Malacsütés

Mindenféle finomságok receptjei és elkészítési módjai
Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2013. július 7., vasárnap 17:08

Cibatafater!

Köszönöm! :)
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

Avatar
attil_a
Kemencefűtő
Hozzászólások: 240
Csatlakozott: 2012. december 19., szerda 13:48

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: attil_a » 2013. július 9., kedd 20:19

Gabi

Gratulálok ez fenségesen néz ki.
:nya :eh

attil_a

Avatar
savgerinc
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1782
Csatlakozott: 2009. december 23., szerda 9:59

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: savgerinc » 2013. július 9., kedd 20:25

Gabi, ez csodálatos lett.

Egyszer megtanítasz engem is, ugye ?

meg::) meg::) meg::) meg::) meg::) meg::) meg::)
Baráti üdvözlettel: savgerinc
Ha tele a pince és füstöl a kemence, az se baj, ha vékony a szelence.

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2013. július 9., kedd 20:44

Köszönöm! :)
Hamarosan majd megpróbálom összerakni a videót, csak ki kell nyomoznom, hogy hol jutok hozzá adobe premierre programhoz... :)
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

Avatar
takijoci
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 789
Csatlakozott: 2010. február 21., vasárnap 21:59

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: takijoci » 2013. július 9., kedd 21:01

Gabi! :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya
meg::) meg::) meg::) meg::) meg::) meg::) meg::)
:k :k :k :k :k :k :k :k :k :k :k :k :k :k :k
Kemence Baráti Üdvözlettel:
takijoci
A bort tisztán szeretem, a pálinkát pedig piszkosul!

Kemencém építése: https://plus.google.com/photos/10764661 ... JCT56PIuAE

Avatar
ikervaritibi
Kemence mester
Hozzászólások: 543
Csatlakozott: 2008. december 11., csütörtök 11:26

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: ikervaritibi » 2013. július 9., kedd 22:57

Gabi!

Ez is nagyon jól sikerült,mint bármi más! Gratula! meg::) meg::) meg::)
K.B.Ü. Ikervaritibi



Tedd meg és bánd meg,mielőtt megbánnád,hogy nem tetted meg!

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2013. július 19., péntek 16:50

Sziasztok!

Végre sikerült valamelyest összeraknom az ígért videót! :)
Nem volt egyszerű mert előtte még nem csináltam ilyet, de megérte mer legalább alapjaiban elsajátítottam egy video szerkesztő program használatát! Ezúton is köszönöm Lacának és Cibatafatrenak a szíves közreműködést! :)
A pár apró hibát kiszúrtam a videóban ezt nézzétek el már nem volt kedvem újra vágni (ez egyébként a 536 verzió mire ez elkészült) :)
Íme:





Üdv: Gábor
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2013. július 19., péntek 17:45

Jó kis videó apám ! :k NAgyon vágod te ezt a malac vágást :) Azt hiszem,hogy én inkább császárhusból fogem ezt elkövetni :nya
Köszönjük szépen meg::) :ty

lili
Kemence mester
Hozzászólások: 610
Csatlakozott: 2010. április 3., szombat 23:13

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: lili » 2013. július 19., péntek 17:46

:bo :bo :bo :bo Kedves Gabi!!!! :bo :bo :bo :bo

:ty :ty :ty :ty :ty Köszönjük az élményt amit megosztottál velünk!!!! :ty :ty :ty :ty

Gratulálok nagyon szép lett a végeredmény, mint a malacka, mint pedig a videó tekintetében.


Üdv. Lili
Mottó nélkül is forog a föld!

Avatar
Miklósfa
Kemence mester
Hozzászólások: 278
Csatlakozott: 2012. június 24., vasárnap 5:59

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: Miklósfa » 2013. július 19., péntek 19:44

Kedves Siógabi!
Végignéztem a videókat.Döbbenetes.Fantasztikus.Nagy kincset tettél közzé,amit úgy gondolom sok társunk nevében nagyon köszönünk.Hatalmas tapasztalat van a látottak mögött.Én elmentettem és azt hiszem párszor meg fogom nézni mire megpróbálom lekottázni a művet.Mégegyszer sok köszönet az önzetlen közzétételért.
Üdv.:Gábor


:iii

Avatar
Pedrobácsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1261
Csatlakozott: 2010. április 25., vasárnap 22:32

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: Pedrobácsi » 2013. július 19., péntek 20:16

Gabi !

