Egy hihetetlen történetet fogok nektek elmesélni, mely talán csak a mai világban szokatlan és példaértékű. Értékekről, baráti összefogásról, kitartásról és mély emberi kapcsolatokról lesz szó, melyek ebben a médiával tűzdelt, online irányba fejlődő világban egyre nagyobb szavaknak tűnnek. Hosszú várakozás után ültem le, hogy összefoglaljam ennek a nem mindennapi baráti összefogásnak a történetét, mely itt történt, velünk történt a kemencebence.hu fórumán.

Közelgett a Karácsony, és a szívekben megmozdult valami, ami mindig is szokott: a szeretet és a béke. Bennem ez elég intenzíven munkálkodott, ezért nyitottam egy Kemencés adomány nevű topikot. Szerettem volna valami hasznosat, vagy jót tenni azokkal az emberekkel, akiknek ez ilyentájt nem adatik meg. Szerencsére nem egyedül voltam ezzel és akkor valami kezdett megmozdulni itt a kemencebence.hu fórumon. Nem csak egyedül éreztem azt a bizonyos természetes érzést, hogy segítsünk másokon… Tudom ez a mai világ már nem erről szól, és az érzelmileg korlátolt emberek egyre többen vannak, de valahogy itt a fórumon minden olyan más, olyan békés, tisztelettudó és segítőkész, na és persze olyan ősi . Ezért imádom ezt az oldalt.

Szeretném, ha meghallgatnátok ezt a dalt, hogy kellőképpen fel tudjátok idézni a Karácsony békéjét,csak akkor tudjátok átérezni, hogy mi is történt.

December 20. 23:06 perc, Vizipoc írta:

”Kedves Barátaim. Csütörtök reggelre valami baleset folytan, majdnem leégett a műhelyem és házam. Kész vagyok, tűzoltóság miden játszott. A nagy ijedség szerencsére kisebb kárral járt. Azért jól zárom az évet egy ilyen esettel. Baj azért van bőven. Nem tudtam megírjam-e, de csak kikívánkozott. Volt egy kiserdő mellettem négy éve kivágták. Utána a sok eső és olvadó hó, na és persze talajvíz öntött el. Nem szoktam szerencsére orvoshoz járni, valahogy nemrégiben még is mennem kellett párszor. Mondom az asszonynak fáj a szemem, megvakulok. Fáj a fülem, megsüketülök, valamiért a lábam is fájt. Most meg ez is. Majdcsak rend bejönnek a dolgaim jövőre. Bocs a hosszú siránkozásért, amúgy elég könnyen veszem…”

Aki ezt olvasta, annak összeszorult a szíve és mindenki segíteni akart. Én 16-lelekes kemencésig számoltam, majd beindult a fantáziám. Feri bácsinak szüksége van ránk! Először felhívtam, hogy kipuhatolózzam, mi is történt valójában. Ebből kiderült, hogy a háza alatt van a műhelye, ahol asztalos lévén fűrészporos kályhával tüzel a nagy hidegekben. Na ez volt a bűnös a tűz keletkezésében. Lalapapával összecsörögtünk és mindketten tudtuk azt, hogy el kell indítani a szervezést egy mentőakcióra. Még nem tudtuk, hogy s mint de biztosak voltunk abban, hogy találjunk ki bármit is, azt véghez visszük.

Kipuhatolóztam Feri bácsitól, hogy a fűrészporos kályhája nagy valószínűséggel tönkrement. A megoldás kézen fekvő volt, csináltatunk neki egy Kemencebencés fűrészporos kályhát. Föl is hívtam Tengelic komát, hogy ő mit szólna ehhez az ötlethez, mivel neki pont akkor épült a kandallója, hátha jártasabb a témában. Támogatását adta, de megkérdezte, hogy biztos erre van e a legnagyobb szüksége Vizipocnak. Na ezzel elültette a bogarat a fülemben. Ezért cselhez folyamodtam, hogy kiderítsem mire is lenne szüksége valójában. Nem kérdezhettem meg tőle, hogy van e kályhád, gázzal tüzelsz, stb. Titokban felhivattam a feleségemmel, mint egy közvélemény kutató. (Kattints a képre a beszélgetés meghallgatásához.)

