Pontos idő: 2014. augusztus 28., csütörtök 13:03

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 142 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2008. december 17., szerda 11:16 
Offline
Kemencefűtő segéd

Csatlakozott: 2008. december 15., hétfő 10:16
Hozzászólások: 16
Tartózkodási hely: Nagykovácsi
Kedves Barátaim

Nem olyan izgalmas téma, de felvetném, hogy gyümölcsaszalással
kemencében foglalkozott-e már valaki?
Vagy inkább a lekvár, vagy még inkább a pálinka formációt javasoljátok?

üdv. calgon


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2008. december 24., szerda 14:29 
Offline
Kemence mester
Avatar

Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02
Hozzászólások: 384
Tartózkodási hely: Bécs, Budakalász
calgon írta:
Kedves Barátaim

Nem olyan izgalmas téma, de felvetném, hogy gyümölcsaszalással
kemencében foglalkozott-e már valaki?
Vagy inkább a lekvár, vagy még inkább a pálinka formációt javasoljátok?

üdv. calgon


Szia calgon!

Csak most vettem észre a kérdést. Én foglalkoztam mér vele, igen egyszerű és természetesen teljesen más a végeredmény, mint amit a boltban megszoktunk. Tehát érdemes.
Igen egyszerű, a főzés után a már langyos kemencébe betolod a tepsiben egy rétegbe elhelyezett gyümit, és pár nap múlva kiveheted készenb elolvasnám a többiek tapasztalatait, mert mintha úgy emlékeznék, hogy azt kevergetni is kell néha. Én meg nem szeretnék a kemencében lenni, amikor fő a lekvár, hogy kevergethessem :lol:
A lekvárt még nem próbáltam, de előb

_________________
szamo
http://www.sutesfozes.blogspot.com


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2008. december 25., csütörtök 11:50 
Offline
Kemencefűtő segéd

Csatlakozott: 2008. december 15., hétfő 10:16
Hozzászólások: 16
Tartózkodási hely: Nagykovácsi
Köszi Szamó
Az aszalást kipróbálom. Rrengeteg apró almánk van. Már szinte magátol is aszalódik.
A lekvárfőzés kemencében biztosan megy, legalábbis a szilvalekvár,
amiben nincs cukor és emiatt nem kell kevergetni.
A többi gyümölcsbe általában teszünk cukrot és emiatt égne le, ha nem kevergetnénk.
További szép karácsonyt
calgon


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2008. december 25., csütörtök 19:38 
Offline
Kemence mester
Avatar

Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02
Hozzászólások: 384
Tartózkodási hely: Bécs, Budakalász
Calgon!

Almát még nem aszaltam, de van egy érzésem, hogy fel kéne szeletelni, mert egyben nagy, mégha kicsinek is tűnik. Ha egyben hagyod, akkor javaslom, hogy mielőtt az egészet berakod, egy kisebb adaggal próbálkozz, hogy még módosíthasdt a taktikát ha kell. Az eredmény érdekel, mert nekünk is van néha sok kicsi almánk :) és én is kipróbálnám az aszalást. Eddig rétesben hasznosultak.

_________________
szamo
http://www.sutesfozes.blogspot.com


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2008. december 26., péntek 15:37 
Offline
Kemence mester
Avatar

Csatlakozott: 2008. szeptember 27., szombat 19:32
Hozzászólások: 545
Tartózkodási hely: BABÓT
Üdv mindenkinek!

Mi is aszaltunk a gázsütőben szilvát, de annak sokszor be kellett gyújtani. A kemencében aszalás hogy néz ki a gyakorlatban? Gondolom, hogy amikor már hűl ki a kemence, (100°C alatt) akkor lehet belerakni az aszalni valót. De gondolom ott sem aszalódik meg egy alkalommal teljesen?

_________________
-----------------------------------------------
K.B.Ü.: reikisgabi

Sokkal jobban bírja az ember az éhezést, ha közben eszik is valamit.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2008. december 26., péntek 18:55 
Offline
Kemence mester
Avatar

Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02
Hozzászólások: 384
Tartózkodási hely: Bécs, Budakalász
Szia reikisgabi!

