Hajnal négy óra. Barátaink megérkeznek értünk, és rövid kávézás után indulunk. Párommal a Toyota Hiace hátsó ülésére telepedünk, hogy majd útközben jót alszunk. Na, ez csak terv marad… Mint a gyerekek, izgatottan várjuk, hogy megpillantsuk a vásárt. Erre még egy pár órát várni kell. Én a Shrek-ből átveszem szamár szerepét, és rövid időközönként csak ennyit kérdezek érdeklődőn: Ott vagyunk már?

Szolnokon felvesszük másik barátunkat és párját, majd végre tényleg irányba állunk, és haladunk!

Szolnok- Feketetó: kb.250km, úgyhogy van előttünk, rendesen.

Az út eseménymentes, csak hosszú. A Király-hágó pompázatos látképe sejteti, hogy hamarosan megérkezünk, hisz mögötte ott fekszik Kőrösfeketetó, román nevén Negreni.

Ez a vásár az 1800-as évek óta, minden évben várja, hogy meglátogassuk, most végre megtesszük!

Ahogy a hágón ereszkedünk lefelé, egy várva-várt helységnév kúszik be látószögünkbe: NEGRENI!!!

Párommal a hátsó ülésen már szinte lábujjhegyen ülünk, tekintetünkkel keressük a vásári forgatagot. És igen! Ott! Látod? Mennyi ember! Azta!

 

Helyi lakosok mutogatják, parkoljunk az udvarukra. Kiválasztjuk a vásárhoz legközelebb eső házat, beparkolunk, és szolid 5 lej (kb. 350ft.) leszámolása után végre irány a vásár!

Ez a tradicionális börze a Sebes-Körös mindkét partján több kilométer szélességben terül el. Minden irányból román népzene hallatszik, egyik helyről a helyi Zámbó Árpi búgja nótáját, cd lejátszóból, máshonnan élő hegedűszó sír, megint máshonnan klarinét süvölt.

 

Faszénen sült kürtőskalács illata kúszik orrlikainkba, mintegy orrunknál fogva vezetve minket beljebb, beljebb.

A bejáratnál ismét megszabadulunk fejenként 1 lejtől, mint beléptidíj, de mit nekem 70ft! Gyerünk már!

Bejutottunk.

{loadposition feketeto1}

Merre is induljunk? Gyerünk balra, aztán majd onnan haladunk szisztematikusan.

Ezen a részen lengyelpiaci fíling fogad bennünket, ami szó, mi szó nagy csalódás nekem.

Nem azért jöttünk át a fél világon, hogy „originál Adidos” melegítőt, meg makkos cipőt tukmáljanak rám!

 

Ezt a traktust kissé dühösen otthagyjuk, irány a hídon át, a túlpartra! A hídon mintegy 3765 helyi és kevésbé helyi úri nép próbál átjutni, és körülbelül ugyanennyi vissza. Elbírja ez?

De csak bírja!

Mintegy röpke fél óra alatt átsuhanunk eme műtárgyon. Itt régiségek garmadája fogad bennünket. Ez sem az, amiért mi jöttünk.

 

Aztán fél Erdélyben méltán híres sasszememmel kiszúrok valamit az egyik sorban!

Köcsögök!- kiáltok fel. Pár gábor cigány érdeklődő tekintettel méri végig 72 kilós atlétikus testem, és a rajta feszülő kabátot. Valószínű, azt hitték, hogy minimum egy, de elképzelhető, hogy két lefűrészelt csövű vadászpuska bújik meg kabátom alatt, másképp biztos nem merészelném ezzel a nem túl hízelgő jelzővel illetni Őket!

Páromat már vonszolom is magam után oda, ahol megláttam eme becses népművészeti cserépedényeket. Egy idős néni árulja őket, és potom 30 lejt kér darabjáért! Ez mintegy 2100 magyar királyi forintnak felel meg! Össze is szedünk barátaimmal mintegy 6-8 darabot, valamint egy igen tekintélyes űrmértékű római tálat.

 

Irány tovább! Pár árussal arrébb négy birkabőrt veszünk összesen 6500 forintért! Ugyanis itt a fizetőeszközök: lej, forint, euro.

Ismét tovább.

Következő megálló: a fafaragó cigányok.

Itt, hirtelen felindulásból begyűjtünk négy fejőszéket, egy kisebb méretű széket (60 lej-4200 ft), hat téglalap alakú fatálat, 3 kerek fatálat (100 lej-7000 ft), fakanalakat, favillákat, és egy kelesztőtálat (30 lej- 2100 ft).

 

Időszerű lenne kipakolni a csomagokat a kocsiba. Itt úgy döntünk, hogy párommal visszamegyünk, mert gyönyörű paprikát láttunk, és hozunk egy 5kg-os zsákkal.

Ha már visszamentünk, miért is ne vennénk még két mázas tálat, összesen 1000 ft-ért, egy fejszét, 700-ért, és késeket, nagykereskedelmi tételben.

Nos, ezek után, nincs más hátra, mint előre, irány haza!

Király-hágón még megállunk egy kajára, az Anforához címzett fogadónál (tudom, hogy amfora, de Ők így írják!). Na, ez az a mozzanat, amit senkinek nem ajánlok! Mintegy másfél órás várakozás után megkaptuk elhűlt étkünket, bár ketten másvalakiét kapták meg! 

Mérhetetlen dühömben az étterem melletti árusoknál veszek egy tűzifás kosarat, és 1 liter házi áfonyapálinkát!

Lassan valóban hazafelé vesszük az irányt, és este kilenckor hazaérkezünk.

Az szinte biztos, hogy jövőre ismét ellátogatunk Feketetóra, és ezt kedves Mindannyiótoknak is jó szívvel ajánlom!

Turi László, Kemencebence, Körösfeketetó.

{loadposition feketeto2}

További képek a Feketetói vásárról: https://www.kemencebence.hu/foto/thumbnails.php?album=50