Sokan el sem tudják képzelni, hogyan is kell a kezdeti lépéseket megtenni a sikerhez, azaz tüzet „fakasztani”, illetve felfűteni a kemencét. Hogy megkönnyítsem az indulás útját, az alábbiakban bemutatom ezt a nem túl bonyolult műveletsort, melyet minden alkalommal elvégzek. A művelet főleg azon kezdő kemenceépítők számára lehet hasznos, akik még nem készültek el kemencéjükkel, vagy még nem voltak tűzközelben.

Eleinte számomra is nehezebben ment a tűzgyújtás, bemelegítés, de rájöttem néhány praktikus dologra, ami segítségemre lehet. Na kezdjük akkor … Tűzgyújtásra, vagy tüzelésre csak száraz fa alkalmas, melynek a nedvességtartalma 20% alatt van. Ettől magasabb nedvességtartalmú fa nem alkalmas tüzelésre, mert rosszul ég, kicsi a fűtőértéke, az elpárolgó vízgős károsan hat kemencénkre, a sok korom lerakódik a kéményben és a káros anyag még a környezetet is károsítja. (Egy jól kiszárított fa 10% víztartalommal kétszer nagyobb fűtőértkkel rendelkezik, mint egy 50% nedvességtartalmú fa.) Ahhoz, hogy a fa jól kiszáradjon, legalább két éven át kell száradnia. A szárítást jól szellőzött, csapadéktól védett helyen kell végezni. Pincében már csak akkor érdemes tárolni, ha már száraz a fa, különben a rosszul szellőzött helyiségben befülled, bepenészedik. Vegyük figyelembe, hogy a kültéren tárolt fa nedvességtartalma az időjárással együtt változik, tehát csapadékosabb, párásabb időben nedvességet vesz fel.

Nem ajánlott impregnált fa, műanyaggal laminált fa, festett fa tüzelésre. A fa begyújtásához érdemes sima papírt, vagy olyan újságpapírt szerezni, amely kis felületen van nyomtatva vizes bázisú festékkel. Ugyanis a reklámújságok ezen okok miatt még önmagukban is nehezen égnek, ezért nem igazán alkalmasak begyújtásra. Ha megvan a papír, összegyűrve galacsint gyúrunk belőle, majd erre vékony szálú fát, gallyakat halmozunk. A tűzgyújtáshoz más segédanyagot nem szabad használni, teljesen el kell felejteni a szintetikus, gázolajszagú (általában fehér színű), ki tudja miből készülő grillgyújtókat, mert azok nemkívánatos vegyszereket, kémiai anyagokat tartalmaznak, melyek károsak az egészségünkre és a kemencére is. Egyébként ezek használatát a grillezésnél is javaslom kerülni. Tehát a kemence szájánál alakítom ki a kis máglyát, melyet a fentiek után meggyújtok. A tüzünket – tapasztalni fogjuk – az időjárás is befolyásolja, párás, esős, ködös időben még a begyújtás is okozhat nehézségeket.

Ha a tüzünk életre kelt, tehetünk rá vastagabb ágakat. Fontos szempont viszont a kemence felfűtésénél, hogy a tüzelőanyag vékonyabb fa (vagy más alkalmas tüzelőanyag, pl. szalma, kóró, stb.) legyen, ami nagy lánggal ég, mivel ez tudja felhevíteni a kemence falait. Ha elég jól ég a tűz, akkor a szénvonóval beljebb tolható. Az egyik oldalon kb. középtájon érdemes a tüzelést folytatni. A láng az ellenkező oldalt melegíti, tehát nem azt amelyiken tüzelünk. Tüzünk akkor optimális, ha a láng körbejárja a sütőtér boltozatát. Egyik oldali kb. 20 perc tüzelés után elosztom a tüzet két oldalra, hogy mindkét oldalt megfelelően felmelegítse a láng. Arra ügyelni kell, hogy a kemence felfűtése lassú, fokozatos és kíméletes legyen. Túl nagy és erős láng a falakat megrepesztheti. Ezért csínján kell bánni a tűzzel. Inkább kisebb tűzzel hosszabb ideig tüzeljünk, így a falak fokozatosan felmelegszenek és tárolják a hőt. A tüzelés végén a falak már nem feketék, nem kormosak, szép világosra égnek. Amikor végére értünk a tüzelésnek, le kell ellenőrizni, hogy a kemence alkalmas –e sütésre. A megfelelő hőfok megállapításáról itt olvashatsz.

A felfűtési idő, és mód függ a kemence belső mértétől, a falvastagságtól, és típusától, de a fentieket a legtöbb kemencében mint alapelvet lehet követni. Jó sütést!