Az ideális kertikonyha építésének segédlete 7 részben – 6. rész

A kerti konyha megtervezésekor elsődleges szempont az ergonómia.

Azonban a beltéri konyhákkal szemben itt nem csak a család felnőtt tagjaival kell számolni, hanem a gyerekek jelenlétével is. Főleg, ha azt szeretnénk, hogy a gyerekek is vegyenek részt időben, a közösségi munkában, ismerjék meg a tüzet és tudják kezelni, tudjanak részt venni az egyszerűbb ételkészítési folyamatokban. Ezek az önállósodásban nagy szerepet kaphatnak, de szükség esetén az önfenntartásban is segítségükre lehet. Tehát az alábbiakban, felnőttekre leírt szabályok alkalmazásánál az alsó mérethatárok felé törekedjünk, még ha az nekünk kényelmetlenebb lesz is.

Az így alkalmazott szabály-könnyítések azonban nem jelenthetnek se balesetveszélyt, se tűzveszélyt!

A legfontosabb szabály a konyhai háromszög, ahol a legtöbb munkavégzés történik. Ez az előkészítő hely, a főzőhelyek és a mosogató elhelyezkedése és távolsága. Ezek távolsága nem lehet túl nagy, de túl kicsi sem. Hat méternél ne legyen több, de 90 cm-nél kevesebb sem. Az előbbi fárasztó, az utóbbi zavaró lehet.

A tűzhely és a mosogató ne legyen sarokban, a saroktól legalább 40 cm távolságot kell tartani, hogy a könyökünket ne üssük be munka közben. A tűzhelyek mellett hőálló munkafelületeket kell kialakítani.

A munkafelületek és berendezések magassága lehetőleg azonos legyen a balesetek elkerülése érdekében.

Néhány tevékenység magassága az ideálisnál alacsonyabb munkafelületet igényel, ilyen tevékenység a kenyérdagasztás, vagy a sütemények nyújtása is, de magasabb munkafelületre is szükség lehet olyan esetben, amikor oldalról is kell látni a megdolgozandó ételt, süteményt.

Eltérő magasság tehát több szempontból is zavaró lehet, ezért a kiegészítő lehetőségekben célszerű gondolkodni. Ilyen kiegészítő lehetőség a konyhasziget, amely alacsonyabb is lehet. Ha a konyhasziget magassága 80 cm, az alacsonyabb magasságot igénylő munka mellet étkezésre is használható. A sütő-főző berendezésekhez tartozó pihentető, új fogást lehetővé tevő felületekről az edények továbbmozgatása eltérő magasság esetén biztonsági kockázatot jelent, mert az edény lebillenhet, súlyos égési sérülést okozhat. Ennek látványa bizonytalanság érzetét is keltheti a munkát végző személyben.

A munkaszint ideális magassága a használó személy magasságától és a tevékenységektől is függ. Ez a magasság 85 cm és 95 cm között változik, gyermekek esetén 70-72 cm.

Hazánkban megszokott kialakítású kerti konyhák elrendezésében további szempont az étkező és egyben társalgó asztal megfelelő elhelyezése. Itt komoly kockázatot jelent, ha az asztal körül elhelyezett székeken ülők a munkazónától nincsenek megfelelő távolságra. Ez a távolság a munkazónán kívül 90 cm, amelyben a tálalás akadály nélkül megtörténhet.

A tűzifa tárolása sem a munkatérben, sem a közlekedő térben nem javasolt. A tárolóteret úgy kell méretezni, hogy az egyszeri alkalomra tervezett mennyiséget lehessen elhelyezni az erre a célra tervezett helyen. Célszerű megoldás a kerekes fatároló.

Legközelebbi hírlevelem témája a beüzemelés, a biztonságos felkészülés a vendégek fogadására.

Ha kérdése van, keressen személyesen, telefonon vagy e-mailben.

Pap Lajos István

Dél-Balatoni Kemencés Udvar Balatonendréd,

Tel: +3630/377-5960; E-mail: paplajos@vidanetmail.hu