Az ideális kertikonyha építésének segédlete 7 részben – 5. rész

Fő szempont: Logikus legyen, kézre legyen! 

Tehát a funkcionális területek megfelelően kapcsolódjanak egymáshoz is és a nem konyhai, de kapcsolódó funkciókhoz is. Pl. a beszállítói útvonalon könnyen megközelíthetőek legyenek a belső tároló helyek, a tároló kamra, a tároló szekrény és a hűtőszekrény is.

A tálalóhelytől az étkezőasztalig a felszolgálásnak akadálymentesnek kell lennie, és lehetőleg fedettnek az esetlegesen lehulló szennyeződések miatt.

A funkcionális területek tehát:

 • az élelmiszertárolás:
 • a tároló szekrény, hűtőszekrény és az előkészítő felületek ne zavarják a kulináris élmények kialakulását a jelenlétükkel.
 • sütés-főzés:
 • kemence, sparhelt, grillező és bográcshely kialakítása ne jelentsen kockázatot és ne jelentsen veszélyt a kezelő személyeknek.
 • Az építmények és berendezések magassága egységes legyen, ami megfelel a család ergonómiai igényének.
 • A kemence ajtaja előtt legyen legalább 30 cm kezelőfelület az edények biztonságos ki-be rakásának érdekében. A kemence ajtaját célszerű 15 fokkal elfordítani abba az irányba, ahol a többi berendezés is működik.
 • A sparheltet úgy kell kialakítani, hogy a platnin kívül legyen egy hőálló burkolattal ellátott pihentető felület és lerakóhely, ahova az edényeket félre lehet húzni, ill. a sütőből kivett tepsit el lehet helyezni. A sparhelt funkcióinak magas fokú ismerete lehetővé teszi a funkciók „vezérlését”. A platni különböző pontjain, különbözően meleg. Ennek ismerete lehetővé teszi a megfelelő teljesítmény elérését. A sparhelt elzáró szerkezete is kiveszi a részét a hőszabályozásból. Az elzáró különböző állásban különböző felületek hőfokát szabályozza.
 • A grillező és bográcshely előtt is célszerű 30 cm széles tűzálló felületet kialakítani, hogy a bográcsban, grillen, tárcsán, nyárson, kürtöskalács sütőn elkészült ételeket, az itt használt tároló edényeket az előkészítő fázisban is de az elkészült ételek leszedéséhez használt eszközöket és edényeket biztonsággal lehessen elhelyezni, majd a tálalóhelyre és mosogatóba vinni.
 • A tálaló felület is hőálló felülettel készüljön, a szokásos létszámhoz és edényzethez, tálaláshoz megfelelő méretű legyen.
 • A tálalóhely és a felszolgáló útvonal akadálymentes legyen a tálalási helyszínig.
 • A mosogatóhely lehetőleg hideg-melegvizes, folyóvizes megoldással készüljön.

A mosogató kialakításánál mindkét oldalon célszerű kialakítani lerakóhelyet, amelyek mérete a viszonylag nagy eszköz és edényméretek miatt legalább 70 cm legyen. A mosogató kiválasztásánál is legyen szempont a nagy szélesség és mélység.

A mosogató alakja ne legyen kör!

Ha kérdése van, keressen személyesen, telefonon vagy e-mailben.

Pap Lajos István

Dél-Balatoni Kemencés Udvar Balatonendréd,

Tel: +3630/377-5960; E-mail: paplajos@vidanetmail.hu