében egy kb. 20-22 kg-s malacot.
4:30 perc alatt készült el.Kettő órát volt alufólia alatt, a többi a pirítás volt.
18 fős társaság nem tudta az egészet megenni,pedig mindenki degeszre ette magát.
http://gallery.site.hu/u/katyca/indepen ... 7.JPG.html
A hétvégén még sütöttem egy kenyeret és egy kemencés lángost is.
http://gallery.site.hu/u/katyca/indepen ... 4.JPG.html
Nagyon jó lett mindegyik.
Egy hete sütöttem kemencében egy kb. 20-22 kg-s malacot.
4:30 perc alatt készült el.Kettő órát volt alufólia alatt, a többi a pirítás volt.
18 fős társaság nem tudta az egészet megenni,pedig mindenki degeszre ette magát.
http://gallery.site.hu/u/katyca/indepen ... 7.JPG.html
A hétvégén még sütöttem egy kenyeret és egy kemencés lángost is.
http://gallery.site.hu/u/katyca/indepen ... 4.JPG.html
Nagyon jó lett mindegyik.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Zemann 2008. november 10., hétfő 16:04-kor.
Megsütöm,megeszem!
Re: Malacsütés
Üdv Zemann!
NAgyon jól néz ki malacka!
Mi holnap sütünk egy kis bőrös malac combot és egy kis csülköt. Remélem hasonló sikerrel, mint Te!
Készítek képet és megmutatom majd, hogy mi sült ki belőle!
NAgyon jól néz ki malacka!

Mi holnap sütünk egy kis bőrös malac combot és egy kis csülköt. Remélem hasonló sikerrel, mint Te!
Készítek képet és megmutatom majd, hogy mi sült ki belőle!

üdv: Saskakas
Re: Malacsütés
Szia!
Nagyon jól néz ki malacka.Én biztos hogy betegre ettem volna belőle magam.
Üdvözöllek az oldalon!
Nagyon jól néz ki malacka.Én biztos hogy betegre ettem volna belőle magam.
Üdvözöllek az oldalon!
K.B.Ü.
-----------
Öregsas
-----------
Öregsas
Re: Malacsütés
Sziasztok!
Én pl. majdnem hányásig ettem magamat belőle.
Eszméletlen jó volt.
Az az igazság,hogy a haver édesapja(aki adta a malacot) azt mondta,hogy elpocsékolom csak.Ezért nagyon ráfigyeltem a dologra.
A végén meg azt mondta,hogy "hááát...nem gondoltam volna".
A jó kis foghagymás,erőspistás,sós fűszereknek volt 3 napja arra,hogy beszívódjanak.Igaz,hogy ránk jött ez a tavaszi meleg és ezért beraktam a fagyóba egy picit a malacot,de így is elég volt neki.
Volt mellé egy kis krumpli+szalonna+hagyma+foghagyma kemencében megsütött köret...bár azt annyira nem akarták enni.Mindenki inkább a malacból tépett magának egy-egy nagy darabot.

Üdv.
Zémann,alias Tóth Krisztián
Én pl. majdnem hányásig ettem magamat belőle.

Eszméletlen jó volt.
Az az igazság,hogy a haver édesapja(aki adta a malacot) azt mondta,hogy elpocsékolom csak.Ezért nagyon ráfigyeltem a dologra.
A végén meg azt mondta,hogy "hááát...nem gondoltam volna".
A jó kis foghagymás,erőspistás,sós fűszereknek volt 3 napja arra,hogy beszívódjanak.Igaz,hogy ránk jött ez a tavaszi meleg és ezért beraktam a fagyóba egy picit a malacot,de így is elég volt neki.
Volt mellé egy kis krumpli+szalonna+hagyma+foghagyma kemencében megsütött köret...bár azt annyira nem akarták enni.Mindenki inkább a malacból tépett magának egy-egy nagy darabot.

Üdv.
Zémann,alias Tóth Krisztián
Megsütöm,megeszem!
Re: Malacsütés
Sziasztok!
Szeretném bemutatni a mai malac comb és csülök sütésünk eredményeit!
Szeretném bemutatni a mai malac comb és csülök sütésünk eredményeit!

- Csatolmányok
-
- csülökéscomb2.jpg (52.81 KiB) Megtekintve 24591 alkalommal
-
- csülökéscomb1.jpg (58.51 KiB) Megtekintve 24349 alkalommal
üdv: Saskakas
Re: Malacsütés
Isteni lehetett!
Mennyi idő alatt sült meg és mennyit tüzeltél "alá"?
Mennyi idő alatt sült meg és mennyit tüzeltél "alá"?
Megsütöm,megeszem!
- DacaGaby
- Tiszteletbeli kemencebence tag
- Hozzászólások: 2290
- Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Re: Malacsütés
Sziasztok!
Nagyon jól néznek ki a malackák, szépek, gusztusosak! Én is sütöttem már, de feldarabolva. Gondoltam hamarabb megsül. Nem volt ilyen dizájnos, de azért finom volt.
Nagyon jól néznek ki a malackák, szépek, gusztusosak! Én is sütöttem már, de feldarabolva. Gondoltam hamarabb megsül. Nem volt ilyen dizájnos, de azért finom volt.
- Csatolmányok
-
- malac.jpg (53.26 KiB) Megtekintve 24540 alkalommal
-
- malac1.jpg (35.19 KiB) Megtekintve 24335 alkalommal
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi

DacaGabi

Re: Malacsütés
Sziasztok!
A hónap utolsó napján ismét malacot fogok a kemencében sütni.
Elterveztem,hogy most a pácolástól fotózom az eseményt.
A végén pedig szépen felírok ide mindent.
Ja...azért az előző nap sütünk egy kis kemencés lángost.... nyam-nyam.
A hónap utolsó napján ismét malacot fogok a kemencében sütni.
Elterveztem,hogy most a pácolástól fotózom az eseményt.
A végén pedig szépen felírok ide mindent.
Ja...azért az előző nap sütünk egy kis kemencés lángost.... nyam-nyam.
Megsütöm,megeszem!
Re: Malacsütés
Ááá...nem.
Egy hagyományőrző csoport vagyunk.Az egyik tagnak van egy tanyája itt,a karcagi határban.
Vendégek jönnek és most tartjuk ez évi első összejövetelünket.Kb. 30-an leszünk a kis tanyában(sok jó ember....).
Persze egy kis éneklés,citerázás,borozgatás,lovaglás az mind-mind hozzátartozik az ilyen megmozdulásokhoz.
www.pusztairoka.extra.hu

Egy hagyományőrző csoport vagyunk.Az egyik tagnak van egy tanyája itt,a karcagi határban.
Vendégek jönnek és most tartjuk ez évi első összejövetelünket.Kb. 30-an leszünk a kis tanyában(sok jó ember....).
Persze egy kis éneklés,citerázás,borozgatás,lovaglás az mind-mind hozzátartozik az ilyen megmozdulásokhoz.
www.pusztairoka.extra.hu

Megsütöm,megeszem!
- DacaGaby
- Tiszteletbeli kemencebence tag
- Hozzászólások: 2290
- Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Re: Malacsütés
Igen tudom, végig néztem már a honlapotokat, nagyon tetszik amit csináltok! Itt Nádudvaron 4 éve minden áprilisban megrendezésre kerül egy "Pásztornap" elnevezésű rendezvény, évről évre mindig más-más életformát elevenítenek fel. Szoktak lenni műsorok, bemutatók, fogom javasolni a szervezőknek az egyesületeteket.
Énekelni úgy ahogy, citerázni csak hidegbe tudok, a bort szeretem, lovagolni szintén nem tudok, de azért tetszene egy ilyen buli az biztos!
Kíváncsian várom majd a képsorozatot a malac pácolásáról, sütéséről!
Jó munkát hozzá!
Énekelni úgy ahogy, citerázni csak hidegbe tudok, a bort szeretem, lovagolni szintén nem tudok, de azért tetszene egy ilyen buli az biztos!
Kíváncsian várom majd a képsorozatot a malac pácolásáról, sütéséről!
Jó munkát hozzá!
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi

DacaGabi

- Robrt
- Tiszteletbeli kemencebence tag
- Hozzászólások: 657
- Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59
Re: Malacsütés
Zemann,
gratulálok az egyesülethez! Tájékozódtam a honlapotokon keresztül, érdekelne, hogy Nyíregyházán egy programot (pár lehetőséget felkínálva) milyen feltételekkel tudnátok lebonyolítani. Kérek privát üzenetben, vagy email-ben (info kukac kemencebence pont hu) keress meg ezzel kapcsolatban.
Köszönöm.
gratulálok az egyesülethez! Tájékozódtam a honlapotokon keresztül, érdekelne, hogy Nyíregyházán egy programot (pár lehetőséget felkínálva) milyen feltételekkel tudnátok lebonyolítani. Kérek privát üzenetben, vagy email-ben (info kukac kemencebence pont hu) keress meg ezzel kapcsolatban.
Köszönöm.
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek
Re: Malacsütés
Sziasztok!
Ígértem,hogy a következő malacsütést részletesen leírom Nektek.
Íme a beszámolóm:
Egyesületünk Január végére tervezte az évindító összejövetelét.
Erre az alkalomra, Nagy Magyarország különböző részeiről érkeztek a tagok,illetve a meghívottak.
Ehhez az időponthoz tartozik egy sajnálatos esemény is. Egy éve halt meg egyesületünk fiatal tagja,Oláh Botond. Az Ő emlékére, az összejövetel helyéül szolgáló tanya udvarán felállítottunk egy kopjafát. Egy kopjafát,ami örökké emlékeztetni fog minket.
B.Sanyi barátommal elterveztük,hogy a találkozás alkalmával ismét begyújtjuk a kemencét és megsütünk egy malacot.Szegény kis malacot ki is választottuk csütörtök délelőtt és előre kitervelt,aljas szándékkal, életét vettük! Megmértem,a mérleg 35 kg-t mutatott.M.Laci hazavitte és megperzselte. Én jobban szeretem,ha a malac kopasztva van,de némelyik kunnal nem lehet bírni.Perzselés után kapott egy jó kis pácot. Fokhagyma,Erős Pista,só keverékéből,illetve Édesanyám kent még rá valami titkosat.
Szombaton elővettem kegyelmét és tepsibe kényszerítettem.A 88 cm-es tepsibe csak úgy tudtam belegyömöszölnöm,hogy a hátsó lábait visszatörtem.Aztán alufóliába szépen
bebugyoláltuk.
A kemencét viszonylag hamar fel tudtam fűteni,mivel már délelőtt tüzeltünk bele.Előző este meg egy jó kis túrós tésztát pirítottam meg benne,illetve egy finom sült tök is elkészült mellette.
Idő közben kevertem egy tzaziki jellegű öntetet.
Alufóliában pároltuk bő két órát
.
Aztán lefejtettem egy kis részről a fóliát és megszúrtam a bicskámmal.Könnyedén szaladt bele és szép tiszta lé folyt ki a lyukon.
Akkor levettük az összes fóliát és visszatoltuk
(az orráról sajnos lejött a bőr).
Ekkor dobáltam be a malac mellé az éppen csak izzó parázsba a krumplikat. A köretnek szánt kolbászos,szalonnás,fehérboros savanyú káposztát meg feltettük a sparheltra.
Amikor szép ropogós lett a malac bőre
,kiadtam az ukászt a tálalásra.Sajnos az asztalra felkerült étkekről nem készült fotó
.
25 éhes száj várta,hogy elkezdjem a malacot szétdarabolni.Mindenki kapott malacot,héjában sült krumplit tzazikivel és egy adag káposztát. Volt olyan,aki 3 ember helyett is evett! 30 perc csönd következett csak az evőeszközök csörögtek...
A malacból még reggelre is maradt,így volt,aki 4x lakott jól belőle.
Egy kis kitérő,
Vittem egy infrás hőmérőt és folyamatosan mértem a kemencét kívül,belül.
Csodálkoztam,hogy amikor a kemence jónak tűnt,akkor a külsején voltak pontok,ahol a hőmérséklet 95C° volt!(nem írtam el)A mérőm felső határa 300C°.A belső hőt csak is a végén tudtam megmérni!!Akkor is 275-öt mértem a malac körül.Az ajtóban 235-250 volt.
Én nem gondoltam,hogy bent ennyire meleg lesz.Azt tudtam,hogy kívülről meleg a kemence...mert sütött,de az a 95....
Köszönetnyilvánítás.
Elsőnek megköszönném a segítségeimnek:
M.László;I.Csanád;Gy.Sándor;S.Kata;L.Katyca;
Aztán megköszönném a budakalászi csapat női részlegének,hogy hozta azt a sok finom süteményt(bár volt ott egy fatörzs....
) és Sz. Andrisnak,hogy hozott általa sütött kenyeret.
Az égész cécóhoz kellett kb. 8 óra.Hosszú volt,de megérte.
A visszajelzések alapján megegyeztünk,hogy megismételjük az egészet.
Ígértem,hogy a következő malacsütést részletesen leírom Nektek.
Íme a beszámolóm:
Egyesületünk Január végére tervezte az évindító összejövetelét.
Erre az alkalomra, Nagy Magyarország különböző részeiről érkeztek a tagok,illetve a meghívottak.
Ehhez az időponthoz tartozik egy sajnálatos esemény is. Egy éve halt meg egyesületünk fiatal tagja,Oláh Botond. Az Ő emlékére, az összejövetel helyéül szolgáló tanya udvarán felállítottunk egy kopjafát. Egy kopjafát,ami örökké emlékeztetni fog minket.
B.Sanyi barátommal elterveztük,hogy a találkozás alkalmával ismét begyújtjuk a kemencét és megsütünk egy malacot.Szegény kis malacot ki is választottuk csütörtök délelőtt és előre kitervelt,aljas szándékkal, életét vettük! Megmértem,a mérleg 35 kg-t mutatott.M.Laci hazavitte és megperzselte. Én jobban szeretem,ha a malac kopasztva van,de némelyik kunnal nem lehet bírni.Perzselés után kapott egy jó kis pácot. Fokhagyma,Erős Pista,só keverékéből,illetve Édesanyám kent még rá valami titkosat.
Szombaton elővettem kegyelmét és tepsibe kényszerítettem.A 88 cm-es tepsibe csak úgy tudtam belegyömöszölnöm,hogy a hátsó lábait visszatörtem.Aztán alufóliába szépen

