LÁTJÁTOK FELEIM SZÜMÜTÜKKEL!
KÁPOSZTÁS CSIRKE RECEPTÜNK
VÉGRE LEIRATA VALA
TESSÉK CSINÁLNI!
Három fő összetevője van:
- paprika paszta
- hús és krumpli
- rizsnudli
Készítések sorrendben:
PAPRIKAPASZTA
Végy egy vajlingot és pakold bele az alábbiakat:
0,5 kg csípős őrölt-porított paprika //aki nem szereti készítheti édes paprikából
0,1 kg rizsliszt
fél liter szója szósz //dark, és light is lehet
10 dkg darált vöröshagyma
5 dkg zúzott fokhagyma
7 dkg gyömbér reszelve vagy fokgagymatörőn áttörve
kb 1,4 liter víz // kéretik 1 literrel kezdeni a felöntést, és ha sűrű a fél órás főzés közepette akkor 1,4-ig higítani.
A fél órás főzés végére lekvár állagú kell, hogy legyen a maszat.
A végére úgy saccperkábé 20 deciliter paszta kevereredik ki belőle. Felhasználható frissen, de érlelve még jobb. Érlelni úgy lehet, hogy beletesszük mázas agyagköcsögbe, majd megszórjuk a tetejét sóval, hogy ne buggyanjon meg. Akinek nincs agyagköcsögje (az menjen gyorsan Tüskevárra venni) vagy tegye uborkás üvegbe és zárja le.
Következzék a hús előkészítése:
Végy 5 deli csike combját.
Azaz 10 csirkecomb
3 púpozott evőkanál a fentebb részletezett pasztából
4 szép fokhagymagerezd jól megzúzva
Diónyi friss gyömbér jó alaposan megzúzva
Szezám (avagy sesame) olajból egy teáskanálnyi
Szója szószból (soy soice) olyan két evőkanányi
A husikát ebbe az összekevert maszatba forgatjuk bele és hagyjuk állni néhány órát szobahőmérsékleten.
Készítsük el a rizsnudlit:
10 deka rizsliszt
5 deka sima BL55-ös fehérliszt
Keverjük össze, és adjunk hozzá annyi vizet amennyit felvesz. Utána úgy kéne elkészíteni, mint a krumplinudlit. De mit is jelent ez.
1 cm átmérőjű kígyókákat formázunk belőle, majd felvágjuk néhány centis darabokra. Azt éppen forrogó vízbe téve főzzük szépen amíg feljön a tetejére. Nem vesszük ki, hanem félretesszük vízzel együtt kihűlni.
Amit még mindenképpen szerezzünk be: édeskrumpli. Lehet kapni néha nagy áruházakban, de az ázsiai boltban, és a nagyon jó zöldségeseknél lehet kapni. Ára valahol 1000 és 1600 forint között mozog. Formája csúcsos átmérője 5-6 cm, hosszúkás, színe vöröses. Belül Narancssárga.
Ha idáig eljutottunk jön a neheze. Azért a neheze, mert nehéz kivárni mire elkészül.
Tehát végy egy tárcsát. Akinek nincs annak a vastag falú WOK is megteszi és nagy lángon hevítse meg alaposan.
Ekkor bele kellesz dobni a csirkecombot és sütni 5 percig. Mikor megpirult mehet bele egy nagy fej fehérkáposzta felvágva. kb 5-7 mm széles csíkokat vágjunk. Teszünk alá kevés vizet és pároljuk a káposztát a hússal, hogy puha legyen. Ha még kell alá víz akkor a rizsnudli főzőlevével pótolhatjuk.
Utána tegyünk rá fél decit, mely nem kedvenc pálinkákból van, mert az kéretik a szakácsba tenni, hanem a már korában megismert szójaszószból. A fokhagymából is durrantsuk rá 2 gerezdet majd tekerjük meg frissen őről borssal. Tegyünk rá fedőt és párolgassuk.
Amikor 10 percre vagyunk attól, hogy a káposzta készen legyen, akkor a felkarikázott édeskrumplit (mely olyan egy centi vastag karika) és a rizsnudlit.
Ha készen van, akkor már mindenki nagyon éhes, és frissen főtt rizzsel tálaljuk.
Mivel nem csináltam képeket, ezért kérem majd valamely résztvevőt, hogy ossza meg ide melyet Kemencén készített az ételről.