Világsztárt csináltál ebből a kismalacból. Nagyon jó a film, no meg ami kisült belőle.

:hej :hej :hej
Pedrobácsi

A boldog élethez szükség van egészségre, pénzre, szép családra, de egy jó kemence nélkülözhetetlen.

https://picasaweb.google.com/1147813610 ... directlink

Avatar
banya 1950
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1531
Csatlakozott: 2009. augusztus 23., vasárnap 17:17

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: banya 1950 » 2013. július 19., péntek 21:16

Gabi!!!

meg::) meg::) meg::) :ty a videókat ez nagy élmény volt.

Banya

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2013. július 19., péntek 21:30

Gabikánk :hej meg::)
Fantasztikus lett a videó, a malacról nem is beszélve :nya :k :nya :k Most azért megtudtuk ki is a malacok Istene :mrgreen: :lol:
Maradok én is majd a császárhúsnál, már gyúrok egy hentest a Bosin egy rendes oldal császárért, mert már erre a kis időre nem szeretném elvégezni a porcetára malacbontó hentes főiskolát :!: :lol: :)))

Még egyszer nagy gratula és :ty :ty :ty :ty

cibatapapa
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
laca55
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2730
Csatlakozott: 2009. november 9., hétfő 22:51

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: laca55 » 2013. július 19., péntek 22:25

Gabi !

meg::) meg::) meg::) meg::)
P R O F I M U N K A !

meg::) meg::) meg::) meg::)
Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni !
K.B.Üdv: laca

teki
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 864
Csatlakozott: 2010. február 7., vasárnap 12:21

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: teki » 2013. július 20., szombat 8:41

Szia Gabi!
Köszi az élményeket, profi. A császárból már csináltam, el voltak halva a vendégeim tőle.
porketta 73a.JPG
porketta 73a.JPG (58.26 KiB) Megtekintve 2103 alkalommal
"A hagyomány nem a hamu őrzése,
hanem a láng továbbadása"

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2013. július 20., szombat 12:48

Köszönöm a pozitív visszajelzéseket! Ezért éri meg ilyeneket csinálni! :)
Ha császárból készítitek akkor arra ügyeljetek, hogy az alapanyag megfelelő legyen.
Általában a félsertéseket osztályozzák a zsír/hús arány figyelembe vételével, nos amit tapasztaltam, hogy az "S" kategóriás a legjobb, a vékony zsírréteg miatt ez hasonlít a legjobban a malacra, tehát érdemes törekedni a vékonyabb szalonna rétegre (így is lesz épp elég zsírja) továbbá én úgy szoktam kérni, hogy a karaj is rajta maradjon, ezek a sertések is jellemzően fiatalok, kb 90 kg vágósúlyúak...

Üdv: Gábor
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2013. július 20., szombat 12:57

Teki!

Nagyon guszta!
Eddig azt hittem, hogy csak magam készítek ilyeneket, közbe kiderül, hogy a legtöbbeteknek már van a tarsolyában! :)
Fűszerezésben hasonló? A külföldi videókban egyébként eltérő, kissé mediterrán jellegű, nagyon sok helyen látom az édeskömény használatát...

Üdv! Gábor
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

teki
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 864
Csatlakozott: 2010. február 7., vasárnap 12:21

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: teki » 2013. július 20., szombat 13:52

Gabi!
A császárt sóztam, borsoztam, olajon hagymát dinszteltem, fokhagymát nyomtam bele vagy 8 gerezdet. Nyakon öntöttem Savgerinc borával, de csak 1 decit, elforraltam szósz szerűre, ezt kentem rá.
Majd a kertben létező fűszerekből bőven megraktam, felhajtottam, kötözés, hűtőbe fóliázva 2 nap és sütés. Isteni lett, bőre ropogós, 2 óra fedve, 1 óra álá natúr, ekkor sörrel kenegettem.
"A hagyomány nem a hamu őrzése,
hanem a láng továbbadása"

Avatar
Piktor
Kemencefűtő
Hozzászólások: 103
Csatlakozott: 2012. augusztus 21., kedd 22:22

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: Piktor » 2013. július 21., vasárnap 11:00

S.O.S. Ápolt társak, délutánra felfűtöm a kemit és szeretnék halat benne sütni de én hagyományosan, tehát paprikás lisztbe, na már most ha a gázon sütöm ott meg kell forgatnom az olajban és itt? vajon hogy kell? Segítsetek!!!
A lelkesedés diktálja az iramot,de a kitartás éri el a célt.

Avatar
Pedrobácsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1261
Csatlakozott: 2010. április 25., vasárnap 22:32

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: Pedrobácsi » 2013. július 21., vasárnap 11:34

Kedves Piktor !

Most bizony egy hatalmas döntés elött állsz.
Vagy megsütöd azt a paprikás liszben megforgatott halat olajban, de ahhoz nem kell a kemencét felfűteni. Elég ahhoz egy tárcsa, vagy egy edény, amin felforrósitod az olajat.

Ha meg ragaszkodsz a kemecéhet, akkor a megsózótt, bevajazott, halacskát beteszed egy tepsibe, teszel rá ízlés szerint zöld fűszereket. Mondjuk kakukkfüvet, bazsalikom, citromlé és betolod a kemencébe. Rövid idő alatt megfog sülni.

Ha sikerült, nézünk neked valami főszakács állást. :j
Pedrobácsi

A boldog élethez szükség van egészségre, pénzre, szép családra, de egy jó kemence nélkülözhetetlen.

https://picasaweb.google.com/1147813610 ... directlink

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2013. július 21., vasárnap 11:46

Szia Piktor :hej
Ahogy Pedróbácsi is mondja :!: :idea: Meg kell annak a kemencében is sülnie!
Ahogy meg tud sülni a rántott húsi is! Egy kicsit olajozd be pár csepp olajjal, a bundázott halakat, sokkal lightesebb lesz meglátod. Ne forgasd meg, szórjál alája egy kis morzsát, alijas prézlit, akkor nem fog leragadni! A tepsi alá pedig tegyél valami vaspálcát, hogy ne érintkezzen a sütőtérrel. Legyen jól bekohhintva az ojjektum, 15 percig ne babráld! Ha kunkorodik a farka kezd majd jó lenni! :idea: :nya :nya :nya Várjuk a képeket rula :mrgreen: :bo :bo :bo
Jó sütést, Faterosz!
K.B.Ü. cibatapapa

a pecás
Kemencefűtő
Hozzászólások: 169
Csatlakozott: 2012. november 3., szombat 10:55

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: a pecás » 2013. július 27., szombat 8:58

Piktor írta:S.O.S. Ápolt társak, délutánra felfűtöm a kemit és szeretnék halat benne sütni de én hagyományosan, tehát paprikás lisztbe, na már most ha a gázon sütöm ott meg kell forgatnom az olajban és itt? vajon hogy kell? Segítsetek!!!

A jó multkorában én is kipróbáltam a kemencében való hasültést. Szilveszterkor amúr szeleteket sütöttem az egyik komámnak. Én nem ettem belőle, nehogy elúősszon idénre a szerencsém. :)))) Ige jó lett. Nemrég a nagytepsimet avattam némi hallal. Na a tepsi (hiába 8 kiló saválló anyag) elvetemedett, de a hal az megsült benne.

A halsütés egyik lényeges eleme a hal forgatása. Mindaddig amíg tartása nem lesz. A kemencében ezt elég macerás kivitelezni, mert a tévőt állandóan "nyitogatni" kell. Ez pedig hüléshez vezet. Szerintem a tárcsa, vagy a bogrács az igazi megoldás.

a pecás
Kemencefűtő
Hozzászólások: 169
Csatlakozott: 2012. november 3., szombat 10:55

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: a pecás » 2013. július 27., szombat 8:59

Sütöttem már két kilós fogast egyben, tárcsán. Mindenki szörnyülködött, hogy szét fog esni, aztán csak lestek amikor szépen megsült. No egy ekkora vagy nagyobb halat viszont jóü lehet kemencében sütni, egyben.

Avatar
laca55
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2730
Csatlakozott: 2009. november 9., hétfő 22:51

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: laca55 » 2013. szeptember 19., csütörtök 21:52

Sziasztok!

Szombaton egy 28 kg-os áldozati malackát kell megsütnie annak a barátomnak, akinek segédkeztem a kemencéje születésében.
Nekünk a vendégekkel pedig elfogyasztanunk!
Ezért nem mindegy, hogy miként sikerül :lol:
Tanácsot kér tőlem, mert még malacszűz a kemencéje.
Én még jobban malacszűz vagyok.
DE EZÉRT VAN A FÓRUM!