A kemencét viszonylag hamar fel tudtam fűteni,mivel már délelőtt tüzeltünk bele.Előző este meg egy jó kis túrós tésztát pirítottam meg benne,illetve egy finom sült tök is elkészült mellette.
Idő közben kevertem egy tzaziki jellegű öntetet.
Alufóliában pároltuk bő két órát

Aztán lefejtettem egy kis részről a fóliát és megszúrtam a bicskámmal.Könnyedén szaladt bele és szép tiszta lé folyt ki a lyukon.
Akkor levettük az összes fóliát és visszatoltuk

Ekkor dobáltam be a malac mellé az éppen csak izzó parázsba a krumplikat. A köretnek szánt kolbászos,szalonnás,fehérboros savanyú káposztát meg feltettük a sparheltra.
Amikor szép ropogós lett a malac bőre


25 éhes száj várta,hogy elkezdjem a malacot szétdarabolni.Mindenki kapott malacot,héjában sült krumplit tzazikivel és egy adag káposztát. Volt olyan,aki 3 ember helyett is evett! 30 perc csönd következett csak az evőeszközök csörögtek...
A malacból még reggelre is maradt,így volt,aki 4x lakott jól belőle.
Egy kis kitérő,
Vittem egy infrás hőmérőt és folyamatosan mértem a kemencét kívül,belül.
Csodálkoztam,hogy amikor a kemence jónak tűnt,akkor a külsején voltak pontok,ahol a hőmérséklet 95C° volt!(nem írtam el)A mérőm felső határa 300C°.A belső hőt csak is a végén tudtam megmérni!!Akkor is 275-öt mértem a malac körül.Az ajtóban 235-250 volt.
Én nem gondoltam,hogy bent ennyire meleg lesz.Azt tudtam,hogy kívülről meleg a kemence...mert sütött,de az a 95....
Köszönetnyilvánítás.
Elsőnek megköszönném a segítségeimnek:
M.László;I.Csanád;Gy.Sándor;S.Kata;L.Katyca;
Aztán megköszönném a budakalászi csapat női részlegének,hogy hozta azt a sok finom süteményt(bár volt ott egy fatörzs....