Nekem elég volt egy alkalom, és szépen megaszalódott a szilva. Valóban amikor már mindent befejeztél, akkor kell berakni a gyümit, aztán ott kell hagyni. A hőmérsékletet én nem mérem, és ennek több oka van. Az egyik, hogy nincs hőmérőm. Ha jól emlékszem, harmadnap vettem ki, és utána nagyon gyorsan elfogyott. Nem értem miért :lol:

_________________
szamo
http://www.sutesfozes.blogspot.com


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2008. december 27., szombat 12:54 
Offline
Kemencefűtő segéd

Csatlakozott: 2008. december 15., hétfő 10:16
Hozzászólások: 16
Tartózkodási hely: Nagykovácsi
Sziasztok
Tegnap a karácsonyi töltöttkáposzta és pulykasült
után (első cserepes alkotásaink) kipróbáltuk az alma aszalást is a hülő kemencében.
Ma délelőtt szedtük ki és jól sikerült.
Technikailag úgy történt, hogy kimagozva négybe vágva
ráhelyeztük egy lapos tepsire, majd betoltuk a kemencébe.
Tévő nélkül ott volt ma délelőttig.
A kemence ekkorra már kb. 35 fokra lehűlt.
Sok sikert, szerintem nem lehet elrontani.
Ha még túl meleg a kemence, akkor esetleg nem aszalódik,
hanem megsül, de az is finom.
Számtalanszor sütünk almát is a sültekkel.
üdv. calgon


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2008. december 28., vasárnap 0:20 
Offline
Kemence mester
Avatar

Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02
Hozzászólások: 384
Tartózkodási hely: Bécs, Budakalász
Gratulálok!
Jó étvágyat hozzá ;)

_________________
szamo
http://www.sutesfozes.blogspot.com


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2009. január 22., csütörtök 0:11 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Hozzászólások: 2133
Tartózkodási hely: Nádudvar az I. Kemencebence.hu-KemenceBarátok Találkozó helyszíne 2010.04.09-10.
Nem éppen aszalás, de majdnem. Almát, birsalmát, banánt, raktam be a múltkorába a kihűlőfélben lévő kemencébe. A végeredmény párolás lett és nem aszalás, de így is nagyon finom csemegét sikerült csinálni.

_________________
Kemencém építése:
http://www.kemencebence.hu/index.php?op ... 9:kezdolap
https://picasaweb.google.com/DacaGaby/K ... directlink
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGaby
Kép


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2009. augusztus 1., szombat 16:09 
Offline
Kemence mester
Avatar

Csatlakozott: 2008. december 11., csütörtök 11:26
Hozzászólások: 533
Tartózkodási hely: Ikervár
Kemencés barátok! :)
Tegnap este sütögetés után a kemencében három tepsi szilvát tettünk be aszalni.Ma reggeli eredmény az alábbi lett.
Csatolmány:
5.jpg
5.jpg [ 41.42 KiB | Megtekintve 5799 alkalommal. ]

Csatolmány:
4.jpg
4.jpg [ 38.71 KiB | Megtekintve 6949 alkalommal. ]

_________________
K.B.Ü. Ikervaritibi



Tedd meg és bánd meg,mielőtt megbánnád,hogy nem tetted meg!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2009. augusztus 17., hétfő 20:57 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2008. szeptember 2., kedd 21:12
Hozzászólások: 126
Tartózkodási hely: Biharkeresztes
Az aszalás fa rácsony a legjobb, max 120 fokon berakni másnap délig kifogástalan az aszalmány.
Különösen körte, alma szinte negyedelve, szilva magvalva, egészben, inyenceknek a mag helyébe egy gerezd dió nagyon jól aszalható.


Csatolmányok:
Magyarázat: Kemencében!
aszal2.jpg
aszal2.jpg [ 14.26 KiB | Megtekintve 6793 alkalommal. ]
Magyarázat: Aszalórács!
azsal.jpg
azsal.jpg [ 17.65 KiB | Megtekintve 6796 alkalommal. ]

_________________
Üdv.: szantozs
Kemencém képei!
Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2009. augusztus 18., kedd 12:22 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2009. március 11., szerda 13:35
Hozzászólások: 1141
Tartózkodási hely: Pápa
Ezek hasznos infók voltak :!: KÖSZIIIII :!: :P