{rokbox title=|Közvélemény kutatás| thumb=|images/stories/vizipoc/mic.jpg| size=|250 15| album=|demo|}images/stories/vizipoc/Hang1.mp3{/rokbox}

Hát mit mondjak, sokkal okosabbak nem lettünk, mert Feri bácsi elég szűkszavú ember hírében áll. Kis idő múlva ezért én is megpróbáltam egy másik hívással köntörfalazni, de csak annyit tudtam kideríteni, hogy szeretne egyszer valami szuper vízteres kályhát. Felhívtam Csigaszeget és folyamatos egyeztetéssel eljutottunk odáig, hogy csinálni fogunk neki egy fűrészporos vízteres kályhát. Ez már méltó ajándéknak tűnt a kreatív fórumozók által, hisz még ilyenről nem is hallottunk. Fogtam magam, elkezdtem az interneten keresni a kályhát, amit később át tudunk alakítani. Találtam is egy embert, aki ilyen kályhákat csinál, de ő kiokosított, hogy nem szoktak ilyenbe vízteret rakni. Ezért felhívtam Husqarna mestert, hogy ő mit javasolna. Bevallom utólagosan, hogy tudtam előre milyen segítőkész, hisz már a fórumon számtalan embernek segített önzetlenül. Tehát nem volt nehéz dolgom. Ő egy új ötlettel állt elő. Ebből kezdett kibontakozni a mostani téglakályha terve. Mivel mi a regiszterhez ragaszkodtunk, hisz már Csigaszegnél remekül bevált, ezért ez lett volna a legjobb kombináció téglakályha+regiszter, bár a kályhásnak a halála a kettő ötvözete. Én ekkor beszéltem Husqarnaval először és meg kell mondjam egy talpraesett önzetlen emberrel ismerkedtem meg, aki egyből felajánlotta nem csak anyagi, de fizikális, szakmai segítségét is.

{loadposition vizipoc}

Nagyjából összeállt mit is akarunk, már csak az egész leszervezése volt hátra. Ebben az anyagok beszerzése és a segítőszándékú emberek megszólítása várt ránk. Lalapapa fantasztikus empátiájából és segítőkészségéből merítettem energiát mindig, mikor valami leküzdhetetlen akadály tornyosult elénk. Például szerezz az ünnepek alatt egy regisztert vagy csináltass egyet és nyomáspróbáztassd le és kész is leszel vele jövőre. Csigaszeg megcsinálná, de túl messze van, nem is beszélve arról, hogy milyen nagy munka stb. Elkezdtem böngészni az internetet, találtam egy 3 éves hirdetést, valami Balaton melletti kis lapban. Na gondoltam megpróbálom. Fel is hívtam az illetőt, majd telefonos alkudozás ide-oda, megállapodtam vele. Már csak az volt a kérdés, hogy jut el Debrecenbe. Lalapapa elment érte, majd Maxigáz segítségével eljutatta Debrecenbe az építés előtt. Na, de ne szaladjunk ennyire előre.

Lalapapi elkezdte telefonon egyeztetni ki mit vállal ebből a nem kis feladatból. Megbeszéltük, hogy a befolyt összeg az maradjon nála ezzel a legnagyobb gondot levette a vállamról. Én így szabadon tudtam intézkedni, levelet írni a többieknek, kérdésekre válaszolni, és az anyagot beszerezni. Husqarna mester megküldte a kályha tervrajzát. A közelebbi embereknek és akik kérték továbbítottam is. Megvolt a tervrajz, megvolt, hogy ki fogja rakni és az építés ideje is kezdett kibontakozni. Tudtuk, hogy ennek a kályhának fel kell épülnie! 4 napi rohanás és szervezkedés után, ami teljesen a háttérben zajlott, már csak az volt a dolgom, hogy a kemencés barátaim nevében a Szentestét felvidítsam ezzel a nem mindennapi ajándékkal.

Hát mit mondjak elég béna voltam, mert szinte nem is ismertük egymást és nem akartam tolakodó sem lenni, így visszahallgatva a hangfelvételt nem is tudom mit hebegtem-habogtam…, de azért jól sikerült. (Kattints a képre a beszélgetés meghallgatásához. Kicsit várni kell a betöltéshez…)

{rokbox title=|Szenteste| thumb=|images/stories/vizipoc/mic.jpg| size=|250 15| album=|demo|}images/stories/vizipoc/Hang2.mp3{/rokbox}

Ami lemaradt azaz igazi meghatódás, mindkettőnk részéről, de azt sajnos már nem rögzítettem, mert az a beszélgetés 10 percre rá következett be spontán.

