Az ideális kertikonyha építésének segédlete 7 részben – 4. rész

Miért szeretjük a kertet, mint „intézményt”?

  • Mert ott van az a helyszín, ahol a lakókörnyezetünkben minden egy helyen megteremthető, ami regenerálódáshoz vagy akár az alkotáshoz szükséges. Éppen ez az oka annak, hogy a kertet mindig a használója, tulajdonosa személyére kell megalkotni. Akkor is ha a használó „csak” egy személy és akkor is, ha a családról van szó, vagy a barátok, társak találkozó helye.
  • A regenerálódást elérhetjük aktív tevékenységekkel is, de vegyük figyelembe a passzív hatásokkal elérhető, háttérbe helyezhető, de nagyon fontos, hatásokat, amely felerősíti az aktív tevékenységek hatását.
  • A passzív regenerálódás legfontosabb eleme a fizikai pihenés. Ennek biztosítására a kertben elhelyezett padok, ideiglenes fekhelyek is megfelelőek. Ezt a célt kiválóan megteremtik az étkezésekhez kialakított helyszínek, amelyek egyúttal a társas érintkezés, együttlét szinterei is lehetnek. Mindezeket helyezzük el úgy, hogy a kert látványa is üdítően érvényesüljön.
  • A kertben kialakított terek, növények, virágok színfoltjai felüdítenek, különösen, ha a jól elhelyezett vízfelületek (csobbanók, medencék,vízfolyások), megfelelő helyre kerülnek és arányosak a kerttel és a rá tervezett funkcióval. A napfényes és árnyékos kertrészletek is befolyásolják az érzéseinket.
  • A pihentető aktív tevékenységeknek legalább akkora szerepe van, mint a passzívaknak.

Ezek közül is a személyes igények a döntőek.

  • Először is nem számít megerőltető fizikai munkának a kert művelése. Hiszen a virágainkkal, növényeinkkel így kerülünk személyes kontaktusba. Így vesszük észre az új hajtásokat, a kinyíló és megújuló virágokat. Az ismertségük mutatja a jövőt, a megújulást, tartja fenn bennünk a jövőbe vetett hitet.

A kerti berendezések és építmények gondozása sem nyűg, ha a gondozottságuk alapigényünk, a gondozottság látványa megnyugtat.

  • A kertben a vízfelületek alkalmasak úszásra és családi vízi játékokra, megfelelő kialakítással. A víz varázsa nem csak a nagy vízpartokon érvényesülhet, hanem otthon is.
  • Mediterrán típusú kialakítás esetén a tágasabb kerti kiülőben elhelyezett kültéri nyitott kandalló előtt az étkezéseken kívül megfelelő tér adódik a különböző társas játékokra, a zenehallgatásra és akár a zenélésre is. Itt akár televízió is elhelyezhető és élvezhet Az ilyen kialakításnál a gasztró tér (kemence, grillező, bográcsozó és sparhelt) kissé leválasztva kerül elhelyezésre, ezzel együtt a hangsúlya is gyengébb, mint a hazánkban szokásos elhelyezéssel.
  • Mi Itt szinte kitöltjük a gasztró teret, mert az étkezőasztal és társalgó asztal funkciója azonosul. A sütés-főzés közvetlenül körülöttünk zajlik, amelynek részese is lehetünk. Ez a tevékenység is sok kihívást rejt, ezáltal egy érdekes, izgalmas tevékenységgel az aktív pihenésünket erősítjük.

Ha kérdése van, keressen személyesen, telefonon vagy e-mailben.

Pap Lajos István

Dél-Balatoni Kemencés Udvar Balatonendréd,

Tel: +3630/377-5960; E-mail: paplajos@vidanetmail.hu