_________________
KEMENCEBARÁTI üdvözlet: TOMi és Éva


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2009. október 17., szombat 20:25 
Offline
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2009. október 17., szombat 20:08
Hozzászólások: 1
Sziasztok! Kata vagyok és látom hogy az aszalásról beszéltek .Mi minden évben több mázsa szilvát szoktunk aszalni.Sőt dióval töltöttet, almát ,fahéjas almát .Az idén megpróbáltuk a diós fahéjas almát is.Képem nincs az aszalónkról .Göcsejben ezen belül Csonkahegyháton élünk a családommal.Kérdezzetek ,válaszolok.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2009. október 18., vasárnap 12:12 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52
Hozzászólások: 3383
Tartózkodási hely: Kiskőrös
Kedves kata tanya!
Megnéztem,szép helyen éltek,csak mert eddig nem tudtam merre van Csonkahegyhát :)
Talán vendéglátással is foglalkoztok :?: Az aszaltszilvás dió jó ötlet,van vagy 20 kiló dióbelem benne a hélyában még :P kellene kezdeni vele valamit :)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2009. október 30., péntek 19:18 
Offline
Regisztrált tag
Avatar

Csatlakozott: 2009. május 26., kedd 16:33
Hozzászólások: 5
Tartózkodási hely: Varbó
Nézzetek szét a konyhamester.hu oldal segédletek-trükkök fogások-aszalás, ..s ha már ott jártok a diszkoszt is érdemes megtekinteni


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2009. október 30., péntek 19:58 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Hozzászólások: 2133
Tartózkodási hely: Nádudvar az I. Kemencebence.hu-KemenceBarátok Találkozó helyszíne 2010.04.09-10.
Üdv. közöttünk Citromos tanár Úr! meg::)
Köszönjük a honlap ajánlót, én már régebben rátaláltam erre az oldalra és szemezgetek a diszkosszal, csak sajnálom rá a pénzt, mert azt hiszem, hogy megtudjuk csinálni a cégemnél is. Bográcsot szoktak készíteni, szerintem ez sem lehet nehezebb, az elv ugyanaz.

_________________
Kemencém építése:
http://www.kemencebence.hu/index.php?op ... 9:kezdolap
https://picasaweb.google.com/DacaGaby/K ... directlink
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGaby
Kép


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2009. október 30., péntek 22:24 
Offline
Kemence mester
Avatar

Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02
Hozzászólások: 384
Tartózkodási hely: Bécs, Budakalász
Csatlakozom Gaby-hoz. A diszkoszt már többször fogdostam is, de sajnálom rá a pénzt. Valahogy az az érzésem, hogy apósommal készítünk ilyet.
Másrészt viszont nem készítünk, mert a diszkoszról még nem vagyok meggyőzve.

_________________
szamo
http://www.sutesfozes.blogspot.com


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2009. október 31., szombat 12:25 
Offline
Regisztrált tag
Avatar

Csatlakozott: 2009. május 26., kedd 16:33
Hozzászólások: 5
Tartózkodási hely: Varbó
Egy a diszkoszhoz hasonló edény létezik a lengyeleknél, öntöttvasból, a tetejét három csavarral kell ráhúzni,s ugyanúgy tűzbe,parázsba teszik. Volt szerencsém enni belőle-isteni finom.
Én a családomtól "Jézuskára" kértem egyet.Be fogok számolni róla.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2010. augusztus 25., szerda 12:32 
Offline
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2010. augusztus 25., szerda 12:21
Hozzászólások: 1
Kedves tapasztaltabbak !
elsőre szílvát szeretnék aszalni. Kaccsostúl szedjem -e? félbevágjam és kimagozzam.e?
Sürgős a válasz itt ülök a halom előtt !!!! :


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2010. augusztus 25., szerda 12:50 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53
Hozzászólások: 4606
Tartózkodási hely: Budapest (Zugló, Alsórákos)
Isten hozott a kórteremben te kis tapasztalatlan! meg::) meg::)

Vegyé má erőt magadon oszt ovassá vissza! Választ kapsz kérdéseidre! Ne legyé má csőlátó! :lol: :lol:

(ehhő mé kellettem én?)

_________________
K.B.Ü. cibatapapa

„Lehet, hogy az ismétlés a tudás anyja, de a tapasztalat meg lehet, hogy a faterja???!”
Kisokoshoz, Katt ide!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2010. október 17., vasárnap 22:10 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53
Hozzászólások: 4606
Tartózkodási hely: Budapest (Zugló, Alsórákos)
Oszi---aszal!

