Focaccia

(Recept: Baranczó Bertalan alias nanik)

Hozzávalók:

– 1 kg finomliszt (Bl 55)
– 50 g friss élesztõ
– 7-8 dl langyos víz
– néhány csipetnyi sót
– 2 evõkanál olívaolaj

Elkészítés

A hozzávalókat rugalmas kenyértésztává gyúrva, olajjal megkenve egy órára félretesszük pihenni.
A hagyományos olasz foccacia duci, de inkább laposabb kenyér, aminek a tetejére ízlés szerinti fûszereket -fokhagymát, hagymát, oregánót, kakukkfüvet, rozmaringot, durva tengeri sót, olivabogyót, kapribogyót szórhatunk. Ezeket bõséges olívaolaj kíséretében kezünkkel beletapicskoljuk a tésztába, miután kinyújtottuk kb. 6-8 mm vastagra.
180 fokra elõmelegített sütõben kb. 20-30 perc alatt sül ki az illatozó kenyér-csoda. (Melegebb kemence esetén rövidebb idõ alatt!… A képen látható kb. 5 perc alatt sült meg!)
Még forrón átkenjük foghagymás olajjal, vagy fokhagymás liba-, kacsazsírral.
Az itt látható egyik változat friss rozmaringgal, fokhagyma forgácsokkal, fekete olajbogyóval, durva tengeri sóval készült, a másik olajbogyó nélkül…

A pizza tészta ugyan ez lehet, csak vékonyabbra nyújtjuk, és különbözõ „rávalókkkal” borítjuk be.

Jó étvágyat!