Az égész cécóhoz kellett kb. 8 óra.Hosszú volt,de megérte.
A visszajelzések alapján megegyeztünk,hogy megismételjük az egészet.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Zemann 2009. február 10., kedd 14:39-kor.
Megsütöm,megeszem!
- DacaGaby
- Tiszteletbeli kemencebence tag
- Hozzászólások: 2290
- Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Re: Malacsütés
Na, azt elhiszem! Mit is fűzzek hozzá..................a visszajelzések alapján megegyeztünk,hogy megismételjük az egészet.
....... minden elismerésem az egyesület tagjainak a megemlékezést illetően.
A malacsütéshez gratulálok, csodásan néz ki a végeredmény! Kár, hogy a terül-terülj asztalkámról nem készítettél fotót! Ejnye-bejnye! Kérlek legközelebb pótold!
Sok sikert kívánok a továbbiakban az egyesületnek és Neked is!
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi

DacaGabi

-
- Kemencefűtő segéd
- Hozzászólások: 19
- Csatlakozott: 2009. január 22., csütörtök 17:05
Re: Malacsütés
Gratula a malachoz és a közösséghez is! Minden Tiszteletem azoké, akik még tudnak együtt bulizni, szórakozni. Na és ezek a képek!!!
Gratula!
Gratula!
Jézus?!
- Robrt
- Tiszteletbeli kemencebence tag
- Hozzászólások: 657
- Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59
Re: Malacsütés
Nincs mit hozzátennem, csatlakozom az előttem szólókhoz, gratulálok!
Szeretem az ilyen közös dolgokat, azoknak van igazából hangulata, ha sok jó ember összejön egy kis jóra.
Szeretem az ilyen közös dolgokat, azoknak van igazából hangulata, ha sok jó ember összejön egy kis jóra.
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek
Re: Malacsütés
Üdv. Zemann!
Irígyésre méltó a közösségetek, le a kalappal a közösség és malac előtt is.
Üdv. Schubert!
Irígyésre méltó a közösségetek, le a kalappal a közösség és malac előtt is.
Üdv. Schubert!
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!
Re: Malacsütés
Na jó lesz most mááár!! 
Elszáll az egóm!
A társaság tényleg jó...és remélem,hogy így is marad.

Elszáll az egóm!

A társaság tényleg jó...és remélem,hogy így is marad.
Megsütöm,megeszem!
- DacaGaby
- Tiszteletbeli kemencebence tag
- Hozzászólások: 2290
- Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Re: Malacsütés
Zemann!
Nee szerénkeggyééél! Tesséék csak büszkén viseeni a diccséretett!!

Nee szerénkeggyééél! Tesséék csak büszkén viseeni a diccséretett!!




Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi

DacaGabi

-
- Kemencefűtő segéd
- Hozzászólások: 19
- Csatlakozott: 2009. január 22., csütörtök 17:05
Re: Malacsütés
Nem tom jó-e a kérdés helye.
Az Őseim Ősei nem csak vászonfazékban sütöttek-főztek, hanem öntvényben is (lévén tartósabb). Én szerváltam egy ilyet, 1-2 helyen a zománc híja van, nem a főzőfelületen, de nékem bevált. Nem olvasok erről.
Ismeritek? Szeretitek? Milyennek tartjátok?
Előre is köszke, és bocs, ha rossz fórumon érdeklődtem.
K.B.Ü.: Némethke, az Úr Gyermeke
Az Őseim Ősei nem csak vászonfazékban sütöttek-főztek, hanem öntvényben is (lévén tartósabb). Én szerváltam egy ilyet, 1-2 helyen a zománc híja van, nem a főzőfelületen, de nékem bevált. Nem olvasok erről.
Ismeritek? Szeretitek? Milyennek tartjátok?
Előre is köszke, és bocs, ha rossz fórumon érdeklődtem.
K.B.Ü.: Némethke, az Úr Gyermeke

Jézus?!
- DacaGaby
- Tiszteletbeli kemencebence tag
- Hozzászólások: 2290
- Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Re: Malacsütés
Helló!
Öntöttvas edény edény kemencébe? Kitűnő! Egyébként valamelyik topicban volt már róla szó, én vesézgettem a témát néhány kemence baráttal. Hasonlóképpen "működik", mint az agyagedény, minden oldalról egyenletesen adja a át a hőt a benne lévő ételnek, finomra sül, fő benne minden! Én még csak 2× használtam a kemencémben, úgymond "bér sütés-főzés" volt a cimborámnak, de nem volt rá panasz, ellenkezőleg!
Úgyhogy bátran be a kemencébe azt az öntöttvas edényt, és lássuk ki készült benne!
Öntöttvas edény edény kemencébe? Kitűnő! Egyébként valamelyik topicban volt már róla szó, én vesézgettem a témát néhány kemence baráttal. Hasonlóképpen "működik", mint az agyagedény, minden oldalról egyenletesen adja a át a hőt a benne lévő ételnek, finomra sül, fő benne minden! Én még csak 2× használtam a kemencémben, úgymond "bér sütés-főzés" volt a cimborámnak, de nem volt rá panasz, ellenkezőleg!
Úgyhogy bátran be a kemencébe azt az öntöttvas edényt, és lássuk ki készült benne!
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi

DacaGabi

Re: Malacsütés
hali
az öntöttvas edényekkel nekem csak jó tapasztalataim vannak
ugyan olyan jó mint az agyag edények
bármit el lehet késziteni bennük
az öntöttvas edényekkel nekem csak jó tapasztalataim vannak
ugyan olyan jó mint az agyag edények
bármit el lehet késziteni bennük
K.B.Ü.
-----------
Öregsas
-----------
Öregsas
Re: Malacsütés
Én eddig még csak tepsiben illetve "szabadon" sütöttem kemencében.
Viszont az öntöttvas lábasokkal sokat találkoztam már.Egy-egy juh,birka megfőzésénél csak azt használunk.Van,aki teherautó-felniből csinál lábast,de szerintem az csak a szükség törvényt bont elve alapján működik.A legjobb az öntött vas lábas.Egyenletes hőelosztás!!De ezt már előttem elmondták.
Viszont az öntöttvas lábasokkal sokat találkoztam már.Egy-egy juh,birka megfőzésénél csak azt használunk.Van,aki teherautó-felniből csinál lábast,de szerintem az csak a szükség törvényt bont elve alapján működik.A legjobb az öntött vas lábas.Egyenletes hőelosztás!!De ezt már előttem elmondták.
Megsütöm,megeszem!
Re: Malacsütés
Szia ZemannZemann írta:Sziasztok!
Egy hete sütöttem kemencében egy kb. 20-22 kg-s malacot.
4:30 perc alatt készült el.Kettő órát volt alufólia alatt, a többi a pirítás volt.
18 fős társaság nem tudta az egészet megenni,pedig mindenki degeszre ette magát.
http://gallery.site.hu/u/katyca/indepen ... 7.JPG.html
A hétvégén még sütöttem egy kenyeret és egy kemencés lángost is.
http://gallery.site.hu/u/katyca/indepen ... 4.JPG.html
Nagyon jó lett mindegyik.
Nem tudnád esetleg ide feltenni a képeket mert már ezek a linkek valamiért nem müködnek, pedig már U.Gellerrel is beszéltem, és hiába mondta hogy MUUUKODJ



Üdv Csirijó
Inkább legyek egy kicsit tulsúlyosan boldog, mint soványan boldogtalan!
Inkább legyek egy kicsit tulsúlyosan boldog, mint soványan boldogtalan!
Re: Malacsütés
sziasztok!
új tag vagyok a fórumon, s ezúton szeretném kifejezni tiszteletemet az oldal készítőinek és a fórumozóknak!
Nagy örömömre szolgált, hogy / a korábbi hozzászólásokat olvasva/ itt csupa olyan emberke van aki hasonló gondolkodással van a kemencében sütés-főzés, kinti programokkal kapcsolatban mint én .
azért írom ezen sorokat a malacsütés rovatba, mert a jövő héten lesz a fiam óvodai ballagása, és már hetek óta azt kéri, hogy malacot süssek neki a kemencében /amit kb 2 hónapja építettünk édesapámmal, s azóta rengeteg finomságot készítettem benne/. Bár a családom picit óvatos a malacsütéssel kapcsolatban, mondván hogy nem élesben, próba nélkül kellene csinálni. szeretném kérni a tisztelt fórumot látogató tagokat, akik már ezen a téren jártasak. néhány jó tanácsot adjanak, annak érdekében, hogy minden a lehető legjobban sikerüljön. a kérdés alatt persze azt is értem, hogy van-e kialakult tapasztalat a tüzeléssel kapcsolatban is, mert ugyebár 4-5 órán keresztül sül majd a malacka és azért -gondolom- erre is figyelni kellene. olvasom az előző hozzászólásokból, hogy /bár évek óta jól sikerülnek az előre bepácolt húsok, köretek stb../ a pácba tesztek pl erős pistát fokhagymát stb. ezekre én is gondoltam, valamint a pirításkor némi sörrel locsolgatni, de mik azok a fűszerek amik feltétlenül fontosak a siker érdekében. remélem még az előkészületek előtt sikerül jó tippet adnia nekem olyan embernek aki már csinált ilyet.
a válaszokat és ötleteket előre is köszönve üdv krusó
új tag vagyok a fórumon, s ezúton szeretném kifejezni tiszteletemet az oldal készítőinek és a fórumozóknak!
Nagy örömömre szolgált, hogy / a korábbi hozzászólásokat olvasva/ itt csupa olyan emberke van aki hasonló gondolkodással van a kemencében sütés-főzés, kinti programokkal kapcsolatban mint én .
azért írom ezen sorokat a malacsütés rovatba, mert a jövő héten lesz a fiam óvodai ballagása, és már hetek óta azt kéri, hogy malacot süssek neki a kemencében /amit kb 2 hónapja építettünk édesapámmal, s azóta rengeteg finomságot készítettem benne/. Bár a családom picit óvatos a malacsütéssel kapcsolatban, mondván hogy nem élesben, próba nélkül kellene csinálni. szeretném kérni a tisztelt fórumot látogató tagokat, akik már ezen a téren jártasak. néhány jó tanácsot adjanak, annak érdekében, hogy minden a lehető legjobban sikerüljön. a kérdés alatt persze azt is értem, hogy van-e kialakult tapasztalat a tüzeléssel kapcsolatban is, mert ugyebár 4-5 órán keresztül sül majd a malacka és azért -gondolom- erre is figyelni kellene. olvasom az előző hozzászólásokból, hogy /bár évek óta jól sikerülnek az előre bepácolt húsok, köretek stb../ a pácba tesztek pl erős pistát fokhagymát stb. ezekre én is gondoltam, valamint a pirításkor némi sörrel locsolgatni, de mik azok a fűszerek amik feltétlenül fontosak a siker érdekében. remélem még az előkészületek előtt sikerül jó tippet adnia nekem olyan embernek aki már csinált ilyet.
a válaszokat és ötleteket előre is köszönve üdv krusó
A válságra, és az energiamegtakarításra való tekintettel kormányunk lekapcsolta a fényt az alagút végén..
- DacaGaby
- Tiszteletbeli kemencebence tag
- Hozzászólások: 2290
- Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Re: Malacsütés
Kruso!
Ha tutira akarsz menni, akkor Richie32 -vel vedd fel a kapcsolatot, illetve Zemann, Csirijó, GépészLaci barátaimmal. Ők profik ezen a téren!
Én mindenesetre tennék a pácba borsot, köménymagot, babérlevelet, fokhagymát, majorannát, koriandert, szerecsendiót, ízfokozónak kevés cukrot, a rostok lazításához pedig citromlevet, száraz fehérbort, vagy mustárt, attól függ, hogy milyen ízvilágot akarunk elérni. Ha sütés közbe sörrel akarod spriccelgetni egy fogyasztásban lévő sörösüveg száját befogod, megrázod a sört és mintha pezsgőt locsolnál a sört úgy spricceled a malacra. Vagy egy darab szalonnával dörzsölgeted, amit a pecsenyelébe mártogatsz stb. stb. stb.
Ha tutira akarsz menni, akkor Richie32 -vel vedd fel a kapcsolatot, illetve Zemann, Csirijó, GépészLaci barátaimmal. Ők profik ezen a téren!
Én mindenesetre tennék a pácba borsot, köménymagot, babérlevelet, fokhagymát, majorannát, koriandert, szerecsendiót, ízfokozónak kevés cukrot, a rostok lazításához pedig citromlevet, száraz fehérbort, vagy mustárt, attól függ, hogy milyen ízvilágot akarunk elérni. Ha sütés közbe sörrel akarod spriccelgetni egy fogyasztásban lévő sörösüveg száját befogod, megrázod a sört és mintha pezsgőt locsolnál a sört úgy spricceled a malacra. Vagy egy darab szalonnával dörzsölgeted, amit a pecsenyelébe mártogatsz stb. stb. stb.
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi

DacaGabi

Re: Malacsütés
szia DacaGaby,
hááát mit mondjak;
reméltem, hogy lesz válasz pár napon belül, de arra nem számítottam, hogy ilyen hamar. a fűszerekkel kapcsolatban, kb ezeket raknám én is, de pl a citrom eszembe sem jutott volna /azt hittem csak a szájába kell a végén
/; de belegondolva tényleg jó ötlet. megfontolom a tanácsod s még ma megkeresem a tagok közül akiket írtál. közben még jött egy fordulat amivel gondolkodóba estem: nem az ár miatt /pláne hogy felment az élőmalac ára.../ hanem a mennyiség miatt elgondolkodtam, hogy mi lenne ha nem egy 20-25 kg-os kismalacot hanem 1 kb 60 kilósat vennék a környékbeli tsz-től. tudom azt már nem kellene egyben megsütni, hanem darabolva, csak bizonyos részeit /pl csülkök és sztrapacskával. ez többször sikert aratott a társaságnál pláne ha juhtúróval van egy része /persze külön tálban/ csinálva/. a nejem javasolta ezt mondván, így maradna a fagyasztóba is, és még gyenge is lenne a húsa -vagy zsenge?- . mindenképpen azt szeretném hogy itthon csapni fejen hiszen ez lenne a lényeg az egészben -sőt a fiam határozottan kijelentette, hogy ott akar lenni a vágáskor is- s hamár vágunk, perzselünk, akkor nem mindegy?
mégegyszer köszi a hozzászólást, a segítséget s este érdeklődöm a fórumtagoknál
üdv krusó
hááát mit mondjak;
reméltem, hogy lesz válasz pár napon belül, de arra nem számítottam, hogy ilyen hamar. a fűszerekkel kapcsolatban, kb ezeket raknám én is, de pl a citrom eszembe sem jutott volna /azt hittem csak a szájába kell a végén

mégegyszer köszi a hozzászólást, a segítséget s este érdeklődöm a fórumtagoknál
üdv krusó
A válságra, és az energiamegtakarításra való tekintettel kormányunk lekapcsolta a fényt az alagút végén..
- DacaGaby
- Tiszteletbeli kemencebence tag
- Hozzászólások: 2290
- Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Re: Malacsütés
Helló!
Teljesen igazatok van, ízletesebb egy nagyobbacska malac húsa, mint egy "szopós malacé".
Az egybe sütött malacnak meg van a maga fillinge, de tapasztalataim szerint ha kissé összébb van darabolva, jobban átjárja a pác és jobban is át sül. De ez ízlés kérdése, tudom, hogy ebben meg fognak cáfolni, jogukban áll. Kinek a Pap, kinek a Papné! Nekem a Pap lánya!
Teljesen igazatok van, ízletesebb egy nagyobbacska malac húsa, mint egy "szopós malacé".
Az egybe sütött malacnak meg van a maga fillinge, de tapasztalataim szerint ha kissé összébb van darabolva, jobban átjárja a pác és jobban is át sül. De ez ízlés kérdése, tudom, hogy ebben meg fognak cáfolni, jogukban áll. Kinek a Pap, kinek a Papné! Nekem a Pap lánya!

Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi

DacaGabi

Re: Malacsütés
Mi 2007-ben a lányom keresztelőjére süttettünk malacot .Sajnos akkor még nem volt kemencénk,de a malacot mi neveltük (bio),mi pácoltuk(Bérbe sütötték ki).Nem ismertük akkor még egymást a Gabyval,de a fűszerezést totál úgy csináltuk.Remélem látszik valamelyest a képen.Ez az egy kép maradt róla.Kicsit nagyobb volt már a malacka nem "szopós ",tényleg nagyon finom lett!!A vendégsereg legalábbis ezt igazolta,ugyanis elfogyott!!
- Csatolmányok
-
- 2614443.jpg (2.52 KiB) Megtekintve 29075 alkalommal
K.B.Ü.:TALLÉRÉK
Re: Malacsütés
háááát
kezdek hajlani erre a nagyobbacska malacra. az iménti kép Tallerek-től nagyon kicsiben látszik csak, de úgy vettem ki a szavaiból hogy ez sem volt az a választási malac... de sebaj pénteken megyek a jószágért. addig még úgyis kb 3szor változik az álláspont melyiket vegyem meg. árban egyébként kb ugyanaz, hiszen 840 ft kilója a kicsinek és 430 a nagyobbnak. tehát ha nézek egy kb 25-30 kilósat és egy kb 70-80 kilósat hát nem sok a különbség. legfejjebb hangosabb a levágás előtt.....
ha nem vagyok tolakodó várnék még ötleteket bár a DacaGaby javaslata már kezdi eldönteni a "vitát".
további kellemes pünkösdöt mindenkinek!!!
kezdek hajlani erre a nagyobbacska malacra. az iménti kép Tallerek-től nagyon kicsiben látszik csak, de úgy vettem ki a szavaiból hogy ez sem volt az a választási malac... de sebaj pénteken megyek a jószágért. addig még úgyis kb 3szor változik az álláspont melyiket vegyem meg. árban egyébként kb ugyanaz, hiszen 840 ft kilója a kicsinek és 430 a nagyobbnak. tehát ha nézek egy kb 25-30 kilósat és egy kb 70-80 kilósat hát nem sok a különbség. legfejjebb hangosabb a levágás előtt.....
ha nem vagyok tolakodó várnék még ötleteket bár a DacaGaby javaslata már kezdi eldönteni a "vitát".
további kellemes pünkösdöt mindenkinek!!!
A válságra, és az energiamegtakarításra való tekintettel kormányunk lekapcsolta a fényt az alagút végén..
Re: Malacsütés
Drága BarátomDacaGaby írta:Helló!
Teljesen igazatok van, ízletesebb egy nagyobbacska malac húsa, mint egy "szopós malacé".
Az egybe sütött malacnak meg van a maga fillinge, de tapasztalataim szerint ha kissé összébb van darabolva, jobban átjárja a pác és jobban is át sül. De ez ízlés kérdése, tudom, hogy ebben meg fognak cáfolni, jogukban áll. Kinek a Pap, kinek a Papné! Nekem a Pap lánya!