Sajnos a fűszerpaprika amit felfűztem szárítani annak ellenére, hogy ilyen szépnek látszott a nagy víztartalom miatt elkezdett romlani. Úgy döntöttem amit lehet megmentek belőle. Átválogattam és a hibátlanokat felaprítva Osziba toltam aszalni! Jó döntés volt!
Csatolmány:
DSCF0166.JPG
DSCF0166.JPG [ 44.64 KiB | Megtekintve 5040 alkalommal. ]

Csatolmány:
DSCF0236.JPG
DSCF0236.JPG [ 53.2 KiB | Megtekintve 5038 alkalommal. ]

Csatolmány:
DSCF0976.JPG
DSCF0976.JPG [ 59.69 KiB | Megtekintve 5039 alkalommal. ]

_________________
K.B.Ü. cibatapapa

„Lehet, hogy az ismétlés a tudás anyja, de a tapasztalat meg lehet, hogy a faterja???!”
Kisokoshoz, Katt ide!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2010. október 18., hétfő 8:50 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2008. szeptember 2., kedd 21:12
Hozzászólások: 126
Tartózkodási hely: Biharkeresztes
cibatapapa írta:
Oszi---aszal!

Sajnos a fűszerpaprika amit felfűztem szárítani annak ellenére, hogy ilyen szépnek látszott a nagy víztartalom miatt elkezdett romlani. Úgy döntöttem amit lehet megmentek belőle. Átválogattam és a hibátlanokat felaprítva Osziba toltam aszalni! Jó döntés volt!

Én nem is fűzögetem, egy hét utóérlelés ládában, laza csumázás, (hogy mag maradjon) kemence fenék méretű kartonlap, paprika rá, 2 nap száradás max 70 c°, kiszed, raschel zsákban szellős helyen tárolás, ha szükséges újabb szárítás, (most szükséges volt) darálás.
3,5 kg már üvegben van.
A hőfok lényeges, magasabb hőfokon keseredik.

_________________
Üdv.: szantozs
Kemencém képei!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2010. október 18., hétfő 20:57 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52
Hozzászólások: 3383
Tartózkodási hely: Kiskőrös
Most akkor kell a mag a paprikába vagy sem? Apósom anélkül csinálta, a parikája olyan piros volt mint a vér. Sajnos már jóideje nem foglalkozik vele.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2010. október 18., hétfő 21:03 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2010. január 21., csütörtök 18:02
Hozzászólások: 1324
Tartózkodási hely: Szeghalom, Halásztelek
Nagyszüleim a csemege paprikát mag nélkül a csípőset maggal őrölték. Mindkettő kiváló volt.

_________________
...kitalálni öröm, létrehozni boldogság, használni élvezet...
Kemencém http://picasaweb.google.hu/105720372371 ... oOhvuDSHg#
Kályhám
http://picasaweb.google.com/10572037237 ... amEpitese#


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2010. október 19., kedd 8:43 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2008. szeptember 2., kedd 21:12
Hozzászólások: 126
Tartózkodási hely: Biharkeresztes
tengelic írta:
Most akkor kell a mag a paprikába vagy sem?


"Az őrlemény jellemzően édeskés ízét e cukortartalom egy része és a bogyó fehérjetartalma között létrejövő kondenzációs reakció, a cukor szárítás és őrlés alatti karamellizációja, továbbá a magból származó növényi olaj alakítja ki."

http://jomagyararu.hu/hungarikum-magyar ... paprikarol

Igen, kell a mag!

_________________
Üdv.: szantozs
Kemencém képei!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2010. október 19., kedd 10:02 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53
Hozzászólások: 4606
Tartózkodási hely: Budapest (Zugló, Alsórákos)
szantozs írta:
tengelic írta:
Most akkor kell a mag a paprikába vagy sem?


"Az őrlemény jellemzően édeskés ízét e cukortartalom egy része és a bogyó fehérjetartalma között létrejövő kondenzációs reakció, a cukor szárítás és őrlés alatti karamellizációja, továbbá a magból származó növényi olaj alakítja ki."

http://jomagyararu.hu/hungarikum-magyar ... paprikarol

Igen, kell a mag!


Köszi szantozs! :hej :hej :hej

_________________
K.B.Ü. cibatapapa

„Lehet, hogy az ismétlés a tudás anyja, de a tapasztalat meg lehet, hogy a faterja???!”
Kisokoshoz, Katt ide!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2010. október 25., hétfő 19:58 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53
Hozzászólások: 4606
Tartózkodási hely: Budapest (Zugló, Alsórákos)
Sziasztok!

Elkészült a fűszerpaprikám és megigértem teszek fel videót a készítésről! Ime!