Átböngésztem a fórumot és delysa barátunk foglalja össze talán legjobban a malacsütés rejtelmeit:

Sült malac recept 2011 ala delysa
"-ne legyen túl fiatal és kicsi, mert egyrészt jobb íze van ha már nagyobb, nem tejes, másrészt nem lesz elég a vendégeknek. A 10-15 kg-os tisztított súly bőven elegendő 10-15 főre.
-legyen friss, hűtőt ne lásson, mert nem lesz finom ropogós a bőre stb.
-a bőrét nem szabad sózni, mert fölhólyagosodik és gumissá válik
-legalább két nappal előbb, csak belülről fűszerezni: 30 dkg só, 4 gerezd fokhagyma, 1 tasak sertéssült fűszerkeverék 15 kg malacra. A képződő levekkel vigyázni, hogy a bőrére ne kerüljön
-a szemével nem kell csinálni semmit, mert végig csukva marad
-a tepsit ki kell zsírozni
-zöldség darabokra is lehet tenni a malacot, de ezek a hosszú sütés alatt elégnek, érdemes esetleg menet közben kiszedni a hozzáférhető darabokat
-sütés előtt a bőrét be kell kenni zsírral
-induló hőmérséklet 240 C°; fedél alatt nem kell annyira vigyázni a megégéssel
-1,5 óráig fedetlenül sütni, mert a kemence az elején pirít könnyebben, majd takarással még hosszú órákig párolni, amíg a legvastagabb husi megbökésénél már nem jön belőle lé.
Akár 7 óra is rámehet, szükség esetén rá kell fűteni a kemencét.
-a végén még egy fél órát fedő nélkül pirítani
-30 percenként mézes sörbe (1 ek méz és 0,5 l sör) mártogatott füstölt szalonna ecsettel kenegetni
-olyan vékony a ropogós bőre, hogy éles késsel könnyű szeletelni. Nem fontos beirdalni, de az elején gyakran rá kell nézni, hogy nem kell-e valami hólyagot kibökni
-a hasába pezsgős üveget kell tenni, hogy szépen tartsa magát
-4 helyen belülről bárddal átvágtam a gerincet, hogy ne görbüljön meg, de ez lehet, hogy fölösleges
-fülét, farkát alufóliába kell csomagolni, hogy ne égjen meg
-a szájába alufólia gombócot kell tenni, hogy könnyen távozzanak a gőzök. Ezt aztán ki lehet majd cserélni citromra, almára"

Van esetleg ehhez még valakinek hozzáfűznivalója?
Jelenleg pácolódik a malacka.
Mennyi sütési idővel kell számolni egy ilyen kicsikével?

:hej :hej :hej
Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni !
K.B.Üdv: laca

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2013. szeptember 19., csütörtök 22:58

Szerintem a lényeg le van írva!
A pácolás, érlelés ekkora súlynál lehet egy hét is,mert annál finomabb lesz!
A forró 300 c°-os kemencében először takarás nélkül kell sütni, fél óránként, kenegetni, jófajta sörbe mártogatott szalonnával majd másfél két óra múlva amikor már megpirult, letakarva tovább párolni! A parazsat is bent lehet hagyni, a sütésekhez, 6-8 óra kell a sütéshez, Rá is lehet fűteni 4-5 óra múlva. Akkor jó a malac amikor a bőre papír vékony, ropogós, omlós, puha és ízletes a húsa!
cibatapapa!
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
laca55
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2730
Csatlakozott: 2009. november 9., hétfő 22:51

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: laca55 » 2013. szeptember 19., csütörtök 23:15

FatErosz !

:ty :ty :ty
Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni !
K.B.Üdv: laca

Avatar
laca55
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2730
Csatlakozott: 2009. november 9., hétfő 22:51

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: laca55 » 2013. szeptember 22., vasárnap 20:09

Sziasztok !


Barátom köszöni a jó tanácsokat a malacsütés okán!
KTŰNŐEN sikeredett az első malacsütése.
A képek önmagukért beszélnek!
Csatolmányok
malacka.jpg
malacka.jpg (58.72 KiB) Megtekintve 1932 alkalommal
malacka2.jpg
malacka2.jpg (58.51 KiB) Megtekintve 1932 alkalommal
csendélet.jpg
csendélet.jpg (54.89 KiB) Megtekintve 1932 alkalommal
Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni !
K.B.Üdv: laca

Avatar
laca55
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2730
Csatlakozott: 2009. november 9., hétfő 22:51

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: laca55 » 2013. szeptember 22., vasárnap 20:14

Ha már meleg volt a kemence sült ott még 8 féle rétes is!
:nya :nya :nya :nya még most is a képek láttán !
Az ízek..... fenomenálisok voltak!
Csatolmányok
rétesek 1.jpg
rétesek 1.jpg (58.19 KiB) Megtekintve 1937 alkalommal
rétesek 2.jpg
rétesek 2.jpg (57.37 KiB) Megtekintve 1937 alkalommal
Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni !
K.B.Üdv: laca

Avatar
csigaszeg
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2406
Csatlakozott: 2009. január 18., vasárnap 22:45

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: csigaszeg » 2013. szeptember 22., vasárnap 21:04

meg::) meg::) meg::) meg::) meg::) meg::) meg::) meg::) meg::) meg::)

Azata@ú...va életbe.................... :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya

Mondom a Bői Kántor imáját: Hogy méééééééééééééé nem b........d +................ :k :k :k :k :k
Kemencebaráti üdvözlettel.......

Kép


Kemence nélkül?????? Minek?????

Babóca & Csigaszeg A'lias Brigan-Tibi

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2013. szeptember 22., vasárnap 23:31

Azta mindenit nekije :nya :e :nya :e Ez bizony nagyon oda KÁNTOR :mrgreen: :e

LACIKÁM ÉS TÉNYLEG MEGSÜLT AZ A PICI MALAC??? a réteseket már meg sem merem kérdezni? :nya :nya :nya :nya :ty :ty :enne :enne :enne lettem! fal:) Gasztrónauta gassztróteroristákk :k
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
laca55
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2730
Csatlakozott: 2009. november 9., hétfő 22:51

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: laca55 » 2013. szeptember 23., hétfő 0:14

Az a pici malacocska úgy megsült kb 6 és 1/2 óra alatt, hogy minden porcikája , elomlott a szánkban !
Én egy porcikáját kóstoltam, de aki ott volt, mindenki ezen a véleményen volt.
Az eljárás úgy történt ahogy tanácsoltad, először takarás nélkül szoláriumozni, utána takarva párolni, majd a végén a rúdra szerelt sörös locsolás :nya
A rétesekre már kevés erő maradt , ezért közben rá kellet fűteni.
Egy kép a gyomrába tett befőttesüveg helyéről és a csontok eltakarítójáról!
Csatolmányok
malacka.jpg
malacka.jpg (55.83 KiB) Megtekintve 1917 alkalommal
Csoki.jpg
Csoki.jpg (55.8 KiB) Megtekintve 1917 alkalommal
Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni !
K.B.Üdv: laca

Avatar
tolaci
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1435
Csatlakozott: 2010. január 8., péntek 7:10

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: tolaci » 2013. szeptember 23., hétfő 6:23

Ez nagyon szép lett! meg::) :nya :eh
KBÜ: tolaci

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2013. szeptember 23., hétfő 9:11

A bőrébőőől plízzzzzz ! :k :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2013. szeptember 23., hétfő 9:18

Szia Laca!

Gratulálok, ez mestermunka!
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

Avatar
Kaszti Imre
Kemencefűtő
Hozzászólások: 172
Csatlakozott: 2011. augusztus 24., szerda 14:24

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: Kaszti Imre » 2013. december 14., szombat 5:57

Jó napot Ápolt Társak!

Közelegvén a szilveszteri mulatságok felé, ismét malackodás gondolatán kaptam magam. Pontosan nem tudom, hogy mekkora jószág rèszt kell asztalkész állapotúra rittyentenem, mert még nem alakult ki a végső vendégszám. De már most a fűszerezésen és az elkészítés módján agyalok. Eddig mindig pároltam, aztán pirítottam, de idén ezt megcserélem, viszont a hagyományos fűszerezés(só, bors, fokhagyma, majoranna) és a fűszeresebb pácolós módszer között egyenlőre nem tudok dönteni. Az tuti, hogy szeretnék végre szép, ropogós külsejű vègeredményt. Az eddigi próbálkozások sem végződek kudarccal, de azért sikerült vagy sóval meghinteni a bőrt ,vagy kissé lehűlt kemencém már nam adott szép színt a végére. És itt jön egy újabb, bennem megfogalmazódott kérdés: mekkora hőfoknál kezdjem el a fűtést?

Nemrég "harminckét éveslettem én",
Elvárás a jó kemencés végeredmény.
Így "egy gondolat bánt engemet",
A malacból a vacsorát hogy süssem meg?

Fizikó terápián volt időm végig olvasni a malacos részt, de csak jobban belekeveredtem az eddigi elképzeléseimbe.

K.B.Ü.: Imi
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Kaszti Imre 2013. december 14., szombat 19:30-kor.
"Ez a világ mi vóna, ha egy kis bor nem vóna"

Kép

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2013. december 14., szombat 18:56

Szia Imi!

Én a fűtés után kb 20 percig visszahűtöm a kemit, addig kisütök nyitott ajtónál egy-két pizzát.
Aztán kb 350 C-n simán betolom a tapsit fedővel, vagy alaposan befóliázva, és két-három óra múlva leveszem a fedőt.

Üdv: Gábor
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

Avatar
Kaszti Imre
Kemencefűtő
Hozzászólások: 172
Csatlakozott: 2011. augusztus 24., szerda 14:24

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: Kaszti Imre » 2013. december 14., szombat 19:33

Nos ez pont fordítottja az elképzelésemnek. Amúgy nem túl sok az 350℃?
Ez abban az esetben is igaz, ha csak darabokat sütök meg a malacból?
"Ez a világ mi vóna, ha egy kis bor nem vóna"

Kép

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2013. december 14., szombat 20:38

Helyesbítek, én csak malacot egyben sütöttem azt is porkettának, tehát a hús átmérője 23-24 cm! Amikor lefedem, akkor öntök alá vagy 2 liter sörös vizet, továbbá nekem mivel van egy rács a tepsi alján kb 5cm kitart, tehát közvetlen nem érintkezik a hús a tepsi aljával, így elviseli a magasabb hőfokot. Ha darabokban sütöd akkor szerintem hasonlóan járj el mintha sima sültet készítenél. Egyébként ha pácolod a húst akkor úgy tudsz védekezni, hogy ne érje só a bőrét, hogy bekened fagyos zsírral...
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

Avatar
Siógabi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010. november 10., szerda 19:33

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: Siógabi » 2013. december 14., szombat 20:47

Egyébként Cibatafater asszem úgy szokta, hogy először pirít aztán párol...
De ha a végén akarsz pirítani akkor a legegyszerűbb módja, hogy az utolsó félórában kiveszed és rőzsével gyújtasz be, az kb 10 perc alatt ellobban, kétfelé söpröd és mehet vissza a tepsi. Ilyenkor viszont érdemes nyitott tévőnél figyelni a dolgok alakulását, mert egyrészt a levegő által tovább izzik a rőzse és nem füstöl másrészt gyorsan megkapja bőrét és ilyenkor érdemes vagy kétszer kihúzni locsolni, ez kb vagy 20 perces művelet....
Kemencém:

https://picasaweb.google.com/1145778505 ... vye_Jvn-gE#

Kép

Tel:
Céges 30 311 93 50
Privát 30 83 070 83

Avatar
Kaszti Imre
Kemencefűtő
Hozzászólások: 172
Csatlakozott: 2011. augusztus 24., szerda 14:24

Re: Malacsütés

Hozzászólás Szerző: Kaszti Imre » 2013. december 31., kedd 7:27

Sziasztok Kemencések!

Úgy látom, hogy idén már mindenki rutinból tolja a malacot a kemencébe. Én idő közben lebeszéltem magam az egész malac sütêsről, mert a választós malacot hetekig ennénk, az 5-8 kilósnak pedig az íze sokak szerint élvezhetetlen. Így vettem egy darab süldő oldalast, rajta akaraj, benne pedig ott figyel a szűzpecsenye. Ez így majdnem 6 kiló. A karajt bevagdostam a bordákkal párhuzamosan, úgy 3-4 centinként, oda is tömködtem az előre elkészített fűszerpácból. A bevagdosott és befűszerezett lyukakat pedig szalonnadarabokkal tömtem ki a végén. Ez kerül ma főfogásként az ünnepi asztalra pároltkáposzta ès friss kenyérlepèny társaságában. Ezen kívül számos finomság lesz még, de azokat nem én készítem.
Összetevők: olaj, só, fekete és zöld bors frissen törve, fokhagyma, majoranna, mustár.

Nos remélem jól sikerül, és végre ropogós bőrű végeredményt érek el. Ha nem, hát majd jövőre.

K.B.Ü.: Imi
"Ez a világ mi vóna, ha egy kis bor nem vóna"

Kép

Válasz küldése