mint szinte mindig, most is egyet kell hogy értsek Veled mind a füszerezés mind a malacméret terén. Bár abban tuloztál hogy profi vagyok a malacsütés témában, hiszen eddig csak nyárson készitettem egybemalacot, bár ugy azonban már többször is, a kemencében én is most születésnapomkor szeretném megmelegiteni a jószágot.
Szerintem legyen az akár nyárson akár kemencében sütve, a pácolást mindenképpen legalább 3-4 nappal a sütés napja előtt meg kell kezdeni és egy teknöben szépen letakarva tárolni a hűvös pincében s néha néha megfürdetni, megmozgatni a páclében.
Sok sikert a sütéshez,




Üdv Csirijó
Inkább legyek egy kicsit tulsúlyosan boldog, mint soványan boldogtalan!
Inkább legyek egy kicsit tulsúlyosan boldog, mint soványan boldogtalan!
Re: Malacsütés
Sziasztok
2 hét múlva szeretném megtartani a születésnapomat, a tanyán. Ötletként felmerült a malac sütés, mivel van kint kemence (igaz egyidős a tanyával ami már 100 éven felül van), és van malac is minden méretben. Egyik barátom el is vállalta, bár ő inkább nyárson szeretné megsütni, mert úgy már csinálta. A kérdésem az lenne, hogy ti melyik megoldást javasoljátok, és tudtok-e valami megbízható receptet, mert azt sajnos nem találtam, gondolom ahány száj annyi recept létezik, de nekünk jó lenne valami általános recept amiből legközelebb már majd tudjuk hogy miből kell kicsit több vagy kevesebb... Ezen kívül nem tudom hogy egy kb 20-25 fős társaság (fele fogyókúrás lány
) részére mekkora malacot érdemes választani? Én 20-25 kilósra gondoltam, a barátom nagyobbra, de szerintem a kisebb gyorsabban kész van. Viszont éhen sem szeretnénk maradni. Bocs a hossza miatt, és várom a tapasztalataitokat...
Kösz előre is
Ádám
2 hét múlva szeretném megtartani a születésnapomat, a tanyán. Ötletként felmerült a malac sütés, mivel van kint kemence (igaz egyidős a tanyával ami már 100 éven felül van), és van malac is minden méretben. Egyik barátom el is vállalta, bár ő inkább nyárson szeretné megsütni, mert úgy már csinálta. A kérdésem az lenne, hogy ti melyik megoldást javasoljátok, és tudtok-e valami megbízható receptet, mert azt sajnos nem találtam, gondolom ahány száj annyi recept létezik, de nekünk jó lenne valami általános recept amiből legközelebb már majd tudjuk hogy miből kell kicsit több vagy kevesebb... Ezen kívül nem tudom hogy egy kb 20-25 fős társaság (fele fogyókúrás lány

Kösz előre is
Ádám
- DacaGaby
- Tiszteletbeli kemencebence tag
- Hozzászólások: 2290
- Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Re: Malacsütés
Ádám!
Ha kicsit lejjebb elolvasod a hozzászólásaimat, akkor megkapod a választ.
De egyébként aki jóízű malacsültet akar enni, az nagyobbacska malacot vesz, vagy ha sok egy egész akkor egy felet, amit legalább 3-4 napig pácban forgat és mindenképpen kemencében süti meg, lehetőleg feldarabolva (csülök, comb, lapocka, oldalas stb.).
Az egyben sütött malac inkább látványos, mint finom. Szerintem nemigazán tud átsülni, inkább csak megpárolódik, megfő. De ízlés kérdése. Én ha főt húst akarok enni ekkor fazékba teszem.
Ha kicsit lejjebb elolvasod a hozzászólásaimat, akkor megkapod a választ.
De egyébként aki jóízű malacsültet akar enni, az nagyobbacska malacot vesz, vagy ha sok egy egész akkor egy felet, amit legalább 3-4 napig pácban forgat és mindenképpen kemencében süti meg, lehetőleg feldarabolva (csülök, comb, lapocka, oldalas stb.).
Az egyben sütött malac inkább látványos, mint finom. Szerintem nemigazán tud átsülni, inkább csak megpárolódik, megfő. De ízlés kérdése. Én ha főt húst akarok enni ekkor fazékba teszem.

Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi

DacaGabi

Re: Malacsütés
Szia Ádám!!!! Már sütöttem több malacot, IGAZA van GABYNAK egészben sütve inkább látványos,inkább csak megfő. Én úgy csináltam hogy látvány is meglegyen,és a hús is jóóóó ropogósra süljön hogy kb. egy 25 kg-os malackát még sütés előtt a hátára fektettem, a gerincénél óvatosan hogy el ne vágjam, bárddal végig vágtam.Természetesen füszeres pácban érleltem 3-4 napig / só, bors,rozmaring,kakukkfű/ A MUSTÁRT-MÉZET én is kipróbálom/.A tepsimbe csináltam egy rácsot,igy semmi nem ég oda az aljára, ráteszem a malacot, lefóliázom és kb. két órát sütöm. Mikor átpárolódott leveszem a fóliát és igy pirítom tovább,sörbe mártogatott szalonnával kenegetem.Ez a látványos része,most jön hogy ""EHETŐ"" is legyen, a gerincénél egy jó éles késsel végig vágom,a rácsot kiveszem, a két fél malacot lefektetem a tepsibe, vissza teszem a kemencébe.Igy azok a részek is megsülnek,megpirulnak amik eddig csak párolódtak. JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!!!!!!!
Üdvözlettel-Jozzy007
Re: Malacsütés
sziasztok fórumozók,
szóval maradt a b verzió tehát a nagyobb malac
na ennek van szép oldalas, comb, tarja. úgy döntöttem az oldalas és a comb lesz a nyerő rohanok pácolni. /ebből a kettőből csontozva van vagy 14 kiló hús amiből csak a comb 6 kiló/ elégnek kell lennie a társaságnak. ha kész teszek fel képet. addig is köszi a segítséget!!!!!!
szóval maradt a b verzió tehát a nagyobb malac
na ennek van szép oldalas, comb, tarja. úgy döntöttem az oldalas és a comb lesz a nyerő rohanok pácolni. /ebből a kettőből csontozva van vagy 14 kiló hús amiből csak a comb 6 kiló/ elégnek kell lennie a társaságnak. ha kész teszek fel képet. addig is köszi a segítséget!!!!!!
A válságra, és az energiamegtakarításra való tekintettel kormányunk lekapcsolta a fényt az alagút végén..
- KORomTALAN
- Kemencefűtő
- Hozzászólások: 70
- Csatlakozott: 2008. szeptember 22., hétfő 17:52
Re: Malacsütés
Sziasztok,
A hétvégén beszédelgett hozzánk egy melegségre vágyó, esendő malac.
12 kg kb 90 cm. 2 órás, takaró alatti melegedés után megmasz=roztam egy kis sörbe áztatott szalonabőrrel, amit szemmel láthatóan nagyon élvezett. Aztán visszatoltam a már 200 fok alatti melegedőbe, ahol még eltöltött röpke 3 órát. Vizet, zsírt, stb nem tettem alá, szó szerint a saját levében főtt meg.
A sütésre már társaságot is kapott, kriumpli, hagyma, alma és vöröskáposzta édesítették meg a magány izzasztó óráit..
Sajnos a maradékról nem tudok képek készíteni..
A hétvégén beszédelgett hozzánk egy melegségre vágyó, esendő malac.
12 kg kb 90 cm. 2 órás, takaró alatti melegedés után megmasz=roztam egy kis sörbe áztatott szalonabőrrel, amit szemmel láthatóan nagyon élvezett. Aztán visszatoltam a már 200 fok alatti melegedőbe, ahol még eltöltött röpke 3 órát. Vizet, zsírt, stb nem tettem alá, szó szerint a saját levében főtt meg.
A sütésre már társaságot is kapott, kriumpli, hagyma, alma és vöröskáposzta édesítették meg a magány izzasztó óráit..

Sajnos a maradékról nem tudok képek készíteni..

- csokiati
- Tiszteletbeli kemencebence tag
- Hozzászólások: 1029
- Csatlakozott: 2009. június 5., péntek 23:29
Re: Malacsütés
Ez aztán csodálatos!!!
Hogy téved egy ilyen malac a kemencébe

Hogy téved egy ilyen malac a kemencébe







- KORomTALAN
- Kemencefűtő
- Hozzászólások: 70
- Csatlakozott: 2008. szeptember 22., hétfő 17:52
Re: Malacsütés
Csak azt tudom elképzelni, hogy márcsokiati írta:Hogy téved egy ilyen malac a kemencébe


Re: Malacsütés
Sziasztok!
Nagyon csúnya dolgot műveltem...kettőt is!
Az első az,hogy már rég jártam itt és háááát....meg mondom őszintén,le is vagyok rendesen maradva.
A másik meg az,hogy meghalasztottunk egy malacot.
Holnap meg haszonszerzésből,előre kitervelt,aljas szándékkal elkövetünk egy malacsütést!
Ugyan is holnap az éves Huszárbandériumos összejövetelt tartjuk meg.
és ezért rendezünk egy nagy
Megígérem,hogy hiányosságaimat pótolni fogom!
Üdv:
Zémann
Nagyon csúnya dolgot műveltem...kettőt is!
Az első az,hogy már rég jártam itt és háááát....meg mondom őszintén,le is vagyok rendesen maradva.
A másik meg az,hogy meghalasztottunk egy malacot.
Holnap meg haszonszerzésből,előre kitervelt,aljas szándékkal elkövetünk egy malacsütést!
Ugyan is holnap az éves Huszárbandériumos összejövetelt tartjuk meg.
és ezért rendezünk egy nagy


Megígérem,hogy hiányosságaimat pótolni fogom!
Üdv:
Zémann
Megsütöm,megeszem!
- DacaGaby
- Tiszteletbeli kemencebence tag
- Hozzászólások: 2290
- Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Re: Malacsütés







Úúúúúú Zemann!!!
Nem tudok magyarázatot adni a a következő dologra, 2 variáció van, az egyik a telepátia a másik meg az, hogy nagyon gyorsan eljutott hozzád az üzenetem. Ugyanis a Pusztai rókák weboldalán hagytam az éjszaka üzenetet, hogy szeretném Veled felvenni a kapcsolatot.
Hip-hop és itt is vagy. Privátba megírom, hogy miért is kereslek, de lehet, hogy csak a délután folyamán lesz rá időm.
Kérlek kukkants majd be a fórumra és figyeld a privát üzeneteidet.
Köszi!
Daca.
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi

DacaGabi