_________________
K.B.Ü. cibatapapa

„Lehet, hogy az ismétlés a tudás anyja, de a tapasztalat meg lehet, hogy a faterja???!”
Kisokoshoz, Katt ide!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2010. október 25., hétfő 20:11 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2009. augusztus 23., vasárnap 17:17
Hozzászólások: 1531
Tartózkodási hely: Nagyalásony
Cibata!!!

Ez maga a tökély!!! meg::) meg::) meg::) :k :k :k :nya

Banya


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2010. október 25., hétfő 20:16 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2010. július 22., csütörtök 19:01
Hozzászólások: 978
Tartózkodási hely: Nádudvar
Szia cibatapapa!

Remek lett a paprika video! Szép a színe! Hogy te miket kitalálsz és csinálsz, látszik hogy örömödet leled benne! meg::) meg::) :hej :hej

_________________
Baráti üdv:Ildikó Turbómenyecske

búboskemencém: https://picasaweb.google.com/116411959600431281788#
Kép


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2010. október 25., hétfő 20:32 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2010. április 25., vasárnap 22:32
Hozzászólások: 1260
Tartózkodási hely: Budafok
Cibatapapa !

Hatalmas vagy már megint, mint mindíg. meg::) meg::) meg::)

_________________
Pedrobácsi

A boldog élethez szükség van egészségre, pénzre, szép családra, de egy jó kemence nélkülözhetetlen.

https://picasaweb.google.com/1147813610 ... directlink


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2010. október 25., hétfő 21:08 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2010. augusztus 4., szerda 0:12
Hozzászólások: 1375
Tartózkodási hely: Budapest
Cibatapapa!
Ez nagyon király! :k :k :k

_________________
Üdvözlettel,karádpisti!


"Az ember döntésén múlik,hogy beteljesíti-e sorsát,ami által valóban ember lehet,vagy pedig a létezés misztériuma köré szőtt teóriáknak él."


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2010. október 25., hétfő 22:54 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2009. szeptember 1., kedd 10:31
Hozzászólások: 1340
Tartózkodási hely: Kecskemét
Cibatapapi ez annyira szuper :bol
Csinálj még sok ilyen videót, én elnézegetném őket :D

_________________
"Látni, amit mindenki lát, és gondolni, amit még senki sem gondolt." Szent-Györgyi Albert
K.B.Ü. Peti

Kandallóm: https://lh6.googleusercontent.com/-Zqt0 ... G_0879.JPG


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2010. október 25., hétfő 23:07 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2010. április 21., szerda 21:45
Hozzászólások: 813
Tartózkodási hely: Szlovákia
Ciatapapa,
Nagyon szuper a videjó, gratulálok.
Csak most nem tudom, hogy ebből ettem-e én, vagy az unokád szülinapjára készült egy másik adag. Inkább a másikot saccolom, mert abból amit ettem végül is nem sok maradt, mert nagyon finom volt :k .

KBÜ elmes


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2010. október 25., hétfő 23:33 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2010. január 15., péntek 21:48
Hozzászólások: 965
Tartózkodási hely: Zalakaros-M.szerdahely
Cibatapapa!Szuper a videód mint mindig!! meg::) meg::) kiegészítőként,hogy hozzászóljak nálunk a dédimama mindíg szokott a paprika közé diót rakni a mennyiségtől függően pár szemet,de természetesen a magokat is bent hagyta..én szerkesztettem egy nagyobb teljesítményű paprikadarálót hajdú porszívó motorból...*** jó!Nem kell szitálni mindent liszt finomságúra őröl!Mi évente 9-12kg körüli paprikát szoktunk saját célra gyártani.Ja és amikor elrakták az üvegekbe raknak bele babérlevelet egészbe.Naszóval ezzel csak azt akartam mondani,hogy mi sem téglaport eszünk a pörköltbe.....Mégegyszer gratusz a videóhoz!! :k :k :k

_________________
KBÜ:Sza-Zo
Kemencém építése:
https://picasaweb.google.com/1098796256 ... DoqsrU2QE#


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2010. október 26., kedd 9:18 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53
Hozzászólások: 4606
Tartózkodási hely: Budapest (Zugló, Alsórákos)
Zolikám!

Köszi az infókat! A dió nagy ötlet, a daráláskor kell beletenni ugye? Én pár csepp olajat hallottam, de én nem tettem bele, így is jó a szine. A darálóról dobjál már fel egy képet légyszives, mekkora az edény, a kés hossza?

Köszi cibata!