Mindent leszerveztünk még a két ünnep között, és az Új év elején, majd eljött a várva várt nap. Január 9-én Husqarna hajnali 3 körül indult, én pedig hajnali 4 körül Kecskemétről. Borzasztó hideg és havas út volt, de valahogy megenyhült az idő, mire odaértünk reggelre és az elkövetkező napokra. A fogadtatásunk meleg baráti ölelés és egy új sikeres év kezdete volt. Reggel, ahogy felmértük a helyszínt, irány a tüzép, megvettük a szükséges anyagokat és kezdődött az építés. Éva mami ahogy mi hívtuk, Vizipoc kedvese, remek ételekkel kedveskedett nekünk minden nap. Híztunk is rendesen. Feri bácsi is kivette a részét a fúrás-faragásból. A második nap Csirijó arany barátunk is a segítségünkre sietett. Tőle még nagyobb áldozat volt eljönni és dolgozni a távolság, a születendő kisfia, és még sorolhatnám mi miatt. Egyszerűen fantasztikus fickó. Az építés folyamatát dokumentáltuk, képeken meg lehet nézni. Nem kis munka még 3-4 embernek sem.

A munka jó kedélyűen, baráti hangulatban zajlott. Az utolsó napra elfáradtunk mindannyian, de annál nagyobb örömmel tértünk vissza szeretteinkhez. Én még utoljára megnéztem a debreceni csillagokat, mivel a szárítózsinór nyakmagasságban volt. Husqarna meg hazafelé fényképezkedett az autópályán. Egyszóval sok ember áldozata, nem volt hiába való…

Nagyon büszke vagyok rá, hogy egy ilyen csapat tagja lehetek. Remélem még sokáig leszünk együtt egészségben, békességben. Akik támogatták ezt a projektet meg kell, hogy említsem a nevüket, hisz nélkülük nem jöhetett volna létre. Lalapapi hát mit is mondjak. Szerintem mindenki tudja, hogy mennyit telefonáltál, segítettél, támogattál. Igaz barátot ismertem meg benned… remélem még lesz folytatása. Ikerváritibi, KORomTALAN, Papi, Tengelic, Robrt, Maxigáz, Csigaszeg, Tuja, Lacaúr, Puzsi, Tallerék, Némethcsalád, Banya, Janiék, Tomajiandrea, Csokiati, Életjel, Hardika, Attila25, DacaGaby, PyTom, D Benji, Richie32 , Szamo, Zoli, DonGoo, Tepertő, Gépészlaci, Koresz, Homer, Savgerinc, Aquadigio, Csirijo, Husqarna, Gera, 1975. Köszönjük nektek a bizalmat, nélkületek nem jöhetett volna létre.

Ui.: a regiszter nem került beépítésre, több okból is.

1,) Nem volt radiátoros rendszer a házban. Ha így lett volna használva víz nélkül, akkor egy pár év után tönkrement volna a regiszter.

2,) Őrületesen nagy volt a kályhához képest és a beépítése még több időt és anyagot emésztett volna fel.

3,) A téglakályha önmagában is elég a két összenyitott helység fűtésére. Így nem volt indokolt a beépítés, tehát tervmódosítás következett be. A regisztert el kellett adni, amennyiért vettük. Csigaszeg fel is rakta a Vaterára, de én a vevők áradata előtt lecsaptam rá (a vételárat természetesen átutaltam), így nálam fog egy saját kezűleg épített vegyes tüzelésű kazánként funkcionálni … de ez egy másik történet lesz.

Mivel ez az összeg kimaradt Vizipoccék kályhájából, így Lalapapával és egy pár kemencés társunkkal egyeztetve, most már Vizipoccal együtt Banyáéknak vettünk belőle kemencés edényeket. Szerintem a legjobb helyre került minden.

Lalapapa és Banyus

Remélem lesz még folytatása ennek az összefogásnak.

Itt a vége fuss el véle, és boldogan éltünk, míg meg nem… 🙂

 

Tisztelettel: Gera Péter

(Ha valami, vagy valaki lemaradt volna, vagy hibásan jelent meg, az a véletlen műve. Ebben az esetben kérem írjatok nekem, vagy Lalapapának privát üzenetben a fórumon. Köszönöm.)

(A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.)

 

Látványtervek (a képre kattintva lapozható nagyobb méretben az album):

{rokbox title=|Látványterv :: Füstjáratok| size=|561 350|album=|terv| thumbcount=|7|}images/stories/vizipoc/terv/*{/rokbox}

Az építés fázisai (a képre kattintva lapozható nagyobb méretben az album):

{rokbox title=|Az építés fázisai :: | size=|561 350|album=|terv| thumbcount=|77|}images/stories/vizipoc/epites/*{/rokbox}