Samott tégla vagy hagyományos?

A samott kemény tégla, rendkívül tartós, de nem igazán alkalmas kenyérsütő kemence sütőterének építéséhez. A benne sütött kenyér alja gyakran megég, mert a tégla túl gyorsan adja vissza a hőt. Alkalmasabb a régi, „jól csengő” nagy méretű bontott tégla, vagy agyag tégla a kenyérsütő kemence építéshez. A jól csengő tégla úgy ismerhetõ fel, hogy a kezünkbe vett téglákat összeütjük finoman (élét a lapjával), ha pufog nem megfelelő (porózus anyag, nem tömör), ha szépen cseng akkor megtaláltuk a téglánkat. Nem egy pontos meghatározás, de ha már valaki egyszer találkozott ilyen téglával, az később már meg tudja állapítani, melyik tégla alkalmas kenyérsütő kemence építéséhez.

Nyíregyházán az 1900 körül gyártott BZ monogrammos téglák például tökéletesen alkalmasak. Ezeket a téglákat Balczó Mihály építési vállalkozó gyártotta, akinek 1888-tól téglagyára volt a Bújtoson. Ebből a téglából épült a Nyíregyházi Görög Katólikus Templom is, és sok más épület is, de a kemencénk kedvéért ne kezdjük meg a bontásukat.

Hol lehet beszerezni porított agyagot, és hogyan kell használni?

Általában porított agyagot olyan cégeknél érdemes keresni, ahol kemenceépítéssel, kályhaépítéssel, kályhacsempe gyártással foglalkoznak.

Felhasználásához első sorban víz kell, valamint homok a massza soványításához. Sűrű tejföl szerű állagot kell keverni és annyi homokkal kell soványítani az agyagot, hogy egy kb. 5x5x5cm-es kockát formálva és pár nap alatt kiszárítva az ne repedjen ki. Ha kireped, az anyag kövér, további homokot kell hozzáadni, ha porlik, nem erős, akkor túl sok homokot adtunk hozzá. Ha megvannak az arányok, akkor azt megjegyezve kell keverni a további habarcsmennyiséget az építéshez. Nekem egy vödör agyag, három vödör homok vált be.

{loadposition gyik}

Beüzemelés, de hogyan?

Az elkészült kemencének jó idõ esetén 2-3 hetet száradnia kell. Ezt követõen minden nap egy kis darab papírral egy marék fát a kemencében eltüzelünk. 4-5 nap múlva már 2-3 marék fával tüzelhetünk, majd folytatva a kíméletes szárítást kb. 10 -15 nap múlva rakunk nagy tüzet, mellyel kiégetjük a kemecét. Ezzel a beüzemelés megtörtént. Ha nem tartjuk be a fokozatos és kíméletes beüzemelési eljárást, a kemence könnyen szétrepedhet.

Begyújtás a kemencében, de hogyan?

Előbb a kemence szájánál gyújtom meg a tüzet, majd pár perc múlva betolom szénvonóval a kemence jobb oldalához. Ilyenkor a tűz a jobb oldalon égve, a kemence felső részét is átjárva a bal oldalát melegíti, hiszen a láng vége a másik oldalt éri. Fél óra múlva a tüzet áthúzom a bal oldalra, hogy a mások oldalt is melegítsen. Majd egy újabb fél óra múlva annyi fa és parázs van már a folyamatos tüzelés miatt, hogy mind a két oldalán tüzelek a kemencének. A kemence falai akkor melegszenek át a legjobban, ha a tűz a kemencében körbe jár. Amikor már többnyire csak parázs van, szétterítem a kemence alján, míg el nem ég. Abban az esetben, ha parázs mellett akarok sütni, kétoldalra és hátra igazitom a parazsat és megkezdem a sütést középen a kitakarított helyen (pl. pizza). Ha tiszta kemencében akarok sütni, akkor a hamut kihúzom a kemencébõl, és a szénvonóra helyezett nedves kendõvel kitörlöm a kemence alját. Ha kevés ideig tüzelünk a kemencében, akkor nem melegszik át teljes keresztmeszetében annak fala, így nem lesz egyenletesen tartós hõ a kemencében. Saját kemencém felfűtése 1,5-2 órát vesz igénybe. A begyújtástól videó és további leírások itt >>

Honnan tudom, hogy elég jól felfûtöttem már a kemencét?

Tapasztalatból leginkább, mivel minden kemence más és más. Amit mégis érdemes figyelni, hogy a jól felfűtött kemence fala nem kormos, tisztára égett a felfûtés folyamán. Saját tapasztalat, hogy a kemencém akkor melegedett már át elég jól, ha a sütõtér aljára dobott fa a környezeti hõmérséklet hatására meggyullad 1-2 percen belül. Ez leginkább azt jelenti, hogy maximális hõfokra van felfûtve, ilyenkor pl. kenyér sütésre még nem alkalmas.

Milyen eszközök javasoltak a kemencézéshez?

Mindíg attól függ, hogy mit szeretnénk csinálni a kemencében. Nekem a következõ eszközök segítik a sütést:

  • Kenyérsütő lapát: fából készült kb 1cm vastagságú lapátfej, hosszú nyéllel. Kenyér vagy pizza bevetésére használom.
  • Pizza sütő lapát: fa nyéllel, rozsdamentes anyagból készült lapátfej. Pizza és kenyér kivételhez használom, mivel a lapát vastagsága néhány mm, könnyű a kenyér vagy a pizza alá tolni.
  • Szénvonó: fából készült eszköz, a hamu kihúzásához használom.
  • Piszkáló: fa nyéllel, rozsdamentes anyagú félkör fejjel rendelkezõ eszköz, mellyel a kemencében a parazsat, illetve a fát pakolom, igazítom.

Mennyi fa szükséges a felfűtésre?

Ez a kemence nagyságától és a falvastagságtól is függ. Saját kemencémben egy láda fa fogy el a felfûtéskor (kb.15 – 20kg).

Milyen fajta fa alkalmas a tüzelésre?

Leginkább bükk, vagy akác fával ajánlott tüzelni a jó aromája miatt. Természetesen más fa is alkalmas lehet. A fenyő, gyanta tartaloma miatt csak begyújtásra alkalmas. Tüzelőanyagnak azonban más is alkalmas. Régen gyakran használtak kukoricaszárat, szőlővenyigét, napraforgókórót, szalmát. Ezek az anyagok rendkívül jól és nagy lánggal égnek, a kemence falát hamar átmelegítik. Azonban megemlítendő, hogy több hamu keletkezik, mint a keményfák tüzelésénél.

Mikor megfelelő a kemence hőfoka sütésre?

Legegyszerûbb a belső hőfokot hőmérőről leolvasni. Általában 180-220°C alkalmas a legtöbb finomság sütésére. Ha nem rendelkezünk hőmérővel és még nem alakult ki a megfelelõ gyakorlat, akkor a sütőtér tiszta aljára hintsünk egy kis lisztet: ha megég, akkor a kemence túl forró, hagyjuk hülni. Ha szépen barnul (aranysárga vagy világos barna), akkor megfelelő hőmérsékletû a kenyérfélék sütéshez. További lehetőségek hőmérséklet méréshez itt>>

Lapos a kenyér, mi a baj?

Oka lehet, hogy nem megfelelően van felfűtve a kemence. A hirtelen felfűtés nem megfelelő, általában 2 órán át kell fűteni a kemencét, hogy jól és egyenletesen átmelegedjenek a falai. Másik oka lehet, hogy nem megfelelő anyagból van építve a kemence.

{loadposition gyik}

További kérdése van?

Kattintson a fórumra (regisztráljon), ahol választ kap a kérdéseire >> Fórum