Elmes! ezt kostoltad! :nya

_________________
K.B.Ü. cibatapapa

„Lehet, hogy az ismétlés a tudás anyja, de a tapasztalat meg lehet, hogy a faterja???!”
Kisokoshoz, Katt ide!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2010. október 26., kedd 19:20 
Offline
Kemence mester
Avatar

Csatlakozott: 2009. november 25., szerda 18:41
Hozzászólások: 252
Tartózkodási hely: Zalaegerszeg
Cibatafater! meg::) meg::) meg::)


Nagyon jól sikerült a videód a fiam is ámulattal nézte.


Üdv:


Csatolmányok:
Kristóf videó nézés közben..jpg
Kristóf videó nézés közben..jpg [ 34.84 KiB | Megtekintve 4637 alkalommal. ]

_________________
Taita
Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2010. október 26., kedd 19:44 
Offline
Kemencefűtő
Avatar

Csatlakozott: 2009. május 10., vasárnap 21:51
Hozzászólások: 173
Tartózkodási hely: Cegléd
Cibatapapa!

Régebben mi is daráltunk paprikát. Egy szezonban 100-120 kilót. Sza-Zo által említett porszívó motoros megoldással. Nagyon jól működött.


Csatolmányok:
daráló1.jpg
daráló1.jpg [ 28.36 KiB | Megtekintve 4636 alkalommal. ]
daráló2.jpg
daráló2.jpg [ 27.85 KiB | Megtekintve 4634 alkalommal. ]
daráló3.jpg
daráló3.jpg [ 26.9 KiB | Megtekintve 4635 alkalommal. ]

_________________
K.B.Ü. Gyuri54.

A kemencés élet szép, tenéked magyarázzam?
Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2010. október 26., kedd 19:52 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2010. augusztus 4., szerda 0:12
Hozzászólások: 1375
Tartózkodási hely: Budapest
Szia Gyuri!
Nagyon elmés a szerkezet! :k

_________________
Üdvözlettel,karádpisti!


"Az ember döntésén múlik,hogy beteljesíti-e sorsát,ami által valóban ember lehet,vagy pedig a létezés misztériuma köré szőtt teóriáknak él."


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2010. október 26., kedd 21:46 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2010. január 15., péntek 21:48
Hozzászólások: 965
Tartózkodási hely: Zalakaros-M.szerdahely
Igen Gyuri!Hasonló az én szerkezetem is,csak az enyém vastagfalu pannonpipés csőbe van beültetve,a kést pedig sima vasfűrészlapból készítettem.Majd teszek fel fotót róla csak nekem ehhez idő kell...Azért azt megkell jegyeznem,hogy ezek nem kispályás szerkezetek..ugyanis forognak vagy 15000-t!!

_________________
KBÜ:Sza-Zo
Kemencém építése:
https://picasaweb.google.com/1098796256 ... DoqsrU2QE#


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Aszalás
HozzászólásElküldve: 2010. október 26., kedd 21:49 
Offline
Tiszteletbeli kemencebence tag
Avatar

Csatlakozott: 2009. november 16., hétfő 12:56
Hozzászólások: 845
Tartózkodási hely: Békés
Ciatapapa,

Nagyon jól sikerült ez a mostani videó is, köszönjük! Mi is szoktunk paprikát házilagosan készíteni, csak egy kicsit más formában oldjuk meg a szárítását. Elsőnek persze hetekig fel van fűzve és ki van rakva napos, szellős helyre. Itt szoktuk szárítani, amíg nem lesz valamennyire száraz. A paprikát ezután össze szoktuk vágni apróra, majd a gáztűzhelynek a meleg sütőjébe szoktuk berakni. Itt tovább szárítjuk a paprikát. Persze itt is ügyelni kell arra, hogy ne túl magas hőmérséklet legyen. Különben a paprika megég és élvezhetetlen lesz az íze darálást követően. Amikor már jól zörög a paprika, akkor kivesszük és az egészet átengedjük egy nagy darálón. Mink ehhez egy KD-25 típusú darálót használunk, apró lyukú rostával. Egyszer- kétszer átengedi az ember rajta és lisztfinomságú a kész paprika. Arra nagyon ügyelünk, hogy se a csumája, se a szára ne kerüljön bele, mert ez elrontja a paprikát. A magját mi is bele szoktuk darálni.

_________________
Üdvözlettel:
Barat67


Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 142 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
www.fotozasitippek.hu
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség